La orele 03.00 se va da, in noaptea aceasta, ora inainte. Adica ora 03.00 va deveni ora 04.00. In fiecare ultima duminica din luna martie se trece la ora de vara. Asta inseamna ca dormim mai putin, dar, in acelasi timp, vom avea ziua mai lunga.
Renunţarea la ora de vară şi trecerea la ora de iarnă au o istorie de aproape 70 de ani în România. Ora de vară s-a introdus prima dată în anul 1932, între 22 mai şi 2 octombrie. A functionat pana in anul 1941, an in care, pentru circa 38 de ani s-a renuntat la aceasta idee. Ulterior, in anul 1979, Romania semneaza Conventia ce i-a reintrodus aceasta modificare pana in zilele noastre.
„Din 1979, românii au revenit la schimbarea orei, lucru care se întâmpla la sfârşitul lunii martie şi la sfârşitul lunii septembrie. În 1997, România a hotărât să-şi armonizeze schimbarea orei cu celelalte ţări europene şi de atunci acest lucru are loc începând cu ultima duminică din luna martie până în ultima duminică din octombrie”, precizează astronomul Adrian Sonka, de la Obervatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu“ din Capitală.
În prezent, 70 de ţări au introdus ora de vară, singurele care nu o folosesc fiind Japonia şi China.
„Acum ne vom trezi pe lumină. Știm cu toţii că fiinţa umană e programată să se trezească pe lumină, aşa că efectele acestei schimbări vor fi minimale”, precizează Florin Tudose, medic psihiatru de la Spitalul Universitar din Capitală.
Logica acestei treceri de la ora de iarna, la ora de vara, sau viceversa au avut ca mobil filozofia potrivit careia se impunea un consum mai mic de energie electrica atunci cand ne trezim si, la nivel european, aceasta a fost luata ca masura dupa primul soc petrolier din anul 1973, la cca 3 ani distanta de acest eveniment. Ideea esentiala era folosirea eficienta a luminii naturale.
Anul acesta ar putea fi ultimul in an in care mai facem aceste modificari orare, intrucat, se pare, legislativul are in discutie si propunerea vizand renuntarea la orele diferentiate.
0 COMENTARII:
Trimiteți un comentariu
AI O INTRABARE? ADRESEAZ-O AICI!
Reguli inainte sa ne scrii:
- Citeste cu atentie articolul
- Citeste Regulamentul Site-ului
- Nu folosi prescurtari sau abrevieri de genul mn, dak, adik, dc, etc
- Nu folosi litere mari si incearca sa adresezi o intrebare coerenta.
- Limiteaza-te la maxim 6 randuri, spatiul nu ne permite sa publicam povestile mai lungi si vor fi eliminate