Noutati juridice

Al catelea citititor esti?

ITI PLACE? FII ALATURI DE NOI CU UN LIKE!

22 februarie 2015

AVOCATUL FIRMEI: ORDONANTA DE PLATA IN NOUL COD DE PROCEDURA CIVILA

Pentru ca actele normative care se aplicau în această materie, respectiv OG nr. 5/2001 privind somația de plată și OUG nr. 119/2007 privind ordonanța de plată au fost abrogate din data de 15 februarie 2013, data intrării în vigoare a Noului Cod de Procedura Civila (NCPC), vom discuta astazi despre ce instrumente au la indemana creditorii unei obligatii de plata pentru realizarea dreptului. In speta, am vorbit anterior despre cererea cu valoare redusa, asa ca astazi vom vorbi despre ORDONANTA DE PLATA. Prin urmare, indiferent daca aveti personal propriu care se ocupa de aceste aspete, fie ca doar doriti sa va informati inainte de a cere ajutorul unui specialist, sper ca acest articol sa va dea, in linii generale, baza teoretica necesara intelegerii acestei proceduri. Sa incepem.

1. Ce procedura exista anterior acesteia? 

Inainte de intrarea in vigoare a Noului Cod Civil (NCC) si a Noului Cod de Procedura Civila (NCPC) creditorii unor obligatii de plata aveau la indemana doua Ordonante, care, desi pareau a discuta despre chestiuni diferite, tratau, in esenta acelasi obiect - recuperarea banilor. 

Precum am spus in intro, aceste ordonante - OG 5/2001 privind somatia de plata si OUG 119/2007, privind ordonanta de plata - au fost abrogate la 15.02.2013, data la care aceste vechi prevederi, simplificate si "periate" au fost inlocuite de dispozitiile art. 1013-1024 NCPC.

2. In ce cazuri se aplica ordonanta de plata?

Conform prevederilor art. 1013, NCPC, noua procedură a ordonanței de plată este aplicabilă în privința creanțelor certe, lichide și exigibile, constând din obligații de plată a unor sume de bani care rezultă dintr-un contract civil, inclusiv din cele încheiate între un profesionist și o autoritate contractantă, constatate printr-un înscris ori determinate potrivit unui statut, regulament sau altui înscris însușit de părți prin semnătură ori în alt mod admis de lege.

Nu sunt incluse în sfera de aplicare a prezentului titlu creanţele înscrise la masa credală în cadrul unei proceduri de insolvenţă.

Procedura discutata astazi nu se aplica contractelor incheiate inainte de data intrarii in vigoare a Noului Cod de Procedura Civila (15.02.2013), potrivit art. 102 alin. (1) din Legea nr. 71/2011 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, contractul este supus dispoziţiilor legii în vigoare la data când a fost încheiat în tot ceea ce priveşte încheierea, interpretarea, efectele, executarea şi încetarea sa”, acestora fiindu-le aplicabile vechile proceduri de recuperare pe care le puteti accesa AICI

Pe cale de consecinta:
- detineti o creanta certa, lichida sau exigibila?
- creanta dvs este o suma de bani?
- suma de bani provine dintr-un contract civil (sau comercial - intrucat codul comercial a fost preluat de Codul Civil)?
- contractul este nascut dupa data de 15.02.2013?
- contractul este scris si insusit de dvs si debitor, impreuna?
atunci va aflati in conditiile de admisibilitate a ordonantei de plata despre care vorbim astazi.


3. Ce inseamna creanta certa, lichida si exigibila?

Conform art. 662 alin. (2) raportat la art. 632 alin. (2) din NCPC, în art. 662 alin. (3) și (4) din NCPC, creanța este considerată certă atunci când existența ei neîndoielnică rezultă din însuși titlul executoriu”, iar titlurile executorii sunt reprezentate de „hotărârile executorii, hotărârile definitive, precum și orice alte hotărâri sau înscrisuri care, potrivit legii, pot fi puse în executare”. „Creanța este lichidă atunci când obiectul ei este determinat sau când titlul executoriu conține elemente care permit stabilirea lui” și „creanța este exigibilă dacă obligația debitorului este ajunsă la scadență sau acesta este decăzut din beneficiul termenului de plată”.

Mai pe romaneste:

- este CERTA - atunci cand sumele rezulta dintr-un titlu - de exemplu, dintr-un contract, dintr-o factura recunoscuta de debitor, etc

- este LICHIDA - atunci cand valoarea creantei este determinata de titul ce o naste - de exemplu, detineti un contract de prestari servicii, cu plata la luna - sumele datorate conform contractului respectiv sunt lichide daca se pot deduce din contract, sau sunt clar determinate din acesta. Sub acest aspect trebuie intotdeauna sa aveti in vedere, la redactarea/semnarea oricarui contract, ca pretul contractului sau determinarea acestui pret sa fie clar exprimate.

- este EXIGIBILA - atunci cand s-a atins scadenta si plata, desi a fost acceptata/primita, etc, nu a fost efectuata. Daca nu exista un termen de plata clar definit in contract (n.n. scadenta) atunci trebuie sa stiti ca termenul general maxim de plata este de 30 de zile de la primirii facturii pentru domeniul stat-privat si de maxim 60 de zile de la primire, pentru domeniul privat. 

Aceste termene generale au fost introduse prin Legea nr. 72/2013 privind masurile pentru combaterea intarzierii in executarea obligatiilor de plata a unor sume de bani rezultand din contracte incheiate intre profesionisti si intre acestia si autoritati contractante. Mai multe informatii despre aceasta lege gasiti AICI.

4. Care sunt etapele obligatorii ale procedurii?

Procedura ordonantei de plata incepe obligatoriu cu o somatie  adresata debitorului, conform art. 1014, NCPC.

Prin aceasta somatie, creditorul va trebui să îi comunice debitorului, prin intermediul executorului judecătoresc sau prin scrisoare recomandată, cu conţinut declarat şi confirmare de primire, o somaţie, prin care îi va pune în vedere să plătească suma datorată în termen de 15 zile de la primirea acesteia.

Somația trimisă de creditor întrerupe prescripţia extinctivă potrivit dispoziţiilor punerii în întârziere prevăzute la art. 2540 Cod civil, care se aplică în mod corespunzător, conform cărora: prescripţia este întreruptă prin punerea în întârziere a celui în folosul căruia curge prescripţia, numai dacă aceasta este urmată de chemarea lui în judecată în termen de 6 luni de la data punerii în întârziere”.

Potrivit art. 2540 Cod civil care se aplică în materie, pentru a nu se prescrie dreptul de a formula cererea privind ordonanța, această cerere trebuie formulată și depusă la instanță în termen de 6 luni de la data transmiterii somației de către creditor debitorului.

Atentie: Pentru a evita situatiile neplacute, va sfatuiesc ca Somatia sa prevada in mod clar sumele datorate, scadenta acestora, titlul in baza caruia s-au nascut cat si sa fie insotite de dovezile pe care se sprijina pretentia. Desi textul de lege este suficient de sarac, practica ne invata ca aceasta somatie trebuie sa fie una cat de poate de documentata. Daca ar fi sa ne gandim la trecut, aceasta procedura prealabila era statuata de vechiul art. 720 CPC, care indica in mod absolut toate aceste rigori. Totodata, desi actualmente art. 720 CPC nu mai exista in actuala legislatie, sunt o multitudine de articole noi care introduc si generalizeaza aceste cerinte de transparenta si se regasesc in toate situatiile de acest gen. De pilda, in materia executarii silite, somatia de plata este insotita de toate documentele aferente justificarii ei, in materia cererilor formulate in instanta este regasita expres obligatia de a proba pretentiile - sarcina probei - cum este denumita in jurisprudenta, samd. 

5. Ce se intampla dupa transmiterea Somatiei?

Aici pot exista doua ipoteze:
- prima, cea mai simpla, in care debitorul plateste in termenul somatiei si debitul se stinge
- a doua - debitorul nu plateste si atunci sunteti indreptatiti sa va adresati instantei de judecata.

6. Cat costa taxa de timbru pentru ordonanta de plata?

Cererea privind emiterea ordonanței de plată se timbrează la valoarea de 200 lei, conform art. 6 alin. (2) din OG nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 392/2013 și intrată în vigoare în data de 28 iunie 2013.


Recomandari:
Intrucat aceasta procedura prevede niste rigori de admisibilitate destul de stricte nu va lansati in aceste tentatii singuri, daca nu aveti specializarea necesara. Deznodamantul poate fi extrem de nefavorabil.


0 COMENTARII:

Trimiteți un comentariu

AI O INTRABARE? ADRESEAZ-O AICI!
Reguli inainte sa ne scrii:
- Citeste cu atentie articolul
- Citeste Regulamentul Site-ului
- Nu folosi prescurtari sau abrevieri de genul mn, dak, adik, dc, etc
- Nu folosi litere mari si incearca sa adresezi o intrebare coerenta.
- Limiteaza-te la maxim 6 randuri, spatiul nu ne permite sa publicam povestile mai lungi si vor fi eliminate

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...