Noutati juridice

Al catelea citititor esti?

ITI PLACE? FII ALATURI DE NOI CU UN LIKE!

2 mai 2011

DEMISIE MODEL 2015 - model de cerere

MODEL DE DEMISIE

Domnule Director,
 
Subsemnatul ............................................, angajat in functia de………… in cadrul societatii .............. SRL/SA, prin prezenta va aduc la cunostinta ca doresc incetarea contractului meu 


de  munca, nr………….din data zz/ll/aa, in baza art. 79 din Codul muncii - Legea 53/2003 modificata si completata, prin demisie si cu respectarea preavizului de … zile prevazut de legea mai sus mentionata.
Va multumesc!


Data:                                                                                       Cu stima
        zz/ll/aaaa                                            Popica Pingica

225 de comentarii:

  1. exista vreo posibilitate de a pleca din firma si a obtine somaj? Inteleg ca daca imi dau demisia, nu obtin somaj.
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  2. Exact. Daca renunti la locul de munca evident ca nu beneficiezi de somaj. Daca vrei sa stii care sunt situatiile in care beneficiezi de somaj, te sfatuiesc sa citesti cu atentie articolul - Concedierea... sau m-au dat afara de la serviciu. Acolo am explicat cum si pentru ce poti beneficia de ajutor de la stat. Multa bafta!

    RăspundețiȘtergere
  3. Am si eu o intrebare,cum se pot depune demisiile acum cu noul cod al muncii? angajatorul ma poate obliga sa raman in preaviz 20de zile lucratoare?:O

    RăspundețiȘtergere
  4. Daca demisionezi nu trebuie el sa te oblige. TU ESTI OBLIGAT sa respecti preavizul

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna ziua,

    Multumesc pentru efortul de a informa masele si de a lamuri aspecte spinoase.
    Cu stima,
    Miha

    RăspundețiȘtergere
  6. In cazul meu, care am o gestiune, ce fac? Trebuie sa predau gestiunea? In timpul preavizului? Daca nu ajunge timpul ptr. predarea gestiunii?
    Multumesc anticipat.

    RăspundețiȘtergere
  7. Da. Gestiunea se preda in mod obligatoriu. Fie faptic, adica in mod real, fie se preda unei terte persoane. Procesul verbal de receptie a gestiunii nu trebuie incheiat neaparat pana la sfarsitul preavizului. Acesta poate fi intocmit si ulterior. Legea nu prevede nimic in acest sens. Insa daca se vor constata lipsuri din gestiune, au obligatia sa vi le comunice in termen, insa nu mai tarziu de 6 luni de la data predarii.

    RăspundețiȘtergere
  8. Va multumesc, mult pentru promptitudine. Demisia pot sa o predau numai cu 20 zile lucratoare inainte de data la care trebuie sa plec? Sau si mai devreme?
    Ioana

    RăspundețiȘtergere
  9. Poti oricand, dar ea intra in vigoare cu 20 de zile inainte de data la care alegi sa pleci. Multumesc si eu, numai ganduri bune!

    RăspundețiȘtergere
  10. Buna ziua, doresc sa aflu daca in noul Cod al muncii este prevazuta demisia (incetarea contracutului de munca)prin acordul partilor, astfel incat sa nu fiu nevoit sa astept (lucrez)20 zile de la data inregistrarii cererii. Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  11. Da sigur ca da. Insa ce imi spui tu - acordul partilor - nu este demisie. Demisie este atunci cand salariatul preia initiativa desfacerii contractului. Si are alt temei de drept. In cazul acordului partilor este aplicabil art. 55, lit. b) din Codul Muncii. Succes!

    RăspundețiȘtergere
  12. Sunt bibliotecar si dureza 2 luni sa predau gestiunea,in cazul meu trece de 15 zile ce trebuie sa fac ? cum sa procedez?
    Va multumesc din suflet.
    Mihaela

    RăspundețiȘtergere
  13. In orice caz, daca in contractul de munca nu se prevede un preaviz mai mare de 15 zile, atunci dupa 15 zile puteti pleca linistita. Sau puteti stabili anumite ore de inventar, cum doriti dvs... Ce pot sa spun? Sunt zeci de mii de situatii. Totul se poate rezolva prin comunicare cu angajatorul. El ce parere are? Cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  14. Indraznesc sa pun si eu o intrebare: Daca in CIM sunt trecute 15 zile calendaristice preaviz in caz de demisie, cate zile trebuie sa acorde preaviz daca-si da demisia acum: cat are in contract (15 calendaristice) sau 20 lucratoare, ca in noul cod al muncii?
    Va multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  15. Ma bucur ca indrazniti. Avand in vedere ca demisia se produce in timpul noului cod, atunci toate prevederile noi se aplica corespunzator. Asta inseamna ca preavizul acordat nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare. Cu multa placere!

    RăspundețiȘtergere
  16. Cu referire la ultimul raspuns...20 de zile preaviz conform cu noul cod al muncii fata de 15 zile preaviz prevazute in CIM. Eu am semnat CIM in oct.2010 si nici un act aditional care sa prevada modificarea(sau nu trebuie?).Adica in situatia de fata noul cod anuleaza stipularea de 15 zile preaviz din CIM? Adica noua lege se aplica retroactiv?Nu inteleg, va rog frumos sa ma lamuriti.Multumiri anticipate

    RăspundețiȘtergere
  17. Stimate Domn/Doamna. Nu conteaza momentul cand ati incheiat contractul de munca. Poate fi la 1880. Important este momentul cand vreti sa demisionati. Adica astazi, maine. Ei bine astazi, maine se vor aplica noile prevederi ale codului muncii. Treaba cu retroactivitatea despre care povestiti dvs este incorect. Sunt 2 chestiuni de baza in materia obligatiilor. Una este legea si a doua este procedura. Daca Legea ramane neschimbata pe durata unui contract, procedura va fi valabila cea de la momentul x sau y. Cu alte cuvinte, contractul de munca nu se va modifica prin niciun act aditional. Insa procedura prevede un preaviz de 20 de zile, si dvs veti respecta preavizul de 20 de zile, indiferent din ce secol aveti contractul semnat. Incetarea contractului de munca presupune un preaviz actualmente de 20 de zile. Si ca sa intelegeti si mai bine : Nici nu ar avea cum sa se aplice cel din CIM pentru ca desfacerea contractului de munca va avea data ulterioara modificarii Codului Muncii, adica nu va avea cum sa fie desfacut in baza unei legi care nu se mai aplica.

    Asta este partea legata de procedura, si imi doresc sa ma fi facut bine inteleasa, daca nu, puteti sa ma mai intrebati.

    Acum.. preavizul este un drept pe care il are, in cazul dvs, angajatorul. Conform Codului Muncii el poate opta sa-l pastreze sau poate renunta la el. Asa ca aceste situatii se pot rezolva si discutand cu angajatorul. Cat de mult vrea sa va tina in preaviz? Poate va da liber pe loc... Oricum, sunteti obligat la 20 de zile, fata de 15, pentru ca veti solicita demisia astazi, cand este valabila o alta procedura de demisie. Nu se pune in discutie nicio retroactivitate. Legea a intrat in vigoare de la data X. Daca demisionati dupa data X respectati noile prevederi. Succes!

    RăspundețiȘtergere
  18. Multumesc. Am inteles acum...problema era ca am vorbit cu mai multe persoane, care fiecare a dat cate o varianta. Puteam de la inceput sa va intreb pe dumneavoastra si ma lamuream mult mai repede. Va doresc numai bine si sanatate!

    RăspundețiȘtergere
  19. Art 79 Codul Muncii
    (4) (modificat prin Legea 40/2011) Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
    Eu de aici inteleg ca daca la mine in CIM scrie preaviz 15 calendaristice atunci ala e preavizul.Si oricum e legal de vreme ce spune mai jos ca preazizul nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie. Dumneavostra spuneti 20 de zile sau nu mai putin de 20.

    RăspundețiȘtergere
  20. CIM-ul dvs a fost semnat inainte de modificarea Codului Muncii. Prin urmare angajatorul poate oricand sa va ceara preavizul din noua procedura de demisie. Singura dvs obligatie este sa respectati dreptul de preaviz, preaviz care astazi, generalmente este de 20 de zile lucratoare. Acum sa fim seriosi, orice angajator va prevede si va cere maximul de preaviz. Ca puteti scoate de la ei 3-4 zile si va da drumul, asta e alta ciorba de peste. Legal insa trebuie sa respectati procedura de la momentul demisiei. Si nu puteti intelege ca termenul este cel convenit in CIM, deoarece prevederea legala se continua "si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare". Cu alte cuvinte maximul este 20 de zile. Ceea ce inseamna ca angajatorul dvs va poate cere un preaviz de 20 de zile lucratoare, indiferent de cat ati avut initial in contract. Suficient de clar, sper. Daca nu, putem sa mai dezbatem :)

    RăspundețiȘtergere
  21. In perioada preavizului de 20 de zile lucratoare, cate ore este obligat angajatul sa lucreze?

    RăspundețiȘtergere
  22. In perioada preavizului prin demisie este obligat sa respecte intreg programul de munca.

    RăspundețiȘtergere
  23. Stimate domn/doamna... orele suplimentare nu sunt obligatie contractuala. Ca se intampla peste tot si nu sunt remunerate cum se cuvine, asta e altceva. Ca niciun angajator nu tine evidenta acestor ore, asta e tot altceva :) Insa legal, cu sau fara preaviz, orele suplimentare nu sunt obligatie contractuala decat daca sunt trecute in CIM sau in fisa postului. Si 100% din cazuri nu sunt trecute.

    RăspundețiȘtergere
  24. multumesc mult! mi-a fost de folos

    RăspundețiȘtergere
  25. Buna ziua
    Eu vreau sa imi dau demisia inainte de termenul legal al preavizului, pentru ca ma voi intelege cu sefii, intrebarea mea, este : trebuie sa caut un model de demisie cu acordul partilor - art 55 litera b? sau ....modelul obisnuit

    RăspundețiȘtergere
  26. Buna ziua, am si eu o intrebare cu privire la preaviz. Mi-am dat demisia cu preavizul de 20 de zile, am stat cam o saptamana, apoi am avut o discutie cu seful meu, s-a enervat, a inceput sa tipe (da, este o persoana foarte dificila si colerica) si mi-a spus sa plec.Acum eu nu stiu care este situatia mea legala.Bineinteles ca dupa incident nu m-am mai dus la munca, banuiesc ca de bani nici nu mai poate fi vorba, dar vreau sa stiu daca se considera ca si-a dat acordul verbal ca eu sa nu ma mai prezint la lucru in preaviz.Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  27. Pentru domnul/doamna cu intelegerea partilor. Nu exista nicio demisie cu acordul partilor. Demisia este un act unilateral de vointa. Art. 55, lit.b) este modalitatea de incetare a contractului. Va trebuie o demisie obisnuita. Cea publicata de mine pe site este suficienta. Puteti pune in ea urmatoarea sintagma "solicit incetarea contractului de munca in baza art. 55, lit. b) din Legea 53/2003, M." Atat.

    RăspundețiȘtergere
  28. Pentru domnul/doamna cu seful coleric (vedeti, d-aia va rog sa va dati un nume oarecare, ca sa stiu si eu cum ma adresez, sa imi fie si mie mai simplu) este ok ca nu v-ati prezentat. La articolul privind DEMISIA am explicat pe larg ce se poate intampla daca nu stati intreaga perioada de preaviz. Va sfatuiesc sa cititi acolo, ca sa intelegeti mai bine. Multumesc si eu pentru intrebare si fiti fara griji. Si da... banii pe perioada nelucrata nu ii veti lua. Insa cititi acel articol sa va lamuriti mai bine.

    RăspundețiȘtergere
  29. Cristina (cu seful coleric)16 iunie 2011 la 09:28

    Buna ziua, multumesc mult pentru raspuns, imi cer scuze ca nu m-am prezentat, m-am grabit sa pun intrebarea. Am citit articolul, a fost foarte util. Intr-adevar, am un contract standard in care nu se precizeaza nimic in legatura cu sanctiuni pentru nerespectarea preavizului. In ceea ce priveste banii, nu ma refeream la zilele nelucrate, mai aveam de luat salariul pe luna trecuta (plus zilele de concediu). Daca nu vor sa mi-i dea credeti ca are rost sa fac o sesizare la ITM?Practic eu mi-am indeplinit toate obligatiile, as fi respectat si preavizul daca nu eram data afara.Multumesc din nou pentru raspuns. O zi buna.

    RăspundețiȘtergere
  30. Cristina draga, degeaba faci sesizare la ITM. Cu o mica atentie se rezolva orice iar amenda lui va fi minima, deci prea mult rau nu faci. daca nu iti da banii pe luna incheiata si concediul aferent perioadei lucrate (sau poate mai ai si concedii din anii trecuti... cine stie?) cel mai bine este sa te judeci cu el. Castigi 100% si in plus iei si dobanda pentru ei, ti se intorc cheltuieli de judecata, etc. deci este muuult mai sanatos asa. Si garantez ca te va chema sa iti iei banii chiar inainte sa te judeci, ca se sperie.. stie ce-l asteapta. Litigiul tau este scutit de taxa de timbru si, daca vrei, poti solicita si daune morale cel putin in echivalentul zilelor in care nu te-a lasat sa iti faci preavizul. Asta este sfatul meu. :)

    RăspundețiȘtergere
  31. Ei nuuuuu.... nu e chiar asa. :) Salariul nu este confidential odata ce este cerut instantei. E confidential pentru terti si mai e o treaba, ca sa poata justifica ca tu ai spus la x si y trebuie sa fi facut sesizarea in maxim 6 luni de la data de la care ai povestit. Deci zau, ce imi spui tu nu are nicio legatura cu dreptul si nu iti schimba cu nimic sansele de 100% in instanta. Iar cat de trainguri iar stai tu linistita ca legisltatia muncii prevede ca daca faci cursuri de instruire si formare, acelea trebuiesc aprobate de Ministerul Muncii si iar, sa fim seriosi, nu le are sigur!!!! Asa ca faza cu despagubirile la cei 3 ani intai ar trebui sa faca dovada ca au fost aprobate de minister si apoi sa ceara despagubirile... Relax! Nu e chiar asa simplu cum crezi tu :)

    RăspundețiȘtergere
  32. Multumesc foarte mult pentru ajutor, m-ati linistit, eram putin ingrijorata. Este foarte dragut din partea dumneavoastra ca faceti acest lucru gratuit. Va multumesc din nou.

    RăspundețiȘtergere
  33. Multumesc si eu pentru aprecieri. Imi iubesc meseria si vreau sa o folosesc si in scopuri utile majoritatii. Pentru ca nu multi isi permit sa consulte un specialist cand au vreo problema si atunci risca sa isi faca mai mult rau decat bine. Va tin pumnii si acum stiti, daca mai este ceva eu sunt aici. Bine, sper sa nu se mai intample nimic :) Un weekend placut.

    RăspundețiȘtergere
  34. Buna ziua. Sunt angajat al SC LUKOIL SRL din 2008,recent am obtinut un job intr-o alta companie(la care imi voi incepe activitatea de luna viitoare) si as dorii sa stiu care este termenul legal de preaviz pe care trebuie sa-l fac(maxim). Va multumesc anticipat si sincere aprecieri pt munca pe care o faceti!Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  35. Multumesc, s-a rezolvat. Am obtinut o declaratie semnata si stampilata in care se specifica faptul ca am cazut de acord sa scurtam perioada de previz si ca imi voi primi restul de salariu la lichidare. Sa speram ca se vor tine de cuvant:). Va multumesc pentru ajutor si incurajari. O zi buna.

    RăspundețiȘtergere
  36. Pentru no_name_sm:

    Art 79 Codul Muncii
    (4) (modificat prin Legea 40/2011) Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere. Cred ca este suficient de clar, multumesc mult pentru aprecieri. Succes!

    RăspundețiȘtergere
  37. Ma bucur sa aud vesti, Cristina. Cea mai importanta este comunicarea! mereu uitam ca viata ne poate fi mult mai usoara daca incercam sa comunicam. si tu ai reusit sa comunici si ai rezolvat totul repede si in relatii bune. Felicitari si iti tin pumnii si pe viitor. Cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  38. Cred ca este prima oara cand am citit toate mesajele de pe un site . Felicitari !

    RăspundețiȘtergere
  39. O observatie conform noii numerotari a C.M publicat in 18.05.2011 , demisia se face in baza art. 81 .

    RăspundețiȘtergere
  40. Multumesc Maria pentru vizita si pentru erata. Am ramas pe numerotarea veche ca sa fie mai bine inteleasa de oameni. Ei nu sunt la curent cu aceste renumerotari si le e mai usor sa inteleaga despre ce vorbim :) Te mai astept cu drag.

    RăspundețiȘtergere
  41. Buna ziua. Am si eu o nedumerire, ca in cazul acelora care si-au depus demisia cu preaviz de 15 zile, insa dupa noul cod trebuia sa fie de 20 de zile.

    RăspundețiȘtergere
  42. mi-am depus demisia printr-o cerere scrisa. am specificat in ea ca durata preavizului sa fie de 15 zile lucratoare, ca dupa o zi sa imi spuna secretara ca mi-a acordat 15 zile calendaristice. in mod normal preazizul meu trebuia sa expire azi 22 iunie 2011 si nu in data de 17 iunie 2011. demisia a fost semnata la data de 2 iunie 2011. care e ideea? de ce nu mi-a fost respectata cerinta?

    RăspundețiȘtergere
  43. Angajatorul poate renunta la dreptul lui de preaviz.

    RăspundețiȘtergere
  44. Buna ziua ,
    Ma numesc Traian si am o problema .
    Am savarsit o fapta care nu a fost conform normelor angajatorului , mi s-a cerut nota explicativa .Am dat nota explicativa si mi s-a spus ca fapta este grava si voi fi dat afara disciplinar ... asta daca nu-mi dau eu demisia .
    Apoi am intrat in panica, urmata de o depresie si o internare .Acum sunt in medical ,insa angajatorul m-a sunat sa merg sa imi dau demisia cu acordul partilor pe care sa nu scriu data ...ca cica o va scrie el dupa ce mi se incheie medicalul .
    Dar sa o aibe acum pe masa !?
    Ce sa fac ?

    RăspundețiȘtergere
  45. buna ziua, numele meu este eliza , lucrez la o agentie de pariuri sportive si sefii sunt cam neseriosi! la modul ca lucrez o zi cu o zi si primesc doar bonuri pe zilele lucrate cu toate ca sunt de 12 ore si bonurile se aloca ptr 8 h de munca!iar alta nemultumire este ca pe cartea de munca am un salariu de 930 lei iar in mana ajung sa i-au si 550 de lei deoarece mi se spune ca nu am lucrat orele legale calculate la zielle lucratoare specifice lunii, cu toate ca in contract nu este stipulat ca lucrez si sunt platita la ora ci ca lucrez 11 cu 48 (total neadevarat)...cum sa procedez! treb sa fac plangere la itm sau cum./.... va multumesc frumos

    RăspundețiȘtergere
  46. Buna Eliza. Ce pot sa spun? Cum ai negociat tu salariul? Asa ti s-a spus din start? Acum ca in mana iei bani mai putini asta se datoreaza si impozitelor la salariu care se retin salariatului. Daca primesti fluturasi de salariu verifica si tu pe el impozite si vezi cat se retine si apoi fa o medie. E pacat ca nu te-ai uitat inainte sa semnezi. Nu prea ai ce face, legal vorbind, pentru ca neatentia costa.... ITM, instanta etc... daca ai semnat contractul cu aceste lucruri si tu spui ca nu e corect, desi le-ai acceptat prin semnare, nu castigi nimic. Poti pleca de acolo si cauta un loc mai bun si fii atenta ce scrie si ce semnezi, data viitoare. Mult succes!

    RăspundețiȘtergere
  47. Buna ziua
    Ma numesc Sandu si am si eu cateva nelamuriri
    pana acum 2 saptamani am lucrat la o firma de distributie dar seful mi-a spus ca sunt dat afara(13.06), dar surpriza in data de 25.06 primesc pe mail de la un fost coleg (nu m-a contactat personal) o decizie cu data de 22.06 din care reiese ca mi-am dat demisia conform art. 55 lit. b
    Eu unul nu am semnat nimic.
    Are dreptul sa-mi opreasca salariul pe luna mai?
    Conform adnotari 10 din art.55: În cazul încetării prin acordul părţilor a contractului individual de muncă, angajatorul nu poate pretinde despăgubiri de la salariat pentru acoperirea prejudicului suferit ca urmare a încetării contractului ---reiese ca trebuie sa-mi plateasca salariul .
    Am dreptul si la salarul din luna iunie?

    RăspundețiȘtergere
  48. Pana cand ati lucrat nu. Sunt obligati sa va dea salariul pana in ultima zi de munca, iar daca este sa o luam asa... pana in data deciziei, 22.06. Articolul ala ce imi povestiti nu are nicio treaba cu povestea ta. E din alta carte.

    RăspundețiȘtergere
  49. Buna ziua d-na avocat ; numele meu este Tudor si va cer un sfat legat de demisie si preaviz - cele 20 de zile se considera in preaviz daca in aceasta perioada efectuez concediu de odihna pe care angajatorul trebuie sa mi-l dea ? Sau cazul in care sunt in concediu de boala ( m-am imbolnavit de stress din cauza sefului care nu stie ce sa mai faca ca sa ma determine sa plec)

    RăspundețiȘtergere
  50. Nu. Preavizul si concediul, oricare ar fi el, sunt notiuni distincte. Ori sunteti in concediu, ori sunteti in preaviz.

    RăspundețiȘtergere
  51. Buna ziua!
    Am un salariat care a depus demisia pe 15 iunie. Inteleg ca in acest caz previzul incepe cu data de 15 si pana pe 07.07.2011 (incetarea contractului de munca a soliciat cu data de 08.07.2011) vor fi 17 zile lucratoare de preaviz, si nu 20 dupa noile prevederi legale. E vreo problema?
    Concediul neefectuat poate fi compensat in drepturi banesti dupa expirarea termenului de preaviz?

    RăspundețiȘtergere
  52. Buna seara,
    Lucrez din noiembrie 2009 si as dori k de la data de 1 iulie sa imi depun cererea de preaviz. In cererea de praeviz la perioada voi trece 1-20 iulie? In toata aceasta perioada nu am luat nici o zi de concediu de odihna. Nu ar trebui sa mi se plateasca acele zile?

    RăspundețiȘtergere
  53. Pentru manager: Nu este nicio problema, atata vreme cat dvs sunteti de acord. De asemenea puteti renunta integral la acest preaviz, daca nu aveti nevoie de serviciul lui in aceasta perioada. Atunci ii comunicati ca nu doriti preaviz si ca poate parasi postul imediat. In acest caz nu veti datora decat salariul la zi, pentru perioada efectiv lucrata. Acum da, concediul neefectuat pentru anul in curs se va echivala in bani. Pentru lamuriri suplimentare va rog sa cititi articolul despre concedii.

    RăspundețiȘtergere
  54. Pentru Paul: Demisia indica data la care se va iesi din firma. Vei scrie ziua in care incepi - 1 iulie. De aici preavizul curge singur. Cu privire la concedii te rog sa citesti si tu articolul cu concediile.

    RăspundețiȘtergere
  55. In cazul in care imi dau demisia si ma angajez imediat la alta firma as putea sa nu mai stau in preaviz cu o eventuala intelegere bilaterala?

    RăspundețiȘtergere
  56. Cu o eventuala intelegere bilaterala, da.

    RăspundețiȘtergere
  57. eu sunt in preaviz,firma ma concediat,normal preavizul meu se incheie in data de 7iulie dar seful imi spune sa nu mai vin la lucru,ce ar trebui sa fac sa nu incalc legea,fara a avea o dovada seful ptr a imi face eventul o reclamatie la itm sau sa ma puna absent!

    RăspundețiȘtergere
  58. Mi-am cerut incetarea cim incepand cu data de 10 ale lunii si nu am mai stat in preaviz. Am telefonat la firma ptr a-mi cere carnetul de munca si plata zilelor lucrate+CO si mi-a raspuns ca nu imi va da nimic si ca imi va pune absente. Am facut reclamatie la ITM, dar momentan astept raspuns. ITM-ul se pare ca tine mai mult cu angajatorii. Ce ma sfatuiti, tinand cont ca nu dispun de prea multi bani ptr judecata si alte chestii asemanatoare ? Multumesc, Zuzu

    RăspundețiȘtergere
  59. Sunt placut impresionata de ajutorul neconditionat pe care-l acordati prin acest blog. Mi-am gasit raspunsul pe care-l cautam pe acest site. E prima oara cand postez un comentariu de apreciere. Ai o siguranta ca cineva, candva te poate ajuta. Multumesc, Monica
    Sper ca mesajul meu sa nu fie postat de doua ori, ptr. ca am mai incercat o data sa-l postez.

    RăspundețiȘtergere
  60. Multumesc si eu Monica pentu apreciere si ma bucur cand aud reactii pozitive. Simt si eu ca ceea ce fac este bine venit uneori. Mult noroc!

    RăspundețiȘtergere
  61. Mi-am gasit in alta parte si nu am mai vrut sa stau in preaviz deoarece riscam sa pierd jobul respectiv( cel gasit ). Angajatorul poate obliga angajatul sa stea in preaviz chiar daca acesta nu doreste? Multumesc, Zuzu.

    RăspundețiȘtergere
  62. Buna ziua, am si eu o intrebare. Ce se intampla daca sunt plecata in alta tara, am prelungit concediul si vreau sa-mi dau demisia? Precizez ca nu am cum sa fiu la munca in perioada de preaviz....

    Care pot fi urmarile?

    RăspundețiȘtergere
  63. Pentru zuzu... repet si trebuie sa se faca foarte bine inteles! Preavizul in cazul demisiei este O OBLIGATIE si nu un drept! Da, te poate obliga, este datoria ta sa-l respecti.

    RăspundețiȘtergere
  64. Pentru Mag. Te rog sa citesti articolul privind demisia si articolul privind concediile. Apoi daca ai nelamuriri ma poti intreba.

    RăspundețiȘtergere
  65. Multumesc foarte frumos pentru raspunsuri.
    Cererea de demisie am formulat-o asa: "va rog sa imi aprobati incetarea CM incepand cu data de..." fara nimic altceva . M-ar putea obliga acum sa fac preaviz, tinand cont ca am plecat de 2 luni ? Care sunt metodele de recuperare ale carnetului de munca ? zuzu.

    RăspundețiȘtergere
  66. As vrea sa stiu cate ore esti obligat sa lucrezi in preaviz cand iti dai demisia? Trebuie sa lucrezi program normal (8 ore) sau doar jumate din program (4 ore)?

    RăspundețiȘtergere
  67. Pentru Zuzu. Ce pot sa zic... sunt unele lucruri care se rezolva numai discutand cu patronul. Vorbeste cu el, amiabil, incearca sa rezolvi problema discutand.

    RăspundețiȘtergere
  68. Buna ziua,
    Am citit cu interes articolele si comentariile...sunt interesante si cu sfaturi folositoare.
    Intrucat nu am gasit ce cautam, indraznesc sa va cer un sfat cum sa procedez.
    Maine se implinesc 3 luni de cand sunt la acest job...la semnarea contractului individual nu mi s-a inmanat nici un exemplar al acestuia...deci nu au respectat Legea!
    Doresc sa-mi dau demisia fara preaviz pentru a avea timp sa-mi caut un nou job...nu am numarul de inregistrare a contractului de munca pentru a completa "demisia".
    Consider ca art. 81 din Codul muncii-Legea 53/2003 modificata si completata, referitor la respectarea preavizului "nu se aplica".
    Am formulat demisia dupa modelul de aici cu specificatiile de mai sus.
    Am formulat corect?...este bine cum procedez?

    Va multumesc!

    M-am abonat la Newsletter!...voi fi un cititor fidel!
    O duminica frumoasa si relaxanta va doresc!

    RăspundețiȘtergere
  69. Pentru Vilhelm ... in mod normal... ai OBLIGATIA sa acorzi preaviz. Cu sau fara dubii ca nu ai avea un exemplar dupa contract. Ce sa zic... uite, propun asa: intai de toate cere o adeverinta de la serviciu in care sa scrie ca esti salariatul lor din data de.... si ca ai un venit lunar de..., din care brut..., conform contractului de munca nr.... Acum... dupa ce primesti adeverinta, zici si tu ca este pentru un credit, poti pleca. Cu sau fara preaviz, tu decizi. Riscurile sunt publicate de mine in artioclul privind Demisia, dar asa tu te asiguri ca ai o adeverinta si daca cumva nu ai contractul incheiat si inregistrat, cum spui, ai de unde pleca sa-ti inregistrezi vechimea lucrata aici. Dar nu uita... preavizul este o obligatie a salariatului, nu un drept al sau.

    RăspundețiȘtergere
  70. Multumesc pentru sfaturi:)

    In aceasta perioada am lucrat la primaria din Roman, pana astazi la prima ora cand mi-am dat demisia.
    Sefa nu mi-a reprosat nimic, ramanand ca sa faca demersurile cu inregistrarea, etc...i-am multumit amabil si am plecat.
    Ca proba ca am fost angajat, am fluturasii de salariu pe lunile aprilie si mai...zilele acestea o sa depun la registratura primariei o cerere in care solicit eliberarea unei adeverinte de vechime in munca, pentru perioada prestata.
    Deja am depus cateva CV-uri la firmele din oras...sper sa-mi gasesc un job urgent!

    O saptamana usoara si plina cu realizari va doresc!

    RăspundețiȘtergere
  71. Buna ziua , Sunt angajat la o societate din nov 2010 , prin aprilie am aflat ca firma nu mia inregistrat contract de munca la ITM , de aici au inceput unele certuri cu firma respectiva si chiar si acum directorul de vanzari are treaba cu mine,
    In aceste zile cand sunt in concediu de odihna am fost sunat sa predau masina si laptopul care le-am luat de la ei cu proces de predare primire ,si apoi sa ne intalnim sa "ne despartim prieteneste" masina am predato la fel cu proces de predare primire dar a ramas laptopul care dintr-o gresala cand am fost in vizita la sora mea in germania din graba lam uitat acolo,firma trebuie sa ma plateasca pe cateva luni in urma plus luna zilele care o sa le mai am din luna iulie , am vb cu directorul; mare si mia zis ca nu o sa imi dea nici un ban pana in momentul in care nu predau si laptopul , cu toate ca iam spus unde e si ca am cerut sa mil trimita cat mai repede....intrebarea mea este ...Poate sa imi retina salarile din cauza asta???? Va multumesc si astept un raspuns

    RăspundețiȘtergere
  72. Da domnule. Bineinteles ca poate! E bunul societatii si nepredarea lui poate constitui si infractiune. Aveti grija.

    RăspundețiȘtergere
  73. Multumesc si eu Vilhelm. Daca ai lucrat in Primarie nu-ti fa griji. Ai sigur contractul de munca inregistrat. O saptamana buna.

    RăspundețiȘtergere
  74. Buna revin sa precizez urmatorul lucru , in primul rand trebuyie sa ma prezint ma numesc Emmanuel, eu nu am spus nici o clipa ca nu il inapoiez doamne fereste e bunul lor dar trebuie sa imi ajunga acasa asta 1 la mana , apoi din cate am mai citit si mam interesat in alte parti mi sa spus ca drepturile salariale se pot retine NUMAI pe hotarare judecatoreasca sau semnatura salariatului.poate nu mam exprimat foarte bine in mesajul de mai sus, Multumesc inca odata

    RăspundețiȘtergere
  75. Multumesc foarte mult pentru raspunsurile date.

    Va doresc multa sanatate si numai bine!

    Zuzu

    RăspundețiȘtergere
  76. Emmanuel... ei daca vor dori iti vor retine salariul. Pana la urma sunt in buzunarul lor banii tai. Legal sau nelegal, pana ajungi tu sa faci lumina judecatoreasca se duc minim 2 ani din viata si costuri cat cuprinde. Si nu se merita. Nu ziceam nici eu ca nu l-ai inapoia, ceea ce ziceam este sa fii atent ca poate degenera situatia. Sau mai pe romaneste: teoria ca teoria, practica ne omoara. Mult noroc!

    RăspundețiȘtergere
  77. Va multumesc si eu pentru aprecieri!

    RăspundețiȘtergere
  78. Buna seara.
    Am observat ca sunt sfaturi pertinente si benevole pe acest site venite din partea doamnei avocat careia ii multumesc anticipat.Doresc sa imi dau demisia de la actualul loc de munca insa am de recuperat circa 4 salarii si nu stiu daca sa fie demisie cu art 55 litera b acordul partilor sau cea cu preaviz cum este modelul expus mai sus.Firma are mari probleme financiare si risca insolventa in orice moment cel putin din partea unuia din furnizorii neplatiti care o vor actiona in judecata pt recuperarea datoriilor.Am nevoie de un sfat referitor la maniera in care sa demisionez rapid si sa-mi pot recupera si salariile restante+zilele de concediu neefectuate.Mentionez ca am functie de conducere si sunt probleme destul de mari in firma care pot atrage insolventa si nu numai.Multumesc anticipat.Oana

    RăspundețiȘtergere
  79. Pentru Oana. Oricare cale doresti sa o alegi este buna. Prin acord, sau cu preaviz. Nu conteaza. Sfatul meu este sa intri totusi in preaviz, asa te poti asigura ca iti vei lua salariile. Daca pleci prin acord exista si riscul sa "uite" de tine. Banii ii primesti si intr-un caz si in altul, important este sa existe acest disponibil in societate. Daca nu exista... oricum ai pleca, tot nu ai de unde sa-i primesti. Tin pumnii! Multumesc si eu pentru apreciere.

    RăspundețiȘtergere
  80. Multumesc!!!!!!! Ce bine ca v-am descoperit! Ati luminat si omul de rand care nu prea citeste monitorul sau legile si este pacalit de altii care au timp de asa ceva si care profita de ignoranta altora.

    RăspundețiȘtergere
  81. Buna ziua. Sunt o mamica care in 2 saptamani termin concediu de crestere copil si nu vreau sa ma mai intorc la fostul loc de munca. Cum ar trebui sa procedez? Muktumesc anticipat.

    RăspundețiȘtergere
  82. Buna ziua,am o nelamurire privind preavizul de 20 zile,in cazul meu,in mare parte am inteles din raspunsurile de mai sus.
    Problema mea e ca eu am semnat in CM ca "Muncitor Necalificat" insa eu sunt angajat ca "Paznic" 24\48, eu daca-mi depun demisia cu preaviz de 20 zile dupa care parte ar trebi sa merg? Necalifisat sau Paznic
    Va multumesc pentru sfaturile date,o zi buna.

    RăspundețiȘtergere
  83. Pentru Mircea. Nu conteaza ce iei in considerare, preavizul de 20 de zile este la numarul de zile si atat, indiferent de cand si cum lucrezi. Prin urmare nu are nicio importanta ca tu lucrezi in tura 24/48 sau 8 ore/zi, tot 20 de zile sunt de preaviz.

    RăspundețiȘtergere
  84. Buna seara,

    As avea o intrebare imi cer scuze daca ma repet. Eu am decis sa imi dau demisia deoarece am gasit un alt job. Intrebarea ar fi urmatoare,lucrez din 15 dec 2010 si pana acum nu am avut CO. Pe planificare eram trecuta sa intru in concediu pe data de 18 iulie . Am intrebat la firma si mi s-a spus ca daca nu mi-am luat CO nici nu o sa mi-l plateasca. Este in regula? Si daca nu o pot sa imi iau din data de 25 iulie, perioada in care eu sunt in preaviz.
    Daca ati putea sa imi raspundeti,v-as fi foarte recunoscatoare.
    Multumesc anticipat.

    RăspundețiȘtergere
  85. Pentru Anonim: te rog sa citesti articolul privind Concediile. Acolo gasesti raspunsul la toate intrebarile tale. Succes.

    RăspundețiȘtergere
  86. Buna seara,,,numele meu este alina si am o singura intrebare pt dvs,,,as dori sa stiu daca pot solicita un credit in banca, eu fiind in preaviz? multumesc...

    RăspundețiȘtergere
  87. Buna
    Am si eu o nelamurire. Stiu ca inainte exista o portita prin care se putea sa-mi dau demisia fara sa stau in preaviz chiar daca angajatorul nu era de acord, in cazul in care angajatorul incalca codul muncii si drepturile angajatului din contract, se mai poate face asta? Va multumesc

    RăspundețiȘtergere
  88. Nu exista nicio "portita" si nici nu a existat vreodata. Preavizul este o obligatie, sa nu ma mai repet.

    RăspundețiȘtergere
  89. Pentru Alina: draga mea, sunt avocat si nu ofiter de credite. Intrebarea ta nu are continut juridic.

    RăspundețiȘtergere
  90. art. 79, alin. 3, / art. 79, alin. 8 din Legea nr. 53 / 2003 privind Codul Muncii...deci cum art. asta ce este???

    RăspundețiȘtergere
  91. Sotul meu nu isi primeste de un an si ceva salariul la timp,e ramas in urma si cu 2-3 luni,de exemplu acum are de luat salariul pe luna mai si iunie...patronii au cunostinte la ITM brasov...nu stiu daca ar rezolva ceva sotul sa ii anunte pe cei de la ITM.Vreau un raspuns doamna avocat...va multumesc

    RăspundețiȘtergere
  92. Va multumesc pentru raspuns si va doresc o zi buna.

    RăspundețiȘtergere
  93. Pentru Anonim 1: articolele ce mi le-ai scris le puteti verifica in lega 53/2003, Modificata, care o gasiti pe Google. Eu nu inteleg contextul in care mi le solicitati si astfel nu va pot raspunde.

    RăspundețiȘtergere
  94. Pentru Anonim 2: doamna... nu vad intrebarea si, din ce povestiti, nu are nicio conotatie juridica. Faptul ca sotul dvs nu primeste banii la timp trebuie discutata cu firma,

    RăspundețiȘtergere
  95. numele meu este Ionela,ma scuzati am uitat sa imi scriu numele pentru cele 2 comentarii din data de 21 iulie ora 13:58 si 13:54

    RăspundețiȘtergere
  96. Pentru Ionela: eu tot nu am inteles care e treaba cu articolele alea despre care imi vorbeai. Poate poti sa fii putin mai clara. :)

    RăspundețiȘtergere
  97. Buna. As dori sa va intreb, in cazul in care sunt in delegatie, si vreau sa-mi anunt demisia prin email, este valabil acest mod de comunicare al demisiei, sau telefon, alta modalitate nu am de a-mi comunica demisia, nu pot sa fiu fizic in firma cu foaia si pixul in mana. Iar legat de preaviz: 20 zile calendaristice sau lucratoare?. Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  98. Buna, daca demisia cu a fost data deja, iar intre timp angajatorul doreste sa se faca o demisie la zi (si angajatul accepta) se mai poate face sau e o problema fiindca deja demisia cu preaviz in X zile a fost data deja ?

    Multumesc mult.

    RăspundețiȘtergere
  99. Pentru Andrei: dovada demisiei se face cu orice mijloc de proba. Prin email poti dovedi ca ai trimis-o, deci este foarte bine. Cat despre preavizul de 20 de zile, am mai raspuns si pentru informatii complete te rog sa citesti articolul privind demisia.

    RăspundețiȘtergere
  100. Pentru anonim: eu nu am auzit de "demisie la zi" ce este asta?

    RăspundețiȘtergere
  101. Buna seara, va deranjez cu o intrebare in legatura cu o cerere de demisie, in cazul in care aceasta este prezentata angajatorului si am urmatoarea situatie, pe parcursul anului au fost lucrate zile de sambata si duminica care ulterior nu au fost recuperate cu zile libere in cursul saptamanii, se poate solicita efectuarea acestor libere in perioada preavizului pentru demisie? Va multumesc anticipat!

    RăspundețiȘtergere
  102. Buna! Tot eu. Am de semnat un contract in Italia, stiu ca legile difera, dar sa presupunem ca suntem in Romania. Compania e din x locatie, iar eu doresc sa puna in contract clauza cum ca voi lucra numai la locatia y (unde chiar urmeaza sa lucrez, dar vreau sa fiu sigur de asta). S-a incercat initial punerea unei clauze ca voi lucra la y, dar ei pot schimba locatia oricand. Dupa care am zis ca nu accept decat clar si raspicat ca cel putin un an de zile voi lucra in locatia y, iar ei dupa mi-au zis ca nu le permite legea, si mi-au facut un appendum. Sa le permita oare legea sa puna in appendum si in contract nu, nu e tot una? Dar ca va lucra in locatia y, dar compania poate schimba oricand locatia sa permita si doar in locatia y sa nu permita:)? Nu e un pic straniu?
    As dori sa-mi raspundeti in functie de legiile din Romania, daca le cunoasteti si pe cele din Italia si mai bine.
    Multumesc anticipat!

    RăspundețiȘtergere
  103. Pentru anonim: nu exista niciun articol de lege care sa dezbata problema ta, prin urmare daca angajatorul este de acord, numai bine, daca nu este de acord... atunci nu il poate obliga nimeni.

    RăspundețiȘtergere
  104. Pentru Andrei: nu iti pot raspunde, nu cunosc legislatia italiana. La noi delegarea este permisa numai pentru o perioada fixa, insa nu stiu cum se procedeaza cu contractele de munca. Sunt avocat si nu responsabil cu resursele umane. Intreaba si tu la ITM de exemplu. Sau la ministerul muncii.

    RăspundețiȘtergere
  105. Va multumesc pentru raspunsuri! As mai avea inca o intrebare, as putea sa-mi dau demisia inainte de concediu si sa intru direct in perioada de preaviz si nu in concediu? Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  106. Pentru Andrei: am mai raspuns la intrebarea asta: NU.

    RăspundețiȘtergere
  107. Ok. Probabil am uitat niste detalii mai importante. Dar daca ei nu pot proba ca eu sunt in concediu sau cel putin urmeaza sa ma duc in concediu atata timp cat nu am semnat o foaie de concediu

    RăspundețiȘtergere
  108. Andrei, preavizul este o obligatie, nu un drept. Nu ai de unde sa stii tu cum le probeaza. Ca sa vezi ce riscuri iti asumi citeste pe site despre Demisie si alegi varianta corecta pentru tine.

    RăspundețiȘtergere
  109. Buna! Mi-am dat demisia de curand si nu am stat in preaviz( motivul demisiei a fost faptul ca nu am luat decat jumatate de salariu seful motivand ca nu am indeplinit norma cu toate ca am facut si ore suplimentare) as dori sa stiu daca mai am dreptul la salariu si bonuri pe zilele lucrate

    RăspundețiȘtergere
  110. buna ziua ... am o intrebare legata de predarea gestiunii, sunt in preaviz de 20 de zile si as vrea sa stiu daca trebuie sa predau gestiunea tinand cont de faptul ca la angajarea mea nu s-a facut inventar de predare-primre si nici nu am semnat procesul verbal de predare-primire, nu am nici fisa postului. Mentionez ca in contract sunt trecut ca si gestionar

    RăspundețiȘtergere
  111. Lucrez la o firma de pe data de 20.06.2011,de o sapt toata firma e in concediu(pana pe 08.08), am primit si eu 5 zile de concediu de odihna 01-5.08 , vreau sa plec din firma fara perioada de preaviz ca am gasit un job mult mai bun.Seful nu e in tara cum trebuie sa procedez,las demisia in secretariat, o trimit prin fax , pierd oferta care e mult mai avantajoasa daca mai raman la actualul job.

    RăspundețiȘtergere
  112. Pentru gabriel: daca nu ai primit, nu ai ce sa predai, nu? :) cum poti preda ceva ce nu ti s-a dat? :))

    RăspundețiȘtergere
  113. Pentru anonim: preavizul este o obligatie. ce sa mai spun? Dovada demisiei se face prin orice mijloc de proba. Deci o trimiti oricum poti dovedi ca a fost primita. Posta, mail, numar de inregistrare... etc. Citeste articolul privind Demisia sa stii ce risti daca pleci fara preaviz.

    RăspundețiȘtergere
  114. Multumesc mult pentru raspuns , dar din ceea ce stiu (citat de pe un blog)"in perioada de proba poti demisiona fara sa respecti perioada de fara preaviz",in contract am specificata o perioada de proba de 90 zile, de la data semnarii contractului nu au trecut decat 40 zile.

    RăspundețiȘtergere
  115. Eu nu cunosc o asemenea dispozitie. Nu am intalnit nicaieri in Codul Muncii aceasta derogare, prin urmare ma indoiesc sa fie legala. Citeste si tu CM-ul si o sa te convingi ca nu exista asa ceva :)

    RăspundețiȘtergere
  116. preavizul incepe din data in care a fost depusa cererea? sau de cand aceasta este semnata de angajator?
    daca angajatorul nu vrea sa semneze demisia ce se poate intampla?

    RăspundețiȘtergere
  117. Preavizul incepe la momentul la care se depune demisia. Daca angajatorul nu semneaza demisia, aceasta se poate depune in orice fel puteti dovedi ca a primit-o (fax, mail, confirmare de primire, etc. Daca refuza sa ia act de ea poate fi pasibil de amenda.

    RăspundețiȘtergere
  118. Buna ziua,

    Daca am contract de munca cu timp partial (4 ore/zi), care este durata preavizului pentru functie de conducere? Mentionez ca am 2 astfel de contracte (de cate 4 ore/zi), pe doua firme diferite.

    RăspundețiȘtergere
  119. am inteles foarte multe numai ca am citit toate mesajele.Multumesc pt ajutorul dat ca faceti un efort de a rasp la toate mes:>ionut:>>>

    RăspundețiȘtergere
  120. Multumesc si eu Ionut pentru vizita si pentru aprecieri. Ma bucur sa aflu ca stradania mea nu este in zadar. :) Succes in toate!

    RăspundețiȘtergere
  121. Draga Cristian, in Codul Muncii nu este stipulat nimic special referitor la part-time.
    Conform art. ART. 106 (1) Salariatul incadrat cu contract de munca cu timp partial se bucura de drepturile salariatilor cu norma intreaga, in conditiile prevazute de lege si de contractele colective de munca aplicabile.
    Conform art. 81 din CM, durata preavizului poate fi oricare, pana la maxim 45 de zile lucratoare pentru cei cu functie de conducere.

    Avand in vedere ca nu exista nicio specificare legala cu privire la durata preavizului in cazul part-time si avand in vedere ca legea nu prevede decat un maxim de perioada, rezulta ca durata preavizului in cazul tau poate fi stabilita de parti, la negociere, insa, logic ar fi sa nu fie mai mare de jumatatea celor 45 de zile (calculat deci la part-time).

    Aceasta este opinia mea. Succes.

    RăspundețiȘtergere
  122. eu am lucrat pina in data de 22 august la o firma si erau niste conditii de stres foarte mari nu am mai rezistat o ora in firma aceea dapoi 15 zile mam dus si miam predat cheile si ecusonu da nu am semnat demisia ce se poate intimpla.nu au fost de acord cu demisia la zi au zis cami desfac contractul disciplinar.ma trec nemotivata pe zilele de preaviz.astept raspuns.multumesc

    RăspundețiȘtergere
  123. Ce sa zic... gresit ca nu ti-ai dat demisia. Ei sigur te vor trece nemotivat si iti vor desface contractul de munca disciplinar. Poti sa trimiti demisia prin posta, cu confirmare de primire, incepand de la data X. Dar asta nu inseamna ca vor lua act de ea si vor desface contractul "la zi" cum spui tu. Tot un disciplinar te paste si asta pentru ca nu ai respectat preavizul... Se mai intampla si d-astea. Sper sa aud de bine.

    RăspundețiȘtergere
  124. Buna ziua,
    Doresc sa imi dau demisia de la firma la care lucrez si am stipulat in contractul din 2010, 15 zile calendaristice preaviz. Dupa care lege trebuie sa ma iau, cea din contract sau cea din noul cod cu 20 de zile lucratoare?
    Ma poate obliga angajatorul sa renunt la preaviz? (eu nu vreau sa renunt, daca vreau sa plec mai tarziu si sa nu pot ajunge la noul loc de munca la data stabilita).
    Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  125. buna ziua am un contract pe 3 luni a trecut deja o luna si vreau sa imi dau demisia fara preaviz se poate?este insuportabil

    RăspundețiȘtergere
  126. Buna ziua,as dori va rog un sfat cu privire la o cerere de demisie,mai pe scurt......de pe data de 19 septembrie pana pe 30 sunt in perioada de concediu de odihna.In acest interval de timp ar trebui sa semnez un nou contract de munca,mai exact pe 25 septembrie.Credeti ca m-as putea incadra corect in timp cu acele zile de preaviz?Mai beneficiez apoi de plata concediului?Va multumesc anticipat.Monica

    RăspundețiȘtergere
  127. Buna ziua...Sunt medic de familie si din aprilie fac parte dintr-un srl cu 5%procente..societatea consta intr-un cabinet medical de med de familie si contractul cu casa de asigurari este pe numele meu....doresc sa imi depun demisia insa angajatorul nu este de acord si vrea sa imi impute toate prejudiciile care vor fi provocate de demisia mea..este posibil asa ceva?

    RăspundețiȘtergere
  128. Buna seara , numele meu este Catalin si doresc si eu un sfat pentru problema mea. Firma la care lucrez nu mai are de lucru si m-au pus sa imi i-au ultimele 5 zile de concediu de odihna , asta am si facut . Dupa saptamana asta sunt sunat iar de la firma si mi se spune cu parere de rau ca nu o sa mai fie de lucru pana in luna ianuarie sau februarie si ca sa imi i-au concediu fara plata sau mai bine mi s-a sugerat sa-mi gasesc de lucru in alta parte adica sa imi dau demisia mai pe ocolite . Fara plata e cam greu sa stau 5 luni sa ii astept pe ei pana decid sa ma cheme asa ca as dori sa fiu trimis macar in somaj . Intrebarea mea este daca pot sa ma oblige sa stau in concediu fara plata , daca eu nu vreau , in loc sa ma dea in somaj . Multumesc !

    RăspundețiȘtergere
  129. multumim...conteaza sa vezi ca mai sunt si oameni in tara asta carora le pasa.

    RăspundețiȘtergere
  130. Buna ziua,
    In cazul in care cineva a semnat o demisie in" alb"(fara data), obligata fiind de angajator , urmand ca acesta sa o foloseasca ulterior( nu se stie cand) , ce este de facut in acest caz?

    RăspundețiȘtergere
  131. Pentru Claudia: vezi si tu cum te intelegi cu ei. 15 sau 20. E cam ca la piata treaba asta cu vechiul si noul. Si da, daca ei vor renunta la preavizul tau nu ai ce face, trebuie sa te supui pentru ca e dreptul lor de renuntare, nu al tau. Succes.

    RăspundețiȘtergere
  132. Pentru anonim: sigur ca se poate, in cazul contractelor pe perioada de proba se poate renunta la contract fara preaviz, printr-o simpla notificare data angajatorului. Am mai dezbatut problema asta intr-o alta intrebare, daca vrei mai multe detalii, articole, etc cauta in site si o sa fii si mai bine lamurit/a.

    RăspundețiȘtergere
  133. Pentru Monica: draga monica... nu se poate preaviz in concediu si nici concediu in preaviz. Am mai discutat aspectul asta... imi pare rau sa te dezamagesc.

    RăspundețiȘtergere
  134. Pentru medicul de familie: Eu inteleg ca esti asociat. Insa imi spui si de un contract de munca? Adica esti si asociat si angajat? Este foarte importanta precizarea pentru ca sunt situatii diferite:
    1. daca esti numai asociat si nu ai contract de munca, e o problema pentru ca iesirea din SRL nu se face prin demisie ci prin Hotararea Adunarii Generale a Asociatilor, care aproba iesirea ta din SRL, aproba cesiunea celor 5% parti sociale si abia atunci esti liber/a. Desi situatia 1 e nasoala si muribunda.
    2. daca esti si asociat si angajat, atunci poti sa-ti dai oricand demisia si sa pleci, cu conditia ca actul vostu constitutiv al SRL-ului sa nu faca ceva restrictii in cazul asociatilor ce vor sa plece la alt angajator... desi si aici trebuie vazut.
    In concluzie dovada demisiei se face prin orice mijoc de proba: o dai cu posta cu confirmare, fax, email, etc, oricum poti dovedi ca ai trimis-o si ei au primit-o.

    Ideea este sa iti faci totusi timp sa vii la un avocat cu hartiile sa fim siguri ca totul e ok. Stii si tu cum e cu consultatia prin telefon... fara sa palpezi tu durerea.

    RăspundețiȘtergere
  135. Pentru Catalin: urata situatia, dar la moda. Ca sa te poata da in somaj trebuiesc intrunite mai multe conditii, printre care si desfiintarea postului pe care esti angajat. Asa ca nu pot sa stiu ce e in buzunarul lor de maine. Citeste articolul publicat despre Somaj si o sa vezi daca te poti incadra in conditiile alea, desi eu zic ca e mai usor sa iti gasesti un job decat sa stai acasa... tu decizi ce alegi si altii vad apoi daca se poate. Succes.

    RăspundețiȘtergere
  136. Pentru Anonim: daca ai semnat demisia in alb nu mai poti face absolut nimic.

    RăspundețiȘtergere
  137. Buna ziua,
    Ma numesc Daniela, si chiar de maine incep munca. Eu in schimb mai particip la interviuri ptr angajari. Acest post pe care am intrat nu imi place absolut deloc, dar il fac de nevoie. E vorba de un contract pe 3 luni .Intrebarea mea este , daca maine 22.09 imi incepe contractul, si eu de exemplu accept un alt job pe data de 27.09. la o alta companie, imi pot depne demisia din data de 27.09, cu preaviz 15 zile? Va multumesc din suflet

    RăspundețiȘtergere
  138. buna,as dori sa va intreb in ce conditii se aplica art 55,b-codul muncii?

    RăspundețiȘtergere
  139. Avand in vedere ca CM s-a schimbat, art. 55, lit b), respectiv demisia prin acordul partilor, nu se mai aplica. Asta nu inseamna ca nu mai poti demsiona prin acordul partilor, insa trebuie verificata incadrarea in noul cod. Am impresia ca actualmente este art. 81. Te rog sa verifici pe site, ca sigur am mai avut discutia asta cu cineva. Succes!

    RăspundețiȘtergere
  140. Am lucrat la o firma timp de 2 ani. Programul era de 9 ore pe zi de luni pana sambata. Ne obliga sa venim si cate o duminica pe luna fara a avea o zi libera.Pot sa imi dau demisia la zi pe baza faptului ca angajatorul nu si-a respectat contractul in careera specificat alt program? Va multumesc

    RăspundețiȘtergere
  141. Buna ziua, am citit mare parte din comentarii si am vazut ca in principal se pune problema ca un angajat sa nu isi respecte preavizul, sa nu vrea sa stea atat de multe zile... etc. As dori sa va intreb, cum ar fi daca eu, ca angajat, as incerca sa "obtin" preavizul maxim?
    Ideea este in felul urmator. Sunt obligata sa-mi dau demisia, mi s-au propus 30 zile calendaristice (sunt sef magazin) insa pe criza aceasta este destul de greu sa gasesti un job... asa ca as fi vrut sa prelungesc cat se poate de mult preavizul, sa mai castig timp. Va dati seama ca 45 de zile lucratoare, inseamna mai mult decat dublu ca timp si m-ar ajuta enorm.
    Cum sa fac? Daca imi scriu demisia conform noului cod, si trec 45 zile lucratoare, seful mare poate sa nu fie de acord si sa ma puna pe liber mai devreme?
    Multumesc de ajutor.

    RăspundețiȘtergere
  142. am si eu o intrebare.....lucrez din martie la o firma....la sf lui octombrie imi expirat ctr pe perioada determinata si practic mii s-a spus ca o sa incetam colaborarea.....sa-mi fac preaviz de 20 de zile???
    Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  143. DUMNEZEU sa va ajute pentru tot binele pe care-l faceti celor nevoiasi.

    NEVOIASUL

    RăspundețiȘtergere
  144. Bun ziua!
    In ziua angajarii am negociat salariul ca in cartea de munca sa fie 1500 RON iar salariul net sa fie 1300 Ron, initial trebuia sa iau 1080. Dupa un timp angajatorul mi-a luat din salariu fara nici un fel de explicatie 300 de Ron, adica 100RON. Ce as putea sa fac eu pt ca pe statul de plata salariul este de 1080, prin urmare nu iau nici macar banii care sunt in statul de plata. Sper ca m-am facut inteleasa.
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  145. Pentru Ruxandra: da... cum sa faci sa stai cat mai mult in preaviz... eeee, uite da, aici e o problema. Preavizul, cum spuneam, este o obligatie a angajatului (in demisie, vorbesc) si un drept al firmei. Prin urmare, la obligatie salariatul nu poate renunta, in timp ce firma poate renunta la acest drept ai ei. Atunci problema ta se pune altfel: tu vrei sa stai cat mai mult in preaviz, ei au acceptat doar 30 de zile, din 45. Este imposibil sa-i obligi la 45, pentru ca ei, cum am zis, pot renunta la acest drept oricand si oricum. Si motivul este simplu: in principal din ratiuni economice si de concurenta. Daca totusi nu vrei sa renunti la jobul tau, nu preavizul este solutia ta de lungire a bolii ci refuzul tau de a iti semna demisia. Asta iti schimba "cartile" in favoarea ta si atunci ei sunt obligati sa analizeze motivele concedierii, sa te convoace la comisii, sa iti dea preaviz de 45 de zile, samd. Ce zici de asta? Succes!

    RăspundețiȘtergere
  146. Pentru Anonim: sigur nu am inteles ce povesteti si te rog sa fii mai clara :)

    RăspundețiȘtergere
  147. Buna-ziua. Imi cer scuze pt deranj. Am si eu o problema cu locul meu de munca. Sunt angajata cu trei sferturi de norma la o ceainarie naturista, cam de trei luni. Am ceva probleme de sanatate, insa eu am continuat si mi-am propus sa merg mai departe. Am tratamente, dar de ceva timp, aprox. o saptamana, nu am reusit sa mai ajung la serviciu din cauza durerilor. Nimeni nu m-a crezut, m-au acuzat ca ma prefac, etc. Le-am spus ca voi demisiona, iar ei vor sa ma mai tina inca 20 de zile conform Legii, daca nu pot, atunci sa aduc de la medicul de familie precum ca nu sunt apta sa mai lucrez. Ce sa fac? Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  148. buna ziua,

    am citit comentariile, insa nu m-am lamurit in totalitate. In cazul in care mi-am dat demisia, si trebuie sa stau 20 de zile lucratoare in preaviz, insa la locul viitor de munca trebuie sa incep dupa 10 zile lucratoare, se poate cumva din punct de vedere legal sa lucrez ultimele 10 zile lucratoare jumatate de program intr-o parte, si jumatate in cealalta parte?

    multumesc!
    Cristina

    RăspundețiȘtergere
  149. Am un mare respect pentru ceea ce faceti dumneavoastra pe acest blog.Nici nu a fost nevoie sa pun vreo intrebare, ci doar am citit o buna parte din commenturile anterioare si mi s-a lamurit o situatie.Multumesc mult !

    RăspundețiȘtergere
  150. Buna dimineata.Foarte utile informatiile gasite pe site-ul dvs. Tatal meu este angajat la firma X. Lucreaza de 3 luni de zile si nu a primit salariul (nici un leu) pana in momentul de fata. A gasit un alt loc de munca. IN CAZUL IN CARE ISI DEPUNE DEMISIA ESTE OBLIGAT SA intre in preaviz? LA SECTIUNEA 8 din CIM este prevazut "Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca."
    Asta implica faptul ca isi poate depune demisia ... si imediat de a 2 a zi este liber de contract? nu? face preadarea echipamentului, si cam atat. Nu are penalizari, nu are absolut nimic ce i se poate reprosa. VA MULTUMESC! astept un raspuns din partea dvs.

    CU RESPECT! Andrei Grigorescu
    Felicitari pentru blog. de nota 10! si un subiect destul de interesant pentru zilele in care traim.

    RăspundețiȘtergere
  151. Buna ziua
    sunt angajat al unei firme, de la care vreau sa plec.
    -am respectat toate procedurile, chiar am zis angajatorului din timp ca vreau sa plec. mi-a cerut sa dau in srcis sa gasim o solutie. nu am acceptat oferta lui, de aceea mi-am dat demisia, urmand sa lucrez cele 20 de zile preaviz.

    inainte cu cateva zile sa-mi dau demisia, am stricat ceva la unul dintre masini ( vina imi apartinand partial-eu consider ca nu sunt vinovat) Au cerut explicatii si sa scriu o declaratie. Declaratia mea a fost respinsa ,si azi (12.10.2011) miau zis ca trebuie sa platesc 30% din paguba facuta ( suma platita de mine fiind 240 euro) a zis seful meu ca nu pot sa plec pana cand nu o sa fie finalizat cazul meu ( mai am din preaviz 8 zile ) evenimentul petrecut a mai fost odata, cu cateva ani in urma, dar atunci nu a fost nevoit sa plateasca nimeni!. Cred ca vrea sa "razbune" fiindca vreau sa plec.

    Intrebarea mea este :poate sa ma oblige sa platesc suma ceruta de el? Am vreo modalitate sa scap de amenda?

    RăspundețiȘtergere
  152. Buna seara, sunt angajat la o firma si la 1/01/2012 vreau sa iau CO , dupa CO daca imi dau demisia trebuie sa restitui bani si prima de concediu? Daca nu ii restitui ce se poate intimpla? PS:pe romaneste, iau banii pe concediu si plec de la firma fara preaviz si lichidare . Ce ar putea firma sa imi faca sa restitui banii? Cartea de munca nu ma intereseaza. VA MULTUMESC PT RASPUNS!

    RăspundețiȘtergere
  153. Buna seara , am si eu o intrebare pentru prietena mea, de curand s-a angajat la o firma la care este o mare bataie de joc in plus i s-a zis ca daca isi dau demisia le pune o "vorba rea" pe cartea de munca / contract si eu din cate stiu acest lucru nu mai este posibil din moment ce cartea de munca este la ea.
    Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  154. Buna ziua!
    Vreau doar sa stiu daca pot da in judecata angajatorul pentru ca nu imi dau banii pe care ii am in statul de plata.
    Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  155. Pentru Anonim: oricine pretinde un drept impotriva altei persoane justifica interesul de a chema in judecata. Deci puteti fara indoiala. Insa orice cerere trebuie dovedita.

    RăspundețiȘtergere
  156. Pentru persoana cu CO (doamne de nu va spuneti numele... e asa o rusine?? mi-e tare greu sa denumesc cui dai raspunsul!!) Deci, CO se acorda proportional cu numarul de zile lucrate in an calendaristic. Cu alte cuvinte, daca ai lucrat un an intreg, primesti tot concediul legal. Banii pe concediu si prima de care vorbesti iti sunt acordati legal. Problema ta se va naste in functie de cand se vireaza acesti bani. Asta depinde de politica firmei. Pentru ca poti intra in CO si apoi sa pleci si sa nu mai vrea sa iti dea lichidarea si/sau prima... de restituit odata platite nu se pune discutia.

    RăspundețiȘtergere
  157. Pentru Cezar: ba se poate. Exista sistemul REVISAL si acela este noua ei carte de munca.

    RăspundețiȘtergere
  158. Pentru operator CNC: da, se poate. Orice fapta a salariatului in legatura cu serviciul, care cauzeaza angajatorului un prejudiciu trebuie sa fie reparata. Prin urmare, daca vrea neaparat sa platesti stricaciunea, o vei face. Cu sau fara voia ta. In plus, te poate da si in judecata daca nu ajungeti la inteles. Nu conteaza cum s-a intamplat in alte circumstante. Au platit si altii sau nu. Codul muncii si codul civil prevad aceasta posibilitate si oricand iti poate fi opusa. Imi pare rau ca te dezamagesc, dar trebuie sa stii cum stai. Succes!

    RăspundețiȘtergere
  159. Pentru Andrei Grigorescu: imi pare rau despre ce povesteti, dar, din pacate, nerespectarea unor obligatii din contractele de munca apartine numai si numai instantei de judecata. Prin urmare tatal tau nu poate pleca fara preaviz! Daca are probleme cu firma, le poate rezolva numai in instanta. altfel intra in alte belele.

    RăspundețiȘtergere
  160. Multumesc si eu Radu pentru aprecieri! In sfarsit un om care citeste inainte sa puna o intrebare! Mult noroc!

    RăspundețiȘtergere
  161. Buna seara. Imi cer scuze pt deranj. Am si eu o problema cu locul meu de munca. Sunt angajata cu trei sferturi de norma la o ceainarie naturista, cam de trei luni. Am ceva probleme de sanatate, insa eu am continuat si mi-am propus sa merg mai departe. Am tratamente, dar de ceva timp, aprox. o saptamana, nu am reusit sa mai ajung la serviciu din cauza durerilor. Nimeni nu m-a crezut, m-au acuzat ca ma prefac, etc. Le-am spus ca voi demisiona, iar ei vor sa ma mai tina inca 20 de zile conform Legii, daca nu pot, atunci sa aduc de la medicul de familie precum ca nu sunt apta sa mai lucrez. Ce sa fac? Multumesc!cristina comorasu

    RăspundețiȘtergere
  162. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  163. Buna ziua.
    Sunt Elena si as avea unele intrebari sa va pun.
    Lucrez intr o societate de 33 de ani si vreau sa damisionez . dar daca plec nu mi vor mai da salariile restante pe 6 luni . mentionez ca nici de concediu de odihna nu am beneficiat anul acesta .Nu stiu cum sa procedez poate ma sfatuiti dumneavoastra . Va multumesc

    RăspundețiȘtergere
  164. Buna seara! Lucrez intr-un call center de aproape noua luni. Periodic se fac concedieri si angajari. Problema este ca acum sunt si eu pusa in fata acestui fapt, urmand sa fiu concediata. Angajatorul in momentul in care doreste sa intrerupa colaborarea cu un anumit angajat, il cheama in birou pe respectivul si pur si simplu il obliga sa isi semneze demisia, neacordand nici macar preavizul de 15 zile impus prin lege. Eu personal nu am de gand sa semnez absolut nimic deoarece nu eu sunt cea care doreste incetarea colaborarii. Este legal sa procedeze asa? Ce pot face in acesta situatie pentru a il obliga pe angajator sa ma concedieze el? Si o ultima intrebare, somajul se acorda dupa 6 luni sau 1 an de munca?

    RăspundețiȘtergere
  165. Buna ziua . Imi voi termina preavizul pe 19.10.2011 .Lucrez in aceasta firma de pe 17.11.2010.Acum incep problemele. Mi-am gasit un alt loc de munca unde urmeaza sa semnez CIM in aceste zile si ei vor sa incep lucrul imediat. Probabil ca vechii sefi au auzit acest lucru si acum incep sa imi faca figuri cu fisa de lichidare si anume cu zilele de concediu neefectuate. Ei stiu ca probabil nu voi avea timp sa umblu ori la ITM ori la judecatorie si profita de acest amanunt.Sunt vorba totusi de 17 zile de concediu ( raportate la un salariu de 2000ron net).Poate pentru alti nu ar reprezenta ceva semnificativ aceasta suma...dar pentru mine inseamna.Ce ma sfatuiti sa fac? In caz ca amanangajarea la noul loc de munca, as putea cere despagubiri in instanta pentru timpul pierdut? sansele de castig care ar fi?nu as vrea ca la sfarsit sa fiu nevoit sa platesc un avocat si cand trag linie sa ies si in minus.Va multumesc

    RăspundețiȘtergere
  166. Pentru Comorasu: da, este obligatoriu sa prezinti dovada celor spuse de tine, doar pe simple vorbe nu merge.

    RăspundețiȘtergere
  167. Pentru Elena: iti dai demisia, o probezi cu orice mijloc de proba (am vorbit despre asta in postarile anterioare) si daca nu iti primesti banii te poti judeca cu ei. Succes.

    RăspundețiȘtergere
  168. Pentru anonim: il lasi sa te concedieze singur. Nu accepti sa semnezi demisia si astepti mutarea lui. Noroc!

    RăspundețiȘtergere
  169. Pentru Teodor: deci, plata salariala a celor 17 zile... te judeci cu ei. Altceva nu ai de ales. Cat de avocat si iesit in minus... pai nu am ce sa spun! Onorariile pot fi mai mari decat sumele pe care te judeci, fiecare avocat isi face onorariul in functie de speta, de timpul pierdut in instanta, etc. Noi nu suntem platiti de stat, asa ca, precum notarii, avem o grila de onorarii. In cazul tau SIGUR onorariul de reprezentare va fi mai mare decat ce obtii. Te sfatuiesc sa platesti doar redactarea actiunii tale. Asa poti iesi pe plus. Daca doresti, ma contactezi sa te pot ajuta.

    RăspundețiȘtergere
  170. Buna ziua,
    Am si eu o intrebare... Am lucrat 5 luni la o firma de recrutare, ne-am inteles la un salariu si un comision, verbal, caci in CM era trecut doar salariul minim pt studii superioare, dupa aproape 5 luni seful a revenit cu privire la faptul ca imi va reduce comisionul, ceea ce nu am acceptat nici eu nici colega mea (munca era destul de epuizanta), mentionez ca impreuna cu seful suntem 3 angajati la firma. In momentul in care nu am fost de acord ne-a cerut sa nu mai venim ( a vazut ca incepe sa fie prea costisitor pt el pentru ca noi ne faceam treaba foarte bine, iar numarul celor recrutati deja crestea vertiginos. Am predat cheile, salariul nu-l primisem de aproape 2 luni si jumate, iar comisionul era de cateva mii de lei. Dupa 3 saptamani in care tot il sunam sa ne dea salariul si comisionul (ne raspundea sec ca nu are bani) m-a chemat la birou sa semnez incheierea contractului cu art 55 lit b, actele erau deja inregistrate la ITM fara acordul nostru, mie mi-a dat doar salariul pe o luna (mai am restanta de un salariu si cu luna in curs), dar comisionul inca nu l-am primit, nici nu stiu daca il voi primi. Statele de plata le-am semnat din urma mai putin pt luna in curs. Pe colega nu a sunat-o sa isi ia banii si l-a reclamat la ITM. Intrebarea mea este daca pot denunta Decizia conf art 55 lit B la ITM pentru ca nu am pimit sumele restante si daca ma pot folosi in acest caz de demisie cu art 81 alin 8 ? Mentionez ca am fost sa-mi dau demisia si (pana sa ma cheme la birou ulterior) nu a vrut sa mi-o inregistreze. Ce pot face in continuare ?

    RăspundețiȘtergere
  171. Va multumim pentru sfaturile si ajutorul pe care ni le dati. Felicitari pentru blog. Multa sanatate

    RăspundețiȘtergere
  172. Buna ziua. Numele meu este Marian si va deranjez si eu cu o problema ( am citit pe forum si am observat sa sunteti amabila si ii invatati pe cei cu probleme cum ar trebui sa le rezolve ).
    Am lucrat la o companie 5 ani, intai ca Reprezentant Vanzari, apoi ocupand functia de Manager Regional ( functie preluata la 07.01.2011 pe perioada nedeterminata ). Dupa o perioada „nebuna” de munca ( ianuarie – august cu pana la 14-15 ore de munca pe zi, mai putin sambata si deloc duminica) in care am crescut vanzarile de la 1 mld in ianuarie la 1.54 mld in august ( in conditiile in care celelalte zone pe aceeasi perioada au scazut cu minim 0.3 mld ), mi s-a facut un referat pentru slabele rezultate ale agentilor din subordine in luna septembrie, desi trendul s-a mentinut ascendent si in aceasta luna. Mi se comunica in acel referat ca daca nu se remediaza situatia pana la sfarsitul lunii, in luna urmatoare ( octombrie ) mi se va cere demisia. Am fost chemati la sediu ( eu si agentii din subordine ) pentru sedinta in 24.09.2011. Acolo, am cerut si eu explicatii pentru referatul care mi s-a facut ( la sedinte iau parte si Directorul General si Directorul National de Vanzari ). Nu le-am primit, in schimb le-am demonstrat eu cu cifre ca zona pe care o reprezint este in crestere, moment in care sefii s-au suparat ca am avut curaj si s-a terminat subit sedinta. Am lasat toate informatiile la Directorul National de Vanzari cu rugamintea de a ma anunta daca imi continui munca sau nu. Pana in data de 30.09.2011 nu am primit nici un raspuns. Abia dupa ce am insistat, mi s-a comunicat in jurul orei 18.30 ca nu voi mai ocupa functia de Manager Regional. In data de 05.10.2011 am primit documentele prin care eram informat ca incepand cu data de 01.10.2011 ocup functia de Reprezentant Vanzari, oferta pe care am refuzat-o si mi-am depus demisia incepand cu data de 10.10.2011, neprimind nici un feed-back daca mi se incheie contractul la zi sau cu preaviz ( in aceste conditii am considerat ca este nevoie de preaviz ). In data de 22.10.2011, am fost chemati iar la sedinta la sediul firmei si dupa discutii mi s-a zis sa predau tot si sa mi se faca lichidarea. In timp ce predam chitantierul, telefonul si masina, a venit doamna Director General si mi-a zis ca nu o sa ma plateasca pentru cele 20 zile lucrate in aceasta luna ( ce e drept ca am lasat-o si eu mai moale pentru ca nu a mai comunicat nimeni cu mine din companie in afara de agentii din subordine, desi eu am continuat activitatea si i-am ajutat pe agenti sa aibe rezultate bune – si pot demonstra ). Intrebarile mele ar fi urmatoarele :

    Are dreptul sa nu imi plateasca cele 20 zile lucrate in aceasta luna?
    Poate sa faca lichidarea cu 10 zile de preaviz ( nu e minim 20? ) ?
    In cat timp de la lichidare se achita drepturile banesti?

    Va multumesc anticipat pentru timpul acordat si pentru raspunsuri.

    RăspundețiȘtergere
  173. Buna ziua! Mi am demisia cu preaviz in timpul perioadei de proba fara sa stiu ca nu e necesar sa dau preaviz si acum ma obliga sa stau cele 20 de zile preaviz. Mai pot face ceva ca sa nu stau in preaviz deoarece demisia e cu o data in care eram inca in timpul perioadei de proba. Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  174. mi-am dat demisia sa ziceam pe data de 1 a lunii solicitand sa inchei Cim pe data de 7,mi-a fost aprobata pe data de 3 cu incheierea raporturilor de munca pe data de 7.Cine are obligatia sa respecte preavizul de 20 de zile?in eventualitatea vreunui proces pt reintegrarea la acelasi loc de munca,am vreo sansa deoarece nu s-a respecatat procedura preavizului?

    RăspundețiȘtergere
  175. Buna ziua..am si eu o problema. in cazul in care am cerut desfacerea contractului de munca cu acordul partilor, mentionez ca la data de 01.11.2011 este gata perioada de preaviz,iar eu am respectat programul normal de munca angajatorul este obligat sa imi plteasca salariul pana la aceasta data?nu?daca nu vrea ce pot sa fac?pt ca din cate am vorbit nu prea sunt sanse sa imi ridic acum salariul, iar eu sunt platita cu o luna in urma, prin urmare trebuie sa imi primesc salariul pe 2 luni in momentul in care plec.

    RăspundețiȘtergere
  176. buna ziua am si eu o problema..in cazul desafcerii contractului de munca cu acordul partilor angajatorul este obligat in momentul in care se tremina preavizul, sa imi plateasca toate salariile restante pana in acel moment, inclusiv perioada de preaviz?va rog mult sa imi raspundeti pt ca ultima zi de lucru v-a fi 31.10 2011 si se pare ca nu o sa imi primesc banii

    RăspundețiȘtergere
  177. Buna ziua

    Am fost in concediu pt ingrijirea copilului pana in data de 12 sept.2011. In data de 13 m-am reintors la serviciu si in aceeasi zi am primit urmatorul preaviz : "Avand in vedere decizia administratorului nr / 12.09.2011 va aducem la cunostinta ca incepand cu data de 13.09.2011 are loc reorganizarea activitatii societatii XXX si ca urmare a acestui fapt se restructureaza postul de XX pe care sunteti incadrata.
    Va informam ca in cadrul soc noastre la aceasta data nu exista posturi disponibile.
    In conformitate cu prevederile art 86 alin 6 din L 85/2006 incepand cu data de 13.09.2011 vi se acorda un preaviz de 15 zile lucratoare dupa expirarea caruia, respectiv la data de 04.10.2011 contractul de munca va inceta avand la baza temeiul art 65 (1) din Codul Muncii".

    Am 3 intrebari, va rog frumos :):

    1. Zilele de preaviz nu trebuiau numarate incepand cu ziua urmatoare in care m-au anuntat? Nu am beneficiat astfel de doar 14 zile de preaviz?

    2. Firma este in insolventa si sunt in etapa de reorganizare judiciara si inca functioneaza in baza unui Plan de reorganizare. Aveau dreptul sa invoce art 86 alin 6 din L 85/2006 si sa-mi acorde doar 15 zile de preaviz si nu 20 (inclusiv CIM) ?

    3. In decizia de concediere se specifica faptul ca am un termen de 45 zile calendaristice pt a contesta decizia cf art 210-211 L 62/2011.
    Am 30 zile pt a contesta conform Codului muncii sau 45 zile?

    Va multumesc si ma scuzati ca m-am lungit cat o zi de post :p

    Daciana

    RăspundețiȘtergere
  178. buna ziua,d-na avocat!
    va multumesc mult pt ca vreti sa ne ajutati,ma bucur ca v-am gasit!!!
    problema mea e in felul urmator:de 4 ani,sunt sef de depozit si coordonator transport,am in subordine manipulantii,soferii parcului auto,paza.Acum mi se cere sa iau in primire si gestiunea depozitului .Le-am spus ca eu nu sunt de acord cu acest lucru.Nu stiu care va fi urmarea,dar as vrea sa stiu cum sa actionez in continuare,ca sa nu am de pierdut.Sa-mi dau demisia,sa astept sa ma dea afara?Pe de alta parte,am o gramada de ore suplimentare lucrate,evidentiate in sistenul de pontare automat si neplatite.
    1)Pot sa le cer sa mi le plateasca,in cazul in care voi pleca?In ce fel sa cer asta?prin cerere...apoi sa-i dau in judecata in caz de refuz,sau cum?
    2)cu ce articol as putea fi dat afara,daca se va intampla asta,in urma refuzului meu de a prelua gestiunea?
    3)in care din cazuri nu voi putea beneficia de ajutorul de somaj?

    RăspundețiȘtergere
  179. Va rog sa ma sfatuiti cum pot sa concediez o vanzatoare pe motiv de neperformanta. Nu o mai pot tine in preaviz ca imi alunga toti clientii. Este paralela rau de tot. Nici restul nu stie sa-l dea cum trebuie. Nu procedez asa de obicei dar in situatia asta sunt obligata. De maine nu as mai primi-o la magazin. Mai este obligatoriu preavizul de la 1 mai 2011? Va cer un sfat cu disperare. Multumesc anticipat!Cristiana este numele meu.

    RăspundețiȘtergere
  180. Buna ziua, d-na avocat,
    as dori sa va cer parerea in legatura cu urmatoarea situatie in care sunt momentan implicata: am lucrat la o asociatie umanitara unde mi s-a facut contract de munca pe postul de psiholog si un contract de voluntariat pentru a putea presta servicii de secretariat si de casier-incasator de donatii pe o perioada de "o saptamana-doua" pana vor putea sa deschida centrul pentru care mi-au facut contractul de psiholog. De la angajare au trecut aproape 2 luni si inca lucrez tot ca secretara si mai nou mi s-a adus la cunostinta, nu de catre sefa ci prin intermediul administratorului ca daca refuz sa ma duc sa colectez donatii din urmatoarea zi imi desfac contractul de munca de psiholog. Mi s-a spus sa ma duc la contabila si sa imi scriu lichidarea la zi. Eu am refuzat sa fac acest lucru deoarece ar insemna ca eu sunt cea care vrea sa demisioneze, nu ca ei sunt cei care ma dau afara. In schimb, am cerut sa imi ofere dreptul la preavizul de 20 de zile din partea lor. Initial au refuzat pe motiv ca nu au cu ce ma plati, m-au amenintat si mi-au adus injurii pentru ca ieri sa aflu de la contabila ca sefa i-a cerut sa faca o instiintare prin care sa mi se aduca la cunostinta ca datorita problemelor financiare mi se desfiinteaza postul si ca mi se ofera preavizul de 20 zile care e specificat ca a intrat in vigoare de 2 zile...asa scrie in instiintare, problema e ca aceasta nu e semnata de conducere deoarece sefa nu poate veni sa o semneze fiindca e in spital cu copilul. Pana nu e semnata de dansa am refuzat sa o semnez. As dori sa stiu, daca nu ma prezint la lucru pana nu mi se semneaza instiintarea risc sa nu mi se plateasca aceste zile? Eu vreau sa ma duc la lucru in perioada aceasta de preaviz insa vad ca sefa trage de timp si nu semneaza actul...
    Va multumesc anticipat!

    RăspundețiȘtergere
  181. Mary... eu nu mai pricep nimic: ori esti psiholog cu contract de munca ori esti voluntar?? In ce baza contractuala incasezi donatii? Din ce contract iti iei tu banii? caci inteleg ca psihologie cu prestezi... si ma intreb legal cum ai putea dovedi ca ai de primit bani, atata vreme cat TU faci treaba in temeiul unui contract de voluntariat? Si ca sa raspund, PUUUUR IPOTETIC la intrebarea ta: da, daca nu te prezinti la munca nu ti se vor putea plati acele zile! Pentru ca e logic: nu muncesti, nu primesti.

    RăspundețiȘtergere
  182. Cristina imi pare rau, preavizul a fost obligatoriu din totdeauna! Tu decizi!

    RăspundețiȘtergere
  183. Da, imi place, fiindca sunt informati ffff utile.
    Am si eu cateva intrebari:
    1. Am inteles ca perioada de preaviz este de 20 se zile. CE SE INTAMPLA daca nu stau in preaviz, pur si simplu eu doresc lichidare la zi, mai bine zis desfacerea contractului cu atr.55 lit.b, iar angajatorul nu????
    2. Ce se intampla daca in perioada de preaviz am concediu medical??? Se intrerupe preavizul?

    RăspundețiȘtergere
  184. Ma bucur ca iti place blogul si ma incanta sa aud ca ai gasit informatii utile. Dar am sa te rog sa mai citesti o data articolul si ai sa-ti gasesti singur raspunsurile. :) Multa bafta!

    RăspundețiȘtergere
  185. Buna ziua.As dori sa va cer parere in legatura cu situatia cu care ma confrunt. In luna ianuarie 2011 eram in perioada de somaj.Am gasit un loc de munca si in urma negocierii la interviu au fost stabilite postul si respectiv salariul.Am stat o luna de zile in perioada de pregatire.La 1 februarie am semnat contractul de munca pe perioada nedeterminata.In decurs de 10 zile mi-au modificat salariul si responsabilitatile postului astfel incat pe data de 11 februrie m-au fortat sa-mi dau demisia.In martie am primit niste bani reprezentand remuneratia calculata intr-un mod numai de ei stiut. Mentionez ca nu mi-au dat nici un exemplar al contractului semnat de ei si nici al demisiei.Prin urmare cu perioada de angajare de numai 10 zile, si in lipsa unui contract de munca semnat de firma angajatoare nu am facut demersuri de a anunta la fortele de munca.Ulterior am urmat sa iau indemnizatia de somaj pana la sfarsitul perioadei, respectiv pana la 21 mai 2011. Acum am primit instiintare ca figurez cu indemnizatie de somaj luata necuvenit in perioada 1 februarie 2011 - 21 mai2011 si mi se cere sa restitui banii. Cum trebuie sa procedez? Ce trebuie sa fac? Va multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  186. daca sunt si administratorul societatii respective ce trebuie sa fac pentru a demisiona?
    va multumesc anticipat

    RăspundețiȘtergere
  187. Anonim: administratorul societatii nu este o meserie, este un mandat. Nu esti angajat la cerere ci esti ales prin Hotararea Asociatilor. Prin urmare demisia ta nu poate avea niciun efect direct. Poti sa vorbesti cu cei ce te-au numit si sa ii rogi sa mai faca o Adunare Generala prin care sa te revoce din mandat. Dupa revocare, ca sa fii scos efectiv de sub acest mandat de administrare este musai sa se inscrie la Registrul Comertului mentiunea inlocuirii tale.

    RăspundețiȘtergere
  188. Buna seara, d-na avocat!
    Problema mea este urmatoarea: sunt angajata ce de un an si jumatate in cadrul unei firme private.In urma unor conflicte avute cu sefa mea am fost convocata de catre conducerea firmei si mi s-a spus ca vor sa inceteze colaborarea cu mine si ca incepand cu data de 1 dec 2011 sa imi dau demisia si ca ma tin in preaviz cele 20 de zile lucratoare reglementate prin lege. Intrebarea mea este: dupa ce imi dau demisia si intru in preaviz , daca imi iau concediu medical(pentru a avea mai mult timp la dispozitie sa imi gasesc alt job) firma are dreptul sa renunte la preaviz sau sunt obligati sa ma tina in preaviz pana termin concediul medical pentru a-mi efectua cele 20 de zile ?

    Va multmumesc si astept raspunsul dvs!

    RăspundețiȘtergere
  189. buna ziua!
    daca semnez astazi un contract, pot sa demisionez peste cateva zile? sa spunem ca am semnat contractul fara perioada de proba.
    multumesc anticipat.

    RăspundețiȘtergere
  190. buna ziua
    am lucrat la o statie petrom si mi am depus demisia incepind cu data de 1.12.2011.Mi au aprobat cererea dar m au bagat fortat in concediu de odihna(nu il luasem pe anul acesta)si mi au spus ca pina la data de 1.12.2011 sint angajat si ca voi primi salariul intreg.noi luam si bonuri de masa acum e legal sa mi opreasca din acest ultim salariu impozit pt bonuri sau nu?si preavizul nu e necesar?

    RăspundețiȘtergere
  191. buna ziua.... astazi este data de 28.11.2011...eu am depus cererea de demisie in data de 3.10.2011 si sefii au refuzat sa-mi inregistreze cererea,insa mi-au confirmat verbal preavizul. astazi au venit la mine si mi-au spus ca nu imi acorda demisia. ce este de facut? stiu ca am si eu anumite drepturi, care in momentul de fata imi sunt incalcate... tin sa mentionez ca mi-au spus ca nu mi se acorda demisia deoarece nu am specificat in cerere motivul demisiei (am spus ca am motive personale), dar ei tot insista sa le spun adevaratele motive. astept raspunsul dvs. multumesc anticipat

    RăspundețiȘtergere
  192. Aramix: Salariatul nu este obligat sa isi motiveze demisia. Asta rezulta din lecturarea art. 81, alin. (3) Codul Muncii. Faptul ca nu ti-a fost "acceptata" demisia asta constituie contraventie pentru firma si se pedepseste cu amenda pana la 3.000 de lei. Poti face o sesizare catre ITM. (Inspectoratul Teritorial de Munca)

    RăspundețiȘtergere
  193. Anonim: impozitul pe bonuri de masa este legal. Preavizul in caz de demisie este obligatie pentru salariat.

    RăspundețiȘtergere
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...