Noutati juridice

Al catelea citititor esti?

ITI PLACE? FII ALATURI DE NOI CU UN LIKE!

27 mai 2011

CONCEDIUL DE MATERNITATE SI CONCEDIUL DE CRESTERE COPIL

Pentru ca am primit numeroase intrebari legate de concediul de maternitate si pentru ca am inceput azi sa vorbesc despre concedii, va propun sa discutam si despre acest concediu. Este o categorie aparte de vacanta lucrativa, remunerata din fondurile asigurarii de stat, pe o perioada care nu poate depasi 3 ani de la nastere.

Avand in vedere atat OUG 158/2005, Codul Fiscal, dar si OUG 111/2010 va enumar mai jos atat optiunile pe care le aveti cat si conditiile ce se impun a fi indeplinite pentru a putea beneficia de concediul de maternitate si de indemnizatia acestuia.

Asadar, CE ESTE CONCEDIUL DE MATERNITATE?

Concediul de maternitate este acel concediu care se acorda mamicii, conform OUG 158/2005 si consta in doua situatii:

1. Prima situatie - concediul prenatal (adica inainte de nastere)
2. A doua situatie - concediul postnatal (adica dupa nastere)

Impreuna, cele doua concedii (pre si post natal) nu pot depasi 126 de zile.
Legea prevede doar o singura obligatie si anume: concediul postnatal (cel de dupa nastere) nu poate fi mai mic de 42 de zile. Asta inseamna ca fiecare mamica poate alege cum isi imparte acest concediu de maternitate. Fie isi ia jumate cu jumate, fie isi ia doar postnatal, toate cele 126 de zile.

Trebuie sa mai stiti ca durata minima a concediului de maternitate nu poate fi mai mica de 42 de zile si se refera la concediul postnatal (dupa nastere). Cu alte cuvinte, daca nu vrei sa beneficiezi de cele 126 de zile, trebuie sa stii ca ai obligatia sa accepti minim 42 de zile de concediu dupa nastere.

Atat concediul prenatal si cat si cel postnatal, pe toata durata lor sunt platite cu indemnizatie de maternitate care nu poate fi impozabila, conform art. 42 din Codul Fiscal.

Indemnizatia de maternitate se calculeaza astfel:
  • baza de calcul, care este media veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare- adica, din 12 luni lucrate conteaza numai ultimele 6 luni
  • indemnizatia de maternitate este 75% din aceasta baza de calcul 

In ceea ce priveste concediul pentru cresterea copilului, acesta are o durata de pana la 2 ani. Conform modificarilor aduse prin OUG 111/2010, care a intrat in vigoare de la 01.01.2011, aflam ca durata concediului pentru cresterea copilului nu poate depasi 2 ani, insa, exista o precizare foarte importanta:
mamicile pot sa opteze daca vor sta acasa 2 ani (si atunci indemnizatia va fi impartita corespunzator celor 24 de luni) sau vor sta acasa 1 an (si atunci vor beneficia de indemnizatie integral).

Ce inseamna asta?

Daca pana acum indemnizatia era una si aceeasi pentru toate cele 24 de luni, de la 01.01.2011 treburile s-au schimbat.
In acest sens Guvernul a stabilit un minim si un maxim de indemnizatie ce va fi platit mamicilor, in functie de durata pe care o aleg sa stea cu copilul.
Asadar...
  1. pentru situatia de 12 luni, minimul indeminizatiei nu va fi sub 600 de lei dar nici mai mare de 3.400 de lei, chiar daca media din salariile tale ar totaliza mai mult decat 3.400 de lei calculate la cei 75%. 
  2. pentru situatia de 24 de luni, minimul indeminizatiei nu va fi sub 600 de lei, dar nici mai mare de 1.200 de lei, chiar daca media din salariile tale ar totaliza mai mult de 1.200 de lei calculate la cei 75%.
  3. daca copilasul tau s-a nascut cu handicap, concediul de crestere este de 3 ani, iar indemnizatia pe care o primesti nu este sub 600 de lei lunar minimul si nici mai mare de 3.400 de lei lunar maximul, iar baza de calcul este aceeasi - ultimele 6 luni de munca al caror salariu se aduna si la media obtinuta se aplica procentul de 75%.
  4. daca revii la munca mai devreme, beneficiezi de un stimulent lunar de 500 de lei, pana la implinerea varstei de 2 ani a copilului sau 3 ani pentru copilasii cu handicap.

Acum... este foarte important sa stii ca optiunile le alegi la momentul la care formulezi cererea pentru concediul de crestere a copilului si nu poti reveni ulterior la aceasta decizie. Insa poti sa te intorci mai devreme la serviciu.

Am fost intrebata de unele mamici ce se intampla daca aleg sa stea acasa cei 2 ani. Sunt sau nu in riscul de a isi pierde locul de munca? Este adevarat ca s-a vehiculat nonstop asupra posibilitatii angajatorului de a renunta la mamica, daca aceasta sta mai mult de 1 an in concediul pentru cresterea copilului, insa... juridic vorbind acest fapt este nelegal pentru urmatoarele motive:
  • in raport de dispozitiile Codului Muncii este ilegal sa desfaci contractul de munca pe perioada concediilor. (ca sunt ele medicale, de odihna, fara plata sau de maternitate sau de creste a copilului)
  • odata ce tu ai optat pentru varianta lunga (de 2 ani) sau varianta scurta (de 1 an) asta inseamna ca pe toata aceasta perioada nu poti fi data afara
  • pe toata perioada concediului de maternitate sau de crestere copil, contractul tau de munca este suspendat de drept.
Asadar, juridic vorbind, orice desfacere a contractului de munca in aceste conditii este nelegala. Insa.. asta nu inseamna ca nu este posibil sa te trezesti in ziua 2 dupa iesirea din concediu ca primesti decizia de desfacere a contractului de munca. Trebuie sa stii insa ca, potrivit OUG 111/2010 desfacerea contractului in cazul mamicilor este interzisa pe o perioada de 6 luni de la momentul revenirii la munca.

Dosarele se depun la DIRECTIA GENERALA DE ASISTENTA SOCIALA SI PROTECTIA COPILULUI - din judetul de unde apartineti cu domiciliul.
Harta si adresele utile le puteti consulta aici: 




    75 de comentarii:

    1. Buna ziua,

      Chiar nu putem face nimic pentru a schimba aceasta OUG 111/2010 si a reveni la prevederile OUG 158/2005? Se presupune ca Romania e pe punctul de a iesi din criza si tinand cont ca masurile referitoare la indemnizatie s-au luat in contextul unor dificultati financiare, poate ca e timpul ca domnii politicieni sa reconsidere problema concediului si a indemnizatiei de materniate...

      RăspundețiȘtergere
    2. Trebuie sa asteptam sa reconsidere Guvernul aceasta masura... sau sa stragem un numar urias de semnaturi pentru a putea revizui aceasta Hotarare... multe lucruri merg gresit prin tara asta. Avem curajul sa schimbam ceva? Cred ca inca ne lipseste... Te pup cu drag si nu pot decat sa-ti inteleg supararea si disperarea. Sunt aici langa tine si eu.

      RăspundețiȘtergere
    3. Nu stiu daca ne lipseste curajul sau am fost martorii prea multor incercari de a schimba lucrurile in favoarea noastra, care au ramas fara ecou...
      Daca manifestatiile mamicilor nu au imblanzit inimile politicienilor, crezi ca ar putea schimba ceva niste semnaturi, fie ele si foarte multe?
      Sa speram ca la un moment dat ii va "lumina" Cel de Sus si li se vor deschide ochii. Oricum, se pare ca deocamdata nu deranjeaza pe nimeni faptul ca populatia tarii este in scadere...

      RăspundețiȘtergere
    4. Eee, scumpa mamica si femeie... poate uneori ii admir pe greci ca au curajul... sa spuna "nu". Noi suntem o natie care stie sa inghita din mosi stramosi. Sa ne uitam putin in istorie, chiar de la inceputurile ei... nu suntem ca alte popoare, drepte si mandre. Ne acceptam conditia si ne rugam. Numai ca eu vad bine ca ruga e buna, dar nu tine de foame... si micii bebei nu inteleg nimic si vor astepta sa traiasca intr-o tara mai buna, mai civilizata... ne vor lasa p-aici singuri si batrani si vor fugi in zari luminate.

      RăspundețiȘtergere
    5. Buna ziua, o intrebare la care am nevoie de raspuns urgent. Sotia a nascut pe 17.05.2011. Patronul i`a anuntat ca trebuie sa le opreasca bani in urma inventarului care a rezultat X lei paguba/minus. Vreau sa stiu daca patronul are dreptul sa`i opreasca bani din banii pentru prenatal. Multumesc

      RăspundețiȘtergere
    6. Pai din cate stiu eu banii pentru prenatal se platesc de catre stat si nu de catre patron. Avand in vedere ca prenatalul este o indemnizatie si nu un salariu, se poate spune ca nu are dreptul sa opereze retineri asupra acestor sume, pentru ca nu sunt rezultati din activitatea lucrativa ci din asigurarile de stat. Cu alte cuvinte opinez ca patronul nu are niciun drept de retentie asupra sumelor provenite din indemnizatia de crestere a copilului.

      RăspundețiȘtergere
    7. buna ziua!am o nelamurire...concediul de maternitate se calculeaza aferent salariului brut pe ultimele 6 luni sau aferent salariului net pe ultimele 6 luni?multumesc!

      RăspundețiȘtergere
    8. La valoarea medie a salarilor avute in ultimele 6 luni, prin asta eu inteleg salariul pentru care s-au platit contributii, deci cel ce este pe cartea de munca.

      RăspundețiȘtergere
    9. Buna ziua,

      ma intereseaza daca plafonul in concediul pentru cresterea copilului pentru situatia de 12 luni e de 3200 sau 3400 RON. Parca in lege (http://www.mmuncii.ro/pub/imagemanager/images/file/Legislatie/ORDONANTE-DE-GUVERN/OUG%20111_2010.pdf) si in alte forumuri am vazut 3400 RON. Multumesc!

      RăspundețiȘtergere
    10. Draga mamica, este 3.400. Sper ca nu am scris eu ceva gresit :)

      RăspundețiȘtergere
    11. buna ziua
      am si eu citeva intrebari:sotia mea lucreaza cu jumatate de norma,si a ramas insarcinata,dupa nastere are dreptul la cocediul de ingrijire a copilului de 2 ani?,dat fiind faptul ca se platesc doar jumatate din taxe"c.a.s pensie"etc,ce procent va avea si indemnizatia de crestere a copilului?tot jumatate?va multumesc.

      RăspundețiȘtergere
    12. Dupa cum am vorbit in articolul anterior, indemnizatia de maternitate se calculeaza astfel: baza de calcul, care este media veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare- adica, din 12 luni lucrate conteaza numai ultimele 6 luni; indemnizatia de maternitate este 75% din aceasta baza de calcul.

      Sotia ta va trebui sa isi calculeze veniturile dupa formula de mai sus si la ea sa aplice cele 75% procente. Nu va putea avea mai putin de 600 de lei/luna, conform legii.

      Conform art. 106, alin. (1) din Codul Muncii, salariatii angajati part-time se bucura de aceleasi drepturi si obligatii ca cei cu perioada completa, prin urmare nu stiu sa existe vreo restrictie cu privire la intrebarea ta.

      Concediul de crestere copil, actualmente este de 1 sau 2 ani, in functie de cum opteaza mama, dupa criteriile pe care le-am detaliat in articol.

      RăspundețiȘtergere
    13. Am si eu o intrebare : de acest concediu de maternitate beneficiaza si studentii ? Eu sunt studenta la zi,facultate de stat, buget. De indemnizatie beneficiez, insa de concediul de maternitate/lauzie ? Multumesc!

      RăspundețiȘtergere
    14. Buna ziua!
      sunt in concediu de maternitate, insa as dori sa raman din nou gravida si sa nasccam la 2luni, dupa ce se termina concediul, as dori da stiu cum o sa mi se calculeze indemnizatia pentru cel de-al doilea copil.
      Va multumesc

      RăspundețiȘtergere
    15. Draga mamica, imi pare rau insa nu stiu cum se calculeaza indemnizatia in acest caz. Poti intreba la directia generala de asistenta sociala si protectie a copilului, am inserat eu un link sub articol sa gasesti usor datele de contact. Succes si sa ne spui si noua ce afli!

      RăspundețiȘtergere
    16. buna vreau sa stiu daca sunt angajata la o firma de 3 luni si raman insarcinata atuncea os beneficiez de concediu de maternitate 2 ani

      RăspundețiȘtergere
    17. indemnizatia de maternitate este 75% din aceasta baza de calcul = este de fapt de 85%

      RăspundețiȘtergere
    18. Buna ziua,
      am o intrebare pentru care astept raspuns si multumesc anticipat.
      Sotia mea este angajata de mai mult de 12luni cu vechime neintrerupta si este insarcinata in luna a 2-a spre a 3-a.
      Din motive personale doreste sa-si ia cat mai curand un concediu fara plata, de pana la 30zile (pana acum nu a beneficiat de vreun concediu fara plata, nici medical).
      As dori sa stiu daca faptul ca NU va fi platita de catre angajator pe timpul acelor 30zile afecteaza baza de calcul pentru stabilirea ulterioara a indemnizatiei pentru concediul de crestere a copilului (pentru ca, din cate imi dau seama, perioada fara plata se va suprapune peste cele 6 luni care vor fi luate in calcul).

      In plus as dori sa stiu clar care este momentul pe care legea il stabileste ca sfarsit al celor 6 luni de referinta: momentul in care se intra in concediul de maternitate? (adica inceputul celor 126zile pre+post-natale)?
      Sau se ia ca referinta momentul in care se intra in concediul propriu-zis de crestere a copilului (cele 126 de zile fiind considerate ca facand parte din ultimile 6luni)?

      Va multumesc.

      RăspundețiȘtergere
    19. Este posibil transferarea concediului de crestere a copilului de la un parinte la altul? Adica parintele aflat in concediu sa revina la munca si celalalt parinte sa intre in concediu de crestere a copilului.

      RăspundețiȘtergere
    20. Pentru Anonimi: nu stiu sa va raspund, pentru ca sunt avocat si nu ofiter la Directia generala de asistenta sociala. Va rog sa contactati Directia caci ei sunt singurii in masura sa va spuna cum este procedura si care sunt variantele. Imi pare rau, dar nu vreau sa dau cu presupusul.

      RăspundețiȘtergere
    21. Buna ziua!
      Va rog sa ma ajutati si pe mine sa inteleg daca voi beneficia de indemnizatie pt bebe dat fiind faptul ca in ultimele 6 luni(nu un an)am lucrat cu contract civil. Mentionez ca in acest timp am beneficiat de concediu de odihna platit si mi s-a spus ca timpul lucrat in aceasta firma se va calcula la indemnizatie. Se vor implini 6 luni cand voi intra in concediu de maternitate. Va multumesc!

      RăspundețiȘtergere
    22. Buna ziua,
      am si eu o nelamurire daca ma puteti ajuta .
      Eu ar trebui sa nesc la mijlocul lunii noiembrie, insa in 10 decembrie 2010 mi-am schimbat locul de munca si am intrerupere pana in 6 ianuarie 2011.
      Asta inseamna ca in monentul in care voi naste nu voi avea 12 luni lucrate . Ma va afecta acest lucru in ceea ce priveste concediul pentru cresterea copilului?
      Va multumesc ,
      Simona

      RăspundețiȘtergere
    23. am si eu o intrebare daca contractul meu de munca incepe cu data 09 02 2011 si eu nasc in 15 12 2011 as beneficia de indemnizatie

      RăspundețiȘtergere
    24. Draga simona, conform legii baza de calcul se raporteaza numai la ultimele 6 luni de contract, deci din punctul meu de vedere nu te va putea afecta faptul ca pana in 6.01.2011 ai intrerupere.

      RăspundețiȘtergere
    25. Buna ziua! Lucrez in invatamant, sunt titular si vreau sa va intreb daca pot sa ma intorc la scoala dupa un an si cateva luni de la nasterea copilului? Adica ma intereseaza sa revin la inceperea unui nou an scolar si mi se pare putin cam restrictiva treaba asta cu alesul intre unul sau doi ani(fix) de CIC. Va multumesc anticipat!

      RăspundețiȘtergere
    26. Nu cunosc nicio procedura de revenire inainte de 1 sau 2 ani. Banuiesc ca se poate... intereseaza-te si tu la directia unde ai depus cererea de CIC.

      RăspundețiȘtergere
    27. Bun gasit!

      Va rog sa ma lamuriti si pe mine!Imi iau concediu de maternitate,optez pentru varianta 1 an sa stau cu bebele dar ma intorc dupa 8 luni la serviciu.Voi primi acel stimulent in cele 4 luni?Multumesc!

      RăspundețiȘtergere
      Răspunsuri
      1. Stimulentul se primeste din momentul intoarcerii la serviciu până la implinirea a 2 ani a copilului, daca se optează pt concediu de creştere pentru 1an.

        Ștergere
    28. Buna ziua. Ma numesc Gabriela si sunt administrator intr-o firma si actualmente in concediu 126zile maternitate. As dori sa stiu cum se calculeaza indemnizatia in aceasta perioada si daca firma poate sa ma revoce din functie in aceasta perioada precum si in concediu ingrijire copil. Multumesc

      RăspundețiȘtergere
    29. Da, poti beneficia de stimulent. Acest lucru trebuie sa-l stabilesti la Directia Generala de asigurari sociale a carei adresa am publicat-o in articol.

      RăspundețiȘtergere
    30. Gabriela, imi pare tare rau ca nu ai citit articolul inainte. Toate intrebarile tale au raspunsul in postare. Insa fac o mica precizare: tu spui ca esti administrator, acest lucru nu este o incadrare, este o functie, prin urmare este posibil sa te revoce din functie si am sa-ti spun si de ce. Functia de administrator este una executiva, el este personajul care reprezinta o firma in relatiile cu toti tertii, el angajeaza/desface contracte de munca, practic prezenta lui este esentiala pentru desfasurarea profilului unei companii. Tu fiind in concediu cu bebe, este evident ca nu iti mai poti indeplini obligatiile. Si atunci firma nu isi poate suspenda activitatea pe acest considerent, asa ca poti fi inlocuita. Nu poti fi data afara, dar se poate numi alt administrator in locul tau. E o situatie mai atipica si nu prea des intalnita deoarece 90% din firme au administratori-asociati. Asa ca in ograda lor nu se intampla asa ceva. Cat pentru restul intrebarilor te rog sa citesti intai articolul si daca nu intelegi ceva ma poti intreba. Succes.

      RăspundețiȘtergere
    31. adela
      Buna ziua,
      Am o intrebre referitoare la concediul postnatal obligatoriu de 42 zile. Am doua contracte de munca:unul pt. 8 ore/zi si unul pt. 2 ore /zi. Este obligatoriu sa iau concediu 42 zile si la CM de 2 ore/zi? Eu as dori sa continui activitatea 2 ore pe zi si in cele 42 zile. Este posibil?
      Va multumesc!

      RăspundețiȘtergere
    32. Adela, poti avea si 101 contracte de munca. Si pe 3 min si 24 de ore. Nu conteaza cate ai si de care sunt. In momentul in care ai intrat in concediu s-a terminat cu munca. Ori muncesti, ori stai acasa. Din 2 una. Concediul presupune venituri zero. Deci nu merge!

      RăspundețiȘtergere
    33. Mihaela
      Buna seara,

      imi puteti spune va rog care ar putea fi consecintele daca bebele nu ar veni la timp (ar mai intarzia) si astfel mi-ar ramane mai putin de 42 de zile pt postnatal? Deci sa zicem ca data probabila a nasterii ar fi 1 ianuarie, dar bebele ar veni pe 10 ianuarie. Si eu am calculat ca imi raman 42 de zile de postnatal bazandu-ma ca voi naste pe 1 ianuarie, dar de fapt imi raman 32 de zile, pt ca bebel va veni pe 10 ianuarie. Ce se intampla in acest caz? Pt ca am inteles obligativitatea celor 42 de zile de postnatal, dar nu am gasit nicaieri consecintele in cazul in care nu se respecta aceasta regula. Multumesc mult!

      RăspundețiȘtergere
    34. Mihaela draga hai sa invatam sa gandim logic : este vorba de minim 42 de zile de POSTnatal (adica DUPA nastere). Logic cum este textul devine clar ca tu vei intra in concediu o data cu nasterea si nu inainte de ea, pentru ca inainte de nastere nu mai vorbim de postnatal, vorbim de PRE-natal (care nu este obligatoriu). Prin urmare? E sau nu logic ca daca bebe vine pe 10, in loc de 1, se va calcula de la bebe, nu de cand vrei tu pentru ca asta si inseamna POST-natal, deeeci DUPA nastere. Cum am putea vorbi de postnatal daca tu nici nu ai nascut? E logic sau nu e logic?

      RăspundețiȘtergere
    35. ma numesc dana si am si eu o intrebare de ce beneficiaza barbati de concediu de maternitate daca sotiile nu au servici trebuie sa stea doua persoane cu un copil sau tatal ia si maternitatea si munceste la negru dobitoci de la conducere nu sau gindit si la asta

      RăspundețiȘtergere
    36. Dana... interesant subiect ai deschis. Ideea concediului de maternitate este pentru ca acel copil sa beneficieze de o suma de bani necesara pentru lapte, pampersi, hainute cat si sa asigure un minim de venit familiei pentru a putea trece peste acest eveniment. Faptul ca mama nu munceste asta nu inseamna ca acea familie nu are nevoie de bani si deci tatal poate sta la munca. Munca la negru nu se intampla numai in cazul paternitatii, munca la negru este pe toate potecile, inclusiv pentru aceia care muncesc pe cartea de munca cu minimul pe economie si primesc inca o data pe atat. Deci furia ta, in cazul asta nu e tocmai intemeiata. Cei de la conducere ar fi bine sa gandeasca cum sa incurajeze firmele sa plateasca salariile corecte atat pe cartea de munca cat si in realitate, nu paternalul este problema natiunii romane! Si oricum, din statistici doar 1 din 12 tati intra in acest concediu. Hai sa ne gandim care e raul cel mai mare? Ca iei 12 mil/luna si ai doar 670 pe cartea de munca? Si in proportie de 70% din salariati sau ca mama e casnica si ia tatal paternal in 1.5% din cazuri?

      RăspundețiȘtergere
    37. buna ziua!
      numele meu este Adela si as avea si eu o intrebare la care va rog frumos sa imi raspundeti si va multumesc pentru asta!
      Eu m-am angajat pe data de 15 septembrie 2011 pentru prima data, nu am avut pana acum carte de munca deloc, iar aproximativ in 15 octombrie am ramas insarcinata;vand in vedere faptul ca pana cand voi naste nu o sa am lucrat pe cartea de munca un an de zile, pot beneficia de maternitate? Astept cu nerabdare raspunsul dvs, va multumesc!

      RăspundețiȘtergere
    38. Adela, te rog sa te intrebi la Directia pentru cresterea copilului care este minimul de contributie pentru maternitate. Baza de calcul se raporteaza la ultimele 6 luni din 12 luni lucrate, insa numai acolo poti afla detalii despre ce se intampla daca ai lucrat doar 9-10 luni dintr-un an.

      RăspundețiȘtergere
    39. D-na avocat, va rog sa ma lamuriti in urmatoarea chestiune: concediul de crestere copil se calculeaza dupa terminarea concediului post-natal? Sa presupunem ca am exact 42 de zile de concediu postnatal si am ales concediul de crestere copil de 1 an de zile. Cand trebuie, deci sa ma intorc la munca? Plus ca am inteles ca pt a beneficia de cei 500 de ron, trebuie sa revii la serviciu inainte ca bebe sa implineasca 1 an.Ori 42 de zile de post-natal + 1 an de crestere copil depasesc implinirea varstei de 12 luni de catre bebe... Multumesc anticipat pentru lamuriri! Gabi

      RăspundețiȘtergere
    40. Am o mare intrebare....?! imi pot lua concediu de odihna pe anul urmator (2012) sunt insarcinata in 24 de saptamani , ar trebui sa intru in prenatal pe data de 15 ian ( cu aproximatie) .. am intrebat la Serviciul Runos si ei mi-au explicat ca_mi pot lua acest concediu dar dupa acei 2 ani nu-l mai pot efectua sau daca parasesc acest loc de munca voi fi nevoita sa returnez acesti bani (corect)

      RăspundețiȘtergere
    41. Buna seara!
      Am o nelamurire. Sunt in concediu de ingrijire a copilului si in perioada 20-31 noiembrie am participat la recensamantul populatiei, in calitate de recenzor. Azi am aflat ca nu aveam voie sa particip, drept urmare imi va fi retinut din indemnizatia de maternitate pentru cele 12 zile in care am prestat aceasta munca. E legal sa mi se retina din bani???? Va multumesc!

      RăspundețiȘtergere
    42. Buna seara.
      Sunt o mamica care a nascut pe 8 noiembrie. Din mai multe motive nu mi-am luat nici un fel de concediu, nici prenatal, nici de lauzie si nu voi lua nici de crestere copil.Vrem ca de concediul si indemnizatia de creastere copil sa beneficieze sotul meu.
      In demersurile noastre pentru obtinerea acestui concediu ne-am lovit de o "ineptie" zic eu. I s-a spus sotului meu ca poate intra in concediu doar dupa expirarea celor 42 zile corespunzatoare concediului de lauzie, chiar daca a depus adeverinta eliberata de catre angajatorul meu prin care se atesta ca nu am solicitat concediu de vreun fel.
      Un functionar ar AJPS( fost dmssf) a spus ca sunt obligata sa intru in concediu de lauzie. Este adevarat? Cu ce data poate intra de fapt sotul meu in concediu de crestere copil?

      RăspundețiȘtergere
    43. Dupa cum spuneam in articol post-natalul este obligatoriu... si este minim 42 de zile dupa nastere. Deci TREBUIA sa il iei. Sotul tau nu va putea intra in CIC decat dupa ce va expira postnatalul tau.

      RăspundețiȘtergere
    44. Maria: in perioada CIC nu ai voie absulut sa ai niciun fel de venituri. Este absolut legal sa iti retina acesti bani si fii fericita ca nu ti-a anulat indemnizatia pentru aceste venituri.

      RăspundețiȘtergere
    45. Buna seara,

      dupa ce am citit mai multe articole si comentarii, am o singura intrebare :

      in ce lege macar, si daca se poate si articolul, scrie ca cine este in maternal sau paternal nu poate lucra ca zilier? (gen doua ore pe zi). Stim ca nu poate cu norma intreaga sau cu jumatate de norma, dar regimul zilierilor este mai aparte din ce cunosc eu.
      Ma intereseaza legea unde se prevede expres acest lucru si situatiile din ea la care face trimitere.

      Felicitari pt blog este minunat, si succes in activitate.

      Multumesc pt raspuns anticipat,
      Stefan din Bucuresti

      RăspundețiȘtergere
    46. Felicitari pentru acest material, Mi-a fost de mare ajutor. Sanatate tuturor.

      RăspundețiȘtergere
    47. Buna ziua! Lucrez la invatamant, in 2011 septembrie am solicitat concediu fara salar - asta dureaza un an de zile, pana la 2012 septembrie. Intre timp am aflat ca am ramas insarcinata si o sa nasc in 2012 iunie. Ce se intampla in acest caz? Pot sa primesc acei 2 ani de concediu de maternitate sau trebuiesc obligatoriu acei 12 luni lucrate?

      RăspundețiȘtergere
    48. sotia este in postnatal si primeste 600 ron din care i se opresc aproape 300 ron nu stiu ce cotizatii............chiar e posibil?

      RăspundețiȘtergere
    49. Buna seara! am mare nevoie de sfatul dumneavoasta!
      sunt mami din ian 2011. am ales sa raman in concediu de crestere copil 1 an urmand chiar sa incep activitatea mai devreme pt a putea beneficia de stimulentul de 500 ron. am anuntat angajatorul de intentia mea dar AM AFLAT cu stupoare ca persoana care a ocupat pozitia mea semnand inital pt "perioada determinata" a fost incadrata cu cateva saptamani in urma pe postul meu, FARA CA EU SA FIU MACAR ANUNTATA sau intrebata ceva... Mi s-a spus ca acum se cauta "solutii" pt revenirea mea... In situatia in care solutia gasita de angajator nu va fi pe placul meu as vrea sa stiu daca legea ma apara in vre-un fel. multumesc frumos!

      RăspundețiȘtergere
    50. Stefan: principiul de drept in baza caruia este interzisa munca in timpul cresterii copilului rezida din Legea 53/2003, M. Art. 50 incepe prin a vorbi despre suspendarea contractelor de munca pe perioada cresterii copilului, samd. Prin urmare, atata vreme cat contractul de munca este suspendat, facand aplicarea Normelor de disciplina in munca, nu se pot inregistra venituri de niciun fel in aceasta perioada. Orice venit inregistrat sau descoperit in perioada maternitatii/paternitatii va cauza obligarea celui in cauza la despagubirea statului. Nu se poate insa dovedi munca la negru.

      RăspundețiȘtergere
    51. Anonim: angajatorul nu avea nicio obligatie sa te anunte sau cu atat mai putin sa te intrebe. Tu esti iesita din campul muncii pe perioada declarata de tine in concediul crestere copil. Acum tu te poti intoarce la munca mai devereme, insa asta presupune ca si angajatorul sa fie de acord sa te primeasca, odata ce tu ai anuntat 2 ani... Legea nu te apara in niciun fel, decat dupa expirarea optiunii tale: 1 an sau 2 ani. Pana atunci nu prea ai de ales.

      RăspundețiȘtergere
    52. Vaduvaal: acum daca voi nu stiti de ce se retin si ce reprezinta, eu cum as putea ghici daca este sau nu legal? :)

      RăspundețiȘtergere
    53. sunt binevenite aceste intrebari si raspunsuri

      RăspundețiȘtergere
    54. Buna ziua si va multumesc pentru articol.
      Va rog frumos sa imi spuneti in ce articol este specificat faptul ca "baza de calcul, care este media veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare- adica, din 12 luni lucrate conteaza numai ultimele 6 luni".
      Ma intereseaza aceasta specificare deoarece tocmai am revenit in campul muncii, dupa o perioada de 3 ani de zile in care am fost doctorand, cu bursa de 1850 RON (venit neimpozabil, dupa cum rezulta din contractul de studii semnat). Am inteles ca bursa nu se ia in calcul la calcularea indemnizatiei. Deoarece in 6 luni urmeaza sa nasc, as vrea sa stiu daca veniturile nete realizate in urmatoarele 6 luni de munca se vor imparti la 12 (luni) sau la 6(luni).
      Va multumesc frumos!
      Raluca

      RăspundețiȘtergere
    55. Raluca: Legea spune (si am facut referire la actul normativ aplicabil in cuprinsul articolului) ca baza de calcul este media veniturilor lunare din ultimele 6 luni din 12 luni lucrate, prin urmare conditia este sa cotizezi 12 luni, la care se iau in calcul doar ultimele 6 luni. Tu daca spui ca nu ai cotizat in urma celelalte 6 luni necesare, nu iti pot preciza metoda de calcul, caci legea nu prevede aceasta situatie. Cei ce te pot lumina sunt cei de la Directia Copilului, al caror contact il gasesti in articol.

      RăspundețiȘtergere
    56. Va multumesc foarte mult pentru raspuns si pentru indrumari!
      Numai bine,
      Raluca

      RăspundețiȘtergere
    57. va rog sa ma ajutati!!
      eu am grija de bunicul meu orb si primesc bani de la primarie. am contract cu cei de acolo.
      am ramas gravida si vreau sa stiu daca am dreptul la concediu de ingrijire copil si daca primesc si eu banii, adica cei 600 lei lunar.
      va multumesc anticipat!

      RăspundețiȘtergere
    58. Buna!
      As avea o nelamurire maaaere:D
      Sunt in concediu de maternitate, varianta cu 2 ani. Doresc sa intemeiez un S.R.L. As dori sa stiu cum imi poate afecta asta concediul.multumesc!

      RăspundețiȘtergere
    59. @ Anonim: daca nu ai contract de munca, nu ai cum sa indeplinesti conditia extrem de clara de 12 luni cotizatie la sistemul de asigurare!!!
      @ Anonim: Nu iti afecteaza cu nimic concediul, sub o singura rezerva: nu ai voie sa fii angajata si/sau sa primesti bani sub orice titlu.

      RăspundețiȘtergere
    60. daca optez pentru concediu de crestere copil pe perioada da 2 ani este adevarat ca institutia nu este obligata sa-mi pastreze postul pe care sunt incadrata la serviciu?

      RăspundețiȘtergere
    61. buna ziua! sant insarcinata in 7 luni si sotul meu implineste 6 luni de munca cu contract exact cand nasc eu. are vreo sansa sa intre el in prenatal ? va rog sa imi spuneti cat mai repede k am auzit o gramada de variante care mau dezamagit. dumneavoastra ce spuneti ? multumesc.

      RăspundețiȘtergere
      Răspunsuri
      1. va multumesc pt rasp. as mai vrea sa va mai intreb ceva:sotul meu normal are 2 ani de vechime dar la intrerupt 3 luni si tocmai de aceea va intreb nu se poate face nimic? este posibil sa pierd tot doar ptr 3 luni de zile in care a avut contractul desfacut ? va multumesc si ma scuzati ptr deranj si insistenta

        Ștergere
      2. Nu vreau sa ma repet, mergi la directia copilului si afla acolo ce solutii sunt in situatia ta.

        Ștergere
      3. sotul in prenatal?!
        pai nu naste el ci dvs.!
        sotul poate sa beneficieze de concediu pentru cresterea copilului numai daca are ultimele 12 luni lucrate integral ,ianinte de data nasterii copilului.

        Ștergere
    62. Am sa te dezamagesc si eu: precum scrie in articol (sper ca l-ai citit) ai vazut ca pentru a beneficia de CCC trebuie sa fi cotizat 12 luni inainte de intrarea in CCC. Parerea mea este sa mergi la directia copilului din localitatea ta si sa intrebi personal acolo care este soarta voastra, deoarece toate sfaturile pe care le poti primi sunt pur teoretice. Insa legea pare sa fie contra ta, din ce povestesti.

      RăspundețiȘtergere
    63. @anonim: in CCC postul tau este suspendat, nu inchis si nici lichidat. Asta presupune ca pe durata CCC-ului firma poate angaja pe perioada determinata pe altcineva, urmand ca la momentul incheierii CCC-ului si revenirii tale in munca, acel contract de munca ulterior sa se incheie din oficiu. Daca la asta te-ai referit prin "pastrarea postului".

      RăspundețiȘtergere
    64. buna seara ...tocmai am aflat ca sunt insarcinata ....iupi....pot de acum incolo, in urmatoarele 6 luni, sa cotizez mai mult la stat ca sa am o indemnizatie mai mare in timpul concediului de maternitate?......

      RăspundețiȘtergere
      Răspunsuri
      1. Felicitari, sa fie cu noroc. Avand in vedere ca indemnizatia se calculeaza la media veniturilor, daca ai posibilitatea unui salariu mai mare pe cartea de munca, sigur ca da. Numai ca vezi, limita pe luna este 1200 de lei, asa ca nici prea mult sa nu cotizezi ;)

        Ștergere
      2. multumesc mult.....ce raspuns promt.....cred ca daca ma duceam sa intreb cine stie pe unde ma purtau pe la vreo cateva birouri pana reuseam sa aflu informatiile astea......limita de 1200 e in cazul in care aleg 2 ani de concediu si 1200 reprezinta 75% din salariul meu?...am inteles bine?....daca vreau doar un an pot sa cotizez ca sa am mai mult de 1200 ........

        Ștergere
      3. Dupa cum scrie si in articol, limita este cea prevazuta de Ordonanta, respectiv 1200 pentru 2 ani. Mai citeste o data articolul si ai sa te luminezi si mai bine. Bafta!

        Ștergere
    65. buna ziua! numele meu este maria si vreau sa stiu daca veniturile din comisioanele din asigurari (care imi sunt impozitate cu 16% prin stopaj la sursa) vor fi luate in calculul indemnizatiei pt. concediul de maternitate. mentionez ca am contract de mandat cu un broker de asigurari din 2010, insa nu platesc contributii sociale nici eu , nici angajatorul, ci doar impozit 16%.
      multumesc

      RăspundețiȘtergere
      Răspunsuri
      1. Veniturile respective intrinseci, nu vor fi luate in calcul. De ce? Pentru ca in cazul tau se procedeaza in 2 feluri: 1 data calculat la salariile avute in ultimele 6 luni, din 12 lucrate, ori procentul de indemnizatie aferent si 2. un alt dosar de drepturi pe care il iei direct de la stat, in baza cotizatiei cu 16%. Deci practic tu vei putea lua 2 indemnizatii in loc de una. Bine, repet, daca pe langa contract de munca mai ai si contract de prestari servicii. Daca exista doar contractul de prestari, atunci raspunsul este la punctul 2.

        Ștergere
    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...