Noutati juridice

Al catelea citititor esti?

ITI PLACE? FII ALATURI DE NOI CU UN LIKE!

13 octombrie 2015

TAXA DE REZILIERE IN CONTRACTE DE TELEFONIE. ESTE LEGALA SAU NU?

Buna ziua tuturor! Nu am mai postat nimic nou de ceva vreme si asta deoarece am fost implicati in proiecte noi si frumoase. Dar intucat astazi am gasit o tema noua, de larg interes, am zis ca merita sa o dezbatem impreuna. Ne-au venit numeroase solicitari de raspuns pe aceasta tema si iata, le raspundem tuturor aici. Vorbim astazi despre taxa de reziliere. Cu totii avem contracte cel putin de la un operator de telefonie - fie fixa ori mobila - si semnam "pe banda rulanta" contractele standardizate ale acestora. Astazi raspundem la intrebarea: este legala taxa de reziliere? 

Ce este taxa de reziliere?


De cate ori nu ati semnat un contract de telefonie ori internet si nu ati fost incunostiintati (scris sau verbal) ca in cazul in care incetati contractul inainte de perioada contractuala (12 luni, 24 luni, etc) veti fi datori cu suma X, reprezentand taxa reziliere. Despre aceasta vom vorbi in cele ce urmeaza.


Este legala sau nu taxa de reziliere?


Taxa de reziliere NU este legala! Este o clauza abuziva inserata in contractele de aderare si prin urmare poate fi anulata oricand, daca exista. 

Care sunt prevederile legale care sanctioneaza aceasta taxa de reziliere?

Ca si in cazul contractelor de credit, contractele de telefonie sunt si ele niste contracte tip, preformulate, care nu dau posibilitatea de negociere. 

Prin urmare, in conformitate cu prevederile punctului r) din Anexa la Legea nr. 193/2000 (anexă ce cuprinde lista clauzelor considerate ca fiind abuzive), „sunt considerate clauze abuzive acele prevederi contractuale care (…) permit profesionistului obţinerea unor sume de bani de la consumator, în cazul neexecutării sau finalizării contractului de către acesta din urmă, fără a prevedea existenţa compensaţiilor în sumă echivalentă şi pentru consumator, în cazul neexecutării contractului de către profesionist”.

De asemeneasunt considerate clauze abuzive acele prevederi contractuale care (…) restrâng sau anulează dreptul consumatorului de a denunţa sau de a rezilia unilateral contractul, în cazurile în care:

- profesionistul a modificat unilateral clauzele prevăzute la lit. e);
- profesionistul nu şi-a îndeplinit obligaţiile contractuale;
profesionistul a impus consumatorului, prin contract, clauze referitoare la plata unei sume fixe în cazul denunţării unilaterale” (punctul j) din Anexa la Legea nr. 193/2000).

Totodata, conform art. 84 din Legea nr. 296/2004 republicată, cu modificările şi completările ulterioare (Codul consumului), dreptul consumatorului la denunţarea sau rezilierea contractului nu poate fi anulat sau restrâns de nicio clauză contractuală sau înţelegere între părţi, în cazurile prevăzute de lege, aceasta fiind considerată nulă de drept. Drepturile părţilor referitoare la o justă despăgubire nu vor fi afectate în cazul denunţării unilaterale”.

Prin urmare, taxa de rezilere este nelegala si, evident, totalmente abuziva.

Cum puteti denunta aceasta taxa de reziliere?

Pentru ca ne referim in paralel la doua norme de drept - una materiala, alta procedurala - tinem seama ca demararea acestor denuntari se va face cu o notificare adresata Autoritati Nationale de Protectia Consumatorului.

Notificati si operatorul de telefonie solicitandu-i sa anuleze ca abuziva clauza care prevede taxa de reziliere. 

Termenul de solutionare a notificarii de catre ANPC variaza intre 30 si 45 zile, uneori si mai mult, dar asta nu va impiedica ca, dupa trecerea celor 30 de zile de solutionare legala, sa demarati pasul 2.

Dupa aceea va adresati instantei de judecata, fiind scutiti de plata taxei de timbru, cu o actiune in constatarea clauzei abuzive, anularea acesteia si inlaturarea sa din contract.

Important de stiut este ca, indiferent daca mai sunteti sau nu clientul operatorului respectiv, in conditiile in care se va naste recuperarea acesteia, puteti investi instanta cu aceasta clauza si in decursul procedurii de recuperare deschisa de operator impotriva dvs., daca sumele pe care vi le solicita contin si aceste taxe nelegale.

In orice caz, precum stiti, casa noastra de avocatura va poate oferi servicii juridice competente si in aceasta situatie, iar daca sunteti in vreunul dintre aceste cazuri, ne puteti contacta cu incredere, separat, pe adresa avocatulmeu@rocketmail.com.

Av. Alina VEZUREANU
Baroul Bucuresti.


0 COMENTARII:

Trimiteți un comentariu

AI O INTRABARE? ADRESEAZ-O AICI!
Reguli inainte sa ne scrii:
- Citeste cu atentie articolul
- Citeste Regulamentul Site-ului
- Nu folosi prescurtari sau abrevieri de genul mn, dak, adik, dc, etc
- Nu folosi litere mari si incearca sa adresezi o intrebare coerenta.
- Limiteaza-te la maxim 6 randuri, spatiul nu ne permite sa publicam povestile mai lungi si vor fi eliminate

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...