Noutati juridice

Al catelea citititor esti?

ITI PLACE? FII ALATURI DE NOI CU UN LIKE!

11 martie 2012

CE SE INTAMPLA DACA NU NE PLATIM RATELE LA CREDITE?

Dragii mei, va propun sa vorbim astazi despre o situatie trista si extrem de "la moda" datorata in principal imposibilitatilor de plata pe care unii dintre noi le traverseaza.

Ma sperie realmente volumul de executari silite incepute de banci impotriva imprumutatilor care au ajuns pe biroul meu in ultimele 3 luni.

Oameni disperati, oameni speriati, oameni care se vad cu agoniseala de o viata pusa la grea incercare.
De aceea vreau sa discutam acum despre WORST CASE SCENARIO, in cazul imprumuturilor de la banci, leasinguri auto, credite de nevoi personale sau de locuinta, etc.

Ce ati semnat cand am primit banii de la banci?


Toti dintre voi ati semnat un contract, numit diferit - Contract de credit, Contract de leasing, Contract de nevoi personale, samd.
Toate aceste contracte curpind diverse clauze, nenegociate, denumite in practica - clauze de adeziune - care incearca in proportie de 80% - 90% sa acopere imprumutatorul (bancile). 

Ce drepturi ne-au fost acordate prin aceste contracte?

Sunt ferm convinsa ca niciunul dintre voi nu a stiut nici ce citeste si nici ce semneaza. In primul rand pentru ca era "un contract tip", in al doilea rand pentru ca nu aveati suficiente cunostinte juridice sa intelegeti efectele pe care le poate produce un asemenea contract.

Stiati un singur lucru bine: aveti de restituit un credit, in x ani, in xyz rate, de xx euro/lei pe luna, ca datorati penalitati de intarziere si cam atat.

Mai stiati ca pentru banii primiti veti semna xyz garantii, prin contracte de ipoteca de gradul 1, contracte de fidejusiune, cat si declaratii de renuntare la beneficiul diviziunii si discutiunii, toate notariale si de drept executorii.

Prin urmare... ce drepturi aveti? Mai niciunul. In concret. 
Nu puteti renunta la contract decat daca achitati integral.
Nu puteti reorganiza platile, nu puteti emite nicio pretentie de niciun fel.
Statutul: dator vandut.

Ce se intampla daca nu mai pot plati?

Situatia trista, WORST CASE SCENARIO (cea mai rea ipoteza).
Intotdeauna bancile cand acorda un imprumut isi rezerva dreptul ca, la un numar de zile (30-90) de neplata sa declare creditul SCADENT ANTICIPAT.

Ce inseamna scadenta anticipata?

Scadenta anticipata presupune ca banca, inainte de ultima rata, constatand ca nu s-a platit de cateva ori, declara creditul maturizat inainte de vreme, chiar daca tu ai mai fi avut la dispozitie ani intregi pana la sfarsitul lui.

Practic intr-o zi te trezesti ca ai de plata exact cat ai fi avut in 10, 20, 30 de ani, chiar daca mai aveai de platit 10, 20, 30 de ani...

Si mai rau este ca nu te anunta nimeni!
Si mai rau de rau este cand te prezinti la banca sa achiti o rata si ti se refuza primirea banilor, pe motiv de scadenta anticipata si functionara de la ghiseu iti spune "o sa primiti o somatie de la un executor bancar".

Tu pleci acasa linistit, nestiind ce se va intampla in urmatoarele luni.
Apoi, intr-o zi linistita, venind de la munca, gasesti in posta o somatie de plata pentru o suma la care ti se opreste si bataia inimii.

Ce se intampla dupa somatie?

Somatia prevede, de regula, un termen de 15 zile de plata a sumei integrale imprumutate, in cazul ca nu platesti (si sa fim seriosi, nici nu ai cum omeneste posibil, dar asa spune procedura legala) se incepe executarea silita impotriva ta, a codebitorilor si a garantilor si garantiilor deopotriva.

Executarea silita nu se opreste doar la poprire, se extinde, dupa voia creditorului si peste bunurile imobile - case, terenuri - ale debitorului, codebitorului si ale garantilor implicit.

Prin urmare poti pierde totul. 

Cat si cum raspund in acest caz garantii si/sau fidejusorii?

Ati putea spune ca stiati ca garantul vine si plateste, in numele debitorului, atunci cand el nu mai poate si/sau nu mai plateste. Spuneti asa pentru ca asa vi s-a spus cand ati semnat.

Partial corect, in schimb. 

Garantul plateste impreuna cu debitorul si codebitorul sumele ce se nasc, prin urmare garantiile depuse de garanti vor fi si ele executate silit - fie ca sunt bunuri mobile, fie ca sunt bunuri imobile - atat cat pentru ce a pus garantie.

Am intalnit o situatie dureroasa si, oricat ar fi de trista, nu este singura. Un garant imobiliar a pus apartamentul sau garantie pentru firma parintilor sai, firma care, intrand in faliment, a ajuns in situatia scadentei anticipate.Si situatia este evidenta: garantul meu a ramas fara casa pusa garantie.

De ce? 
Garantul nu este niciodata incunostiintat despre situatia contului debitorului, astfel ca nu poate sa plateasca in numele debitorului inainte de a se ajunge aici. Mai mult, chiar daca vrea sa plateasca, stiind ca cel imprumutat nu are momentan posibilitate, nu ii va primi nimeni banii.

Nimeni nu stie (si aici ma refer la garanti) ca acestia renunta la beneficiul diviziunii si discutiunii, odata ce au semnat "formalitatile" la notar.

Ce inseamna renuntarea la beneficiul diviziunii si discutiunii?

Aceasta renuntare o vom gasi 100% in declaratiile facute de garanti si nu este deloc o declaratie frumoasa si benefica pentru ei si sunt extrem de sigura ca niciunul dintre voi nu stie ce inseamna.

Sa va explic (dupa codul civil vechi, pentru ca acesta se aplica pentru contractele semnate inainte de 01.10.2011) - conform art. 1662 si 1663 C.Civ - garantul poate sa ceara creditorului (bancii) sa se intoarca impotriva lui DACA si NUMAI DACA nu si-a indestulat creanta de pe urma imprumutatului (debitorul principal). Practic, sa se poata incepe executarea garantiilor numai dupa ce debitorul nu a putut acoperi cu bunurile proprii valoarea creantei.

De asemenea, in situatia in care exista mai multi garanti personali pentru acelasi debitor, garantul poate invoca beneficiul de diviziune prevazut de art. 1667 Cod civil, prin care sa solicite creditorului sa divida datoria la toti garantii, si sa urmareasca pe toti acestia pentru parti corespunzatoare din datorie.

Prin declaratia de renuntare la beneficiul diviziunii si discutiunii GARANTUL RENUNTA LA ACESTE PRIVILEGII, adica ESTE DE ACORD SA FIE URMARIT SILIT IMPREUNA SI LAOLALTA CU DEBITORUL PRINCIPAL. Stiati asta? Nu stiati!

Ce presupune renuntarea la beneficiu?

Renuntarea de care vorbeam mai sus da dreptul creditorului (bancii) sa inceapa executarea silita impotriva tuturor - debitori, garanti, fidejusori, etc - in acelasi timp, impreuna si deopotriva, indiferent de culpa.
Cu alte cuvinte: ai acceptat sa garantezi un credit pentru cineva si ai renuntat la beneficiu, daca acel cineva nu mai poate plati, esti dator imediat in numele lui si in acelasi timp cu el, cu toate bunurile ce le-ai lasat garantie.

Beneficiul de discutiune si beneficiul de diviziune nu pot fi invocate, daca garantul renunta expres la ele. In practica, majoritatea contractelor de fidejusiune sau clauzelor de fidejusiune din contractele de credit incheiate de banci contin renuntarea expresa a garantului personal la cele doua beneficii.

Intr-o atare situatie, banca are dreptul de a urmari direct pe garant pentru acoperirea intregii creante, fara a fi conditionata de urmarirea prealabila a debitorului si, in ipoteza in care sunt mai multi garanti pentru acelasi debitor, sa ceara intreaga suma datorata de la oricare dintre garanti.

Ce se poate face?

Intrebarea corecta ar fi fost : se mai poate face ceva?
Prea multe lucruri nu se mai pot face, odata ajunsi in acest punct.
Insa, ca o alinare a acestor dureri pot sa spun ca fiecare dintre voi, actorii acestor credite, are sansa unei contestatii la executare, contestatie la titlul executor. Ce se poate obtine prin aceste contestatii este incercarea umana de a obtine un timp pentru a strange bani si/sau ajunge la o refinantare, rescadentare, etc a contractelor scadente anticipat.

Un avocat va poate ajuta sa reganditi impreuna strategia viitoare, sa va ofere sprijin si solutii in ce va urma, sa identifice "fisurile" din planul bine pus la punct de banci si poate sa reuseasca anularea titlului. Insa sumele datorate vor ramane datorate, pentru ca vi le-ati asumat prin contract, chiar daca nu ati stiut ce semnati.

Din fericire, GARANTII au posibilitatea sa se intoarca impotriva debitorului, sau a celorlalti garanti si sa solicite obligarea acestuia la plata sumelor pe care ei insisi le-au suportat. Pe cale judecatoreasca, evident.





 

69 de comentarii:

  1. prefer sa nu fac rate la banci. sunt satula de ele. ciuperci multe sugatoare de seva!!! E munca mea. de ce sa le dau lor mai multi bani? mai bine strang eu la ciorap si cumpar cu banii jos. cea mai sigura modalitate

    RăspundețiȘtergere
  2. e trist ca foarte multa lume ajunge sa faca imprumuti imense...iar apoi ajuns in strada:|...:|

    RăspundețiȘtergere
  3. chiar daca nu ai ce manca....sau ai diferite nevoi nu imprumuta de la banca...e cea mai mare greseala pe care o putem face:|

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. asa este e cea mai mare greseala asa am patzit si eu

      Ștergere
  4. Ce se intampla cand un credit ipotecar este declarat scadent ?
    Te lasa banca sa-ti gasesti tu un cumparator pentru casa sau il vinde cui vrea si cu cat vrea?
    Dar daca nu se acopera valoarea ipotecii?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Banca este creditorul principal. Depinde cat este de dispusa la discutii. Regula este ca vinde ea, la preturile care se stabilesc prin expertiza imobiliara. Pretul fixat pentru inceput este real si serios. Ulterior insa, daca nu se vinde din prima, pretul urmatoarei licitatii scade pana la 75%, samd. Daca nu se acopera valoarea ipotecii, gresit, corect este daca nu se acopera valoarea datoriei, nu a ipotecii, pt ca banca executa pentru datorie ipoteca si nu invers. In acest caz poti fi urmarit pentru diferenta prin orice metode de execuare silita: poprire, vanzare de bunuri proprii, samd.

      Ștergere
  5. In cazul unui credit, cel care a venit cu garantia(un imobil) poate fi urmarit si pt alte bunuri personale sau doar pt cel garantat?

    RăspundețiȘtergere
  6. sunt in situatia in care mai am 13 zile sa achit o suma de 13,000 ron plus cheltuieli de judecata daca nu,executare silita ,dar din aceasta suma nu am decat 3000 ron mai exista vreo varianata ca sa nu pierd casa,multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca nu au trecut 15 zile de la data la care ai primit somatia de plata de la executor poti face contestatie la executare. Pe de alta parte poti incerca sa iei legatura cu executorul sau cu creditorul tau si sa conveniti impreuna un plan de esalonare, insa numai dupa ce declari contestatia, altfel te poti trezi si fara esalonare si cu executarea continuata.

      Ștergere
    2. Si daca nu reactionam ? Deloc !!!

      Ștergere
  7. ce se intampla in cazul creditelor de consum, fara garantii, daca persoana in cauza nu are niciun bun pe numele sau si niciun venit? pana cand este urmarita de banca (sau executor)? toata viata? persoana respectiva nu-si va mai putea achizitiona nimic pe numele sau si nu va mai putea avea niciodata cont intr-o banca? de asemenea, se poate executa sotul/sotia, sau copilul?
    Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt multe discutii pe aceasta tema si la fel de munte opinii. Din punctul meu de vedere, cunoscand modul de actionare a bancilor/recuperatorilor de creante este extrem de posibil ca urmarirea banilor sa nu se opreasca niciodata, desi prescriptia este de 3 ani de la data nasterii creantei. Ma vei intreba de ce nu s-ar opri daca dreptul si-l pierde la 3 ani... Ei bine, obiceiul lor este sa emita acte de executare la fiecare cateva luni - mai o somatie, mai o notificare, mai o cerere de poprire... toate aceste demersuri opresc prescriptia si de la ea curge alti 3 ani, alti 3 ani... etc. Raspunzatori de plata sunt doar aceia care au contractat, impreuna cu altii, sau singur si/sau cei care au garantat imprumutul - gajisti, fideiusori, samd. Daca sotul/sotia sau copilul nu au aceasta calitate, nu vor putea fi urmariti. Piata neachitarii creditelor de consum este una relativ recenta la noi, iar incidenta executarii silite a debitorilor care nu si-au mai platit ratele este relativ recenta si ea - de maxim 2-3 ani in urma. Prin urmare piata recuperatorilor inca nu are o directie prestabilita, asa ca nu putem afirma cu certitudine daca urmarirea se va face pe viata (avand in vedere prelungirea prescriptiei) sau se va opri prin imposibilitatea de acoperire. E greu de anticipat unde se va ajunge cu highereala asta in 2-3 ani. De asemenea si raspunsul meu este unul cat se poate de teoretic.

      Ștergere
  8. Buna ziua,

    Am nevoie de informatie de la dvs...am contractat in 2008 un credit de nevoi persoanle, pe numele meu, insa in numele altei persoane, si am ajuns in situatia de a mi se aduce la cunostiinta ca din 2008 creditul nu a fost platit.
    Mentionez ca in cei 4 ani nu am primit nici o instiintare de la banca, nu m-i s-a facut nici o poprire salariala, nimic.
    Acum ma trezesc ca am o suma colosol de mare de plata, iar persoana in numele careia am facut creditul este de negasit.
    Ce se poate face in aceasta situatie??
    Nu am nici un bun mobil sau imobil care sa poata fi executat, iar venitul meu nu acopera plata lunara a unei sume astfel incat in 200 rate sa termin de achitat acest credit.
    Unde ma pot adresa si se ce poate face in acest caz??
    Va multumesc anticipat pentru raspuns!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cel mai grozav lucru pe care il puteti face este sa apelati de indata la un avocat specializat pe executari silite si sa demarati procedura de constestatie la executare, daca sunt intrunite conditiile contestatiei (asta va analiza avocatul, pe baza documentelor primite de la dvs).

      Ștergere
  9. Buna ziua! Am descoperit blog ul/site ul dumneavoastra chiar azi si as dori sa postez si eu am si eu o nelamurire in privinta unui credit mai vechi. Poveste suna in felul urmator: in urma cu 6 ani am facut 3 credite la diferite banci pt un amic/cunoscut. bine-nteles am ramas eu cu creditele sa le platesc. Am platit o perioada buna, dar de un an sau doi am renuntat sa mai platesc. Eu nu am nici un imobil, absolut nimic pe numele meu. cand am semnat pt credit tin minte ca am pus ca garantie apartamentul unde locuiau parintii mei, dar fara sa preZint nici un act de proprietate. De asemenea parintii au vandut acel imobil. Intrebarea mea ar fi urmatoarea: pot bancile/companiile de recuperari sa faca ceva impotriva mea sau parintilor ? Va mutlumesc anticipat si va doresc multa sanatate si putere de munca !!! Robert

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu se pot indrepta importiva parintilor tai. Impotriva ta da, pot sa iti puna popriri pe venituri, sa iti execute silit bunurile aflate pe numele tau... practic pot face orice demers necesar recuperarii sumelor pentru care esti garant.

      Ștergere
  10. Buna ziua am si eu un credit de nevoi personalesi nu l-am platit de 1 an juma ,am o proprietate pe numele meu si al sotului imi poate lua casa pentru 6000 euro

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da. Sigur ca se poate. Executarea silita in caz de neplata poate afecta toate bunurile prezente sau viitoare ale debitorului si se poate realiza in orice forma de executare, implicit in vanzarea la licitatie a bunurilor imobile - casa/teren.

      Ștergere
  11. buna ziua.am mare nevoie desfatul dvs.sotul meu a facut un credit in 2006,am platit doar 2 ani ratele.dupa mai multe somatii am primit si ordinul de executare silita.Dupa o vizita a executorului judecatoresc si un avocat am platit o suma mica si acum avem o noua intrevedere cu dansi pentru a discuta.Ce putem face in aceasta situatie?mentionez ca sotul meu are pe numele lui un numar mare de animale.Va multumesc anticipat,astept raspunsul dvs.!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce sa puteti face? Sa va prezentati la o noua intalnire si sa stati de vorba ca si pana acum.

      Ștergere
  12. Buna ziua.As avea si eu o intrebare.Sotul meu a facut un credit de nevoi personale fara nici o garantie inainte de casatorie.Eu mostenind inainte de casatorie o parcela de pamant,pe care dupa casatorie am construit o casa,care inca nu este intabulata.poate banca sa ne i-a casa?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da. Este posibil. Executarea silita in caz de neplata poate afecta toate bunurile prezente sau viitoare ale debitorului si se poate realiza in orice forma de executare, implicit in vanzarea la licitatie a bunurilor imobile - casa/teren.

      Ștergere
  13. buna ziua,am luat un credit in 2006 cu garantie imobiliara adusa de alta persoana;din 2009 nu am mai platit si s-a ajuns la executare silita;banca a apelat la doi executori unul pt. mine unul pt. garant;in contract este trecuta doar ipoteca garantului;banca poate sa-mi execute bunurile mele prima data? multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sigur ca da. In caz de neplata va executa pe amandoi in acelasi timp si pentru orice bunuri. Mai ales daca ati renuntat la beneficiul discutiunii. Daca nu s-a renuntat la acest beneficiu, atunci cel ce a facut creditul va raspunde cu toate bunurile pe care le are si, apoi, daca nu se indestuleaza creditorul va trece la garant. Prin urmare nu sunteti ferit de nimic, mai mult, sunteti principalul debitor, iar garantul, in cazul ca raspunde cu garantia se va putea indrepta impotriva dvs sa-si recupereze pierderea suferita.

      Ștergere
  14. am casa girata la o alta banca si o executare silita pt un card de credit pe care nu l-am mai putut plati pot lasa toata casa sotului meu prin hotarare notariala pentru a nu o pierde mentionez ca vreau sa platesc acel card de 20000 dar nu am banii acum au trecut cele 15 zile de la primirea executarii spuneti-mi va rog ce pot face dupa cat timp se trece la executarea casei ,va rog mult sa ma ajutati cu un raspuns

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 1. Ipotecile in favoarea bancii sunt inscrise in cartea imobilului sub interdictie de instrainare. 2. Vanzarile intre soti nu sunt permise de lege. Asa ca nu se poate.

      Ștergere
  15. buna ziua.am si eu o intrebare...in 2008 am luat la banc post un credit ipotecar si bineinteles ca este ipotecata casa si in acelasi timp la bcr un credit de 9000 euro am platit la bcr pana in prezent toate ratele adika timp de 5 ani si cateva luni mentionez ca am fost la zii cu ratele iar la banc post la fel sunt la zii dar nu mai pot plati la bcr iam rugat sa ma aute intr_un fel si a dat din umeri...cum nu imi pot pierde casa am hotarat sa raman la zii cu creditul ipotecar si sa astept sa vad ce am sa fac cu bcrul...in cazul in care u as amai plati la bcr creditul de nevoi personale fara garnatii luat cu buletinul as putea sa pierd casa de la banc post daca este ipotecata de banc post si nu de bcr...mai am si o masina ..ce poate sa imi faca bcr ul...ff mult ma intesreseaza adca pot sa imi ia casa ipotecata...multumesc din suflet

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ipoteca nu se poate executa decat de cel in favoarea caruia este facuta. Acum mai depinde si de gradul ipotecii - rang 1 sau 2... adica ordinea in care se poate executa si de catre cine. Avand in vedere ca sunt 2 credite la aceeasi banca este posibil sa va execute, dat fiind ca ipoteca este in favoarea aceleiasi banci si isi poate da oricand acordul de executare...

      Ștergere
  16. daca am un credit ipotecar la o banca si un altul de nevoi personale la o alta banca imi paote lua banca de nevoi personale caas daca nu am mai platit la ratele la zii si la cea de ipoteca sunt la zii

    RăspundețiȘtergere
  17. venituri mai mici decat ratele.
    cat se pune poprire pe salariu daca sunt in imposibilitate de plata neavand alte garanti.
    va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  18. Sunt codebitor la un credit de nevoi personale, titularul creditului refuza sa plateasca creditul, asa ca sunt nevoita sa platesc eu ratele.As dori sa stiu daca exista vreo modalitate sa-mi recuperez banii sau sa oblig persoana respectiva sa plateasca macar o parte din rata(nu doresc sa se ajunga la executare silita).
    Va multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sigur ca da. Exista o actiune in instanta, impotriva acestuia, prin care il puteti obliga la restituirea cotei care ii revine din aceste rate.

      Ștergere
  19. Buna ziua ,

    Sotul meu ( eu nefiind parte din contract) a luat un credit de nevoi personale in 2008 de 8 700 ron….dupa un an nu a mai avut posibilitate de plata. Astazi am primit o notificare de la executorul judecatoresc sa platesc integral suma cu penalitati ajungand la 15,400.00 ron.
    Am luat legatura la firma ( KRUK) unde mi sa explicat ca voi fi executata silit pe bunul care il detin impreuna cu sotul meu un apartament( bun comun ). E legal?? Imi pot scoate casa la licitatie sau doar de intimidare…?????? mentionez ca nu am girat cu apartamentul la optinerea creditului de nevoi personale.

    Multumesc,
    Cu respect

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din 2008 si pana in prezent (fie sa calculam 2009) sumele dvs par a fi prescrise. Cel mai indicat este sa va prezentati de urgenta la un avocat sa va verifice actele, este foarte posibil ca executarea dvs sa nu mai fie legala la acest moment.

      Ștergere
  20. Bancile si Politica practic nu produc nimik decat probleme !!!

    RăspundețiȘtergere
  21. Buna ziua, am avut o descoperire de card la BRD, o suma mica in anul 1999. In 2013 ma trezesc cu o somatie de la o firma de recuperare de debite ca am datorie de 2700 roni ( dupa 13 ani )si sa-i sun in Bucuresti sa stabilim rate ,etc.Cum sa procedez ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din 1999 si pana acum sumele pot sa fie prescrise de ani si ani. Va sfatuiesc sa luati urgent legatura cu un avocat sa va verifice actele si pana atunci nu stabiliti nimic. Pentru ce sa acceptati plata unor rate, daca in acest moment nu mai au dreptul legal sa vi le solicite??

      Ștergere
  22. " Istoria arata ca toti cei care fac schimburile de bani au folosit toate formele de abuz , intriga , inselaciune si mijloace violente posibile pentru a-si mentine controlul asupra guvernului prin controlarea banilor si a emiterii lor . " James Madison Nu este un adevar ???

    RăspundețiȘtergere
  23. " Acesti executanti lipsiti de har ai legii nu inteleg , desigur , ca insasi aplicarea ei literala , fara sens , fara intelegerea spiritului ei , duce in mod direct la tulburari , ca niciodata n-a dus la ceva bun . " Asa se spune in lege , ce vreti mai mult ? " - zic ei si se minuneaza sincer ca li se mai cere , pe langa legi si bun simt si minte limpede . Ultima chiar ca li se pare multora ceva de prisos si un lux strigator la cer , o ingradire , un lucru de nesuportat ." F. M . Dostoievski - " Amintiri din casa mortilor " - 1860

    RăspundețiȘtergere
  24. Victorie important impotriva bancilor si firmelor telecom la ICCJ. Clauzele abuzive din contractele încheiate cu consumatorii sunt sanctionate cu NULITATEA ABSOLUTA ! Asta inseamna ca dreptul de a merge in instanta este IMPRESCRIPTIBIL!

    Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că, deşi Legea nr. 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesionişti şi consumatori nu prevede ca sancţiune anularea clauzelor cu caracter abuziv, ci inopozabilitatea (sau ineficacitatea) acestora în raport cu consumatorul, regimul juridic al acestei sancţiuni este identic cu cel al nulităţii absolute. Astfel, consecinţa constatării caracterului abuziv al unor clauze este echivalentă cu constatarea nulităţii absolute a acestora, nefiind aplicabilă sancţiunea existentă în cazul nulităţii relative, şi anume anularea clauzei respective. Înalta Curte a mai precizat că, în ceea ce priveşte natura interesului protejat, norma respectivă ocroteşte un interes general, si nu unul individual, fiind evident faptul că legea ocroteşte o categorie generică, aceea a consumatorilor, şi nu o persoană particulară. În acest sens, Legea nr. 193/2000 nu reprezintă decât transpunerea în legislaţia românească a Directivei nr. 93/13/CEE, ale cărei dispoziţii, potrivit jurisprudenţei Curţii Europene de Justiţie, sunt de ordine publică. În consecinţă, neputând fi vorba de o nulitate relativă, ci de nulitate absolută, care poate fi invocată oricând, dreptul la acţiune al reclamanţilor nu poate fi apreciat ca prescris. (Decizia nr. 686 din data de 21 februarie 2013 pronunțată în recurs de Secția a II-a civilă a Înaltei Curți de Casație şi Justiție având ca obiect constatarea nulităţii absolute a unor clauze dintr-un contract de credit bancar)

    RăspundețiȘtergere
  25. buna ziua va rog sa ma lamuriti si pe mine cu un raspuns ,acum vro 9 ani am facut un credit si am loat an rate un tv.si o combina am platit ratele 1 an si ceva pana am divortat de f. sot apoi nu am mai platit pentru ca bunurile au ramas la .sot acum dupa atati ani mam trezit cu un agent executare silita de la EOS KSI si mia lasat o notificare executare silita cu termen de 5 zile sa le dau un raspuns daca vreau sa platesc antrbarea mea este ,ce se antampla daca nu le dau raspuns ,eu nu am venituri sunt caznica si nici bunuri decat cele care leam loat an rate daca mai exista la f.sot va multumesc o zi buna

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca sunt atatia ani trecuti cel mai intelept lucru este sa cauti cat mai repede un avocat, sa verifice documentele primite si sa faca calculul prescriptiei. Daca nu vei face contestatia necesara, exista oricand posibilitatea ca vreun executor sa iti puna sechestru pe bunuri si/sau chiar sa le scoata la vanzare. Nu conteaza cum v-ati impartit banii sau obiectele dupa divort. Titularul contractului este direct raspunzator de consecinte, in limitele in care executarea se face legal. Repejor la un avocat sa verifice actele!

      Ștergere
  26. Buna ziua. Am si eu o intrebare. Am luat un credit de nevoi personale in 2006 eu fiind bolnav, dar putand munci. Creditul a fost semnat doar de mine, fara garanti.
    In 2007 starea mea de sanatate s-a depreciat grav iar acum sunt aproape imobilizat la pat. Am o indemnizatie de handicap de 290 de lei.
    Acum am primit o somatie de executare silita.
    Imi poate face poprire pe indemnizatie sau poate pune sechestru pe bunurile familiei ?
    Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sigur ca da. Statul nu are limite... iti poate opune poprirea pe orice venituri, in limita de 1/3. Si poate face orice act de executare - inclusiv sechestru pe bunuri (daca sunt respectate dispozitiile procedurale) si vanzarea acestora la licitatie. Insa, avand in vedere ca din ce imi povesteti te-ai oprit din plati in 2007, eu te sfatuiesc sa mergi la un avocat, sa verifice cursul prescriptiei. Poate ai noroc sa fie prescrise aceste drepturi. Succes!

      Ștergere
  27. Hello!!!Am si eu o lntrebare...Un prieten a lmprumutat 5000$ ln 1997 de la o persoana cu conditia de a pune ipoteca pe casa bani i-au fost returnati cu lncetul dar scris de mana adik nedeclarati iar acum aceea persoana vrea bani zicand ca nu a primit nici un ban dupa 16 ani dak nu il da ln judecata e vreun mod de a putea repara gresala sau e pe cale de a pirde casa pentru ca bani nu prea mai are cun sa ii dea din nou...Multumesc anticipat......

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imprumutul s-a facut la notariat? Garantia (imobilul) s-a facut prin notariat? Cand s-a restituit ultima transa de bani (in ce luna si an)? Nu am suficiente detalii pentru a iti raspunde.

      Ștergere
  28. Buna ziua!
    Va rog sa imi spumeti daca in cazul unui contract de credit ipotecar, in baza Legii 190/1999, banca poate solicita ca executorul sa-mi puna poprire si pe salar si sa-mi urmareasca si alte bunuri mobile din casa. Nu ar trebui sa-mi urmareasca doar imobilul? In contract la capitolul garantii scrie doar ca voi garanta creditul cu ipoteca asupra imobilului si cu garantie mobiliara asupra conturilor deschise la banca. Se poate extinde executarea si asupra altor bunuri? Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Executarea silita se poate face impotriva tuturor bunurilor proprietate, indiferent de provenienta lor si in acelasi timp cu toate celelalte proceduri de executare - poprire, vanzare, etc.

      Ștergere
  29. Daca in momentul semnarii contractului de fidejusiune nu esti asistat de un avocet ....eu cred ca acest contract este nul...
    banca ti-l pune in brate si tu-l semnezi ...profita de lipsa de pregatire a fidejusorului...

    RăspundețiȘtergere
  30. Buna ziua. In cazul meu. Mama a avut un credit pt pensionari fara giranti sau ipoteca, cu asigurare in caz de deces, garantat cu contul in care i se vira pensia. Creditul s-a platit aprox 2 ani, dupa care mama a decedat [acum un an]. Am prezentat la banca certificatul de deces si fisele medicale. Pe parcursul anului am tot primit instiintari cum ca asiguratorul nu plateste bancii despagubirea. Ultima instiintare a venit chiar pe numele defunctei. Intrebarea este, ma poate ataca banca pe mine in calitate de fiu sau apartamentul ramas de pe urma ei?
    Va multumesc cu respect!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca acceptati mostenirea sub rezerva de inventar, sau, daca nu deschideti partajul succesoral, banca nu va avea cum sa va execute pe dvs. decat daca solicita ea dezbaterea succesiunii, fapt ce este improbabil prin costurile si durata de solutionare ridicate! Ce puteti face este sa contestati decizia de neplata a asiguratorului! In baza unui certificat de vocatie succesorala. Solicitati o consultanta la un avocat, sa va explice pe larg care va sunt optiunile! Succes!

      Ștergere
  31. O intrebare. La executare silita se poate ajunge fara actiune in instanta, fara citare la un proces? adica te poti trezi la usa cu executorul fara o hotarare judecatoreasca de care tu sa stii? multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Executarea silita nu se face prin citare si nici printr-un proces in cazul bancilor. Presupun ca este vorba despre un credit, avand in vedere tematica articolului la care ati publicat intrebarea. Deci, conform Legii, contractele de credit sunt executorii de drept, fara alta procedura necesara. Prin urmare te poti trezi oricand cu executorul "la usa" in aceasta privinta.

      Ștergere
  32. Buna ziua. Am si eu o intrebare. In 2008 am cumparat eu titular impreuna cu sotia un apartament luad un credit ipotecar (ipoteca fiind apartamentul cumparat) in valoare de 50000euro. Dupa cei 5 ani de plata valoarea creditului a scazut la 45600euro. In momentul de fata nu mai am cu ce plati ratele si probabil dupa cum ati mai scris se ajunge la executarea silita si scoaterea bunului la vanzare.Valoarea bunului a scazut ajungand la 30000euro ramanand astfel o diferenta de achitat de 15600.
    In 2009 bunica sotiei mele ne-a facut act de vanzare cumparare pe o casa.
    Intrebarea mea este, poate firma de recuperari sa ne execute silit acest bun avand in vedere ca nu avem alt loc unde sa locuim? sau numai trimite instiintari pentru recuperarea datoriei.
    Suma pe care incearca firma de recuperari sa o recupereze este de 15600 sau adauga si dobanzi, restante, etc?
    Poate sa ne acorde o perioada de 3 ani sa zicem ptr a strange banii si ai returna?
    Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din pacate, asa cum am spus si cu alte ocazii, cand se ajunge la executare, aceasta se face asupra tuturor bunurilor detinute de debitor, in ordinea stabilita - fie se incepe cu garantia, cand exista si, daca aceasta nu acopera creanta se poate continua cu executarea si a altor bunuri - neincluse in garantie, cum este apartamentul de la bunica sotiei. Fie, in cazul in care nu exista garantii ipotecate, se procedeaza la poprirea veniturilor obtinute, samd. Daca din executare banca nu se va indestula cu imobilul garantat, este posibil si probabil sa se indrepte si spre alte bunuri dobandite, pentru diferenta ramasa. Poate fi 15600 sau poate fi mai mult, depinde cu cat se vinde imobilul, cat ati achitat pana in prezent, care au fost cheltuielile de executare, samd. Nu prea acorda bancile "dispense" pentru recuperare......

      Ștergere
  33. Buna ziua. Tatal meu are o rata la Pireus Bank in franci elvetieni, la numar 16000 franci=32000 lei in perioada aceea). A platit 5 ani o rata de aproximativ 700 lei, dupa calculele mele vin cam 42000 lei. Rata aceasta de 700 lei a fost restructurata si practic el tot mai are inca 8 ani de plata 220 franci pe luna. (8 ani=76032 lei). Cum este posibil ca la un credit de 32 000 lei pe 10 ani sa trebuiasca sa platesti peste un miliard? Nu este rau platnic, si nu a intarziat o zi. Ma aflu in situatia de a-i interzice sa isi mai plateasca ceva. Nu are nici un bun pe numele lui si daca ii vor executa si ii opri doar 1/3 din salariu tot va mai avea cu ce trai...fata de momentul de fata in care ia 0 lei.Mi se pare ca totul este abusiv si as vrea sa ii dau in judecata dar am inteles ca daca pierdem procesul riscam sa platim pana la 500 000 euro cheltuieli de judecata.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Depinde acum si de ceea ce a semnat... in fine, daca considerati ca ar putea exista clauze abuzive in contractul de credit (si in mod cert sunt...) nu ramane decat sa solicitati anularea lor. Nu este adevarat ca riscati sa platiti 500.000 euro cheltuieli de judecata. De unde ati auzit dvs de acest "risc"? Sunt zvonuri lansate sa descurajeze oamenii sa isi ceara drepturile!

      Ștergere
  34. Buna,cum aflu daca mi s-au perscris datoriile pe credite de nevoi personale?cei de la kruk ma ameninta ca vor face executare silita,apartamentul pe care il detin cu sotul este dobandit dupa casatorie,dar este ipotecat la alta banca si suntem la zi cu ratele.Kruk ma poate executa silit?eu nu am venituri,doar contul in care se vireaza alocatia copilului,sotul nu este trecut nicaieri ca si garant sau girant in nici un credit.Penalizarile sunt imense,s-a ajuns la o suma fabuloasa fata de valoarea creditului contractat.multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Un avocat va poate calcula termenul prescriptiei la datoria de la kruk. Programati-va la o intalnire cu un avocat sau, daca sunteti din Bucuresti, va asteptam la noi, sa va calculam prescriptia. In cazul obligatiilor succesive, calculul este putin diferit. Kurk va poate executa silit, sigur, insa... va recomand maxim sa luati legatura cu un avocat. Sunt multe aspecte de discutat in aceasta problema si spatiul nu ne permite un raspuns personalizat.

      Ștergere
  35. Este posibil ca un credit sa fie executat silit de 2 ori? Mentionez ca de la prima incheiere s-au scurs 3 ani fara a se plati vreo suma. A doua oara solicita executarea silita o firma de recuperatori.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu, nu este posibil sa fii executat de 2 ori. Insa, inteleg ca aici sunt niste vicii de procedura mai grave, poate si o prescriptie generala... va asteptam la o intalnire sa vedem exact despre ce este vorba, pentru a elimina riscurile unei executari nelegale.

      Ștergere
  36. Imi cer scuze in primul rand pentru deranjul pricinuit de acest mesajl dar,am o problema la care nimeni nu a reusit pana acum sa imi dea un raspuns clar mie.
    Într-un 2008-octombrie am incheiat un contract cu banca BCR,un contract ipotecar in urma careia am achizitionat un imobil(apartament).In primele 6 luni am achitat o rata de 375 de euro iar dupa o luna comform contractului rata a mai crescut cu inca 100 de euro pentru inca o perioada de un an,dupa care rata sa schimbat aceasta avand o dobanda variabila la care se adauga si euriborul la 3 luni,in prezent achit o rata lunara de 550 de euro pana la noi modificari bancare.Intrebandu-i pe cei de la banca me-au explicat ca si pe viitor rata va ramane tot cam in jurul acestei sume numai ca din aceasta suma pana acum am platit mai mult comisioanele bancii iar pe viitor voi plati mai mult din valoarea casei,lucru care oricum nu ma prea avantajeaza deoarece valoarearatei tot in jurul celor 550 de euro va ramane ceea ce este foarte mult in prezent ptr mine
    Întrebarea mea cea mai arzatoare la care nu a stiut nimeni sa imi dea un raspuns explicit este...Ce se intampla daca vreau sa renunt in a mai plati rata deoareca nu mai pot face fata sumei mari si care sunt consecintele avand in vedere ca la acest contract este si un coplatitor care in prezent este tata a 2 copii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Raspunsul la intrebarea dvs rezulta foarte clar din articolul publicat - va va executa silit, inclusiv pe coplatitori, garanti, ipoteci, samd. Insa, nu v-ati gandit sa actionati in sensul anularii clauzelor abuzive?! Inteleg ca aveti o dobanda variabila, ca sumele nu sunt acelea pe care le stiati la momentul 2008... Cred ca ati putea rezolva multe probleme pe baza unei actiuni in clauze abuzive. Daca va intereseaza ideea asteptam sa ne contactati prin email, sa dezbatem subiectul pe larg. Succes!

      Ștergere
  37. cum pot sa iau legatura cu dumneavoastra, ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ne puteti contacta prin email, pe adresa afisata in contact: avocatulmeu@rocketmail.com

      Ștergere

AI O INTRABARE? ADRESEAZ-O AICI!
Reguli inainte sa ne scrii:
- Citeste cu atentie articolul
- Citeste Regulamentul Site-ului
- Nu folosi prescurtari sau abrevieri de genul mn, dak, adik, dc, etc
- Nu folosi litere mari si incearca sa adresezi o intrebare coerenta.
- Limiteaza-te la maxim 6 randuri, spatiul nu ne permite sa publicam povestile mai lungi si vor fi eliminate

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...