Noutati juridice

Al catelea citititor esti?

ITI PLACE? FII ALATURI DE NOI CU UN LIKE!

INTREBARI SI RASPUNSURI PENTRU DREPTUL FAMILIEI

 DREPTUL FAMILIEI:

In aceasta categorie intra:
- divorturi
- incredintare minori
- pensii alimentare
- adoptii
- stabilire paternitate
- partaje in urma divortului

IMPORTANT! 
Deoarece numarul de comentarii a depasit limita si exista dificultati in incarcarea paginilor pentru vizualizarea raspunsurilor, am decis sa afisam doar intrebarile deja tratate. 

MOMENTAN COMENTARIILE LA ACEASTA PAGINA NU MAI SUNT PERMISE. 



 

183 de comentarii:

  1. ce trebuie de facut cind sotul,tatal isi bate sotiea si copii...cind copilul este lasat cu tatal si el il bate si copilul din cauza aceasta este la rude?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Foarte trist ce aud! Trebuie sa stii ca exista posibilitatea sa formulezi plangere penala la circa de politie de care apartii. Si mai poti apela la ajutorul autoritatilor, existand centre speciale de primire mame si copii abuzati prin violenta domestica. Mult noroc si o viata mai linistita! Ai aici o lista cu aceste centre: http://www.provitabucuresti.ro/docs/centre.victimele.violentei.in.familie.pdf

      Ștergere
  2. buna seara! numele meu este Dana si momentan muncesc in italia .de cand am plecat in italia eu am reusit sa-mi fac niste economi cu care as vrea sa-mi cumpar o garsoniera.intrebarea mea ar fi urmatoarea : ne fiind divortata legal de sot doar separati(eu in italia el in tara) in caz de partaj la divort el ar avea drept asupra acelei garsoniere?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dana, toate bunurile dobandite in casatorie sunt bunuri comune sotilor si da, in caz de divort el are 50% din garsoniera pe care ai cumpara-o.

      Ștergere
  3. Prin ce act trebuie sa primesc un apartament de la parintii mei fara ca sotul meu sa aiba vreun drept dupa divort? Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In cazul tau donatie sau legat cu titlu universal. Contractul de vanzare nu este indicat absolut deloc in situatia data.

      Ștergere
  4. Buna seara! Numele meu este Gurau Elena am doi copii unul major si celalat minor incredintati in urma divortului. Mentionez ca atunci cand am divortat ambele fete erau minore.Eu si fostul sot suntem divortati de 3 ani si locuim in aceeasi casa. Am divortat din cauza ca sotul a devenit dependent de alcool si violent atat cu mine cat si cu copiii. Nu a platit pensia alimentara deloc pana acum si a inceput sa vanda mai multe bunuri comune din casa,pentru unele din acestea inca mai am rata la banca pe numele meu. Va rog sa ma ajutati pentru ca am ajuns la disperare, refuza sa facem partajul de comun acord si as vrea sa il facem fara acord insa nu dispun de foarte multi bani. As dori sa imi spuneti cam cat m-ar costa in conseciinta in care nu e de acord si cum il pot face sa plateasca pentru ce a vandut din bunurile comune.
    Va multunesc frumos pentru intelegere.... si va rog sa ma ajutati!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Elena in primul rand iti iei un avocat sa inceapa demersurile. Apoi faci cerere in instanta de evacuare a fostului sot din locuinta voastra, laolalta cu cerere de partaj. Cat te costa asta nu pot estima, din 2 motive: 1 pentru ca taxa de timbru este aplicabila la valoarea bunurilor (deci nu stiu ce aveti voi de impartit acolo) si 2 pentru ca in functie de mai multe criterii se stabilesc onorariile unui avocat, printre care se numara si baroul de unde face parte.

      Ștergere
  5. buna seara ma numesc ionel si am o intrebare pentru dumneavoastra, am semnat o intelegere la notar prin care sotia mea doneaza partea ei copiilor nostri in totalitate adica renunta la tot in favoarea lor iar eu donez partea mea copiilor dar cu conditia uzufructului cit traiesc ,noi in acea intelegere legalizata la notar ne obligam ca in caz de divort sa facem aceasta donatie ,ca sa nu mai facem partaj pentru ca am considerat ca este mai bine asa cum suntem de acord sa lasam copiilor nu mai are rost sa facem partaj .Intre timp am divortat iar dupa divort sotia nu mai vrea sa respecte acea intelehgere adica sa faca acea donatie. Intrebarea mea pentru dumneavoastra este ce se poate face adica vreau sa stiu daca un act incheiat si legalizat la notar are vreo valoarea, adica daca exista o lege care sa o oblige sa isi respecte ceea ce a semnat. multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Donatia este una si "intelegerea" este cu totul altceva. Nimeni nu poate fi obligat sa faca ceea ce nu doreste - in cazul vostru sa o oblige pe sotie sa doneze. In acest caz "intelegerea" respectiva nu are nicio valoare juridica. In cazul donatiilor nu poate fi vorba de o promisiune in a dona. Fiind un act gratuit, donatia este deosebita de vanzare-cumparare. Chiar si daca in loc de intelegere ati fi donat efectiv, oricand se putea revoca donatia de cel ce a facut-o.

      Ștergere
  6. am o prietena care in urma cu 3 luni sa despartit de sot care o insela avind alta de 2 ani iar prietena a ramas cu trei copiii du 16 ani de casatorie nu a primit nimic din curte unde sa cumparat mai multe treburi un tractor masina renovari in casa mai multe etc ce poate sa faca acum ne avind casa si nici servici a ramas cu copii va rog sa ma informati cum o putem ajuta va multumesc mult

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa introduca actiunea de divort si partaj bunuri comune si sa isi ia un avocat.

      Ștergere
  7. buna ziua.o intrebare...sotul meu doreste sa imprumute bani cu camata si sa garanteze cu apartamentul dobandit in timpul casatoriei. ce as putea face dat fiind faptul ca eu nu sunt de acord.Exista posibilitatea sa pierd acest apartament?mentionez ca nu am semnat niciun fel de act si nu suntem divortati.multumesc anticipat

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asta este cel mai rau lucru ce poate sa il faca! Multi oameni si-au pierdut casa din aceste intentii. Eu prefer sa nu va zic decat atat: sa-si bage mintile in cap si sa-si vada de drum! Cu asa ceva nu te pui, oricat de rau ai sta!

      Ștergere
    2. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

      Ștergere
  8. Sarumana. Ma numesc Cristi si am si eu o intrebare la dumneavoastra. Parintii mei nu au fost casatoriti niciodata dar in acte m-a recunoscut ca fiind fiul lui, pensia alimentara a platit-o dupa cum a vrut el(o luna da doua nu) iar in momentul de fata are o restanta de 7 luni desi l-am dat in judecata de nenumarate ori petru pensie alimentara. Desi nu m-a vazut de cand m-am nascut a avut nesimtirea sa se prezinte la usa mamei mele reprosandu-i ca mi-a dat o suma foarte mare de bani pana acum si toate cele. Acum cateva zile am aflat ca respectivul a avut un apartament lasat de parintii lui si pe care l-a vandut. Intrebarea mea este: eu as fi avut dreptul la acel apartament? in momentul de fata as putea gasi o cale legala de a primii o anumita suma din cat a incasat el in urma vanzarii apartamentului? Nu sunt genul de persoana care sa doreasca ceva care nu i se cuvine si niciodata nu am vrut sa il dau in penal pentru neplata pensiei alimentare dar ce a facut prin prezentarea la usa casei mamei mele m-a facut sa-mi para rau ca l-am "iertat" de atatea ori.
    Va multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cristi in caz de deces al tatalui, da, aveai dreptul la acea mostenire, precum aveai (si ai) dreptul la orice masa succesorala ce ar fi lasata de el dupa deces. Nu poti face nimic in ceea ce priveste vanzarea acelui apartament. Pana la moartea tatalui el este singurul in masura sa dispuna de drepturile lui de proprietate.

      Ștergere
  9. Va multumesc frumos doamna avocat si sper sa nu va deranjez cu aceasta ultima intrebare: daca imi schimb numele de familie si trec pe cel al mamei mai am dreptul la pensie aliemnatara?
    Va multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu are nicio legatura numele pe care il porti cu calitatea de fiu/fiica a unei persoane.

      Ștergere
  10. doresc un raspuns urgent este normal ca pentru doi copii sa platesc pensie alimentara in valoare de 250 ron la un salariu de 530 ron

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pensila alimentara in cazul a 2 copii este de 1/3 din veniturile tale.

      Ștergere
  11. Buna ziua!In timpul casatoriei am mostenit un teren de la bunicul meu am facut act de vanzare-cumparare pe el(din cauza rudelor),terenul a fost cumparat de mama mea in calitate de mandatar a mea, In contract scrie ca eu sunt cumparatoare si bunicul vanzator, sotul apare ca avand drept comul cu mine. Intrebarea mea este pot sa fac act de donatie pe teren fara aprobarea sotului unei rude ca in caz de divort el sa nu aiba niciun drept?Noi stam in casa mamei lui in care am bagat f multi bani(renovari de casa, mobila. etc) dar nu avem nici un act doveditor doar "vizibil", in caz de divort eu ce drepturi am la bunurile achizitionate pana acum?Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cum ai putea sa faci singura un act de donatie, atata vreme cat sunteti casatoriti si le-ati dobandit impreuna, in timpul casatoriei? Iti dai seama ca daca donatia se va face ascuns (fara stirea lui) el oricand o poate revoca/anula? Chiar daca ai mostenit, in situatia ta - vanzare-cumparare - nu se poate admite mostenire, pentru ca mostenirea presupune in primul rand un mort, ori bunicul tau, de vreme ce a semnat vanzarea inca mai traia la acel moment. In caz de divort orice bunuri achizitionate de soti in timpul casatoriei se impart in mod egal la 2, daca vointa lor nu este alta.

      Ștergere
  12. Buna ziua! Am si eu o intrebare la dvs. Parintii mei sunt despartiti,iar eu stau cu tatal meu. Tata vrea sa se recasatoreasca si as vrea sa stiu ce e de facut. Casa este pe numele bunicii,iar bunica mea nu vrea ca noua sotie a tatalui meu sa aiba parte la aceasta casa. Odata ce bunica moare tata mosteneste..iar daca tata moare banuiesc ca ea este mostenitoare si cu copii pe care ii va avea.. Bunica ar vrea sa treaca casa pe numele meu si sa-l treaca pe tata la clauza sau sa faca un act de donatie catre mine. Care este sfatul dvs? Va multumesc anticipat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca tatal tau moare, bunurile intrate in patrimoniul lui prin mostenire nu vor face obiectul succesiunii pentru sotul supravietuitor. Asta ca sa stai linistita. Acum, daca teama ta este mare bunica ar trebui sa ti-l vanda tie (vanda nu doneze) cu clauza viagera, eventual.

      Ștergere
  13. Buna ziua,sunt divortata si am doua fetite cea mare acum are 17 ani iar cea mica are 9 ani,la divort le-am cerut pe amandoua dar tatal fetelor a facut-o pe cea mica(pe atunci avea 5 ani) sa-si doreasca sa ramana cu el procesul nostru de divort a durat cam mult deoarece a fost si o vacanta de 6 luni timp in care el a lucrat la mintea ei micuta impreuna cu mama lui...incat eu nu am mai facut recurs la proces pentruca o vedeam pe ea multumita cu toate ca sufletul meu a fost distrus. De trei ani buni de cate ori vrea sa vina la mine el spune ca "sa vina mama-ta dupa tine" si pe deasupra tot el fixeaza ora de aducere inapoi,mentionez ca judecatoarea a impartit fetele dar nu sa fixat program de vizite si nici ca fiecare sa-si vada doar de cresterea copilului atribuit.Doresc un sfat ...pentruca nu-i mai suport tirania...inca el face regulile si acum noi trebuie sa executam cum zice el e posibil asa ceva?ca daca nu fac ce spune el atunci nu o mai lasa pe micuta sa vina la mine iar de cea mai mare nici nu v-am mai spus ca nu-l intereseaza deloc...acest model de tata de nu s-ar fi nascut era mai bine(varianta cu impartirea fetelor era propusa de el ca sa nu plateasca nici o pensie alimentara si pe deasupra ca sa se razbune pe mine).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, urata situatie, atat din punct de vedere al separatiei fratilor cat si din cazul in sine. Daca nu ai stabilit program de vizitare poti oricand sa intentezi actiune in instanta pentru stabilirea programului de vizitare minor.

      Ștergere
  14. Buna seara,
    ce ar trebui sa fac in cazul in care parinti mei sunt casatoriti de 30 de ani, casa in care locuim este mostenire a tatalui meu de la parintii lui dar mama lucreaza in Italia si in ultimi ani a modernizat casa, tatal meu nu a facut nimic la aceasta casa. De vinerea trecuta parca a inebunit m-a scos pe mine pe mama si pe sotia mea din casa ca,a,spus ca este casa lui. Oare ce se poate face?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu se prea poate face nimic... este casa lui, adevarat. Discutati cu el, ajungeti la intelegere ca intr-o familie pentru ca pe calea justitiei nu puteti obtine drepturi la casa respectiva, pentru ca nu este bun comun al sotilor, dat fiind ca este dobandita prin mostenire. Modernizarea... ei bine asta cel mult poate fi subiect de partaj in caz de divort si ORICUM partajul este 50-50 pentru fiecare sot, indiferent cine a adus banii...

      Ștergere
  15. Buna ziua.Prietenul meu este divortat si are un baiat care implineste 18 ani anul acesta ,de anul trecut a ramas repetent si din motive disciplinare si dat afara de la scoala(dosar inaintat la inspectoratul invatamantului-copil problema)intrebarea este pana cand i va plati pensie alimentara(i se retrage din salariu direct in contul mamei -la banca)daca nu-si va continua scoala?.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pensia alimentara se achita pana la 18 ani impliniti si, in caz de continuare de studii pana la 24 de ani (varsta calculata pentru finalizarea unei facultati).

      Ștergere
  16. Buna ziua! Va rog sa imi spuneti cu as putea sa-mi determin sotul sa contribuie la cheltuielile casei si cele legate de cresterea copiilor. Suntem casatoriti de peste 20 de ani si avem 3 copii. Desi are un venit stabil, nu pot sa ma bazez pe el din punct de vedere financiar si nici nu stiu ce face cu banii. Auzisem candva de posibilitatea de a-l da in judecata. Va rog sa ma lamuriti si eventual daca exista alta solutie...
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este o situtatie atipica in cazul tau. In mod normal cheltuielile casei si ale casniciei, conform Codului Familiei sunt suportate in mod proportional de fiecare membru al casatoriei. Ca sa il dai in judecata... eu una nu am auzit de asa ceva, sincer. Ca sa il dai in judecata sa il obligi sa plateasca contributiile casei ar fi o actiune din punctul meu de vedere inadmisibila, intrucat el deja are aceste obligatii prin efectul Codului Familiei... am sa ma mai interesez, insa spun sincer ca n-am mai auzit de asemenea caz in cei 9 ani de meserie...

      Ștergere
  17. Copii incredintati tatalui prin hotarare judecatoreasca, tatal moare, mama vrea sa plece in strainatate . Ce trebuie sa faca mama?E necesar sa se adresese instantei? ce fel de actiune sa promoveze?

    RăspundețiȘtergere
  18. Buna seara, suntem casatoriti de 15 ani si avem un copil de 14 ani. Doresc sa divortez iar intrebarea mea este: 1)in urma divortului fiind la pensie de boala grad II fr drept de munca pot cere sotului o pensie de intretinere deoarece ma aflu in incapacitate de munca. Copilul va ramane tot la mine deoarece el este navigator si este tot timpul plecat in curse. 2)Cat % din salarul lui va fi pensia de intretinere pentru un copil?. 3) Pot fi stabilite de comun acord aceste lucruri prin notar si sa aibe aceeasi valoare judecatoreasca?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 1) da, puteti sa solicitati pensie de intretinere sotului, 2) pentru un copil procentul este de 1/3 din venituri, 3) se pot stabili de comun acord, chiar ar fi indicat sa ajungeti la consens - prin mediere sau prin acord notarial - aceste 2 proceduri au aceeasi valoare ca cea judecatoreasca.

      Ștergere
  19. Buna ziua, am si eu o intrebare.... In cazul decesului unei persoane care are un cont in banca doar pe numele ei(fara accesul sotiei,copiilor), dupa decesul acesteia banii revin familiei sau se duc catre stat? Va multumesc anticipat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Familia deftunctului trebuie sa isi deschida intai mostenirea - respectiv sa stabileasca cine sunt mostenitorii legali si ce mosteneste fiecare dintre ei, in masa succesorala intrand si acest cont bancar. Mostenitorul/mostenitorii care preiau acest cont pot ridica banii din banca si pot administra contul, in baza certificatului de mostenitor. Nu se duc banii catre stat, ca mostenire vacanta, daca aveti grija sa treceti in succesiune si acest cont.

      Ștergere
  20. Buna seara,
    Va rog frumos daca se poate, sa imi spuneti daca la recalcularea pensiei alimentare se iau in considerare tichetele de masa primite permanent si daca se tine cont de creditele angajate dupa divort. Mentionez ca nu am facut actiune de recalculare a pensiei alimentare de cind am divortat (si au trecut destui ani) si la vremea respectiva a declarat ca nu obtine venituri, iar acum este angajat.
    Va multumesc anticipat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pensia de intretinere a minorului se calculeaza pe baza veniturilor incasate de parintele indatorat, In aceste venituri nu intra bonurile de masa, intrucat ele nu au un caracter de venit. Venituri inseamna salariul, sporuri si indemnizatii cu titlu permanent.

      Ștergere
  21. Buna ziua eu am un teren pe care mi la donat tatal meu, vreau sa precizez ca terenul e doar pe numele meu din timpul casatoriei as vrea sa stiu daca acum dupa ce am divortat sotul meu are vreun drept. Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Donatia, ca si vanzarea, este un act translativ de proprietate. Facut in timpul casatoriei acesta poate fi privit ca bun comun al sotilor, cu exceptia cazurilor cand acesta se poate interpreta ca dar personal al unuia dintre soti. Avand in vedere ca este primit de la tatal dvs catre dvs, se poate considera dar personal si astfel este posibil sa nu intre in masa partajabila. Insa pentru stabilirea categoriei din care face parte donatia, in caz de litigiu, este rolul instantei sa stabileasca daca donatia intra sau nu in bunurile casniciei. Eu sper sa nu ajungeti aici, pentru ca este batalie mare. Succes!

      Ștergere
  22. Buna ziua.
    Va relatez un caz ce l-am auzit. si deoarece sunt aproximativ in aceeasi situatie, sunt in mod special interesata de raspuns. doi soti casatoriti de o perioada de peste 10 ani decid sa divorteze. sotul, care are pe numele sau toate bunurile familiei (utilaje, masini, proprietati extravilane etc), pentru ca sa nu imparta bunurile comune cu sotia sa, trece toate bunurile comune pe numele fratelui sau (prin contract de vanzare- cumparare). astfel, la divort, acesta pretinde ca nu are nimic comun cu sotia decat domiciliul conjugal, si nu se poate dovedi altfel deoarece toate celelalate bunuri la a caror obtinere sotia a participat prin munca si bani, sunt acum pe numele fratelui sotului. intentia sotului este ca dupa finalizarea completa a divortului, sa-si reia pe numele sau toate bunurile, ramanand astfel integral proprietarul lor. familia nu are copii.
    Este posibil oare asa ceva?!????????!?!?
    Va multumesc enorm pentru raspuns, astept cu nerabdare. Felicitari pentru munca depusa.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, este posibil, la moda si in acelasi timp legal. Este o practica intalnita des in materie si este greu de atacat acest fapt. Se poate incerca o anulare a vanzarii, facute fara acordul celuilalt sot, aratandu-se ca prin vanzare s-a urmarit diminuarea patrimoniului sotilor, iar cumparatorul este "om de incredere". Insa aceasta actiune trebuie promovata numai cu un avocat civilist (specializat in drept civil) si trebuie demarata inaintea partajului pentru a se putea obtine suspendarea impartirii bunurilor comune pana la pronuntarea anularii vanzarii fictive. Maxim succes. Ar fi un caz extrem de interesant si totusi extrem de greu, costisitor si ca timp si ca bani, insa merita orice efort, daca nu doreste sa se simta fraudata in continuare. Ar fi pacat!

      Ștergere
  23. Daca eu dobandesc un imobil prin programul prima casa si inca nu sunt casatorit cu prietena mea , iar noi contribuim impreuna la dobandirea imobilului ( desi in acte exista doar venitul meu iar ea nu are un venit stabil) in ce masura in cazul in care ne despartim ulterior cu sau fara casatorie inaintea finalizarii creditului eu pot sa i cedez de buna voie 50 % din valoarea investitiei (reglementat printr un act)???

    Multumesc Anticipat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Puteti face un act notarial prin care sa stabiliti acest aspect. O intelegere notariala, un acord, etc.

      Ștergere
  24. buna ziua.as vrea sa imi dati un sfat in legatura cu cazul meu.in luna mai al acestiu an am divortat prin procedura notariala,de comun acord.neam inteles cu privire la toate aspectele,si mai ales cu privire la fetita minora in varsta de 7 ani.neam inteles sa ii plateasca suma de 50 euro lunar,dar acesta nu a platit nici macar o data de cand am incheiat divortul.avem custodie comuna dar nu il mai intereseaza absolut deloc de copil,nu o cauta.as vrea sa imi spuneti ce ar trebui sa fac.vreau sa nu mai avem custodie comuna,si daca ar fi posibil sa il scot din drepturile de tata.multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Va puteti adresa instantei pentru a-l obliga la plata sultei de intretinere minor. Nu se poate sa obtii singura custodia (de fapt se numeste tutela) pentru ca actuala lege prevede ca tutela se exercita de ambii parinti, pana la majoratul minorului, singura exceptie in care se poate da unui singur parinte este decaderea celuilalt din drepturile parintesti. Proces lung, frustrant si costisitor. Insa daca esti determinata sa pornesti pe aceasta cale, un avocat este singura persoana care te poate ajuta. Numai bine!

      Ștergere
  25. Buna ziua, v-as fi foarte recunosactoare daca ati putea sa ma lamuriti si pe mine. Sotul meu tocmai a intentat divort, mentionand ca nu avem copii minori, eu fiind insarcinata in 6 luni si alte lucruri neadevarate. Eu nu vreau sa divortez din motive personale bine intemeiate, cu toate ca eu as fi cea indreptatita sa cer acest lucru si nu el, deoarece din senin m-a dat afara din casa, m-a amenintat, m-a jignit in multe feluri fara sa fi avut vreun motiv. El este o persoana nehotarata cateodata, si acum fuge de responsabilitati deoarece anul trecut a facut la fel si dupa 3 luni plangea sa-l iert ca nu stie ce a avut si la cat de bine il cunosc la fel va fi si acum. Ce trebuie sa fac eu in cazul acesta si cat timp dureaza un astfel de proces? In speranta ca voi primi un raspuns de la dumneavoastra va multumesc anticipat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca a deschis procesul de divort, trebuie sa va angajati un avocat. Asta in primul rand! In al doilea rand avocatul va sti sa va faca intampinarea unde se va mentiona si sarcina dvs, cat si tot ce aveti de spus impotriva divortului. Timpul este relativ in divorturi. Sunt cazuri care se incheie in 3 luni, altele care se incheie in 6 luni. De regula hotararea de divort (exclusiv divort, nu altceva) dureaza cca 3-8 luni calculate de la momentul la care incepe primul termen de judecata.

      Ștergere
  26. D-na avocat Alina Vezureanu am si eu cateva intrebari:Ma numesc Sorin si sunt pirat intr-un proces civil incredintare minor 5 ani cu fosta concubina si plata pensiei alimentare, fiind in stadiu de pronuntare de la data de 21.09.2012.La proces concubina a fost asistata si reprezentata de un avocat,deoarece ea cu copilul sunt in Italia.
    Sunt de acord sa platesc pensie alimentara dar si eu sa-l pot vedea legal, pe cand copilul fiind in italia nu-mi permit sa-l vizitez acolo.De la mine a avut toata intelegerea respectiv cand a venit in tara i-am cumparat ce a avut nevoie si i-am dat acordul de parasire tara mereu. Nu mi se pare corect ce a cerut ea ca eu sa platesc pensie alimentara si sa nu pot avea o relatie de a-l vedea copilul legal cerand custodia unica.Ea avand domiciliu in tara si resedinta in Italia si copilul avand 5 ani fiind la gradinita acolo,fiind facuta o comisie rogatorie catre primaria din Modena pentru ancheta sociala ,posibil sigur sa castige prin interesul superior al copilului,eu cerand drept de vizita si custodia ambilor parinti. Daca i se incredinteaza ei copilul in Italia,fara drept la vizita a mea iar pensia alimentara va fi in suma mare,pot face recurs si cum...? La recurs se plateste taxa de timbru si cam cat?
    Multumesc anticipat raspunsurilor date..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dreptul de apel/recurs apartine tuturor partilor, deci sigur ca poti face si recurs! Cum se procedeaza: iei legatura cu un avocat si te ajuta el. Imi pare rau sa aud ca tu intr-un asa dosar important al vietii nu ai avocat! E ca si cum te-ai opera singur de apendicita... dar in fine, este alegerea ta. Acum: copilul i se va incredinta mamei, pentru ca asa se intampla in majoritatea cazurilor. Nu se va putea sa iti interzica tie dreptul la vizita! Interesul superior al minorului, pe plan personal, este sa aiba legaturi firesti cu ambii parinti. Nici tutela unica a mamei nu este posibila in legislatia noastra. Ambii parinti exercita aceasta autoritate pana la majoratul copilului, chiar daca practica de zi cu zi uneori face ca parintele ce il are spre crestere si educare sa aiba un rol mai puternic. Pensia alimentara este stabilita in cuantum fix si reprezinta in cazul unui singur copil 1/3 din veniturile salariale fixe din ultimele 3-6 luni. Majoritatea actiunilor in instanta se timbreaza, in functie de obiectul cauzei. Apelul/recursul este 50% din taxa platita pe fondul cauzei.

      Ștergere
  27. Buna ziua! In urma divortului eu am deschis proces pentru partaj, iar taxa de timbru care mi s-a aplicat pentru valoarea bunurile supuse partajului este de 20.000 lei, in timp ce fostului sot care a depus intampinare carand 75% din bunuri , pe motiv ca el ar fi contribuit mai mult la edificarea casei si a bunurilor, lucru care este total neadevarat,. . lui i s-a perceput o taxa de timbru in valoare de cc.a 4000 lei..va rog din suflet , daca sunteti binevoitori si stiti , spuneti-mi cum se calculeaza aceasta taxa de timbru la partaj? Care este procedura sau formula de calcul? De ce se tine cont la calcularea ei.? De ce fostului sot i s-a perceput o taxa de timbru de doar 4000 lei care i-a fost esalonata in 4 rate , iar mie mi s-a perceput o taxa de timbru 20.000 lei pe care... sa o platesc in 12 transe? Eu nu am beneficiat niciodata de scutire de taxa, am salariu mic locuiesc in chirie caci fostul sot si-a dus concubina in casa noastra,am cerut la partaj doar 50% din totalul bunurilor agonisite in timp ce el in intampinare a cerut 75% din bunuri...si atunci...unde i dreptatea? Taxa aceasta mi se pare enorma, nu o pot plati, sunt nevoita sa -mi retrag actiunea . Sunt foarte dezamagita de justetea cu care judecatoria a calculat aceasta taxa si va rog mult, daca vreti sa ma ajutati cu un sfat si cu formula aceea de calcul, eventual sa mai incerc o contestatie? Ce pot sa mai fac? Va multumesc din suflet! Cu stima Andreea

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Taxa se timbru se datoreaza in functie de valoarea obiectului dosarului, procentual, plus o cota fixa. Ca sa te lamuresti cum ti-a fost calculata citeste Legea 147/1996, privind taxele judiciare de timbru.

      Ștergere
  28. Buna ziua! V-as fi foarte recunoscator daca ati putea sa ma lamuriti si pe mine cu un lucru.Parintii au divortat cand aveam doar 2 ani( acu am 25 de ani) eu locuiesc cu mama de la accea varsta dar tin sa mentionez k inca am numele tatalui.Mama a trecut inapoi pe numele parintilor ei.As vrea sa stiu daca eu sunt inca pe numele lui am dreptul la casa.avere etc???( Nu am primit pensie nu vizite nu nimic.L-am cunoscut in urma cu 2-3 luni la locul de munca.Dupa 23 de ani si acu vreau sa stiu ce drepturi am daca el are un copil cu actuala lui nevasta?Il pot da in judecata sa imi cer dreuptu sau doar dupa moartea lui?) Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Faptul ca parintii tai au divortat, asta nu inseamna ca tu nu mai esti copilul lor! Prin urmare ai toate drepturile legale in materia mostenirilor, indiferent daca mai sunt copii din alte casatorii sau nu. Precum sunt drepturi in materia mostenirii, ai acces la ele numai dupa moartea tatalui.

      Ștergere
  29. Buna seara,mama are probleme psihologice am fost cu ea la psiholog acum 2 ani ia dat calmate dar nu mai ia reteta,intre timp situatia sa agravat si acum ma chinui sa o duc la psiholog iar...dar avand reactii agresive si crize nu reusesc,Dr psiholog poate sa se deplaseze si acasa,daca iar face actul ca nu mai e sanatoasa mintal mai are drepturi asupra unui copil minor de 7 ani (sora mea mai mica)?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Va avea dreptul si nu doar unu ci toate drepturile unui om normal atata vreme cat nu este pusa sub interdictie! Prin urmare, daca doctorul decide ca boala sa este una grava si se poate incadra in conditiile interdictiei (sigur medicul stie treaba asta) atunci, pe baza documentelor ce le va emite deschizi in instanta un dosar de punere sub interdictie.

      Ștergere
  30. Buna ziua, dna avocat!Felicitari pt initiativa si multumiri totodata. Sunt divortata, am un copil in varsta de 7 ani, mentionez ca, custodia minorului este comuna.Am nevoie de acordul tatalui pt a parasi tara?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da. Din pacate aveti nevoie de acest acord, notarial. Legea e proasta si birocratia multa... n-avem ce face. :(

      Ștergere
  31. am si eu o intrebare:am stat doi ani de zile cu un baiat in decembrie 2011 am aflat ca sunt insarcinat j in februarie ne'am despartit din cauza ca copilul a fost nedorit de el si de familia lui,copilul meu are 4 luni aj vrea sa stiu cum trebuie sa procedez ca sa il dau pt pensie alimentara dar si pt recunoasterea copilului ma'ti putea ajuta va rog frumos

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Intai de toate trebuie sa deschizi un proces de stabilirea paternitatii si apoi, dupa acesta sa ceri pensia de intretinere.

      Ștergere
  32. buna ziua.am un copilas de un anisor in urma unui concubinaj si as vrea sa-l dau in judecata pe tatal copilului pt platirea unei pensii alimentare(copilul fiind recunoscut de tata).problema este ca nu stiu adresa unde locuieste in prezent ,el avand adresa de pe CI la parintii mei.cum se procedeaza in acest caz?multumesc.o zi buna

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De regula soliciti citarea la ultima adresa pe care o stii. Apoi, pe baza unui certificat de grefa, pana la termenul 1 de judecata faci diligente la Serviciul de evidenta a populatiei pentru a afla adresa actuala. Daca nici asa nu reusesti, soliciti instantei incuviintarea citarii prin mica publicitate. Un avocat te-ar putea ajuta mai bine.

      Ștergere
  33. Buna ziua! Am 19 ani si ma numesc Maria.Pana la 4 ani "am avut" si tata nu doar mama, dar care nu a dorit sa ma recunoasca decat daca il da mama in judecata (pentru a se putea justifica in fata sotiei). MAma nu a dorit sa ii faca rau sau sa umble prin salile de judecat si a renuntat! A mai venit de cateva ori chiar si inainte sa fac 14 ani si l-am rugat sa mearga cu mine sa imi fac buletinul si sa treaca numele lui la tata pentru a scapa de acea liniuta care a fost ca o ghilotina deasupra capului toti acesti ani (toate acele intrebari ale profesorilor, copiilor carora nu stiam sa le raspund..) a spus ca vine. Am asteptat un an de zile, mi-am facut buletinul la 15 ani jumatate! Acum am 19 si inca nu mi-am schimbat buletinul ateptand sa vina si sa dispara acea liniuta sunt constienat ca visez! IAr astazi am luat hotararea de a ma uita pe google sa aflu ce imi trebuie pt al da in judecata si am gasit acest blog din care am observat ca e foarte serios si chiar se raspunde! Cu ce ar trebui sa incep, de ce am nevoie?Pentru ca nu dispun de foarte multi bani! AAA... cand am implinit 18 ani l-am sunat si i-am zis sa mearga cu nime la buletine si a zissa il dau in judecataca orcum nu am sa primesc nimic, ca o sa treaca tot pe numele sotiei (nu mai are alti copii singurul lor baiat a murit)! Este posibil asa ceva?
    Astept un raspuns cu nerabdare! Va multumesc anticipat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Atata vreme cat nu esti in acte copilul lui nu iti va ramane nimic din averea ce ar putea sa o lase mostenire. Insa, exista un asa numit proces de paternitate, pe care tu, copilul, il poti intenta oricand in cursul vietii tale, cu conditia ca tatal biologic sa traiasca. Procesul se deschide printr-o cerere adresata judecatoriei unde tatal biologic isi are domiciliul si este facuta pe numele tau (tu reclamant). Ideea este ca daca nu ai cunostinte juridice si nici pe cineva care sa te ajute profesional riscul de a pierde dosarul este mare si atunci vei pierde pentru totdeauna dreptul de a-l mai obliga judecatoresc sa isi recunoasca copilul (pe tine)Eu te sfatuiesc sa incerci totusi sa vorbesti cu un avocat specializat in aceste actiuni (e foarte important si ca avocatul sa stie acest domeniu) si poate convii cu el sa te ajute. Exista posibilitatea sa fii doar asistat, nu si reprezentat (adica sa mearga el in instanta pentru tine)caci practic reprezentarea costa cel mai mult. Daca esti din Bucuresti te putem ajuta noi. Ne poti scrie pe email si te asteptam sa vorbim mai pe larg.

      Ștergere
  34. Buna ziua .Va rog frumos sa ma sfatuti si pe mine in problema ce o am.Tatal si mama sunt despartiti de cand m-am nascut.Tatal s-a recasatorit si a cumparat un apartament cu noua sotie,dupa care s-a despartit si de ea legal.Acum dupa 10 ani de cand el traieste singur,deci fara a doua sotie.. a murit! As vrea sa stiu daca fosta sotie mai are dreptul la apartamentul in care el statea si ce procentaj are parte ea..si ce procentaj am eu ca singura mostenitoare .VA multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mama ta nu mai are niciun drept de mostenire. Si l-a pierdut odata cu divortul. Insa tu ai toate drepturile sa-l mostenesti. Vei veni la mostenire alaturi de celelalte rude ale lui - frati, nepoti de frati, sau parinti, daca ii mai traiesc. Daca nu mai are alti mostenitori, cota ta este de 1/1. Daca mai sunt, cota va scadea in functie de numarul si rangul celorlalti.

      Ștergere
  35. Buna sunt Alina vreau sa va intreb in cazul in care sunt căsătorita de un an o căsătorie plină de scandaluri bătăi băutură in fata copiilor pastile spitale cât timp durează un divort dacă cedez tot ce sa făcut pe perioada casatoriei cât durează?si încă ceva va rog cui mă adresez când plec in caz de nu ne lăsa ar fii bine sa cer ajutor poliției sa stea cu mine pana plec?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Doamna, divortul este divort, partajul bunurilor este cu totul altceva. Divortul se incheie repede, daca nu sunt tensiuni - se poate incheia si la primul termen de judecata, sau, in cazuri tensionate in maxim 3 termene (=3 luni), iar partajul poate dura si 2-3 ani. Evident ca daca partile se inteleg, acesta se poate rezolva prin tranzactie.

      Ștergere
  36. Mama a ramas insarcinata cu mine acum 21 de ani.(nu era casatorita cu respectivul).Nu l-a obligat niciodata pe el sa ma recunoasca ,mai ales ca dupa ce a aflat ca m-am nascut s-a mutat in alt oras.Dupa 9 luni ea s-a casatorit cu un om care pana in acest moment mi-a tinut locul de tata.Mama nu a discutat nicodata cu mine despre faptul ca 'tata' a parasit-o dar nici eu nu am intrebat o niciodata nimic.Am aflat ca sunt copil nelegitim din faptul ca am numele ei de fata,liniuta in dreptul tatalui si dintr-un jurnal de-al ei.Ma gandesc sa o intreb dar mi-este teama ca ofac sa sufere.Exista posibilitatea ca ea sa-l dea in judecata si sa-l oblige sa ma recunoasca?In cazul in care m-ar recunoaste,instanta il poate obliga sa-mi plateasca pensie alimentara de cand m am nascut si pana aqm la 21 de ani?(mentinez ca sunt la facultate)?multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Avand in vedere varsta ta, fiind major, actiunea in stabilirea paternitatii iti apartine tie acum. Tu il poti da in judecata pe el pentru ca instanta sa constate ca iti este tata (pe baza probelor ADN) si sa dispuna rectificarea "liniutei" din actele tale. Sub aspectul pensiei, nu. Orice pretentie materiala se prescrie in 3 ani, astfel ca nu se mai poate plati din urma, cel mult pe ultmii 3 ani si pana la finalizarea studiilor, daca se dovedeste ca iti este tata. Oricum, un astfel de proces nu il poti face singur, este neaparat sa iti angajezi un avocat.

      Ștergere
  37. buna seara... am un copil de 5 ani cu program vizitare minor..dar se intampla ca la sfarsitul programului sa-mi aduca copilul cu vanatai pe picioare si maini in urma cazaturilor pe timpul programului de vizitare ...cum pot eu sa fac dovada k aces copil este neglijat ..unde a-si putea sa ma adresez...tin sa precizez ca acum suntem in proces pt modificare program de vizitare ...va rog frumos sa-mi ma ajutati ..multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Il puteti duce la IML pentru a se constata traumele fizice. Acestia vor elibera un certificat medical care va poate fi de folos.

      Ștergere
  38. o mama cu 3 copi castigati prin divort acum e pe cale sa-si piarda casa din cauza ca avocata sa dat de partea sotului complotand cu el pentru ai vinde casa prin o procura falsa pe care avocata a facuto la notar dandui inputernicire sa faca orice in numele mamei mama cu cei 3 copi a ramas si fara bai si fara avocat intrun proces destul de greu in care ii poate piere si copii avocata vrand sa influenteze negativ si copii inpreuna cu tatal lor care nu sa ocupat niciodata de acesti copi ce e de facut? unde poate apela la un aparator in lipsa banilor pe care-i cere un avocat la ora actuala siduatia e disperata va rog dati-mi o varianta multumesc mult

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exista posibilitatea sa solicitati Baroului din care faceti parte - Iasi pentru zona Iasului, Bucuresti pentru zona Bucurestiului, samd, un avocat din oficiu, aratandu-va situatia materiala precara.

      Ștergere
  39. buna ziua!! am o prietena care este divortata de 4 ani si are o fetita de 6 ani.Tatal refuza sa-i plateasca pensia alimentara pe motiv ca nu are serviciu.Merge la politie dar,dansii cum sunt comozi ii rad in nas. Va rog spuneti-mi ce este de facut in acest caz. Va multunesc mult.O zi buna!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De ce ar merge la politie?? De cand are politia atributii de recuperare a sumelor? Nu sunt comozi - nu este treaba lor!! Singura solutie este sa se prezinte cu sentinta la executor si sa o puna in executare.

      Ștergere
  40. Buna seara,am un copil de 5 ani sunt despartita de tatal copilului care din 2008 este obligat la pensie alimentara.A venit cu cu declaratie ca nu are venit si i sa fixat pensie alimentara pe venitul minim de economie,el lucrand de fapt la negru in germania unde este si stabilit de foarte mult timp.Platea pensian alim.,cum vroia el o data in an.Acum are un an si jumatate de cand nu a platit nimic copilului si stiu ca lucreaza legal insa nu stiu unde anume,firma.
    Va rog frumos sa ma indrumati daca se poate ce proceduri legale sa urmez pt ai face dreptate copilului meu ?
    Va multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oricand poti cere recalcularea pensiei de intretinere, prin intermediul instantei. Faci diligente, afli si unde anume lucreaza, indici acest lucru si faci lumina prin judecatorie.

      Ștergere
  41. buna ziua am si eu o intrebare mai bine zis mai multe . am un baietel de 1 an si 3 luni in urma unei relatii de 5 ani cu un baiat fara sa fim casatoriti . insarcinata fiind in 7 luni cu 3 saptamani inainte de cununia civila a disparut. nici pe baietelul nostru nu la recunoscut si nici nu sa implicat in cresterea lui in nici un fel .as vrea sa il dau in judecata sa imi recunoasca copilul si sa imi plateasca pensie alimentara dar nu as vrea k pe baietel sa il cheme k pe el sa fie trecut doar k tata dar sa ramana pe numele meu si sa ii faca un program de vizita in care baietelul sa nu il poata lua la el . credeti k e posibil ? si ce ar trebui sa ac k sa il actionez in judecata si am nevoie de un avocat k sa il pot actiona si cine plateste testul de paternitate in cazul in care va veni in instanta si va spune k nu e baiatul lui si instanta ve cere un test ADN ????si pot obtine pensia alimentara desi el lucreaza cu carte de munk dar e trecut cu 2 ore desi in realitate munceste 12 ore pe zi si ia un salar de 1600 de lei .va rog sa ma ajutati k nu stiu cum sa actionez de loc . Va multumesc tare mult !!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Evident ca se poate tot ce m-ati intrebat. Sigur ca aveti nevoie de un avocat. Toate cheltuielile ocazionate de proces sunt de regula avansate de partea in interesul careia se fac - prin urmare testele ADN vor putea fi trecute in plata dvs. Cel mai bine luati legatura cu un avocat si in cadrul intalnirii aflati toate detaliile necesare. Sunt foarte multe de spus si cadrul nu-mi permite sa va informez de la A-Z.

      Ștergere
  42. buna seara am un apartament cumparat de doi ani prin prima casa pe 30 de ani de 3 luni m-am casatorit sotia va avea dreptul la apartament in caz de divort

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tot ceea ce se achita in timpul casatoriei devine bun comun. Prin urmare si acest apartament va fi bun comun, cel putin asupra sumelor ce vor fi platite in timpul casatoriei.

      Ștergere
  43. Buna ziua,
    Va rog sa ma ajutati cu urmatoarele nelamuriri. Sunt necasatorita si acum 2 ani, am cumparat un teren pe numele meu. Anul acesta doresc sa construiesc o casa pe terenul in cauza din bani mei (acest fapt rezulta din extrase de cont la depozit de economii si un credit mic pe numele meu). Intrebarea mea este urmatoarea. Daca ma casatoresc inainte de a face receptia casei-actul final, aceasta se va considera bun comun? Cum ar trebui sa procedez pentru a nu intampina probleme pe viitor? Va multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Proprietatea comuna se considera asupra bunurilor sau partii din bunuri ce s-a realizat in timpul casatoriei. Ca sa preintampinati, va stabiliti data nuntii peste data receptiei finale.

      Ștergere
  44. Buna! Caz clasic: divort dupa multi ani impreuna! Avem un copil minor iar sotia sufera de depresie bipolara. A fost internata de mai multe ori deoarece boala este recurenta. In timpul acestor episoade se afla in spital pentru o perioada de 1..2 saptamani si apoi acasa unde continua tratamentul; in aceasta perioada viata tuturor este rasturnata cu susul in jos. Care sunt sansele ca eu, tatal, sa primesc custodia exclusiva a copilului?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu este tocmai caz clasic. Avand in vedere starea de sanatate destul de grava, sansele pentru a primi dvs copilul sunt mari. Insa atentie! Nu exista custodie exclusiva! Exista doar custodie comuna. Ceea ce presupune ca si mama va avea drept de vizita si/sau vacante impreuna cu minorul.

      Ștergere
  45. buna seara!Doresc sa ma luminati si pe mine intr-un caz de succesiune......bunicul meu afost adoptat.In urma decesului strabunicului si a bunicului meu au ramas de impartit 2 imobile si cateva hectare de pamant.Noi suntem 4 frati.Avem dreptul la mostenire dupa strabunic?Daca raspunsul este afirmativ si introducem actiunea in instanta pe cine chemam ca si parat?Primaria care aeliberat titlul de proprietar?Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adoptia a fost facuta prin inscrisuri? Sau a fost luat pe langa familia strabunicului, fara formalitati? Exista posibilitatea de a se dovedi adoptia? Mai sunt alti frati ai bunicului, sau nepoti ai strabunicului? In principiu adoptia (cea pe cale legala) aduce toate drepturile ca cele ale unui copil nascut, deci, in mod normal, dvs ca descendenti ai adoptatului, aveti drept de succesiune. Un avocat va sti sa va numeasca un parat (dintre cei 3 frati, unul trebuie sa fie parat)- insa trebuie verificat sa nu existe, in realitate, o altfel de actiune - vorbiti de un titlu de proprietar... exista, nu exista? Luati legatura cu un avocat si lamuriti-va cu actele in fata, atat asupra actiunii (repet, poate nu este un partaj succesoral, poate este vb de alt gen de actiune, de ex - sa se lamureasca niste premise vechi)cat si asupra calitatii pasive (paratul)

      Ștergere
  46. Buna.
    Sunt casatorita de 10 ani si am un copil de de 8 ani cu sotul. Dupa 2 ani de casnicie sotul a fost arestat pentru crima. Pana acum 1 an am locuit cu copilul la socri, dar de 1 an locuiesc la concubin iar copilul a ramas la socri.
    Aici intervine problema cea mare. Sunt insarcinara in luna a-6-a cu concubinul si el vrea ca copilul sa fie trecut in certificatul de nastere cu numele lui nu al sotului.
    Am inaintat cererea de divort dar cred ca va dura foarte mult deoarece el fiind in inchisoare si am si un copil cu el si cred ca va fi foarte greu.
    Se poate trece numele viitorului copil in certificatul de nastere pe numele concubinului si ce demersuri trebuie sa fac.
    Cum ar trebui sa procedez?
    Va multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E cam problematica situatia. Atata vreme cat casatoria nu este desfacuta, se prezuma tata sotul, pana la proba contrara. Deci ma tem ca nu veti avea cum sa-l declarati tata pe concubin, momentan. Divortul nu dureaza mult, depinde cand ati primit termen. In maxim 2 luni de la primul termen este gata. (doar va declara divortati, atat). Daca nu reusiti sa va rezolvati problema pana nasteti, exista posibilitatea ca apoi sa solicitati patenitatea copilului (concubinul sa o solicite)si rectificarea actelor de stare civila ale copiului nou-nascut.

      Ștergere
  47. Buna ziua, ma aflu in calitate de parat intr-un proces de partaj judiciar cu fostul sot desi in 08.02 2012 am intocmit un act de partaj voluntar, el lasandu-mi casa in constructie (reprezentata de autorizatia de constructie deoarece nu aveam la acea data procesul verbal de receptie pentru a putea fi intabulata in cartea funciara)iar eu preluand datorii comune in valoare de 31.000euro (respectiv un credit ipotecar pentru care el este titular iar eu coplatitor, mama mea fiind garant ipotecar cu propriul apartament + o datorie catre o persoana fizica ) Pe langa aceste datorii,i-am lasat in folosinta si doua masini in valoare de 14.000euro plus partea mea de 50% din firma in care eram asociati egali.
    Mentionez ca el a parasit domiciliul conjugal in 2010, de atunci nemaiavand nicio contributie la casa, iar eu am continuat sa investesc, nereusind insa sa o finalizez pentru a o putea intabula.
    Acum , el pretinde sulta 1/2 din valoarea casei si din bunurile care se aflau in casa la momentul plecarii lui. Venitul lui e inferior venitului meu iar contributia lui la casa este cu mult sub a mea.
    Mentionez ca avem doi copii, unul minor si altul major, pentru cel minor cerandu-mi in paralel custodie comuna insa declarand un venit minim pe economie...desi lucrurile nu stau deloc asa.
    Care ar fi calea/caile prin care m-as putea apara?

    RăspundețiȘtergere
  48. In primul rand cum si unde ati facut partajul voluntar? Este unul autentic, unul atestat sau un inscris de mana? Aveti martori- nu aveti? In orice caz, poate fi un inceput de dovada asupra intelegerii. Calea prin care va puteti apara este sa va angajati cat mai curand un avocat. Stie cel mai bine ce este de facut. Este greu sa va spun ce puteti face, atata vreme cat nu am vazut actiunea lui si nici ce si cum a fost facut partajul voluntar. Apararea pleaca de la acuzare :)

    RăspundețiȘtergere
  49. buna seara ! am si eu o problema si v-as multumi din suflet daca a-ti putea sa ma ajutati . ma numesc alexandru , am trait cu o fata (care este din alt oras) timp de 4 ani si de anul trecut avem un copil impreuna . fata asta mai are un copil din alt concubinaj de dinainte sa o cunosc eu . acum 4 luni a plecat la maica-sa cu copilul iar acum nu vrea sa se mai intoarca , am intrebat-o si de ce iar raspunsul ei a fost ca nu ne intelegem , nu ne ajungem cu banii , etc. intradevar nu prea ne mai intelegeam in ultima vreme si ne cam certam , dar fara violenta , doar verbal . acum ea vrea sa plece in alta tara cu copilul iar eu nu sunt deacord pt ca imi e dor de copil si vreau sa-l vad , sa stiu si eu de el . dar ma ameninta ca ma da in judecata pt obtinerea custodiei copilului si pt pensia alimentara . partea cu pensia alimentara nu ma intereseaza pt ca as da oricat pt copilul meu , dar imi e frica sa nu il ia cu ea , sa nu pierd legatura cu copilul . intrebarea mea e : daca castiga custodia copilului poate scoate copilul din tara si fara acordul meu? si mai am o intrebare , daca ea pleaca fara copil , pot castiga eu custodia copilului? va rog sa ma ajutati pt ca nu vreau ca , copilul meu sa creasca fara tata . multumesc mult!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De regula, incredintarea minorului se face catre mama. Evident ca trebuie sa se respecte interesul superior ar minorului. Sotia ta nu poate castiga singura custodia, intrucat custodia este comuna! Deci nu va putea iesi din tara, chiar daca i s-ar fi incredintat minorul in grija, fara ca tu sa iti dai acordul. Apoi la incredintare, se stabileste un plan parental - de vizite si timp liber cu minorul, in cote egale ambilor parinti. Deci si aici vor putea fi multe discutii pe viitor, daca nu ti se va respecta dreptul de contact cu minorul. In cazul tau, separarea voastra va fi consecinta directa asupra copilului - cel putin fara unul dintre pariti, tot va creste... este o realitate. Succes!

      Ștergere
  50. buna seara! va rog sa-mi spuneti si mie ceva, deoarece doresc foarte mult sa-mi ajut o prietena. A divortat acum aproximativ 3 luni, nu are bani, nu are casa si nici cu chirie nu-si permite. lucreaza de cca. o luna si jumatate. Problema este ca nu poate face acum partajul si cu fostul sot nu este chip de intelegere.Pe scurt ei si-au facut o casuta in Calarasi, impreuna, dar el are un apartament in Bucuresti dinainte de casatorie si la inceput i-a spus ei ca poate locui acolo un termen nelimitat dar aproape in fiecare saptamana, el, vine si face scandal si o da afara. Intrebarea mea este daca ea poate locui in apartament, legal tinand cont ca in casa lor nu poate deoarece nu vrea el sau daca o tine o zi doua apoi o da afara ca si de aici din Bucuresti si cand spun ca o da afara nu exagerez cu nimic pentru ca recurge la violenta verbala si fizica, amenintari si tot arsenalul de care dispune.
    Va multumesc din suflet!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu. Daca acest apartament nu este proprietatea ei si/sau proprietate comuna, nu are drept de sedere acolo. Singura solutie este sa gaseasca banii necesari pentru a demara partajul si sa-si clarifice treburile cu fostul sot.

      Ștergere
  51. Buna seara.Ma numesc Laurentiu Gabriel si am si eu ca restul o problema.Parinti mei implinesc 7 ani de la divort in noiembrie.Mama mea,din momentul divortului de acum 7 ani s-a mutat in alt oras iar eu am ramas cu tata in casa iar mama nu a mai trecut de atunci pe la noi.Tatal meu are probleme cu bautura si spune ca s-a interesat si ca daca se implinesc 7 ani de cand mama nu a mai locuit alaturi de noi poate vinde casa?!?Mentionez ca nu s-a facut partaj.Poate sa vanda in lipsa acoordului mamei mele?Si daca da,ce pot face sa il opresc?Multumesc anticipat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca nu s-a facut partaj, casa nu se poate vinde fara acordul celuilalt proprietar - bine, evident, daca casa a fost dobandita de fostii soti, in timpul casatoriei si nu a fost mostenita de tatal tau, sau donata lui de parintii acestuia.

      Ștergere
  52. Buna ziua. As avea nevoie de ceva lamuriri.Suntem casatoriti de mai bine de 20 ani dar din pacate m-a inselat. Acum se pune problema divortului dar unul din parteneri nu este de acord cu separarea fizica a bunurilor. Conform legilor, sustine ca detine 50 % din bunurile comune pe care nu vrea sa le instraineze- nu are nimic de dat.Sa spunem ca este vorba de un aparatament si o masina.In cazul unui partaj prin judecator aceasta oare va fi hotararea? Jumatate de apartament si jumatate din masina va fi pe numele unuia iar cealalata jumatate pe numele celuilalt? Sau instanta poate decide ca ceva va fi detinut de unul, altceva de celalalt iar dupa evaluarea bunurilor unul va trebui sa il despagubeasca pe celalalt ( mentionanduse si timpul in care acesta este obligat sa o faca).
    Din experienta cat poate sa dureze un astfel de proces? Multumesc !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Depinde ce anume solicita fiecare, hotararea de partaj nu se da prin aprecierea judecatorului. In cazul vostru, masa partajabila nu se poate divide in 2. Ceea ce inseamna ca unul trebuie sa ia casa si unul trebuie sa ia masina, sau le ia pe amandoua. In orice situatie, se vor evalua bunurile si cel ce le solicita in proprietate va fi dator sa despagubeasca - sub o sulta - pe celalalt cu 1/2 din valoarea de circulatie a acestora. Durata unui asemenea proces depinde, de la caz la caz. Poate dura 1 an jumatate, sau 2-3 ani, in cele mai rele situatii.

      Ștergere
  53. buna seara Numele meu este Doru am 45 de ani si am o problema cu fiul meu in virsta de 24 ani care e plecat in franta si de aproape 1 an a cunoscut o moldoveanca casatorita cu un copil si datorita faptului ca noi parinti nu am fost deacord cu aceasta relatie a intrerupt orice legatura cu noi nu ne mai suna si nici nu raspunde la nimeni din tara daca e sunat.Am aflat de la colegii lui ca a fost dat afara de la lucru a intrat in anturaj cu niste moldovenii si acum se ocupa de ...furturi,scandaluri,batai etc.am sunat la ambasada din Paris ca sa-l extradeze sa faca ceva interdictie ,orice inainte de face vreo nenorocire pe acolo, mi sa spus ca e major si ca n-au de ce sa-l extradeze fara motiv.Mai nou acuma i-a expirat si buletinul si nu a venit sa-l schimbe ca n-are propriete si trebuia cu noi domiciuliul e cu noi.Mi-e frica sa nu fi facut vre-un buletin fals ,Suntem disperati nu stim ce sa mai facem ,va rog ajutati-ne cu o indrumare cu orice cum sa-l aducem acasa ca sa-si revina ca era baiat bun si muncitor si dintr-o data nu-l mai recunoastem.Ce risca daca il prin francejii cu actele expirate ca nu are decit un permis de conducere valabil,un pasaport expirat si un buletin tot expirat,certificatul de nastere e acasa si cum sa procedam sa-l aducem inapoi in romania .Va rog ajutati-ne si.....va multumim

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu am cum sa va ajut. Este copil major, deci dvs nu aveti posibilitatea sa interveniti in deciziile lui, atata timp cat este in deplinatatea facultatilor mentale - deci nu este pus sub interdictie sau declarat inapt, iar daca el este perfect sanatos, nici nu se va putea obtine interdictia. Imi pare rau de situatia pe care o traversati, sper sa isi revina.

      Ștergere
  54. Buna ziua ! Sunt casatorit , am o fetita si locuiesc cu familia in casa parintilor(aici m-am nascut eu cat si fetita mea). Mama a murit.
    As dori va rog daca puteti sa ma lamuriti la citeva intrebari:

    1. Tata ma poate da afara din apartament ?
    2. Il poate vinde ?
    3. Are dreptul sa isi aduca amanta in apartament ?(Unde m-as putea adresa sa pot da amanta afara din apartament tinind cont ca am copil mic si nu am unde sa ma mut)
    4. Ce procent imi revine tinand cont ca mai am o sora?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu va putem da un sfat, intrucat nu avem informatia cheie: cand a fost dobandint, cum a fost dobandit si care sunt proprietarii apartamentului?

      Ștergere
  55. Buna ziua,
    Am rugamintea sa-mi spuneti parerea dumneavoastra in ceea ce priveste situatia prin care trec...mi-ar prinde bine un sfat ca sa stiu cum ar fi de preferabil sa actionez. Suntem un cuplu casatorit in urma cu 3 ani – la acel moment nu se facea conventie matrimoniala . Fiecarea dobandea bunuri proprii (masina si altele). Pana in prezent nu am avut o locuinta proprietate personala. Acum parintii ne-au ajutat sa ne cumparam locuinta oferind fiecare dupa posibilitati…parintii mei au oferit mai putin de jumatate din valoarea apartamentului (in jur de 1/3).Socrii mei vor acum, ca eu si sotul sa facem acte in fata unui avocat, specificand cu ce valoare am contribuit fiecare la achizitionarea apartamentului - apartamentul a fost déjà achizitionat in urma cu ceva timp, nespecificand la momentul respectiv nimic despre acest lucru. Pentru ca nu vreau sa creez discutii si nu am niciun interes ascuns voi semna aceste acte…intrebarea mea este , ce se poate intampla in cazul uni divort, ca doar banii pentru apartament i-am primit in timpul casatoriei? Sotul meu spune sa semnam si sa scapam de gura parintilor, iar apoi noi sa face un alt document care sa-l anuleze pe primul. Este posibil asa ceva? Mi-ar prinde bine orice sfat legat de aceasta situatie.

    Multumesc anticipat!
    Laura

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Trist ca din ce in ce mai multe relatii sunt afectate de aceste discutii! Nu se mai da nicio sansa unei casnicii! Pacat! Deci... orice act oficial facut, prin care se stabileste suma contribuita si/sau provenienta ei (imprumut, donatie, etc) va putea fi folosita in caz de divort, pentru a se micsora procentul legal de 50% din bunurile comune, atarnand in defavoarea cui este dat (de regula, cel ce a dat mai putin). Nu se va putea face un alt document, care sa-l anuleze pe primul... pentru ca prezumtia de schimbare a cotei de 50-50, in caz de divort, este deja creata odata cu primul act. Chiar daca al 2-lea act va nega pe primul, in caz de opozitie, instanta va putea aprecia, in caz de ceva, in functie de primul act. Prin urmare, posibil este, dar util nu!

      Ștergere
  56. As vrea sa stiu si euun lucru daca mama a vrut sa-mi treaca o casa in lucru pe numele meu si eu stau cu cineva dar nu suntem casatoriti se considera ca suntem o familie si nu poate sa treaca pe numele meu pentru ca o familie are un cap si ca atare trebuie trecuta pe numele partenerului meu? Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bunurile comune apar doar in timpul casatoriei. Si nu pricepem de unde ati preluat ideea de "cap". Nu exista asa ceva, nici chiar atunci cand exista o casatorie. Femeia si barbatul au drepturi absolut egale. Sa nu mai afirmati aceasta aberatie niciodata! Poate sa o treaca pe numele tau, linistita.

      Ștergere
  57. Buna ziua ! Sunt casatorit , am o fetita si locuiesc cu familia in apartamentul parintilor(apartament cumparat in timpul casatoriei). Mama a murit.
    As dori va rog daca puteti sa ma lamuriti la citeva intrebari:

    1. Tata ma poate da afara din apartament ?
    2. Il poate vinde ?
    3.Tatal sufera de nevroza anxioasa- Mai are drept de abitatie ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Inainte de a se putea face acte de dispozitie (precum evacuari, vanzari, samd) intai de toate trebuie dezbatuta succesiunea. Trebuie impartite intre dvs si tata bunurile ramase in urma defunctului, implicit acest imobil, proprietate comuna a parintilor. Pana nu se va iesi din indiviziune si nu se va stabili cui ii ramane imobilul (dvs sau tatalui) nu se poate face niciun act de dispozitie de catre acesta. Faptul ca are o anumita boala, nu afecteaza cu nimic dreptul de abitatie - si oamenii bolnavi au drept de proprietate, cel putin atata timp cat nu sunt pusi sub interdictie.

      Ștergere
  58. Buna ziua va rog sa ma ajutati si pe mine cu un sfat Eu cu sotia sintem casatoriti de 10 ani acum 8 luni a plecat in strainatate sa lucreze inre timp eu am ramas acasa cu copilul nostru care are 6 ani.Acum 2 luni am mers si noi la ia pentru a ne stabili inpreuna toti dar am aflat ca sotia avea alta relatie cu cineva. eu cu copilul am venit acasa si vreau sa dau divort va rog frumos sa-mi spuneti daca dupa divort ea poate lua copilul acolo fara acordul meu chiar daca legea il incredinteaza ei,si daca eu am dato parasire de domiciliu are vreo legatura la divort Va multumesc mult

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Regula este ca minorul sa fie incredintat mamei, insa, exista si situatii (si dvs v-ati putea incadra, teoretic) in care copilul sa ramana la dvs. In momentul stabilirii incredintarii, se hotaraste si locul unde va domicilia minorul - deci, daca i se acorda ei, ea il va putea declara in strainatate. (minorul are domiciliu comun cu parintele caruia ii este incredintat!) Faptul ca i-ati facut o plangere, in functie de situatie si de cum se va considera util in divort, avocatul dvs va putea opta in a folosi aceasta proba sau nu.

      Ștergere
  59. buna ziua.. As vrea sa stiu si eu un lucru.. Eu si fostul meu iubit avem un copil impreuna. Copilul este pe numele meu,sta cu mine. EL ma inselat si a plecat de buna voie. Copilul a fost recunoscut de tatal lui natural. Vroiam sa stiu daca are dreptu sa il ia in vacante? Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Atata timp cat nu este stabilita o procedura, un grafic, un plan parental, samd, acest lucru nu poate fi posibil, daca cei doi nu se inteleg asupra acestor aspecte. Cel mai bine ar trebui fie sa va faceti un plan parental (la un mediator, de ex.), fie sa va intelegeti de comun acord - spre binele copilului - asupra acestor situatii.

      Ștergere
  60. buna ziua am si eu o intrebare am o sora care a murit iar fratele meu sa ocupat de tot in legatura cu ea spitale, inmormantare toate cheltuielile dupa moartea ei a ramas un apartament si un teren iar fratele meu vrea sa ramana cu tot ca eu si mama sa nu avem pretentii la nimic el ma intrebat pe mine ce pretenti am si iam spus nu vreau nimic doar sa-mi lase mie casa in care locuiesc care este tot pe numele lui care a cumparato sa locuiesc eu si mama in ea ca nu aveam unde sa stam iar el a spus ca nu este de acord ca eu poate vand casa el vrea sa ramana cu tot ce trebuie sa fac sa-mi lase mie casa sa nu semnez ptr bunurile lui sora mea eu nu am pretentia la nimic doar sami lese mie casuta in care stau sa fie pe numele meu sa am garantia ca nu ma va da afara din casa

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pentru a putea obtine ceea ce va doriti, este necesar sa demarati procedura dezbaterii succesorale si, sa va cereti drepturile rezultate din decesul surorii. Evident ca fratele se va opune, insa dvs aveti un drept considerabil din averea ramasa. Ulterior ii puteti propune (pe cale judecatoreasca) o tranzactie prin care el sa va cedeze imobilul actual in favoarea mostenirii lasate de sora dvs. Este singura cale in care puteti sa va compensati partea ce vi s-ar cuveni si, mai ales, sa ramaneti linistita.

      Ștergere
  61. Buna ziua,

    Daca tatal (care nu este casatorit cu mama) nu doreste sa isi recunoasca copilul, poate fi obligat de lege sa faca acest lucru?
    Daca da, cum?
    Multumesc,

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da. Actiunea se numeste "stabilirea paternitatii" si se deschide de mama, in numele copilului, pe raza judecatoriei unde va aveti domiciliul (dvs sau tatal).

      Ștergere
  62. Buna ziua!
    Am o fetita de 17 ani, nu am fost casatorita cu tatal copilului niciodata. nu mai suntem impreuna de 12 ani , eu daca vreau sa ies cu copilul din tara am nevoie de acordul lui la notariat , tinand cont ca el nu plateste pensie alimentara si nici nu s-a interesat niciodata de copil? Ma puteti sfatuii daca am nevoie de procura la notar din partea lui ? Astept un raspuns, va multumesc frumos!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca copilul este trecut pe numele dvs, nu va trebuie niciun act din partea tatalui. Daca in schimb, copilul ii poarta numele tatalui, este posibil sa intampinati aceasta problema la granita.

      Ștergere
  63. Sunt divortat, am un fiu major, rezultat din casatoria anterioara. Acum traiesc in concubinaj, fara convietuire permanenta, cu o femeie divortata. Ambii suntem salariati, avem locuinte si bugete independente. Daca eu primesc o mostenire, ea are dreptul la o cota parte din aceasta? Dar daca eu mor, ea poate pretinde ceva din masa mea succesorala? As dori sa protejez integral, in orice situatie, drepturile succesorale de 100%, efective sau potentiale,actuale sau viitoare, ale fiului meu, in fata concubinei. N-am notiuni juridice, dar sper sa ma fi exprimat coerent. Va multumesc anticipat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Va rugam sa cititi articolul despre PARTAJUL SOTILOR DUPA DIVORT. Va veti lamuri acolo.

      Ștergere
  64. Buna ziua, am va rog si eu o intrebare, daca obtin custodia in exclusivitate pentru fetita mea de 9 ani, tot mai este necesara acea declaratie notariala din partea tatalui ptr. a locui in alta tara si a urma cursurile unei scoli din acea tara ce nu face parte din Uniunea Europeana?



    Va multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca obtineti custodia in exclusivitate nu va mai fi nevoie de declaratia notariala, insa... un mare insa, din pacate legea noastra nu permite custdoia in "exclusivitate". In regimul nostru juridic custodia este comuna.

      Ștergere
  65. buna ziua va rog sa imi raspundeti la urmatoarea intrebare eu am un apartament dobandit inaintea casatoriei avem un copil de 12 ani si doresc sa divortez ea ma ameninta ca nu pleaca din casa daca bag divort nu ma deranjeaza daca fiul nostru ar ramane la mine sa locuiasca cum pot sa fac ca ea sa nu mai locuiasca cu noi

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dupa ce veti face partajul bunurilor dupa divort, veti rezolva si aceasta problema.

      Ștergere
  66. buna ziua am mai postat un mesaj dar nu a fost ales sa raspundeti dar va rog ajutati-ma!!!vreau sa divortez ,avem doi copii un baiat de 5 ani si o fetita de 2 ani.doresc ca baiatul sa ramana la tatal sau deoarece e mult mai atasat de el si e foarte greu de controlat doar pe sotul meu il asculta.cum cer instantei sa se realizeze acest lucru este posibil sa incredinteze copii astfel??va rog raspundeti-mi la acest mesaj va multumesc!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De regula instanta nu desparte copii! Iar regula prevede ca minorii revin mamei. Insa, daca sotul este de acord sa solicite el incredintarea baiatului catre el, poate fi posibil. Daca nu, sansele sunt mici.

      Ștergere
  67. Buna ziua!
    Eu am un apartament trecut pe numele meu, prin contract de vanzare-cumparare de la parintii mei in 2011. Urmeaza sa ma casatoresc anul viitor si voi dobandi numele de familie al sotului. Este obligatoriu ca dupa casatorie sa fac alt contract in care sa figurez cu numele sotului?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dar cine v-a spus ca trebuie sa schimbati numele din actul de vanzare?? Bunul dobandit inaintea casatoriei este BUN PROPRIU. Nu are absolut nicio legatura casatoria cu actele facute inainte de ea!!

      Ștergere
  68. Buna ziua,

    Parintii mei au divortat in urma cu un an. Casa in care locuim este cumparata in timpul casatoriei, deci este un bun comun. Momentan nu au facut partaj. Tatal meu s-a recasatorit la 6 luni dupa divort si as vrea sa stiu daca actuala sotia are vreun drept la casa si ce drepturi am in calitate de fiica. Imi puteti da un sfat in aceasta problema?

    Va multumesc !
    Mihaela F.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sotia actuala nu are niciun drept asupra imobilului. Si nici dvs ca fiica. Problema apartamentului se dezbate exclusiv intre partintii dvs.

      Ștergere
  69. Buna seara..
    Cu respect va rog sa-mi explicati ce pasi trebuiesc urmati pt a divorta in conditiile in care sotul meu este arestat?
    -cam cat dureaza?
    -la ce costuri se ajunge?
    -daca el nu este deacord cu divortul,nu se poate divorta?
    Va multumesc anticipat si astept cu mare interes ajutorul dvs...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Divortul in orice situatie implica aceleasi reguli. Dupa ce ati parcurs procedura de informare asupra medierii, veti formula o cerere de divort, din culpa unuia dintre soti, pe care o veti adresa judecatoriei de domiciliu. Durata depinde de termenul acordat, insa, dupa acordarea primului termen, divortul se poate pronunta in circa 2-4 luni, in functie de discutii. Nu conteaza daca sotul este sau nu de acord, atata vreme cat se solicita divortul din culpa unuia dintre soti.

      Ștergere
  70. buna ziua am si eu o intrebare parintii mei sunt despartiti din 95 surorile mele 2 sunt maritate mama are vreun drept la bunuri??? dupa decesul tatalui cine are drept la bunuri cel care este pe numele tatalui sau toti?? cu respect....va multumesc..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Atata timp cat nu s-a facut partajul dupa divort, devine extrem de problematica situatia mamei dvs. In caz de deces, parintii fiind divortati, sotul supravietuitor nu mai are niciun drept la mostenire. Si nici partajul nu se mai poate face, caci nu mai exista celalalt sot. Deci bunurile ramase in urma decesului se impart intre copii defunctului si atat. In cazul acesta.

      Ștergere
  71. Părinţii mei sunt divorţaţi, dar nu au efectuat acţiunea de partaj. Ei deţin în devălmăşie un imobil. Tatăl meu îmi poate vinde partea sa cu sau fără acceptul mamei? Ce alte forme mai există pentru transferul bunurilor tatălui către mine?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Atata vreme cat nu s-a facut partajul, tatal nu va putea vinde fara acceptul mamei.

      Ștergere
  72. Traiesc in concubinaj si avem un copil impreuna.El vrea sa renunte la toate drepturile asupra copilului voluntariat.Se poate?Daca da cam in cat timp rezolvam aceasta problema si unde trebuie sa ne adresam ? Va mltumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Fiind o chestiune de familie, aveti doua variante: mediator - prin acord de mediere si plan parental si/sau instanta ( procedura ce dureaza foarte mult timp). Insa practica prevede ca renuntarea voluntara trebuie sa pastreze totusi si un drept de vizita oarecare. Succes!

      Ștergere
  73. daca un parinte a decedat si casa a ramas sotiei si celor 3 copii.ce drept are nevasta unuia dintre copii la apartament?va multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Drepturile dobandite din mosteniri nu intra in bunurile comune dintr-o casatorie. Deci sotii nu au niciun drept real sau posibil asupra bunurilor mostenite de celalalt sot si nu pot face niciodata obiectul partajului.

      Ștergere
  74. Buna ziua am si eu o intrebare, judecatoria a hotarit ca tata copilului sa plateasca pensia alementara pina la majorat.De doi ani nu a platit nimic copilul are sase ani.De nenumarate ori ne-am adresat executorului judecatoresc dar nici un rezultat.Eu si copilul suntem invalizi de gradul doi. Ce sa face cui sa ne adresam sau ce cerere trebuie de scris. Multumesc mult.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Puteti sa va adresati cu o plangere penala impotriva acestuia, pentru nerespectarea hotararilor judecatoresti. Succes!

      Ștergere
  75. Buna ziua! am un bebe de 10 luni si tatal copilului a plecat de acasa, mentionez ca stau cu parintii. Nu am divortat si nu vrea sa imi dea bani pt copil . Cum as putea legal sa il oblig? multumesc frumos.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Intai de toate trebuie sa deschideti divort si in cadrul lui incredintarea minorului. Dupa incredintarea minorului se stabileste si pensia de intretinere.

      Ștergere
  76. Cat ar costa un divort la tribunal? Suntem casatoriti de 5 ani, nu avem bunuri comune.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Costurile unui divort depind si de situatia existenta in parti. Exista minori, sunt relatii tensionate, sotii sunt reciproc de acord, samd. Daca va reprezentati personal costurile refera doar taxele de timbru (actualmente cca 200 lei), daca solicitati experienta unui avocat, costurile pot ajunge intre 800-1.500 de lei, in functie de situatia existenta intre soti. Daca va stiti cu probleme, nu va aparati singuri.

      Ștergere
  77. Buna ziua ,am si eu o intrebare am 19 ani as vrea sa stiu ce drepturi sau daca am vreun drept asupra apartamentului in care stau.Ap. fiind pe numele mamei parintii nu sunt divortati? si in cazul in care ei decid sa divortete cu mine ce se intampla defapt, eu fiind studenta?.Mulumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu ai niciun drept asupra apartamentului! Este bunul si proprietatea partintilor, indiferent de situatia acestuia in caz de divort. Drepturile tale, posibile, se vor naste numai in cazul decesului unuia dintre ei. Pana atunci nu ai niciun drept asupra bunurilor ce sunt in proprietatea lor.

      Ștergere
  78. Buna ziua.Fiul meu a facut 18 ani dar inca este la liceu.Am stabilit de comun acord sa-i platesc in continuare pensia insa intre timp m-am recasatorit si mai am doi copii.As vrea sa m-i se recalculeze tina-nd cont si de ceilalti doi copii.Unde sa ma adresez si ce acte imi trebuiesc. Va multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Actiunea prevede recalcularea drepturilor de intretinere. Luati legatura cu un avocat sa va consilieze asupra acestei situatii. Din pacate spatiul nu ne permite sa va furnizam toate informatiile necesare.

      Ștergere
  79. Buna ziua ma numesc Ionela am trait in concubinaj 12 ani in care au rezultat 2 copii,sintem de 3 ani despartiti si vreau sa obtin copii eu lucrez in italia de 3 ani si trimit banii pentru intretinerea lor copii sunt la el ,datimi un raspuns va rog frumos

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ca sa obtineti custodia, trebuie intai sa deschideti actiune de incredintare a minorilor.

      Ștergere
  80. Buna ziua, doresc sa va intreb ceva important pentru mine.Doresc sa stau cu prietenul meu dar parintii mei nu sunt de acord iar eu am doar 17 ani.Va rog sa imi spune-ti daca parintii mei pot sa faca o plangere la politie si pe el sa il afecteze in mod direct chiar daca eu sunt la el de buna voie, poate sa il bage la inchisoare cu toate ca nu e rapire? Va multumesc .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Fiind inca minora, esti inca sub tutela parintilor, conform legii. Prin urmare ei pot oricand face orice acte necesare, inclusiv plangeri penale. Solutionarea unei plangeri penale poate lua si forma de arest, in functie de incadrarea care i se da. Pana la implinirea varstei de 18 ani, legea nu iti da capacitate deplina de exercitiu, prin urmare te sfatuim ca inainte sa iei decizii, sa te asiguri ca si ei sunt de acord. Altfel poti crea probleme pe viitor. Si tie si celor din preajma ta.

      Ștergere
  81. Buna seara,in ideea ca imi pot ajuta sora si alte persoane aflate in situatia ei ,va adresez si eu o intrebare sau o rugaminte : Ne puteti da un sfat va rog cum ar trebui sa procedam in cazul in care dupa o relatie de cativa ani a reiesit un copil pe care tatal nu l-a vrut ,( evident pe acest motiv relatia a luat sfarsit) , iar acum nici nu vrea sa il recunoasca chiar daca sora mea nu are nici o pretentie de la el, ci vrea doar ca nepotul meu sa aibe tata in acte macar? Ce putem face? De unde sa incepem si cum? Nu stim incotro sa o luam pentru ca micutul sa aibe tatal macar in acte, sora mea este de parere ca va avea de suferit pe viitor micutul ne avand tata in certificat . Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exista o posibilitate legala, prin intermediul careia se poate stabili tatal, prin hotarare judecatoreasca. Actiunea se numeste: paternitate, actiune in recunoastere/stabilire a paternitatii pe cale judecatoreasca. Avand in vedere ca este o actiune destul de grea, mai ales prin prisma faptului ca riscati sa pierdeti dreptul de a-l numi tata pe cel in cauza, pentru totdeauna, eu va recomand sa contactati un avocat specializat in drept civil, pentru a demara aceasta actiune. Daca sunteti din Bucuresti, va putem programa sa stam de vorba pe larg. Ne puteti scrie in adresa de email din rubrica "contact"

      Ștergere
  82. Buna ziua, as avea si eu nevoie de cateva raspunsuri, daca se poate sa ma ajutati.In anul 2010 s-a facut succesiunea dupa socrul meu. Soacra mea si cumnata au renuntat la partea ce le revenea din partea socrului meu. La randul ei, soacra i-a cedat sotului printr-un partaj voluntar, "nuda proprietate si cota de 1/2 din dreptul de uzufruct viager", iar dansei ii revine "cota de 1/2 din dreptul de uzufruct viager". Este normal ca in acel act sa nu apara ca este casatorit ? In cazul acesta, ce se poate face, avand in vedere ca toate imbuntatirile si intretinerea casei au fost si sunt suportate de noi, prin imprumuturile bancare pe care le-am facut. mentionez ca avem si o fata de 18 ani. Va multumesc si sper ca nu veti ocoli intrebarea mea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu va ocolesc intrebarea si ma vad in postura de a repeta inca o data, cu speranta sa se inteleaga cat mai bine - bunurile ce fac obiectul unei mosteniri, nu intra in masa comuna a sotilor! Prin urmare este legal sa nu apara "casatorit", precum casatoria nu are nicio relevanta in cazul unei mosteniri, cat nici nu se poate face nimic, caci legile dintotdeauna au stabilit mereu categoria aceasta de bunuri, separata de bunurile comune. In caz de partaj, dupa divort, se poate solicita sulta pe cota-parte a imbunatatirilor aduse mostenirii, din timpul casatoriei, insa, aceasta este o problema diferita! Mult noroc!

      Ștergere
  83. Buna seara, am nevoie de ajutorul dv.. Tatal meu a decedat dupa 11 ani de concubinaj (locuiau impreuna). La succesiune am fost unica mostenitoare, concubina nu a fost chemata la masa succesorala. Concubina m-a dat in judecata revendicand 70% din bunurile si investitiile din apartamentul proprietatea tatalui. Pe perioada concubinajului au fost cumparate 2 masini, un apartament, bani in cont si altele, toate pe numele concubinei. Ce sanse am sa solicit drept de creanta 50 % din bunurile realizate impreuna cu tatal meu care sunt pe numele ei. Pot dovedi contributia cu veniturile lui .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Problema dvs este destul de stufoasa si nu ne permite spatiul sa discutam pe larg asupra ei. Insa oricand puteti adresa instantei orice punct de vedere, important este cum il realizati. Va recomandam serios sa luati legatura cu un avocat - sau cu noi daca sunteti din Bucuresti - si sa va calauzeasa in redactarea pretentiilor dvs. Este foarte important!

      Ștergere
  84. Tatal meu a mostenit o casa de la parintii lui care au docedat vrea sa o vanda, va rog sa mi spuneti daca eu ca fiica a lui legal pot sa ma impotrivesc?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu se poate nimeni opune vanzarii unui bun care apartine unei alte persoane, indiferent de modul de dobandire. Deci nici dvs nu va puteti opune vanzarii, neavand niciun drept concret asupra imobilului respectiv.

      Ștergere
  85. Buna seara! Sunt casatorita, iar sotul mai are o fata majora (18 ani) din alta casatorie..(pentru care plateste pensie alimentara) as vrea sa stiu, daca sotul se trecea pe numele meu, mai era obligat la pensia alimentara? Va multumesc si astept un raspuns!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Schimbarea numelui nu iti schimba calitatea de parinte. Indiferent cum alegi sa te cheme pe parcursul vietii, calitatea de tata/mama nu se modifica. Are intotdeauna aceleasi drepturi si obligatii fata de copilul sau, acelasi CNP, acelas ADN.

      Ștergere
  86. Buna ziua! Pana la ce varsta se plateste pensia alimentara? Este obligat tata, sau mama, sa mai plateasca pensia daca ”copilul” a implinit varsta de 18 ani? Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pensia de intretinere se plateste pana la majoratul copilului, insa, daca copilul isi continua studiile, are dreptul la pensie pana la varsta de 24 de ani.

      Ștergere
  87. Buna seara! Cum mi-as putea obliga tatal, ce traieste in strainatate, sa imi plateasca pensia alimentara? Parintii mei sunt divortati, eu sunt studenta, am 21 de ani.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ca sa poti obtine obligarea la plata indemnizatiei, trebuie sa il chemi in judecata pentru stabilirea si plata drepturilor. Cu actiunea te poate ajuta un avocat. Succes!

      Ștergere
  88. Buna ziua! Sunt mama unui minor de 17 ani, care trebuia sa beneficieze de pensia de intretinere din iunie 2002, insa tatal nu a inteles sa se achite vreodata de obligatia legala. Va rog sa imi spuneti daca se mai poate interveni, in baza sentintei judecatoresti din 2002, pe calea executarii silite, ori pe alta cale a instantei in vederea obtinerii sumelor datorate din urma si in caz afirmativ, pe ce prioada anterioara? In acest caz opereaza prescriptia din civil?
    Cu multumiri anticipate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se poate interveni, insa dreptul de prescriptie va limiteaza recuperarea la ultimii 3 ani, calculati de la momentul introducerii cererii de executare. Succes!

      Ștergere
  89. Buna ziua, vreau sa stiu daca ma puteti ajuta. Sunt divortata ce cca 18 ani, acum fata este la facultate, la zi.Problema este ca tatal ei nu vrea sa imi dea jumatate din taxele platite la scoala si din banii dati pe carti. Sumele sunt destul de considerabile iar eu m-am imprumutat de bani l;a timpul respectiv. L-am sunat de mai multe ori dar imi spune ca nu are de unde sa faca rost de bani, desi este salariat. Nu stiu la ce firma lucreaza, nu a vrut sa imi spuna. Vreau sa stiu deaca ma puteti ajuta si cat m-ar costa. Va multumesc ant6icipat pentru raspuns. Sorina

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Va putem ajuta, cu siguranta. Va rugam sa ne contactati pe avocatulmeu@rocketmail.com. Va asteptam!

      Ștergere
  90. Buna ziua! Ma divortez de sotul meu si nu stiu cum sa procedez pentru pastrarea numelui, deorece am publicat niste materiale scolare auxiliare, si o culegere, pe care am pus-o in vanzare . Vreau s-o retiparesc si nu pot schimba autorul, fiindca s-au luat aprobari ISBN pe titlu si autor .
    De asemenea, am dezvoltat o idee de afaceri MLM in care am un grup de peste 8 000 de persoane, cu ramificatii internationale si toata aceasta "constructie",nu poate trece asa usor de pe un nume pe altul.
    Cum as putea proceda pentru pastrarea numelui, daca sotul nu este de acord? Se poate face ceva in acest sens?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar si fara acordul sotului, instanta poate incuviinta sa pastrati numele dobandit prin casatorie daca faceti dovada notorietatii acestuia in activitatea dvs. Din cate inteleg aveti suficiente motive sa vi se lase acest nume si dupa divort. Succes!

      Ștergere
  91. Buna ziua , va rog sa ma ajutati ! Mama a murit cand aveam 2 ani si 8 luni am fost adoptat de catre nasii ce m-au botezat , am un frate mai mare care a ramas cu tatal natural . in urma cu 5 ani s-au judecat pentru mostenire la apartamentul in care am locuit toti 3 pana la moartea mamei , s-a facut partajul intre cei 2 (tatal si fratele) , asi dori sa stiu daca eu am dreptul la o partea din acel apartament fiind adoptat si cu numele de familie schimbat . Va rog sa ma ajutati si sa ma luminati in aceasta privinta . Va multumesc anticipat !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Fiind adoptat cu acte, ati pierdut dreptul de mostenire de la familia biologica. Deci nu mai aveti drepturi asupra mostenirii, nemaiavand calitatea de fiu/fiica. Succes!

      Ștergere
  92. Cat de repede se poate incheia un proces de paternitate ? Mentionez ca tatal vrea sa recunosca copilul. In cazul unei casatorii ar fi mai rapid?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Un proces poate dura cca 1 an. Casatoria nu echivaleaza cu recunoasterea minorului. Insa, puteti sa alegeti si o mediere, pe acest subiect. Se termina repede, mai ales daca spuneti ca va intelegeti. Puteti incerca sa luati legatura cu un mediator. Succes!

      Ștergere
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...