Noutati juridice

Al catelea citititor esti?

ITI PLACE? FII ALATURI DE NOI CU UN LIKE!

INTREBARI SI RASPUNSURI PENTRU ALTE DOMENII

ALTE DOMENII DE DREPT:

In aceasta categorie intra:
  • Relaţiile de constituire, repartizare şi utilizare a fondurilor băneşti ale statului şi ale instituţiilor publice,
  • Impozite, taxe, contributii la asigurari sociale, dobanzi, penalitati
  • Redevente si chirii 
  • Achizitii publice, licitatii 
  • plangeri importiva actelor cu caracter normativ emise de Consiliile Locale ale Primariilor si/sau Consiliul General al Municipiului Bucuresti
  • plangeri impotriva actelor cu caracter normativ emise de autoritati publice ale statului (Autoritati, Ministere, Oficiul Concurentei, Oficiul pentru protectia consumatorului, samd)
  • plangeri importiva nesolutionarii la termen /nemultumiri la raspunsurile primite la o petitie adresata catre Autoritatile publice locale si/sau centrale ale statului
  • Cereri de anulare a actelor normative emise de autoritatile publice centrale si/sau locale ale statului, etc. 
  • Plangeri impotriva proceselor verbale de contraventie emise de oricare dintre autoritatile statului cu competenta in sanctionare si care intra sub incidenta OG 2/2001, etc.
     
IMPORTANT! 
Deoarece numarul de comentarii a depasit limita si exista dificultati in incarcarea paginilor pentru vizualizarea raspunsurilor, am decis sa afisam doar intrebarile deja tratate. 

MOMENTAN COMENTARIILE LA ACEASTA PAGINA 
NU MAI SUNT PERMISE.


112 comentarii:

  1. Am fost angajatul unei Societati de stat, in data de 1 aprilie 2011 am fost disponibilizati prin concediere colectiva 300 de persoane si nu am beneficiat de prevederile unei Ordonante de Guvern care prevedea protectia sociala a persoanelor disponibilizate prin acordarea unui venit de completare, pentru ca la momentul respectiv anumite articole din ordonanta ce prevedeau venitul de completare erau abrogate de o alta ordonanta, ulterior datei de 1-04-2011 sa aprobat iarasi venitul de completare. In cadrul acestei societati toate persoanele disponibilizate si inainte de 1-04-2011 si dupa, adica pe 1-01-2012 au beneficiat si beneficiaza de aces venit de completare. Intrebarea mea este, daca am actiona in judecata aceasta Societate de stat pentru discriminare ce sanse am avea? Suntem singuri din 1997 si pana in 2012 care am fost disponibilizati si nu am beneficiat de aceasta protectie sociala.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce pot sa spun? La momentul desfacerii contractului de munca spui ca acea OG nu mai era in vigoare. Eu acum te intreb: in ce baza legala ti-ar putea da instanta castig de cauza? Pentru ca legea civila nu retroactiveaza (adica nu dispune pentru trecut). Pe solutia discriminarii... aici ai ceva de munca pentru ca va trebui sa dovedesti ca te incadrezi in OG 137/2000. Nu pot aprecia sansele in lipsa unor dovezi clare pe care sa le pot considera.

      Ștergere
  2. Buna ziua.Lucrez de un an de zile in cadrul unei companii private de retail. In ultimul timp compania a avut probleme financiare si are datorii foarte mari catre parteneri. Saptamana aceasta am fost anuntati ca firma va face concedieri colective si ne-a fost dat spre semnare un act aditional prin care se ofereau doua salarii compesatorii cu conditia sa se incheie contractul de munca de a doua zi cu art 55 b . Persoanele care au refuzat semnarea au primit preaviz de concediere art 65 1 unde nu se mentioneaza nimic de concediere colectiva si fara a primi si salarii compensatorii. In contractul de munca se specifica ca avem dreptul la preaviz de 20 de zile in cazul concedierii. Se poate actiona compania in instanta? Multumesc anticipat pentru raspuns.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Puteti face contestatie impotriva deciziei de desfacere a contractului de munca in termen de 30 de zile de la data primirii si o depuneti la Tribunalul in circumscriptia caruia sunteti arondati. Insa cel mai bun lucru pe care il poti face este sa cauti un avocat si sa il lasi pe el sa faca ceea ce trebuie facut, ca stie cel mai bine!

      Ștergere
  3. Daca sunt concediat fara motiv, ce pot sa fac, cui sa ma adresez pentru a reclama acest fapt?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poti face contestatie impotriva deciziei de concediere, in termen de 30 de zile de la data primirii deciziei, si o depui la Tribunalul in circumscriptia caruia apartii. Dar cel mai bun lucru pe care il poti face este sa iei legatura cu un avocat si sa il lasi pe el sa faca ce este de facut.

      Ștergere
  4. buna ziua, am o firma dr transport internationala si am agjat un sofer pe 23.01.2012, l-a trimis in cursa (extern)si la jumatate cursei m-a sunat ca el vine acasa ca este frig i-amsugerat sa mearga la hotel sa stea pana incarca masina dar nu a vrut a lasat camionul nu stiu unde si a venit acasa ,acum imi trimite mesajesa-i dau adeverinta de salariat pentru medicul de familie ,in timp ce eu nu stiu absolut nimic despre masina. CE atrebuie sa fac?
    multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai depinde ce relatii vreti sa pastrati cu el. Sa va intelegeti amiabil sa-l trageti la raspundere sau sa va indreptati impotriva lui penal pentru disparitia masinii? Sa ii desfaceti contractul de munca pentru fapta sa sau sa treceti cu vederea cele petrecute? Numai tu stii ce vrei sa faci, eu nu te pot sfatui.

      Ștergere
  5. Bună ziua,
    Mă numesc Cristi, în martie 2008 am fost accidentat de o maşină, am fost internat în spital şi pentru că nu aveam asigurare, am plătit pentru 6 luni asigurare medicală fără să închei un contract cu casa.
    În decembrie 2011 casa de asigurări mi-a trimis decizie de impunere şi somaţie de plată prin care să plătesc retraoctiv asigurarea. Am făcut contestaţie la executare motivat de faptul că nu am încheiat contract cu casa, nu am beneficiat de alte servicii medicale, nu am venituri de nici o natură, iar în septembrie 2008 am plecat din ţară.
    Ce şanse am, ce mă sfătuiţi?
    MULŢUMESC

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cristi eu nu pot estima sansele fara sa stiu dosarul, sa vad actele... Nici medicul nu da tratament daca nu consulta pacientul, nu? Te pot programa la o audienta si pe baza a ceea ce voi vedea voi putea aprecia.

      Ștergere
  6. Doamna avocat, va rog mult, puteti sa-mi spune-ti dc. actele de mana(ex. contract), intre pers. fizice, sunt valabile?
    va multumesc anticipat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Depinde la ce iti va folosi. Actele de mana sunt doar un inceput de dovada si au valabilitate numai intre partile semnatare, insa nu detin valoarea unui titlu executoriu, daca acestea cuprind sume, bunuri sau alte valori.

      Ștergere
  7. Buna ziua,

    Am o intrebare legata de gestiunea de biblioteca publica.Eu detin deja gestiunea unei astfel de biblioteci(cu un nr mare de volume), deoarece colega mea trebuie sa iasa la pensie, ma obliga pe mine sa preiau alta gestiune a altei biblioteci detinuta in acest centru!Care este procedura legala pe care o pot invoca sa nu primesc cea de-a doua gestiune?

    Va multumesc anticipat!

    RăspundețiȘtergere
  8. Nu exista nicio procedura legala. Le spui ca nu doresti alta gestiune.

    RăspundețiȘtergere
  9. Buna ziua,
    Nu stiu unde as putea posta intrebarea mea, dar sper ca nu va incurc cu ea aici. O singura nelamurire as avea. Eu am dat demisia la locul meu de munca, si sunt in perioada de preaviz de 15 zile si mi se termina in data de 7 martie. Sefa mi-a comunicat urmatoarele: "legea asa spune" ca eu trebuie sa stau si dupa preaviz pana gaseste pe alta persoana, inlocuitoare (si 2 sapt ), ca daca nu stau contabila ei "va scrie ceva neplacut in cartea de munca"! Intrebarea mea: Poate sa ma santajeze sa stau mai mult decat per. de preaviz, este in lege ca eu trebuie sa stau pana gaseste pe altcineva?

    Va multumesc anticipat,
    Orban Eniko

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu este adevarat ca spune sefa ta. Este o aberatie mare cat ea. Tu esti obligat sa stai numai acele 20 de zile de preaviz si dupa aceea gata. Nu va putea sa scrie "neplacut" in cartea de munca, pentru ca este obligata sa inregistreze demisia.

      Ștergere
  10. Buna ziua!ma numesc Alexandra si am o problema,pe data de 03.01.2012 mi sa suspendat permisul pe durata de 30 de zile,mi sa dat procura pt 15 zile...si amenda+avertisment.Am facut contestatie la amenda,mi-am luat avocat,dar la prima infatisare nu sa prezentat nimeni de la IPJ Arad,mai exact de la Serviciul Rutier.angajatul MAI care mi-a suspendat permisul a spus ca are filmarea de pe masina din dotare si ca imi arata,cand am cerut sa imi arate a spus ca nu se poate,doar in instanta,asa ca am contestat si am mers la prima infatisare...nimeni,doar eu si avocatul meu..sa amanat pe data de ieri,ieri am mers la a 2-a infatisare,am cerut sa se tina cont de neprezenta reprezentantilor serviciului rutier si de lipsa probelor.si astazi am aflat ca am pierdut si sa dat castig de cauza politiei rutiere Arad....nu mi se pare corect sa se ia o astfel de decizie fara a tine cont de dezinteresul lor.nu am avut martori in momentul suspendarii permisului,deoarece eram singura in masina!oare sa fie asta motivul ptr care au castigat ei???Va implor spuneti-mi ce ar fi de facut sau cum sa procedez acum?Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Alexanda, nu toata lumea care contesta castiga. Acum trebuie sa iti predai permisul in 15 zile de cand ai aflat solutia, altfel se va dubla pedeapsa. Si ca o paranteza: oricine are posibilitatea sa aleaga daca se prezinta sau nu. Avocatul tau sigur ti-a spus ca procesul verbal se bucura de prezumtia de legalitate, asta inseamna ca tu trebuie sa fii EXTREM de intemeiata sa-l anulezi si ai pierdut pentru ca nu ai reusit sa demontezi legalitatea acestui pv. Tin pumnii pe viitor! Succes!

      Ștergere
  11. Buna ziua,
    Ma numesc Cristina,lucrez la o unitate de stat ,pe data de 24.02.2012 am primit preaviz in urma desfintarii locului de munca atat eu cat si colega mea.Ultima zi de munca este 22.03.2012.Conducerea unitatii incearca sa obtina anularea preavizului pentru un post.Mentionez ca in unitate cele 2 posturi pe care suntem angajate sunt de gestionar.Eu lucrez din anul 1988 iar colega mea din 1979.Amandoua am urmat acelasi liceu de specialitate.Eu am 42 ani,colega mea are 52.Seful nostru a specificat ca daca este sa salveze un post,cea care ar putea ramane este colega pentru ca este mai veche pe post decat mine.Eu am un copil care este student la zi cu plata,iar colega are 3 copii,dintre care 2 casatoriti iar 1 este student la zi fara plata.Eu am fost operata pe coloana in anul 2011.Eu am mai urmat cursuri de calculator si cursuri universitare cu specializarea contabilitate si informatica de gestiune.Specific acestea deoarece ma intereseaza daca se tine cont de vechime sau de calificarile pe care le ai in plus fata de cea de baza si daca da,care este procedura de urmat in continuare

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Depinde si de ce anume scrie in contractul colectiv de munca care se aplica in unitatea voastra... Asa, in general, sunt mai multe conditii de care se poate tine seama la o reincadrare si vechimea este una dintre ele.

      Ștergere
  12. anul trecut am avut un accident de circulatie si mi s-a suspendat permisul pe 30 de zile,desi la locul accidentului nu a fost nici un organ de politie pt a determina gradul meu de vinovatie.eu aveam cedeaza trecerea iar celalalt sofer mi-acrosat bara fata.am vb cu el si a ramas sa mergem pe intelegere amiabila dar dupa 48 de ore vde la accident am fost chemat la politie si mi s-a suspendat permisul.daca pierd in tribunal contestatia se dubleaza perioada de suspendare?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Perioada de suspendare se dubleaza daca si numai daca ai pierdut procesul si nu te-ai prezentat la politie in urmatoarele 15 zile de la pronuntare sa il predai.

      Ștergere
  13. Buna seara.Ma numesc Linda.Am o nelamurire cu fostul loc de munca.Nu am stat in preaviz, mi-a desfacut contractul cu art 61 lit a din codul muncii si mi-au trimis o foaie acasa precum ca daca as vrea sa constat decizia,aceasta se poate face doar in Bucuresti.Precizez ca sediul firmei este in Bucuresti iar punctul de lucru la care am lucrat se afla in Brasov.Va rog sa imi spuneti daca as putea sa constat decizia in Brasov.Va multumesc frumos!O zi Frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu este adevarat ce scrie in decizie!!! Contestatia impotriva deciziei de desfacere a contractului de munca se face la domiciliul angajatului, nu la sediul firmei!

      Ștergere
  14. Buna ziua. Numele meu este E. Ioan, si sunt membru fondator si secretar general al unui ONG cu caracter sportiv. Presedintele acestui ONG doreste sa demisioneze si sa schimbe sediul social care se afla la domiciliul sau, functia sa urmand sa o detin eu. Eu deja am gasit un alt sediu, dar nu am gasit pe nimeni care sa-mi explice cum sa fac aceste lucruri si unde trebuie sa ma adresez. Va multumesc pentru timpul acordat. Cu respect.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Trebuie sa mergeti la un avocat sa va faca documentele necesare si sa va explice pasii ce trebuiesc urmati. In principiu trebuie sa intruniti toate conditiile statutare si cele prevazute de OG 26, respectiv sa nu scadeti sub limita minima de fondatori prevazuta pentru tipul de ONG care sunteti. Din ce povestiti deduc ca este vorba de o Asociatie.

      Ștergere
  15. Trebuie sa mergeti la un avocat sa va explice cum sta treaba cu ONG-urile si sa va faca documentele necesare cat si sa va indrume pasii. In principiu trebuiesc respectate prevederile statutare si dispozitiile OG 26/2000, conditia esentiala este sa nu scadeti sub nr. minim de fondatori prevazut de lege. Din ce deduc sunteti o asociatie. Daca sunteti din Bucuresti, va putem ajuta noi.

    RăspundețiȘtergere
  16. Buna seara doamna avocat, ma numesc Rusu Ana si sunt studenta la Universitatea de Petrol si Gaze Ploiesti , zi-buget si prin urmare beneficiez de abonament ratp gratuit lunar.
    Astazi cand ma aflam in mijlocul de transport pt care am abonamentul a urcat controlul si mi-a solicitat ab+leg sau biletul iar eu cand mi-am cautat documentele am constatat ca-mi lipseste abonamentul si ca urmare am fost "victima" unei amenzi pe care am refuzat s-o achit deoarece stiam ca-l am tocmai pt ca am semnat la primirea lui si deci nu am semnat PV si nu l-am luat spunand ca voi contesta amenda, l-am cautat si nu l-am gasit niciunde, singura dovada pe care o am ca am primit un abonament pentru aceasta luna este lista cu beneficiarii din grupa mea semnat si stampilat de universitate si cu semnatura mea la primire.
    As dori sa contest aceasta amenda la judecatorie pentru ca prefer sa-mi cumpar eu alt abonament decat sa platesc acea amenda avand in vedere ca este si prima data cand mi se intampla in 6 ani de navetist.
    Credeti ca am vreo sansa doar cu acea lista si poate cu persoana care se ocupa cu aceasta ca si martor?
    Vineri as dori sa ma duc la judecatorie sa intentez contestatia si de aceea as dori o opinia unui expert.
    Multumesc! si o seara buna

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ana, ca sa te duci vineri (maine) si sa depui contestatia trebuie sa si ai procesul verbal pe care il contesti, ori tu ai zis ca nu l-ai semnat, prin urmare SIGUR nu ti-a fost inmanat pe loc. Nu ai momentan ce contesta, asteapta sa ti-l comunice acasa si apoi discutam asupra motivelor de nulitate. In principiu tu pastreaza lista despre care vorbesti, iti va fi foarte utila la acel moment. Pana atunci stai linistita si vezi de frumoasa primavara :)

      Ștergere
  17. Buna ziua,
    Va rog sa-mi spuneti daca decizia de pensionare anticipata vine cu data depunerii cererii si daca da, pe perioada de aspeptare de ia si pensie si salariu.
    Va multumesc anticipat !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 1. Pensionarea anticipata este momentan suspendata, printr-o Hotarare de guvern, pana la momentul iesirii din criza. Nu stiu sa se fi ridicat suspendarea.
      2. Decizia nu va vine imediat, sunt luni bune de asteptare.
      3. Pensia cuvenita vi se va calcula incepand cu data depunerii cererii, daca vi se admite cererea, retroactiv, pentru fiecare luna de asteptare.
      4. In cazul pensiei anticipate angajarea este interzisa!

      Ștergere
  18. Buna ziua d-na avocat - banca la care am card de salariu a primit de la ANAF o adresa de infiintare poprire asupra disponibilitatilor banesti - mi a blocat suma respectiva si asteapta sa lamuresc situatia. Am intrat in posesia adresei si am vazut ca e o problema ce tine de diferente de impozit anual de regularizat - sint mentionate 4 titluri executorii - cel mai consistent din 2008, iar celelalte penalitati la el. in 2008 am fost la ANAF si am vorbit neoficial cu cineva care mi a spus ca sint 20000 de debitori si ca daca trec 5 ani se prescrie.
    azi - am aflat ca nu.
    in 2008 le am spus ca nu mi a fost comunicat titlul si pentru ca nu puteau sa imi arate confirmarea sau nu aveau chef - m au sfatuit sa mai astept.
    Adevarul este ca nu mai stiu ce am primit sau nu - am o amintire vaga , ca am primit unul din titlurile de penalitati.Am citit OG 93 - despre prescriere - dreptul de executare silita a luat nastere in 2004-2005 - au trecut 5 anni - am vazut pe un blog ca daca primesti un titlu executor , de atunci se considera inca 5 ani - sau nu! adica dreptul de prescriere se prelungeste - asta e prima intrebare. cealalta - daca ei nu imi pot arata confirmarile de primire - nu au indeplinit procedura de comunicare - si deci daca contest pot sa cistig? va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Contacteaza de urgenta un avocat si faceti impreuna contestatia la executare.

      Ștergere
  19. buna seara! nu stiam procedurile in astfel de cazuri si am fost astazi la sediul ratp si mi s-a spus sa astept procesul verbal acasa si sa ma duc in primele 48 de ore de la primire sa ma interesez daca se poate anula si daca nu voi plati 125 de lei sau dublu in cazul in care depasesc cele 2 zile....acum tot ce pot face este sa ma ocup de studii si sa ma bucur dupa cum bine mi-ati sugerat de primavara
    inca o data va multumesc si o seara buna

    RăspundețiȘtergere
  20. Am primit o decizie prin care, conform legilor 239/2009 si 263/2010 trebuie sa dau inapoi pensia pe doua luni. Motivul: am avut un contract individual de munca cu Universitarea Bucuresti si am incasat sume necuvenite. Realitatea: eu nu am semnat nici un contract de munca cu universitatea. Activitatea desfasurata a fost in regim de plata cu ora, care nu intra sub incidenta legii 239/2009. Am documentele doveditoare de la universitate si Ministerul Educatiei. Cum formulez contestatia? Am citit ca la Contestatia la executare imi cer o cautiune de 10%. Nu am acesti bani. Atunci, o formulez ca o contestatie simpla? Nu prea stiu cum sa o scriu, ca sa aiba greutate, pentruca eu nu am incasat drepturi necuvenite. Ma puteti ajuta? Multumesc mult. Lucretia Dinescu, Bucuresti

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Doamna Lucretia, procedura care vi se aplica in aceasta situatie este totalmente diferita de ce ati citit dvs si nici vorba de vreo cautiune! Va pot ajuta, sigur, insa se impune sa va programez la o consultanta. Ma puteti contacta pe e-mail, la adresa avocatulmeu@rocketmail.com sa stabilim detaliile viitoarei intalniri. Insa sa nu iesiti din termenul prevazut pentru contestatie!

      Ștergere
    2. Buna ziua, Domna avocat,

      Va multumesc din suflet si va sunt recunoscatoare ca mi-ati raspuns prompt si intr-o zi de duminica.

      Va trimit imediat pe mail ultima versiune a contestatiei, ata cat m-a dus mintea.
      Cu stima,
      Lucretia Dinescu

      Ștergere
  21. Buna ziua. Am si eu o intrebare referitoare la valabilitatea unui proces verbal. Sunt student, dar ocupatia nu este scrisa; la "a savarsit urmatoarele" scrie : azi, in data de 02.05, la ora de mai sus, sus-numitul a fost depistat consumand in camera 210 corp A, consumand bauturi alcoolice. Locul este precizat mai sus (camin Mihail Kogalniceanu). Faptele comise sunt prevazute de art 3 pct 25 din legea 61/1991 si sanctionate de art. 4 alin lit. b din legea 61/1991. Din cate m-am interesat, incadrarea ar fi la deranjarea linistii publice, pe cand la descrierea faptei scrie altceva. Erau intradevar mai multe persoane acolo, dar o parte din cei care faceau galagie au primit avertisment. La "mentiuni", mi s-a spus sa scriu "recunosc fapta"si sa semnez, iar datorita faptului ca am vazut ca celelalte persoane care au scris cele indicate de domnii agenti au primit avertisment, am facut acelasi lucru. Ma scuzati ca va deranjez cu o chestie minora ca aceasta amenda, dar as dori sa stiu daca are vreun rost sa depun contestatie. Multumesc anticipat. Mihai Riurean, Bucuresti

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, eu nu am verificat articolele ce mi le-ai indicat, dar daca este asa precum spui si este dreptul tau sa o contesti. Daca este gresit incadrata sau intre incadrare si textele de lege nu exista identitate (precum spui) este anulabil. Vezi ca pe blog mai exista un articol: http://avocatulmeu.blogspot.com/2011/03/cum-anulam-un-proces-verbal-de-amenda.html#, iti va fi de folos. Se merita incercat daca si numai daca este cu amenda, nu cu avertisment. Bafta!

      Ștergere
  22. Oltean Claudia16 mai 2012 la 08:25

    Buna ziua. Proces verbal de contraventie pentru nerespectarea obligativitatii virajului la dreapta( evident am facut la stanga :D ), din ce ati scris dumneavoastra aici, exista cam toate elementele ca procesul verbal sa fie in regula intocmit, mai putin un aspect si anume prenumele contravenientului este scris gresit, adica in loc de Mioara, scrie Marioara. Acuma, eu m-as cam lega de asta sa contest Pv in instanta. Anulare, sau ce ? Va multumesc !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acum eu ce sa spun? Doar pe treaba asta sansele sub minime, este doar eroare materiala, nu va afecta valabilitatea PVC-ului.

      Ștergere
  23. Sarutmainile, suzati-ma daca apare de 2 ori intrebarea mea dar nu stiu daca am publicat-o bine prima data.Am luat o amenda pentru ca am circulat fara sa stiu cu masina unui prieten care nu avea asigurarea obligatorie aici sub denumirea de seguro, amenda este in valoare de 1500 de euro cu reducere la 750 de euro.Eu tocmai sunt pe cale sa vin in tara definitiv, intrebarea mea este urmatoarea:Daca eu nu ma mai intorc aici in spania ,in romania amenda este valabila pot avea de suferit de pe urma acestei amenzi.Va multumesc frumos!!! astept cu nerabdare raspunsul.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este foarte posibil sa apareti la noi cu amenzi din UE, odata ce facem parte din comunitate, din 2007.

      Ștergere
  24. Buna ziua,

    Am o problema in ceea ce priveste neplata de catre societatea la care am lucrat a concediului prenatal si postanatal ( au trecut 8 luni de cand am nascut), societatea motivand ca nu a primit banii de la stat si de aceea nu imi pot face plata. Va rog sa imi spuneti daca aceasta reprezinta un abuz din partea societatii sau asa se procedeaza in general la toate societatile si ce as putea face pentru a-mi recupera banii.
    In speranta ca ma veti putea ajuta va multumesc anticipat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Banii pe CCC se aloca de la stat, nu de la firma. E prima data cand aud asa ceva... si ma intreb oare tu ai avut contract de munca legal inregistrat?? Cauta sa alergi la directiile abilitate si afla unde te poti interesa sa vezi ce se intampla. Incearca sa discuti cu alte mamici sa va lamuriti. Nu vreau sa-ti dau o pista gresita.

      Ștergere
  25. Buna ziua...Am o intrebare referitor la conditiile unei instiintari scrise primite de la primarie in legatura cu o parcare...la inceputul anului am depus o cerere in nume personal...recent, am gasit in casuta postala o instiintare scrisa de la primarie adresata tatalui meu...in interior la Catre apare tot numele tatalui, acesta avand insa alt domiciliu decat al meu...incercand sa verific pe site-ul primariei datele la nume petent am introdus numele meu insa documentul era inexistent in baza de date...incercand sa introduc numele tatalui s-a deschis un anumit document...Deci din punctul meu de vedere, desi am facut cererea de parcare pe numele meu, avand la dosar acte doveditoare, primaria a introdus in baza de date numele tatalui, trimitind instiintarea pe numele acestuia..Intrebarea ar fi urmatoarea:pe instiintare termenul de confirmare a locului era de 10 zile, insa nu am putut confirma din motive obiective...Pot cere corectarea erorii de la primarie si retransiterea cererii de instiintare pe numele meu?pt a putea primi ulterior 10 zile pt confirmare?Din punct de vedere legal consider ca nu am fost instiintat.De asemenea, in regulamentul primariei se specifica ca angajatii Serviciului parcari au obligatia sa raspunda personal pentru continutul materialelor scrise pe care le intocmesc in competenta lor..Va multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Fa un memoriu si explica-le ce mi-ai explicat si mie, solicita revizuirea si repunerea in termenul de confirmare, aratand ce mi-ai aratat si mie. Atasaza o noua cerere de atribuire parcare la memoriu.

      Ștergere
  26. Buna ziua,

    In data de 26.06.2012 am primit citatie prin care sunt parte intr-un dosar de atragere in solidar a raspunderii pe legea insolventei in calitate de parat, mai bin e spus ca cenzor al societatii debitoare.
    Am ramas consternat studiind anexele din citatie ca figurez la registrul comertului ca cenzori pentru un mandat din 20.01.2005 pana la 20.01.2008.
    Eu am copia prin care mi-am prezentat demisia din calitatea de cenzor inregistrata cu numar de inregistrare 65 din 07 februarie 2005.NU AM FOST NICIODATA LA ACEA SOCIETATE, NU AM SEMNAT NICI UN DOCUMENT, NU AM FACUT NICI UN RAPORT, NU AM CERTIFICAT NICI UN BILANT PENTRU CA EU M-AM CONSIDERAT DEMISONAT.
    Faptul ca am acesta copie a demisiei (nu m-i s-a dat oroginal)imi este utila? Am vreo culpa daca conducerea acelei societatii si administratorii nu au facut demersuri la reg. comertului ca in baza demisiei sa fiu revocat?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Situatia ta nu se poate analiza decat daca vad si eu documentele la care faci referire. Daca doresti sa te programam la o consultanta, urmeaza sa ne contactezi pe email. Te asteptam!

      Ștergere
  27. m-ar interesa daca e posibil sa dau in judecata Mapn pt ore suplimentare neplatite,eu acum nu mai lucrez in sistem din 2010 sept,am lucrat 3 ani in care nu am avut nici zile libere in cazul in care s-au depasit orele legale si nici plata orelor suplimentare

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, sigur ca este posibil, in limita dreptului de prescriptie de 3 ani. Ne poti contacta pe email pentru mai multe detalii.

      Ștergere
  28. Buna seara,in urma raportului de expertiza contabila judiciara la recalcularea pensiei,limita de varsta s-a constatat punctajul total omis 1,88284.Decizia privind recalcularea din 21.sep.2010.Ce pot face in cazul acesta? multumesc, cu stima.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce sa puteti face? Inteleg ca sunteti inca in judecata. Sa lasati instanta sa decida asupra celor constatate de expertul judiciar! Apoi vedeti ce mai este de facut.

      Ștergere
    2. Buna D-na avocat,procesul inceput la tribunalul Resita,solicitand valorificarea unor sporuri de grupa a-1-a de munca,instanta a solicitat raport de expertiza contabila judiciara ,unde s-a descoperit punctajul total omis de 1,88284.Aici nu am avut castig de cauza,actionand prin recurs pe parata casa de pensii Resita,la CURTEA de Apel Timisoara care mi-a dat castig de cauza partial,una adeverinta de spor din patru ,irevocabila pronuntata in sedinta publica din 18 mai 2010.Doresc sa-mi recastig valoarea muncii mele de o viata bineiteles prin instanta,care sunt pasii de urmat?multumesc cu stima Stoicovici Gh. Caras-Severin.

      Ștergere
    3. Ma tem ca nu inteleg prea bine ce doresti sa faci! Ori ai avut un proces - pe care l-ai castigat in parte, ori vrei sa faci un alt proces, sau esti in alt proces pentru aceleasi drepturi? Ma tem ca nu poti cere de 2 ori acelasi lucru. Exista autoritate de lucru judecat pentru celelalte 3 adeverinte ramase.

      Ștergere
  29. buna ziua,primesc indemnizatie de crestere copil si totodata mi-am gasit un job ca zilier,este vreo problema?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da este. Cat timp primiti bani pentru concediul de crestere copil nu aveti voie sa inregistrati venituri. In caz contrar veti fi obligat sa returnati toti banii primiti. Mare atentie!

      Ștergere
  30. Buna ziua. Incep prin a va multumii pt. timpul acordat. Am o problema,a fost inceputa urmarirea penala impotriva mea acum 1 an pt. inselaciune si uz de fals,spun ei. M-au chemat,bineinteles am fost cu avocatul,am dat o declaratie,si de atunci nu mai stiu nimic. Nici de avocata nu mai dau... In caz de trimitere in judecata ma anunta in vreun fel pe mine personal? Desi cred ca domiciliu ales este cel al avocatei. Multumesc anticipat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu te sfatuiesc sa faci o adresa la politie, cu numarul de dosar de cercetare in care ai fost anchetat si sa le soliciti sa iti comunice stadiul dosarului si mai ales sa schimbi adresa de comunicare cu adresa in care locuiesti tu. Altfel putem discuta mult si bine de-a presupusul... cu atat mai mult cu cat banuiesti ca adresa de comunicare este la fostul avocat.

      Ștergere
  31. Buna ziua,
    Nu stiu daca am ales bine domeniul. As dori sa imi dati cateva informatii in legatura cu ridicarea masinilor.
    Tocmai mi-a fost ridicata masina in sectorul 6 Bucuresti pe motiv ca am parcat pe trotuar si nu am asigurat un spatiu de cel putin 1 m pentru circulatia pietonala. Mentionez ca nu au intocmit proces verbal. Am doar o dispozitie de ridicare si o comunicare din partea Directiei Generale de Politie Locala. Imi puteti spune va rog ce pot face in aceasta situatie. Am platit incredibila suma de 677 RON pentru a-mi recupera masina. Merita sa fac vreo contestatie. Ce ma sfatuti. Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In primul rand este necesar sa primesti un PVC. Fara acel PVC nu prea ai ce anume sa contesti... Banuiesc ca ti-l va trimite cu posta, daca nu ti l-au inmanat pe loc. Oricum, exista pe acest blog un articol destinat exclusiv acestui subiect - cat de legala este ridicarea masinii - te-as sfatui sa iti aloci ceva timp sa citesti articolul si comentariile aferente lui si sa vezi ce poti face. Succes!

      Ștergere
  32. Buna seara!Bunica mea a primit o decizie de la casa pensiei prin care este instiintata ca trebuie sa plateasca suma de 986lei bani pe care ea i-a incasat necuvenit din august 2009 pana in august2012. Este specificat ca poate depune contestatie la judecatorie in termen de 15 zile daca nu inseamna ca este de acord sa plateasca suma. Nu stim cum au ajuns ei la concluzia ca i-au dat mai multi bani si chiar daca ar fi asa nu vad unde este vina beneficiarului!? este bine sa depuna contestatie sau sa plateasca suma? pentru ea este foarte greu sa plateasca intreaga suma o data in situatia in care pensia ei este de 350 lei.Astept un raspuns de la d-voastra. Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In primul rand bunica ta trebuie sa faca contestatie si sa ceara lamuriri cu privire la provenienta acestei sume "in plus". Dupa ce va fi evaluata de comisia de contestatii de la casa de pensii, (unde evident ca se va respinge) in 30 de zile de la primirea raspunsului comisiei se va adresa Tribunalului unde isi are domiciliul (tribunal si nu judecatorie). Avand in vedere timpul destul de mare intre termene, eu as sfatui depunerea contestatiei in ambele locuri, simultan - Tribunal si comisia de contestatii a casei de pensii. Actiunea dumneaei este scutita de taxa de timbru. Succes!

      Ștergere
  33. Buna ziua,

    Art. 49, alin.(1), lit. b din Legea 263/2010 prevede:
    (1) In sistemul public de pensii se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite in continuare perioade asimilate, in care asiguratul:
    b) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu diploma.

    As dori sa stiu daca exista un text de lege care explica ce se intelege exact prin "durata normala" a studiilor.
    Exista interpretarea de a nu fi fost repetent in facultate. Sau cea de a fi absolvit durata minima obligatorie a studiilor.
    Eu am urmat facultatea de Fizica 5 ani cursuri de zi, intre 1973-1978 (4 ani absolviti cu diploma de licenta + in continuare anul V specializare, cursuri de zi, absolvit cu Certificat de absolvire). S-a considerat ca durata normala este 4 ani, desi anul V era tot cursuri de zi, fiind continuat doar de cei cu media mare dupa primii 4 ani, care era ca un examen de promovare. Anul de specializare, cursuri de zi, nu constituia studii postuniversitare, despre care stiu ca nu se iau in calcul.
    Va multumesc anticipat pentru ajutor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu exista un text de lege care sa defineasca "durata normala" a studiilor. Regula este de 4 ani. Exceptia este de 5 sau 6, in cazuri precum medicii sau specializarile. Acest aspect pe care mi-l evidentiati se poate rezolva numai prin hotarare judecatoreasca. Dupa ce veti primi raspunsul de la comisia de contestatii a Casei de Pensii, in vreme de 30 de zile promovati actiune in instanta privind contetatia modului de calcul al pensiei, la care veti atasa certificatul de absolvire a specializarii in discutie.

      Ștergere
  34. BUNA ZIUA AM O INTREBARE DOAMNA AVOCAT . LUCREZ DE 23 ANI GRUPA 1 DE MUNCA SI ULTERIOR GRUPA SPECIALA CONF LEGII 263/2010 . BENEFICIEZ DE GRUPA 1 SI CEA SPECIALA IN PROPORTIE DE 100%. DACA M-AM ANGAJAT LA 18 ANI LA METROREX IN 1989 SI PANA ACUM AM 23 ANI DE GRUPA. LA CE VARSTA POT IESI CEL MAI DEVREME LA PENSIE CONFORM LEGI 263/2010 ? IN LEGE SUNTE RECUNOSCUTI CA GRUPA SPECIALA LA UNA DIN ANEXE LA PUNCTUL 6 ACTIVITATEA DE INTRETINERE SI REPARATI ELECTROMECANICE LA METROU DESFASURATA 100% IN SUBTERAN

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ca sa va pot calcula varsta iesirii la pensie trebuie sa stiu data nasterii dvs. Pe informatiile primite nu pot calcula nimic, cu exceptia reducerilor de stagiu complet.

      Ștergere
  35. Buna ziua asi dori sa stiu daca pot sa lucrez cu 2 ore pe perioada concediului pentru cresterea si ingrijirea copilului fara a mi se taia indemnizatia ? Va multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In timpul maternitatii nu puteti lucra nici 2 secude platita. Altminteri pe langa faptul ca vi se taie indemnizatia, riscati sa fiti si pusa la restituirea indemnizatiei din urma, pana la momentul taierii acesteia!!!

      Ștergere
  36. Dina,
    Dna avocat va rog sa ma ajutati , nu stiu cum sa procedez .Am facut un contract cu o firma privata pentru construirea unei cabanute din lemn.Am platit pana acum 86% din bani la insistentele patronului,ca zicea ca nu are bani.Acum cabanuta este in stadiu:acoperisul nepus, dusumeau nepusa, lipsa obloane la geam,usa neterminata,instalatia electrica nefacuta, nevopsita, si nu mai lucreaza la ea.I-am dat ultimii bani de 2 saptamani ca zicea ca nu are bani pentru vopsea si acoperis, dar nu a facut nimic in acest timp.Contractul a fostt facut in aprilie cu termen 12 iunie apoi a facut un act aditional cu termen 27 iulie, nu l-a respectat nici acest termen.Am fost la protectia consumatorilor,a facut un act de terminare 1 octombrie si tot nu a facut nimic,CE SA FACEM, VIN PLOILE SI NU ESTE ACOPERITA SI NE TRATEAZA CU MULTA INDIFERENTA.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cauta un avocat, prezinta-i toate documentele si demareaza primele proceduri: fie de somare la executare, fie de restituire a pretului platit, fie de anulare a contractului de antepriza. Si iute pana nu dispare cu bani cu tot!

      Ștergere
  37. Buna ziua,
    In urma contestatie un PV de ridicare a masinii am castigat partial ceea ce am solicitat adica doar anularea PV dar am pierdut restituirea banilor de catre firma de ridicari. Ciudat e ca decizia a fost irevocabila dupa prima infatisare.
    As avea doua intrebari:
    1. Cum pot sa-mi recuperez bani de amenda daca am obtinut anularea PV?
    2. Din moment ce PV a fost anulat, in baza carui act mi-a fost ridicata masina? De ce nu am castigat si restutuirea banilor? Ce pot face sa-mi recuperez si acei bani de la firma de ridicari? Mentionez ca in acelasi proces am dat in judecata atat politia cat si firma de ridicari.
    Va multumesc anticipat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca instanta a respins restituirea acestor sume nu mai poti face nimic sa recuperezi! Judecata are rolul de autoritate de lucru judecat, prin urmare nici nu mai poti sa te judeci pe acest aspect, daca solutia s-a dat pe analiza fondului cauzei si nu pe vreo exceptie de prematuritate, inadmisibilitate, etc. Sentinta primita este irevocabila pentru ca de cativa ani, in cazul PVC-urilor, s-a decis scoaterea recursului pentru scurtarea judecatii.

      Ștergere
  38. Am depus la agentia de protectie a mediului un plan (plan urbanistic zonal) si am solicitat derularea procedurii deciziei de incadrare. Dupa 6 zile am fost instiintat ca planul depus se suprapune partial cu o arie protejata din natura 2000 (0,5%). Dupa primirea informatiei am retras planul pentru al modifica. Daca l-am retras acesta mai poate produce vreun efect? Va intreb asta pentru ca am fost dat in judecata de catre un concurent pe motiv ca am retras planul pentru a ma sustrage legislatiei de mediu respectiv HG 1076/2004. Va multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ati fost instiintat ca planul se suprapune si atat? Sau v-a comunicat si respingerea cererii de derulare a procedurii, in consecinta suprapunerii? In situatia in care planul nu a produs efecte in zona respectiva - adica nu ati inceput sa-l puneti in opera - nu se poate considera retragerea lui ca raspundere pentru actiunea concurentului. Pentru analiza completa a acestor aspecte va sfatuiesc totusi sa va prezentati la un avocat pentru a se studia toate documentele pe care le aveti.

      Ștergere
  39. Buna ziua, Astazi am primit o Somatie de Plata din partea SC EOS, cum sta treaba, eu nu am mai platit abonamentul de telefon de 6-7 luni, si cu timpul s-au adunat niste bani.... de care eu nu ii dispun, in jur de 1400 ron, fapt care nu am de unde sa dau acesti bani. Cum pot sa scap de aceasta companie, EOS, si ce pot sa-mi faca daca, eu cand am facut abonamentul de telefon doar cu buletinul acum cativa ani? Deocamdata nu am nimic pe numele meu, ex: casa.... bunuri si alte alea... As dori niste sfaturi din partea dumneavoastra, cu mult respect, GEORGE

    ..si imi cer scuze daca nu am postat unde trebuie..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu vei putea scapa de EOS, decat daca vor ei sa te lase in pace... sunt niste creditori care au tot interesul sa-si recupereze creanta. Daca nu ai nimic pe numele tau, iti pot infiinta poprire pe salariu.

      Ștergere
  40. Stimata d-ra Alina, stiu ca sunteti ocupata dar as vrea sa stiu daca pot face ceva cu concursul de la scoala despre care v-am scris, care s-a tinut fara sa fim anuntati desi m-am interesat mereu despre situatie;in ziua in care s-a tinut s-a afisat ca concurenta a fost admisa si interviul are loc peste o saptamana ceea ce mi s-a parut foarte ciudat, nu stiu ce sa fac numai concurs n-a fost este clar ca a fost un aranjament dar ma intreb se mai poate face ceva,am sanse sa intorc situatia si sa se reia concursul.Va multumesc mult si va doresc numai bine.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu nu stiu cum ati putea dovedi dvs cele povestite... si deoarece nu identific mijloace de proba nici nu pot sa sfatuiesc in vreun fel. Cate situatii nu sunt pe lume de acest gen si cate din ele au avut castig de cauza? Zero. Aranjamentul nu se poate dovedi prea usor si nu stiu in ce masura aveti energia si banii necesari sa incepeti un razboi al carui final nici chiar eu nu il pot prevedea.

      Ștergere
  41. Buna ziua,
    Am platit TAXA DE PROCESARE A VIZEI pentru Canada printr-o fila de cec la BCR pe 25.06.2012. Saptamana trecuta am primit un mail din Canada prin care ma anuntau ca nu mi-am platit aceasta taxa. Am luat legatura cu banca si mi-au spus ca intre timp s-a reziliat contractul de colaborare intre ei si canadieni si mi-au spus ca trebuie sa ma prezint cu fila de cec pentru a-mi recupera banii. Acest lucru este mai complicat pentru ca fila cec este in Canada si pana ar ajunge la mine dureaza ceva timp. Dar cu o copie nu se poate? Normal banca nu trebuia sa ma informeze ca nu pot face plata? Eu, din cauza asta pot pierde viza si toate celelalte taxe pe care le-am platit in procesul de obtinere al vizei.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pana va vine chitanta in original sa mai faceti o plata... daca intarzierea va pericliteaza viza. Degeaba mai discutam acum despre drepturi si obligatii...

      Ștergere
  42. Buna ziua.Am si eu o problema.In luna octombrie am participat la o licitatie privind vanzarea unui imobil.Am fost singura participanta, am oferit pretul de strigare si prin urmare am castigat.Au trecut cele 15 zile legale in care se putea face contestatie si prin urmare mi se poate emite actul de adjudecare.Dar am aflat ca exista inca din luna septembrie o contestatie la executarea silita la judecatoria din zona.Intrebarea mea este daca executorul judecatoresc a tinut corect licitatia, atata timp cat stia ca exista o contestatie la judecatorie?Nu trebuia sa tina licitatia doar dupa finalizarea procesului aflat pe rol la judecatorie, bineinteles daca mai era cazul? Si eu cum ar trebui sa procedez in continuare, avand in vedere ca am un act de adjudecare prin care sunt proprietar cu drepturi depline, avand in vedere ca instanta poate decide anularea acestuia daca se castiga contestatia la executare.Va multumesc anticipat pt rasp. dvs.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Faptul ca exista o contestatie la executare, asta nu inseamna ca nu se poate continua executarea/tine licitatia. Executarea se opreste numai daca exista o hotarare judecatoreasca de suspendare a executarii, ceea ce probabil ca in cazul tau nu a existat, prin urmare licitatia tinuta este corecta. Insa executorul si-a asumat un risc aici... si implicit tu pentru ca nu ai verificat situatia juridica inainte. Se poate anula licitatia daca s-a cerut in contestatie anularea licitatiei. Acum noi nu avem de unde sa stim ce motive de nulitate ale executarii s-au cerut, astfel ca pana la solutia finala nu poti decat sa iti vezi de proprietatea cumparata. Sau sa faci cerere de interventie in interes propriu in acel dosar, pe baza actului de adjudecare si sa arati ca licitatia a fost legala.

      Ștergere
  43. buna ziua,
    am rugamintea sa ma ajutati cu urmatoarea situatie:am facut demersurile pentru achizitionarea unui apartament scos la licitatie (apartamentul va fi achitata prin credit ipotecar)/licitatia a fost castigata iar acum banca solicita un doc. in care sa se mentioneze ca apartamentul va fi achitat in rate iar executor spune ca nu poate elibera acest doc. si ca nu poate face nimic (mai pe scurt pierd avansul de 5 % platiti).Mentionez executorul a stiut de la inceput ca banii vor provei din credit ipotecar si cu toate astea m-a asigurat ca doc. sunt ok iar acum spune ca nu poate face nimic. ce pot face pentru a nu pierde avansul sau pt a merge mai departe?
    multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aceasta nu este o problema de natura juridica. Recomandam sa o solutionezi cu banca si nu cu executorul si in scris, nu telefonic sau fata-in-fata.

      Ștergere
  44. buna ziua,va rog sa imi dati si mie un sfat in legatura cu o asociatie.Sunt unul dintre membri fondatori,ce trebuie sa fac sa ma retrag,este de ajuns sa fac o cerere catre presedintele asociatiei iar acesta sa fie de acord?cererea trebuie sa fie cu nr de inregistrare sau mai bn o trimit recomandata?

    RăspundețiȘtergere
  45. Buna ziua. Daca particip la o licitatie pentru un apartament, in situatia in care mi-a fost adjudecat, fostul proprietar,( debitorul), poate sa ma actioneze in instanta, pentru a cere o suma mai mare pt apartament, sau alte pretentii?
    Dupa adjudecare apartamentul va fi eliberat de fostii proprietari automat, sau va trebui sa plteasc un lat executor pentr evacuarea?
    Cine plateste datoriile la asociatie? ( Se scad dinn bani cu care am castigat licitatia, sau va trebui sa platesc eu separat alti bani). Mentionez ca in publicatia de vanzare este trecuta o datorie la asociatie la nivelul lunii iulie, insa m-am interesat la asociatie si sunt datoriile mult mai mari.
    Daca proprietarul aparatamentului nu este persoana mentionata in publicatia de vanzare, ci alte rude ale acesteaia, (asa cum reiese din datele de la asocoatie si primarie), exista posibilitatea ca proprietar sa fie totusi persoana din publicatie, careia i s-a vandut apartamentul dar nu a dus actele necesare a primarie si asociatie pentru a se face modificarea, sa fie trecuta ea ca proprietar? In caz contrar ma gandesc ca, daca persoana din publicatie nu este proprietarul apartamentul, si nu se face nicio referire la adevaratii proprietari care au garantat imprumutul, licitatia sa nu fie corecta. Va multumesc anticipat

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pretul adjudecarii este pretul imobilului. Proprietarul nu va poate actiona ulterior pentru alte sume, sau diferente. Vanzarea la licitatie este o sanctiune, prin urmare, ca orice sanctiune, nu poate fi de bun-augur pentru proprietar, sens in care va trebui sa se supuna tarifelor stabilite pentru vanzarea la licitatie.

      Regula este ca la momentul predarii, spatiul sa fie evacuat de buna-credinta, sau se acorda un termen scurt de indeplinire a evacuarii. Daca insa acesta refuza sa isi ideplineasca obligatia - executorul nu va putea dispune de la sine evacuarea acestuia.

      Obligatiile catre asociatie se platesc de proprietar. Daca la momentul participarii ati cunoscut intinderea lor prin publicatie, sunteti de acord sa le preluati separat in plata.

      Stabilirea proprietarului se face pe baza actelor de proprietate si nu pe baza evidentelor administratiilor de bloc. Presupun ca executorul a verificat corect actele de proprietate, asta nu am de unde sa stiu.

      Ștergere

  46. Buna ziua.
    In urma controlului Curtii de Conturi din iulie 2012 s-au imputat sporuri incasate necuvenit in perioada iulie 2009-mai 2010. In decembrie salariatii au fost informati ca trebuie sa plateasca, iar in ianuarie au fost comunicate sumele, foarte mari intrucat s-au aplicat penalitati din ziua si luna cand s-a acordat acel spor la salariu. Este corect asa? De cand se aplica penalitatile daca salariatii au fost de acord sa achite suma in rate? Un articol legal daca se poate ca sa putem sa discutam la contabilitate.
    De asemenea, exista termen de prescriptie a platii si daca da, de cand?
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ca sa putem analiza in mod corect situatia expusa, este necesar sa vedem si noi actele ce au stat la baza acestei decizii. Fundamentarea deciziei de restituire este esential pentru a stabili prescriptiile care se pot opune, penalitatile care se pot opera, samd. Avand in vedere ca solicitarea dvs necesita verificari de acte, va invitam la sediu pentru discutii, ne puteti scrie pe adresa de email din contact pentru o programare. Din mesajul dvs nu avem suficiente informatii pentru a va raspunde concret.

      Ștergere
  47. Buna ziua.
    D-na avocat,va rog frumos sa ma lamuriti in legatura cu urmatoarea problema!As vrea sa sterg din cartea de munca un anumit loc de munca ,stiu ca acum se opereaza in format electronic !Daca da , va rog sa -mi spuneti ce pasi trebuie sa urmez !Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stergerea nu este posibila. Indiferent ce doriti dvs, REVISAL-ul (fosta carte de munca) cuprinde toate informatiile privind locurile de munca, care duc la crearea vechimii in munca si intr-un final vor stabili drepturile de pensie. Prin urmare acest lucru nu este posibil!

      Ștergere
  48. buna ziua, lucrez in TVR si dupa cum stiti in aceasta perioada se fac disponibilizari. Am primit preavizul in care este specificat ca perioada preavizului incepe pe 1.02.2013, si tine 20 de zile. Preavizul l-am primit prin posta si l-am ridicat cu semnatura pe 05.02.2013. de cand se calculeaza zilele de preaviz? si inca un lucru, in preaviz mai scrie ca pe perioada lui nu avem obligativitatea de a ne prezenta la locul de munca, decat in ultimele 7 zile pentru a ne face lichidarea! in ccm scrie ca putem sa venim din 8 ore doar 4! in codul muncii rectificat scrie ca sa venim 8 ore! MAI TREBUIE SA MA DUC LA LOCUL DE MUNCA? DACA NU MA DUC CE SE POATE INTAMPLA? multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai daca preavizul primit indica data de incepere 01.02, atunci termenul sau curge de la 01.02. Da... in cazul preavizului dat de angajator, acesta poate renunta in totalitate la dreptul lui - in speta orele de munca. Atata vreme cat ati fost instiintat asupra neprezentarii, atunci nu va mai prezentati. Este vointa angajatorului, nu vi se incalca niciun drept momentan. Evident, daca doriti sa contestati decizia de concediere, atunci puteti dvs actiona impotriva TVR.

      Ștergere
  49. Buna ! sunt trecuta intr-un testament al unei persoane de alta nationalitate (norvegian)
    In viitorul apropiat intentionez sa ma marit. Daca as lua numele sotului (evident diferit de numele de fata din testament),as mai benefia de valorile din testament ?
    Intrabare : Nu afecteaza cu nimic (deoarece CNP ramane acelasi), dimpotriva->afecteaza , sau exista prevederi legale , etc de clarificare ??
    Va multumesc anticipat , Sandra.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Casatoria nu aduce nicio modificare situatiei anterioare! Pentru clarificari suplimentare te rog sa citesti si articolul privind partajul dupa divort - http://avocatulmeu.blogspot.ro/2013/02/partajul-sotilor-dupa-divort.html, ca sa vezi ce bunuri pot fi afectate si ce bunuri nu pot fi afectate in caz de divort.

      Ștergere
  50. Credit de nevoi persoanele

    O intrebare va rog, intentionez sa imiiau un credit de nevoie persoanele de la Piraeus, ideea este ca exista o rubrica in contract unde sotia trebuie sa ia la cunostiinta de creditul meu. Daca se va ajunge s anu pot s ail platesc se pot intoarce si impotriva sotiei? Adica a veniturilor salariale ale ei sau a altor bunuri proprietate ei achizitionate inainte de casatorie. Multumesc anticipat

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da. Depinde ce intelegeti dvs prin " a lua la cunostinta". Ideea este ca orice va fi posibil! Iar in caz de neplata, executarea se va putea face sub toate formele, indiferent de provenienta bunurilor!

      Ștergere
  51. Buna ziua,
    sunt angajata la o firma si nu am primit salariul pe ultimele trei luni. Am cerut sa fiu trimisa in somaj dar nu au fost de acord. Vreau sa demisionez (cu preavizul obligatoriu). La firma nostra la incetarea contractul de munca nu se face nici o plata pe loc ci se amana pentru ziua de salariu. Dar cum platile aferente ultimilor trei luni nu s-au facut (din lipsa de bani), ce trebuie sa fac pentru a-mi recupera banii? Ce pasi trebuie sa urmez?
    Va multumesc. Iuliana.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Singura solutie, daca pe cale amiabila nu se poate, actiune in instanta, pentru recuperarea drepturilor salariale. O puteti formula si depune la Tribunalul din raza caruia domiciliati, in contradictoriu cu firma angajatoare.

      Ștergere
  52. Buna ziua,
    Va rog sa imi spuneti daca ma puteti ajuta in urmatoarea problema:
    Bunicii mei, fiind casatoriti, au cumparat in anii 50 un imobil care le-a fost confiscat de comunisti. Bunicii au decedat iar unicul mostenitor al bunicului este tatal meu SD, iar unicul mostenitor al bunicii sunt eu SC.
    In anul 2001 tatal meu SD a depus notificare, DOAR EL, la Legea 10 pt despagubire pentru intreg imobilul. Acum el a primit Dispozitia de despagubire pt 1/2 din imobil, iar pentru cealalta cota de ½ I s-a aratat ca nu a putut face dovada proprietatii ( ceea ce este corect eu fiind mostenitorul). Eu am depus certicatul meu de mostenitor la dosar si cerere ca tatal meu sa primieasca si cota mea de despagubire dar nu au fost luate in seama.
    Am termen de 30 de zile sa contest in instanta Dispozitia.
    Va rog sa imi spuneti daca ne puteti ajuta sa castigam Despagubirea si pt cota mea de 1/2.
    Pot sa ii vand dreptul meu, astfel ca el sa faca dovada dreptului de proprietate?
    Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Va rugam sa ne scrieti pe adresa de email din rubrica contact, pentru a putea stabili o intalnire.

      Ștergere
  53. Am sa incerc sa expun problema cat mai clar. Daca este un post ;lung scuze.
    1. Suspiciuni , Premise :
    Este posibil ca un ong sa se afle in grave probleme juridice.
    Presedintele ong-ului este si consilier local.Este posibil ca
    presedintele sa se afle atat in incompatibilitate cat si in conflict de interese.
    ”Art.88 (1) Funcţia de consilier local sau consilier judeţean este incompatibilă cu:
    d) funcţia de preşedinte, administrator, membru al consiliului de administraţie sau cenzor la societăţile comerciale de interes local înfiinţate sau aflate sub autoritatea consiliului local
    (na. am trunchiat din lege pentru a economisii spatiu)
    Cum interpretez :
    a.Societati comerciale de interes local
    Sc se refera la statutul juridic?
    Daca ong-ul de care vorbesc are statut juridic poate fi el considerat societate comerciala?

    b.daca a. are sens pentru un ong atunci cum interpretez "infiintate sau afltate sub autoritatea consiliului local.
    Poate un ong sa fie infiintat de un consiliu local?

    Pe romaneste ong-ul traieste din banii consiliului local. Presedintele ong-ului (suspectez eu ca si consiliul de administratie sun consilieri in consiliul local)
    Dau hotarare in consiliul local sa dea bani ong-ului dupa care fug repede la ong-ul respectiva si aproba banii pe care si i-au dat singuri.
    Poate un ong sa se afle sub autoritatea consiliului local?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ONG-urile sunt organizatii non-guvernamentale, a-politice, non-profit, deci musamaua este perfecta! Nu se poate considera societate comerciala si cu atat mai putin de interes local. ONG-ul nu este sub autoritatea niciunei puteri a statului, prin lege si prin definitie, deci art. 88 nu i se poate aplica consilierului local. Un ONG poate fi infiintat de oricare minim 3 persoane, iar legea nu prevede daca persoanele sunt fizice sau juridice. Si consiliul local este tot o persoana, insa ma indoiesc sa fie membru fondator, intrucat reactioneaza politic si cel putin scopul ONG-ului poate deveni ilicit. Este o musama perfecta, din punct de vedere juridic. Evident ca se poate actiona in justitie si desface "combinatia", dar cheltuielile implicate si timpul pierdut, de regula, este o consecinta a tacerii. Romania mereu fermecatoare :)

      Ștergere
  54. Buna ziua,lucrez la o firma de transporturi ca sofer,din 14.07.2013 pana in prezent,mentionez ca nu am primit salar si ca firma imi este restanta la achitarea diurnelor pt 16000 de km efectuati in extern,patronul refuza dialogul ba mai mult nu a intreprins niciun demers in ceea ce ma priveste,nu m-a dat afara nu mi-a zis de preaviz,Ce sa fac??

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Orice drepturi de natura salariala se pot rezolva prin instanta. Termenul de prescriptie generala este de 3 ani de la momentul nasterii dreptului respectiv. Prin urmare, va puteti judeca cu ei, daca nu ajungeti, amiabil, la vreo intelegere. Succes!

      Ștergere
  55. Buna ziua, am reinceput activitatea dupa concediul de maternitate in 26 august 2013, iar pe 6 septembrie 2013 mi-am depus cererea de demisie cu acordul partilor (s-a desfiintat postul si in urma presiunii conducerii, am decis sa plec). Inainte de suspendarea activitatii, exista o restanta de plata al unui comision din vanzari (intelegere verbala) care nu a mai fost achitat. Motiv pentru care in momentul semnarii cereri de demisie, am semnat si o declaratie in care mentionam ca nu am nici o pretentie financiara in trecut, prezent sau viitor fata de angajator. As dori sa aflu daca in baza acestei declaratii, fostul angajator este justificat sa nu isi achite restantele salariale pentru perioada 26.08-06.09.2013, perioada in care am figurat ca si angajata. Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. DA! Daca ati semnat o hartie PRIN CARE RENUNTATI LA ORICE PRETENTIE TRECUTA, PREZENTA si VIITOARE, va puteti lua gandul de la restante! Imi pare rau... insa asta este sanctiunea pentru neatentie!

      Ștergere
  56. Buna,.am inchiriat o locuinta unei persoane,cu contract semnat in 2 exemplare(din pacate nu la notar),iar dupa o perioada de vreme,a parasit locuinta,neanuntandu-ma si fara sa plateasca restanta ramasa la consum(ulterior am aflat ca acelasi procedeu l-a practicat de ceva vreme si cu alte persoane).Am sesizat Politia(bineanteles nu i-au facut nimic)...intrebarea este: daca as actiona-o in instanta,am vreo sansa sa-mi recuperez prejudiciul cauzat de persoana(neavand contract semnat la notar)?sau s-o las in plata Domnului?...multumesc anticipat pentru raspuns si succes in ceea ce faceti...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sigur ca se poate, daca aveti contractul. Problema nu se pune ca nu aveti sanse, neavand contract notarial, ci ca trebuie sa urmati calea dreptului comun. Adica sa va judecati de-a fir a par pe acest subiect. Diferenta intre un contract notarial (sau chiar un contract inregistrat la ANAF) este ca acestea va dau direct dreptul de executare silita, fiind deci titlu executoriu pentru sumele si obligatiile cuprinse in el. Cel semnat in nume privat (ca al dvs) nu va da acest drept, ci il puteti obtine doar prin judecata clasica. Mult succes!

      Ștergere
  57. Wiersema Antonella13 februarie 2014 la 12:41

    Buna ziua, sint asociat unic si adiministrator la firma mea, accord consultant in confectii.Am un copil cu handicap permanent si vreau sa imi fac carte de munca ca insotitor pentru tot eu sint cea care are grija de ea.Va rog sa imi spuneti daca cele 2 pozitii de asociat si de insotitor intra in contradictie.Multumesc, Antonella Wiersema

    RăspundețiȘtergere

AI O INTRABARE? ADRESEAZ-O AICI!
Reguli inainte sa ne scrii:
- Citeste cu atentie articolul
- Citeste Regulamentul Site-ului
- Nu folosi prescurtari sau abrevieri de genul mn, dak, adik, dc, etc
- Nu folosi litere mari si incearca sa adresezi o intrebare coerenta.
- Limiteaza-te la maxim 6 randuri, spatiul nu ne permite sa publicam povestile mai lungi si vor fi eliminate

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...