Noutati juridice

Al catelea citititor esti?

ITI PLACE? FII ALATURI DE NOI CU UN LIKE!

6 octombrie 2012

FAZELE UNUI PROCES

Dragii mei, va propun sa vorbim astazi despre fazele, sau etapele, unui proces. Majoritatea celor neinitiati in aceasta meserie, dar si multi dintre aceia ce au avut, macar o data in viata, contact cu sala de judecata, nu stiu in ce etapa se gasesc, nu stiu cum si cand incepe un proces sau cat are de asteptat pana acesta se termina. Prin urmare haideti sa va lamuresc eu, asa cum v-am obisnuit, pe intelesul omului obisnuit. Prin urmare, majoritatea proceselor au 3 faze procesuale: FOND, APEL si RECURS. O parte din procese au doar 2 faze: FOND si RECURS, dar sunt si procese care se termina intr-o singura faza: FOND.

1. FAZA 1. FONDUL.

1. Ce este FONDUL unui proces?

FOND este denumita prima parte a judecatii. Acest "fond" se judeca intotdeauna la prima instanta, care in 90% din cazuri este Judecatoria unde isi are sediul/domiciliul partea cu care va judecati. De aici incepe procesul.



Fondul este cea mai complexa si importanta faza procesuala - pentru ca aici se administreaza toate probele, se audiaza toti martorii, se invoca toate exceptiile de aparare, pentru ca aici se da PRIMA SENTINTA in solutionarea cazului.

1.1. Cat dureaza judecata in faza de FOND?

Durata acestei prime judecati este, de regula, cea mai mare, tocmai deoarece in aceasta etapa se analizeaza si "pe fata si pe dos" cauza. 
Durata minima a fondului variaza de la 6 luni la chiar 2-3 ani, in functie de multe situatii.

1.2. Ce duce la amanarea judecatii in FOND?

Amanarea - adica acele termene, peste termene, care uneori par ca nu se mai sfarsesc - este data de diverse imprejurari, care, odata neimplinite, nu pot duce la judecata propriu-zisa - adica acea zi in care instanta, lamurita fiind si parcurgandu-si toate regulile de procedura, este in masura sa pronunte sentinta.

Enumerativ cauzele se pot amana pentru: lipsa de procedura - cand una dintre parti nu a fost legal citata, lipsa raportului de expertiza, neindeplinirea in termen a unor obligatii din culpa autoritatilor, comunicari de acte intre parti, administrare de probe - citarea martorilor, luarea interogatoriului, discutarea exceptiilor invocate, imposibilitatea de prezentare a avocatului unuia dintre parti sau a uneia dintre parti, etc.

Majoritatea amanarilor sunt necesare judecatii finale. Insa exista si situatii de amanare pentru reaua-credinta a uneia dintre parti, care incearca constant sa tergiverseze judecata cauzei in care este implicata, insa aceste cazuri sunt mai rare si "cana nu merge de multe ori la apa".

1.2. Ce se intampla dupa FOND?

Dupa ce s-a incheiat prima judecata, urmeaza caile de atac impotriva acestei prime SENTINTE.

1.3. Care sunt caile de atac?

Caile de atac sunt celelalte 2 faze procesuale: APELUL si RECURSUL.

2. FAZA a 2-a. APELUL.


2. Ce este APELUL unui proces?

Apelul este cea de-a 2-a faza procesuala, cale de atac impotriva primei Sentinte.

2.1. Unde se judeca APELUL?

Apelul se judeca la instanta superioara in grad, fata de prima instanta. Prin urmare daca procesul a inceput la Judecatorie, apelul se va judeca la Tribunal, daca judecata a inceput la Tribunal se va judeca la Curtea de Apel, samd.

2.2. Cati judecatori sunt in judecarea apelului?

Daca in prima faza avem un singur judecator (de unde si prima faza) in faza APELULUI (deci faza 2) vom avea 2 judecatori, iar in faza 3 - RECURSUL - vor fi 3 judecatori. Prin urmare va puteti da seama de faza in care va aflati si dupa numarul judecatorilor care va stau in fata.

2.3. Ce se mai judeca in faza APELULUI?

Apelul are caracterul unei rejudecari a fondului, practic, partea nemultumita sau multumita partial de sentinta data de prima instanta, in faza de FOND, se poate adresa instantei superioare pentru o reanalizare a cauzei.

Practic in aceasta faza, daca nemultumirile voastre sunt intemeiate, se poate dispune refacerea unei expertize, audierea unor martori, depunerea de noi inscrisuri, invocarea de noi exceptii, samd. 

Ca sa stiti bine: judecata apelului pleaca de la solutia data pe FOND si de la actele ce au constituit atunci dosarul. 

2.4. Cat dureaza APELUL?

Avand in vedere ca apelul se comporta ca si o rejudecare a primei faze, durata acestuia variaza de la 2-3 luni, pana la maxim 1 an.

2.5. In cat timp pot sa declar APEL la sentinta din FOND, daca nu imi convine?

Termenul de APEL este de 15 zile de la data la care ati primit acasa SENTINTA din FOND. Daca depasiti acest termen, chiar si cu o zi, atunci SENTINTA din FOND devine irevocabila, prin neapelare, practic pierdeti dreptul de a va "plange" de nelegalitatea acesteia.

Odata pierdut termenul de apel, pierdeti si termenul de RECURS, intrucat ca sa puteti ataca faza 3 trebuie inainte sa fi terminat faza 2, ceea ce este si foarte logic, nu-i asa?

2.6. Ce se intampla dupa APEL?

Dupa aceasta faza se va solutiona apelul prin ADMITERE sau RESPINGERE. In cazul admiterii se va emite o noua HOTARARE/SENTINTA prin care se arata motivele pentru care se schimba judecata din FOND, daca se respinge, atunci prima sentinta (FOND) ramane valabila si executorie.

3. FAZA a 3-a - RECURSUL.

3.1. Ce este RECURSUL?

Recursul este ultima faza de judecata prin care se analizeaza exclusiv NELEGALITATEA hotararii din APEL/FOND, in functie daca procesul vostru a avut sau nu APEL. Daca a avut APEL atunci se analizeaza legalitatea judecatii APELULUI, daca nu, legalitatea judecatii FONDULUI.

3.2. Ce se intampla in RECURS?

Recursul este o faza extrem de stricta - motivele de analiza sunt expres si limitativ prevazute de Codul de procedura, astfel ca in aceasta faza:
- nu se mai refac expertize
- nu se audiaza martori
- nu se propun probe noi, ce nu au fost invocate pana in recurs
- nu se invoca exceptii noi, care nu au fost invocate pana in aceasta faza, etc.

Recursul EXCLUSIV ANALIZEAZA daca sentinta recurata ESTE SAU NU LEGALA, sub toate aspectele prevazute, cum am zis, limitativ de codul de procedura.

3.3. Cat dureaza RECURSUL?

Recursul este cea mai scurta faza de judecata. El poate dura intre 1 luna pana la 6 luni, ca regula de practica.

3.4. Cand pot declara RECURS?

Ca si in cazul APELULUI, RECURSUL se declara tot in 15 zile de la data primirii solutiei anterioare. Acelasi termen de decadere din drepturi si aceeasi sanctiune daca nu il formulezi in timp, precum in cazul descris la punctul 2.5.

3.5. Ce se intampla dupa RECURS?

Dupa aceasta faza s-a terminat judecata procesului, in mod IREVOCABIL. Adica nimeni si niciodata nu se va mai putea judeca pe acest proces vreodata. DECIZIA din recurs este finala si poate pronunta: ADMITEREA sau RESPINGEREA recursului. Admiterea se da strict in conditiile legii si uneori (rareori) se poate dispune rejudecarea cauzei de la momentul X, situatie in care o luati de la capat cu judecata, introcandu-va la prima sau a 2-a judecata. Dar aceste "reintoarceri" la judecata anterioara se dau numai daca s-au descoperit neregului atat de grave incat este necesara reluarea judecatii de la momentul aparitiei acelei nereguli.
Respingerea RECURSULUI presupune ca solutia recurata nu se modifica deloc si judecata veche ramane irevocabila.

4. Aceste faze sunt obligatorii?

Nu. Aceste faze nu sunt obligatorii. Introducerea unei actiuni in FOND, declararea cailor de atac din faza 2 si 3 - Apel si/sau Recurs - sunt drepturi pe care fiecare dintre noi le avem si, daca dorim, le putem folosi/activa. Deci nu este obligatoriu sa faci apel sau recurs, daca esti multumit de solutia din faza 1, insa nu poti sa il impiedici pe adversarul tau sa nu le declare, pentru ca acest drept apartine tuturor deopotriva reclamant sau parat, intervenient sau chemat in garantie.

5. Sunt obligat sa am avocat?

Sunteti obligati sa aveti avocat si/sau sa platiti un avocat sa va redacteze actiunea din faza 2 si 3, conform noului Cod de procedura. Rationamentul aceste noi dispozitii legale este acela ca cei neinstruiti in arta justitiei ingreuneaza, prin neintelegerea termenilor si conditiilor, judecata cauzelor, pe de o parte si, pe de alta parte, intervine ca o ocrotire a intereselor voastre, sens in care sa se asigure ca un specialist v-a indurmat pe aceste faze, aratandu-va pasii si consecintele.

Eu insa spun altceva si am sa va rog sa fiti putin atenti: majoritatea cauzelor pierdute se pierd, prin nestiinta sau neinstruire, in FAZA 1 - FOND. Majoritatea dintre voi credeti ca un simplu "google" va este suficient sa faceti ceea ce un specialist face de ani si ani, zi de zi, cu nenumarata experienta in domeniu si aici se greseste grav. De ce? Pentru ca un proces plecat gresit pe FOND, nu va ajunge niciodata un proces castigat cum v-ati dorit pana la final. Pentru ca un proces plecat gresit pe FOND si pierdut nu se va castiga niciodata pe faza 2 si 3, intrucat instantele 2 si 3 niciodata nu vor judeca pe seama nepriceperii si nestiintei voastre, ci doar pe lege si pe procedura. 

Prin urmare, oameni buni, precum va duceti la doctor atunci cand aveti o problema, trebuie sa tratati si judecata cu aceeasi responsabilitate si sa va asigurati ca faceti bine ce faceti, altfel puteti pierde totul, dintr-o greseala care nu merita asumata de nimeni! Nu degeaba se zice ca omul trebuie sa aiba pe langa casa lui: un doctor, un avocat si o popa. Va rog sa reflectati asupra acestor vorbe si sa luati decizia inteleapta la momentul potrivit!



42 de comentarii:

  1. Util si bine documentat articolul.

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte util . Multumesc pentru lamuriri . O seara buna!

    RăspundețiȘtergere
  3. foarte explicit articolul şi foarte util ! felicitări

    RăspundețiȘtergere
  4. un articol foarte explicit..!.multumim..!

    RăspundețiȘtergere
  5. Multumesc, ati facut lumina! Ca stim si noi, laicii, la ce foloseste un avocat!

    RăspundețiȘtergere
  6. Excelent blog-ul dumneavoastra! Multumim pentru explicatii, foarte usor de inteles!

    RăspundețiȘtergere
  7. Simplu si la obiect.Pe mine m-a interesat faza 3 a procesului:recursul.Sunt foarte multumit,si va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  8. M-a interesat recursul/Sunt foarte multumit de articol.Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  9. buna ziua
    o intrebare,dupa o contestatie in anulare respinsa -executare silita-se mai poate face vreo aciune,sau aceasta a fost ultima cale de atac ,ce mai pot face deoarece sentinta o consider nedreapta,
    cu stima

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ultima faza este Recursul si nu contestatia in anulare. Contestatia in anulare este o procedura deosebita, deci, tu ai pierdut procesul inca din recurs. Deduc ca te-ai reprezentat singur... aici este si consecinta! Nu se mai poate face nimic in acest moment. Ai pierdut si executarea va fi continuata de unde a ramas. Pe viitor, oricand vei mai primi acte de executare, mai ai posibilitatea contestarii lor. Insa sansele de castig cresc numai daca le faci cu un avocat. Mult succes!

      Ștergere

  10. Va multumesc pentru explicatii. Va rog foarte mult sa-mi raspundeti .Am si eu o intrebare :pentru un proces -actiune in revendicare- cati martori sunt necesari ? Am mentionat doi ,dar unul dintre ei s-a razgandit.Voi intampina dificultati in timpol procesului? Pot sa ma prezint doar cu unul?
    Cu stima,

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Numarul martorilor nu are nicio relevanta. Si unul este suficient, cum poate sa nu fie niciun martor. Daca instanta nu se considera lamurita cu un singur martor, poate dispune aducerea cu mandat a celui care s-a razgandit.

      Ștergere
  11. Buna ziua, daca pe portal.just.ro nu apare data sedintei, aflandu-ma in prima faza descrisa de dvs (fond) de unde aflu cand trebuie sa ma prezint la judecatorie? Este obligatoriu sa fiu acolo in calitate de contestator sau se poate judeca in lipsa pe baza probelor depuse la dosar? Va multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu siguranta veti primi citatie. Citatia este obligatorie, deci asteptati linistita. Banuiesc ca sunteti in faza-preprocesuala, daca spuneti ca nu aveti termen. Procedura este mai lunga in aceasta faza si termenul va poate aparea si peste 6 luni de la data introducerii actiunii. Succes!

      Ștergere
  12. Buna ziua,
    Va deranjze cu urmatoare intrebare.
    Am avut un proces pe contencios administrativ şi fiscall,am fost reprezentat de o casa de avocatura,insa solutia data de Curtea de Apel a fost- respins si irevocabil.
    Ce pot face in acest caz si unde ma pot adresa in solutionarea problemei.
    Multumesc anticipat

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca procesul s-a pierdut (si irevocabil) nu mai puteti sa va judecati inca o data pe acelasi subiect, prin urmare nu mai aveti altceva de facut. Problema a fost transata... imi pare rau ca nu aduc vesti bune, dar se mai intampla si situatii de acest gen. Nu toate pretentiile au sorti de izbanda... Succes pe viitor!

      Ștergere
  13. Am pe21 octombrie la curtea de apel ca ultima ultima instanta de recurs am fost judecata in prima instanta de catre judecatorie si vreu sa cer termen angajare aparator am depus astazi la registratura cerere si vreau sa cer si in fata instantei are voie sa ma refuze? Va rog sa imi raspundeti cat se poate de urgent va rog mult eu am mai fost la curtea de apel si ei au trimis cauza spre rejudecare acum am ajuns din nou la curte de apel Va MULTUMESC

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se poate solicita oricand amanarea pentru angajarea unui avocat. Au voie sa va refuze daca, in decursul procesului, ati mai formulat si alte cereri de amanare pentru acelasi motiv. Succes!

      Ștergere
  14. Buna ziua,am avut un proces pe fond si am castigat in parte cu vama cluj,am sanse sa castig si la recurs>Am depus intampinare..Va multumesc...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Domnule draga, este ca si cum ati intreba un doctor daca va faceti bine, dupa ce ati luat o aspirina... Nu va pot raspunde la intrebare intrucat nu cunosc dosarul dvs. Nu stiu ce ati cerut, cum a motivat instanta de fond solutia 1, nu cunosc motivele de recurs ale partii adverse si nici ce ati sustinut prin intampinare. Ca sa pot emite o parere de acest gen, este necesar sa cunosc toate detaliile, sa studiez dosarul, sa analizez dreptul reclamat, samd. Succes!

      Ștergere
  15. Mi se pare neconstitutionala obligatia de a lua un avocat in fazele 2 si 3, din simplul motiv ca de multe ori avocatii nu inteleg ce se judeca (si nici judecatorii - cred ca acesta e motivul pentru care exista faele 2 si trei).

    Ma intreb daca RIL nu este si el o cale de atac; daca in urma unor procese penale se constata ca la dosar au ajuns acte false sau rod ale unor infractiuni nu se poate dispune rejudecarea unei cauze, etc. Plus CEDO pentru neindeplinirea procedurilor, de exemplu.

    Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Obligatia incumba doar in faza 3 - recurs. Nu si 2 - apel. Ratiunea legiuitorului urmareste sa respecte procedura stricta a recursului. Si acum, ca o paranteza, 90% dintre procese nu se pierd pentru ca nu se "intelege" situatia, ci pentru ca, fie cel ce o formuleaza, neavand studii juridice de baza, nu cunoaste procedura, fie el insusi nu stie, fara studiile necesare, sa isi incadreze drepturile in anumite legi. Suntem cu totii datori sa incercam a intelege ca in justitia moderna nu se mai aplica "consiliul de batrani (staborul)" - respectiv nu mai este suficient sa scriem pe o hartie nemultumirile noastre si sa asteptam judecata batranilor. Chiar si in medicina moderna s-au introdus reguli noi (medici de familie, medici specialisti, samd). Fara a sustine prea mult ideea aceasta, sunt de parere ca aceste "modernisme" au drept scop tocmai apararea drepturilor - caci nu putem compara pregatirea si cunostintele unui specialist (fie el medic, popa, notar, contabil, avocat, mecanic, samd) cu a ceea a unui nespecialist. Motivul pentru care exista faze 2 si 3 este unui DE CONTROL a legalitatii, si nu de a se intelege ceva. De unde si spuneam... o actiune plecata prost si/sau in nestiinta, care produce o pierdere/respingere, va ramane 90% din cazuri pierduta/respinsa, nu din neintelegere ci din verificarea legalitatii, regularitatii cererii, a procedurii, samd. Evident ca cine doreste sa isi incerce "norocul" pe mainile sale, o poate face nestingherit. Si este foarte adevarat... cu cat se apeleaza mai tarziu la un specialist, cu atat este mai greu (chiar si imposibil) sa se repare ceva. Insa nu din neintelegere, ci din expirarea anumitor reguli. RIL-ul evident ca nu este cale de atac. Este un instrument care apartine exclusiv Procurorului General, si numai in anumite situatii - pentru a se emite o indrumare generala, de ex. Iar CEDO nu verifica procedurile. CEDO analizeaza care drepturi umane au fost incalcate in decursul unei judecati nationale. 90% din plangerile CEDO nu trec de admisibilitate, din acelasi motiv, de regula - nu sunt intocmite corect si nu respecta procedura CEDO. Succes!

      Ștergere
  16. Suntem un grup de cadre didactice reprezentat legal printr-unul din aceste cadre,iar acesta in numele tuturor cheama in judecata scoala si CL.pentru calculul si plata diferentelor salariale neacordate prin aplicarea legii 221/2008 .La termenul precizat de tribunal profesorul reprezentant nu se prezinta si nu comunica cadrelor didactice ca nu s-a prezentat.El trebuia sa ne reprezinte prin procura notariala,ceea ce nu a facut..in prezent procesul este suspendat...ce pot face cadrele didactice in aceasta situatie?...mai pot continua procesul?...cum?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Evident. Suspendare pentru lipsa partilor se poate inceta prin formularea unei cereri de repunere pe rol. La aceasta cerere trebuie sa timbrati 50% din valoarea taxei de timbru platita pentru deschiderea procesului. Insa, parerea mea - pe care va rog sa o considerati foarte bine - este sa va cautati totusi un avocat si sa-l angajati sa va reprezinte. Este o actiune extrem de importanta pt dvs (salarii, sporuri, samd) si pierderea procesului va duce la pierderea definitiva a acestor drepturi! Mare atentie! Succes!

      Ștergere
  17. cum nu se poate mai bn explicat,multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  18. Foarte bine explicat si foarte util!

    RăspundețiȘtergere
  19. Felicitari pentru profesionalism si claritate.

    RăspundețiȘtergere
  20. Buna ziua.am si eu o intrebare la un proces in faza a 2 la apel au dat hotararea trimis spre rejudecare la prima instanta.la ce plati ar trebui sa ma astept.ar putea fi aceleasi ca la dosarul de fond sau mai putin .va multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca va referiti la taxe de timbru, nu mai datorati nimic la rejudecare, sub exceptia modificarii pretentiilor, evident.

      Ștergere
  21. Felicitari!m-a interesat faza de recurs. Ma declar lamurit:)

    RăspundețiȘtergere
  22. Din pacate v-am descoperit prea tirziu !Aveti mare dreptate in ce priveste necesitatea unui avocat ! Am depus si eu o contestatie la un proces verbal de contraventie dar necunoscind articolele de lege ,nu am stiut unde sa incadrez faptul ca "locul"contraventiei este eronat si din descrierea "faptei"reiese clar ca in acel "loc 'nu era posibila contraventia retinuta asupra mea ! Eu am scris simplu,am atasat o harta rutiera cu zona respectiva iar acum nu mai gasesc dosarul pe portalul judecatoriei si de aceea cred ca mi-a respins dosarul .! Dumneavoastra ce parere aveti?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca nu gasiti dosarul si stiti bine ca nu ati primit nicio citatie pana la acest moment este foarte posibil ca plangerea dvs sa nu fi primit inca termen - sa se afle in faza de verificare, procedura administrativa judiciara introdusa prin Noul Cod. In acest caz, oricand puteti trimite modificarea actiunii, pana la primul termen de judecata - si daca tot aveti acest beneficiu, poate va gasiti timp sa consultati un avocat sa va ajute. Mult succes!

      Ștergere
  23. foarte explicit!felicitari

    RăspundețiȘtergere
  24. dupa cat timp primesc o hotarare judecatoreasca daca procesul ramane in pronuntare.? v-asi multumi frumos daca mi-ati raspuns,deoare-ce este foarte important

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ca sa vi se comunice, hotararea trebuie intai redactata. In functie de instanta si judet, respectiv de gradul de incarcare a instantei, redactarea si comunicarea poate dura oricat intre 1 luna - 5 luni. Numai bine.

      Ștergere
  25. Mulţumesc pt sfaturi. Mai ales pt cele din ultimul paragraf. Mi-am dat seama pe propria-mi piele că este necesar ca măcar să fii consiliat de un specialist, deşi într-un litigiu în care nu ţi-ai primit drepturile băneşti, chiar şi acest lucru pare scump. Dar se pare, necesar.

    În iunie 2015 mi s-a încuviinţat proba prin expertiza contabilă, cu termen de plată a avansului în 10 sept. Am depus cerere de amânare, până la soluţionarea Contestaţiei în anulare, legată de calculul retroactiv al pensiei, capăt de cerere respinsă cândva de o instanţă care s-a declarat apoi necompetentă. Termenul pt Contestaţie ar fi fost pe 26 oct.

    Procesul s-a amânat pe 17 sept, fără să fiu citată. Şi astfel, după 2 ani de perindări pe la 3 instanţe, s-a dat decizia că am pierdut litigiul, iar eu obligată să plătesc angajatorului care nu mi-a plătit drepturile băneşti, încă 4000 lei! …cu drept de apel în 30 de zile de la comunicare.

    Iată, am ajuns în 5 oct, aşadar au trecut aproape 3 săptămâni, iar eu nu am primit nimic.
    Mă întreb: ce s-ar fi întâmplat dacă nu aş fi ştiut să intru pe portalul instanţelor şi să îmi caut dosarul? Nu am fost citată nici în 10 sept, n-am fost anunţată nici de încheierea procesului, în 17 sept. Totul s-a desfăşurat în absenţa mea, a celei care am plătit taxe judiciare de 10 ori mai mari decât spune legea. Tot din incompetenţa primei instanţe.
    Desigur că judecătorii nu mi-au aprobat nici cererea de restituire a banilor. De ce-ar face-o în faţa unui amărât de om de rând?
    Acum dacă procesul s-a terminat, ce rost mai are atunci cel din 26 oct, cu Contestaţia în anulare? Se va ţine pe baza unui proces încheiat? Doamne, în ce lume trăim?
    Toată lumea, omul din stradă, este oare obligat să ştie să caute pe internet, pe portal?
    Mă rog… am ajuns la concluzia că da, este aşa cum spuneţi, comparând cu medicii, că fără un avocat, suntem doar nişte furnici care muncim ca să le plătim salariile magistraţilor, care nici măcar nu au bunăvoinţa să se aplece cu atenţie asupra dosarului. Totul la bandă rulantă!
    Este exact cum a spus George Bernard Shaw: „Dacă cea mai înaltă curte nu poate fi pusă în mişcare de cel mai umil individ, justiţia este o batjocură.” Iar la noi este!

    Mulţumesc încă o dată pt tot!

    RăspundețiȘtergere

AI O INTRABARE? ADRESEAZ-O AICI!
Reguli inainte sa ne scrii:
- Citeste cu atentie articolul
- Citeste Regulamentul Site-ului
- Nu folosi prescurtari sau abrevieri de genul mn, dak, adik, dc, etc
- Nu folosi litere mari si incearca sa adresezi o intrebare coerenta.
- Limiteaza-te la maxim 6 randuri, spatiul nu ne permite sa publicam povestile mai lungi si vor fi eliminate

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...