Noutati juridice

Al catelea citititor esti?

ITI PLACE? FII ALATURI DE NOI CU UN LIKE!

29 martie 2011

CUM ANULEZI UN PROCES VERBAL DE AMENDA?

Multi dintre clientii mei, cand au primit diverse amenzi  nu au stiut cum pot contesta procesul verbal si, mai ales, nu au crezut ca pot avea 100% castig de cauza, asa ca au preferat sa se supuna orbeste. Pentru ca multi cunosc dreptul de a contesta si putini stiu ce anume sa conteste astfel ca m-am decis sa va dau cateva idei.

1.  Motive de anulare ale unui proces verbal

In primul rand trebuie sa specific un lucru foarte important. Toate procesele verbale se supun Ordonantei nr. 2/2001, privind regimul juridic al contraventiilor, cu exceptia acelora care sunt reglementate de legi speciale.

Aici vom vorbi de cele mai des intalnite procese verbale precum cele de circulatie, garda financiara, diverse autoritati ale statului - Primarii, Directii, Autoritati, precum si cele emise de Regiile de transport de persoane (RATB, CFR, etc), Administratii financiare.

Pentru a putea stabili daca un proces verbal intruneste sau nu motive de legalitate, trebuie sa cunoastem urmatoarele lucruri:



Art. 16 din Ordonanta nr. 2/2001:
(1) Procesul-verbal de constatare a contraventiei va cuprinde in mod obligatoriu
-data si locul unde este incheiat; 
- numele, prenumele, calitatea si institutia din care face parte agentul constatator; 
- datele personale din actul de identitate, inclusiv codul numeric personal, ocupatia si locul de munca ale contravenientului; 
- descrierea faptei contraventionale cu indicarea datei, orei si locului in care a fost savarsita, precum si aratarea tuturor imprejurarilor ce pot servi la aprecierea gravitatii faptei si la evaluarea eventualelor pagube pricinuite; 
- indicarea actului normativ prin care se stabileste si se sanctioneaza contraventia;
- indicarea societatii de asigurari, in situatia in care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulatie; 
- posibilitatea achitarii in termen de 48 de ore a jumatate din minimul amenzii prevazute de actul normativ, daca acesta prevede o asemenea posibilitate; 
- termenul de exercitare a caii de atac si organul la care se depune plangerea.
(11) In cazul contravenientilor cetateni straini, persoane fara cetatenie sau cetateni romani cu domiciliul in strainatate, in procesul-verbal vor fi cuprinse si urmatoarele date: seria si numarul pasaportului ori ale altui document de trecere a frontierei de stat, data eliberarii acestuia si statul emitent.
(2) Abrogat.
(3) Abrogat.
(4) Abrogat.
(5) In cazul in care contravenientul este minor procesul-verbal va cuprinde si numele, prenumele si domiciliul parintilor sau ale altor reprezentanti ori ocrotitori legali ai acestuia.
(6) In situatia in care contravenientul este persoana juridica in procesul-verbal se vor face mentiuni cu privire la denumirea, sediul, numarul de inmatriculare in registrul comertului si codul fiscal ale acesteia, precum si datele de identificare a persoanei care o reprezinta.
(7) In momentul incheierii procesului-verbal agentul constatator este obligat sa aduca la cunostinta contravenientului dreptul de a face obiectiuni cu privire la continutul actului de constatare. Obiectiunile sunt consemnate distinct in procesul-verbal la rubrica "Alte mentiuni", sub sanctiunea nulitatii procesului-verbal.

In conditiile in care ai citit cu atentie procesul verbal si ai constat ca unul sau mai multe dintre motivele prezentate mai sus lipsesc sau nu coincid, atunci PROCESUL VERBAL ESTE LOVIT DE NULITATE ABSOLUTA.

Ce inseamna nulitate absoluta?
Adica procesul verbal este anulat prin efectul legii, pentru cauze care nu se pot complini ulterior emiterii sale, iar efectele acestuia raman anulate, astfel contravenientul este pus in situatia anterioara sanctiunii - curat ca lacrima.

Cine stabileste nulitatea absoluta?
Instanta de judecata - judecatoria din circumscriptia careia s-a produs fapta.


2.  Ce trebuie sa verifici cand ai fost amendat

Avand in vedere dispozitiile art. 16 din Ordonanta nr. 2/2001, mentionat anterior, verifica cu extrema atentie daca:
- sunt cuprinse toate datele de identificare ale agentului constatator/inspector?
 - datele tale sunt corecte si complete?
- fapta pentru care esti sanctionat este descrisa in litere, (de exemplu " a condus autoturismul numarul .... trecand pe culoare rosie")?
- verifica articolele in care se incadreaza fapta (rubrica fapta savarsita prevazuta de art...) si verifica daca sanctiunea aplicata coincide cu cea ce descrie fapta (rubrica "se sanctioneaza conform..."). De retinut: intre descrierea faptei in litere si incadrarea faptei intr-un articol trebuie sa existe precizie maxima, adica sa reiasa foarte clar ca fapta de a conduce autoturismul trecand pe culoare rosie, de exemplu, este cea incriminata si de art. indicat in rubrica "fapta savarsita prevazuta de art. ..." 
- verifica daca s-au trecut numele societatii de asigurare (daca este cazul), mentiunea ca se poate achita amenda in 48 de ore lucratoare, mentiunea ca se poate formula contestatie in termen de 15 zile si, nu in ultimul rand, obliectiunile tale si eventual datele despre martori sau indicarea motivului pentru care nu s-a luat niciun martor.

Art. 17 din Ordonanta nr. 2/2001
Lipsa mentiunilor privind numele, prenumele si calitatea agentului constatator, numele si prenumele contravenientului, iar in cazul persoanei juridice lipsa denumirii si a sediului acesteia, a faptei savarsite si a datei comiterii acesteia sau a semnaturii agentului constatator atrage nulitatea procesului-verbal. Nulitatea se constata si din oficiu.

3. Cand si cum poti anula procesul verbal

Impotriva procesului verbal de amenda poti face contestatie, in termen de 15 zile calendaristice de la data comunicarii sau primirii procesului verbal.

In acest sens vei face contestatia aratand motivele de fapt si de drept pe care le contesti si le depui in dublu exemplar, insotite de doua (2) copii dupa procesul verbal, la Judecatoria unde s-a comis fapta sanctionata. Totodata arati cu cine te judeci (Organul, autoritatea, primaria, etc care a emis Procesul verbal) si care este adresa acestuia.


Totodata este OBLIGATORIU sa spui instantei ce vrei:

1. Sa anuleze procesul verbal
2. Sa te scuteasca de la plata amenzii sau, daca ai platit-o, sa ti-o restituie


Art. 31
(1) Impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei si de aplicare a sanctiunii se poate face plangere in termen de 15 zile de la data inmanarii sau comunicarii acestuia.
(2) Partea vatamata poate face plangere numai in ceea ce priveste despagubirea, iar cel caruia ii apartin bunurile confiscate, altul decat contravenientul, numai in ceea ce priveste masura confiscarii. 



4. Care sunt urmarile unei actiuni de contestare 
a procesului verbal

In conditiile in care ai vazut ca procesul tau verbal nu intruneste conditiile pe care le-am aratat la art. 16 din Ordonanta nr. 2/2001, atunci poti invoca EXCEPTIA NULITATII ABSOLUTE, pentru motivele descrise de mine la punctul 2 din prezentul articol.


Ce poti obtine in urma judecatii?
- anularea procesului verbal
- scutirea de plata amenzii sau restituirea ei, daca a fost platita

Ce trebuie sa mai stii?
Pe toata durata judecatii se supenda masura executarii dispozitiilor cuprinse in procesul verbal. Adica... esti scutit de plata amenzii, predarea permisului de conducere, etc, pana la momentul la care instanta se pronunta irevocabil.
Nu exista decat o singura jurisdictie, nemaiexistand de anul trecut faza recursului. Solutia data de Judecatorie este irevocabila.
Nu exista taxe de timbru, actiunea fiind scutita de orice taxe de timbru.

5. Alte situatii decat cele prezentate. 


Daca ai verificat procesul verbal si totul este in regula, adica nu ai gasit niciunul dintre motivele prezentate de mine, asta nu inseamna ca nu poti incerca sa-l contesti.
Trebuie sa mai stii ca, chiar daca procesul verbal este legal, poti totusi sa beneficiezi de preschimbarea sanctiunii in avertisment, aratand ca ai avut o conduita buna si este prima situatie de acest gen, incercand sa convingi instanta ca regreti fapta sanctionata si incerci pe viitor sa dai mai multa atentie bunelor reguli.


Nu garantez reusita totala la aceste situatii, dar... e dreptul tau, poti incerca! Nu ai de unde sa stii de unde sare iepurele.


6. Termene de sanctiune.


Cand poti sa te astepti la sanctiune?

Daca ai savarsit o fapta, ai primit un control, ai fost amendat si nu ai luat procesul verbal la momentul sanctiunii, trebuie sa stii ca poti primi acasa sanctiunea in maxim 1 luna de la data faptei, dar nu mai tarziu de 6 luni de la momentul constatarii. 
Orice zi trecuta peste cele 6 luni  anuleaza procesul verbal, prin interventia prescriptiei, insa, constatarea prescrierii o faci tot prin intermediul instantei de judecata


Art. 25, Ordonanta nr. 2/2001
(1) Procesul-verbal se va inmana sau, dupa caz, se va comunica, in copie, contravenientului si, daca este cazul, partii vatamate si proprietarului bunurilor confiscate.
(2) Comunicarea se face de catre organul care a aplicat sanctiunea,
in termen de cel mult o luna de la data aplicarii acesteia.  

Art. 13
(1) Aplicarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie in termen de 6 luni de la data savarsirii faptei.

 


Foarte important!
Prezentul articol are caracter informativ general, pentru orice situatie care nu se incadreaza in cele prezentate, sau este vorba de contraventii succesive, fapte ce cad sub jurisdictie penala, ramane sa consulti un avocat. 
Totodata textele de lege indicate sunt prezentate sub rezerva actualizarii acestora la momentul la care le vei intrebuinta.

202 comentarii:

  1. Multumim doamna avocat. Extrem de util articolul. Chiar cautam si eu informatii precise si nu gaseam nicaieri ceva concret! Fiti alaturi de noi, ca sigur mai sunt ca mine. Succes!

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, bine de stiut! Am luat si eu o amenda si ma uitam ca curca in lemne la ea ca nu stiam ce sa verific. Am platit ca boul amenda de circulatie si acum cand m-am uitat pe procesul verbal aveam sanse... asta e! Acum stiu! Cu salutari, Nicolae Simion

    RăspundețiȘtergere
  3. Si de unde stim noi unde sa ne uitam?

    RăspundețiȘtergere
  4. Mai pe scurt. Acolo unde vedeti: fapta prevazuta de.... art. x si y din.... n lege, cauti si tu pe net legea respectiva ACTUALIZATA si verifici daca ce scrie ca ai facut coincide cu ce spune legea... Simplu, nu? Te pup si multumiri de mesaj!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumiri
      multumiri
      mii de multumiri
      si de abuz in serviciu a d-lor politisti cand poate fi vorba ca sunt incredibili
      cred ca atunci cand nu reusesc sa-si faca planul de amenzi fac abuzuri

      Ștergere
  5. Multumesc si eu ca ma urmariti lui Anonom si domnul Nicolae Simon. Ma bucur ca v-am putut fi de ajutor. Succes dragii mei!

    RăspundețiȘtergere
  6. Cu multumiri, pentru consultanata acordata, as dori sa stiu si eu daca nr. sectorului din adresa scrisa in P.V. de contraventie , se incadreaza in datele personale despre care face vorbire art.16, si prin urmare completarea lui eronata poate duce la anularea respectivului P.V. de contraventie.

    RăspundețiȘtergere
  7. Conform art. 17 din ordonanta numai lipsa datelor privind numele, calitatea agentului si a contravenientului, cat si date de identificare ale faptei conform legii fac obiectul anularii. Lipsa sectorului sau sector incorect poate fi privita ca o eroare. Nulitatea absoluta presupune ca nu poate fi acoperita, insa daca adresa este corecta in rest, numarul sectorului se poate presupune ca fiind corect. Asta numai daca dovediti ca exista si o a 2-a adresa identica cu a dvs din alt sector... Dupa opinia mea situatia dvs nu se incadreaza 100% in nulitatea art. 17 si sunt sanse mari sa nu treaca contestatia.

    RăspundețiȘtergere
  8. din ce imi spuneti dvs nu aveti nicio sansa sa treaca contestatia pe motivul cu "B)persoana neaflandu-se la domiciliu si neexistand alte persoane(din cadrul familiei,persoane care locuiesc cu susnumitul ,administrator,portar,etc.)carora sa se inmaneze pv-ul". Puteti incerca sa solicitati modificarea sanctiunii cu avertisment si restituirea amenzii platite aratand comportamentul exemplar, faptul ca va pare rau ca ati incalcat normele de drept, samd. Adica afisati o atitudine pocaita. Altfel, din ce povesti nu aveti sanse de a castiga procesul. Succes. Si faptul ca pe ceilalti nu i-au sanctionat... pai ati spus totul :stateati intr-o statie taxi, iar transportul cu taxiul este, conform Legii 38/2003, serviciu de utilitate publica. Este ca si cum ati fi stationat in statie RATB... Mult succes si daca mai aveti intrebari va astept cu mesaje.

    RăspundețiȘtergere
  9. Va nultumesc mult pentru promtitudinea raspunsului.
    Am inteles ca solutia optima este ca cer clementa instantei si indraznesc sa va mai cer parerea in legatura cu doua fotografii:una facuta din autoturism in miscare,in care semnul statie taxi este mascat de un indicator de parcare si una facuta ca pieton in care semnul este vizibil.Credeti ca acestea pot constitui probe ajutatoare?

    RăspundețiȘtergere
  10. Da Domnul Stefan. Orice proba pe care o gastiti in a va sprijini atitudinea procesuala de "neglijenta" va este de folos. Puteti spune instantei ca, deoarce ati observat si alte autoturisme stationate in acelasi loc, pentru ca este o zona in care se efectueaza lucrari si pentru ca locul de parcare in care stationati inainte a fost ocupat de santier (ca am inteles ca se lucra) ati fost nevoit sa incalcati regula de circulatie, totodata aratand ca nu cunosteati faptul ca acolo exista o statie de taxi, fapt pe care il dovediti cu planse foto. (aia in care nu se vede semnul de taxi!) Mai puteti arata ca nu ati mai fost niciodata sanctionat pentru asemenea abateri si ca fapta savarsita de dvs, aceea de a stationa in loc interzis, nu considerati ca are o gravitate mare care sa justifice amenda, cu atat mai mult cu cat in locul respectiv se executau lucrari si semnul de taxi nu era clar vizibil. Succes.

    RăspundețiȘtergere
  11. Buna ziua,

    In data de 22.04 a fost intocmit un PV pe numele meu pentru depasirea vitezei in jud. Teleorman. In data de 19.05 au sosit la domiciliul meu 2 agenti care au inmanat sotiei acest PV de contraventie intrucat eu nu eram acasa. Sotia a semnat pentru primirea lui.
    Intrebarea mea este daca in baza OG 2/2001 (art. 14 si art. 27) se considera ca mi-a fost comunicata contraventia in termenul legal de 30 zile de la intocmirea lui?

    Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  12. Aici sunt doua aspecte. In primul rand comunicarea si al doilea rand termenul de comunicare. Pentru faptul ca a semnat sotia, nu este motiv de nulitate. Semnatura sotiei este dovada primirii pe un aviz ce cuprindea in anexa Procesul Verbal. In al doilea rand este vorba de termenul de 30 de zile. Deci, daca data intocmirii procesului verbal este trecuta ziua de 22.04.2011 si ei vi l-au comunicat in 19.05.2011 va dati seama si dvs ca nu s-au scurs 30 de zile intre cele doua date. Deci nici asta nu este motiv de nulitate.

    RăspundețiȘtergere
  13. In primul rand va multumesc pentru raza de speranta oferita prin cele scrise de dvs.
    In cazul meu am facut contestatie a P.V. si instanta a solicitat sa comunic in clar numele asiguratorului. Am facut acest lucru si va intreb daca pot solicita anularea PV pe motiv ca agentul constatator nu a fost trecut in PV numele asiguratorului. art.16 OG2/2001

    Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  14. Multumesc si eu pentru ganduri. In conformitate cu art. 16, din OG 2/2001 aflam ca este obligatoriu ca procesul verbal sa contina si numele asiguratorului in cazul in care accidentul a produs avarii. Acum desi aceasta prevedere este obligatorie, ea nu va produce insa nulitatea absoluta a procesului verbal. Situatiile de nulitate sunt enumerate limitativ in art. 17 din OG. Trebuie sa mai stiti ca precizarea obiectului tuturor cererilor de judecata se face numai pana la primul termen de judecata in care puteti pune concluzii cauzei. (adica incepeti sa va judecati, solicitati probe, etc). Si de regula, Politia chit ca nu trece firma de asigurare trece numarul politei si valabilitatea... deci este discutabil. Insa dvs puteti solicita ce doriti dvs iar instanta se va pronunta pe toate solicitarile dvs, fie ca le admite, fie ca le respinge - in tot sau in parte. O zi buna si mult succes!

    RăspundețiȘtergere
  15. amprimit o amenda de la Politia Arad PT.O UTILITARA AR 04 UZT CARE NU IMI APARTINE.AM SUNAT LA POL.LOCALA AR. AM CERUT LAMURIRI SI MI S-A SPUS SA FAC CONTESTATIE SAU SA O PLATESC.ACUM TREBUIE SA UMBLU EU SA-MI FAC DREPTATE PE LA TRIBUNALUL AR, EU FIIND DIN ORADEA SAU CE POT FACE PT.CA UTILITARA ESTE INMATRICULATA IN AR. SI POL.MI-A SPUS CA NU POATE ANULA PROCESUL VERBAL,CHIA DACA E GRESEALA LOR .SFATUITI-MA CE SA FAC?

    RăspundețiȘtergere
  16. Ce v-a sfatuit si politia respectiva. Sa faceti contestatie sau sa platiti amenda. Alta cale nu aveti. Si nu e musai sa fiti prezent la judecata odata ce veti arata instantei ca masina nu este a dvs si nu ati condus-o nici dvs (cu dovada certificat de inmatriculare, carte masina, etc) SI VETI SOLICITA JUDECATA IN LIPSA. Mult noroc.

    RăspundețiȘtergere
  17. buna ziua,
    am primit o amenda pentru o presupusa trecere pe culoare rosie...problema este ca domnul politist a gresit adresa la care a fost savarsita infractiunea.A scris strada x colt cu y unde strada y nici nu exista in oras :)
    E susceptibil anularii procesul verbal in aceste conditii?
    Va multumesc anticipat si mult succes in continuare.

    RăspundețiȘtergere
  18. Da. Ar putea fi un motiv de nulitate, insa deoarece nu se incadreaza in art.17 din OUG, ramane la aprecierea instantei daca va anula P-V pentru acest temei. Multumesc si eu.

    RăspundețiȘtergere
  19. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  20. Buna seara,
    Spuneti-mi va rog frumos daca exista dovezi in probatiune ca de exemplu filmari,etc, nu ar trebui si eu sa am acces la ele ca parte in proces?
    Va multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  21. Va rog sa fiti mai explicit pentru ca intrebarea dvs nu am inteles-o.

    RăspundețiȘtergere
  22. Voiam sa zic ca data cealalta parte a depus in probatiunea plangerii(ca stiti cum e in probatiune:...) anumite dovezi, eu pot sa am acces, adica sa vad acele dovezi inainte de a fi ele expuse in proces in mod public?
    Va multumesc

    RăspundețiȘtergere
  23. Da, acum am inteles. pricep ca va judecati cu o autoritate. Probele puteti sa le consultati din dosarul judecatii.

    RăspundețiȘtergere
  24. In urma cu 6 luni, mai exact pe 15 ianuarie, socrului meu i s-a ridicat masina de catre o companie care cu asta se ocupa, pe motiv ca nu a lasat 1m de trecere a pietonilor in locul unde parcase masina. Nici pana in ziua de azi nu a primit procesul verbal ci doar factura si chitanta din care reiese ca a achitat aprox. 700 ron pt a recupera auto. Se pot recupera banii?

    RăspundețiȘtergere
  25. Nu se mai pot recupera banii. Daca nu avem ce contesta (proces-verbal) banii sunt pierduti.

    RăspundețiȘtergere
  26. buna seara.
    am fost sanctionat astazi de politia rutiera cu:retinerea certificatului de inmatriculare pentru ca nu aveam autorizatie pt folia de pe geamurile din fata si mi s-a retinut permisul de conducere pentru ca nu am "executat ordinul" agentului de a ramane in masina.
    precizez ca nu am ramas in masina deoarece am incercat sa-i explic ca dau folia jos pe loc pentru ca am dreptul sa remediez defectiunea pe loc si sa scap de retinerea certificatului urmand sa primesc doar amenda.
    si inca ceva, eu am buletinul expirat de cateva luni si i-am zis ca nu-l am la mine. in pv imi apare seria si nr de bul de pe el. adica de pe un act care nu e valabil.
    ce as putea sa fac in situatia asta?(si chestia cu buletinul si cea cu faptul k nu l-a interesat k imi remediam "defectiunea" pe loc)
    va multumesc

    RăspundețiȘtergere
  27. Pentru anonim. Nu se poate face nimic. Nu este obligat sa accepte remedierea, iar cat de buletin, dvs aveti obligatia sa il preschimbati inainte de expirare, altfel riscati amenda. Eu zic sa stati linistit, daca nu vrei sa fiti bun de plata si pentru alte dandanale.

    RăspundețiȘtergere
  28. Ma numesc Mircea si am 31 de ani
    Am primit o amenda pentru lipirea de materiale publicitare pe un stalp.
    Agentul nu s-a recomandat si nu s-a legitimat.
    Nu are dovezi ca as fi lipit acele materiale.
    Am completat o declaratie in urma presiunilor politistilor.
    Am specificat in declaratie ca am lipit materialul, dar ca agentul nu s-a legitimat.
    Nu am semnat procesul verbal, nu a fost martor la incheierea lui.
    Ce sanse am la contestarea contraventiei?

    RăspundețiȘtergere
  29. Tot Mircea va deranjeaza cu o completare
    Se poate, va rog sa-mi raspundeti pe email-ul meu:
    mirceab26@yahoo.com
    Multumiri anticipate!

    RăspundețiȘtergere
  30. Pentru marius. daca ati recunoscut fapta nu aveti nicio sansa. Nu am sa va raspund pe mail, nu acord raspunsuri altfel decat pe blog. Este o activitate gratuita si pentru acest fapt este firesc sa beneficieze toti cititorii mei de raspunsurile primite de alte persoane. Cu multa placere.

    RăspundețiȘtergere
  31. buna seara
    ma confrunt cu o problemape care nu o inteleg.
    a contestat un proces verbal de contraventie prin care mi s-a retinut permisul de conducere pe o perioada de 30 de zile.
    instanta a hotarat ca nu am dreptate si nu am primit nici o sentinta acasa.
    intre timp am plecat in strainatate si tatal meu a fost la tribunal si la ipj sa se intereseze de situatia permisului meu.
    in dosar a gasit sentinta definitiva si irevocabila(sentinta care nu a ajuns in posesia mea), iar cei de la politie i-au pus in vedere faptul ca mi se va dubla perioada de suspendare a permisului dupa ce voi primi acasa o comunicare prin care mi se va aduce la cunostinta sa predau permisul.
    ceea ce nu inteleg este motivul pentru care mi se dubleaza perioada de suspendare.
    daca ma puteti ajuta in acest sesn?
    va multumesc

    RăspundețiȘtergere
  32. Buna seara! Va rog frumos sa imi raspundeti daca pot cere anularea unui proces verbal pentru urmatorul motiv. In proces, este trecut ca in dreptul statiei ratb de tramvai oprit in statie am depasit tramvaiul pe partea stanga, iar la numarul strazii unde spun ei ca s-a petrecut fapta au trecut numarul 151 desi statia este la nr 132, iar acel numar se afla pe sensul celalat de mers, 200 de metri mai sus. Cu alte cuvinte la acel numar (151) nu exista statie de tramvai, iar acesta putea fi depasit fara nicio restrictie. Va multumesc anticipat.

    RăspundețiȘtergere
  33. tot Iulian sunt si mai vin cu o comletare la ce am scris mai sus: Agentul nu mi-a spus de ce m-a oprit doar m-a intrebat daca stiu. Si pentru ca nu purtam centura, am declarat ca da. Apoi am asteptat in masina pana a completat procesul verbal, iar cand a venit langa geamul masinii mele si m-a intrebat daca am ceva de zis, eu am zis "am gresit" si a trecut acest lucru in procesul verbal. Fapta petrecandu-se peste ora 22 si era si intuneric, nu am citit acolo procesul verbal inainte de a-l semna, eu crezand ca despre centura este vorba. Abia apoi cand mi-a dat si actele mi-a zis ca tocmai am ramas fara permis pt depasirea tramvaiului 30 de zile. Iar intrebarea mea este tot cea de mai sus si anume daca pot cere anularea procesului verbal pentru motivul indicat. Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  34. eeee.... Radule, daca ai zis ca ai gresit nu iti mai anuleaza nimeni procesul verbal. Recunoasterea faptei echivaleaza cu legalitatea sanctionarii. Ce sa va fac daca vorbiti in plus? Altfel aveai toate sansele sa anulezi procesul verbal...

    RăspundețiȘtergere
  35. Buna seara,
    Am si eu o intrebare.
    Am primt si eu un prces verbal de constatare pe data de 7 iulie 2011 redactat pe 24.06.2011 iar fapta a fost savarsita pe 28.12.2011.
    Am vreo sansa de prescriere daca contest?

    RăspundețiȘtergere
  36. scuze am gresit
    fapta a fost savasita pe 28.12.2010

    RăspundețiȘtergere
  37. Pentru Anonim. De ce am eu senzatia este un proces verbal cu rovigneta? Daca da, te rog sa te uiti putin pe el si ai sa vezi ca scrie "vehicul categorie A", adica motorete, motocilete cu sau fara atas... Daca stii ca conduci autoturism, categoria B, evident, poti incerca sa il anulezi pentru lipsa conformitatii datelor, aratand ca tu nu recunosti fapta, pentru ca nu detii motoreta/motocicleta. Acum, daca ne gandim la art. 13 si 14 din OG 2/2001, fapta se prescrie la 6 luni de la data savarsirii. Prin urmare, 6 luni se implineau pe 27.06., iar ei au facut procesul verbal cu 3 zile inainte. Amenda se mai prescrie si daca PVC-ul nu a fost comunicat in termen de 30 de zile de la redactare. Asa ca nulitatea pe exceptia prescriptiei este discutabila. Insa... avand in vedere ca art. 13 din OG 2/2001 nu precizeaza daca se prescrie pana la comunicare sau pana la redactare, ai toate sansele sa incerci. Sper sa ai un jude intelept si sa interpreteze in favoarea ta.

    RăspundețiȘtergere
  38. Buna ziua,
    La data de 20.06.2011 mi s-a intocmit un proces verbal pentru faptul ca am circulat fara luminile aprinse. La rubrica "Mentiuni ale contravenientului" nu este trecut absolut nimic - de altfel nici nu m-a intrebat politistul daca am obiectiuni sau nu.
    Intrebarea este: chiar daca nu am facut plangere dupa 15 zile, dar in lipsa mentiunilor(nu s-a trecut ca nu am mentiuni) procesul verbal se anuleaza automat? Sau pentru ca nu am actionat in 15 zile nu mai exista cale de atac?
    Va multumesc

    RăspundețiȘtergere
  39. Daca au trecut 15 zile este definitiv si aplicabil. Imi pare rau. Si oricum nu aveai sanse din ce mi-ai povestit.

    RăspundețiȘtergere
  40. Va multumesc! Intradevar este vorba de un proces verbal cu rovigneta.

    RăspundețiȘtergere
  41. Buna ziua,

    La data de 18.07.2011 am primit o somatie de la primarie cum ca as avea de achitat o amenda. Ma duc acolo pentru lamuriri si imi arata un proces verbal intocmit la data de 09.03.2011 pentru o fapta comisa la data de 25.01.2011 cand mi s-a ridicat masina pentru parcare neregulamentara.
    Sunt doua aspecte: procesul verbal s-a incheiat cu mai mult de 40 zile dupa comiterea faptei, iar procesul verbal nu mi-a fost trimis acasa.
    Nu mai mentionez faptul ca masina a fost ridicata din fata Institutului Oncologic din Cluj dupa doar 20 de minute, unde nu se asigura locuri de parcare, iar domnului Agent constatator ii doresc sa umble toata viata lui cu intreaga familie la Institutia sus mentionata. Am platit taxa de ridicare de 450 ron si acum dupa jumatate de an vor sa ma oblige sa mai platesc si amenda. Intrebarea mea ar fi se poate face ceva?
    Va multumesc

    RăspundețiȘtergere
  42. Pentru anonim... ce ai putea sa faci odata ce nu ti s-a comunicat procesul verbal? Intai trebuie sa incerci sa ti se comunice si apoi sa-l contesti in instanta. E singura cale. Cat despre urarea ta catre Agenul constatator, hai totusi sa nu vorbim lucruri mari. Puteai fi tu agent constatator daca acolo erai detasat, acelasi lucru il faceai. Cat despre amenda... pana la urma amenda de la politie e singura legala! Pentru mai multe detalii te rog sa citesti articolul privind Nelegalitatea ridicarii masinilor. O sa te lamuresti de ce zic. Mult succes si sanatate maxima!

    RăspundețiȘtergere
  43. Buna ziua,
    Am o fapta - parcare cu ridicare de autoturism - proprietate a unei societati - platita ridicarea pe societate - si trimis PV de sanctionare pe numele si adresa mea, ca si conducator auto - identificat de societate
    Fapta s-a savarsit in data de 10.06.2011 iar PV a fost intocmit in data de 25.07.2011 - PV pare sa nu cotina erori. La data comunicarii eram in concediu si au trecut cele 48 e ore pentru achitare 1/2 din valoare - PV trimis prin posta fara confirmare de primire
    Pot sa actionez in vreun fel impotriva procesului verbal?
    Multumesc anticipat
    Marius

    RăspundețiȘtergere
  44. Pentru Marius: Nu conteaza unde erai tu si ce faceai, totul este sa nu treaca 15 zile de la comunicare. Dupa cum ai citit si in articol, poti face plangere impotriva PVC.

    RăspundețiȘtergere
  45. Buna ziua,
    Mi s-a ridicat masina din poarcarea blocului in care locuiesc si intentionez sa depun contestatie. Procesul verbal de amnda pentru parcare (nu contine si mentiunea ca masina a fost ridicata) a fost intocmit la sediul firmei de ridicari de un politist care nu a fost la locul ridicarii. El este trecut acolo ca "agent constatator", insa nu avea cum sa constate el sarvarsiorea contraventiei. Datele pentru procesul verbal le/a obtinut telefonic, de fata cu mine, de la politistul aflat pe teren. Am sanse sa obtint anularea procesului verbal invocand acest motiv?
    Va multumesc si salut initiativa dv. de a oferi un sfat pe gratis celor care au nevoie.
    Bogdan

    RăspundețiȘtergere
  46. Stimată doamnă avocat. Am fost surprins de radarul poliției fiindcă am depășit viteza legală cu 20 de km. Agentul constatator după ce a întocmit procesul verbal de contravenție, a trecut la mențiuni faptul că: ”nu sunt”. Înainte de a îmi înmâna procesul verbal l-am notificat că vreau să achit amenda pe loc, la care polițistul mi-a spus că nu are chitanțier. Am solicitat atunci polițistului respectiv să noteze acest lucru în procesul verbal. Ceea ce a și făcut, trecând acest lucru după cuvintele ”nu sunt”. Două întrebări: ”este corect să treacă polițistul mențiunea ”nu sunt” fără să mă întrebe dacă am ceva obiecțiuni, după care să-i spun eu că am o obiecțiune de făcut, iar această obiecțiune să fie trecută și ea în procesul verbal, după cuvintele ”nu sunt”. Este motiv de contestare în instanță faptul că nu am avut posibilitatea să achit pe loc amenda pentru-că polițistul nu avea chitanțier la el? Vă mulțumesc

    RăspundețiȘtergere
  47. Pentru Agache: Nu este motiv de nulitate faptul povestit de dvs. Dar contestatie poate face oricum si oricine, in termenul legal de 15 zile. Daca vreti analizarea legalitatii procesului verbal din punct de vedere judiciar, am sa va rog sa va prezentati la un avocat sa va dea mai multe indicatii. Succes.

    RăspundețiȘtergere
  48. Am primit o amenda pentru derajarea linistii publice.In peocesul verbal se mentioneaza ca fapta se incadreaza in Legea 61/91-Rep,art.3 pnct.25.
    Practic am dat drumul la muzica iar agnetul a constatat ca:"Numitul RADU C aflat in incinta apertamentului numarul *0 din blocul D1* scara B de pe sreada T*******i d* **s a tulurat linistea locatarilor pein faptul ca a ascultat muzica la un nivel ridicat de la un sistem audio.
    Faptele comise sunt prevazute la art.3 pct. 25 din legea 61/91-R eu fiind amendat cu 300 lei.
    Eu consider ca faptele se incadreaza la art pct 26 ,deoarece in art.26 sunt stipulate orele de liniste respectiv 22-08 si 13-14 iar contraventia s-a produs la ora 20:30,sistemul audio este un aparat muzical,iar in acest articol este mult mai bine mentionata si clarificata incadrarea,nivel mare este definit generic dar si asa se poate incadra la art 26 si in sfarsit se precizeaza ca ne aflam intr-un bloc de locuinte-in locuintele persoanelor fizice sau in oricare alt loc din imobile cu destinatia de locuinte.Intrebarea mea este urmatoarea,in caul in care voi contesta amenda:"Pot sustine in fata instantei de judecata ca incadrarea nu a fost facuta corect deoaree exista un articol in aceasta lege care defineste explicit faptele?-si sa am castig de cauza deoarece incadrara s-a facut prost si fara a se respecta lega deoarece in fond nu ma aflam in orele de liniste iar eu sustin ca muzica era data la un nivel satisfcator cerintelor si exigentelor tutror celorlalti vecini din bloc.
    Va multumec,cu stima,
    Radu C.

    RăspundețiȘtergere
  49. Buna ziua,

    Care este termenul legal de la depunerea contesatiei PV pana la prima infatisare in instanta? Am contestat un PV in 1 februarie si la 6 luni am reclamat lipsa vreunei informatii referitoare la statusul contestatiei. Mi sa raspuns evaziv insa imediat la 1 sapt am primit acasa instiintare ca primul termen este la final de ianuarie adica la 1 an diferenta. Este normal acest lucru?

    RăspundețiȘtergere
  50. Buna ziua,

    Am o poveste mai lunga, sper sa nu va plictisesc, as vrea sa stiu parerea unui avocat. Asadar, acum cateva zile mergeam la un examen. Am un portofel electronic nominal (adica am avut abonament pe care sunt trecute numele meu si CNP-ul si din cate stiu contine si alte date personale) dar nu-mi reinnoisem abonamentul de cateva luni. In schimb, am cateva calatorii pe el. Am incercat sa validez cardul si nu a mers. La un moment dat au urcat 3 doamne controlori care nu purtau uniforma. Eu le-am dat cardul fiind de buna credinta si am explicat ca nu a mers. Au vazut ca am calatorii pe el dar au spus ca daca nu l-am validat trebuie sa ma legitimez pentru amenda. Din pacate chiar nu aveam niciun act la mine pentru ca altfel la-s fi dat sa scap mai repede si sa ajung la examen (eram deja in intarziere), le-am aratat ca nu aveam acte in geanta si in portofel.Le-am spus ca ma grabesc dar nici nu au vrut sa auda. Au spus ca vor chema politia pentru legitimare. Am spus ok, dar mai repede pentru ca intarzii la examen. Au sunat la politie, din cate am auzit nici nu voiau sa vina.M-au tinut mai multe statii, deja trecusem de statia mea, eram sigura ca o sa pierd examenul. Am incercat sa cobor, m-au impins, le-am spus ca e sechestrare, in fine, scandal...situatie jenanta, la un moment dat pur si simplu am fugit la usa din fata unde era o alta controloare, am impins-o pentru ca nu voia sa ma lase sa cobor si am fugit. Stiam ca au cardul meu cu toate datele dar sincer voiam neaparat sa ajung la examen (ca o paranteza, daca ai restante nu poti trece pe locurile subventionate de la buget la reclasificarea anuala, ceea ce m-ar costa 3100 ron/taxa anuala la acest Master asa ca era destul de important sa sustin examenul). Acum ma intreb cum sa procedez daca primesc recomandata prin posta, ma gandesc ca exista si camere de filmat in autobuze si ar putea dovedi in instanta ca a existat un conflict, bunicii mei s-au certat cu un vecin si s-au trezit cu amenzi pentru tulburarea linistii publice,fara macar sa fi vorbit cu politia. Ma astept si la asta.Oricum mi se pare absurd sa te sechestreze asa in autobuz si sa te tina acolo cat vor ei. Cam atat, multumesc si imi cer sczue ca m-am lungit.

    RăspundețiȘtergere
  51. Buna seara,
    Am fost prins pe raza judetului vrancea pe data de 08.08.2011 circuland cu 101km/h in localitate..permisul mi-a fost retinut pentru 3luni,amenda 300si ceva de ron in 48ore,si mi s-a dat dovada de circulatie valabila 15zile(de pe 08.08.2011 pana pe 22.08.2011),iar procesul verbal nu l-am semnat,si politia a oprit un martor care a dat cu subsemnatul ca eu nu sunt deacord sa semnez..prin urmare procesul verbal trebuia sa ajunga prin posta....la vreo doua saptamani mi-a venit prin posta in Rm.-Valcea o INSTIINTARE cum ca mi-a fost retinut permisul pentru 90zile incepand cu 24.08,2011 in loc de 22.08.2011 si nu scria nimic de amenda..iar procesul verbal nu a ajuns nici pana in ziua de azi 14.09.2011..ce pot face fara proces verbal?Pot cere nulitatea sa pentru a-mi recupera permisul si a nu plati amenda?Ce trebuie sa fac?Cu multa stima

    RăspundețiȘtergere
  52. Buna seara Doamna Alina,
    Numele meu este Emanuel, iar speta in care ma aflu este legata tot de celebrele amenzi pentru lipsa rovinietei.
    Mai exact am primit astazi un PV pentru data de 19.03.2011 - data in care am fost "prins" de o camera CESTRIN. Dintr-o mare neatentie am circulat fara rovinieta din acea data pana in August AC, ceea ce ma face sa cred ca o sa-mi vina un foarte mare teanc de amenzi, tinand cont ca fac naveta Ploiesti-Bucuresti.
    Am vazut ca a-ti raspuns mai sus :
    "Avocatul Meu spunea...

    Pentru Anonim. De ce am eu senzatia este un proces verbal cu rovigneta? Daca da, te rog sa te uiti putin pe el si ai sa vezi ca scrie "vehicul categorie A", adica motorete, motocilete cu sau fara atas... Daca stii ca conduci autoturism, categoria B, evident, poti incerca sa il anulezi pentru lipsa conformitatii datelor, aratand ca tu nu recunosti fapta, pentru ca nu detii motoreta/motocicleta."

    Pe PV-ul meu scrie intradevar categoria A, mai mult am Observat ca data in care agentul constatator primeste autorizarea/certificatul (josul paginii) este cu mult dupa data in care el,agentul face constatarea efectiva.
    Intrebarile mele:
    Se poate obtine nulitatea PV in aceste 2 cazuri?
    In conditia in care ma astept la ffff multe alte amenzi pentru cele 5 luni si eu ma hotarasc totusi sa platesc aceasta amenda initiala+despagubirea, pot cere anularea celor ulterioare?
    Va multumesc anticipat,
    Emanuel

    RăspundețiȘtergere
  53. Pentru Emanuel: poti incerca sa mergi pe aceasta nulitate. Nu stii cum vad instantele pana nu le investesti. Eu am avut vreo 6 dosare de gen si 3 au mers pe Categoria A, 2 s-au respins si altul inca se judeca... Ce pot sa zic... cate bordeie atatea obicee :P

    RăspundețiȘtergere
  54. Buna ziua,
    Pentru amenzile primite in strainatate(Roma - Italia) cum le putem contesta?
    Tin sa precizez ca nu pot ajunge la tribunalul sau judecatoria de acolo.
    Va multumesc,
    Victor.

    RăspundețiȘtergere
  55. Buna ziua,

    Am primit acasa o amenda pe care se presupune ca am luat-o in Italia anul trecut, desi nu am fost in Italia in perioada respectiva, iar masina mentionata nu este a mea, si nici nu stiu a cui este. Ce pot face pentru a contesta amenda?

    RăspundețiȘtergere
  56. Pentru Victor: situatia ta este urata si complicata. Procedura internationala prevede ca judecata sa se faca in statul emitent, deci nu te poti judeca cu Italia de la noi. Acum, termenul de contestare nu pot sa ti-l precizez, pentru ca nu detin legislatia Italiei. Insa, onform legilor internationale,orice contraventie intocmita pe numele cetatenilor din alte tari trebuie sa se faca cu respectarea unor reguli de procedura,printre care:asistenta cu translator autorizat,traducerea amenzii in limba respectiva de catre un traducator autorizat. Ce pot sa te sfatuiesc: la noi termenul este de 15 de la momentul primirii, in cazul contestatiei, conform OG 2/2001. Mergi la un traducator autorizat de italiana si intocmeste o scrisoare, memoriu prin care sa aduci la cunostinta situatia ta, precum ca nu ai fost, ca nu ai acel autoturism si ca nu stii unde ai putea sa soliciti anularea actului si scutirea ta de plata amenzii, le arati ca PV nu poarta stampila ambasadei ROmane, nu a fost tradus in limba noastra, nu stii ce contine. Le arati ca te-ai prezentat la un traducator autorizat si acesta a dispus traducerea actului pe care il contesti. Apoi o trimiti cu posta pe adresa emitentului procesului verbal si, probabil prin ambasada Italiei. Sunt drumuri de facut... timp de pierdut. Succes maxim si sa ne tii si pe noi la curent. Sigur ca mai sunt si altii in situatia ta.

    RăspundețiȘtergere
  57. buna seara !
    am avut si eu chiar astazi un eveniment asemanator cu cel al Danielei din data de 12 septembrie 2011
    au fost doi controlori, au intocmit procesul verbal dar nu l/am luat, nu l/am semnat.
    daca primesc acasa instintare ce fac? am citit pe site/ul RATB CA PROCESELE VERBALE CONSTITUIE TITLU EXECUTORIU?
    NU MAI AM DREPTUL DA IL CONTEST CAND IL PRIMESC SAU E MAI BINE SA NU IL PRIMESC?

    RăspundețiȘtergere
  58. buna ziua!La sfarsitul lunii aprilie am fost amendat,langa palatul cotroceni,cu suma de 3000 lei pe motiv ca nu as fi avut autorizatie de zona.Nu am semnat p.v.eu avand la mine autorizatia respectiva.Din aprilie pana azi nu am primit P.v. nici eu si nici vreun vecin.Ce ar trebui sa fac?Va multumesc frumos!

    RăspundețiȘtergere
  59. Buna ziua,
    Spuneti-mi va rog in cazul in care martorul citat este plecat din tara si nu poate sa ajunga la data procesului, pot sa aman termenul?Si daca se poate exista un timp de x zile obligatoriu inaintea termenului in care trebuie sa ma incardrez cu cererea de amanare?si care ar fi procedura de amanare?ma prezint in ziua procesului si cer amanarea sau trebuie facut ceva inainte?
    Va multumesc anticipat!

    RăspundețiȘtergere
  60. In mod normal, orice cerere formulata in fata instantei se depune cu 5 zile inainte de termenul de judecata, insa, cererea de amanare poate fi depusa si in momentul judecatii. Cu alte cuvinte si mai pe scurt, in ziua judecatii, luati dosarul la amanare si solicitati instantei sa ia act de faptul ca martorul ce trebuie a fi audiat este plecat din tara (si puneti dovada plecarii: bilete de avion, de cazare, etc) si rugati sa amane judecata cu un termen. Insa, ce sa va spun, de obicei nu se prea amana din aceasta cauza decat daca lipsa martorului tine in loc procesul. Daca acesta poate continua si fara el (administrare de alte probe) judecata se face oricum. Totul este sa nu spuneti ca renuntati la martor. Succes!

    RăspundețiȘtergere
  61. Pentru Anonim: nu faceti nimic, stati si asteptati in liniste eventualul proces verbal. Orice zi care trece si nu se intampla nimic va este favorabila. Dupa ce il primiti, aveti 15 zile sa faceti contestatie impotriva lui.

    RăspundețiȘtergere
  62. am primit o amenda de circulatie ptr lipsa documentelor. Cand m-am dus la CEC sa platesc functionara de acolo mi-a spus ca nu pot plati jumatate din amende ptr ca agentul de politie a uitat sa treaca suma pe procesul verbal. A mai uitat sa treaca si unde pot face contestatia! Am inteles ca daca depun o plangere procesl verbal e declarat nul. Este adevarat? Aveti un formular cum sa depun plangerea siunde? Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  63. copletare la Proces verbal de constatare a contraventiei "rovinieta" intocmit dupa FOTO

    Va rog frumos sa-mi spuneti daca e bine sa platesc cele cerute - au trecut deja 24 de ore de la primirea prin posta a PV - desi nu sunt eu vinovata ( masina mea sta in garaj neintrerupt de anul trecut).
    Va multumesc mult

    RăspundețiȘtergere
  64. Pentru Anonim: puteti contesta acest PVC in 15 zile de la primire. Nu se face contestatia pe baza vreunui "formular", eu va sfatuiesc sa contactati un avocat sa va redacteze el contestatia. Este singurul in masura sa stie care sunt motivele de nulitate, verificand normele legale. De regula pretul unei redactari de acest gen se invarteste in jurul a 150 de lei, plus, minus.

    RăspundețiȘtergere
  65. Pentru Lenax: acelasi sfat ti-l dau si tie, ca cel postat deasupra mesajului asta. Contesta PVC-ul, vorbeste cu un avocat si rezolva treaba repede.

    RăspundețiȘtergere
  66. Multumesc mult pentru sfat, nu stiu insa cui sa ma adresez mai departe.Daca m-ati mai putea ajuta dvs.!

    RăspundețiȘtergere
  67. am o firma de transport si pe o perioada de o luna am uitat sa platesc rovignieta au trecut 6 luni si au inceput sa curga amenzile (fiind firma nu am semnat si pus stampila pentru ele postasiu simplu le-a lasat la usa )dupa o luna am realizat ca nu am rovignieta si am luat una ce pot sa fac cu amenzile care se ridica la suma de 22 500 ron e o aberatie sa platesc atata ma baga in faliment daca ma pun sa platesc

    RăspundețiȘtergere
  68. Imi pare rau dar daca nu consulati un avocat sa verifice eventualitatea unei nulitati absolute a PVC-urilor sunteti bun de plata :( si sa va grabiti caci termenul de contestatie se implineste la 15 zile de la momentul primirii (data postei, la predare +15 zile)

    RăspundețiȘtergere
  69. multumiri doamnei avocat care ajuta toti hotii si escrocii din tara asta. de aceea merg lucrurile asa prost, fiecare ar ocoli legea si nu ar plati nici o taxa....

    RăspundețiȘtergere
  70. Revin la problema mea : Am primit prin posta un PVCC pentru lipsa rovinieta. PVCC a fost intocmit NUMAI dupa FOTO facuta de instalatia de la Maracineni jud.Buzau .
    Intrucat eu nu am trecut pe acolo iar masina mea e in garaj de cca un an, fac contestatie la judecatoria Buzau .
    Iertati-ma ca va deranjez cu intrebarea :
    – stiti sa fi castigat cineva in situatie similara?
    Va multumesc mult pentru raspuns.

    RăspundețiȘtergere
  71. Depinde cine este prostul si hotul... de multe ori chiar hotul este prost! Din fericire exista dreptul: dreptul fiecaruia dintre noi sa fie om si cetatean. Ocolirea legii si neplata taxelor sunt doar niste atribute ale hotului care se intaneste cu prostul. Meseria mea este sa arat cat de prost este sistemul. Si reusesc! Multumesc mult pentru mesaj. Nu e prost cine scrie, ci doar cine nu isi intelege drepturile!

    RăspundețiȘtergere
  72. Lenax draga, eu nu am avut asemenea speta si nu vorbesc decat din experienta mea, nu din a altora. Probabil vei reusi, depinde cine te "opereaza", a se citi avocat. Succes maxim.

    RăspundețiȘtergere
  73. Multumesc mult pentru sfaturile date.
    Cu deosebita stima

    RăspundețiȘtergere
  74. Foarte utile informatiile acestea..10+...iar doamna avocat in afara de faptul ca este frumoasa,mai e si sexi rau,pacat ca e luata...

    RăspundețiȘtergere
  75. Buna ziua doamna avocat,
    Am rugamintea, daca se poate, sa imi spuneti daca am vreo sansa sa imi recuperez permisul de conducere. Situatia este urmatoarea: conduceam masina spre serviciu, eram in intarziere, si am fost prins de radar cu viteza de 118 km/h. Am semnat procesul verbal, am scris ca nu am obiectii si totusi as vrea sa depun contestatie. Din punctul dumneavoastra de vedere, ce motiv as putea invoca pentru a recupera permisul? Mentionez ca procesul verbal de contraventie a fost completat exemplar.

    RăspundețiȘtergere
  76. Buna seara! Am luat si eu o amenda astazi pentru lipsa c.i si permisului, uitate acasa. Mi s-a intocmit proces verbal,am semnat,dar pe pv nu mi s-a trecut cnp-ul. Mi s-a dat 402 lei respectiv 201 lei in 48 ore. Vreau sa va intreb daca pot contesta pv-ul pe baza asta si pe baza lipsei martorilor,daca se mai tine cont,ca nu sunt in tema. I-am furnizat agentului numele si seria si nr cartii de identitate. Ma gandesc ca oricine putea da datele astea unui agent in locul meu,daca ar fi fost oprit. Multumesc anticipat,doamna! Vali din Campina.

    RăspundețiȘtergere
  77. Buna seara!
    Am primit amenda pentru aruncarea unui rest nealimentar (500lei-jumatate in 48 ore).
    PV indeplineste conditiile mentionate de Art. 16 din Ordonanta nr. 2/2001, mai putin datele privind "fiul lui... si al.., ocupatia si locul de munca". (sunt student).
    "Contravientul este de fata/refuza sa ia la cunostinta despre PV,fapt atestat de martorul DV (este trecut seria si nr. CI. martorului, fara adresa)"
    "Nu a fost de fata niciun martor asistent la incheierea PV, deoarece contravenientul refuza acest lucru)"
    "Mentiuni ale contravenientului -nu semnez PV, vreau sa il primesc acasa"
    Acasa l-au primit parintii care au mers si au platit amenda(250 lei), fara sa ia in seama faptul ca lucrurile au stat alffel (considera ca e inutil sa pierzi timpul pe la tribunale, ca oricum -cu dreptatea mori in drum-).E adevarat ca am aruncat un rest (o punga de chipsuri, de fapt), dar am vrut sa o ridic sa o pun la cos, fapt pe care politistul nu l-a luat in considerare-am aruncat, sunt bun de plata. Fiind student, banii nu ajung niciodata, iar suma pe care au platit-o parintii nu e neglijabila. Consider ca fapta mea nu e atat de grava, aplicarea avertismentului era suficienta, mai ales ca mi-am dat seama ca nu am procedat corect si am vrut sa-mi corectez atitudinea. Dar "zelul" de care a dat dovada politistul s-a bazat, in mod real pe aplicarea pedepsei, nu pe indreptarea conduitei mele.Nu am mai fost pus in astfel de situatii si singura reactie a fost sa nu semnez PV. Parintii m-au certat pentru ca la obiectiuni nu am specificat ca am vrut sa depun la cos restul respectiv si ca politistul a considerat inutil acest lucru.
    Cam asta e situatia si va intreb pot sa mai fac ceva sau nu are rost. Nici nu stiu daca as putea ajunge la tribunal, avand cursuri cam toata ziua (sunt la Poli, avem laboratoare).Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  78. Nu stiu cum apar comentariile. Daca apare de 2 ori im cer scuze.
    Buna seara!
    Am primit amenda pentru aruncarea unui rest nealimentar (500lei-jumatate in 48 ore).
    PV indeplineste conditiile mentionate de Art. 16 din Ordonanta nr. 2/2001, mai putin datele privind "fiul lui... si al.., ocupatia si locul de munca". (sunt student).
    "Contravenientul este de fata/refuza sa ia la cunostinta despre PV,fapt atestat de martorul DV (este trecut seria si nr. CI. martorului, fara adresa)"
    "Nu a fost de fata niciun martor asistent la incheierea PV, deoarece contravenientul refuza acest lucru)"
    "Mentiuni ale contravenientului -nu semnez PV, vreau sa il primesc acasa"
    Acasa l-au primit parintii care au mers si au platit amenda(250 lei), fara sa ia in seama faptul ca lucrurile au stat altfel (considera ca e inutil sa pierzi timpul pe la tribunale, ca oricum -cu dreptatea mori in drum-).E adevarat ca am aruncat un rest (o punga de chipsuri, de fapt), dar am vrut sa o ridic sa o pun la cos, fapt pe care politistul nu l-a luat in considerare-am aruncat, sunt bun de plata. Fiind student, banii nu ajung niciodata, iar suma pe care au platit-o parintii nu e neglijabila. Consider ca fapta mea nu e atat de grava, aplicarea avertismentului era suficienta, mai ales ca mi-am dat seama ca nu am procedat corect si am vrut sa-mi corectez atitudinea. Dar "zelul" de care a dat dovada politistul s-a bazat, in mod real pe aplicarea pedepsei, nu pe indreptarea conduitei mele.Nu am mai fost pus in astfel de situatii si singura reactie a fost sa nu semnez PV. Parintii m-au certat pentru ca la obiectiuni nu am specificat ca am vrut sa depun la cos restul respectiv si ca politistul a considerat inutil acest lucru.
    Cam asta e situatia si va intreb pot sa mai fac ceva sau nu are rost. Nici nu stiu daca as putea ajunge la tribunal, avand cursuri cam toata ziua (sunt la Poli, avem laboratoare).Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  79. buna ziua,
    am inaintat o plangere impotriva unui pv facut de politia rutiera...am avut un prim termen, iar la al doilea a fost citat unicul meu martor...din pacate acesta nu era in tara la momentul celui de-al doilea termen ,cand trebuia sa se prezinte.de aceea cu 5-6 zile inainte de termen am inaintat la registratura o cerere de amanare unde am atasat si biletul de avion al martorului(inclusiv tiketul de imbarcare cu cod de bare cu tot)...a doua zi dupa termen am fost sa vad pe cand s-a amanat si am constatat cu surprindere ca plangerea a fost respinsa ca neintemeiata.Mi se pare incredibil cum mi s-a refuzat practic martorul, un drept pe care il am.Mai ales ca eram la prima amanare si era foarte justificata.Pot introduce recurs?
    va multumesc anticipat!

    RăspundețiȘtergere
  80. Saru-mana Doamna Avocat,intamplator v-am gasit blogul si ma bucur ca am dat exact de cine trebuie,am si eu o problema,sunt la facultate la Timisoara,saptamana trecuta am primit o amenda de 2 milioane,binenteles mi s-a facut proces verbal.In fata judecatoriei Timis,am aratat acel semn urat la jandarmi cu degetul mijlociu ))) atata mi-a trebui,acuma ei au scris in procesul verbal ca as fi scuipat pe cladirea tribunalului(ceea ce nu am facut) si ca am adus injurii institutiei jandarmeriei sau ceva de genul....ce ma sfatuiti sa fac,sa merg si sa depun contestatie sau mai bine sa o platesc?

    Va Multumesc frumos!
    Mihai

    RăspundețiȘtergere
  81. Inca ceva ce am uitat sa precizez in primul comentariu,eu am semnat acel proces verdal si ca sa fiu sincer nu as fi facut-o,dar mi-a fost pot sa zic chiar frica...

    Inca odata va multumesc! astept raspunsul dvs.

    O saptamana frumoasa sa aveti!

    RăspundețiȘtergere
  82. Mihai... cel mai bun lucru pe care il poti face este sa o platesti. N-ai nicio sansa reala sa anulezi PVC.

    RăspundețiȘtergere
  83. Pe 24 octombrie am intrat in posesia procesului verbal care a fost afisat la mine in cutia postala ..... aproape 2 luni de la sanctionare. Se poate vorbi de prescriptie?....mentionez ca eram de fata cand s-a intocmit pv dar nu am intrat in posesia lui pt. ca am refuzat sa semnez.Nu ar fi trebuit sa fiu instiintat in termen de 30 de zile?......
    A doua mea problema este ca agentul constatator mi-a gresit o cifra din numarul de inmatriculare al masinii...deci pv este intocmit pe un alt numar de inmatriculare decat cel din talon . Ce se intampla in cazul acesta?Trebuie sa fac o contestatie ? si daca da cu ce fac dovada ...cu talonul masinii?...si binenteles cui trebuie adresata?
    cu multumiri

    RăspundețiȘtergere
  84. Buna
    Am si eu o intrebare
    Am primit o amenda intocmita de politia locala in lipsa mea pentru ce spuneau ei ca imi trebuia autorizatie de constructie , eu efectuam o nivelare la teren proprietate privata doar fapta mea a fost constatata in 15.10.2011 ei m-au invitat la primarie urmatoarea zi unde mam prezentat si acolo iam explicat ca cea ce am facut eu nu necesita autorizare si mau lasat in pace atunci. Si ma trezesc cu o amenda trecuta pe proces verbal , fapta retinuta este reala nu o contest dar legea indicata ca temei legal pentru stabilirea contraventiei nu prevede asa ceva . Intrebarea mea este cum as putea actiona pentru a putea demonstra ca nu am gresit si sa oblig emitentul la plata de despagubiri pentru oprirea lucrarilor si hartuirea pentru fapte inexistente?
    Va multumesc
    Eugen

    RăspundețiȘtergere
  85. Buna ziua! Multumiri din tot sufletul pentru acest blog si bunavointa dvs in a va ajuta semenii.As avea si eu cateva intrebari referitoare la situatia noastra, a 13 vecini de bloc (4 niveluri)care ne-am facut izolare termica exterioara. Aproape tot cartierul(sector6) a facut aceasta lucrare. Noi in schimb,am fost reclamati de catre administrator (care era nemultumit ca nu a luat un comision de la firma executanta si care ar fi trebuit sa ne avizeze cred ca nu avem voie sa facem aceasta izolare)si ne-au fost facute PV cf.L50/1991 act. art26,al.1,lit.a. Ni s-a spus ca trebuie sa platim intai amenda si dupa aceea sa facem contestatie (ceea ce nu mi se pare corect).PV ar trebui sa il ridicam maine sau poimaine de la Primarie, cand ne vor suna ei.
    Ar fi vorba si de dezafectarea lucrarii.
    Ce parere aveti si ce sfatuiti sa facem? Am inteles ca avem nevoie de un avocat, dar ce sanse am avea? Daca avem dreptul sa platim 50% in 48 ore, ar fi bine sa platim si sa facem dupa aceea contestatie? Precizez ca suntem pensionari cu venituri mici.Suntem disperati, va rog din suflet spuneti-ne unde va putem contacta pentru consultatie juridica si restul ce-o mai fi. Multumesc anticipat!

    RăspundețiȘtergere
  86. Buna ziua,

    Tot vizavi de PV legat de rovinieta vreau sa mai intreb inca ceva. Am citit anterior despre posibilitatea anularii PV pe motivul vehiculului categoria A.

    In PV scrie ca dovada savarsirii contraventiei se gaseste la sediul CESTRIN pe termen de 6 luni de la data savarsirii contraventiei. In cazul in care am primit PV dupa 7 luni (sunt indeplinite conditiile de valabilitata ale PV), mai exista poza la CESTRIN care sa faca dovada savarsirii faptei? Daca nu mai exista, se poate castiga procesul prin lipsa de dovezi si prezumtia de nevinovatie?

    Multumesc,
    Marius.

    RăspundețiȘtergere
  87. Marius, daca tu spui ca intre data constatarii faptei si prezent au trecut mai mult de 6 luni, atunci ai motiv de anulare pe decaderea din dreptul de a mai aplica amenda. Contacteaza un avocat si incepi sa redactezi cu el contestatia. Ce spui tu acolo de dovada faptei sunt maruntisuri. Prezumptia de vinovatie/nevinovatie se aplica numai in penal. In contencios este prezumptia legalitatii procesului verbal, prin urmare el este prezumat a fi legal pana la proba contrarie.

    RăspundețiȘtergere
  88. Elena, nu este adevarat! Nu te poate NIMENI obliga sa achiti daca tu depui contestatie, mai mult, contestatia suspenda orice executare. Prin urmare odata ce vei face contestatie, pana la irevocabila solutionare nu trebuie sa se intample nimic. Parerea mea este sa nu incercati sa va faceti dreptate singuri, ca aveti mai sanse sa pierdeti razboiul, in necunostinta de cauza. Va sfatuiesc sa contactati rapid un avocat si impreuna sa incepeti formalitatile. Alftel pierdeti, mai platiti si amenda si va treziti si cu investitia data jos. Repejor, termenul de contestatie este de 15 zile de la comunicarea PV. Succes maxim!

    RăspundețiȘtergere
  89. Cat despre consultanta, Elena te astept cu un mail pe adresa de contact din blog. Discutam acolo mai pe larg. Tin pumnii!

    RăspundețiȘtergere
  90. Buna seara Doamna Avocat,

    Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea dilema, legata de o amenda de circulatie:
    Pe data de 30.09.2011 am fost amendat pe motiv ca am trecut linia continua dubla, in care pana de curand era intrarea in cartier ( linie discontinua). De asemenea, mi s-a retinut si certificatul de inmatriculare, pe motiv ca autoturismul avea folii pe toate geamurile, neomolate prin marcaj. Dat fiind ca geamurile aveau folii doar pe geamurile din spate si pe luneta omologate RAR conform certificatelor de conformitate si al marcajului obtinute prin contract cu o firma omologata in acest domeniu, am refuzat sa semnez respectivul proces verbal.
    Mentionez ca nu au fost martori de fata, decat cei doi agenti.
    Cuantumul amenzii a fost 1206 RON.
    A doua zi am fost la politie pentru a intra in posesia procesului verbal, pentru a efectua plata decursul celor 48 de ore, urmand o contestatie asupra continutului procesului verbal. Mi s-a spus ca il voi primi prin posta si dupa ce il voi semna o sa beneficiez de aceste termene (48 de ore pentru plata la jumatate a amenzii, 15 zile pentru contestatie).
    Ieri, 15.11.2011, am primit o recomandata care continea pe langa procesul verbal si o somatie de plata de la Primarie. Bineinteles ca in procesul verbal se afla si numele unui martor(inclusiv CNP-ul acestuia) care, dupa cum am mentionat mai sus, nu a fost de fata.
    Am mers din nou la politie si mi s-a spus ca, comunicarea procesului verbal s-a facut prin afisare la domiciliu in data de 10.10.2011 si ca s-a intocmit un proces verbal de afisare la domiciliu semnat de catre un martor. Eu, personal, nu am vazut nimic afisat, nu am primit nimic la posta, avand in vedere ca zilnic ma duceam la oficiul postal sa ma interesez.
    Mai mentionez si faptul ca pe copia procesului verbal, apare ca si data de punere la Primarie, 26.10.2011 (la 16 zile de cand PV a fost afisat), neavand astfel posibilitatea sa depun contestatie in termenul celor 15 zile.
    Va rog mult sa imi spuneti daca se mai poate face ceva in aceste circumstante.
    Multumesc anticipat!

    RăspundețiȘtergere
  91. Ce sa se mai poata face? Absolut nimic!...

    RăspundețiȘtergere
  92. Buna ziua! Si din nou, mii de multumiri pentru raspuns! V-am trimis un mail cu mai multe amanunte. Cu siguranta avem nevoie de dvs.
    Cu multa stima si respect!

    RăspundețiȘtergere
  93. Buna ziua,
    Dupa ce am citit ce inseamna completarea corecta a unui PV m-am decis sa va scriu si sa va intreb urmatorul lucru: daca pe PV este trecuta ora savarsirii contraventiei 09.45 (ora la care eu eram acasa, nicidecum in trafic) iar pe dovada este trecuta ora 10.45, ora adevarata, atunci sunt sanse ca PV-ul sa fie lovit de nulitate?
    Avand in vedere diferenta de o ora intre cele doua acte, ma intreb cata incredere poti sa ai in capacitatea de judecare a respectivilor agenti...
    Astept cu nerabdare raspunsul dvs. pentru ca vreau sa vad daca merita sa platesc amenda (oricum data aiurea) sau nu.
    Mie personal mi se pare o dovada de neglijenta sau incompetenta...
    Va multumesc anticipat.

    RăspundețiȘtergere
  94. Buna ziua,cu ceva timp in urma v-am cerut sfatul in legatura cu o amenda luata de la Politia locala Constanta,pentru parcare in statie taxi.Va multumesc inca o data pentru sfaturile date,dar acum ma confrunt cu o alta problema legata de acelasi subiect.Am facut contestatie in care am cerut in principal anularea si in subsidiar am recunoscut fapta si am cerut inlocuirea amenzii cu avertisment, avind in vedere ca nu am mai avut alte amenzi.Am cerut sa se judece si in lipsa.
    Pe 10 octombrie a fost primul termen,aminat pentru prezentare probe si pe 15 noiembrie s-a dat solutia:
    Admite în parte plângerea formulată de petent STEFAN C, în contradictoriu cu intimata MUNICIPIUL CONSTANTA prin PRIMAR şi DIRECTIA POLITIEI LOCALE CONSTANTA. Anulează în parte procesul verbal de contravenţie seria XXX nr. 00xxx din xx.xx.2011, încheiate de organul constatator MUNICIPIUL CONSTANTA prin PRIMAR, în sensul că înlocuieşte sancţiunea amenzii cu sancţiunea avertisment. Pune în vedere petenţilor ca, pe viitor, să nu mai săvârşească o altă contravenţie. Obligă petenta să achite intimatei MUNICIPIUL CONSTANTA cheltuieli de judecată în cuantum de 350 lei, reprezentând onorariu avocat. Cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare.
    Ce sa fac acum,ca am cistigat cei 200lei platiti si pierd 350lei onorariul avocatului Primariei.
    Am inteles ca aceste cheltuieli se cer numai la Constanta si consider ca este o incercare de a descuraja conducatorii auto de a mai face contestatii.
    Credeti ca am sanse sa mai fac ceva la acest moment?
    Cu stima si respect!

    RăspundețiȘtergere
  95. Stefan ma bucur ca mi-ai urmat sfaturile si ai castigat contestatia. Insa este ABSOLUT NELEGAL faptul ca au admis cheltuieli de judecata (350 de lei) deoarece, conform art. 274 C.civ numai partea care pierde poate fi obligata la plata cheltuielilor de judecata, deci nu tu. Ce mai poti sa faci? Banuiesc ca si jud. constanta aplica noile dispozitii legale, sens in care contestatia ta a fost solutionata irevocabil. Cand vei primi titlul executoriu de la Primarie (cel pentru cei 350 de lei) faci o noua contestatie, de data asta impotriva titlului si impotriva executarii silite prin care soliciti anularea executarii si a titlului deoarece: 1. instanta nu a aplicat corect art. 274 C.pr.civ. si suma de 350 de lei este prea mare in raport cu obiectul dosarului (amenda de... x lei. In plus soliciti apoi sa se faca dovada de acel avocat ca a primit dosarul tau in urma unei licitatii de atribuire a repreentarii juridice, deoarece, conform Legii 215/2001, privind administratia publica, primariile au obligatia sa organizeze directii juridice. (adica sa isi asigure legalitatea prin consilieri juridici si nu prin avocati). E "grozav" ce-mi povesteti tu mie din tinutul lui Mazare... recunosc ca m-am socat.

    RăspundețiȘtergere
  96. Anonim: ora 9.45 cu ora 10.45 nu poate fi motiv de nulitate. Ai in articolul privind contestatia impotriva PVC-urilor toate detaliile necesare. Este si va fi privita ca o eroare materiala si nu ca o nulitate.

    RăspundețiȘtergere
  97. Buna ziua,va multumesc pentru raspuns si pentru faptul ca sunteti in primul rind om si dupa aceea avocat.Pe toate forumurile de specialitate unde am postat problema mea am primit doar sfatul de a plati.Am incercat sa vorbesc cu avocatul Primariei si convorbirea a fost foarte scurta si acida in care avocatul a spus ca sintem adversari.Probabil in practica asa se numesc partile dar eu nu ma consider adversarul nimanui.
    Este adevarat,am incalcat legea si sunt perfect de acord ca fiecare sa respecte legile si sa plateasca atunci cind nu le respecta.Eu nu sunt o persoana care incalca legile pot spune ca in proportie de 95% le respect si cele 5% ramase nu sint cu buna stiinta.Dau roata ,roata cu masina si nu parchez sub nici o forma unde nu am dreptul.Majoritatea statiilor taxi in Constanta sint in totala contradictie cu legea rutiera.Acest lucru se poate constata cu usurinta la o simpla plimbare prin oras.Nu sunt sigur dar cred ca amplasamentul acestor statii nici nu sunt aprobate de Politia rutiera.Cred ca deliberat sunt lasate asa pentru a cadea in capcana.Exact cum face si politia rutiera de cele mai multe ori cind stau ascunsi dupa intersectii pentru a pindi si amenda cind mai normal ar fi sa stea la vedere inainte sau in intersectii pentru a preveni producerea unor evenimente. Am facut contestatie pentru ca nu mi s-a parut normal ca un agent(functionar public)sa aplice legea ca un mic dumnezeu(pe asta il amendez,pe asta il iert).In alta ordine de idei in regatul lui Mazare au fost destule framintari in legatura cu blocarea masinilor.De cind cu politia locala cred ca este in culmea fericirii si este tare suparat cind cineva contesta vreo decizie si au gasit metoda prin care sa descurajeze acest lucru.
    Cerinu-mi scuze pentru prezentarea mea prea ampla a situatiei existente as dori sa revin la problema care ma framinta.Lecturind pas cu pas sfaturile dumneavoastra indraznesc sa va mai cer unele lamuriri.
    Considerati ca in cazul in care astept titlul executoriu pentru a-l contesta,care considerati ca ar fi sansele mele sa cistig(intrucit ideea ma sperie,implicit costurile suplimentare care s-ar ivi in cazul pierderii),si daca la momentul actual este ceva de facut(cerere de indreptare eroare materiala ,sau alta cale de atac)?Uitindu-ma pe legea 215/2001 am observat ca primarul poate imputernici un avocat fara a mai fi nevoie de licitatie.
    In speranta ca nu v-am rapit prea mult timp va multumesc anticipat,
    Cu respect Stefan C.

    RăspundețiȘtergere
  98. Cu tot respectul, părerea mea este că „Avocatul meu” nu este avocat. Scrie prea multe lucruri eronate.
    În primul rând, afirmația că nerespectarea prevederilor art 16 din OG nr. 2/2001 ar atrage nulitatea absolută este în întregime falsă. Nulitatea absolută există atunci când lipsesc mențiunile prevăzute de art. 17 din OG nr. 2/2001, nu și când există una din situațiile prevăzute de art. 16. Nerespectarea dispozițiilor art. 16 poate atrage eventual nulitatea relativă, care se constată în condițiile art. 105 alin. (2) din codul de procedură civilă. Există și o Decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție în acest sens, Decizia nr. 22/2007, toți avocații adevărați au auzit de ea.
    În al doilea rând, cu privire la speța d-lui Stefan C, obligarea la plata cheltuielilor de judecată este legală. Instanța a admis în parte plângerea, în petitul subsidiar, admițând cererea de înlocuire a amenzii cu avertismentul, însă a respins ca neîntemeiată cererea principală de anulare a procesului-verbal de constatare a contravenției și aplicare a sancțiunii. În aceste condiții, petentul căruia i s-a respins cererea principală este în culpă procesuală iar obligarea la plata cheltuielilor este legală.
    Apreciez demersul de a explica oamenilor care sunt drepturile pe care le au, dar acest demers trebuie să fie susținut de o pregătire pe măsură. Altfel, amăgiți oamenii cu informații neadevărate.
    Stimă!

    RăspundețiȘtergere
  99. Stimate Anonim: ma bucura cand vad ca sunt exprimate si opinii personale, acest fapt creaza dinamism discutiilor si ne scoate putin din banal. Acum sa va dau si eu dreptul meu la replica. Imi pare rau ca nu ati citit cu atentie si/sau v-ati grabit sa faceti afirmatii inainte de a lectura atent articolul publicat. Am descris in tocmai cu dispozitiile legale caror motive se adreseaza art. 17 din OG2/2001, provitor la nulitatea absoluta. Cine are ochi sa vada si mai ales rabdare sa inteleaga urmeaza a fi pe deplin lamurit. Mai mult, daca sustineti buna cunoastere a prevederilor Deciziei ICCJ nr. 20/2007 cu atat mai mult puteati identifica in continutul articolului publicat si rezolutia de aplicare ca norma unitara a acestei decizii. Iar in situatia domnului Stefan C, imi pare rau ca nu ati parcurs cu atentie si dispozitiile art. 274, alin. (3) din C.pr.civ sau nu aveti experienta necesara in practica sa observati ca onorariul doamnei avocat a Primariei este vadit mai mare decat obiectul pricinii. Fata de calitatea mea de avocat si de raspunsurile eronate, din pacate formulati afirmatii nedovedite, pe care nu are sens sa le tratez. Acum o mica remarca personala: era totusi frumos si elegant (ca sa nu mai spun deontologic profesional) sa va prezentati si numele dvs, fie el si fictiv, ca sa putem avea si o discutie civilizata si transparenta. Oricum, va multumesc pentru feedback. Este un lucru pozitiv in orice situatie negativa. Va mai astept si cu alte mesaje. Cu respect!

    RăspundețiȘtergere
  100. buna ziua,

    in cazul in care entinta pronuntata nu s-a redactat de catre judecator in 30 de zile conform legii ce se intampla? Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  101. Anonim... depinde despre ce solutie este vorba: admite sau respinge? Daca iti respinge contestatia (caci despre asta e publicat articolul) atunci ai 15 zile sa te conformezi procesului verbal. Si zilele astea nu curg de la comunicare/redactare ci de la pronuntare. Daca ai castigat tu procesul, atunci stai linistit/a. Termenul de 30 de zile este unul "fictiv" pentru ca instantele sunt atat de pline de dosare incat le este imposibila indeplinirea celor 30 de zile. Lor nu li se intampla nimic. Termenul curge in favoarea celui obligat.

    RăspundețiȘtergere
  102. Buna ziua,am o nelamurire legata de anularea unui proces verbal incheiat de RATP,aceasta anulare este motivata,intrucat aveam abonament de calatorie,insa intr`o alta geanta.Am citit informatiile furnizate de dumneavoastra cu privire la nulitatatea PV si ce l`ar incadra in aceasta categorie,insa nu cred ca se poate urma aceasta cale(in PV nu sunt mentionate ocupatia si martorul),de aceea,as dori sa va intreb ce presupune aceasta anulare a PV in cadrul tribunalului si daca este posibil,sa`mi comunicati durata acesteia.Multumesc anticipat,sper ca m`am facut inteleasa.


    *Mentionez ca sunt eleva,probabil ca de asta,ocupatia nu a fost mentionata in PV

    RăspundețiȘtergere
  103. Buna seara Doamna Avocat
    Sunt un om simplu care nu a avut deloc probleme cu incalcarea legilor. Intr-una din zile am primit o recomandata de la Politia Rutiera in care mi se cerea sa comunic identitatea persoanei care a condus auto propriu in data de.. la ora..Am trimis raspunsul prin fax in termen de 5 zile(am chitanta din care rezulta ca faxul a ajuns la destinatie)iar la circa 30 zile de la data trimiterii faxului am gasit pe usa un P.V. de contraventie puncte-amenda de 603lei comf.art.102 alin.1 punct.14 din O.G.U.195/2002 iar pe ultima treime a P.V.am instiintarea de plata.Mentionez pentru primirea P.V. nu a semnat sau primit cineva din familie.Va rog din suflett sa-mi raspundeti ca nu stiu ce sa fac,cui trebuie sa ma adresez, suman este prea mare pentru mine .Va multumesc anticipat! Cu stima si respect.

    RăspundețiȘtergere
  104. Dar ce ne face daca totusi procesul verbal a fost facut abuziv,iar din punct de vedere al intocmirii a fost scris corect? Spre exeplu: Sotia mea a luat astazi o amenda in tramvai, nejustificata si pe nedrept. A cumparat un bilet cu 2 calatorii si a compostat numai un capat. Controlorii sau luat de ea pt. faptul ca biletul era compostat doar cu doua gauri si nu cu trei cum erau biletele de la ceilalti calatori. In plus nu au tinut cont de faptul ca mai are un capat bun si astfel au sustinut ca a incercat sa le insele vigilenta si ca defapt biletul e special compostat asa. Vreau sa fac contestatie si sa fac plangere la OPC si o plangere pt. abuz in serviciu la Politie. Am vreo sansa sa reusesc anularea???

    RăspundețiȘtergere
  105. Anonim 1: (eleva): ce imi spui tu nu are legatura cu nulitatea, fie ea absoluta sau relativa. Poti face contestatie si sa arati ca tu aveai abonament la data respectiva, doar ca o ratacisei in geanta si sa soliciti preschimbarea sanctiunii cu avertisment. Daca arati instantei ca aveai abonament la acea data, ai sanse sa castigi. Altfel, alte motive de nulitate nu ai. Incearca, nu ai nimic de pierdut... pana la urma.

    Anonim 2: imi pare rau, insa nu aveti nimic de facut. Se pare ca recunoasteti fapta, ai indicat persoana care a condus masina (dvs), ati primit PVC in timpul legal... nu toate PVC pot avea motive sa fie anulate, iar faptul ca suma e prea mare, imi pare rau, dar nu va ajuta cu nimic. Motive de nulitate, lipsa identitatii faptuitorului, lipsa faptei, gresita incadrare... sunt lucruri care cantaresc si nu doar vorbe simple. Imi pare tare rau.

    Nonmenthus: toate PVC-urile se prezuma a fi legale pana la proba contrarie. Chestiunea cu abuzul nu functioneaza. Cum ai putea dovedi ca PVC-ul nu este legal decat sa dovedesti ca in loc de 3 erau 2 capete compostoare? N-ai cum... Si OPC, plangere penala, si ce altceva mai doresti nu n-au nicio sansa sa treaca. Ai spus singur: "a fost scris corect". Cum dovedesti incorectitudinea sa-l poti anula?

    RăspundețiȘtergere
  106. Buna ziua,
    Va felicit sincer pentru aceasta initiativa generoasa.
    Cazul meu este despre ridicarea abuziva a masinii de la domiciliu, dupa schimbarea peste noapte a indicatorului. Adica se montase de o saptamana un indicator Oprirea interzisa cu panoul aditional sageata in sus. Peste noapte l-au inlocuit cu altul similar continand insa sageata dubla si au adaugat placuta avertizare ridicari auto.
    La proces am avut martor care vazuse in mod real vechiul indicator, atat la montare, cat si cu o seara inaintea ridicarii auto. Am depus si poze de pe google maps in care se vedea vechiul indicator cu sageata in sus.
    La solicitarea mea, judecatorul a cerut Administratiei Strazilor sa confirme daca la acea data s-a modificat indicatorul, prin extinderea zonei de actiune a opririi interzise. Raspunsul a fost neasteptat: ca indicatoarele pe tot bd. Sincai se montasera cu un an jumatate inaintea ridicarii!
    In baza acestui raspuns fals, judecatorul a apreciat martorul ca „nesincer” si motivatia mea mincinoasa, asa ca am pierdut procesul pe nedrept.
    In intampinarea depusa de politia rutiera figurase ca proba si o „adresa catre ADP”, care insa lipsea din dosar. Stiti cumva ce contine de obicei o asemenea adresa? (presupun ca e vorba despre montarea indicatoarelor).
    Ma gandesc ca ar putea fi o dovada ca am avut dreptate si pot incerca eventual o revizuire a sentintei.
    Dat fiind ca recursul este inadmisibil cf legii 202/2010.
    Mai adaug faptul ca, ulterior, masina mi-a fost ridicata abuziv si a doua oara de la domiciliu.
    Va multumesc anticipat pentru ajutor!

    RăspundețiȘtergere
  107. Buna ziua,
    Am si eu o intrebare.Am facut o contestatie la un proces verbal.Sanctiunea era suspendare permis 30 zile plus amenda.S-a pronuntat solutia, dar eu nu eram in tara.Acum au trecut mai mult de 15 zile.Acum eu ce sa fac.Mi se suspenda automat inca 30 de zile in plus chiar daca n-am fost in tara si deci nu puteam sa-l predau in acest termen.Oare daca fac o scrisoare la comandantul politiei in care expun situatia data, am vreo sansa sa mi-l suspende doar 30 zile cum era initial?

    Va multumesc anticipat!

    RăspundețiȘtergere
  108. Buna ziua,
    As avea o nelamurire.Am fost prins in Localitatea Santuhalm(langa Deva) cu viteza d 89 km/h intro zona cu viteza maxima legala d 50km/h.Mi s-a facut proces verbal ,iar acum am de plata 201 ron in 48 ore.As dori sa stiu care sunt optiunile mele pt scutirea de plata?Mentionez ca n-am nimic pe numele meu .Va rog sa-mi raspunde-ti cat mai repede deoarece miercuri 14 decembrie este data limita la care mai pot plati jumatate din amenda.Adresa mea de mail este taz_deva88@yahoo.com sau puteti sami replicati direct la acest comentariu.
    Va multumumesc anticipat

    RăspundețiȘtergere
  109. Regulamentele sunt foarte precise: daca nu l-ai predat in termen de 15 zile, se dubleaza sanctiunea. Poti incerca sa explici situatia ta, insotita obligatoriu de dovada ca nu ai fost in tara, dar nu cred ca va tine. Succes oricum.

    RăspundețiȘtergere
  110. Robert: nu exista nicio optiune de a scapa de amenda. Decat anularea procesului verbal, in instanta, insa este extrem de greu (daca nu chiar imposibil) sa dovedesti contrariul : ca ai circulat regulamentar. Asta daca nu exista motive de nulitate a PVC-ului. Aspectele astea ti le poate analiza un avocat. Asa ca fugi repede la unul si discuta cu el.

    RăspundețiȘtergere
  111. Buna seara! scuze de deranj,pe data de 13 12 2011 am parcat in zona garii de nord la 20 de metri pina in statia de autobuz si la 30 de metri dupa indicatorul de parcare(adica imi oferea posibilitatea de parcare),la ora 21 in aceeasi zi am constatat lipsa masini ,deplasari la parcul auto,platit ridicatul masini dar constatat pe procesul verbal ca masina prezinta -capota infundata -ce ma sfatuiti sa fac :1-sa astept pr verbal de la militia comunitara sau sa ma deplasez eu la ei 2-sa solicit prin judecatorie despagubiri firmei de tractarii,cu tot ce implica daune morale,materiale,etc sau sa stau linistit acasa si sa renunt? cu stima si respect.

    RăspundețiȘtergere
  112. buna am si io nelamurire doamna judecator s vas ruga sami raspundeti la intrebare!
    Am fost oprit in trafic de politia locala si nam avut rovinieta la mine dar O AVEAM PLATITA PE PERIOADA ACEA mi sa retinut certificatu de inmatriculare inca nau trecut 15 zile de la data acea ce pot face s ce tip de contestatie sa depun la judecatorie?? multumesc anticipat

    RăspundețiȘtergere
  113. Buna ziua,
    Va rog sa ma ajutati cu o informatie.
    Am castigat un proces de recuperare taxa ridicare auto de la politia rutiera.
    Sentinta respectiva trebuie atat legalizata cat si investita cu titlu executoriu?
    La judecatorie mi s-a spus ca e suficienta doar legalizarea sentintei si a refuzat investirea cu titlu executoriu
    Asa ca am depus la politie sentinta legalizata cerand restituirea banilor.
    Stiu insa ca politia amana de obicei plata si ca uneori trebuie apelat la executare silita.
    Ma intreb daca nu cumva politia va amana invocand ca lipseste titlu executoriu din sentinta?
    Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  114. Stimata doamna avocat,
    Ajunul sarbatorilor de iarna este un prilej de a va multumi pentru ajutorul pretios pe care mi l-ati dat.
    Vă doresc un Crăciun binecuvântat
    și un An Nou plin de bucurii și de împliniri!
    LA MULTI ANI !

    RăspundețiȘtergere
  115. Buna ziua,
    Stimata doamna avocat indraznesc sa va aduc si eu lacunostinta problema mea care este legata de o amenda data de garda financiara. Studiind Pv de constatare a contraventiei am constatat ca sotul meu care era prezent la momentul controlului a fost trecut in Pv ca fiind administratorul firmei(de fapt eu sunt asociat unic si administrator).De asemenea nu sunt completate campurile cu numele parintilor, locul de munca si data nasterii contravenientului si CNP-ul acestuia are unele neconcordante prin inversarea lunii cu ziua (1.600604 in loc de 160406. In cuprinsul Pv a fost invocat faptul ca "bonurile fiscale emise de casa marcat fiscala nu contin denumirea fiecarui produs comercializat ex- bonul nr 1 din 05.01.2012 a fost emis cu denumirea generica "racoritoare" cu valoarea de 90.15 lei." Pentru acest aspect pot spune ca fiica mea a vandut la prima ora o sticla de J&B dar in mod eronat a batut pe casa codul de racoritoare in loc de codul de bauturi alcoolice. Credeti ca am sanse sa contest PV de constatare a contraventiei in aceste circumstante? Cu multa stima pentru activitateadesfasurata pana acum, Teodora

    RăspundețiȘtergere
  116. Teodora nu mi-ai spus cand ai primit procesul verbal al garzii financiare... Este mai mult de 15 zile de atunci, caci daca sunt mai mult de 15 zile nu mai poti face nimic... Ai avea dreptul prescris. Acum, neconcordantele pe care mi le-ai spus sunt de natura relativa, ceea ce presupune ca nu vor duce la nulitatea procesului verbal, insa poti incerca. Eu nu pot verifica "dreptul" pretins incalcat prin nespecificarea fiecarui produs comercializat, sa vad daca chiar exista asa ceva in lege sau in norma, pentru ca nu mi-ai dat niciun articol de nicio lege. Insa... mergi pe neconcordanta asta, arata ca tu (firma) nu ai niciun administrator pe numele sotului tau, ca nu ai niciun salariat cu acel CNP, faci dovada cu Certificat Constatator, cu extras din REVISAL, etc si ce sa mai spun... ceri preschimbarea sanctiunii in avertisment. Nu iti garantez ca vei castiga, insa macar incerci. Tu decizi!

    RăspundețiȘtergere
  117. Am primit amenda chiar astazi, 05.01.2012, ora 11.30.
    cu mult respect, Teodora

    RăspundețiȘtergere
  118. Pv de amenda invoca OUG 28/1999 art.10 lit.C si sanctiunea este data cf Art. 11 alin 1 din OUG28/1992.Teodora

    RăspundețiȘtergere
  119. Teodora, am verificat si eu temeiul de drept, sanctiunea data tie este motivata (conform textului de lege) pe faptul ca bonul fiscal emis de tine ar fi continut date eronate sau care nu cuprind mentiunile obligatorii prevazute in art. 4, din aceeasi OUG. Ce spune art. 4?

    Art. 4. - (1) Bonul fiscal este documentul emis de aparatul de marcat electronic fiscal, care trebuie sa cuprinda cel putin: denumirea si codul fiscal ale agentului economic emitent; adresa de la locul de instalare a aparatului de marcat electronic fiscal; logotipul si seria fiscala ale aparatului; numarul de ordine; data si ora emiterii; denumirea fiecarui bun livrat sau serviciu prestat; pretul sau tariful unitar; cantitatea; valoarea pe fiecare operatiune, inclusiv taxa pe valoarea adaugata, cu indicarea cotei de taxa; valoarea totala a bonului, inclusiv taxa pe valoarea adaugata; valoarea totala a taxei pe valoarea adaugata pe cote de taxa, cu indicarea nivelului de cota; valoarea totala a operatiunilor scutite de taxa pe valoarea adaugata, precum si valoarea altor taxe care nu se cuprind in baza de impozitare a taxei pe valoarea adaugata, daca este cazul.

    Sanctiunea este aplicata corect, conform art.11.

    Acum, parerea mea, eu vad o mare contraventie faptul ca s-a trecut "Racoritoare" si nu s-au pus in lista lunga cele 10000 de produse cumparate din aceasta gama, prin urmare fapta contraventionala nu prezinta un asa pericol social, astfel incat sa nu poata fi preschimbata in avertisment. Mai mult, eu apreciez aceasta amenda ca fiind un exemplu clar de abuz de putere, caci nu esti tu primul bon care trece "racoritoare" si atata vreme cat cel ce a comercializat aceasta casa de marcat a acceptat sa puna un singur cod aferent acestor categorii de produse, acesta raspunde solidar cu tine.

    In consecinta, contacteaza iute un avocat si hai sa-ti depui contestatia. Banuiesc ca amenda este destul de mare.

    RăspundețiȘtergere
  120. Erata: corect este: "eu NU vad o mare contraventie...."

    RăspundețiȘtergere
  121. Amenda este de 2000 lei cf art. invocat in pv.
    Sunt de acord ca fapta este bine ancorata in paragraful de lege. As putea spune ca se vaneaza astfel de ocazii pentru ca, dpdv legal sunt cam greu de contestat. Eu as spune despre o eroare de tastare a persoanei de la vanzare care, in loc sa apesese tasta corecta a apasat alaturi si clientul nu a dorit sa se mai faca rectificarea deoarece se grabea. A fost verificat soldul din casa cu bonul "x" si suma a iesit "milimetric" exact, deci nu s-ar pune problema de incercare de eludare a legii. As mai apela la intelegerea judecatorului ca fapta a fost o greseala asa cum oricine poate gresi, ca exemplu domnul comisar care la intocmirea PV a scris eronat CNP-ul, a completat acesteia functia de administrator care nu se verifica, nu a trecut in procesul verbal faptul ca soldul din casa se verifica cu "x"-ul dar acest document este la ei, eu nu am nici un exemplar. Nu prea stiu cum se pune problema instanta dar cred ca nu am nimic de pierdut.
    Cu stima ,Teodora

    RăspundețiȘtergere
  122. Multumesc pt toate sfaturile in legatura cu contestarea astora de ne amendeaza...!!! totusi.... undeva prin legea 32 sau ma rog.... era si acea prevedere.... cu corecturile sau alte mazgaleli prezente pe procesul verbal.... m-ar ajuta un raspuns in acest sens... "organul" a corectat vizibil pe PV cuantumul amenzii!!!! daca numai asta o sa duca la anularea PV-ului asa cum am auzit.....

    RăspundețiȘtergere
  123. Teodora... eu INCA te sfatuiesc sa mergi pe mana unui specialist! De aceea exista avocati, sa ajute in aceste situatii. Nu te sfatuiesc sa iti cauti dreptatea singura, e ca si cum te-ai opera tu de apendicita cand n-ai nicio cunostinta medicala. Poate nu sunt bani de reprezentare, dar sigur se gasesc undeva 200-500 de lei sa faci lucrurile asa cum trebuie! 70% dintr-un proces il reprezinta cererea. O cerere gresita aduce un proces pierdut! Tu alegi!

    RăspundețiȘtergere
  124. Buna seara,

    Doamna avocat cum procedez in cazul in care nu ma pot prezenta la un proces pentru ca sunt in strainatate?

    RăspundețiȘtergere
  125. Poti solicita judecarea in lipsa, trimisa cu posta pe adresa instantei unde ai termenul de judecata sau, daca stii ca vii inapoi ulterior termenului de judecata, poti la fel solicita amanarea pentru imposibilitate de prezentare, aratand ca esti in strainatate. Ambele variante se depun cu posta, de acolo de unde esti, sa se vada clar stampila tarii straine. Sau, a 3-a varianta: iti angajezi un avocat, sa te reprezinte el.

    RăspundețiȘtergere
  126. Blog interesant si plin de informatii utile.
    O singura remarca: se scrie prezumtie si nu prezumptie.

    RăspundețiȘtergere
  127. Buna ziua,am depus o contestatie la un proces verbal pentru amenda radar,dar am o problema,cand merg la judecatorie cum se desfasoara judecata,eu nu am avocat,ma intreaba ceva,trebuie sa fac ceva?

    RăspundețiȘtergere
  128. @Anonim: te duci acolo cu buletinul in mana, stai cuminte in sala, iti inchizi telefonul mobil si astepti sa te strige. Cand te-a strigat te duci in fata cu buletinul si raspunzi la intrebarile care ti se pun. Fii atent si tu la altii cum procedeaza si invata de la ei. Bine ar fi fost sa ai totusi avocat, nu sa orbecai singur, dar in fine, succes!

    RăspundețiȘtergere
  129. Buna seara stimata doamna avocat as avea si eu o intrebare la dvs Am primit cu posta intrun plic scris de mina cu pixul adresa de la sectia de politie ruala care continea un proces verbal intocnit in data de 01.01.2012
    dabea in data de 13.01.2012 nu am semnat primirea lui procesul acela verbal nu este semnat de mine
    Im este trecut numele CNP ul si la domiciliu adresa a unei propietati din RO dar eu am domiciliul in germania

    Intrebarea mea este 1 este valabil asa trimis fara sa semnez eu vre o primire ceva,nici procesul verbal find nesemnat de mine si 2 daca a fost scri PV in data de 01 si eu lam primit in data de 13 acasa cit timp mai am sa il contest si se va lua in considerare ca nu im este trecut domiciliul corect?

    Va multumesc anticipat pentru raspuns doamna Avocat

    Stima si Respect

    RăspundețiȘtergere
  130. Buna ziua!
    Am primit si eu o amenda de la CNADNR, pe motiv rovinieta lipsa. Mi-au comunicat procesul verbal la a doua mea locuinta, unde eu nu locuiesc. In buletin am alta adresa decit cea la care mi-au facut comunicarea. 1.Pot ataca procesul verbal conform art.16(1)?
    2.Pot ataca procesul verbal pe motiv ca semnatura electronica se aplica doar documentelor emise electronic, ori acesta a fost tiparit?
    Va multumesc.
    Adrian

    RăspundețiȘtergere
  131. Buna seara.....am o intrebare am depus o contestatie la un proces verbal intocmit de ARR doarece am primit o amenda pe numele societatii mele de 20.000 ron deoarece in fapt in trafic un autovehicul marca man ce transpota panouri de constructii nu detinea licenta de transport......MENTIONEZ ca autovehiculul nu-mi apartine este al altei societatii insa era condus de un angajat al firmei mele la momentul respectiv care in prezent a fost angajat de firma respectiva si discutand cu el a zis ca nu avea panouri de constructie avea niste lazi de lems pt a nu se balansa camionul, Nu stiu ce a inteles agentul constatator insa a intocmit procesul verbal pe numele societatii noastre gasindu-ne raspunzatori pentru un lucru ce nu ne apartine
    Un alt argument e ca pr-vb a fost intocmit in lipsa contravenientului si nu a fost semnat de nici un martor acest lucru e corect ?
    Am cerut anularea pr-vb deoarece autovehiculul nu ne apartine cum am putea sa fim raspunzatori pt licenta lui de transport este gresit indreptata amenda si neintemeiata .............am fi in postura de a face o plata nedatorata.....credeti ca voi reusi cu contestatia mi-ati putea da un sfat va rog frumos!
    Multumesc anticipat!

    RăspundețiȘtergere
  132. Da, Anca, intamplator specializarea mea este pe transporturi si cunosc extrem de bine povestea voastra :) Acum, nu este o necunoscuta faptul ca ARR isi cam depaseste atributiile si este foarte bine ca ai facut contestatie. Procesul Verbal intocmit in lipsa voastra nu este un motiv de nulitate, precum stii, in cazul firmelor se poate incheia PVC si la sediul Autoritatii, caz in care nu se mai poate indica martori. In ce priveste contestatia este corect ce ai spus, insa, sanse de castig revin daca ai facut corect incadrarea spuselor tale in drept (adica in textele de lege aplicabile in situatia ta)pentru ca instantele judeca pe texte de lege si nu pe rationament logic, de cele mai muuuulte ori. Sfatul meu: ia legatura cu un avocat specializat in dreptul transporturilor si, daca este cazul, sa iti faca completarea contestatiei asa cum trebuie, pentru ca o amenda de 200 mil nu este de ici de colo!

    RăspundețiȘtergere
  133. @ Andry69 - 1. De ce ti-au trimis PVC-ul la o adresa la care nu locuiesti? Nu cumva nu ti-ai facut schimbarea pe noua adresa in actualul C.I?
    2. Nu se poate considera nulitate. Exista o prevedere legala vis-a-vis de legalitatea semnaturii in aceste situatii.

    RăspundețiȘtergere
  134. @Anonim: 1. da, este valabil. Probabil dvs nu ati comunicat autoritatilor romane ca v-ati stabilit in Germania si nu v-ati facut radierea domiciliului din RO.
    2. Termenul de constestare este de 15 zile de la data primirii, deci mai aveti timp!

    RăspundețiȘtergere
  135. Multumesc din suflet doamna avocat problema este ca pe data de 18 am termen si am dat foarte tarziu de site-ul dvs m-ati putea ajuta cu un sfat eu va zic ce am invocat si dvs daca ati putea sa-mi ziceti cu ce lege trebuie sa completez insa nu stiu daca e neaparat vb de lege ....noi nu detinem vehiculul acela este al altei societati si atata timp cat noi nu avem acest bun cum sa raspundem pentru el? ar fi vb de o plata nedatorata am invocat eu art 1341 alin 1Cod Civil...si nici nu ne aflam in nici o situatie de a raspunde pentru fapta altuia art. 1372-1374 C. Civ....
    OUG 2/2001 in art 17 stipuleaza ca procesul verbal este nul daca nu contine numele si prenumele contravenientului in cazul de fata este mentionat un nume eronat.....de ce sa plateasca firma noastra ?
    Am cerut anularea procesului verbal deoarece este gresit indreptat ....am intrat si in posesia unei copii de pe certificatul de inmatriculare credeti ca al trebui sa-l depunin instanta ?sau exista si o alta cale prin care sa nu implic firma respectiva ?Multumesc frumos inca o data !

    RăspundețiȘtergere
  136. @Anca: eu iti propun sa ne intalnim la o consultanta, sa vad si eu exact toate actele si PVC-ul si cererea voastra, ca raspunsul meu sa fie cat mai apropiat de realitate. Asa imi este greu sa spun daca este ok sau nu, e ca si cum un medic ti-ar prescrie tratament la o afectiune povestita prin e-mail... Inca nu este tarziu daca termenul este pe 18. In mare pare sa fie bine ce povestesti... dar sunt si alte chestiuni pe care trebuie sa le vad si asta doar din consultarea dosarului respectiv.

    RăspundețiȘtergere
  137. Buna seara O intrebare pe scurt daca permiteti doamna avocat.
    Daca ma venit acasa un proces verbal fara recomandat este valabil cum dovedesc in ce data a sosit sa fac contestatie???
    Si daca a venit fara timbru fara nimik nu am semnat nici o primire de acest PV cum vor dovedi cei de la politie ca eu lam primit?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu stampila de pe plic. Este valabil. Si stai linistit ca Politia nu are niciun interes sa dovedeasca ca l-ati primit, asteapta 15 zile si apoi va dau in debit la ANAF, asa ca interesul e al tau sa-l primesti!!

      Ștergere
    2. Da numai ca nu avea nici un fel de stamplia timbru absolut nimika era doar scris adresa politiei si a mea cu mina cu pix deci repet nici o stamplia postala timbru sau recomandare sa semnez o primire ...era chiel
      Asa ceva este valabil???

      Ștergere
  138. Eu sunt din Botosani nu stiu in ce masura ne putem intalni...dar voiam sa va zic ca pentru acelasi proces societatea noastra este citata in doua dosare deoarece prima data am introdus contestatia la judecatorie pentru a ma asigura ca ajunge in instanta apoi la ARR SI ARR-UL a introdus la randul sau la instanta nu pot ridica la primul termen exceotia de conexitate ?si sa conexex dosarul de pe 18 la dosarul de pe 23? pt ca cel de pe 23 are numarul de dosar mai mic....sa mai am un ragaz....Multumesc!Sanatate!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sigur ca puteti cere conexarea la cel cu numarul mai mic. Succes!

      Ștergere
  139. AM PRIMIT PRIN POSTA IN DAT DE 13.01.2012 O AMENDA DE CIRCULATIE PE PLIC FIIND STAMPILA PRIMARIEI prin care mi se aduce la cunostinta ca am de platit suma de 134 RON. Am mers la primarie sa aflu despre ce e vorba si mi s-a spus ca e amenda de circulatie e din data de 10.10.2011, deci au trecut mai bine de trei luni de la data emiterii procesului verbal pe care nu il gasesc la primarie si nu stiu care e cauza acestei sanctiuni.
    Intrebarea mea e daca il pot contesta pe motivul ca au trecut 3 luni fara sa mi se comunice nimic in acesta perioada, iar in al doilea rand nu stiu pentru ce e sanctiunea . Unde as mai putea apela sa aflu pentru ce mi s-a emis amenda? Va multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  140. Multumesc sunteti o draguta !

    RăspundețiȘtergere
  141. Buna ziua!
    lucrez la o societate la compartimentul resurse umane. pe 15 noiembrie 2011, am desfacut CIM-ul unei persoane pe baza art 65(1), iar pe 09.01.2012 am primit citatie de la tribunal- contestatie decizie concediere. Stiu ca termenul de contestatie este de 30 zile de la data concedieri, cum aflu dc a depus contestatie la termen? mentionez ca nu este nicaieri data mentionata de depunere si nici cererea de chemare in judecata nu este semnata. astept cu nerabdare raspunsul dvs. va multumesc anticipat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Urmeaza sa afli de la tribunal, mergand si consultand dosarul si cercetand data inregistrarii contestatiei.

      Ștergere
  142. stimata doamna,
    sunt profesor la un mic liceu de tara si stiu ce inseamna a munci din dragoste de profesie
    indraznesca,
    astazi am fost amendat si mi s-a retinut permisul de conducere pentru fantastica viteza de 71 km pe o restrictie de 20 de km.
    in zona au fost lucrari de reparatie a drumurilor dar odata terminate indicatorul pe care nu l-am vazut (asa am scris in procesul verbal) nu s-a ridicat.
    vreau sa contest amenda caci fac naveta 40 de km cu masina dar sincer nu as vrea sa acuz politistii de ceva pentru ca oamenii si-au facut datoria, daca intradevar exista acel indicator

    RăspundețiȘtergere
  143. STIMATA DOAMNA AVOCAT,
    M-AR INTERESA DC CODUL DE PROCEDURA CIVILA ACTUAL ESTE TOT CEL DIN 2010?MULTUMESC MULT.

    RăspundețiȘtergere
  144. Buna ziua,
    sunt Ana, va multumesc mult pt raspuns. imi puteti spune daca exista un termen cand pot sa merg la tribunal pt a vedea data inregistrarii contestatiei? durata este de 30 zile calendaristice? iar daca nu a depus contestatie la termen ce pot face ?

    RăspundețiȘtergere
  145. Buna seara. Daca am primit o amenda cu suspendarea permisului pentru 30 zile in Spania,si nu am predat permisul ,dar am achitat amenda, dupa cit timp se prescrie fapta ,avind in vedere ca aceasata sa petrecut in August 2008, pentru calcarea liniei continue simple. Nu am predat permisul deoarece sunt in imposibilitatea de a veni in tara sa sustin examenul de conducere care se impune in astfel de situatii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu cunosc prescriptia aplicabila in Spania pentru contraventii, imi pare rau.

      Ștergere
  146. Nu am nici o intrebare (desi un milion de nelamuriri, asa, in general).

    Vreau doar sa iti multumesc pentru efortul de a initia si a mentine acest blog.

    RăspundețiȘtergere
  147. Buna ziua,
    Doamna avocat am avut o discutie pe 05.01.2012 in legatura cu o amenda aplicata de GF. Nu am fost foarte hotarata sa o contest dar pe 20.01.2012 am facut o contestatie si am trimis-o prin posta cu confirmare de primire. Apreciez in mod deosebit daruirea dvs. si dragostea pentru profesie. Daca nu va inoportunez va voi tine la curent cu derularea evenimentelor. FELICITARI si multe multumiri. Teodora

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur sa aud ca ai depus contestatia. Mult succes si te astept cu vesti Teodora! Tin pumnii!

      Ștergere
  148. buna ziua.am mai incercat sa va scriu si nu stiu daca am reusit.am primit o amenda pentru ca circulam cu farurile de cata aprinse,dar era ceata in zona respectiva care este o zona muntoasa.cand am fost oprit de agentul de politie m-a amendat cu 280 de lei si 3 pct.de penalizare pt.ca aveam farurile de ceata aprinse motivand ca acolo unde am fost oprit nu e ceata.pot sa fac contestatie si daca da ce sa fac sau ce sa cer in contestatie,anularea sau avertisment?.va multumesc anticipat.Borzos Mircea.bn.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mircea, conform Regulamentului raspund la intrebarile pertinente, de interes si pentru alte persoane. Iti dai seama acum ca motivul ca era ceata, dar acolo nu mai era este o scuza copilareasca care nu va convinge in vecii vecilor instanta... sa fim seriosi, ai cum sa o dovedesti? Nu ai, pentru ca nicio autoritate nu va atesta spusele tale. Dreptul la contestatie iti apartine si poti incerca, dar cel mai bun lucru pe care il poti face este sa iei legatura cu un avocat sa studieze el PVC-ul "avocateste". Scuza cu ceata.... e de S.F.-uri. Nu tine!

      Ștergere
  149. este adevarat ca daca vei contesta un proces verbal si vei pierde, ti se va dubla perioada de suspendare?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu este adevarat, cine v-a spus aberatia asta? Daca contesti si pierzi, nu iti schimba situatia, esti repus in cele 48 de ore de plata amenzii si trebuie sa te prezinti la politie sa predai permisul.

      Daca nu te preziti atunci politia iti dubleaza sanctiunea, data viitoare. Prin urmare nu se dubleaza ca ai contestat, se dubleaza daca nu te-ai prezentat la Politie sa te conformezi procesului verbal a carei anulare ai pierdut-o.

      Ștergere
    2. Am si eu o intrebare la dvs ,am avut o masina pe care am vanduto in 08.05.2011 si am scoso de la ad.financiara crezand ca noul propietar o inmatriculeaza dar el nu ,acum am primit 4 pvcc cu amenda din luna 06,07 adica dupa ce eu am vandut aceea masina ce pot face ?una din ele am platito ca am crezut ca este pana sa i vand masina lui ca am vazut ca este pe numele meu dar acum inca trei pvcc nu pot platii atia bani daca bunul numai era al meu va rog mult sa imi raspundeti ce trebuie sa fac am vazut ca pot face contestatie in 15 zile si sa dovedesc cu acte ca masina numai era a mea.Va multumesc anticipat

      Ștergere
    3. Alexandru, faci contestatie impotriva PVC-urilor. Ceri repunere in termen daca ai termenul depasit, arati ca nu mai esti tu proprietarul cu dovezile de rigoare si soliciti anularea PVC-urilor, eventual indici responsabil pe X-ulescu.

      Ștergere
  150. In legatura cu uontestatia la Pv intocmit de Garda Financiara am primit citatie de la tribunal pentru data de 12.04.2012 cu mentiunea "de a depne cate o copie de pe contestatie si acte doveditoare pentru comunicare si procesul verbal de contraventie in original". Asta inseamna ca mai am de depus un rand de acte la dosar si originalul PV? Pana la ce data? Cu 5 zile inainte de termenul de judecata sau cat mai repede? Adevarat ca am depus numai un exemplar. m-am grabit si ma bucur totusi ca mi-am adus aminte in ultima clipa sa semnez contestatia si sa o stampilez
    Teodora

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Teodora, mai ai de depus un set de acte pentru comunicare, obligatoriu! Cat mai repede posibil, nu te lasa pentru ultimele 5 zile.

      Ștergere
  151. In urma unui accident usor cu o i-am dat asigurarea celuilalt participant la trafic care conducea o masina de firma si dupa un timp m-am pomenit cu proces civil precum sa ii platesc bani care i-a pierdut el cat a stat masina in service(1100 ron...fabulos ...mai ca m-as face si eu livrator de pizza)cu toate ca eu am vazut masina circuland si asa lovita.Este posibil? In cele din urma l-am convins sa renunte ca oricum pierde si asa a facut dar cu conditia sa ii dau bani care i-a dat la avocata.in prima faza am fost deacord dar nu am avut bani (600 ron)si nu i-am dat.Intrebare:Daca au trecut 6 luni de atunci mai poate inteta proces? Si daca poate are sanse sa il castige?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este posibil. Orice fapta a omului care naste un prejudiciu altuia il tine pe cel in culpa sa-l repare. Poate intenta proces pana la 3 ani de la data nasterii prejudiciului. Sanse de castig peste 60%!

      Ștergere
  152. Buna ziua ! Sotul meu este instructor auto si a fost amendat si suspendat permisul deoarece a patruns pe sensul opus de mers si a blocat astfel o masina de politie care chipurile a trebuit sa dea inapoi pentru a evita coliziunea. Mentionez ca la volan se afla o eleva care avea doar cateva sedinte de mers. Sotul meu a hotarat patrunderea pe sens opus de mers deoarece in intersectia unde ajunse se efectua o lucrare(o gaura in asfalt),exista un indicator de ocolire prin dreapta dar spatiul de pe sensul lor de mers era foarte ingust si necesita o anumita dibacie ca sa poti trece fara a urca pe bordura. A contestat procesul verbal la judecatorie si a pierdut in iunie 2011. Judecatoarea mi-a dat impresia ca nu a realizat ca la volan era eleva. Am depus recurs cu termen pe 06.12.2011 si a fost declarat inadmisibil.In urma acestei solutii ,sotul meu a mers sa predea permisul si i s-a zis ca pentru ca a depasit termenul legal de depunere (iunie 2011) i se prelungeste perioada de suspendare fara drep de recuperare in urma unui examen dupa o luna.Astfel sotul meu ramane fara activitate timp de trei luni.Va rog sa-mi raspundeti la urmatoarele nedumeriri ale mele:
    1.este normal sa se ia in calcul hotararea judecatoreasca din iunie fara a se tine seama de recurs in urma caruia hotararea a fost irevocabila si definitiva?
    2.nu trebuia ca efectul hotararii sa fie dupa comunicarea ei?(mentionez ca nu am primit nici o hotarare acasa)
    3.daca in procesul verbal la sectiunea "alte mentiuni" trebuie completat de contravenient sau de agentul constatator?
    4.daca tot in procesul verbal trebuie completat si casuta cu puncte de penalizare asa cum au fost mentionate punctele de amenda?
    5.este posibil ca la contravenient sa fi trebuit trecuta persoana juridica(pfa-ul)intru-cat este vorba de activitatea autorizata si sotul meu este raspunzator de actele elevului in calitatea sa de instructor autorizat?
    Va multumesc foarte mult si imi cer scuze daca am trecut prea multe nelamuriri dar cam suntem disperati deoarece timp de trei luni sotul meu nu mai are loc de munca !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dana, instructorul auto raspunde cu permisul propriu de elevul sau. 1. Da, este normal deoarece fondul cauzei este executoriu, chiar daca recursul poate suspenda executarea, insa nu si in aceste situatii. 2. acelasi raspuns. 3,4. nu mai avem ce discuta despre procesul verbal - instanta a decis respingerea actiunii, asa ca acum discutam degeaba. Nu se mai schimba nimic. 5. fapta o are persoana si nu PFA-ul. PFA-ul nu detine permis de conducere, este doar o forma de organizare fiscala. Din ce imi povestiti deduc ca nu ati avut avocat in acest dosar... iata si urmarile. Data viitoare poate veti fi mai intelepti. Succes!

      Ștergere
  153. Buna ziua am si o problema din data de 10.06.2011 pana pe 22.08.2011 am mers fara rovinieta pe DN1 cu un autoturism de la firma neobservand ca nu are rovinieta, ulterior i-am facut in luna a 8-a. Problema e ca pe data de 31.01.2012 mi-au venit 8 procese verbale pentru luna a 7-a si a 8-a din 2011 ca am circulat fara rovinieta.Am citit pe un forum ca daca stampila este in format electronic pe procesul verbal ca pot sa fac contestatie. Sunt de acord sa platesc una dar nu 8 si nu inteleg daca firma si-a schimbat sediul de ce dupa 8 luni vin amenzile tot pe adresa veche si le lasa in cutia postala in prezenta "cica a unui martor" care culmea nu apare ca locuieste in blocul respectiv.
    Presupun ca pentru contestatie trebuie sa ma duc la Judecatoria din Ploiesti. Dar daca imi puteti spune si daca trebuie platit ceva pentru contestatie. Va multumesc anticipat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Contestatia se depune la instanta unde s-a consumat fapta. Nu se percepe nicio taxa de timbru.

      Ștergere
  154. Buna ziua , daca sunteti amabila mi-ati putea spune cum se calculeaza cele 15 zile????se pun zilele in care a fost emis procesul verbal si a 15 a zi????va multumesc!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Termenul se calculeaza pe zile libere, in care ziua de inceput (data primirii) si ziua de sfarsit (cea a 15-a) nu se numara. Daca ziua de sfarsit (a16-a) pica in zi nelucratoare legala (duminica sau vreo sarbatoare) termenul se prelungeste pana la prima zi lucratoare care ii urmeaza. Exemplu: ai primit PV pe 7 ian. Termenul maxim va fi 22 ianuarie, insa 22 ian pica duminica, atunci termenul maxim va fi 23 ianuarie, luni.

      Ștergere
  155. Am si eu o problema,am primit o amenda deorece vecina si sotul au avut o altercatie in cuvinte.Dupa ce sotul a plecat la munca, a venit politia locala si a facut un Proces verbal in lipsa lui,fara martori, datele din buletin le-au luat de la evidenta populatiei presupun.Amenda este de 1000 lei numai ca pe peocesul verbal ca martor a semnat reclamantul.Este normal?Fara o avetizare fara nimic ne-am trezit cu ,Procesul verbal in cutia postala.Nu numai ca respectiva a mintit in toate afirmatiile,si nu exista nici unde ca ar fi existat martori la conflict.Cu alte cuvinte daca oricine vrea sa iti faca rau,poate sa te reclame si te trezesti direct cu amenda doar pe spusele reclamantului.fara macar sa participi la intocmirea PV.Nu ma pricep la legi si as dori sa vad cum pot sa atac chestia asta.Ce se intampla in Romania e strigator la cer din pacate.Cu respect va rog sa imi da-ti un sfat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Puteti face contestatie impotriva PV in termen de 15 zile de la data primirii si o depuneti la Judecatoria unde s-a petrecut fapta.

      Ștergere
  156. Buna ziua,

    Va rog sa-mi dati un sfat in urmatoarea situatie:
    am pierdut abonam RATB, l-am declarat pierdut si in urma cu cateva zile mi-a venit acasa o recomandata.la posta am dat peste un PV de la ratb. cineva a facut o amenda in numele meu. cum e posibil asa ceva si ce este de facut.
    multumesc frumos!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Faci contestatie impotriva PVC-ului si arati ca abonamentul a fost declarat pierdut din data de.... Acum sper ca daca faptei sanctionate sa fie ulterioara zilei in care ai declarat tu pierderea, altfel esti bun/a de plata...

      Ștergere
  157. Buna ziua,

    As dori sa ma ajutati cu o informatie. Trebuie sa redactez o adresa catre Tribunalul Bucuresti pentru a anunta ca nu pot ajunge la un proces.

    Mentionez ca am primit doua amenzi de la politie si am semnat procesele verbale, iar acum trebuie sa merg in sala de judecata. Problema este ca nu voi fi in tara la momentul procesului si va trebui sa anunt acest aspect.

    Nu am mai facut aces lucru pana acum si daca ma puteti ajuta cu un model.. as fi recunoascator.

    Multumesc anticipat !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu exista niciun model. Ceea ce mi-ai spus mie spui si Tribunalului, cu indicarea numarului de dosar, a termenului, numele si prenumele tau cu adresa, asa cum se face orice hartie scrisa peste tot.

      Ștergere
  158. Buna ziua, problema mea, consta in faptul ca tocmai am primit o somatie de la primarie potrivit careia in termen de 15 zile trebuie sa-mi platesc amenzile de circulatie in valoare de 600 ron. Ideea este ca somatia e pe numele meu, iar eu nu am si n-am avut niciodata permis, deci nu conduc. Sunt in schimb proprietara masinii pe care o conduce sotul meu, dar nu vad ce legatura are devreme ce una dintre cele 2 amenzi a luat-o cand nici macar nu conducea masina mea.
    Mi se pot imputa mie amenzile? El nu are bunuri pe numele sau in schimb are salariu, eu momentan nu am venituri dar masina e pe numele meu.Pot pune sechestru pe ea pt 600 de lei? E valabila aceasta somatie in conditiile date? Cum sa procedez? Ce inseamna executare silita in conditiile astea?
    Va multumesc anticipat pt raspuns.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Intrebarea ta trebuie adresata altfel: mai poti face ceva impotriva amenzilor respective? Pt ca ce ma intrebi tu este evident ca asa este, nu ca ti se pot imputa, TI SE VOR imputa neindoielnic (esti proprietarul bunului), TE VOR PUTEA executa silit, ESTE valabila somatia, etc. Prin urmare, intucat am stabilit ca este si legal si posibil si justificat ceea ce ma intrebi hai sa vb despre ce poti face: si anume contestatie. Daca nu au trecut cele 15 zile si daca, mai ales daca, spui ca nu ai primit acasa niciun Proces Verbal de amenzi, cauta iute un avocat si da-i drumul la contestatie. Altfel esti buna de plata, si/sau de executare silita. (executare silita inseamna intai o poprire pe conturi si daca nu ai niciun venit ti se pot vinde la licitatie bunuri personale - inclusiv masina)

      Ștergere
  159. am primit acum 2 luni oamenda dar prin posta.nu am fost sa o ridic de la posta,deoarece adresa era buna,dar numele era cel dinaintea casatoriei.mentionez ca sunt casatorita de 4 ani si ma intreb nu au schimbat nici acum baza de date?masina am luato din afara cu numele dinaite de a ma casatori si am imatriculat in rom cu numele dupa casatorie.oare mai primesc amenda?va multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai daca nu ai fost sa o ridici la posta, de unde stii tu ca era amenda?

      Ștergere
  160. am parcat 5min in statia de autobuz fara sa incurc circulatia am plecat cam 150 m si am fost oprita de politie cum ca au vazut masina oprita mi-au dat 140 lei amenda 2 pct dar nu am semnat si nu am luat pv .e corect sa ma opreasca si sa imi dea amenda din moment ce eu plecasem .sfatuiti-ma va rog ce sa fac ,multumesc mult.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Plateste amenda. Este gresit sa parchezi in statia de autobuz. Este gresit sa stationezi, darmite sa opresti si prin urmare sa parasesc vechicolul. Bine ca nu ti-au scris amenda si nu te-au dat direct in debit la ANAF sa te trezesti peste 6-8 luni cu contul blocat! Ar trebui sa fii fericit ca nu ai patit asa! Sincer! Ai grija data viitoare unde iti lasi masina. Trebuie sa invatam sa respectam si noi minimele reguli, ca nu este chiar atat de greu!

      Ștergere
  161. Buna seara, am si eu o problema, Silvia Blaj este numele meu,prietenul meu a parcat masina mea undeva la o statie de unde locuiesc pe locul cuiva platit la ADP sect.6,tin sa mentionez ca am permisul suspendat,deci nu eram eu la volan.A lasat-o doua ore,dupa care am mers impreuna sa o luam,masina era blocata, am plecat linistiti cu gandul venim a doua zi fiind seara sa o luam.A doua zi a mers el,tot blocata era, a venit domnul ne=a deblocat,la doua zile primesc proces verbal 15 milioane amenda. Pe proces este gresit numele meu in loc de Blaj este trecut Blaz,as putea sa cer nulitatea pv? Plus ca nu am condus eu,nu era vizibil nici un marcaj pentru ca era zapada,si este prima abatere a masinii ca sa zic asa pe locul respectiv. Daca ma puteti ajuta cu un raspuns.va multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca nu au trecut 15 zile de la data primirii PVC-ului, poti face contestatie. Gresirea unei litere din nume nu produce nulitate, mai ales daca din CNP rezulta identitatea ta. Un avocat iti poate identifica motivele de nulitate mai bine, incearca si cauta-ti un specialist. Sunt totusi 15 mil...

      Ștergere
  162. Buna ziua!
    Foarte interesant si instructiv blogul dvs., multumiri pentru informatiile si sfaturile acordate.
    Nu vreau sa abuzez si eu mai mult de bunavointa dvs., insa un aspect nu mi-e inca foarte clar: daca termenul de prescriptie a contestarii PV pentru lipsa rovinieta este de 15 zile, este evident ca s-a pierdut acest drept pentru 2 PV primite in 1.02.2012, insa : se mai poate face totusi o solicitare catre instanta, in vederea modificarii sanctiunii cu avertisment? Daca da, care ar fi termenul limita? In plus, este clar ca voi mai primi si alte PV-uri in curand, deoarece perioada descoperita, in care nu am realizat ca nu mai am rovinieta este de cca 2 luni. In aceasta situatie, nu ar fi o inadvertenta prea mare ca unele PV sa fie contestate (datorita incadrarii in termen)iar pentru altele sa fie solicitata clementa, in aceeasi instanta? Cu multumiri si respect, Vlad

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cele 15 zile nu sunt de prescriptie, ci de decadere din dreptul de a mai face contestatie. Prin urmare odata trecute cele 15 zile, s-a terminat, esti bun de plata, cum se zice. Nu se mai face NIMIC, dupa termenul asta. Si nici nu are vreo legatura ce a fost cu ce urmeaza sa vina, sunt acte diferite, momente diferite, contraventii diferite... Data viitoare vei sti ca ai 15 zile de atac si nimic mai mult.

      Ștergere
  163. ma numesc florin , am fost oprit de politia rutiera conducand cu viteza de 113km/h in localiate, mia fost retinut permisul pe 3 luni de zile,un prieten ma sfatuia sa iau de la urgente un certificat medical ca ia fost rau lui mama, apoi sa contest in instantza ca motiv pt depasirea vitezei....credeti ca sunt sanse macar sa mi se reduca la 30de zile perioada suspendarii permisului...mia mai fost retinut permisul acum 1an pt un accident si am dat examen si lam luat in 30de zile si acum am inteles ca nu mai pot da examen tre sa astept 90de zile..sper ca ma m facut inteles ..stima

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Florin, hai sa fim seriosi, cine crezi tu ca ar pune "botul" la certificatul medical, atata vreme cat in lege nu sunt exceptate situatiile urgente??? Nu ai sanse sa castigi pe treaba asta nici cu 1000 de asemenea certificate, astea sunt aberatii absolute!

      Ștergere
  164. Buna ziua,
    Am si eu o intrebare,cum poate fi anulata o amenda primita la o adresa anterioara si procesul verbal fiind semnat de o alta persoana si nu cel in cauza deoarece nu mai locueste acolo.
    Amenda a fost primita de la compania nationala de autostrazi si drumuri nationale (C.N.A.D.N.R),dumnealor sustin ca au o poza cum ca masina a fost surprinsa pe DN 39 in localitatea Tuzla fara rovinieta,dar masina avea rovinieta numai ca nu era lipita pe parbriz si pe ea scrie ca e valabila doar daca e lipita pe parbriz.
    Va ror sa-mi da-ti un raspuns daca se poate face ceva in aceasta priblema.

    Va multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Prin contestatie impotriva PVC-ului, declarata in 15 zile de la data primirii lui.

      Ștergere
  165. Buna ziua. Am si eu o problema ieri am condus o masina cu nr rosii provizorii si nu am stiut ca autorizatia de circulatie este axpirata deoarece nu este masina mea, in momentul in care am intrat in oras am fost oprit de un echipaj si mi s au cerut documentele prietenu meu a cautat prin toate actele care le avea si a urmat minunea autorizatia expirase. Vreau sa stiu ce mi se poate intampla si ce pot face mai ales ca nu am mai avut de a face cu probleme de genu. Multumesc anticipat

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Un dosar penal de toata frumusetea pentru ca ai circulat pe drumurile publice cu o masina neinmatriculata. Insa sunt convinsa ca stiai si tu raspunsul asta...

      Ștergere
  166. Buna ziua!
    Am primit un proces verbal pentru lipsa rovinietei.P.V. de amenda nu are semnatura olografa. Am auzit,ca amenzile cu semnatura electronica nu sunt legale. Ma puteti informa daca este asa, si daca exista sansa, sa fie anulat amenda in caz de contestare!

    Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, asa este in conformitate cu dispozitiile art. 17, din OG 2/2001, lipsa semnaturii agentului constator loveste de nulitate Procesul Verbal.

      Ștergere
  167. in data de 21.02.2012 am primit de la un vecin de bloc doua plicuri ambele continind fiecare cate un pv.intocmit de catre cnadr prin care mi se aduce la cunostinta ca in data de 20.08.2011 la orele 11:38 am fost inregistrat de camerele video montate la km12+450m la intrarea pe A2 zona glina respectiv in pv.2 pe data de 21.08.2011 orele 10:21 de catre aceeasi camera probabil cea care este montata pe sensul care face intrarea in bucuresti.tin sa precizez ca autovehiculul in cauza a fost condus in acea perioada de catre tatal meu si a efectuat un transport pe ruta buc-cta-retur continuand drumul duminica 21.08.2011 la pitesti-retur prin A2 respectiv A1.tatal meu utilizeaza acest vehicul de marfa ori de cate ori are nevoie si mai mult ca ptr. fiecare deplasare isi cumpara rovinieta ptr.perioada mica de 7 zile asa sa intimplat si in aceasta zi de 20.08.2011 acest lucru facanduse inainte cu 20 min.in zona sect.3 la o benzinarie acreditata tip petrom,mol. la acest eveniment fiind martori doua persoane cu care tatal meu a facut aceasta deplasare. surpriza mare a fost ca in incercarea de a ne pregati ptr contestatie care are termen de depunere in 04_05.03.2012 am contactat benzinaria in cauza si pot spune ca de la reprezentantii acesteia am primit raspuns ca la data indicata si pe nr. de inmatriculare la aceasta statie nu s-a eliberat rovinieta. mentionez ca acest demers l-am initiat pe motiv ca dintre toate rovinietele cumparate cu prilejul fiecarei deplasari pe dn in decursul intregului an 2011 incepand cu luna iulie tocmai pt.luna august-septembrie nu am gasit rovinietele achizitionate dar ele ar trebui sa se regaseasca intr-o baza de date. m-am hotarat sa depun contestatie la judecatoria ilfov asa cum mi se rewcomanda de catre constatator si doresc pe aceasta cale sa ma ajutati in formularea acesteia tinind cont de cateva aspecte: 1-procesele verbale au fost lasate altei persoane si nu mie persoana care sa inregistrat la primire cu date false.2-pv sunt niste foi redactate la imprimanta fare semnaturi holografe ale agentilor constatatori iar stampilele sunt la fel ca si textul de aceeasi culoare{apare ca un document xeroxat} indescifrabile.3-la punctul de taxare pe A2 zona fetesti tatal meu a fost oprit si i s-au verificat actele inclusiv rovinieta de catre filtru combinat politie rutiera si reprezentanti arr inclusiv rar si nu a fost gasit in neregula.4-pe tronsonul A1 nu a fost inregistrat de camerele montate la km 70 asa cum a fost inregistrat pe A2.oare de ce???.5- detin in proprietate doua autovehicule la cel de-al 2-lea am tot timpul roviniete pe intreg anul iar la cel in culpa nu a existat luna sa nu ii cumpar cel putin o rovinieta ptr 7 zile {dovedesc acest aspecct cu documente},si oare nu pot fi scutita de plata acestei amenzi+despagubirea aferenta care oricum este un abuz mai ales in conditiile in care aceasta despagubire ti se taxeaza la fiecare pv dar in fapt in etapa urmatoare tot nu ai rovinieta valabila.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 1. faptul ca au fost lasate altcuiva, atata vreme cat au ajuns la tine si stii de ele, urmand apoi sa faci contestatie, prin urmare situatia asta nu poate fi dovedita astfel incat sa obtii ceva.
      2. vezi raspunsul primit de cititorul anterior
      3. poti dovedi ca a fost oprit la punctul de taxare a2 fetesti? nu are nicio relevanta controlul de rutina
      4.poate pentru ca acolo nu erau in functiune camerele video de la km 70? iata un exemplu de gandire al instantelor.
      5. nu poti fi scutita de la plata decat daca castigi contestatia impotriva PVC-ului.

      Ștergere
  168. buna ziua
    am si eu o problema daca ma puteti ajuta :am un proces verbal care are pe el stersaturi facute de agentul de politie .se poate considera nul?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu cunosc niciun text de lege care sa prevada asa ceva, insa pot spune ca practica taxeaza aceste stersaturi, insa mai depinde si asupra a ce cad.

      Ștergere
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...