Am fost intrebata care ar fi cea mai sigura varianta intre un act de donatie si un act de vanzare cumparare.
Pe scurt, am sa raspund asa:
Donatia este, ca putere, mai slaba decat actul de vanzare, desi are cam aceleasi proprietati - transfer de titluri. Donatia poate fi revocata de donatar, pe perioada vietii (vezi cazul Columbeanu). Si dupa moarte donatia se poate ataca de catre mostenitori, in conditiile in care donatia le-a depasit rezerva succesorala. Ca si costuri este la fel de scumpa ca vanzarea.
In practica, e un act gratuit al proprietarului unui lucru care il cedeaza, fara foloase, pentru multumire si consideratie, unei terte persoane. Oricine ar fi ea.
Eu raman adepta vanzarii.. e mai greu de atacat si la fel de scumpa. Din punct de vedere al taxelor vorbesc.
Buna ziua. Ma numesc Grigore si sunt din Bucuresti. Am facut si eu o problema. Socrul meu vrea sa-i lase sotiei un apartament. Problema este ca ea mai are 2 frati. Unul este in Constanta si altul in Bucuresti, care au rostul lor si o duc bine. Cand le-am povestit nu au spus nimic, mai ales ca noi stam cu chirie. Din cate ne-am interesat noi, in afara de apartament mai are un teren care ar veni in mostenire. Cum sa accepte sotia apartamentul mai bine? Sa ii faca socrul meu donatie sau vanzare? Din ce am citit sfatuiti ca vanzarea e mai "tare". Se pot razgandii fratii la moartea batranului?
RăspundețiȘtergereStimate domn Grigore, da... eu sunt adepta vanzarii. Ma bucur ca, la prima impresie fratii nu au comentat nimic. Poate sotia sa cumpere. Insa... nu va pot garanta ca fratii dumneaei nu se vor razgandi la deces. Insa.. va sfatuiesc ca, atunci cand s-o intampla decesul.. sa nu aiba dansa vreo alta pretentie la bunurile succesorale. Este echitabil asa si poate fratii dansei vor aprecia. Succes si multumesc de intrebare! Va mai astept pe aici!
RăspundețiȘtergereEu i-am donat tatalui meu 3/8 dintr-un apartament cu conditia sa imi dea o masina la schimb. Eu am donat, el nu mi-a mai dat nimic (am fost naiva si cand te gandesti ca e vorba de tata). Stiam ca aceasta donatie poate fi atacata chiar si de catre copiii mei, dar in act scrie ca:" o fac cu scutire de raport, potrivit celor mentionate in art.846 din Codul Civil, aratand ca sunt necasatorita si nu am copii". Din ce am citit eu, treaba este cam pecetluita si eu nu mai pot face nimic si nici copiii mei. Fiind economista de profesie....sincer nici nu prea inteleg ce si cum. Ma puteti ajuta va rog.
RăspundețiȘtergereMultumesc!
Draga Alexandra, art. 846 din Codul Civil vorbeste despre rezervele succesorale (adica, in cazul ca vei muri, cei ce vor veni la succesiunea ta ar putea ataca donatia daca considera ca le-a fost afectat patrimoniul succesoral). In situatia ta, ai declarat ca donatarul (tatal tau) este scutit de orice raport despre care vorbeam randurile anterioare.
RăspundețiȘtergereTu esti intr-o pozitie privilegiata: donatia este unul dintre putinele acte juridice care se pot revoca (adica sa revii la intentia ta dintai, de a gratula pe cineva).
Situatiile de revocare a unei donatii sunt suficiente si, unul dintre cele mai importante va aparea atunci cand vei naste un copil viu. Nasterea copilului tau (in termenul de 30 de ani de la donatie) va anula actul donatiei, in mod de drept (adica automat...) art. 836 Cod Civil.
Iar citatul care te sperie pe tine draga mea Alexandra nu are nicio legatura cu revocarea donatiei, asa ca poti sta linistita, cum spuneam voi conchide: "scutirea de raport" inseamna ca tatal tau va fi, in caz de moarte a ta, scutit de a mai aduce donatia in masa succesorala de care s-ar putea bucura si alti mostenitori ai tai, chiar si sub riscul de a fi donat mai mult decat i s-ar fi cuvenit tatalui.
Ca exemplu. Detii 5 margele, 3 le dai cadou. Apoi pleci si raman 2 margele de impartit la alte 4 persoane in mod egal. Cele 3 facute deja cadou, prin art. 846 C.Civ sunt bine dobandite de acesta si nu mai pot fi puse la un loc sa se imparta egal. Asta ai declarat tu. :)
Daca mai sunt necesare lamuriri imi poti spune. Succes!
Buna ziua,
RăspundețiȘtergereAm si eu o intrebare in legatura cu actul de donatie. Parinti sunt divortati iar tatal este recasatorit, iar "noua nevasta" avea deja copii cand s-au casatorit. In cazul unui act de donatie, acesta poate fi atacat de catre copii din noua casnicie?
Va multumesc.
Ovidiu, ma tem ca detaliile date de tine sunt incomplete pentru a putea da un raspuns. Te rog sa fii mai explicit ca sa pot analiza general situatia ta juridica. Cine face donatia? Catre cine se face donatia? Ce rol crezi tu ca au copii vitregi? Samd. Mi-e greu sa dau vreun raspuns atata vreme cat nu am suficiente detalii.
RăspundețiȘtergereEste vorba de donatie facuta de catre parinti mei (mama si tata naturali fiind proprietarii actuali) catre mine. Vreau sa stiu daca copii vitregi ai tatalui au drept sa atace acest contract.
RăspundețiȘtergereCopii vitregi ai tatalui tau sunt straini de succesiunea lui, asa ca nu au dreptul sa atace donatia. Nici sotia actuala nu are dreptul sa atace donatia, pentru ca nici ea nu face parte din sucesibili pentru ceea ce a dobandit tatal tau inainte de actuala casatorie. Poti sa stai linistit.
RăspundețiȘtergereVa multumesc foarte mult pentru informatii.
RăspundețiȘtergereSuntem 4 frati. Ceilalti frati nu se ocupa de parintii bolnavi, nu le dau macar un telefon sa ii intrebe de sanatate. Eu ma ocup de doctori si medicamente sa ii ingrijesc. Parintii vor ca apartamentul sa ramana al meu. Cum putem face asta fara ca ceilalti frati sa nu poata sa aiba dreptul sa ma atace dupa moartea parintilor?
RăspundețiȘtergereBineinteles ca fratii vor cota de mostenire dar fara nici o obligatie fata de parintii in viata si fara sa tina cont de vointa lor.
Buna ziua! Sunt intr-o situatie asemanatoare. Cum ati rezolvat problema pana in ziua de astazi, care mai este situatia? Va multumesc!
ȘtergereEste un blog minunat , f. util celor ce au necazuri.
RăspundețiȘtergereMultumesc
BUNA ZIUA .AM SI EU O INTREBARE,,SUNT LA A DOUA CASATORIE AM UN BAIAT DAR SI AOTUL ARE UNUL IMPREUNA AM CUMPARAT O CASA DAR IN MOMENTUL IN CARE AM CUMPARAT CASA NU ERAM CASATORITI LEGITIM IAR CASA A TRECUT-O PE NUMELE LUI DUPA CATIVA ANII SA GANDIT SA IMI FACA DONATIE LA JUMATATE DIN CASA ,VREAU SA-MI SPUNETI ARE DREPTUL EL CA SOT SA ANULEZE DONATIA IN CAZUL IN CARE SE RAZGANDESTE SI DEVIN PROBLEME INTRE NOI?DAR IN CAZUL IN CARE NU ANULEAZA DONATIA EL POATE BIATUL LUI SA ATACE ACEASTA DONATIE? VA MULTUMESC,
RăspundețiȘtergereDA MIA PLACUT SI MULTUMI PENTRU AJUTOR IMFORMATIV
RăspundețiȘtergereBuna seara, recent tocmai am primit o donatie (apartament)din partea a 2 donatori(tatal meu adevarat si mama mea vitrega), as dori sa aflu daca unul dintre donatori moare(tatal) iar celalalt imi ataca donatia(mama vitrega), ce pot face, ce contra masuri as putea aplica in acest caz ? Au drept de uzufruct viager asupra apartamentului,sunt garantat contra evictiunii,contract cu scutire de raport ,contractul si intabularea sunt platite de mine. Va multumesc anticipat !
RăspundețiȘtergereBuna ziua....poate ma lamuriti si pe mine intr-o problema.
RăspundețiȘtergereSotia mea mai are un frate si sora. Sora este plecata de la 18ani (fugita de acasa) si nimeni nu mai stie nimic de ea (stim doar ca traieste). Socrii mei au o casa la tara in care stam eu cu sotia si cumnatul meu. Ei vor sa imi dea casa mie si sotiei fara ca ceilalti sa aibe vre-un drept (cumnatul meu e liber profesionist total de la orice, fara serviciu, fara griji, fara sa cumpere nimic de mancare, fara sa aibe grija de ei, pe scurt un parazit). Care este metoda cea mai buna de a imi da casa mie si sotiei fara a avea probleme cu fratii ei mai tarziu? Multumesc si astept cu nerabdare raspunsul dumneavoastra.
@Anonim: da, donatia poate fi oricand revocata de donator. Nu ai nicio stabilitate in cazul donatiei.
RăspundețiȘtergere@Tyby: cea mai buna solutie este vanzarea-cumpararea cu clauza de intretinere.
Am inteles, va multumesc pentru raspuns si timpul acordat !
RăspundețiȘtergereSunt casatorita din 1993.In 1995 s-a nascut copilul nostru. Pe atunci nu aveam casa.IN 1999 cand copilul avea 4 ani sotul a plecat la munca in Anglia unde a stat 3 ani. Inainte sa vina acasa a trimis banii tatalui lui care a cumparat un apartament pe numele lui,al socrului meu. Cand a venit in tara tatal lui i-a facut donatie sotului.Ne-am mutat in apartament unde am stat pana la 1 septembrie 2011.Eu si baiatul care acum are 17 ani am plecat de acasa in urma unor conflicte grave. Acum stam in chirie.Ma intreb daca avem vreu drept in acel apartament, daca aceasta donatie se poate ataca.
RăspundețiȘtergereDonatia poate fi revocata de cel care o face (socrul) sau dupa moartea lui de mostenitorii acestuia. Tu nu ai niciun drept de atacare a donatiei, imi pare rau.
ȘtergereTatal si mama mea vor sa treaca apartamentul pe numele meu.Ei sunt divortati.Mai am o sora.Tatal se va recasatori.Donatie sau Contr.vanz.-cump? Are drept viitoarea sotie a tatalui daca actul se face dupa casatoria lui? Sora sau viitoarea sotie pot ataca contr. vanz-cump?
RăspundețiȘtergereEu sunt si raman adepta vanzarii. Motivele le-am explicat pe larg anterior. Vanzarea nu se poate ataca prea usor, in schimb ce donatia poate fi oricand supusa reductiunii. In plus taxele notariale sunt la fel si atunci de ce sa te complici cu donatii? Sora ta are dreptul oricand sa atace donatia. Viitoarea sotie este discutabil, avand in vedere ca bunul este anterior casatoriei. Parerea mea este ca daca se face ceva sa se faca inainte ca tatal sa se recasatoreasca. Eviti pe viitor neplaceri ce se pot naste, mai ales cand va fi vorba de mostenire.
ȘtergereEste adevarat ca pretul unui imobil este scutit de taxa catre stat daca este donat?
RăspundețiȘtergereConform codului fiscal art. 77 ind. 1 impozitul pentru transferul dreptului de proprietate şi al dezmembrămintelor acestuia, prin acte juridice între vii asupra construcţiilor de orice fel şi a terenurilor aferente acestora, precum şi asupra terenurilor de orice fel fără construcţii, nu se datorează la dobândirea dreptului de proprietate cu titlul de donaţie între rude şi afini până la gradul al III-lea inclusiv, precum şi între soţi.
ȘtergerePrin urmare daca donatia este intre rude si afini pana la gr 3 inclusiv, sau intre soti, taxa catre stat nu este datorata, in orice alta situatie se achita.
buna ziua!! sunt casatorita iar parintii vor sa-mi faca un act ori de vanzare cumparare ori donatie fara k sotu sa beneficieze in caz de divort!
RăspundețiȘtergeredonatia stiu k se poate sparge de catre frati!
daca as face act de vanzare cumparare nu as mai putea face ceva la notar prin care sotul sa renunte in caz de divort la parte din casa? sau ce ma sfatuiti???
Daca nu vrei sa beneficieze sotul, in caz ca... atunci nu ramane decat donatia.
ȘtergereBuna ziua,
RăspundețiȘtergerePentru ca mama mea a decedat, matusa ei (sora bunicii mele) i-a facut act de donatie unchiului meu (fratele mamei mele). Mentionez ca matusa nu a fost casatorita niciodata si deci nu a avut copii.
Noi, cei 4 copii ai mamei mele, putem ataca aceasta donatie revendicand astfel dreptul pe care mama l-ar fi avut la aceasta mostenire?
As vrea sa intru in contact cu un avocat specializat in astfel de cazuri.....
Matusa ta mai este in viata? Contractul de donatie este anterior sau posterior decesului mamei tale? Cati ani au trecut de atunci? Pentru programari ma poti contacta pe adresa de email trecuta pe site.
ȘtergereBuna ziua, am nevoie de o lamurire. In cazul unei donatii, in afara de mama (cea care imi doneaza apartamentul) si sora mea (care este de acord), mai poate ataca cineva actele, cumnatul sau nepotii?
RăspundețiȘtergereBuna Ziua!!! as avea o intrebare la Dumneavoastra in legatura cu un act de Donatie cu clauza de intretinere si Habitatie viagera…
RăspundețiȘtergereUn domn, singur, necasatorit neavand copii si parinti in viata , doneaza un apartament in schimbul intretinerii viagere a dansului dupa starea si posibilitatea donatoarei( adica mama mea), ( mancare, spalat, calcat,etc..)si un Testament cu drept de concesiune asupra locului de inhumare, totul lasand mamei mele,Donand Liber de orce sarcini, cu conditia de a locui pe tot parcusu-l vietii in imobil. Actul de Donatie fiind intocmit in anul 1994 ( acum18 ani ). Dupa 11 ani adica in anul 2005 mama mea decedeaza , urmand apoi ca mostenitor al mamei, sa dispun de obligatiile fata de donator in continuare pana in prezent 2012 asta insemand 7 ani de la decesul mamei…Acum dansul dupa 18 ani de la intocmirea actului descris, El deschide proces, cerand Urmatoarele :
- Revocarea Contractului de donatie cu clauza de intretinere,( prin care a transmis dreptul de propietate asupra imobilului mamei mele la data autentificarii actului)
-Repunerea partilor in situatia anterioara, in sensul redobandirii de catre donator a dreptului de propietate asupra imobilului.
-Obligatia paratilor la plata cheltuielilor de judecata
As dori ruganduva frumos sa citit cu atentie ce am mentionat mai sus, si sa imi spuneti ce sanse as avea in instanta in fata lui ? si care sunt urmarile
Va multumesc, anticipat
Daca e donatie cu clauza de intretinere poate fi totusi desfiintata pt. neexecutarea obligatiei de intretinere.
ȘtergereInca ceva: la moartea mamei tale, tu si restul mostenitorilor automat ati mostenit, in virtutea legii imobilul transmis prin donatie (mai exact nuda proprietate) deoarece se gasea in patrimoniul defunctei la data mortii sale.
Nu cred ca se mai poate face nimic pt. a se desfiinta donatia. Ce a fost dat, este dat, in cazul tau. Eu propun sa cauti un avocat sa iti pregatesti apararea in acest proces de foooarte lungaa durata!
VA MULTUMESC MULT!!!,
RăspundețiȘtergereca mi-ati raspuns si mi-ati spus ceva de folos pentru a merge mai departe...
Sincere Multumiri
Buna seara,
RăspundețiȘtergereAs dori sa cumpar un teren, dar proprietarul l-a primit prin donatie de la sora dlui(am inteles ca era in proces de divort la momentul respectiv si au convenit ca donatia era preferabila unui act de vinzare-cumparare). Sora l-a dobindit prin act de vinzare-cumparare de la o matusa, care l-a rindul ei l-a dobindit prin titlu de proprietate in 1997. As dori sa va intreb: donatia aceasta este atacabila? Risc ceva cumparind terenul respectiv?
Va multumesc mult
Riscurile nu le pot evalua pe seama catorva vorbe, sa stii. E ca si cum ai cere doctorului sa iti trateze o masea prin telefon... Nu merge, insa pot estima: sora respectivului a divortat? Si-a terminat partajul cu fostul sot? Sau bunul donat era de dinaintea casatoriei ei cu sotul de care a divortat? Faptul ca-l are de la o matusa nu inseamna ca nu l-a putut cumpara in casnicie, si atunci e bun comun, ceea ce ii da si sotului drept sa atace donatia. Totusi donatia nu este un act sigur pentru cine vrea sa cumpere in baza ei, mai ales ca oricine si pentru orice cauza o poate ataca si eventuala anulare a donatiei va duce si la anularea actelor ulterioare (contractele tale de ex)este un oarecare risc posibil pe care trebuie sa ti-l asiguri cat mai bine.
ȘtergereImi cer scuze, probabil m-am exprimat gresit. Proprietarul era in proces de divort, si sora lui a preferat sa-i dea terenul prin donatie, probabil pt a nu deveni obiect de partaj, asta am inteles eu din ceea ce mi-a spus el. Totusi, faptul ca as fi un cumparator de buna credinta, nu ma protejeaza si imi scade riscurile viitoare?
ȘtergereMultumesc inca o data
Atunci se schimba datele problemei in bine. Poti cumpara linistit daca el l-a primit prin donatie fara conditie sau modalitati.
ȘtergereBuna ziua!As dori sa inchei un act de donatie a unui apartament catre o nepoata -fiica surorii mele decedata.Nu am fost ,nu sunt sinu voi fi casatorita,nu am copii.De cine poate fi atacat actul de donatie care va fi facut prin notariat. Mai am doua nepoate:fiica surori decedate si fiica fratelui decedat.Multumesc anticipat
RăspundețiȘtergereAnularea donatiei o pot cere toti aceia care ar fi putut fi prejudiciati in dreptul lor de mostenire. Prin urmare spui asa: mai ai doua nepoate de sora si frate, in rest nicio alta ruda colaterala. Prin urmare acestea doua ar putea ataca donatia, venind la mostenire in reprezentarea surorilor dvs.
Ștergeremama mea este recasatorita iar cu al doilea sot a dobindit un apartament de 4 camere,poate mama mea sa imi faca mie act de vinzare cumparare pe partea ei din imobil fara ca sotul ei sa stie.?
RăspundețiȘtergereCand spui "a dobandit" ce intelegi? au cumparat, au primit o donatie, au revendicat, a mostenit pe cineva - si daca e mostenire cine a mostenit, mama sau sotul ei? Care este natura juridica a dobandirii?
ȘtergereDaca este cumparare, in timpul casatoriei, mama nu poate vinde fara sot - altfel, daca vinde, contractul se anuleaza de drept atunci cand se va afla de vanzare.
buna seara
RăspundețiȘtergereIn primul rând scuze pentru ,,anonim'' dar sa scutesc din meandrele posibilității de a scrie aici.
Am următoarea întrebare:
Se poate face ,,Act de donație'' regulamentar sa zic așa asupra unui teren la care proprietarul are ,,Titlu de proprietate'' fară a fi obligat sa facem acum cadastru și intabulare? Aș vrea sa le fac ulterior pt ca nu am timp la cât durează si trebuie sa plec din țară. Sau cât durează varianta aceea cu hotărâre judecatorească daca îmi puteți da detalii despre procedură și durată.
Cu speranța că m-am facut înțeles aștept raspunsul dumneavoastra
Si donatia, ca si vanzarea, sunt acte translative de proprietate, prin urmare nu ai sa poti face actul atata vreme cat nu exista cadastru si intabularea. Cel mai bine te poate lumina un notar, pentru ca el se ocupa cu treburile astea. PS - chestiunea cu "meandrele posibilitatii de a scrie aici" n-am inteles-o :) Era mul mai simplu sa zici "ion".
ȘtergerePoate ca sunt un pic off topic dar totusi.....eu am un apartament cu 2 camere si parintii mei unul cu 3 camere. Inteleg ca, pentru un schimb, donatia de ambele parti nu e chiar in regula (pot exista complicatii ulterioare mai ales ca eu am 3 frati), dar totusi si costurile unui contract de schimb sunt cam mari, ma refer in special la plata impozitului catre stat. Schimbul se face intre rude, eu si parintii mei, fara plata vreunei sume de bani atunci chiar trebuie sa platesc aceste taxe...... e vreo posibilitate de a evita acest lucru. Va multumesc.
RăspundețiȘtergereIn primul rand tu nu schimbi intreg imobilul, ci doar diferenta intre cel pe care il ai si cel pe care il vrei. Pretul in cazul vanzarii, sau a schimbului, se calculeaza exclusiv pe camera si/sau suprafata in plus, astfel ca, costurile nu sunt atat de mari pe cat le estimezi tu. Orice contract de vanzare (sau schimb) trebuie sa aibe un pret real. Te sfatuiesc sa accepti un pret real pe diferenta ca anularea contractului sa nu fie posibila, mai ales ca mai ai 3 frati... si zicala aceea "branza e pe bani" se poate aplica oricand. Cat te pot costa taxele la valoarea corecta, pentru 1 singura camera intr-un contract de schimb? 1000 de lei??? 1500 de lei? Eu zic sa nu risti si sa ceri un pret ireal.
ȘtergereVa multumesc pentru raspunsul prompt. Ieri am fost la un birou notarial si m-am ,,iformat" referitor la contractul de schimb si cei de acolo mi-au calculat taxele si impozitul(chiar daca le-am facut precizarea ca il eu doresc sa schimb ap. meu cu parintii mei) la pretul normal de schimb nu doar cum ziceti dvs. pe diferenta de camera. Au scos o ,,minune" de grila dupa care cica fac ei evaluarile (evaluari mai mari chiar si decat pretul real de piata EX: ap. cu 3 camere se vinde cam cu 55-60 milioane in zona si ei l-au incadrat in grila la 78 mil., iar cel de 2 camere la 62 mil. pret piata undeva intre 40-50 mil.) si au ,,socotit" onorariul lor si impozitul ca si cum ar fi facut acest schimb intre 2 persoane necunoscute si cred ca pe ,,intreaga suprafata" COST TOTAL contract de schimb 2400 lei din care vreo 1000 lei se duc la onorabilul nostru stat ca IMPOZIT - chiar nu inteleg pentru ce ?????
RăspundețiȘtergereBuna ziua,am citit cateva comentarii si mi-am dat seama ca am facut o greseala sa accept un act de donatie este oricand null daca donatorul doreste acest lucru.Eu sunt intr-o relatie destul de nesigura,dupa o cearta aprinsa referitoare la bunurile luate impreuna dar trecute pe numele lui pentru ca erau luate in rate,el a venit cu propunerea actului de donatie ca sa ne impacam.Am fost deja la notar sa facem actul de donatie si dupa doua zile la o alta discutie aprinsa mi-a pomenit de anularea acestui act. Acum dupa ce am citit raspunsul la comentariile date cred ca am gresit ca nu m-am informat ,se mai poate face ceva ?adica odata facut actul de donatie se mai poate face altul de vanzare cumparare?Bunurile au fost luate acum 2 ani si pe atunci costau 7000 lei ,d-na notar mi-a atras atentia ca s-au devalorizat de atunci dar eu increzatoare ca nu vor mai fi discutii i-am spus ca pot ramane la aceeasi valoare .
RăspundețiȘtergereEii.... ca sa faci vanzare trebuie sa fie si celalalt de acord. Asta 1. si 2. Bunul deja nu-l mai are, acum este donat. Cum ar putea sa vanda de 2 ori acelasi lucru? Daca se va razgandi, logic gandind: va revoca donatia si atunci nu va exista nicio cale de a-l mai convinge sa vanda, presupunand ca nu mai are nicio intentie, de vreme ce rupe o donatie, nu? Acum nu stiu daca donatia este sau nu afectata de termeni si conditii. Este si acest detaliu important. Regula este ca donatiile se revoca de donatar numai in anumite si limitate conditii, insa orice donatie facuta intre soti in timpul casatoriei este revocabila. Eu sper sa nu se ajunga acolo...
ȘtergereVa multumesc mult pentru raspuns ,un alt aspect este ca relatia noastra nu este oficializata -nu suntem casatoriti inca.Daca aceasta casatorie va exista care va fi urmarea acestei donatii?
ȘtergereBuna ziua am si eu problema am platit niste datorii la banca pentru cumnatul meu,banii iam virat din contul meu in al lui la alta banca ,nu am facut acte la notar am pastrat numai desfasuratorul, ce sanse am sa recuperez banii si cum sa procedez.
RăspundețiȘtergereIn primul rand este necesar sa vii la un avocat. Acesta iti va analiza situatia si va emite primele acte necesare in vederea recuperarii de buna-voie. Ulterior, vei decide daca il dai in judecata sau nu. Daca esti din Bucuresti, te putem ajuta noi. Scrie-ne pe adresa din contact.
ȘtergereBuna ziua,
RăspundețiȘtergereImi puteti spune va rog daca de exemplu eu imi deschid un site iar pe el pun diferite produse,dar nu la vanzare iar oamenii doresc sa faca donatii pentru a mentine site-ul,iar ei in schimbul donatiilor vor primi anumite produse acest lucru se numeste vanzare si daca da cum trebuie sa actionez in continuare?Trebuie sa imi fac o firma cu tot ce trebuie pentru a mentine in continuare site-ul sau pot sa il mentin si fara sa fac o firma?Dar daca pot sa il mentin fara o firma trebuie sa platesc ceva taxe?Va multumesc anticipat.
Donatia este cu titlu gratuit! Deci nu poate fi remunerata in niciun fel! Ceea ce vrei sa faci tu va fi comert electronic. Prin urmare orice fapta de comert trebuie facuta printr-un agent economic - firma. Altfel poate fi privita si va fi privita ca evaziune fiscala.
ȘtergereBuna seara,
RăspundețiȘtergereAm si eu o problema, sper sa ma puteti ajuta.
Mama mea are un apartament care este pe numele ei, cumparat de ea. Mama este div. de tatal meu biologic si recasatorita. Tatal meu vitreg are si el o fata din prima casatorie. Mama mai are un baiat dintr-o rel anterioara fata de cea cu tatal meu. Mama vrea sa vanda acest ap. si sa isi cumpere altul, si intrebarea mea este urmatoarea : ce este mai bine de facut pentru mine? vanzare cumparare sau donatie? Mama vrea ca decat eu sa beneficiez de acest ap, fara sora vitrega si fara fratele de mama. Iar tatal meu vitreg are si el o prob: daca mama mea moare inaintea lui...ii este frica sa nu cumva sa il dau afara....
Mama are un apartament cumparat de ea in timpul carei casatorii? Prima sau actuala? Sau este cumparat in afara casatoriei? Foarte important. Asa cum ai citit in mesajele anterioare cat si in continutul articolului eu sunt adepta vanzarii. Restul discutiilor sunt teoretice. Tatal vitreg daca nu a participat la cumpararea apartamentului (respectiv nu a fost achizitionat in vremea casatoriei lor) nu are niciun drept actual asupra acestui imobil. Va avea doar in caz de deces al mamei, in cota cuvenita sotului supravietuitor, deci 1/3. Daca mama vinde pe acesta si cumpara altul, atunci da, dupa moartea unuia dintre ei - tata vitreg sau mama - apartamentul se va imparti intre toti: tu, frate, sora vitrega si sot supravietuitor... pana atunci, cum am spus discutiile acestea nu isi au locul in acest moment.
Ștergereva multumesc frumos pentru raspuns. dar daca mama imi face vanzare cumparare mie pe ap. pe care il va cumpara si va pune si o clauza viagera pentru ea si tatal meu vitreg...acest doc mai poate fi atacat de fratele meu sau sora mea vitrega? adica dupa ce nu vor mai fi ei ap imi poate ramen doar mie?
RăspundețiȘtergereMi-e teama ca nu inteleg ce vreti voi sa faceti... intai spuneai ca are un apartament... acum ca il da pe cel ce vrea sa-l cumpere... te rog sa fii mai concreta si mai clara sa pot da un sfat pertinent. Deci pana la urma are sau nu un apartament? Pe care ti-l da, pe primul sau pe amandoua?
Ștergerebuna seara, am si eu o intrebare ,eu am grija de un batran de 10 ani si acum sa hotarat sami faca contract de vanzare cumparare numai ca inaintea contractului el a facut si un testament la notariat precum ca ii lasa casa uneia din ficele lui mentionez ca el are 5 copii,intrebarea este daca e valabil contractul meu daca sa facut testamentul inainte
RăspundețiȘtergereDa, este valabil daca este valabil incheiat, prin urmare la notar.
ȘtergereBuna ziua,daca donatia cu scutire de raport sa facut inaintea casatoriei dintre donator si donatara nu avea nici un fel de conditii(sunt doar obiecte casnice cumparate pe numele lui dar platit impreuna rate).Ce insemnatate mai are acest document dupa casatorie ? Sau mai bine sfatuiti-ma ,ce sa fac !?deoarece el are un baiat 18 ani din prima casatorie caruia ia lasat absolut totul in casa+masina si pe deasupra atata timp cat a stat cu mine le-a achitat si ratele dupa divort,motivand ca ratele erau luate pe numele lui.Adica ia lasat cu toate si fara datorii.Acum,ce trebuie sa fac eu sa nu mai aibe nici un fel de drept de mostenire la nimic?
RăspundețiȘtergereEu nu am inteles intrebarea... donatia este facuta de 2 persoane (donator si donatara) catre baiatul lor de 18 ani? In fine... asupra donatiei tu nu ai ce sa faci, cel putin nu in acest moment (inteleg ca sotul traieste). Cu privire la a nu mai avea "niciun fel de drept de mostenire la nimic" asta este imposibil! Legea in orice caz si orice situtatie da dreptul copilului defunctului la mostenire in cota de 2/3 din averea parintelui mort, in caz ca vine la mostenire singur, alaturi doar de sotia supravietuitoare. Deci ce doresti tu este imposibil, ma repet.
Ștergerepoate nu m-am exprimat eu bine.....eu donatara si cu donatorul suntem necasatoriti, adica urat cuvant concubini,revin cu intrebarea ce act trebuie facut inaintea casatoriei ca sa nu mai vina la imparteli dupa deces copilul lui din prima casatorie si spun si de ce, ia lasat absolut totul apartament,masina si casa
ȘtergereMai... donatia se poate revoca. Orice ai face nu poti impiedica copilul sa vina la mostenire! Daca tii neaparat la acele bunuri primite, pe ele trebuie sa ai vanzare, nu donatie.
Ștergeredonatia fara clauza poate fi revocabila de donator sau de copii acestuia
RăspundețiȘtergereBuna seara ,mama soacra are un apartament si trei fete ,iar sotul este decedat .Mama soacra a hotarat ,ca sa vanda apartamentul ,sa dea fetelor suma de bani ce li se cuvine in urma vanzarii . Apoi mama soacra vrea sa cumpere o casa impreuna cu una din fetele ei ,adica noi .Nu stim cum va suna acel act de proprietate al acestei case ce va urma sa o cumparam noi si mama soacra ? Avand in vedere ca si noi detinem o suma de bani iar mama soacra detine suma de bani ce a ramas de la vanzarea apartamentului .Dar mama soacra trebuie sa treaca partea ei ca fiind [ vanzare cumparare cu clauza de intretinere ] Sper ca am fost destul de explicit ,multumesc
RăspundețiȘtergereCum sa arate? Ca un contract de vanzare-cumparare normal, cu exceptia ca in rubrica cumparatori veti fi trecuti toti - si sotia ta si mama ei. Nu mai este necesar sa treaca intretinere, pentru ca va fi proprietar pe 50% din imobilul respectiv. Ulterior, daca va vinde catre voi acesti 50% da, se poate trece in contractul de vanzare cu voi clauza de intretinere. Acum nu este necesar, ma repet, va fi proprietar alaturi de voi, pana la moarte.
Ștergerebuna seara!
RăspundețiȘtergereparintii mi-au facut contract de vanzare cumparare pe casa inainte de casatorie.in caz de divort,sotia are drept la ceva?
va multumesc!
Inteleg asa: parintii tai ti-au vandut tie casa, inainte ca tu sa te insori. In cazul asta nu, sotia nu are drepturi asupra apartamentului. Va avea insa drept la 50% din toate bunurile cumparate impreuna in timpul casatoriei.
ȘtergereBuna seara
RăspundețiȘtergereDoresc sa cumpar prin credit de prima casa un apartament de la mama mea si sunt in stadiul de a incheia contractul de vanzare cumparare peste cateva zile.
Inteleg ca, fiind vorba de un credit prima casa, eu (in calitate de cumparator) voi beneficia de o reducere a onorariului notarial de 30%.
Problema pe care o ridic insa, este legata de impozitul de 3% pe care mama mea (vanzatorul) va trebui sa il plateasca la finalizarea tranzactiei. In urma discutiei purtata cu un notar (altul decat cel care va incheia contractul), am inteles ca, in cazul tranzactiilor imobiliare intre parinti si copii, mama mea ar trebui sa beneficieze de o reducere de 50% a impozitului. Totusi, notarul care va finaliza actele nu a stiut sa ma lamureasca. De asemenea, nici in art 77 Cod Fiscal (care reglementeaza impozitarea tranzactiilor imobiliare) nu am gasit o asemenea prevedere.
Puteti, va rog frumos, sa imi spuneti, daca exista vreo prevedere legala prin care mmama mea sa beneficieze de reducerea impozitului, iar in caz afirmativ ce articol sau ce lege o reglementeaza?
Va multumesc!
„Tranzactiile” incheiate intre rude ori afini pana la gradul al II-lea inclusiv, precum si intre soti se ridica problema, de regula, in cazul contractului de vanzare-cumparare. Discutiile purtate adesea constau in pretul pe care partile il pot declara. Codul fiscal nu face nicio precizare, prin urmare persoanele interesate ar putea foarte bine sa declare orice pret, chiar si un 1 leu. Opinam insa, iar practica este in acelasi sens, ca aceasta norma nu deroga (cum totusi s-ar putea sustine) de la cerinta ca pretul sa fie sincer si serios; daca aceasta conditie nu este indeplinita, actul poate fi anulat (art. 1665 C.civ.), iar autentificarea lui respinsa. Prin urmare, partile, chiar daca au stabilit un pret sub expertiza (care este intocmita doar pentru considerente de taxare si nu cu scopul de a influenta raporturile dintre parti – chiar daca problema taxarii, in mod indirect, le influenteaza), raman supuse cerintei ca acel pret sa fie sincer si serios. Nu exista nicio prevedere clara si certa asupra spuselor tale, ideea micsorarii impozitului rezida din faptul ca vanzarea intre rude se poate face pe orice suma de bani. Insa declararea unei sume neadevarate poate supune in viitor imobilul la actiune in anularea vanzarii - actiune dechisa pentru toti cei interesati de eventuala mostenire. Probabil notarul detine norme referitoare la tranzactii intre rude in care se specifica acest drept de reducere. In codul fiscal si normele acestuia eu nu cunosc sa existe asa ceva, desi stiu ca practica le face.
ȘtergereAm fost casatorita,am o fata,am divortat si am obtinut apartamentul.M-am recasatorit cu sotul meu care are si el un baiat din prima casnicie.Am vandut apartamentul si am cumparat altul pe numele nostru,iar acum vrem sa facem act de vanzare cumparare cu clauza de intretinere fetei noastre.Vreau sa stiu daca fiul sotului din prima casnicie,care nu are legatura cu acest apartament,poate veni la drept dupa moartea noastra,cand proprietar este fiica.
RăspundețiȘtergereVanzarea nu este supusa raportului in caz de deces, conditia este ca pretul vanzarii sa fie serios si real, altminteri se poate anula si vanzarea pe motivul pretului neserios. Citeste si raspunsul dat mai sus.
Ștergerebuna ziua mama mea mia omorata un nemernic pe trecerea de pietoni, am depus actele sa facem taxa de succesiune unde vom merge tata,fratele si eu doar pt apartament doar atat avem. as vrea sa stiu dc in urma succesiuni daca renunta tata si fratele si sa raman eu singura mostenitoare a aparatamentului fara a mai face act de vanzare cumparare sau donatie. Mentionez ca pe fratele meu la despagumit parinti acum 7 ani jumatate din valoarea apartamentului supus succesiuni ca sa il ajute sa isi ia si el casa si sa ma ajute si pe mine sa avem fiecare casa lui sa nu stam cu parinti sau socri. Mama vroia sa imi faca act de vanzare cumparare dar daca a fost omorata nu a mai apucat, tata vrea sa raman eu dar doresc cu clauza specificata cat traieste e bun stapan daca se poate si pe urma sa intru eu atutomat. cum este mai bine act de donatie sau vanza-cumpar? nu vreau sa ma trezesc mai incolo fratele sa atace cu toate k a spus cum sa ma atace daca lau ajutat si pe el. parinti nostri mereu au fost corecti nu au facut diferente intre noi cat ia dat la unul la fel si la celalalt. Mentionez k eu nu sunt casatorita si vrea sa ma asigur si in cazul cand ma voi casatori sa nu ma trezesc ca sotul are drept la jumatate din apartament in cazul de unui eventual divort
RăspundețiȘtergereActul de succesiune tine loc de act de proprietate. Odata facuta succesiunea notariala, in care se cuprind mostenitorii si dintre ei care sunt cei ce renunta, atunci se face si transmisia proprietatii, fara alte obligatii catre mostenitorii care au renuntat. Insa trebuie declarata masa succesorala - imobilul - ca obiect al partajului si achitate taxele de timbru si impozitele aferente, conform grilei notariale. Viitorul sot nu va avea nicidecum drepturi asupra mostenirii. Orice bun care se dobandeste prin mostenire, fie in afara casatoriei, fie in timpul acesteia nu fac parte din patrimoniile comune ale sotilor.
Ștergerebunica mea vrea sa-mi faca act de v-c dar cei doi fii nu sunt deacord ,dupa decesul bunicului s-a facut succesiunea ,ce trebuie sa fac
RăspundețiȘtergereNu este necesar acordul nimanui pentru efectuarea unei vanzari! Este suficient acordul proprietarului si al cumparatorului, exprimat in fata noatarului.
ȘtergereBuna ziua! Matusa tatalui meu mi-a facut un testament luna aceasta prin care imi lasa apartamentul si un cont in banca. In timpul vietii ei mai exact in luna aprilie am fost cu ea la o notara in oras unde mi-a spus ca a fost sa ii dea 15000 de euro pentru un alt apartament in centru. Mentionez ca nu locuiam cu ea mergeam doar in vizita. Matusa a fost si a facut o plangere la politie.Acum dupa moartea ei am aflat ca apartamentul este vandut din luna martie iar actele sunt facute de aceeasi notara. Matusa nu stia de aceasta vanzare cu siguranta pentru ca nu mi-ar fi lasat acest testament. Ce fel de contract ar fi putut fi facut? Mai exista vreo sansa de castig daca o actionez in instanta? Eu locuiesc in acest apartament de doua luni si nimeni nu a venit sa isi revendice apartamentul sau ceva. Va multumesc.
RăspundețiȘtergereNu am de unde sa stiu ce fel de act ar fi putut face. Sunt zeci de acte posibile - mandat de vanzare, vanzare, donatie, donatie cu sarcini, vanzare cu drept de habitatie..., compensatie, etc, etc. Sa actionezi in instanta pe cine? In ipoteza in care ar fi adevarat ce spui tu singura persoana cu care ai putea sa te judeci este actualul proprietar si asta printr-o actiune in nulitatea contractului de vanzare cumparare. O actiune grea, lunga si foaaarte costisitoare.
Ștergerein casa unde stau impreuna cu sotul si fiica mea e casa soacrei mele socrul meu a decedat de 7ani si soacra mea este paralizata eu impreuna cu sotul meu am renovat casa din bani nostri dar problema este ca contractul de la casa cand s-a cumparat casa in anii 60 este comun adica jumatate pe socrii mei si jumatate pe sora soacrei mele care la randul ei nu are copii si nu este casatorita in urma unor conflicte matusa si-a cumparat o garsoniera si vrea ca jumatate din casa care este comuna cu intra cu bucatarie baie totul este comun sa doneze nepoatei sale adica sora sotului meu care nu sta cu noi intrebarea mea este ca poate dona sau vinde partea ei fara consimtamantul soacrei si a sotului meu?
RăspundețiȘtergereFiind un bun indiviz, nu se poate vinde fara acordul celuilalt proprietar. Insa se poate vinde dreptul indiviz, cota pe care o are. In cazul donatiei este la fel. Se poate dona doar cota indiviza. Sotul tau nu are niciun drept inca acolo. Sigurele ce au drept de dispozite sunt soacra si matusa. Depinde in ce cote, acum si cat % are matusa de donat/vandut.
ȘtergereSotia mea vrea sa divorteze.Impreuna avem un apartament cu doua camere si 1/3 dintr-o casa la tara. Sotia mea a vrut ca partea ei din aceste proprietati sa revina unuia dintre cei doi copii pe care ii avem si care sunt majori eu ramanand cu cota mea.Pentru a evita cheltuielile unui partaj,sotia poate dona cota ei inainte de divort? In acest caz daca se poate face donatia mai este nevoie de partaj la divort?
RăspundețiȘtergerePai si donatia este supusa cheltuielilor... si nu prea faceti mare economie de bani, statul a gandit bine aceasta "jegmaneala", sa zic asa... Ori ca doneaza, ori ca vinde ori ca se duce in instanta, impozitele (taxele) sunt aceleasi, ba mai mult... pe cale notariala v-ar costa muult mai mult pentru ca implica si onorariul notarial, care nu este deloc de neglijat! Dar de ce nu incercati sa incheiati un acord de mediere, daca tot v-ati inteles cu privire la aceste bunuri? Este muuult mai ieftin, mai rapid si mai simplu!! Ia documentati-va asupra acestei variante si alegeti calea mai ieftina.
ȘtergereBuna ziua!
RăspundețiȘtergereAm si eu o problema pe seama careia ma tot contrazic cu sotul meu. Sotul a primit in timpul casatoriei o casa cu un contract de donatie cu clauza viagera, din partea parintilor. As dori sa stiu in ce conditii poate fi atacata aceasta donatie, in afara de situatia in care o pot ataca parintii lui. Mentionez ca are un frate, gandindu-ma ca e posibil sa atace el aceasta donatie...Va multumesc!
Da, in caz de deces al parintilor lui, donatia poate fi atacata de ceilalti mostenitori pana la limita "cotitatii disponibile". Ce inseamna aceasta "cotitate" - adica pana la limita la care donatia i-a afectat lui partea de mostenire. Sa exemplific: raman 2 mostenitori, fiecare cu 1/2. Bunurile mostenirii sunt cateva bunuri mobile si o casa, casa care a fost donata unuia dintre ei. Evident ca donatia il va afecta pe cel de-al 2-lea, micsorandu-i dreptul la avere, prin urmare se va putea nu doar ataca ci si anula aceasta donatie. De aceea eu spun mereu ca donatia nu este chiar un mijloc sigur de a dobandi ceva, mai ales in lumea in care traim.
ȘtergereMii de multumiri! As mai avea o precizare. Fratele sotului are o casa construita de socrii mei, primita de acestia cu acte de vanzare cumparare, din perioada cand era student. Un domn avocat mi-a spus ca, atata timp cat putem dovedi cu facturi, chitante...etc ca aceasta casa a cumnatului a fost construita de socrii mei, fara sprijin financiar din partea cumnatului, nu are sanse sa atace donatia, el primind deja o casa de la socri. Este adevarat?
ȘtergereMultumesc pentru raspuns. As dori sa mai precizez ca socrii au construit o casa pentru cumnatul meu, identica celei in care locuiesc impreuna cu sotul. Casa a fost ridicata pe vremea cand cumnatul era student, nu avea venituri, aceasta fiind construita doar din banii proveniti din vanzarea apartamentului socrilor. Am fost informati ca, daca avem actele doveditoare ale vanzarii apartamentului, facturile si chitantele stranse pe parcursul construirii casei( pe care cumnatul are un act de vanzare-cumparare incheiat de socri), se considera ca fiecare fiu a primit de la parinti cate o casa si nu are sanse sa atace donatia primita de sot. As vrea sa stiu daca este adevarata informatia primita in acest sens. Mii de multumiri!
ȘtergereBuna Ziua,
RăspundețiȘtergereTatal meu vrea sa-mi doneze ca si cadou de nunta o parcela de teren. Eu pot sa vand acea parcela de teren? sau am nevoie de acordul lui?
Va multumesc
Donatia are caracter translativ de proprietate, prin urmare, daca nu este afectata de termen sau conditii, aceasta se comporta ca un contract de vanzare, dobanditorul putand sa faca ce doreste cu acel bun. insa sfatuiesc ca respectiva donatie sa faca referire expresa la sintagma "cadou de nunta pentru fiica mea....". O sa va fie de folos pe viitor aceasta sintagma.
ȘtergereParintii mei iau facut surorii mele act de vanzare-cuparare pe un apartament fara ca eu sa stiu ceva,se poate anula acest contract tinand cont ca mie nu mi-au dat nimic si am si un copil
RăspundețiȘtergereNu. Contractul de vanzare-cumparare se anuleaza pentru motive bine stabilite in codul civil. Motivul pe care il spuneti nu poate fi subiect de anulare, din pacate.
Ștergeream o intrebare la dumneavoastra tata sotului i doneaza casa si noi doi sot si sotie facem lucrari la ia din caz de divorz sau decedarea sotului cum vine impartita ....ce ramine la sotie
RăspundețiȘtergereDepinde cui i-a revenit donatia... daca donatia este doar pe numele sotului (donata de parintele lui) sau este pentru amandoi. Daca este pe numele amandorura (adica ati primit impreuna donatia, nu numai sotul) cota de mostenire este de 1/3 din averea sotului defunct. Adica.... el la moarte lasa 50% din casa, tu beneficiezi de 1/3 din cei 50%. Restul se imparte intre copii, daca sunt, si in functie de cati copii sunt, cota poate creste sau scade. Daca nu exista copii sau copii renunta in favoarea ta, tu preiei totul.
ȘtergereBuna seara! Va rog sa imi spuneti daca este legal un contract de restabilire a donatiei: mai precis parintii au donat prin act autentic un imobil unicului copil minor,prin curator; dupa ce a devenit major copilul si s-a casatorit, parintii s-au razgandit si au dorit "intoarcerea" bunului respectiv in patrimoniul lor.Poate fi cumparat acel imobil fara riscuri?Multumesc.
RăspundețiȘtergereDaca donatia este legal revocata nu sunt riscuri aparente. Cunoastem prea putine detalii ca sa putem raspunde 100% cert.
ȘtergereBuna ziua,
RăspundețiȘtergereun apartament obtinut prin donatie de la un parinte poate fi vandut ulterior ?Ce inseamna donatie cu scutire de raport?va multumesc.
Sigur ca se poate, atata vreme cat donatia nu este cu termen sau cu sarcina (precum drept de habitatie, de intretinere, samd). Pentru a intelege ce inseamna scutirea de raport,mai intai trebuie explicat ce inseamna raportul donatiilor.Astfel,raportul donatiilor reprezinta obligatia pe care o au intre ei sotul supravietuitor si descendentii defunctului care vin impreuna la mostenirea legala DE A REDUCE MASA SUCCESORALA LA bunurile care le-au fost donate fara scutire de raport de cel care lasa mostenirea. Practic,se prezuma ca donatiile facute descendentilor si sotului supravietuitor au fost de fapt un fel de avans al mostenirii.
ȘtergereScutirea de raport are menirea de a inlatura prezumtia ca bunul donat in conditiile aratate ar constitui avans al mostenirii urmand ca beneficiarul donatiei sa nu mai aiba obligatia de a raporta acea donatie. (adica de a o readuce in masa succesorala pentru reimpartire).
Totodata mai precizam ca scutirea de raport nu opereaza daca prin acea donatie s-a depasit excesiv masa mostenirii. Adica: defunctul are 4 mostenitori si o singura casa, donata, cu scutire de raport unuia singur. Evident ca aici nu mai opereaza scutirea de raport si donatia poate fi adusa la impartire.
Insa daca se vinde aceasta donatie, inainte de moartea donatarului, cei ce cumpara sunt beneficiari de buna credinta si nu li se va afecta proprietatea ulterior.
buna ziua..cu respect as vrea sa-mi dati si mie un raspuns concret.Sunt la a doua casatorie.Con vetuiesc cu sotul meu de 10 ani.In urma partajului cu fosta sotie ,sotul meu a cumparat casa la licitatie(casa lui)dat fiin faptul ca fosta lui sotie nu a avut de unde sa-i dea sulta de 1mil jumate.S_a facut un act de adjudecare de catre executorul judecatoresc in care eu nu figurez .Mentinez ca sotul meu mare are 2 copiii din casatoria anterioara si eu unul.Intrebarea mea este;care ar fi solutia cea mai benefica de a =mi face sotul acte mie sau fiicele mele fara ca cei doi copii ai lui sa nu aiba dreptul dupa moartea sotului si care nu se poate ataca.As vrea sa mai relatez ca sotul meu ar vrea sa-i faca act de vanzare cumparare fiicei mele (din casatoria anterioara).Se poate ataca dupa moartea lui de catre copiii lui?Va multumesc din suflet.Astept un raspuns
RăspundețiȘtergereDaca cumpararea prin licitatie a survenit in timpul casatoriei, imobilul apartine amandurora, conform regimului matrimonial. Situatie "benefica" nu exista. Copiii din cealalta casatorie a lui au drepturi egale cu ale dvs. Mai mult, fiica dvs din alta casatorie nu poate dobandi avere dupa seama lui, in caz de deces, decat daca va succede in drepturi. Evident ca daca ii face vanzare-cumparare, si aici discutiile sunt multe. Copii lui pot oricand sa ceara anularea vanzarii, caci aceasta actiune nu este una prescriptibila. Cu alte cuvinte spus nu va poate nimeni garanta ca totul va fi bine. Este un risc pe care fiecare trebuie sa si-l asume.
ȘtergereBuna ziua
RăspundețiȘtergereAm facut actele de vanzare cumparare acum 2 sapt. Totul a fost bine tot ce trebuie e sa inteleaga notarul exact ce vrei si sa citeasca actele bine. S-a putut face act de vanzare cumparare intre membri familiei. La urma urmei daca esti propietar faci ce vrei cu propietatile tale.
Buna ziua. Ma numesc Alexandru. mama mea s-a recasatorit acum 25 ani cu un alt barbat. dupa ceva timp au avut o fetita. Eu am fost crescut de acest tata adoptive in casa lui. Problema e ca acum mama si tatal vitreg vor sa faca act de donatie surorii mele. ce drepturi am eu avand in vedere ca eu sunt doar copilul mamei mele? pot ataca actul de donatie la un moment dat? acea parte a mamei mele? Va multumesc
RăspundețiȘtergereBuna ziua,vreau sa divortez de sotul meu,avem doi copii minori impreuna,un apartament si doua masini..El vrea sa divortam si apoi zice ca face donatie copiilor partea lui din apartament,in asa fel incat eu si copii sa avem casa si o masina..Vreau sa va intreb daca este revocabila aceasta donatie sau la ce ma pot astepta ca pericol din partea lui..Nu avem prea multi bani ,el are o relatie extraconjugala de 4 luni,ce taxe ar fi de platit in cazul unei donatii,va rog frumos..Se poate face o partajare prin care el sa imi dea mie partea lui din casa?El este foarte bun prieten cu o avocata,nu prea am incredere in spusele lui..ce as putea face?multumesc anticipat
RăspundețiȘtergereDonatia de poate revoca, insa numai in anumite cazuri, deci exista totusi si un mic risc aici. Taxele notariale in cazul donatiei sunt la fel ca in cazul vanzarii - procent din valoarea donatiei + onorariul notarului (care este substantial). Se poate face si partaj voluntar, fie prin procedura de mediere, fie prin act notarial. Eu v-as recomanda partajul voluntar, in oricare dintre formele lui (mediere, notar).
ȘtergereBuna ziua , daca am cumparat cu altualul sot o casa inainte sa ne cununam si acuma vreau sa divortez imi revine ceva din acea casa ? el este titular in acte
RăspundețiȘtergereDaca el este titularul unic, nu poti beneficia de acea casa!! Decat de bunurile achizitionate impreuna in timpul casatoriei. Te sfatuiesc sa citesti si articolul nostru cu privire la partajul sotilor dupa divort, sa te lamuresti mai bine asupra bunurilor care pot face masa partajabila.
ȘtergereBuna ziua.Vreau sa-i dau fiicei mele mai mari mostenirea primita de la parintii mei. Cum pot proceda pentru ca sotul ei sa nu beneficieze de aceata mostenire? Multumesc.
RăspundețiȘtergereO puteti da cu titlu de donatie, cu mentiunea ca donatia este exclusiv in favoarea fiicei dvs, sotul sau neavand niciun drept asupra acestei donatii.
Ștergerebuna ziua as avea si eu o intrebare,sunt impreuna cu prietenul meu de apeoape 7 ani si la fel de mult decand si locuim impreuna,anul viitor ne-am programat sa ne si casatorim,anul acesta urmeaza sa ne cumparam o casa si viitorul meu sot doreste ca in acte sa o treaca pe mama lui,ca apoi aceasta sa i-o doneze lui,intrebraea mea este ca dupa casatorie eu mai am ceva drepturi la casa?"tin sa mentionez ca o mica parte din banii nu foarte multi,am cotizat si eu ptr casa! sau daca inainte sa ii doneze casa imi pot cere si eu anumite clauze?sau daca dupa casatorie sotul meu poate face alte demersuri,nu stiu...sa facem un alt contract prin care sa ma treaca si pe mine impreuna cu el. multumesc,si sper ca raspunsul dumneavoastra sa ma poata ajuta!
RăspundețiȘtergereNu. Daca casa nu va fi luata pe numele vostru, sau in timpul casatoriei de voi in acte, nu vei avea niciun drept asupra imobilului. Dupa casatorie, sau in timpul casatoriei, orice donatie facuta de un parinte in favoarea copilului sau se prezuma a fi exclusiv in favoarea acestuia, deci tu nu vei avea niciun drept asupra casei nici in situatia asta. Pentru a avea ceva drepturi, acestea trebuie sa reiasa dintr-un contract de vanzare-cumparare sau donatie, in cazul tau. Daca dupa donatie sotul tau nu iti va vinde tie, prin notariat, o cota parte din casa, nu vei beneficia de nimic.
ȘtergereBuna ziua,
RăspundețiȘtergereParintii mei mi-au facut act de vanzare cumparare imobil in anul 2001 fiind unicul lor copil. mama mea a murit de curand iar tatal meu vrea sa se racasatoreasca iar viitoarea sotie il pune la cale sa anuleze contractul de vanzare cumparare cu mine ca sa ii dea si ei o parte dupa moartea tatalui meu. intrebarea mea este daca mai poate face asta acum dupa 12 ani de la data incheierii contractului de vanzare cumparare si daca mama mea una din vanzatori a decedat?
Anularea contractului de vanzare se obtine atat de greu si este atat de costisitoare, incat nu cred ca va reusi sa-si indeplineasca planul. Anularea se poate face oricand, indiferent de numarul anilor scursi de la data vanzarii si indiferent daca unul dintre vanzatori nu mai exista. Insa, una este sa aiba acest drept oricand, alta este sa il si obtina..
ȘtergereBuna ziua .
RăspundețiȘtergereimpreuna cu sotia am cumparat un apartament in timpul casatoriei Nu avem copii.Doresc sa stiu daca un act de donatie intre soti , protejeza pe eventualul sot supravetuitor de pretentiile rudelor la apartament.Eu am un frate si sotia la fel
Va multumesc
Donatia nu este permisa intre soti! Tot ceea ce puteti face este sa va lasati un testament notarial, unul pentru celalalt, prin care va declarati reciproc dorinta ca sotul sa fie unicul mostenitor, in caz de deces. Va sugerez sa mentionati in testament ca aceasta dorinta se justifica tocmai din faptul ca acest imobil a fost agonisit din truda exclusiva a dvs si sotiei si nu doriti ca alte rude sa poata ridica pretentii asupra casei sau bunurilor comune, dupa deces. Idem si sotia, sa faca la fel pt dvs.
Ștergerebuna ziua...am o intrebare...se poate vinde o casa pentru care am un contract de donatie cu habitatie viagera si tatal meu cel care a facut contractul in care mi`a donat mie este decedat? se poate vinde sau ne trebuiesc alte acte pentru vanzarea casei?
RăspundețiȘtergereContractul de donatie are efecte depline ca si contractul de vanzare. Daca donatia nu a fost atacata, puteti vinde fara alte probleme, strict in baza actului de donatie.
ȘtergereBuna ziua .Dupa decesului tatalui meu, mama a donat partea ei unui frate , precizez ca si doua din surorile mele le-au donat partea lor fratelui iar eu si un alt frate nu am fost de acord. Precizez ca mostenirea nu a fost dezbatuta iar actul de donatie a fost facut in anul 1992 eu neprezentandu-ma din motive de sanatate. Va rog sa imi spuneti daca pot sa-mi iau strict partea mea care mi se cuvine de la tatal meu. Si cum ar trebui sa procedez ? Multumesc mult .!
RăspundețiȘtergereIn primul rand trebuie sa stim daca donatiile au depasit rezerva succesorala care va apartine. Daca acestea au depasit rezerva, atunci se poate face, prin instanta, actiune de reducere a donatiei, pana la limita dreptului dvs. Insa... subiectul este destul de complex si pentru un raspuns sigur este necesar un studiu de documente. Va sfatuim sa luati legatura cu un avocat si sa-i prezentati documentele si povestea.
Ștergerebuna ziua,
RăspundețiȘtergeredoi frati au de facut o succesiune dupa ambii parinti.unul dintre ei vrea sa ramana in casa parinteasca si sa-l despagubeasca pe celalalt cu 2 apartamente si eventual o sulta. ce fel de contract este necesar si legal? care este dreptul sotiilor celor doi in ceea ce priveste proprietatile astfel dobandite?
multumesc.
In primul rand nu este vorba de vreun contract. Fiind bunuri succesorale, toate aceste aspecte se rezolva pe calea dreptului succesoral - si, precum inteleg ca va intelegeti bune - aveti 2 variante: fie prin acord de mediere, unde prevedeti toate aceste aspecte, fie prin deschiderea unui dosar de succesiune la notariat, unde la fel, precizati toate aceste aspecte. Ambele forme sunt legale si permise si au aceeasi forta juridica. Acum, avand in vedere ca bunurile provin din mostenire, niciunul dintre soti nu are dreptul asupra acestor bunuri/bani. Totul este, ca, in mod obligatoriu, in oricare forma aleasa (acord de mediere sau notar) sa se specifice provenienta bunurilor - respectiv masa succesorala.
ȘtergereBuna ziua eu am o bunica care in urma unui ictus a ramas paralizata la mana dreapta si nu mai poate vorbi.Ea are un imobil pe numele ei,ea doreste sa vina sa locuiasca la mine si sa imi faca contrac de vanzare cumparare pentru singurul fapt ca fii ei nu vor sa o ajute dar vor mostenirea.vreau sa stiu daca ea imi poate face act de vanzare cumparare chiar daca nu poate vorbi si ar putea scrie doar cu mana stanga.Medicii nu iau dat act de invaliditate pentru ca ea poate merge si este in toate facultatile mentale in afara de vorbit si folosirea bratului drept.Va multumesc anticipat.
RăspundețiȘtergereAtata vreme cat nu este pusa sub interdictie si este in deplinatatea facultatilor mentale puteti incheia linistiti contractul de vanzare.
ȘtergereBuna ziua.Mama s-a recasatorit in 1993 mutandu-se in casa sotului.Sotul a dobandit casa prin testament in 1982 de la prima sa sotie aceasta cumparand locul de casa in 1949 print-un act de vanzare cumparare sub semnatura privata.Dupa decesul primei sotii s-a facut succesiunea eliberandu-se certificat de mostenitor pe numele sotului.Dupa decesul sotului in 20.06.2011 mama a facut succesiunea eliberandu-se certificat de mostenitor pe numele mamei.Mama are doi copii pe mine si pe sora mea aceasta locuind la tara in fapt.Mama vrea sa-mi lase casa mie prin contract de vanzare cumparare iar pentru asta ne trebuie cadastru si intabulare si de aici si problemele.Am depus dosarul si a fost respins intrucat actele atasate nu fac dovada deplina a proprietatii.Ce se poate face tinand cont ca mama are varsta de 80 de ani si vrea sa(citez) puna lucrurile la punct sa nu lase cearta in urma ei.Va multumesc.
RăspundețiȘtergereDin ce inteleg: tatal, vaduv, s-a recasatorit cu mama dvs, si la decesul sau i-a lasat mostenirea intreaga. S-a eliberat certificat de succesiune pe intregul imobil. Nu pot intelege motivul pentru care v-a fost respinsa cererea de cadastru. In orice caz, va putem stabili o intalnire sa vedem si noi aceasta decizie, actele pe care le aveti si sa vedem ce putem face pentru a obtine cadastrul. Si ar trebui sa ne intalnim curand, sa nu iesim din termenul legal de contestatie, daca este cazul. Ne puteti scrie pe adresa din email din contact. Va asteptam!
Ștergerebuna ziua.Am si eu o matusa care doreste sa imi lase mie casa ei(mostenita la randul ei de la tatal ei,bunicul meu,el i-a trecut absolut totul pe numele ei)Vrem sa facem un contract de vanzare cumparare.Ce ma sfatuiti pentru a il face cat mai imposibil de atacat?sa stipulam o clauza de uz viager si o clauza de intretinere?ajuta la ceva?probabil surorile matusii mele si ceilalti nepoti ai ei vor vrea sa atace acest contract....astept raspuns,Va multumesc!
RăspundețiȘtergereContractul de vanzare nu se ataca usor, daca nu este chiar imposibil de atacat. Important este ca pretul vanzarii SA FIE REAL. Succes!
Ștergerereal..?in ce sens?...oricum,va fi platita la notar o suma destul de considerabila,care se va calcula din valoarea imobilelor respective am inteles..pt ca asta e procedura nu?..la asta va referiti cand spuneti pret real?acea plata?...va multumesc pt raspunsul anterior.
RăspundețiȘtergerePretul real inseamna valoarea reala de circulatie a bunurilor respective, Adica pretul corect.
Ștergere