Noutati juridice

Al catelea citititor esti?

ITI PLACE? FII ALATURI DE NOI CU UN LIKE!

26 martie 2011

Sa asteptam un TVA de 5% la alimentele de baza, in curand?

COTA DE TVA DE 5% PENTRU ALIMENTELE DE BAZA, INCA IN JOC!

Potrivit actului normativ trimis la promulgare in toamna lui 2010, pentru livrarea de paine, carne proaspata, lapte de consum, ulei vegetal, zahar si produse expandate din cereale ar fi urmat sa se aplice o baza de impozitare de 5%.

Desi Presedintele Traian Basescu a sustinut ca aceasta prevedere nu poate fi aplicabila la acest moment deoarece ar duce la scaderea semnificativa a incasarilor bugetare  si ar  creste deficitul bugetar, totusi Senatul a mentinut aceasta prevedere in actul normativ de modificare a Codului Fiscal.

Acum, sa fac o paranteza... in toate tarile civilizate ale lumii exista o cota a TVA mult mai mica aplicata alimentelor de baza si chiar ma intrebam cand vor avea si ai nostri aceasta initiativa.

Rationamentul este extrem de logic... cota de TVA aplicabila la alimente afecteaza marea masa de consumatori. Orice majorare a TVA in aceasta categorie duce indirect si implicit la scaderea puterii de cumparare a populatiei. A fost si asa un efort urias pentru cetateni sa suporte un TVA de 19% pentru alimente, insa, odata cu aplicarea procentului de 24% acesta a dus la scumpirea imediata a alimentelor, asta in contextul in care veniturile populatiei nu s-au schimbat absolut de loc. 

Fara sa vrem, astazi, orice vizita la supermarket, pentru 2 persoane nu scade sub 200 de lei. In contextul in care se cumpara bunuri de larg consum, se cauta ofertele cele mai bune si nu se adauga in cosul respectiv bauturi sau tigari. Nu mi se pare normal, mai ales ca, daca stam sa ne gandim, salariile medii (nu zic minime...) se invartesc pe la 1.000 lei. 

Cu privire la acest text legislativ, de scadere a cotei TVA la 5% pentru alimente, acesta se afla acum la Camera Deputatilor, ca si for decizional. 

Nu ne ramane decat sa speram (cum ne-am obisnuit de zeci de ani) ca va trece si il vom simti intr-o zi pe rafturi. Nu zic ca va face mare diferenta la buzunar... insa poate, mai salvam si noi ceva banuti pentru o pereche de chiloti. Nu de firma.

RECENZIE:
La momentul la care cititi acest articol trebuie sa stiti ca nu mai este de actualitate. In data de 5 aprilie 2011 propunerea amintita a fost respinsa de Camera Deputatilor, admitand cererea de reexaminare formulata de Presedintele Romaniei.

0 COMENTARII:

Trimiteți un comentariu

AI O INTRABARE? ADRESEAZ-O AICI!
Reguli inainte sa ne scrii:
- Citeste cu atentie articolul
- Citeste Regulamentul Site-ului
- Nu folosi prescurtari sau abrevieri de genul mn, dak, adik, dc, etc
- Nu folosi litere mari si incearca sa adresezi o intrebare coerenta.
- Limiteaza-te la maxim 6 randuri, spatiul nu ne permite sa publicam povestile mai lungi si vor fi eliminate

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...