Noutati juridice

Al catelea citititor esti?

ITI PLACE? FII ALATURI DE NOI CU UN LIKE!

18 aprilie 2011

DEMISIA. PREAVIZUL. MODEL DE DEMISIE.

Am fost intrebata astazi de un cititor ce riscuri il pandesc daca nu respecta durata de munca dupa anuntarea demisiei. Isi gasise omul loc de munca mai bun si noul angajator ii cerea sa fie prezent la post "cat mai repede posibil". Deoarece este un subiect cu care se confrunta zilnic multi romani, am sa propun astazi sa vorbim despre DEMISIE. Ce este, cu ce se manaca si alte intrebari pe care le poti avea intr-o atare circumstanta. Multumesc deci Georgianei B. pentru sugestie si pentru intrebarea primita pe mail.

Dupa cum stiti, cu marele tam-tam, noul Cod al muncii a fost aprobat. In fapt, nu e nou deloc, doar modifica unele dispozitii din vechiul cod, printre care si un articol din Sectiunea 8 - demisia.

Ce este demisia?

Demisia este actul de vointa, unilateral, al salariatului, de a inceta raporturile de munca. Nu mai vrei sa continui si gata. Te-ai saturat, nu-ti mai place, ai gasit ceva mai bun, saaaauuuu, in mare voga - te obliga angajatorul sa demisionezi.

Ce trebuie sa stii?

Este obligatoriu ca cererea ta de demisie sa fie notificata in scris. Adica te pui frumos la o masa si... cu manuta proprie scrii urmatoarele:

MODEL DE DEMISIE

Domnule Director,
 
Subsemnatul Popica Pingica, angajat in functia de………… in cadrul societatii .............. SRL/SA, prin prezenta va aduc la cunostinta ca doresc incetarea contractului meu de munca, nr………….din data zz/ll/aa, in baza art. 81 din Codul muncii - Legea 53/2003 modificata si completata, prin demisie si cu respectarea preavizului de … zile prevazut de legea mai sus mentionata.
Va multumesc!


Data:                                                                                       Cu stima,
 
zz/ll/aaaa                                            Popica Pingica


Ce drepturi si obligatii ai daca iti dai demisia?

Pai, in primul rand, ai obligatia de a respecta dreptul de preaviz. Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.

Ai dreptul de a nu-ti motiva demisia. Adica.. nu trebuie nici sa scrii, nici sa spui de ce vrei sa pleci. Este la latitudinea ta de a decide daca vrei sa impartasesti direct motivele pentru care nu mai vrei sa lucrezi acolo.

Ce se intampla daca nu iti respecti obligatia de preaviz?

Ei bine... asta nu este stipulata in lege. Asa ca voi emite o opinie juridica. Deci.. avand in vedere ca vrei sa pleci, mare lucru nu ti se poate intampla, decat ca ai putea sa nu iti incasezi banii pe zilele acelea de preaviz. Ca sa inceteze contractul cu vechea litera i) (astazi art. 264, lit. f) - indisciplinar) trebuie sa se indeplineasca conditiile cercetarii disciplinare - abaterea, convocarea comisiei de disciplina, citarea ta, etc., deci... birocratie multa pentru cateva zile in care oricum pleci.

Acum, trebuie sa precizez ca la alineatul precedent ma refer la contractele stass, la cele aflate sub perioada obligatorie dupa indeplinirea unui stagiu calculat de la momentul uceniciei, sau alte formari profesionale cu obligatia de a sta n luni angajat in post, fac obiectul unor alte discutii. Dar, daca esti angajat obisnuit, cu contract de munca, fara ucenicie la locul de munca, sau fara clauze privind un oarecare stagiu si, mai ales, fara plata de daune sau altceva inainte de incetare perioadelor pentru care ai fost angajat, paragraful unu de la aceasta intrebare ti se potriveste de minune.

Tu decizi daca vrei sa pleci inainte de preaviz (desi ai obligatia respectarii preavizului) si, in consecinta, sa risti pierderea banilor de salariu pe zilele respective, sau incadrarea (zic teoretic) in desfacere disciplinara a contractului de munca (n.m. nu se intampla prea des, deoarece e prea multa birocratie si risc ca sa faca vreun angajator cercetare disciplinara pentru un salariat care oricum pleaca...) 

Ce se intampla daca angajatorul (firma) nu iti primeste demisia?

In primul rand angajatorul este OBLIGAT sa inregistreze demisia, in caz contrar risca amenzi de la 1.500 la 3.000 de lei. In al 2-lea rand, dovada primirii demisiei se face prin orice mijloc de proba, asa ca, daca nu o primeste, depune-o cu posta CU CONFIRMARE DE PRIMIRE. 
Pastreaza confirmarea ca pe ochii din cap, minim 3 ani. Nu stii unde se poate ajunge. (termenul de 3 ani este termenul de prescriptie la care se pot solicita eventuale daune, cheltuieli.. etc si curge de la momentul primirii)

Ce se intampla dupa demisie? 

Dupa ce ti-ai dat demisia si ai respectat obligatia de preaviz esti liber ca pasarea cerului.
Ai dreptul sa-ti incasezi banii pentru perioada lucrata in urma, cat si banii pentru zilele de concediu neefectuat intr-un an calendaristic. De exemplu, ai plecat pe 1 iulie, si lucrezi de un an la angajator, ai exprimarea in bani a cca 10 zile de concediu de odihna. Adica... ai de primit salariul pe zilele lucrate in preaviz, plus banii pe concediul neefectuat din anul respectiv.

Sa ne intelegem foooooooooarteeeeeeeeee bineeeeeeeeee PREAVIZUL ESTE O OBLIGATIE, nu un drept. Nu puteti gasi tertipuri sau motivari scolaresti sa nu il respectati. Ca nu mi-a dat, ca nu mi-a facut, ca nu a respectat... astea sunt chestiuni pe care NUMAI INSTANTA le stabileste si sa fim foooarte claaari: sunteti obligati sa va respectati preavizul, in orice caz sau circumstanta, in orice mod sau situatie, in limita a 8 ore de lucru pe zi, la programul obisnuit de dinainte, cu sau fara ore suplimentare, cu sau fara plata orelor suplimentare, cum era si pana in preaviz. Si ca sa va fie si mai clar, NU PUTETI INTRA IN PREAVIZ IN CONCEDIU si nici concediul NU POATE FI TRANSFORMAT IN PREAVIZ. Preavizul este, ca sa intelegeti bine, o prelungire a muncii efective cu un numar de X zile.

Sper ca a fost suficient de clar. Va pup cu drag.

 
 

167 de comentarii:

  1. Da! Foarte clar! Multumesc pentru articol. Ma simt de parca as fi mers la o consultanta cu un avocat :)) Felicitari pentru ca ati scris tot ceea ce as vi vrut eu sa intreb. Va pup si succes in continuare. Va urmaresc cu placere de cand v-am descoperit! Daniel.

    RăspundețiȘtergere
  2. ok! dar mai sunt obligat sa prestez norma intreaga sau pot sa execut doar jumatate de norma intrucat sunt in perioada de preaviz?
    exista posibiliatatea de a sta in preaviz 15 zile intucat contactul meu de munca a fost intocmit inainte de aprobarea noului Cod al Muncii sau sunt obligat sa stau 20.

    RăspundețiȘtergere
  3. Daca pleci tu, prin demisie, nu poti opta pentru jumatatea de norma. Treaba cu 1/2 din norma e valabila numai in cazul in care esti dat afara. Pentru ca 1/2 de norma nelucrata se presupune ca iti cauti loc de munca, or, daca pleci de buna voie, la fel se prezuma ca ti-ai gasit deja un alt loc de munca. Daca iti dai demisia esti obligat sa respecti termenul de preaviz. Daca nu il respecti ai vazut care ar fi ipoteza ce ar putea sa se intample. Mult succes si iti multumesc pentru intrebare. Si pentru vizita.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nici o lege nu te poate obliga sa stai in preaviz!!!!!!!!!!!!!! si puteti sta linistiti toti ca nici un patron nu va va da in judecata ca nu ati stat in preaviz :)))))))))))))!!!!!!!!!!!!! Ii cea mai mare tampenie ce spuneti voi!!!!!!!!!!!!!!!!!!1 Daca se comporta un patron ca dracu cu un angajat, sau daca un angajat si-a gasit alt loc de munca... nu il poate obliga absolut nimeni sa stea in preaviz!!!!

      Ștergere
  4. multumesc doamna avocat pt toate cele explicate pe mine ma interesa in mod special atricolul cu demisia dar as fi curioasa daca angajatorul nu imi plateste si restul de concediu ce pot sa fac eu sunt angajata de pe 15 iunie 2008 dar in 2009 si 2010 miam luat concediu dar pe anul acesta 2011 am dreptul la jumate din banii pe concediu

    RăspundețiȘtergere
  5. Daca nu il plateste, puteti sa va judecati cu ei ;) Sigur primiti inapoi banii cat si dobanda legala. Dar trebuie sa mai stiti ca durata procesului poate ajunge si la 2 ani. (din pacate termenele se dau foarte greu, instantele sunt suprasolicitate. Nu recomand varianta cu plangeri la diverse institutii ca nu obtineti absolut nimic. Cu drag, multumesc si eu.

    RăspundețiȘtergere
  6. as dori sa stiu cererea de demisie ramane la angajator sau ramane la mine dupa ce este aprobata

    RăspundețiȘtergere
  7. Cererea de demisie trebuie sa ramana la angajator, pentru ca in baza acesteia va opera incetarea contractului de munca. Acum Codul Muncii spune ca dovada demisiei se face prin orice proba, ceea ce inseamna ca trebuie sa aveti un exemplar. Asa ca... o formulati in 2 exemplare (un original - la firma si o copie) si copia dvs trebuie sa contina si ea numarul de inregistrare. Si o pastrati. Daca nu doreste primirea, o trimiteti cu posta cu confirmare de primire.

    RăspundețiȘtergere
  8. O observatie :"si nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice pentru salariatii cu functii de executie, respectiv de 30 de zile calendaristice pentru salariatii care ocupa functii de conducere." conform noului cod al muncii art. 81 alin. 4 " termenul de preaviz nu poate fi mai mare de 20 zile lucratoare pentru functie de executie , respectiv 45 de zile lucratoare pentru functie de conducere " .

    RăspundețiȘtergere
  9. Da, Maria... articolul a fost scris inainte de publicarea modificarilor. Am tratat acest aspect intr-un articol nou. Voi modifica si aici publicarea sa nu produca erori. Multumesc pentru observatie. :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Buna ziua, sunt in situatia de a-mi da demisa de la jobul actual! Sunt angajat din anul 2010 la actuala frima si am semnat contractul standard de atunci cu 15 zile calendaristice de preaviz, insa nu-mi este foarte clar cat trebuie sa stau in preaviz: noul cod al muncii spune pana la 20 de zile lucratoare! Se respecta ce am semnat eu atunci sau se aplica noul cod! Daca este varianta cu noul cod, cine stabileste nr de zile,angajatorul sau de comun acord?

    RăspundețiȘtergere
  11. Varianta noului cod este stabilita prin lege. Firma poate doar sa zica "vreau preaviz de 20 de zile ..." si atunci va veti supune, pentru ca este legal in acest moment. E si posibil sa vrea 15 zile, cum este la fel de probabil sa nu vrea nicio zi ... Discutati cu angajatorul. Vedeti cum va intelegeti. Comunicarea este cea mai buna metoda de rezolvare.

    RăspundețiȘtergere
  12. Am si eu o intrebare angajatorule meu ma ameninta cu instanta vreau sa plec fara preaviz am decat 2 luni de cand am semnat contractul de munca dar lucrez 12 ore pe zi si am gasit alt loc de munca precizez k ,,, contractul semnat nu are parafa ITM

    RăspundețiȘtergere
  13. scuze intrebarea are are cum sama dea in judecata ?

    RăspundețiȘtergere
  14. Evident ca poate. Are tot dreptul. Foare urat din partea dvs ca nu va respectati preavizul.

    RăspundețiȘtergere
  15. Buna ziua
    In modelul de demisie pe care l-ati postat mai sus ati invocat "art. 79 din Codul muncii - Legea 53/2003 modificata si completata".
    Acest articol (conf noului cod al muncii) nu face referire la demisie.
    Este corecta formularea "art. 81 din Codul Muncii - Legea 53/2003 modificata si completata"?
    Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  16. Buna Ioana. Da este, articolul este cel vechi, caci l-am postat inainte de publicare. O sa modific si acolo :) Am uitat.

    RăspundețiȘtergere
  17. Multumesc! Foarte instructiv si pentru ignoranti ca mine!

    RăspundețiȘtergere
  18. Multumesc si eu pentru informatii.

    RăspundețiȘtergere
  19. Sunt din jud.Alba .Am umblat o zi intreaga,am dat si bani si tot nelamurita am ajuns acasa,dar acum citind articolul cu demisia am inteles ce am de facut. Multumesc mult doamna avocat.

    RăspundețiȘtergere
  20. Cu multa placere Ana. Ma bucur ca am putut fi de folos. :)

    RăspundețiȘtergere
  21. sarutmana d-na avocat ...angajatorul imi poate cere ca in perioada de preaviz sa lucrez sambata si duminica? ...imi va putea plati acele zile? ...mentionez ca sunt in perioada de preaviz ...mare multumesc pentru toate informatiile

    RăspundețiȘtergere
  22. Pt Anonim. Nu dragule. In perioada de preaviz se lucreaza orarul normal, din contract. Ce sambete? Ce duminici? Doar de L-V in orele obisnuite, conform contract de munca. :)

    RăspundețiȘtergere
  23. As dori sa stiu daca se poate depune demisia,aflandute in concediu de odihna?
    La cei din MAI care sunt cu regim special,codul muncii este diferit referitor la demisie?

    RăspundețiȘtergere
  24. Pentru anonim: am mai raspuns o data la intrebarea cu preavizul si concediul. Am sa te rog sa citesti intrebarile anterioare, nu vreau sa ma repet. Nu este nimic diferit, toti sunteti salariati si codul muncii este pentru toata lumea.

    RăspundețiȘtergere
  25. Va multumesc frumos pentru ajutor.
    O zi buna

    RăspundețiȘtergere
  26. Multumesc si eu. O saptamana usoara si spornica! Te mai astept.

    RăspundețiȘtergere
  27. Buna dimineata,

    Am citit cele de mai sus si totusi am nevoie de ceva lamuriri suplimentare:
    1.conform noului Cod al Muncii in cererea de demisie se face referire la Art.81 nu la Art.79?
    2.peroada de preaviz este de 15 sau 20 de zile conform legii in vigoare acum? eu vreau sa imi dau demisia luni 18.07.2011; confom calculelor ultima zi de lucru ar fi 01.08.2011 sau 06.08.2011.

    Va multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  28. Pentru Anonim: articolul a fost publicat inainte de modificarea articolelor in codul Muncii, astfel ca demisia actuala se face conform art. 81, CM. Perioada actuala de preaviz ete de 20 de zile. In functie de cum va intelegeti cu angajatorul puteti trece 15 sau 20 sau puteti pleca fara niciun preaviz.

    RăspundețiȘtergere
  29. sarut mana...citind comentariile postate ,cat si solutiile d-voastra,vreau sa va multumesc pt. ajutorul pe care ni-l oferiti.Ma numesc Radu si as avea si eu o nelamurire referitoare la cererea de demisie si anume:daca de la data la care am depus cererea de demisie,dupa cele 20 zile preaviz,se considera incetarea contractului de munca?Daca am semnat o anexa la contractul de munca in care s-au mai adaugat regulamente interne printre care si "obligatia de a plati catre firma,un curs(organizat de firma)pe care l-am absolvit(si in baza caruia firma functioneaza) sau obligatia de a ramane in firma 2 ani".Va intreb,daca ma poate obliga patronul sa raman in firma,in cazul in care eu doresc sa platesc acel curs si sa plec?Va multumesc anticipat...

    RăspundețiȘtergere
  30. Pentru Radu: incetarea contractului de munca se face in ziua in care intri in preaviz sau in ziua de sfarsit a preavizului, cu mentiunea ca trebuie sa treci in demisie si perioada de preaviz. Acum 2: depinde cum te intelegi cu patronul. Ori una, ori alta. Daca nu zice nimic, nici tu nu trebuie sa aduci in discutie.

    RăspundețiȘtergere
  31. ce se poate pretinde de catre angajator in urma unei demisii, atunci cand la momentul semnarii CIM (an 2007) a fost prevazuta o clauza de confidentialitate cu referire la concurenta prin enumerarea domeniilor de activitate si nu prin precizarea clara a societatilor comerciale care sunt considerate concurente? Adica angajatul nu se mai poate angaja sub nicio forma in domeniul in care a activat si in care are o experienta? Ar fi impotriva repartitie eficiente a fortei de munca ...

    RăspundețiȘtergere
  32. Se pot pretinde daune sau despagubiri in sarcina salariatului. Degeaba ne lamentam astazi de nelegalitate, asta trebuia semnalata atunci, in 2007, nu azi, dupa o mie de zile sau macar trebuia intrebat sensul clar al clauzei. Eu nu am ce explicatii sa dau, decat generale... Succes

    RăspundețiȘtergere
  33. Multumesc pentru raspunsul prompt! Totusi, angajarea ulterioara la o firma concurenta nu inseamna nerespectarea clauzelor de confidentialitate, atata timp cat nu se divulga informatii capitale despre fosta firma (cele prevazute in clauza). Va multumesc oricum, pentru experienta cat se poate de reala de a comunica cu dumneavoastra! Succes celorlalti!

    RăspundețiȘtergere
  34. Pentru Anonim: eu ma feresc sa spun ce presupune nerespectarea clauzei de confidentialitate in primul rand pentru ca nu stiu ce s-a stabilit in cazul tau si in al 2-lea rand mai este o problema: cum se dovedeste incalclarea clauzei? fiind una de confidentialitate, cum iti poate dovedi ca ai vorbit ce era interzis? Insa revin la primul meu raspuns: nu pot vorbi decat general. Insa... de regula, discutand problema cu sefii actuali puteti ajunge la o declaratie a lor de renuntare la clauza. Cam asa se intampla in practica. Poti incerca :) Tinem pumnii.

    RăspundețiȘtergere
  35. buna ziua,
    daca in CCM in vigoare este prevazut preaviz 15 zile, iar noul cod al muncii are prevederile cu 20 zile, care din cele doua primeaza? multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  36. Pentru Ema: am mai raspuns o data la aceasta intrebare si pentru a nu ma repeta, te rog sa verifici pe blog discutiile anterioare pe acest subiect. :)

    RăspundețiȘtergere
  37. Buna ziua d-soara avocat. Imi cer scuze ca va adresez o intrebare care, din cate am vazut in comentariile de mai sus, a mai fost adresata (sau cel putin una asemanatoare), insa din lecturarea articolelor si a comentariilor, nu am reusit sa gasesc un raspuns la ce ma framanta pe mine. Expunand situatia: lucrez la o firma de mai multi ani si doresc sa imi depun demisia; firma unde lucrez acorda concediile de odihna in luna august. Daca imi depun demisia in perioada de desfasurare a concediului de odihna, cele 15 zile (sau 20, daca e cazul) lucratoare de preaviz, sunt considerate exclusiv zile in care sa PRESTEZ activitate, efectiv zile de lucru, sau se vor calcula si zilele de concediu (lucratoare, excluzand sfarsiturile de saptamana) in curgerea perioadei de preaviz? Mai simplu: o sa trebuiasca ca dupa terminarea concediului sa mai lucrez 15 (sau 20) de zile, sau doar restul de zile ramase dupa ce se scad din aceasta perioada zilele lucratoare din perioada concediului? In luna august nu prea cred ca o sa ma cheme la munca, pentru ca firma e aproape inchisa. Va multumesc daca veti considera oportun sa imi raspundeti, si totodata si pentru ca va gasiti timp si sa ne raspundeti noua la diferitele intrebari. Sunt sigur ca toti vizitatorii apreciem asta foarte mult. PS - Fara a avea legatura cu cele scrise mai sus, permite-ti-mi sa va transmit ca imi pare rau pentru evenimentele prin care ati trecut in luna aprilie si pentru pierderea suferita. M-au impresionat articolele de pe celalalt blog..Cu stima, Matei.

    RăspundețiȘtergere
  38. Am gasit ulterior raspunsul acesta din partea dvs, acordat unui alt cititor, la o intrebare similara: „Nu. Preavizul si concediul, oricare ar fi el, sunt notiuni distincte. Ori sunteti in concediu, ori sunteti in preaviz”. Inteleg bine oare ca preavizul incepe sa curga dupa incheierea concediului?Zilele lucratoare stabilite trebuie efectuate dupa aceea?Sunt foarte in ceata, si de ce ma gandesc mai mult, de aceea inteleg mai putin...Mii de multumiri.Tot Matei.

    RăspundețiȘtergere
  39. Da Matei, multumesc frumos pentru ganduri si pentru intrebare. Da, ai inteles corect. Ori esti in concediu ori in preaviz. Nu se pupa intre ele. Daca vrei sa iti faci intai concediul (ca sa nu ai surpriza ca nu primesti banii aferenti dupa) intri in preaviz dupa ce l-ai terminat. Sau invers. Intri in preaviz si la revedere concediu, iei doar banii. Si e firesc sa fie asa, caci, concediul este o intrerupere a muncii... cum ai putea sa fii in preaviz cand tu nu muncesti? Cat despre condoleante... multumesc mult, sunt vreo 4 ani de-atunci, acum scriu o carte si am publicat, pe celalalt blog, primele capitole :) Sper ca a placut audientei. Mult noroc si voie buna!

    RăspundețiȘtergere
  40. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  41. Pentru Alin: demisa stass publicata pe site. Te rog sa citesti articolul privind demisia.

    RăspundețiȘtergere
  42. Multumesc foarte mult pentru raspuns ...am citit ce a-ti postat mai sus si m-am lamurit...

    Va doresc o zi buna!

    RăspundețiȘtergere
  43. Multumesc si eu frumos pentru ganduri si pentru vizita.

    RăspundețiȘtergere
  44. Buna seara. Imi cer scuze pentru deranj dar am si eu o problema nelamurita si sper ca ma puteti ajuta cu un raspuns.
    O persoana de la contabilitatea unei firme mi-a zis ca Revisal-ul nu este actualizat de noua legislatie (art. 81 din Codul muncii - Legea 53/2003 modificata si completata) si nu se poate aplica prevederile noilor reglementari.
    Persoana respectiva are dreptate?
    Va multumesc anticipat.

    RăspundețiȘtergere
  45. Pentru Andrada: imi pare rau, dar nu lucrez cu Revisal si nici nu sunt contabil, asa ca nu am de unde sa stiu sa-ti raspund. :)

    RăspundețiȘtergere
  46. sarut mana d-na Alina,sant Radu si v-a multumesc pt. raspunsul d-v ulterior......acum am o alta problema......dupa depunerea preavizului...sant supus la tot felul de presiuni si incercari de intimidare mai ales din partea sotiei patronului care este directoare si care acum daca chiar vede ca intr-adevar eu nu am cerut o marire de salar ,ci demisia,ma ''lucreaza''de parca acum e musai sa termine toate ofertele si comenzile pe urmatori 5 ani cu mine,sant tratat ca un paria in firma,de parca dupa mine,se desfinteaza firma!Tin sa va mentionez ca am fost angajat la aceasta firma 18 ani,iar in momentul depunerii cereri de demisie,patronul m-a invitat la negocieri si mi-a cerut o zi pt. a-mi face o oferta la care eu am cerut sa fiu trecut totusi in perioada de preaviz deoarece numai pot lucra la una din firmele lui la care sotia lui este directoare.V-as intreba,in aceasta perioada de preaviz,in cazul in care,cred ca se ajunge la un abuz in servici,jigniri,amenintari sau''prea mult zel profesional'' din partea directoare in timpul orelor de program(8.30-17.30 L-V)din care avem max.15min. reale pauza de masa,in actul aditional la contractul de munca e stipulat 1 ora pauza masa,doar pt. a masca 9 ore de program zilnic,pot parasi in acea zi locul de munca pt. a evita un conflict de orice natura cu ei sau ce alte solutii imi puteti da?Apoi,ce acte trebuie sa solicit firmei sau ce acte trebuie sa primesc de la firma dupa incheierea preavizului?Va multumesc anticipat...

    RăspundețiȘtergere
  47. Mi-am dat demisia,am respectat termenul de preaviz si,cand a venit ziua de salariu ,mi-au zis sa vin peste o luna pentru bani.Intrebarile mele ar fi:
    1. Este normal sa mai astept o luna pentru primirea banilor?
    2.Au dreptul sa faca asta?
    3.Cum procedez sa-mi primesc banii fara a mai astepta 1 luna?

    RăspundețiȘtergere
  48. Pentru Radu: preavizul este o obligatie. Am mai spus asta. Nu ai niciun temei de drept sa pleci. Ca sa te lamuresti mai bine citeste intai capitolul privind demisia. Cat despre acte... asta nu stiu, eu sunt avocat si nu sef resurse umane. In lege nu exista nicio indrumare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. observ ca dumneavoastra parca nu vreti sa oferiti ajutor si celor care vor sa plece si fara preaviz;

      am inteles ca e o obligatie, dar daca totusi nu vreau/ nu pot sa raman in preaviz, dati-ne si nou cateva solutii : ce se poate intampla cel mai grav si putem contracara.

      va multumesc

      Ștergere
    2. Inainte sa va formati o opinie, v-as sfatui ca inainte de a scrie un comentariu sa cititi articolul respectiv. Daca ati fi citit articolul ati fi observat negresit ca are o rubrica speciala - un subtitlu chiar - care explica exact ce va framanta pe dvs si anume : ce se intampla daca nu iti respecti obligatia de preaviz. Sper ca data viitoare veti gasi mai mult timp in a studia materialul inainte de a posta pentru ca timpul pe care il folosesc facand aceste observatii il iau din timpul in care cineva cu o problema grava ne asteapta raspunsul.

      Ștergere
  49. Pentru Anonim: Da este normal, au dreptul si nu poti face decat sa astepti.

    RăspundețiȘtergere
  50. Buna seara. Ma numesc Marius ,si am cateva intrebari ,dar sa va povestesc cate ceva. Lucrez de fix 1 an de zile intr-o firma ,si am avut diverse probleme cu patronul. Initial ,cand m-am angajat ,programul localului era de 8 ore pe zi iar apoi s-a modificat la 12 ore pe zi ,dar problema e ca eu am semnat un contract de 3 ore pe zi la un salar de 270 de lei. In mana am primit 700 de lei. Am gresit cu ceva ca am semnat acel contract? Eu sau angajatorul putem sa fim sanctionati cu ceva? ... Bun ,acum sa trecem la inca o problema :) . Patronul nu mi-a dat nici o zi de concediu desi am cerut acest lucru, si nici nu mi-a platit aceste zile. Cum pot sa fac ca sa imi revendic drepturile financiare? Unde trebuie sa merg si ce sa spun ? Este normal sa primesc aceiasi bani pe ora (acum ne plateste la ora 3.9 lei/ora ,nu mai e salar fix ) chiar daca eu lucrez si pe tura de noapte ,in weekend ,non-stop mai exact ,inclusiv in ziele de sarbatoare si niciodata nu am primit nimic ? Ba mai mult ,tot timpul ne-a tras din salar ,pe diverse motive ( expira paine ,anumite mezeluri etc ) ... Va rog mult sa imi spuneti ce sa fac ,unde sa merg si ce sa spun ,pentru ca sunt pe punctul de a imi depune demisia si presimt ca iar o sa fiu fraierit .Vreau sa stiu ce poate sa pateasca pentru neregulile ce se intampla in aceasta firma si ce patesc eu pentru ca am semnat acel contract. Va multumesc anticipat. O seara placuta . La revedere.

    RăspundețiȘtergere
  51. Pentru marius: 1. Ai gresit ca nu te-ai informat in prealabil de ce sa iti treaca 3 ore de munca in loc de 8. Tu nu ai pentru ce fi sanctionat, el insa risca ceva amenzi. 2. Drepturile de concediu... pai daca tu esti pe contract de 3 ore, si nu 8... devine foarte discutabil daca ai dreptul la zile de concediu... pentru ca CM prevede concediul pentru fulltime, in part-time se presupune ca tu ai un alt contract principal, de unde isi primesti toate drepturile, cel part-time este vazut ca si "al 2-lea job" unde drepturile tale sunt negociabile... Ai putea incepe prin a te lamuri despre asta la ITM. Ei abia asteapta sa mai dea cateva amenzi. 3. despre bani... normal sau nenormal asa ai semnat, aici e vina ta! Pentru zilele de sarbatoare, weekenduri, munca de noapte sunt sporuri. Pe astea le poti obtine prin instanta, daca poti dovedi ca le-ai lucrat... martori, foi de prezenta, samd. Pentru ca ar mai fi multe de zis, te pot programa la o consultanta sa afli mai multe.

    RăspundețiȘtergere
  52. Va multumesc mult pentru aceste raspunsuri si am sa tin cont de ce mi-ati spus. Chiar as dori o intrevedere cu d-voastra insa eu sunt din Cluj-Napoca...si din pacate...nu prea se poate :( . Oricum ,daca cumva nu am sa ma descurc ,am sa apelez la servicile d-voastra. O seara placuta in continuare . La revedere.

    RăspundețiȘtergere
  53. buna seara. lucrez la o firma de aproape 2 ani , mi-am dat demisia an data de 18-07 -2011, an data de 8 august 2011 trebuia sa intru an concediu , (nu am stat an preaviz ca nu mi-a cerut) antrebarea este : cum este corect sa-mi plateasca concediu

    RăspundețiȘtergere
  54. Te rog sa citesti articolul privind concediile. Ai sa gasesti acolo raspunsul la intrebarea ta si multe altele, daca tot nu intelegi sau ai nelamuriri vorbim dupa.

    RăspundețiȘtergere
  55. Buna ziua! As dori sa stiu ce se poate intampla in situatia in care sunt angajata ca absolvent, angajatorul beneficiaza de o subventie de la stat si este obligat sa imi faca contract pe perioada nedetarminata fara a-mi desface C.M.I pentru cel putin doi ani. Dar daca eu vreau sa plec peste 6 luni, sa zicem , pot sa fac acest lucru si in ce conditii ? Astept raspuns urgent, va rog frumos si multumesc mult ?

    RăspundețiȘtergere
  56. Daca vrei tu sa pleci inainte de cei 2 ani te poate obliga sa platesti daunele pe care el trebuie sa le restituie la stat. Mare grija. Si 2, fara sa te superi, urgenta o stabilesc eu in functie de noutatea spetei mesajului si de timpul liber pe care il am. Dupa cum este scris si in Regulament nu ma oblig sa raspund daca nu consider necesar, dupa criterii proprii :)

    RăspundețiȘtergere
  57. Am semnat in ianuarie 2011 un act aditional prin care preavizul meu este de 60 zile calendaristice. Daca imi day demisia conform noului cod al muncii cu 20 zile lucratoare, angajatorul ma poate da in judecata si sa aiba castig de cauza? Eu sunt angajat pe functia de agent vanzari.

    RăspundețiȘtergere
  58. Acum sunt in concediu si vreau sa-mi dau demisia cand ma reintorc. Nu mi-a acceptat cererea de incetare a activitatii cu acordul partilor, deci urmeaza sa-mi dau demisia.
    In contractul individual de munca, inceheiat in 2007, in cazul demisiei scrie ca am preaviz de 15zile calendaristice. D-na dir. sustine sus is tare, ca conform noului cod "nu scap fara 20zile" (desigur lucratoare!, adica sa mai stau 1luna)
    Ce poate sa-mi faca? ...oricum ma duc cu contractul si art.81 sa o luminez si pe ea.
    Eu am dreptate, nu? :D

    RăspundețiȘtergere
  59. Sarut mainile , as vrea si eu sa intreb daca vineri termin concediul iar luni imi dau demisia ar trebui sa restitui ceva bani pe concediu inapoi ? eu nu cred, adica asa sper sa pot rezolva cu o demisie scurta la zi.. va multumesc, o zi buna

    RăspundețiȘtergere
  60. Pentru anonim: te rog sa citesti articolul privind demisia si comentariile anterioare, am mai dezbatut problema asta si sigur ai sa te lamuresti citind. Succes.

    RăspundețiȘtergere
  61. Pentru Elena: si pe tine te rog sa citesti articolul de mai sus. Ca sa nu mai repet, subiectul s-a dezbatut de prea multe ori :)

    RăspundețiȘtergere
  62. Pentru anonim: pai ce ati avea de restituit? Nu aveti nicio obligatie. Concediul este una, demisia este alta mancare de peste. :)

    RăspundețiȘtergere
  63. as avea si eu o intrebare...referitor cu preavizul....
    Daca nu mergi nici o zi din preaviz..au dreptul sa-ti ia bani pe cele 20 zile ..din zilele lucratoare ?

    RăspundețiȘtergere
  64. Iti retin banii pentru zilele nelucrate din luna, fireste si inclusiv pe cele 20 de zile de preaviz, este absolut normal. Cum ai putea fi platita daca nu esti la munca?

    RăspundețiȘtergere
  65. Buna ziua,o nelamurire am si eu:mi-a, dat demisia,si am cazut de acord cu sefu,sa nu stau tot preavizul,cand a trebuit sa-mi faca lichidarea nu mi a dat totzi bani cu pretextul ca nu am stat in preaviz...ce as putea sa fac???

    RăspundețiȘtergere
  66. Nu puteti face nimic. Este perfect corect sa va achite numai zilele lucrate.

    RăspundețiȘtergere
  67. ma numesc alin,in contractul meu de munca scrie perioada de proba 15 zile,au trecut doar 10,pot sa-mi dau demisia la zi?trebuie sa cer cev acte?lucrez la CGS si nu am deloc incredere in ei.

    RăspundețiȘtergere
  68. Conform codului muncii, in cazul perioadei de proba nu este necesara vreo formalitate de plecat din serviciu. Simpla notificare poate fi de ajuns si fara a sta in vreun preaviz. Nu te poate obliga nimeni sa stai daca nu mai doresti. Bafta!

    RăspundețiȘtergere
  69. Deci, sunt platit pe perioada preavizului?

    RăspundețiȘtergere
  70. Buna seara,

    Sunt angajata la o firma care mi-a facut contract pe perioada nedeterminata, cu perioada de proba de 90 de zile si preaviz de 20, momentan insa sunt in perioada de proba. Doresc ca incepand cu data de 22 septembrie sa imi inchei activitatea la firma respectiva. Cum procedez? Depun cerere de demisie si stau in preaviz? Daca inca sunt in perioada de proba ar putea sa imi ia dreptul la preaviz?

    RăspundețiȘtergere
  71. Data trecuta pe cererea de demisie la " va aduc la cunostina ca doresc incetarea contractului individual de munca, nr din data...." este data de la care expira preavizul sau data la care a fost incheiat contractul?

    Va multumesc anticipat

    RăspundețiȘtergere
  72. Data cu care soliciti desfacerea contractului de munca. Ce este dupa aceasta data se considera preaviz.

    RăspundețiȘtergere
  73. Da, esti platit pe perioada preavizului.

    RăspundețiȘtergere
  74. Conform art. 31, alin. (3) din Codul Muncii, pana la sfarsitul perioadei de proba poti pleca printr-o simpla notificare (demisie) fara alte obligatii suplimentare, deci si fara preaviz. Dreptul la preaviz de care vorbesti este al tau numai daca te dau ei afara, daca pleci tu nu mai este drept ci obligatie (a ta catre ei). Oricum ar fi el, preaviziul in cazul perioadei de proba nu exista. Asa ca daca pleci tu, nu ai obligatia preavizului si daca te vor da ei afara, pierzi tu dreptul de preaviz.

    RăspundețiȘtergere
  75. Buna ziua,
    de 13 ani lucrez lucrez la o firma de unde am hotarit sa demisionez.Intrebarile mele sint urmatoarele :

    1)de aproape 1 an contractul meu a fost modificat din contract de 8 ore in contract de 2 ore(in realitate raminind 8 ) din motive financiare ale firmei.Intrebarea mea este in acest caz se aplica preaviz si daca da atunci el se aplica calculind 2 ore pe zi ?

    2)la plecare firma e obligata sa imi predea formularul cartii de munca?sau trebuie sa fac o cerere speciala in acest sens? (el fiind ridicat deja de la Camera de munca in urma aparititei acelei legi privitoare la desfiintarea cartilor de munca si infiintarea registrului unic)

    3)in cazul in care se tergiverseaza acceptarea demisiei prin neacceptarea directa,prin neacceptarea mandatului postal sau prin intimidarea eventualilor martori(colegi de servici care nu doresc sa isi asume un eventual risc de concediere) si astfel prin aceste metode firma sa doreasca sa se foloseasca de serviciile mele pe inca o perioada de timp impotriva vointei mele cum pot dovedi sau cum pot solicita acceptarea demisiei altfel decit prin instanta sau ITM ?

    Va multumesc !

    RăspundețiȘtergere
  76. Buna ziua. Am si eu o intrebare, daca in momentul in care mi-am dat demisia verbal am fost dat afara pe usa si nu am apucat sa o dau si in scris si vreau sa o trimit prin posta, ce anume trebuie sa scriu la perioada de preaviz? si la noul loc de munca mi sa cerut copie dupa demisie sau decizie de incetare, ce anume se considera bun in acest caz?

    RăspundețiȘtergere
  77. Exista vreo diferenta privind perioada preavizului in cazul contractelor referitoare la angajati cu jumatate de norma? (20 ore pe sapt) Tot 20 de zile lucratoare ar trebui sa raman in firma?

    RăspundețiȘtergere
  78. si ce pot face daca nu vrea sa imi plateasca zilele de concediu?ca dupa cate am intales dupa ce mi-am bagat preavizul trebuie sa imi plateasca zilele de concediu care le mai am..

    RăspundețiȘtergere
  79. Buna seara!
    As dori sa ma lamuriti si pe mine intr-o problema. Lucrez la o firma de la care mi-am dat demisia iar acum sunt in preaviz pana la data de 29 septembrie. Inainte de a-mi da demisia imi gasisesem alt job(acesta fiind si motivul demisiei). Aceasta firma(noua) imi cere sa semnez contractul cu ei cat mai repede posibil, adica pana in data de 23 septembrie. pot face acest lucru cat sunt in preaviz? Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  80. Buna ziua,

    Am si eu o problema.am avut contract pe perioada determinata si a expirat contractul de 4 luni iar un contract nou nu mi-au dat la semnat,azi m-am dus la seful meu sa imi dau demisia la zi deoarece am gasit altceva mai bun de munca si mi-a aruncat in fata contractul nou ne semnat si mi-a zis sa il semnez si ca va trebui sa stau in preaviz.La noul loc de munca m-au chemat cat mai repede,chiar mi-au facut si contract cu data de azi.in cazul in care nu semnez contractul si plec fara preaviz poate sa imi faca rau,sau mai bine merg la ITM?ce pot sa patesc in cazul acesta?Cum pot rezolva problema tinand cont ca la firma asta nu pot sa cad de comun acord cu nimeni si ca luni trebuie sa ma prezint la noul loc de munca?:(


    Va multumesc!
    15.09.2011

    RăspundețiȘtergere
  81. Buna ziua !Am lucrat la o firma full time , Aceasta avand jocuri de noroc in incinta am avut si un contract part-time cu cei de la jocuri. INtre timp cei cu contractul part-time nu mi-au dat nici un salariu iar din cauza ca am intrebat de bani s-a facut mare valva, asa ca am demisionat cu acordul partilor . Cei cu contractul full time si-au achitat datoriile salariale dar nu si cei cu jocurile.Precizez ca si de la ei am demisionat cu acordul partilor. mai am sansa sa vad bani pe 2 luni si ceva. Ei spun ca sa-i dau in judecata, Iar fostul patron ca nu-l intereseaza .

    RăspundețiȘtergere
  82. Pentru Razvan:
    1. Durata preavizului este cel bine stiut si de tine. Acum Codul Muncii nu prevede nimic in legatura cu part time... prin urmare parerile sunt pro si contra. Daca tu stii ca lucrezi in realitate mai mult decat e declarat e la latitudinea ta pana la urma sa alegi cat vrei sa stai, ca oricum nu au niciun interes ei sa intre in dezbateri pe durata timpului de munca, ca vor fi amendati in final, asa ca stai bine. Am mai dezbatut problema cu preavizul la part-time pe blog, tot la o intrebare si daca ai timp eu te-as sfatui sa cauti discutia, sigur o sa te lamuresti.
    2. Nu mai exista carti de munca, precum stii. Nu stiu ce ar trebui sa-ti dea "la mana". In mod cert, conform normelor ar trebui sa primesti fisa de lichidare si eventual o adeverinta din care sa rezulte perioada intreaga lucrata, sporurile, veniturile lunare, cum ar veni o sinteza a ceea ce era candva Cartea de munca.
    3. Nu exista sa nu primeasca demisia. Risca amenzi de pana 5000 de lei. Si daca nici cu Confirmare de primire nu o primesc, atunci o poti da pe fax, mail, sau, cu executor judecatoresc, sa le-o lipeasca pe usa. Succes.

    RăspundețiȘtergere
  83. Pentru Calin: Eu zic asa: faci o demisie prin care pui termenul incetarii contractului de munca ziua in care ai fost dat afara. preavizul nu e musai sa fie inserat, el se poate prezuma ca urmeaza dupa sau a fost inainte, ca sa nu te mai complici. O depui cu posta si confirmare de primire si dovada o faci cu intoarcerea confirmarii. Sau pe mail, mai simplu si faci dovada cu mailul. E indicat sa depui dovada demisiei.

    RăspundețiȘtergere
  84. Pentru Alysia: sigur ca poti. Nu te ingrijora. Succes.

    RăspundețiȘtergere
  85. Pentru Anonim: stai fara griji nu are ce sa ti se intample. In mod legal tu astea 4 luni de zile ai fost in afara legalitatii si probabil ca nici impozitele nu le ai platite, asa ca poti pleca linistit/a. Nu au ce sa-ti faca si nu mai semna nimic cu ei, mergi unde ti-ai gasit fara nicio alta vorba cu vechiul loc de munca.

    RăspundețiȘtergere
  86. Pentru Anonim: deci tu ca sa iti mai poti lua banii pe part-time este clar ca trebuie sa-i dai in judecata la ce imi povestesti. Altfel nu cred ca se va rezolva. Poate nu e o veste buna, dar am mai intalnit situatii.

    RăspundețiȘtergere
  87. Buna seara!

    Sunt Alexandra,v-am scris in data de 15.09 si vreau sa va multumesc mult de tot pt ajutor,dar am rezolvat cumva sa zic asa ,au inceput mai intai sa ma ameninte ca au ce sa imi faca deoarece eu am semnat ca am luat bani de la firma,( hartia de salariu), au fost de acord sa merg doar o sapatamana in preaviz.Ei mi-au platit darile la stat,dar nu ia interesat sa fie cu actele semnate la zi,eu nu am semnat contractul dar am preferat sa mai stau o saptamana ca mi-a fost teama sa nu imi faca probleme cu actele sau banii ce trebuie sa ii iau pe zilele lucrate.


    Va multumesc inca o data si va urez toate cele bune!

    Cu stima Alexandra,

    RăspundețiȘtergere
  88. Buna ziua,

    Am citit articolul dumneavoastra si mi-a fost de un oarecare ajutor.

    As dori insa un sfat la o problema putin mai complicata legata de o demisie.
    Prietena mea a depus demisia la locul de munca pe 1 Septembrie, imediat dupa concediu (intreaga luna August). A convenit (verbal si egal cu zero presupun) cu angajatorul sa plece fara preaviz.
    La momentul respectiv primise banii doar pe luna Iulie.
    Acum, cand ar fi trebuit sa primeasca banii pe luna August (desi cu o intarziere considerabila), i s-a spus ca nu a stat in preaviz si patronul ii va da doar jumatate din salariu.
    Este legal acest lucru?
    Exista vreun mod de a recupera intreaga suma?

    Mentionez ca demisia a fost depusa personal insa nu avem numar de inregistrare (Vom incerca totusi sa il procuram - daca exista).

    Va multumesc anticipat pentru sfatul in aceasta situatie!

    RăspundețiȘtergere
  89. Buna seara,

    Intampin o problema in sensul acestei discutii la actualul loc de munca.Lucrez de 8 luni am hotarat sa-mi dau demisia, am facut un format prin acordul partilor si nu mi-a semnat/aprobat. Vor sa o aprobe numai in conditia in care semnez eu o anexa facuta azi - de confidentialitate si de neconcurenta, prin care m-ar putea obliga ca pe urmatorii 2 ani sa nu lucrez in domeniul firmei(concurenta) sa nu-mi deschid firma in domeniu, adica sa nu devin concurenta si nici sa lucrez cu vre'un colaborator furnizor etc. urmand ca ei sa-mi plateasca 50%din salariu pe urmatorii 2 ani.... nu vreau sa semnez acest contract!!!
    Intrebare: Au cum sa ma oblige prin lege sa il semnez?
    Eu oricum imi pun demisia stau in preaviz...nu am de gand sa ma leg la cap pe doi ani...sa ma reprofilez...
    Vroiam sa va mai intreb si de preaviz ce se intampla daca nu ma duc....dar am inteles din posturile de mai sus...
    Astept raspunsul dumneavoastra!
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  90. Buna seara,
    Ma numesc Delia si as dori sa stiu si eu in cazul in care imi dau demisia fara preaviz, deoarece angajatorul a incalcat o prevedere din CIM: neplata ore suplimentare si am cum sa dovedesc acest lucru, cum se procedeaza? Imi scriu demisia si a doua zi plec? Unde probez ca spun adevarul?
    Multumesc frumos.

    RăspundețiȘtergere
  91. Pentru Delia: Asa cum am mai spus de foarte multe ori inainte stabilirea incalcarii obligatiilor asumate prin CIM o face doar instanta de judecata. Prin urmare, pana cand instanta nu stabileste adevarul sustinerilor tale (adica sa te judeci cu firma unde lucrezi) nu poti sa iti alegi tu sa pleci fara preaviz. Ma repet: preavizul este o obligatie a salariatului, indiferent de motivele care exista. Te rog sa citesti si articolul sa vezi la ce riscuri te supui daca nu respecti preavizul si ce au patit cei dinaintea ta in aceasta situatie si apoi decide cum crezi ca e mai bine. Succes.

    RăspundețiȘtergere
  92. Pentru Anonim: prietena ta poate sa ii recupereze numai daca se va judeca cu firma unde a lucrat. Insa va fi greu sa dovedeasca ca s-au inteles ca nu se va ramane in preaviz. Vorba volant, scripa manum...

    RăspundețiȘtergere
  93. Pentru Anonim 2: este foarte ok ca nu vrei sa semnezi niciun act aditional. Dupa ce te decizi sa pleci este absurd ce iti cer. Daca nu iti primesc demisia, atunci trimite-o cu posta cu confirmare de primire sau prin mail. Prezinta-te la job si daca esti trimisa acasa, la fel. Dovedeste ca ai incercat sa iti respecti obligatia de preaviz, dar nu ai fost lasata.

    RăspundețiȘtergere
  94. Buna seara,

    Am si eu la fel ca si ceilalti care au ajuns aici, o problema. Actualmente sunt angajat in cadrul unei firme, insa intentionez sa demisionez cat mai curand.
    Cateva detalii: 1) salariul meu este conform contractului 800 de lei dar primesc "in mana" cum s-ar zice 1500 de lei; 2) n-am mai semnat un stat de plata de vreo 2,3 luni desi intr-adevar mi-am primit banii chiar daca in unele situatii si la 1 saptamana dupa data de salarizare specificata in CIM; 3) pana acum am efectuat doar o zi de concediu din cele 8 luni in care am muncit in cadrul acestei firme; 4) mi s-a retras din ultimul salariu 150 de lei pentru cateva greseli (acumulate de-a lungul lunilor) pe care le-am facut in activitatea mea (care oricum nu puteau fi cuantificate la nivelul acestei sume) lucru care nu e specificat in niciun regulament de ordine interioara sau contract; 5) desi in CIM scrie urmatoarele: "Sanctiunile aplicate pentru nerespectarea sarcinilor de serviciu conform rigorilor prevazute in fisa de post sunt descrise pe larg in regulmentul intern (ROI)" eu n-am semnat sau nu mi s-a comunicat niciun astfel de Regulament.
    Acum, as vrea sa stiu, in masura in care doriti sa-mi oferiti sfatul d-voastra si este si deontologic posibil, urmatoarele: 1) cum as putea sa folosesc aceste aspecte in favoarea mea, in sensul ca ok, am inteles, preavizul este o obligatie a angajatului in fata angajatorului insa in conditiile mai multor nereguli din partea lui n-as mai avea nicio siguranta ca dupa respectarea preavizului o sa mai primesc suma de bani convenita si nu cea stipulata in contract. sau, cu alte cuvinte, desi suna un pic cam dur, as putea cumva sa-l santajez ca sa se tina de cuvant si sa-mi plateasca drepturile salariale cuvenite? repet, n-am nicio problema sa-mi satisfac preavizul insa n-as vrea nici sa fiu fraierit de aceasta discordanta intre faptic si scriptic; 2) Cum ar trebui formulata o decizie de demisie in situatia in care ne punem de acord ca perioada preavizului sa fie mai mica decat cea din codul muncii actualizat? 3) Daca in situatia in care eu n-am semnat niciun stat de plata in lunile recente aceasta nu duce la dreptul meu de anula CIM si de a inceta raporturile de munca imediat. Poate ca pe alocuri n-am fost foarte coerent insa ideea de baza ar fi ca desi nu am intentii marsave, chiar din contra, imi doresc ca totul sa se incheie intr-un mod cat mai amiabil, as vrea sa-mi oferiti o solutie de siguranta si niste sfaturi pentru a putea fi multumit de finalitatea acestui contract.
    Va multumesc anticipat atat pentru eventualele raspunsuri pe care mi le veti da, cat si pentru initiativa d-voastra in ceea ce priveste acest blog, care este mai mult decat laudabila si de admirat!

    Cu respect,
    MCL

    RăspundețiȘtergere
  95. Buna ziua, cred ca s-a mai discutat asta dar inca nu sunt sigur daca am priceput.asadar,daca doresc sa demisionez si nu mai merg in preaviz la serviciu (sau merg doar 1 saptamana sau 2 saptamani si restul nu)risc ceva de ordin juridic (amenzi,despagubiri si alte alea)? mentionez ca in contractul meu cu firma nu e specificat nimic despre asta.doar atat se spune despre demisie ca trebuie sa includa un preaviz de 20 de zile calendaristice. ideea e ca s-ar putea sa fiu nevoit sa plec din tara inainte de expirarea preavizului si n-as vrea sa ma trezesc cu ceva procese sau amenzi.oricum,daca am inteles bine,un proces se poate intenta doar in situatia in care se stabileste o cauzalitate intre pierderile firmei si lipsa mea de la serviciu,ceea ce cred ca nu este cazul.multumesc pt raspuns! o zi buna!

    RăspundețiȘtergere
  96. Pentru MCL: deoarece situatia dvs este complexa si necesita o mai mare atentie, cel mai bine va pot sfatui sa va fixati o consultanta si sa discutam.

    RăspundețiȘtergere
  97. Sarut mana!

    Va deranjez si eu cu o intrebare. Sunt director de scoala si intentionez sa-mi prezint demisia din aceasta functie. Ce numar de zile ar trebui sa scriu in cererea de demisie la spatiul punctat din formularea "cu respectarea preavizului de .... zile"? (Desigur, eu as dori ca acest termen sa fie cat mai scurt.)
    Va multumesc!

    Cu repect,

    RăspundețiȘtergere
  98. Buna ziua, cred ca s-a mai discutat asta dar inca nu sunt sigur daca am inteles bine.asadar,daca doresc sa demisionez si nu mai merg in preaviz la serviciu (sau merg doar 1 saptamana sau 2 saptamani si restul nu)risc ceva de ordin juridic (amenzi,despagubiri si alte alea)? mentionez ca in contractul meu cu firma nu e specificat nimic despre asta.doar atat se spune despre demisie ca trebuie sa includa un preaviz de 20 de zile calendaristice. ideea e ca s-ar putea sa fiu nevoit sa plec din tara inainte de expirarea preavizului si n-as vrea sa ma trezesc cu ceva procese sau amenzi.oricum,daca am inteles bine,un proces se poate intenta doar in situatia in care se stabileste o cauzalitate intre pierderile firmei si lipsa mea de la serviciu,ceea ce nu este cazul.multumesc pt raspuns! o zi buna!

    RăspundețiȘtergere
  99. Buna ziua,

    As fi incantat sa fixam o intalnire, insa din analiza blogului d-voastra am dedus ca va desfasurati activitatea in Bucuresti, iar eu ma aflu chiar in partea opusa a tarii, la Satu Mare. Oricum, va multumesc (si doar pentru intentia d-voastra de a ajuta) indiferent de sfaturile pe care mi le dati in continuare sau de solutionarea situatiei mele!

    RăspundețiȘtergere
  100. Pentru directorul de scoala: domnule profesor, preavizul prevazut de lege in cazul demisiei, pentru organele de conducere este de 45 de zile. Acum repet ce am zis si pana acum: discutati cu unitatea, consiliul ei si vedeti cum ajungeti la un consens. Angajatorul poate renunta la dreptul de preaviz, daca doreste. Poate renunta la toate cele 45 de zile... Incercati :)

    RăspundețiȘtergere
  101. Pentru Anonim: procesul se poate intenta de oricine si pentru orice motive s-ar gasi. Nu este necesar sa fie un prejudiciu. Poate fi si nerespectarea unui drept, sau lipsa de gestiune sau pur si simplu o sicana. Asta sa nu mai zic ca pot fi clauze restrictive intr-un contract de munca si pot fi cerute (precum cursuri de formare, obligatii de a sta x ani in colectivul respectiv, samd). Deci se poate actiona in instanta pentru orice motiv. Parerea mea este sa discutati cu firma si sa va intelegeti amiabil. Astfel nu riscati nimic. Plus, ca niciun patron nu doreste sa plateasca prea mult timp un angajat care vrea sa plece mai devreme de alea 20 de zile.

    RăspundețiȘtergere
  102. Pentru MCL: multumesc pentru ganduri. Sper sa se rezolve cu bine. Noroc mult si te mai astept :)

    RăspundețiȘtergere
  103. Alin
    sunt angajat MAPN (ofiter, mentionez ca mi-am respectat contractul de 8 ani, ceea ce inseamna ca teoretic nu mai am de platit scolarizarea)si vreau sa-mi dau demisia. Se supun si angajatii Mapn acestui cod al muncii? sau au un cu totul alt statut? Daca ne supunem aceluiasi cod, intrebarea mea este ce mi se poate intampla daca nu respect acest preaviz?(de regula demisia in MAPN cam intarzie perioada extinzandu-se la 30/31 de zile). Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  104. Sarut mana!

    Sunt directorul de scoala de mai sus. Va multumesc pentru raspuns. Cum pot negocia termenul de preaviz fara sa depun cererea de demisie? De aceea va intrebam cate zile de preaviz sa scriu in cererea respectiva (tinand cont de faptul ca as dori ca acestea sa fie cat mai putine). Insa am inteles ca pot sa nu adaug respectiva formulare ("cu respectarea preavizului de .... zile"). Pe de alta parte, daca eu inteleg bine, termenul acesta este fie de 45 de zile lucratoare, fie depinde de vointa angajatorului (?), in situatia mea Inspectoratului Scolar Judetean (sau inspectorului general?) ori a Cosiliului de Administratie al scolii?

    Va multumesc, cu respect.

    RăspundețiȘtergere
  105. Pentru Alin: da, toata lumea se supune aceluiasi cod. Daca ai nelamuriri fata de risurile demisiei te rog si pe tine sa citesti articolul din blog dedicat acestui subiect, daca ai nelamuriri atunci pot sa ma intrebi. Noroc!

    RăspundețiȘtergere
  106. Pentru domnul director: domnule profesor, negocierea se face ca regula, cu cei ce v-au numit, este drept ca nu e musai sa treceti preavizul in demisie. Numarul de zile de preaviz este pur teoretic, deoarece, in doctrina acesta se "negociaza" cu angajatorul. Tot angajatorul este cel care beneficiaza de preaviz, in cazul demisiei, deci tot el este cel care poate renunta la acest drept... Prin urmare, daca angajatorul dvs decide ca nu are nevoie de 45 de zile, ci de 7, 10, 15 etc din partea dvs este strict alegerea lui. Nu il obliga pe el nimeni sa vrea 45 de zile. Poate el insusi sa aleaga 0 sau maxim 45. Prin urmare, obligatia de preaviz este numai a celui care pleaca: dvs. Daca firma/angajatorul nu doreste preaviz, sau vrea n zile mai putin, numai cu el trebuie sa tratati acest aspect. Va salut cu respect!

    RăspundețiȘtergere
  107. Buna seara am sunt angajat intr-o companie intr-o functie de conducere, am mai multe intrebari:
    Doresc sa plec din acea companie dar as dori sa efectuez tot preavizul prevazut functiei de conducere adica 45 de zile lucratoare. Esista sansa ca Managerul General in momentul inaintarii demisiei sa accepte initial demisia iar dupa X zile de preaviz sa imi spuna ca nu mai are nevoie sa efectuez si de restul zileor?
    Poate face asa ceva daca imi semneaza cererea de demisie pe care este mentionata numarul de 45 zile lucratoare ca si preaviz. Ma intereseaza ce spune legea si ce poate spune un avocat.
    Stiu din experienta (facand si angajari) ca este extrem de greu de a concedia un om daca el nu doreste sa plece. Trebuie intocmite referate, comisie de disciplina cercetari disciplinare etc iar oricand daca nu ai dovezi palpabile te poate da in judecata la tribunalul muncii unde are mari sanse sa castige. Ideea este: daca vreau sa plec si nu reusesc sa ma inteleg in ceea ce priveste lunile de munca pe care doresc sa le mai petrec in firma, sa imi dau demisisa? (imi garanteaza 45 zile lucratoare?)
    Sau sa astept tentativele de a fi concediat? cu toata tergiversarea care urmeaza sa fie?
    Stiu de comun acord ar fi cel mai indicat.

    RăspundețiȘtergere
  108. Stimate domn/doamna: asa cum am spus de fiecare data: firma poate sa renunte la preavizul sau pe care l-ar primi in caz de demisie, deci, cu alte cuvinte, oricand poate spune ca nu mai are nevoie de preavizul dvs. In tot sau in parte. Aceasta optiune exista clar in Codul Muncii si nu puteti lupta impotriva ei. E dreptul firmei sa aleaga daca va tine sau nu in preavizul pe care l-ati dat. Deci calea amiabila nu va garanteaza cele 45 de zile de preaviz acceptat, se pot termina oricand. Pe de alta parte, in cazul concedierii ati punctat bine: referate, comisii de disciplina, cercetari, etc. Preavizul in vazul concedierii il obliga pe angajator sa va tina cele 45 de zile. Acum dvs puteti renunta la aceste zile, viceversa. Eu nu imi pot permite sa va sfatuiesc ce cale alegeti. Sunteti singurul in masura sa optati pentru varianta care vi se pare mai potrivita. Succes!

    RăspundețiȘtergere
  109. Buna ziua,daca in perioada de preaviz mi s-a facut referat si eu refuz sa dau nota explicativa ce se poate intampla? Va multumesc.O zi buna

    RăspundețiȘtergere
  110. Buna ziua.Ma numesc Iulia.Lucrez de 1luna si cateva zile(legal)la o firma, doresc sa imi dau demisia.Am discutat cu dl.director despre asta pe data de 21.10.2011,dumnealui tot incearca sa ma convinga sa nu plec.Cand m-a angajat a trebuit sa semnez un angajament de confidentialitate, in care aparea perioada de 14 luni in care nu pot pleca din firma,iar daca as pleca ar trebui sa platesc suma de 2500 euro reprezentand cheltuielile pentru pregatirea mea.Mentionez ca nu am facut nici un fel de training sau alte cursuri.Mie nu mi-a dat o copie a acestui act.Doresc sa stiu daca acest act ma poate obliga sa dau acea suma firmei.Tot incerc de luni sa ii dau demisia dar nu vrea sa o primeasca.Ce pot sa fac? Va multumesc

    RăspundețiȘtergere
  111. Buna ziua! Ma numesc simona si sunt angajata ca si functionar public la o institutie de stat, unde am atributia de gestionar al patrimoniului unitatii. in data de 22 august am facut o cerere de incetare a contractului prin acordul ambelor parti, la care am renuntat ulterior si am intrat in concediu de odihna incepand cu data de 30 august. pana la terminarea concediului de odihna am revenit cu o cerere de concediu fara plata pentru 1 luna, pana la data de 03 noimbrie, cerere care mi-a fost aprobata. Pe data de 27 octombrie am inaintat demisia incepand cu data de 03 noiembrie. Conducerea institutiei mi-a transmis prinntr-o adresa recomandata sa ma prezint incepand cu data de 03 noiembrie la servici si sa execut prezvizul, termen in care sa predsau gestiunea pentru care am semnat de primire. Mentionez ca nu am predat la plecarea in concediu de odihna gestiunea, am lasat toate cheile la birou colegilor si nu am mai dat pe acolo. Intrebarea mea este, avand in vedere ca am gestiune, eu fiind plecata din tara, ce se poate intampla in situatia in care nu predau gestiunea si am lasat cheile la birou la dispozitia tuturor colegilor? Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  112. buna seara, cum de este posibil act aditional cu modificarea contractului de munca de la 8 ore la 4 ore pe zi si modificarea salarilui de la 700 ron la 350 ron ? dca nu semnam trebuia sa plec.eu iau 900 ron in mina.statu se poate pacali asa usor? asta nu este evaziune?mltumesc

    RăspundețiȘtergere
  113. Pentru anonima: doamna daca vor sa va faca rau, fiind gesionara puteti sa va treziti cu un maaare dosar penal pentru abuz de incredere, furt, delapidare, furt din gestiune... si cine mai stie cate, ca sa nu mai zic ca toate pierderile pot fi imputate, chiar daca nu le-ai sustras tu si nu esti vinovata. Eu zic sa pleci in conditii bune si sa iti asiguri viitorul, sa nu traiesti cu teama. Nu poti sti niciodata ce se poate intampla. Eu vorbesc puuur teoretic.

    RăspundețiȘtergere
  114. Pentru anonim 2: nu este evaziune, este o situatie "perfect" legala. Da, ti-a modificat salariul si numarul de ore lucrate. Se lucreaza de la 350 la 900 la negru. Asta este statul... impozitele aferente acestor salarii sunt aberant de mari si ca nu se dea afara in masa, se recurge la aceste metode prin care tot salariatul pierde cand va iesi la pensie. Din pacate este o moda trista. Si pana cand Guvernul nu va micsora impozitele pe salarii, toti vom trai aceeasi drama. Stiai ca un patron, la un salariu de 1.000 de lei pe cartea de munca mai plateste 730 de lei la stat? Ti se pare normal aceasta suma? Statul munceste cot la cot cu tine? Si atunci... toata lumea pierde. Este foarte trist. Succes!

    RăspundețiȘtergere
  115. buna ziua.am si eu o nelamurire.eu fost angajata la o firma la luna 11 anul 2008.Mi s-a operat in carnetul de munca la data de 01.02.2009 pana in data de 01.06.2010.De la aceasta data s-a schimbat firma,patronul fiind acelasi.Am semnat un contract cu noua firma,dar in carnetul de munca nu am din 07-1010 nu apare operat nimic,desi eu lucrez si in prezent la aceasta noua firma.cum pot sti daca am lucrat legal sau la negru?
    astept lamuriri.
    multumesc anticipat.
    o zi buna

    RăspundețiȘtergere
  116. In momentul de fata nu mai exista carnetul de munca. Toate datele sunt preluate de sistemul REVISAL, asa ca faptul ca nu apare in carnet nimic "lucrat" nu presupune si faptul ca nu sunteti angajata/declarata. Puteti incerca sa verificati la ITM stadiul in care figurati dvs, insa asta presupune si un control iminent la firmei respective. Cel mai ok ar fi sa discutati cu patronul, sa va arate extrasul din REVISAL si daca acest fapt nu se intampla, atunci puteti incerca la ITM.

    RăspundețiȘtergere
  117. Buna ziua.
    Ma numesc Neluta, si pe data de 17.10.2011 mi-am depus demisia din functie si am solititat mutarea pe alt post.Pana la data de astazi nu am primit nici un raspuns. Care este termenul legal pentru solutionarea cererii depuse?
    Multumesc frumos.

    RăspundețiȘtergere
  118. Buna ziua!
    D-na Av. mi-ati deschis drumul in cautarile mele si am gasit raspunsurile la ceea ce ma interesa pe mine si asta datorita comentariilor si raspunsurilor pe care dv.le-ati oferit tuturor persoanelor care v-au intrebat cate ceva.Multumesc foarte mult si sa va dea D-zeu sanatate.

    RăspundețiȘtergere
  119. Neluta nu exista niciun termen legal pentru solutionarea cererii tale. Sungurele termene de raspuns exista numai in raport cu organismele statului - autoritati/directii/ministere, samd. Angajatorul, persoana juridica, nu are niciun termen limita de solutionare, decat daca exista inserat in Regulamentul Intern, la capitolul privind Rezolvarea petitiilor interne.

    RăspundețiȘtergere
  120. Multumesc Claudia si ma bucur sa vad ca mai exista si oameni care au timp sa spuna si "multumesc". E mare lucru astazi! Multa sanatate si ganduri bune!

    RăspundețiȘtergere
  121. Va felicit pentru dorinta si promptitudinea cu care raspundeti intrebarilor oamenilor si pentru profesionalismul de care dati dovada! Citind acest blog am aflat multe lucruri care ma interesau!Multumim din suflet pentru timpul acordat! Toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
  122. Buna seara
    Lucrez la o scoala pe functia de administrator financiar cu o jumatate de norma avand si atributii de contabil sef. Vreau sa imi dau demisia din aceasta functie, in contarctul de munca sunt trecute 20 de zile lucratoare . Sefa institutiei imi spune ca trebuie sa stau in preaviz 45 de zile ptr. ca am functie de conducere. Dumneavoastra ce ma sfatuiti, ce trebuie sa fac.
    Va multumesc

    RăspundețiȘtergere
  123. Buna seara.

    Sunt angajat de aproximaiv 2 luni la o firma privata cu contract de munca pe perioada nedeterminata. Din ce cunosc, conf. legistaltiei primele 90 zile sunt considerate perioada de proba si firma poate sa te instinteze in aceasta perioada, inclusiv in a 89-a zi printr-o hartie fara nici o explicate sau cu explicatii de genu ca nu corespunzi postului, pe scurt ca "nu ai trecut perioada de proba". Atunci contractu se incheie fiind in perioada de proba. Corectati-ma daca ma insel. Intrebarea mea este, aceasta chestiune este reciproca ? pot sa ii informez la randul meu printr-o notificare ca nu imi convine situatia, jobu-ul si implicit doresc sa intrerup colaborarea? In aceasta situatie, pot sa plec a doua zi dupa instintare fara sa stau in preaviz ? ( fiind oficial conf. legislatiei in perioada de proba). Eu asta imi doresc, as vrea sa stiu daca e posbil si legal.

    Va multumesc anticipat pentru Raspuns !

    Dan

    RăspundețiȘtergere
  124. Anonim: Preavizul pentru functiile de conducere este de 45 de zile. Ceea ce te-a informat colega ta este corect si legal.

    Dan: sunt doua chestiuni de lamurit. In primul rand spui tu ca intr-un contract de munca nedeterminat primele 90 de zile sunt preaviz, caci asa spune legea. Ei bine partial gresesti. Perioada de proba nu este obligatorie, prin urmare atata vreme cat in contractul tau de munca nu este specificat precis "proba" atunci cele 90 de zile nu exista. Astfel ca, da, asa este, in perioada de proba poti plecat tu sau poti fi dat afara fara preaviz, prin urmare daca in contractul tau de munca este prevazuta perioada de proba raspunsul meu este da. Pentru orice alte situatii plecarea din job sau concedierea presupun respectarea prevederilor legale privind preaviz, drept de optiune, cercetare disciplinara (unde este cazul) samd.

    RăspundețiȘtergere
  125. Stimată Doamnă avocat,

    Sunt fostul director de şcoală. Vă mulţumesc frumos pentru ajutor, de azi nu mai sunt director. Vă mulţumesc frumos pentru ajutor, a fost realmente de folos.

    An Nou fericit!
    Cu respect,

    RăspundețiȘtergere
  126. Baltazar
    Sunt cu demisia in mana, ca sa spun asa si, citind acest articol cat si sfaturile/respunsurile dv. la intrebari, stiu si eu cum sa purced la demisionare fara a fi dus in eroare de angajator.
    Va multumesc enorm pentru munca dv. Dumnezeu sa va binecuvinteze.

    RăspundețiȘtergere
  127. Buna ziua Dna Avocat
    Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea intrebare: In ce modalitate se consfinteste acordul Angajatorului de a renunta la o parte din previz? Inteleg ca eu trebuie sa respect termenul insa daca Angajatorul decide in perioada de preaviz ca nu mai este cazul sa stau toate zilele in ce modalitate se consfinteste acest lucru?
    Va multumesc anticipat

    RăspundețiȘtergere
  128. @ Alexandra: daca este acord, atunci contractul tau de munca va fi desfacut prin acordul partilor si nu prin demisie.

    RăspundețiȘtergere
  129. buna seara!am o problema din care nu mai stiu cum sa ies si va rog frumos sa imi raspundeti. mi-am dat recent demisia,eu am vrut sa imi respect perioada de preaviz dar sefa mea a facut mare scandal, amenintand si la adresa mea si a prietenului meu care nu are nicio legatura cu ea,m-a jicnit si mi-a spus ca nu mai am ce cauta la sediu decat cand ma suna ea sa semnez actele si din aceste motive nu am mai fost la firma sa fac zilele de preaviz (am vorbit cu contabila si i-am spus de ce nu mai pot sa merg la munca)iar acum am primit o notificare de la un avocat ca s-a intocmit o comisie de disciplina si ca trebuie sa ma prezint la sediul firmei sa ma apar, motivul fiind nerespectarea preavizului cu ocazia depunerii demisiei si ca fapta mea poate constitui abatere disciplinara conform art.61 litera A din codul muncii.am fost la ITM si nu am rezolvat nimic,deci intrebarile mele sunt:1-daca angajatii nu au bani pentru avocati,nu exista nimeni si nici o lege care sa ii apere de astfel de angajatori? 2-doar aceasta notificare trebuia sa primesc? 3-ce mi se poate intampla daca nu ma prezint? pentru ca oricum comisia va fi alcatuita din persoane apropiate sefei si nu stiu ce as rezolva daca merg 4-cine stabileste aceasta comisie?nu ar trebui sa fie si cineva din exterior? va rog sa imi dati un sfat care ar fi calea cea mai buna pe care sa o aleg pentru ca nu vreau sa am probleme ci sa ma lase in pace si nici sa o mai vad si cu atat mai putin sa mai am de a face cu ea. multumesc anticipat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 1. angajarea unui avocat este optionala, prin urmare nu este musai sa te prezinti cu avocat la cercetarea disciplinara, important este sa ai avocat cand te vei judeca cu ei. 2. nu sunt in masura sa spun ce trebuia sa primesti, voi stiti ce s-a intamplat acolo si de ce ai ajuns la concluzia ca nu este necesar preavizul, situatia asta se intampla atunci cand mizam pe vorbe si pe buna credinta, din pacate. 3. ti se poate desface contractul de munca indisciplinar pentru nerespectarea obligatiei tale privind preavizul (de aceea zic mereu sa nu plecati fara sa respectati preavizul, ca uite la ce se ajunge) 4. comisia este stabilita de firma, pentru ca ea este angajatorul si prin urmare are toate drepturile sa actioneze in caz de abatere (cum din pacate apare astazi situatia ta) Nu exista nicio obligatie "de exterior" si nicio lege nu poate impune asa ceva. Eu nu pot sa dau sfaturi, intrucat nu cunosc suficiente detalii, insa este bine sa te prezinti la acea comisie, sa iti formulezi apararile impotriva acuzatiilor ce ti se aduc si sa soliciti inchiderea contractului de munca prin acordul partilor, in cadrul comisiei, apoi, daca nu esti multumita de rezultat, dupa ce primesti decizia de desfacerea a CIM, te poti judeca cu ei. Succes!

      Ștergere
  130. buna ziua,am lucrat la o firma de transport 1 an si jumate ,timp in care am luat doar bani la negru,si salariul cu care eram incadrat nu l am luat deloc adica nu am semnat niciodata un stat de plata.acum firma m a pus pe liber!!cum pot sa mi recuperez salariile neincasate?multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In primul rand, banii "la negru" in ce baza contractuala i-ai luat? Pentru ca firma poate dovedi ca aceste sume au fost incasate de tine, prin diverse acte contabile si exista riscul sa trebuiasca sa restitui diferentele incasate intre cat ai luat si cat trebuia sa iei conform contract de munca. Deci, in ce baza contractuala/intelegere spui tu ca ai primit "la negru"? Asta ca sa putem discuta ce optiuni ai vis-a-vis de intrebarea ta.

      Ștergere
  131. Buna ziua, am o intrebare referitor la clauze contractuale.Monentan lucrez ca si bucatar la un restaurant, si am primit o oferta din alta parte unde as acepta cu multa usurinta, doar ca as avea un contract de munca pe 2 ani, si mi sa spus ca in decurs de 2 ani, nu pot parasi locul de munca deoarece as plati scolarizarea. Am cerut date referitoare la contractul de munca, dar am primit un raspuns evaziv, in perioada aceasta de 2 ani, e posibil sa plec, poate chiar si in strainatate, eu as fi obligat sa platesc scolarizarea daca renunt in perioada aceasta, sau se poate pleca cu o demisie si preaviz?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Noi nu putem discuta "pur teoretic". Bine este sa stii si tu concret care sunt clauzele viitorului tau contract si abia dupa aceea sa discutam, ca noi nu dam opinie pe ceva nesigur sau abstract. Insa, daca este asa cum spui tu si cu clauza de scolarizare, atunci sigur ca daca pleci vei putea plati daunele stabilite in contract in caz de reziliere prematura.

      Ștergere
  132. Buna seara, am o nelamurire legata de un contract de comodat pentru deschiderea unei Intreprinderi individuale, as dori sa fac acest contract cu sora mea a carei locuinta este uzufruct cu parintii.Ma intereseaza sa stiu pe ce perioada se face acest contract de comodat, si daca sora mea ar trebui sa plateasca taxe, impozite in urma incheierii contractului.Am vazut un exemplar de contract de comodat unde era trecut ca durata contractului ( comodatului) perioada nedeterminata. As avea nevoie de anexe sau declaratii din partea parintilor referitor la acel uzufruct?
    Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nelamurirea ta nu este scrisa in rubrica potrivita. Si data viitoare am sa te rog sa respecti regulamentul blogului. Acum, contractul de comodat nu este pe o perioada, poate fi pe 1 an, 2, 5, 100 sau pe viata. Fiind un contract cu titlu gratuit, nu se declara si sora ta nici nu are ce impozite sa plateasca. Cat cu uzufructul, asta n-am inteles: esti sau nu proprietarul? Pentru ca numai proprietarul dispune. Uzufructul este o chirie. Sa inteleg ca voi stati cu chirie si vrei sa comodatezi? Asa ceva nu se poate fara acordul proprietarului.

      Ștergere
  133. Buna ziua, ma numesc Nicoleta, si am cateva intrebari/nelamuriri pe care va rog sa mi-le explicati/lamuriti dumneavoastra daca se poate.
    Sunt pensionara din sistemul militar.
    Intrebarile/nelamuririle sunt:
    - este normal sa primesc talonul cu pensia scazuta dar sa nu am noua decizie primita (am intrebat la Casa de pensii si mi-au raspuns:"intrebati la Posta"), am intrebat si la Posta si mi-au spus sa intreb la Casa de pensii nr.mandatului cu care au trimis Demisia, am "obosit" si am sa astept pana in luna februarie, la data de pensie 15) ?
    - daca in perioada 23.04.1984-11.09.1985 meseria PRESATOR MAGNETI (051600) a fost incadrata in conditii de munca?
    - sau in: 1985-1987 (am fost eleva - scoala militara), vreau sa stiu la stabilirea punctajului lunar se utilizeaza salariul mediu sau brut/net pe economie, dupa caz, din perioada respectiva (art.9 alin.2/Ordonanta de urgenta nr.1/2011), in ultima decizie (care nu mai este valabila) am trecut salariul mediu net, de ce net si nu brut?

    Nu stiu daca veti intelege intrebarile/nelamuririle mele dar totusi eu trag sperante ca ma veti lumina.
    Multumesc anticipat si astept cu nerabdare raspunsul dumneavoastra.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nicoleta, pe de o parte nu am inteles nelamuririle tale, pe de alta parte ceea ce ma intrebi presupune studierea dosarului tau de pensie, sa vad si eu ce s-a intamplat acolo. Prin urmare mi-e imposibil sa te sfatuiesc atata vreme cat nu am consultat "pacientul". Daca esti din Bucuresti, te pot programa la o consultanta si vorbim pe fapte.

      Ștergere
  134. buna ziua

    am lucrat 3 luni la un magazin cu contract de munca si toate cele.contractul a fost pe 3 luni si a expirat de pe 17 ianuarie. inca astept salariul pe luna decembrie si ianuarie. Doresc sa va intreb daca pot avea pretentii si la plata zilelor de concediu ramase( toate) si dupa cat timp pot depune o plangere la itm pentru neplata salariului.

    multumesc anticipat. Mihai P.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mihai, Conform codului muncii concediul se calculeaza la UN AN CALEDARISTIC. Calculul zilelor de odihna se face proportional cu perioada muncita de la inceputul anului, astfel impartind cele 21 de zile la 12 luni rezulta 1,75 zile concediu pentru fiecare luna, astfel ca tu pe 3 luni ai beneficia de 5 zile. Pretentia pentru concediu se naste atunci cand inceteaza contractul de munca iar plangerea la ITM nu te va ajuta cu nimic. Din cate stiu perioada generala de plata a salariilor este ziua de 25 a lunii (in cazul unei singure transe), astfel ca pentru decembrie de-abia de acum ar curge obligatia de plata. Pentru ianuarie luna urmatoare, pe 25, samd. Prin urmare inca nu s-a implint tot termenul, bine asta doar daca voi nu ati prevazut alte zile de plata a salariului. Oricum, solutia in caz de neplata nu este ITM (ITM este doar o autoritate care verifica contractele de munca si... cam atat) ci instanta de judecata. Asa ca ti-ar ramane sa te judeci cu firma pentru plata salariului.

      Ștergere
  135. Demisia depusa in timpul concediului fara plata, cerut de catre salariat, produce efecte de la data depunerii? sau de la data terminarii concediului fara plata.
    intreb acest lucru intrucat am fost pusa in situatia a care instanta a constatat nulitatea absoluta a deciziei de concediere in temeiul art 81(7) intrucat decizia a fost intocmita in timp ce salariatul se afla in concediu fara plata. salariatul a depus demisia in ziua in care s-a emis si decizia. demisia nu anuleaza cererea de concediu fara plata?
    Va multumesc. Cu stima.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Demisia nu poate produce efecte daca la momentul depunerii persoana se afla in concediu. Este o dispozitie legala in C.M. care refera faptul ca pe perioada concediilor nu se pot face concedieri, prin urmare nici demisii nu se pot primi in aceasta perioada (este o perioada de "suspendare" a CIM, ca sa ma exprim mai exemplificativ) si instanta a procedat corect. Prin urmare principiul se aplica si vice-versa.

      Ștergere
  136. Buna ziua,

    Am incheiat un act aditional la CIM pentru un avantaj ce consta in plata unei chirii (pot beneficia de acest drept pe o perioada de maxim 5 ani - au trecut 3, actul aditional a fost reinnoit in fiecare an odata cu contractul de inchiriere). Prin acesta nu pot avea initiativa incetarii CIM decat dupa 2 ani de la plata ultimei chirii, in caz contrar fiind nevoit sa restitui intreaga suma platita de catre firma. Consider ca, desi am semnat acest act aditional, care a venit ulterior semnarii contractului de inchiriere fara a fi instiintat in prealabil, nu este un mod legal de a ma tine legat de firma.
    In coditiile in care salariul nu imi permite efectiv sa ma mai descurc, nu consider ca parasirea firmei e initiativa mea, ci constrangerile finaciare.
    Precizez ca pe durata CIM firma a incalcat nenumarate articole din codul muncii, legate de plata orelor suplimentare, acordarea concediului legal, munca in timpul sarbatorilor legale, dar nu am acte care s-o dovedeasca, doar restul colegilor care m-ar putea sustine.

    Doresc sa imi inaintez demisia si as dori sa stiu daca dumneavostra, ca avocat, considerati ca firma are motive sa-si doreasca recuperarea banilor in instanta si care credeti ca ar fi sansele lor de castig.

    Va multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu este in opinia ta astazi un mod legal, dar vreme de 3 ani ai fost de acord cu el... interesant! Si sa mai spun ceva: demisia, oricare ar fi motivul ei, tot demisie se numeste. (ca nu iti ajung banii, ca te cearta seful, ca nu iti place colectivul, ca ai gasit mai bun, toate sunt motive care nu conteaza in fapt!) Eu nu pot sa consider ce nevoi are firma, nu pot aprecia eu in numele nimanui. Insa pot spune ca va avea tot dreptul din lume sa isi poata recupera aceste sume, daca va dori, vreme de 3 ani, cat exista dreptul de prescriptie materiala. Decizia iti apartine si tie si firmei!

      Ștergere
  137. Buna seara,


    Am semnat, dupa vara anului 2011, un contract de munca pe o perioada nedeterminata. In contract scrie ca: "perioada de preaviz in cadrul concedierii este de 15 zile lucratoare, conform Legii nr. 53/2003."

    Seful imi spune ca nu am voie sa-mi dau demisia decat dupa 5 ani.

    Este adevarat ce spune el?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai depinde ce mai scria in contract... Are vreo clauza de confidentialitate, de neconcurenta... de ucenicie la locul de munca, etc? Doar in anumite situatii este obligatorie ramanerea in job o anumita perioada si aceste situatii trebuiesc obligatoriu inscrise in contractul de munca si mai mult, trebuiesc si remunerate prin sporuri, conform legii. Altfel nu, este o aberatie ce spune seful tau.

      Ștergere
  138. buna seara am un angajat de 2 ani acum o luna de zile a plecat la Bucuresti sa se opereze de glanda tiroida tin expres sa va spun ca de cand a plecat la bucuresti nu a dat un telefon un sms nimic, a venit pe data de 4 mai cu un concediu medical pana in data de 10-05 si de atunci nu a a mai dat nici un semn de viata nimicnu a venit la munca nu raspunde la telefon. Va rog frumos sa imi spuneti si mie ce trebuie sa fac cat trebuie sa il mai astept, cand il pot concedia sau dati-mi si mie o solutie ca nu mai stiu ce sa fac
    VA MULTUMESC FRUMOS ANTICIPAT

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Incepi procedura de demitere. Ii faci o scrisoare cu confirmare de primire, prin care ii soliciti sa se prezinte la locul de munca, avand in vedere ca medicalul i-a luat sfarsit in 10.05. si nu se justifica lipsa lui de la post, in caz contrar urmand a se incepe procedura de concediere pentru absente nemotivate.
      Ii dai 3 zile lucratoare la dispozitie sa vina la post (sau cate vrei tu, 5, 10, 15, etc) de la data primirii scrisorii si daca nu vine, urmezi procedura. Referat, comisie de disciplina, convocare, audiere, emitere decizie desfacere CIM.

      Ștergere
    2. Buna ziua!
      Sunt medic specialist intr-un spital de stat si vreau sa-mi dau demisia pentru ca am ramas putini medici si ne revin foarte multe garzi......si nu mai rezist fizic.Vroiam sa va intreb daca in perioada de preaviz sunt obligata sa le fac garzi, si daca da sunt obligata sa la fac la fel multe ca si pana acum?

      Ștergere
    3. Perioada de preaviz presupune aceeasi fisa a postului si aceleasi obligatii pe care le aveai daca erai salariat. Daca erai data afara, atunci ti se reducea la 50% perioada de munca in unitate, acum insa, pe demisie esti tinuta sa respecti acelasi program de munca ca cel prevazut in CIM sau CCM.

      Ștergere
  139. mentionez ca mie mi-a dat angajatorul deja o decizie cf careia incepand cu data de 06.08.2012 contractul individual de munca inceteaza in temeiul art 55 litera "b" din codul muncii. si ca prevederile prezentei decizii vor fi duse la indeplinire de conducerea societatii.decizia este semnata de reprezentatntul legal si are stampila societatii si de catre mine. Va multumesc inca o data.

    RăspundețiȘtergere
  140. BUna ziua.
    As dori sa primesc si eu o indrumare, pentru ca nu stiu ce sa fac si nici persoanele abilitate nu fac decat sa pluteasca in ceata.
    Lucrez de 9 luni intr-o biblioteca si din octombrie vreau ori sa plec in concediu fara plata ori prin demisie, pentru ca sunt masterand in anul 2 si nimeni nu ma intelege, sa ma invoiasca, sa mi clarifice situatia.
    Am facut o cerere pentru primar, sa mi acorde fara plata 90 de zile lucratoare. Atat am nevoie pentru a intra si in sesiunea de iarna. Nimeni nu stie daca personalul contractual poate lua si cate zile calendaristice sau lucratoare. Cica legea nu spune nimic. Azi nu e primarul, deci n a vrut doamna sa mi inregistreze cererea. Angajatii de la personal ma indruma sa nu depun demisie, ca se enerveaza primarul. Si ma scot cu disciplinar! Auzi! NIci concediu nu o sa pot lua, ca primarul nu ma are la inima, nici demisie?! Ce fel de demisie e aceea cu "la zi"? NU stiu ce baiguia dna de la personal... ca pot sa plec a doua zi de cand am depus hartia. NU Stiu ce sa scriu intr-o astfel de hartie, dar nu trebuie sa scriu demisie, cica. Suspendare? Eu vreau demisie, stau 20 de zile in preaviz si sa-mi dea pace. NU??? Cum pot fi si eu multumita si linistita?? Tin mai mult la facultate decat la acest job, unde sunt platita pe studii medii...! LA facultate mi se cere prezenta, la munca iar prezenta... NU stiu cum si ce sa fac... HElp me si thanks!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca ei nu doresc sa o inregistreze, o poti trimite cu posta, cu confirmare de primire. Conform codului muncii ai dreptul la 30 de zile fara plata/an sau, ca exceptie 90 de zile pentru studii, atasand la cerere dovada studiilor - adeverinta de studii. Demisia la zi este cea prin acordul partilor prin care contractul se inceteaza fara alte obligatii de preaviz. Suparat sau nesuparat, daca vrei sa demisionezi este dreptul tau si ei sunt obligati sa o ia in consideratie sub sanctiuni drastice din partea ITM. Tu alegi ce ai de facut. Legal ai putea beneficia de 30 de zile de CFS, sau de demisie. Extensia de pana la 90 de zile se poate acorda, motivat, numai pe baza dovezii de studii.

      Ștergere
  141. Buna ziua! In primul rand, doresc sa va spun ca acest articol este foarte, foarte BUN!!! Imi cer scuze ca vin cu aceeasi problema, insa sunt in perioada de proba (90 de zile), respectiv in a 40-a zi. Doresc sa-mi dau demisia, dar sa imi respect perioada de preaviz. Exista posibilitatea ca angajatorul daca imi gaseste un inlocuitor sa ma oblige sa nu imi termin perioada de preaviz? Si inca ceva, voi fi platita pentru aceste 20 zile de preaviz? Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da! Pe perioada de proba preavizul nu este obligatoriu, oricine poate renunta la el. Plata o primesti numai daca muncesti si proportional cu timpul lucrat in preaviz. Corect, nu?

      Ștergere
  142. Buna ziua ! As dori si eu o lamurire daca puteti sa ma ajutati .Este posibil sa se actioneze in istanta cu 2 procese ,chiar daca in proces se cere acelasi lucru ?In primul s-a sctionat in istanta cu un grup ,dar termenul este foarte mare ,iar al doilea proces este individual !V multumesc !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Identitatea de obiect, parti si cauza nu se poate judeca in mai multe dosare, pentru asta exista exceptia litispendentei, prevazuta de art. 163 C.pr.civ.! Deci din ce spui tu, este probabil sa fie admisa aceasta exceptie, daca o si invoca cineva, bineinteles! Instantele nu au de unde sa stie cate dosare sunt la fel pe rolul lor!

      Ștergere
  143. Va multumesc pentru articol! aceasta portita (lipsa sanctionarii nerespectarii preavizului) , desi in detrimentul angajatorului, ajuta angajatul care prinde un post pe studiile sale sa-si urmeze cariera in loc sa ramana pe un loc de munca nesatisfacator. Aici ma refer in principal la functiile de executie. La functiile de conducere nu cred ca se mai aplica atat de bine ce ati spus despre neefectuarea preavizului, deoarece de obicei firma chiar are de pierdut mai mult si poate cere daune interese. Cu alte cuvinte, este cel mai bine sa se stea in preaviz in ambele tipuri de posturi, dar in special in cel de conducere deoarece riscati sa va treziti cu un proces. Este o parere despre care cred ca ar trebui sa vorbiti.

    RăspundețiȘtergere
  144. Am intrat aici pur si simplu ca vreau sa imi dau demisia de la locul de munca, dar nu pentru intrebari sau alte nelamuriri. Am ramas insa cu doua mari semne de intrebare...De unde atata rabdare pentru DOAMNA avocat pentru ca sunteti o mare DOAMNA sa stati din timpul dumneavoastra liber sa raspundeti unor oameni care se repeta sau pur si simplu nu vor sa citeasca ce scrie mai sus. Ma foarte mir ca mai exista asemenea oameni in Romania si ca nu au fugit deja in alte tari mai bune. Dumnezeu sa va BINECUVANTEZE !!!

    RăspundețiȘtergere
  145. Buna ziua,am citit cu inters toate intrebarile,raspunsurile si comentariile postate,si doresc sa va spun ca sunteti de un mare ajutor pentru toti cei care muncesc in aceasta jungla numita piata muncii din Romania.Pentru mine a fost de mare ajutor toate informatiile postate.Va multumesc ca existati si va doresc sa continuati ceea ce faceti fiindca o faceti foarte bine.Cu admiratie si respect va multumesc inca odata.

    RăspundețiȘtergere
  146. Buna ziua,am citit cu inters toate intrebarile,raspunsurile si comentariile postate,si doresc sa va spun ca sunteti de un mare ajutor pentru toti cei care muncesc in aceasta jungla numita piata muncii din Romania.Pentru mine a fost de mare ajutor toate informatiile postate.Va multumesc ca existati si va doresc sa continuati ceea ce faceti fiindca o faceti foarte bine.Cu admiratie si respect va multumesc inca odata.

    RăspundețiȘtergere

AI O INTRABARE? ADRESEAZ-O AICI!
Reguli inainte sa ne scrii:
- Citeste cu atentie articolul
- Citeste Regulamentul Site-ului
- Nu folosi prescurtari sau abrevieri de genul mn, dak, adik, dc, etc
- Nu folosi litere mari si incearca sa adresezi o intrebare coerenta.
- Limiteaza-te la maxim 6 randuri, spatiul nu ne permite sa publicam povestile mai lungi si vor fi eliminate

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...