Noutati juridice

Al catelea citititor esti?

ITI PLACE? FII ALATURI DE NOI CU UN LIKE!

4 aprilie 2011

PUBLICITATEA AGRESIVA

De câte ori nu ai fost "bombardat" cu zeci de mail-uri ce conțineau publicitate la niște produse sau servicii pe care nu le-ai solicitat? De câte ori nu ai primit telefoane de la "n" societăți gata-gata sa-ti vândă și familia ca sa te facă interesat.De câte ori ai auzit: "dar mai avem un produs... merita încercat! Chiar nu va interesează?"  "Da... pai atunci sa va spunem ca firma noastră face și drege și asta... oferta e tentanta, haideți sa vorbim despre asta" "Nu vreți sa stabilim o întâlnire sa va prezentam oferta?" și... ferească-te Dumnezeu sa accepti, ca nu mai scapi! Serios... ești abonatul lor la telefoane și oferte. Nesolicitate, necomandate... NEDORITE.

De câte ori ai spus "Nu" și totuși, ai primit iar și iar aceleași telefoane, aceleași mail-uri cu vacante sublime care nu te interesează, aceleași oferte la x mașină de teren? De câte ori dimineața când stai liniștit la o cafea înaintea programului deschizi mail-ul și BUFF încă n-spe firme te anunță ca au pentru tine cea mai deosebita afacere, ca s-au infiintat de 1137 de ani (când tu nu ai auzit niciodată de ei) și fac a 1001 promoție "Special pentru tine"?

Ei bine da... aceste reclame sufocante, stresante (mai stresante decât cele de la băncile care te anunță ca ți-au emis noul scadențar de plata, sau noua factura de leasing și te somează sa o plătești cel târziu IERI) se numesc: PUBLICITATE AGRESIVA.

Ce trebuie sa știm?


Care sunt sancțiunile?

Ipoteza 1. - comert electronic



Prin Legea nr. 365 din 2002, privind comertul electronic, incalcarea prevederilor art. 6 (cel referitor la comunicarile comerciale) constituie contraventie, daca nu este savarsita in astfel de conditii incat, potrivit legii penale, sa constituie infractiune, si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 50.000, conform art. 22.

Condiția principala este aceea ca trebuie obținut anterior și explicit consimțământul destinatarului.
Art. 6 alin (1) din legea privind comerțul electronic spune ca
Efectuarea de comunicări comerciale prin posta electronica este interzisa, cu excepția cazului in care destinatarul și-a exprimat în prealabil consimțământul expres pentru a primi asemenea comunicări”.
Potrivit art. 7 alin (2) din Hotărârea guvernului 1308 din 2002, privind aplicarea Legii privind comerțul electronic, consimțământul poate fi obținut în orice forma și poate fi probat cu orice mijloc de proba. Sarcina probei revine furnizorului de servicii."

Cu alte cuvinte, dacă eu spun ca nu sunt abonat la un newsletter cu oferte comerciale, furnizorul trebuie sa dovedească faptul ca m-am abonat, dacă nu poate dovedi, atunci poate fi pasibil de amenda prevazuta in lege, având în vedere următoarele aspecte legale:

Cum putem sa reacționăm?
  • In conformitate cu prevederile art. 17, din Legea 365/2002, M, Autoritatea de reglementare în comunicații și tehnologia informației are competenta de a soluționa plângerile formulate de persoanele vătămate.
  • In conformitate cu prevederile art. 19, din Legea 365/2002, M, persoanele vătămate pot solicita instantei obligarea paratului la încetarea oricărei acțiuni sau abțineri contrare prevederilor prezentei legi, interzicerea reluării ei în viitor și obligarea paratului la despăgubiri pentru prejudiciul suferit.
 Știați de acest drept? Probabil ca nu.


Ipoteza 2. - apeluri telefonice.
Daca ne raportam la prevederile Legii nr. 506 din 2004, privind prelucrarea datelor cu caracter personal, nerespectarea prevederilor art. 12 constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000lei la 100.000 lei, iar pentru societatile comerciale cu o cifra de afaceri de peste 5.000.000 lei cu amenda in cuantum de pana la 2% din cifra de afaceri.

Ce spune art. 12?
Articolul 12 – Comunicările nesolicitate:
(1) Este interzisa efectuarea de comunicari comerciale prin utilizarea unor sisteme automate de apelare care nu necesita interventia unui operator uman, prin fax ori prin posta electronica, sau prin orice alta metoda care foloseste serviciile de comunicatii electronice destinate publicului, cu exceptia cazului in care abonatul vizat si-a exprimat in prealabil consimtamantul expres pentru a primi asemenea comunicari.

Cum procedam?
In acest caz, avand ca temei de drept Legea 506/2004, M, pentru situatia descrisa la art. 12, competenta de constatare si sanctionare revine institutiei Avocatul Poporului. Deci, formulati o plangere impotriva societatii care va agaseaza si o indreptati catre institutia indicata. 

Ce trebuie sa mai știm?
Termenul de prescripție pentru faptele ce fac obiectul Legii 365/2002, M, se împlinește la 1 an de la data la care ați luat cunostința despre agresiunea publicitara.


6 comentarii:

  1. Doamna Avocat, ma bucur ca existati! De mult timp cautam asa informatii si in sfarsit le-am gasit! Scurte, clar si la obiect sa stim si noi cei multi pe ce planeta suntem. V-asi fii recunoscator daca ati vorbi si despre contractele de munca. Am vazut ca ziceati ca urmeaza, eu abia le astept. Succes, Mircea Popescu

    RăspundețiȘtergere
  2. Si eu multumesc ca ma urmariti. Lucrez la acest material si il voi publica curand.

    RăspundețiȘtergere
  3. Posta nesolicitata se poate considera si ofertele comerciale de la diferite lanturi de magazine-mall-uri, supermarkt-uri ?Am primit oferte comerciale prin posta fizica pe care erau direct completate datele mele personale....Ce prevede legea in astfel de cazuri ?

    RăspundețiȘtergere
  4. Pentru Anonim: daca citesti cu atentie articolul ai sa vezi ca legea se refera numai la posta electronica :) pentru restul inca nu exista nimic.

    RăspundețiȘtergere
  5. Referitor la art 12 alin 1. acesta prevede ca: Este interzisa efectuarea de comunicari comerciale prin utilizarea unor sisteme automate de apelare care nu necesita interventia unui operator uman.
    Eu prin sisteme automate inteleg programe care apeleaza si tu vei asculta mesajul inregistrat.
    Intrebarea mea este : daca ma suna un agent comercial si imi comunica personal ofertele, aceasta fapta intra sub incidenta acestui text de lege?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acest fapt nu este specificat de legea referita, insa nici nu este interzis, deci unii ar putea considera ca se aplica, altii nu. Eu sunt de parere ca mai intai de toate trebuie sa stabilim cine si de ce suna. De exemplu: poate in trecut, fara sa vrei sau fara sa stii, completand un formular de card de fidelitate sau eu stiu... participasei la o tombola, ai bifat niste casute pe acolo? Atunci este evident ca vei fi considerat "abonat".

      Ștergere

AI O INTRABARE? ADRESEAZ-O AICI!
Reguli inainte sa ne scrii:
- Citeste cu atentie articolul
- Citeste Regulamentul Site-ului
- Nu folosi prescurtari sau abrevieri de genul mn, dak, adik, dc, etc
- Nu folosi litere mari si incearca sa adresezi o intrebare coerenta.
- Limiteaza-te la maxim 6 randuri, spatiul nu ne permite sa publicam povestile mai lungi si vor fi eliminate

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...