Noutati juridice

Al catelea citititor esti?

ITI PLACE? FII ALATURI DE NOI CU UN LIKE!

27 mai 2011

APROBAREA TACITA. OBLIGATIA DE EMITERE A AUTORIZATIEI. ORDONANTA DE URGENTA 27/2003, M.

Deoarece sunt multi dintre noi care au periodic probleme cu obtinerea de autorizatii, certificate sau alte documente necesare de la autoritatile publice, am sa scriu azi un articol pe gustul acestora dintre noi, cat si spre disperarea autoritatilor statului care se pot pune in fata faptului implinit chiar si fara voia lor.

Cati dintre voi nu ati depus, macar o data, o cerere pentru obtinerea unei autorizatii de construire, de exemplu si, dupa zeci de mii de drumuri la dosar, ati asteptat si asteptat sa vi se emita autorizatia si ei nimic? Si daca va duceati inapoi la ei va mai cereau si pe mama si pe tata? Si in final sa va spuna "intelept" - "s-a rezolvat. Nu se poate!". Nu se poate pentru ca nu vor ei, pentru ca au avut timp suficient sa discute cu alti interesati, sa inteleaga ca de ce sa-ti dea tie cand tu esti un oarecare si altul ar insemna mai mult pentru ei, domnii functionari publici cu creion in mana. Vi se pare cunoscut tiparul? Daaaa... Pentru voi cei pățiți, sau cei care veti fi pățiți va scriu astazi despre ceva ce functioneaza in folosul vostru. Si de care sunt sigura ca nu ati auzit, desi este obligatoriu (din 2003) sa existe pe toate site-urile administratiei statului aceasta prevedere. Ceva despre care nu se vrea sa se auda sau sa se stie prea multe, pentru ca le dati peste cap combinatiile. Suna bine? Sa vorbim despre OG 27/2003 privind procedura aprobarii tacite.

Ce este aprobarea tacita? La ce foloseste? 
Ce presupune?

Procedura aprobarii tacite este o modalitate alternativa de emitere sau reinnoire a autorizatiilor de catre autoritatile administratiei publice.

Dispozitiile OG 27/2003 se aplica fie in cazul emiterii autorizatiilor, fie in cazul reinnoirii autorizatiilor.
Prin autorizatie se va intelege actul administrativ emis de autoritatile administratiei publice prin care se permite solicitantului desfasurarea unei anumite activitati, prestarea unui serviciu sau exercitarea unei profesii; notiunea de autorizatie include si avizele, licentele, permisele, aprobarile sau alte asemenea acte administrative, cu exceptia celor emise in domeniul activitatilor nucleare, a celor care privesc regimul armelor de foc, munitiilor si explozibililor, regimul drogurilor si precursorilor, precum si a autorizatiilor din domeniul sigurantei nationale. (art. 2 si art. 3 din OUG 27/2003)

Cum poti beneficia de prevederile OUG 27/2003?

  • in conditiile art. 6, din OUG 27/2003, autorizatia se considera acordata sau, dupa caz, reinnoita daca autoritatea administratiei publice nu raspunde solicitantului in termenul prevazut de lege pentru emiterea sau reinnoirea respectivei autorizatii.
  • termenul prevazut de lege este cel stipulat in legile speciale care nasc obligatia autorizarii, iar unde aceste legi speciale nu dispun, termenul legal va fi de 30 de zile de la data formularii cererii (precum dispune Legea 554/2004, privind contenciosul administrativ)
  • la momentul formularii cererii de autorizare, solicitantul (dvs) aveti obligatia sa depuneti documentatia in baza careia doriti sa vi se elibereze autorizatia.
  • In cazul in care constata o neregularitate a documentatiei depuse, autoritatea administratiei publice va notifica acest fapt solicitantului autorizatiei cu cel putin 10 zile inainte de expirarea termenului prevazut de lege pentru emiterea respectivei autorizatii, daca acest termen este mai mare de 15 zile, sau cu cel putin 5 zile inainte de expirarea termenului prevazut de lege pentru emiterea autorizatiei, daca acest termen este mai mic de 15 zile.
Ce se intampla dupa implinirea termenului prevazut de legea speciala, sau dupa cele 30 de zile de la depunerea cererii?
  • Art. 7, din OUG 27/2003, explica foarte clar: "dupa expirarea termenului stabilit de lege pentru emiterea autorizatiei si in lipsa unei comunicari scrise din partea autoritatii administratiei publice, solicitantul poate desfasura activitatea, presta serviciul sau exercita profesia pentru care s-a solicitat autorizarea"
  • Pentru obtinerea documentului oficial prin care se permite desfasurarea activitatii, prestarea serviciului sau exercitarea profesiei, solicitantul se poate adresa autoritatii in cauza sau direct instantei judecatoresti.
  • in cazul in care autoritatea refuza eliberarea documentului sau nu raspunde la cererea dvs privind aprobarea tacita va puteti adresa instantelor de judecata - contencios administrativ. Cererea se judeca de urgenta, in maxim 30 de zile de la inregistrare.

Ce trebuie sa mai stiti?
  • Actiunea indreptata impotriva autoritatii publice care nu raspunde sau care refuza sa aplice prevederile OG 27/2003, M se adreseaza instantei competente - respectiv Tribunalulului de circumscriptie - Sectia Contencios Administrativ.
  • Impotriva autoritatii publice se poate formula si cerere de plata a despagubirilor datorate in urma prejudiciilor ce v-au fost produse prin lipsa acestui document.
  • in cazul in care autoritatea nu pune in aplicare decizia instantei de judecata, fapta savarsita are caracter disciplinar si poate merge pana la concurenta penala de care se va face vinovat functionarul public care avea aceasta sarcina - respectiv conducatorul autoritatii publice.

2 comentarii:

  1. chiar astazi am fost la sect. 3 (parfumului) sa vad in ce stadiu se afla dosarul meu pentru o autorizatie de terminare a lucrarilor si mi sa spus verde in fata ca nu sa aprobat si nici nu se va aproba incurand iar la intrebarea in legatura cu termenul de 30 zile mi sa spus ca legea aceea nu este pt. toata lumea, eu ce sa mai zic ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu zic sa faci repede actiune in aporbare tacita si sa te judeci cu ei.

      Ștergere

AI O INTRABARE? ADRESEAZ-O AICI!
Reguli inainte sa ne scrii:
- Citeste cu atentie articolul
- Citeste Regulamentul Site-ului
- Nu folosi prescurtari sau abrevieri de genul mn, dak, adik, dc, etc
- Nu folosi litere mari si incearca sa adresezi o intrebare coerenta.
- Limiteaza-te la maxim 6 randuri, spatiul nu ne permite sa publicam povestile mai lungi si vor fi eliminate

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...