Se apropie vacanta, miroase a nisip cald, a apa sarata sau a conuri de brad. Oriunde iti este destinatia de relaxare de anul acesta trebuie sa stii ca inainte de toate trebuie sa iti soliciti si sa ti se aprobe plecarea in concediul de odihna.
Pentru ca e pragul sezonului de vacanta m-am gandit sa vorbesc azi despre drepturile si obligatiile tale si ale angajatorului tau in materia concediilor si a altor zile libere prevazute de lege.
1. CONCEDIUL DE ODIHNA
Concediul de odihna este vacanta noastra de la munca. Conform prevederilor din Codul muncii (adoptat prin Legea nr.53/2003, cu modificările şi completările ulterioare), astfel cum acest act normativ a fost recent modificat şi completat Legea nr. 40/2011, în vigoare de la 30 aprilie a.c. durata acestuia este de minim 20 de zile calendaristice.
Ce trebuie sa stim despre concediul de odihna?
- este obligatoriu pentru toti salariatii
- durata minima nu poate fi mai mica de 20 de zile calendariste la un an de munca efectiva
- in cazul in care nu lucrezi de un an la firma X, atunci procentul de concediu se calculeaza proprortional cu numarul zilelor lucrate
- nu poti renunta la dreptul tau de concediu de odihna
- angajatorul este obligat sa te trimita in concediu in anul in care s-a acordat, nu sunt permise acumularile de zile de concediu ramase neefectuate decat in cazuri expres prevazute de lege si contractele colective
- compensarea concediului neefectuat in bani nu este posibila decat daca se inceteaza raporturile de munca
- programarile de concediu se fac anual, prin grija angajatorului, pana la fiecare sfarsit de an pentru anul ce urmeaza (astfel sa stii si tu cu minim 6-8 luni inainte unde vrei sa te relaxezi)
- mai trebuie sa stii ca este obligatoriu sa efectuezi minim 10 zile de concediu neintrerupt intr-un an, in conditiile in care cererea de concediu a fost fractionata.
- pentru perioada de concediu vei beneficia de o indemnizatie de concediu, care nu poate fi mai mica decat cat primeai tu la serviciu in mod normal pentru perioada respectiva (salariul de baza, sporuri, indemnizatii, etc cu caracter permanent)
- Indemnizaţia de concediu de odihnă reprezintă media zilnică a acestor drepturi salariale din ultimele 3 luni anterioare celei în care este efectuat concediul, multiplicată cu numărul de zile de concediu.
- Indemnizatia de concediu de odihna trebuie achitata tie cu minim 5 zile lucratoare inaine de plecarea ta efectiva in concediu.
- Concediul poate fi intrerupt, adica poti sa fii chemat la munca, insa numai pentru motive de forta majora, sau situatii deosebite care necesita neaparat prezenta ta la post.
2. ALTE TIPURI DE CONCEDIU SAU ZILE LIBERE PLATITE
Legislatia muncii mai prevede si alte categorii de concedii sau zile libere platite, precum ar fi:
2.1. SITUATII FAMILIALE DEOSEBITE
a) casatoria salariatului - 5 zile;
b) casatoria unui copil - 2 zile;
c) nasterea unui copil - 5 zile + 10 zile daca a urmat un curs de puericultura;
d) decesul sotului, copilului, parintilor, socrilor - 3 zile;
e) decesul bunicilor, fratilor, surorilor - 1 zi;
f) donatorii de sange - conform legii;
g) la schimbarea locului de munca in cadrul aceleiasi unitati, cu mutarea domiciliului in alta localitate - 5 zile.
Ce trebuie sa stii pentru a putea beneficia de aceste zile:
- cererea pentru acordarea zilelor libere pentru situatii familiale deosebite trebuie insotita de dovada imprejurarii respective: certificatul de casatorie, de nastere, de deces, samd.
- avand in vedere ca uneori nu le detii pe toate la momentul formularii, ai obligatia sa le aduci angajatorului, in copie, in zilele imediat urmatoare ce coincid cu revenirea ta la serviciu. Durata in care poti depune aceste documente este stabilita fie prin Regulamentul Interior, fie prin Contractul tau de munca, fie prin Contractul Colectiv. Uneori practica este sa le prezinti in 5 zile de la reintoarcere, dar nu mai mult de 15 zile de la ziua respectiva. Te sfatuiesc sa intrebi angajatorul pana cand i le poti pune la dispozitie, in copie, asta ca sa nu te trezesti ca ti-au fost fie luate din concediul de odihna (fapt care este ilegal) fie au fost trecute ca si concediu fara plata.
2.2. ZILELE LIBERE LA NIVEL NATIONAL
Sărbătorile legale cu zile libere:
- 1 şi 2 ianuarie
- prima şi a doua zi de Paşte
- 1 mai
- prima şi a doua zi de Rusalii
- 15 august, Sfânta Marie Mare
- 1 decembrie, Ziua Naţională
- prima şi a doua zi de Crăciun.
Desi s-a vehiculat muuult si am tot fost intrebata ce se intampla cu 24 ianuarie - ziua Unirii Principatelor Romane, va anunt ca inca nu este oficial zi libera. In fiecare an se discuta, insa nu s-a aprobat nimic in legatura cu aceasta zi. Asa ca osul la munca, romane!
Ce trebuie sa stii?
- Toate aceste zile sunt reglementate prin lege si sunt obligatorii la nivel national.
- In conditiile in care nu se pot efectua, in majoritatea cazurilor pentru ca lucrezi in ture, sau serviciul tau presupune foc continuu, aceste zile sunt remunerate precum orele suplimentare - cu 100% spor la salariu.
- Exista posibilitatea sa iti fie acordate si ulterior iesirii tale din tura, intr-o perioada de 30-60 de zile dupa eveniment. In situatia in care iti sunt reprogramate, sporul despre care am vorbit mai sus nu se mai aplica.
2.3. CONCEDIILE FARA PLATA, PENTRU STUDII PERSONALE
Concediul fara plata este o alta modalitate de vacanta lucratoare, insa... asa cum spune si titlul, pe aceasta perioada nu beneficiezi de salariu.
Pentru ce se acorda si cat dureaza?
- Concediul fara plata este adesea utilizat pentru finalizarea studiilor, examenelor de licenta, bacalaureat, etc, pe care le are salariatul in numele sau propriu.
- Durata concediului fara plata nu poate fi mai mare de 30 de zile calendaristice intr-un an intreg.
- Concediul fara plata pentru studiile personale ale salariatului poate fi respins de angajator. Deci, nu este obligatoriu sa fie acceptat.
- Cererea de acordare a acestui tip de concediu fara plata se va face si depune cu cel putin o luna de zile inainte de inceperea pregatirii pentru care se solicita, si se va indica perioada de incepere si calendarul examenelor, cursurilor, etc., numele institutiei de invatamant unde se realizeaza activitatea educationala, perioada de sfarsit a acestei activitati.
2.4. CONCEDIUL PENTRU FORMARE PROFESIONALA
- Conform noilor reglementari, majoritatea functiilor si calificarilor trebuiesc periodic innoite, prin asa denumitul program de "pregatire profesionala continua"
- Angajatorul are, in anumite functii ale salariatului, obligatia de a asigura participarea salariatului la aceste stagii de formare profesionala continua.
- In conditiile in care acestea sunt obligatorii, conform statutelor diverselor profesii (medici, juristi, contabili, economisti, etc) durata si costul acestora trebuie sa fie suportate de angajator, in limita a 10 zile lucratoare sau pana la 80 de ore efective.
- Pe perioada concediului pentru formare profesionala salariatul va beneficia in mod normal de salariile si sporurile cuvenite la locul de munca, chiar daca nu se prezinta in mod efectiv.
- Concediul pentru formare profesionala periodica, sau ocazionala nu se poate deduce din zilele de concediu de odihna si nici nu poate fi transformat in concediu fara plata.
buna ziua,
RăspundețiȘtergeredoresc sa va intreb urmatorul lucru: daca sunt in CO imi pot da demisia?
multumesc. Alina
Pentru Alina: am raspuns pe larg la acest subiect in articolul privind demisia, cat si sectiunea de comentarii dedicata acestui subiect. Raspunsul este nu, insa pentru mai multe informatii te rog sa citesti capitolul "demisia".
RăspundețiȘtergereBuna ziua,
RăspundețiȘtergereAs dori sa va adresez o intrebare...
(mentionez ca lucrez in vanzari, sambata si duminica fiind ca niste zile lucratoare).
Pot sa-mi iau 4 zile de concediu (sambata, duminica, luni, marti) ? Este legal? Angajatorul imi spune ca nu poate sa puna concediu in weekend pentru ca trebuie sa fie liber, dar eu in codul muncii am citit altceva... daca se poate lucra in weekend, nu la fel se poate pune si concediu?
Multumesc mult,
Maria
Pentru Maria: in primul rand este nelegal ca lucrati sambata si duminica... si in al doilea rand zilele libere legale (sambata duminica) nu sunt zile de concediu. Ele nu se calculeaza in zilele de concediu. Nu cred ca ai citit tu nimic altceva in codul muncii pentru ca nicaieri nu scrie asta. In concluzie, patronul tau are dreptate. Nu iti poate pune concediu sambata si duminica.
RăspundețiȘtergereO angajata relativ noua, cu CIM din 10 mai 2011 cu 1/2 norma, doreste sa-si ia in august 5 zile CO.
RăspundețiȘtergereI-am spus ca ii aprob CO doar din bunavointa, dar cf. legii 5 zile putea pleca in CO abia dupa 6 luni lucrate, adica in noiembrie.
S-a interesat la toate cunostintele sale si mi-a spus ca trebue sa-i aprob CO cf legii, daca nu isi da demisia.
Tind sa prefer sa i-o accept.
M-ar ajuta f. mult un sfat.
Eu pot sa o concediez, daca nu isi da demisia?
Da. Ai dreptate, desi in lege se specifica clar ca, concediul se calculeaza in raport de un an lucrat. Eu nu stiu de 6 luni nimic, insa e adevarat ca pana intr-un numar de x luni salariatul nu isi poate cere concediu pentru lipsa vechimii. Daca vrea sa plece nu are de cat.
RăspundețiȘtergereIi poti explica ca in CM articolul ART. 145
(2) Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile, si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.
iar, in raport de dispozitiile art. ART. 148
(1) Efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale. Programarea se face pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator.
Prin urmare solutia e simpla, tu din bunavointa poti sa treci peste numarul de luni lucrate si peste obligativitatea programarii concediului conform CM, ceea ce poti sa-i si spui clar sa priceapa, ca nu este o obligatie a ta sa ii acorzi concediul daca nu detine vechimea unui an calendaristic, sau minim 6 luni, cum spui tu. (si sa fim seriosi, dar din mai si pana acum nu a totalizat nici 3 zile de concediu...)
Prin urmare vezi si tu daca iti merita poama.
2. Sigur ca o poti da afara. Modalitatile de desfacere a contractului de munca le-am postat pe site in articolul "concedierea, sau m-au dat afara de la serviciu" Succes.
concediul minim de odihna pe anul 2011 este de 20 zile , nu 21..toata lumea mi-a zis ca 21...deci la patron cu CIM este 20 de zile, va rog , ca sa nu mai zic tampenii si altora...
RăspundețiȘtergereConcediul minim de odihna pe anul 2011 este de 20 zile, acelasi lucru scrie si in articol.
RăspundețiȘtergerebuna ziua
RăspundețiȘtergeredaca lucrezi de 2-3 ani la o firma si pleci prin demisie, concediu se plateste integral?
Da, sigur. Asa ar fi normal.
RăspundețiȘtergereBuna ziua, tocmai mi-am luat concediu in perioada 28.07.2011 - 20.08.2011, am trecut la zilele de concediu inclusiv sambata, asa se poarta la noi in firma (de ce? nu stiu), doar ca angajatorul mi-a trimis cererea de concediu inapoi si mi-a introdus cu de la el putere si cele 3 duminici din aceasta perioada, in total mi-a bagat 24 de zile de concediu! La firma noastra sambata este zi lucratoare, dar este legal sa se bage si sambata si duminica la concediu? Si daca nu, in temeiul carei legi, pentru ca as dori sa-i trimit angajatorului raspuns de genul : "in temeiul legii xxx/20xx este ilegal sa-mi introduceti sambata si duminica la concediu". Va multumesc foarte mult!
RăspundețiȘtergerePentru Anonim: in raport de dispozitiile art. 145, alin. (1) din Codul Muncii, durata minima a concediului de odihna anuala este de 20 de zile lucratoare. Prin simpla expresie normativa "lucratoare" se va intelege ca in calculul concediului vor intra numai zilele de luni pana vineri, deoarece sambetele si duminicile sunt zile recomandate a fi de repaus, deci nelucratoare. Acum eu nu stiu programul tau de lucru. Daca impartirea orarului se face si pe zilele de sambata si duminica, atunci si concediul se poate calcula raportat la ele, fiind zile lucratoare in mod obisnuit la contractul tau.
RăspundețiȘtergereIlegal nu este, codul muncii nu interzice, numai limiteaza la zilele lucratoare. Deci, daca tu stii ca in contractul tau lucrezi de L-V, automat S-D sunt libere legale. Am indicat temeiul de drept anterior. Succes.
Multumesc pentru raspuns, dar ma lovesc aici de o alta problema: contractul meu de munca este la angajator, mie nu mi-a ramas nici o copie ca sa stiu exact ce am semnat ( acum 3 ani ), iar de fiecare data cand am cerut contractul de munca semnat de mine sa vad si eu clar ce scrie acolo, mi s-a raspuns "Pentru ce? Nu ai ce face cu el!". Nu este legal sa imi ramana si mie o copie dupa ceea ce am semnat?
RăspundețiȘtergereBa asa ar fi normal... dar tu nu mai stii ce ai semnat atunci? Nu ai citit? Sau ai semnat ca primarul? Munca ta zilnica cum se desfasoara de atunci? Lucrezi in weekend? Ce sa mai spun... fel si fel de situatii
RăspundețiȘtergereBuna ziua. In ce lege sunt specificate zilele la care are un angajat dreptul pentru situatii familiale deosebite? Stiu ca erau specificate in CCMN 2007-2010, care nu mai este valabil din 2011. Aceste zile mai sunt specificate undeva? Multumesc anticipat pentru raspuns.
RăspundețiȘtergereZilele pentru situatii familiale deosebite sunt in Codul Muncii. Cu placere.
RăspundețiȘtergeredaca esti in concediu de odihna si ti se naste un copil, atunci mai beneficiezi de zilele libere acordate la nastere?
RăspundețiȘtergeresunt administratorul unei firme de constructii, iar angajatii lipsesc deseori de la serviciu, din diferite motive. am convenit cu ei ca aceste zile care defapt sunt nemotivate, sa le trec ca si concediu de odihna. avand in vedere faptul ca absentele de acest gen sunt destul de dese, angajatii nu mai ajung sa aiba 10 zile disponibile pentru concediu neintrerupt. cum sa procedez?
RăspundețiȘtergereStadium, pai de ce nu conveniti altfel cu ei? Schimbati-va politica firmei... De exemplu de ce nu le puneti concediu fara plata?
RăspundețiȘtergereAs dori sa stiu cum pot sa lamuresc angajatii ca pentru stabilirea concediul de odihna necuvenit care se calculeaza in zile lucratoare se iau in calcul concediile medicale mai mari de 30 de zile dar care se calculeaza in zile calendaristice. Sint nelamuriti de ce unul e in zile lucratoare si celalalt in zile calendaristice si li se pare ca sint furati la nr.de zile. Multumesc anticipat.
RăspundețiȘtergereMa tem ca nu am inteles nici eu ce anume doresti sa stii... Ce inseamna concediu de odihna necuvenit? Nu exista asa ceva... cum nu exista nici ce spui tu ca acest C.O "necuvenit" (?!) s-ar calcula luand in calcul concediile medicale... Te rog sa fii mai explicit/a.
ȘtergereÎm legătură cu zizlele libere plătite, acordate pentru evenimente familiale deosebite, vă rog să-mi spuneţi, în cât timp maxim pot fi acordate aceste zile libere, în cazul în care, la data producerii evenimentului, salariatul se afla în concediu medical. Poate beneficia de aceste zile, cel mai târziu în cât timp?
RăspundețiȘtergereSofia se acorda pe loc, nu mai poti beneficia de ele dupa evenimentele respective!!!
Ștergereaurelia
RăspundețiȘtergereVa rog sa ma ajutati, sunt in urmatoarea situatie de exceptie si nu stiu care este temeiul legal in astfel de cazuri. Ma aflu in perioada de preaviz care a inceput in 20.02.2012 si se termina in 16.03.2012. Pe data de 12.03 mi-a decedat tatal si mi-am facut cerere pentru zile de concediu - respectiv trei zile - dar nu stiu daca sunt luate in calcul pentru preaviz. La ITM mi s-a spus ca am dreptul legat conform codului muncii la aceste 3zile, ca ele trebuie sa fie luate in calcul ca zile de preaviz si ca in data de 16 inceteaza preavizul meu. Angajatorul spune insa ca perioada preavizului se prelungeste conform codului muncii cu perioada de concediu pentru deces, tot el are pretentia de a lucra sambata si duminica 12,30 ore fara ca acestea sa imi fie luate in calcul la preaviz. Va rog sa ma ajutati in acesta situatie. Doresc sa stiu care este si temeiul legal pentru oricare dintre situatii. Va multumesc anticipat.
Ai dreptul legal la 3 zile, este adevarat, insa codul muncii face distinctie intre preaviz si concedii/zile libere. Prin urmare, dat fiind ca in cursul preavizului nu se admit concedii, regula se extinde si asupra zilelor libere, in lipsa de stipulatie contrara. Totodata, conform C.M. preavizul se desfasoara in aceleasi conditii ca si contractul de munca la care s-a renuntat. Daca sambata si duminica se lucra, se lucreaza si in preaviz. Nu are cum sa nu calculeze ca preaviz sambete si duminici atata vreme cat esti in preaviz. Temeiul legal sunt art. referitoare la concedii, zile libere si preaviz din Codul Muncii. Pe site mai este publicat un articol referind preavizul. Poate ai timp sa-l citesti si sa intelegi mai multe.
Ștergerefoarte bun articolul,unele lucruri nu le stiam
RăspundețiȘtergereBuna ziua,
RăspundețiȘtergereAm rugamintea sa ma ajutati cu urmatoare problema....Sunt angajata intr-p societatea de 3 ani si cateva luni. dat fiind faptul ca se apropie vara sefa noastra ne-a rugat de la inceputul lunii februarie sa ne gandim la perioada de concediu.Nici unul dintre angajatii acestei societati nu s-a gandit la lucrul asta pana astazi cand sega noastra a hotarat ca, concediul pe anul 2012 va fi diferit fata de aul 2011 (in anul 2011 toti salariatii am avut concediu in luna august) si anume o parte dintre noi va pleca in luna iulie si cealalta in luna august. Ce ma socat si surprins a fost faptul ca dumeaei a hotarat ca au inaintete pentru a alege perioda de condiu cele care au copii mici, fara a mai tine cont de noi ceilalti. Doresc sa stiu cum este legal stabilirea concediului de odihna intr-o societate in care sunt angajate 5 persoane????Exista vreo lege care prevede modul de stabilire a concediului, dupa ce criterii se acorda concediul?sau totul se hotaraste conform regulamentului intern (daca exista) sau la latitudinea sefului? Cum as putea proceda fara sa supar (totul sa fie conform codului muncii sau a unei legi)pentru a-mi lua concediul pe anul 2012 in luna august?
Problema 2 - in contracyl meu de munca este prevazut ca am dreptul la 21 de zile de concediu.
Citind mai multe lucururi legate de nr. de zile de concidiu am dat peste un site unde scria
daca ai vechime pana la 3 ani - 21 de zile
daca ai intre 2-5 ani ai dreptul la 22 de zile.
etc.....
In cazul meu am o vechime de 3 ani si 4 luni la actualul loc de munca am dreptul la 21 de zile de concediu conform contractului de munca sau la 22 de zile conform celor citite pe site.
Astept raspunsul dvs.cat mai urgent.Va multumesc.
Este corect cum a procedat. In codul muncii este specificat faptul ca organizarea concediilor se face in luna ianuarie a noului an pentru anul in curs, faptul ca pana acum nu a procedat asa a fost alegerea ei. Insa este absolut corect. Chestiunea cu vechimea care adauga zile de concediu este valabila numai in cazul contractelor colective de munca, pe care voi sigur nu-l aveti, iar dreptul tau de concediu este egal cu cel prevazut in contractul tau de munca - 21.
ȘtergereBuna ziua! Am si eu o întrebCare. Lucrez ca profesoara de câțiva ani într-un liceu, iar de pe 15 Iunie voi ocupa funcția de inspector la ISJ. In acest caz, schimbamdu-mi locul de munca, nu am dreptul la zile de concediu. Ce se întâmpla cu zilele de concediu pe care le am de drept de la scoala? Acestea nu trebuie plătite? Dar dacă sunt plătită pentru concediu de odihna de la scoala, mai pot primi salariu de la Inspectorat? Va multumesc!
RăspundețiȘtergereDe la scoala primiti compensarea in bani a concediului de odihna la incetarea contractului de munca si nu concediul de odihna propriu zis astfel ca puteti primi si salariul de inspectorat. Daca nu ati fost programata pana in 15 iunie in concediu zilele de concediu de la scoala se pierd si trebuie compensate in bani. La inspectorat veti avea dreptul la un numar de zile de concediu proportional cu perioada lucrata de la 15 iunie pana la sfarsitul anului.
ȘtergereBuna seara,tot cu o mica problema va deranjej si eu.Lucrez la o firma de 10 ani,si pt ignoranta,pt necunoasterea legii...ani de zile am avut concediu doar 10 zile,doar atatea zile ne erau aprobate.Acum e prea tarziu sa recuperam din trecut.PROBLEMA MARE E CA SUNTEM OBLIGATI SA VENIM SAMBATA LA SERVICI.Nici asta nu ar fi asa mare tragedie,dar nu vor nici sa ni le plateasca,nici sa ne dea o zi libera in contul ei,ba mai mult suntem 'convinsi'sa venim..altfel..suntem liberi sa plecam acasa de tot.Si inca o intrebare..daca pe parcursul unui an am beneficiat de 30 zile de concediu fara plata,atunci.. de cate zile de concediu mai avem dreptul?Mai e ceva ce nu stiu,dac firma are dreptul sa ne ia fortat 4 zile de concediu pt.luna ianuarie,si inca 4 zile de concediu pt decembrie ce va urma,acestia spunand ca este legal ceea ce fac.VA MULTUMESC!
RăspundețiȘtergereWooow.... pai unde lucrezi Doamne iarta-ma?! Zilele de concediu sunt minim 20 pe an, nu 10. Poti cere plata celorlalte pe o perioada de maxim 3 ani in urma, daca nu au fost efectuate. Asta cu sambata la munca, neplatita, nerecuperata... e ceva la moda.Doar in instanta se poate rezolva acest abuz. Concediul fara plata nu se aduna si nici nu se scade din concediul de odihna. Sunt 2 categorii distincte una de cealalta, prin urmare ai dreptul la minim 20 de zile lucratoare de concediu pe anul respectiv, daca nu ai fost pana acum in concediu de odihna pe anul asta. Cum sa va ia fortat 4 zile de concediu pe ian. si decembrie? In ce baza se ia? Luna decembrie are 3 zile libere prin lege - 1.12, 25 si 26.12. Iar ianuarie are liber 1 si 2, prin lege. Nu prea inteleg ce se petrece la voi in firma... sincer!!
Ștergerebuna ziua
RăspundețiȘtergeream si eu o intrebare, la cei zece ani vechime pentru a beneficia de 25 de zile de concediu intra si facultatea?
Vechimea constituita din anii de studii se calculeaza numai la pensia pentru limita de varsta. Deci raspunsul meu este nu.
ȘtergereBUNA SEARA
RăspundețiȘtergereDAR CONFORM HG 250 DIN 1992
CAPITOLUL I
Concediul de odihnă
Art. 4
(1) Vechimea în muncă ce se ia în considerare la determinarea duratei concediului de odihnă este aceea pe care salariaţii o împlinesc în cursul anului calendaristic pentru care li se acordă concediul, stabilită potrivit Legii nr. 3/1977 privind pensiile de asigurări sociale de stat şi asistenţa socială.
DE AICI INTELEG CA INTRA SI FACULTATEA LA FEL CA LA CALCULUL VECHIMII PT PENSIE
Eeee, bajbaiti pe internet si va pierdeti vremea cu tot ce zboara! Imi pare rau ca va dezinformati si sunteti intr-o grava eroare: HG 250/1992, a fost abrogata expres pe data intrarii in vigoare a codului muncii, respectiv pe 1 martie 2003, prin art 298, al2. Si legea 3/1977 a fost abrogata de aaaani si ani, prin Legea 19/2000, conform art. 189, s.u, care la randul ei Legea 19/2000 a fost abrogata de Legea 263/2010, samd. Deci raspunsul meu este in continuare: NU.
ȘtergereBuna ziua
RăspundețiȘtergereAm avut calitatea de salariat 9 luni de zile la o societate . In toata aceasta perioada am avut cca 3 luni concedii medicale ...La incetarea raporturilor contractuale , mi s-au calculat zilele de concediu de odihna , doar pe perioada lucrata efectiv , nu si pentru cele 3 luni ,cand am prezentat concedii medicale . Va rog sa imi confirmati sau infirmati , daca zilele de concediu de odihna se calculeaza pentru toata perioada de salariat ,in cadrul unei societati ????
Va multumesc
Concediul de odihna se calculeaza potrivit Codului Muncii la zilele efectiv lucrate intr-un an calendaristic. Deci, concediile medicale nu reprezinta zile efectiv lucrate, deci este legal sa le elimine din calcul!
Ștergerefoarte de ajutor este blogul dumneavoastra.multumim
RăspundețiȘtergere