Noutati juridice

Al catelea citititor esti?

ITI PLACE? FII ALATURI DE NOI CU UN LIKE!

25 martie 2011

Sa nu uitam de asigurarea obligatorie a locuintei!

Desi legea asigurarii locuintei pentru cazurile de calamnitate naturala - precum cutremure, inundatii, alunecari de teren.. - exista inca din anul 2008, publicata atunci sub numarul 260/2008, anul acesta, la data de 15 februarie a fost modificata, devenind astfel obligatorie asigurarea respectiva.

Actul modificator urmeaza sa intre in vigoare la 120 de zile dupa publicarea sa in monitor, avand ca termen maxim de implementare data de 15 iulie 2011.

Asadar, nu uitati sa va asigurati locuintele conform Legii 260/2010, M, pana la data de 15 iulie 2011, in caz contrar puteti plati amenzi de la 100 la 500 de lei.

Care este valoarea minima de asigurare conform Legii?

"Art. 5. — (1) Suma asigurata ce poate fi acordata in temeiul prezentei legi, denumita in continuare suma asigurata obligatoriu, este echivalentul in lei, la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data incheierii contractului de asigurare obligatorie a locuintei, a:
a) 20.000 euro, pentru fiecare locuinta de tip A;
b) 10.000 euro, pentru fiecare locuinta de tip B.
(2) Primele cuvenite pentru sumele asigurate prevazute la alin. (1), denumite in continuare prime obligatorii, sunt echivalentul in lei, la cursul Bancii Nationale a Romaniei valabil la data efectuarii platii, a:
a) 20 euro, pentru suma prevazuta la alin. (1) lit. a);
b) 10 euro, pentru suma prevazuta la alin. (1) lit. b).
(3) Suma asigurata obligatoriu, precum si prima obligatorie aferenta pot fi modificate prin ordin al presedintelui C.S.A.
(4) Criteriile care pot sta la baza modificarii se stabilesc prin normele de aplicare a prezentei legi si trebuie sa vizeze cel putin suprafata locuintei, costurile de inlocuire si rata inflatiei.
(5) Incadrarea pe tipuri de locuinte a locuintelor care prezinta in acelasi timp elemente specifice atat tipului A, cat si tipului B se face in conditiile stabilite prin norme emise de C.S.A., dupa criteriul ponderii materialelor de constructie.(...)"

Ce inseamna locuinta de tip A si B?


"Art. 2. — In intelesul prezentei legi, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:
a) locuinta, locuinta sociala, locuinta de serviciu, locuinta de interventie, locuinta de necesitate, locuinta de protocol, casa de vacanta — au intelesurile prevazute la art.2 din Legea locuintei nr. 114/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare; in cazul locuintelor situate in condominii, prin locuinta se intelege atat spatiile aflate in proprietate exclusiva, cat si cota-parte din coproprietatea indiviza asupra spatiilor si a elementelor de constructii comune;
b) dezastru natural — cutremure de pamant, alunecari de teren si inundatii, ca fenomene naturale;
c) tipuri de locuinte:
— tip A — constructia cu structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic;
— tip B — constructia cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic; (...) "

14 comentarii:

  1. Mda, alti bani, alta distractie...

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu am facut-o. M-a costat 20 de euro, cum spune. insa nu inteleg de ce a trebuit sa o fac atata vreme cat nu stau intr-o zona de risc de inundatii si nici nu am bulina pe bloc, ca stau la curte. In fine.. am facut-o. M-am linistit! Cu drag, Sabina.

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna ziua!Am o intrebare daca ma puteti ajuta.Bunicul meu a decedat acum 1 an si 3 luni si inca nu s-a facut succesiunea pentru apartamentul ramas dupa moartea lui.Precizez ca in acel apartament locuiesc cu mama si bunica.As dori sa stiu daca se poate face asigurarea obligatorie pt locuinta in acesta situatie?Va multumesc frumos!

    RăspundețiȘtergere
  4. Depinde pe numele caruia este apartamentul. Daca este si pe numele bunicii atunci nu e nicio problema. Daca era doar pe numele bunicului atunci s-ar putea sa aveti ceva probleme. Mai bine va ocupati din vreme, sa fiti sigur. Iar daca nu aveti bani de deschiderea succesiunii, puteti sa faceti un certificat de vocatie succesorala. Poate reusiti asa. Succes.

    RăspundețiȘtergere
  5. M-am uitat pe contractul apartamentului si e si bunica trecuta.Noi speram sa facem anul asta succesiunea numai ca trebuie sa il gasim pe fratele mamei care e disparut de multi ani si am inteles ca e destul de complicata procedura.Va multumesc frumos pentru raspuns si va doresc sarbatori fericite!

    RăspundețiȘtergere
  6. aca este si bunica, atunci nu aveti nicio problema. Paste fericit, pace in inima si lumina in suflet. Multumesc pentru gandurile bune. Cu drag, Cristina

    RăspundețiȘtergere
  7. buna ziua.
    Am o intrebare : avem o locuinta si s-a deschis succesiunea pe ea ( apartamentul este trecut pe mama care a decedat ) si noi suntem doua surori.
    La beneficiar pe cine trec la asigurarea obligatorie?
    Va multumesc

    RăspundețiȘtergere
  8. pai ambele mostenitoare. Dvs si sora, sau cine o achita. Cu multa placere.

    RăspundețiȘtergere
  9. Buna ziua,este vb de un apart.care a fost pe numele bunicii care a decedat si nu am facut succesiunea,bunica a avut 2 copii-tata si sora lui-tata a decedat si el- si am ramas noi 3 copii,sotia si sora lui..pe cine trecem pe asigurare ca asigurat si ca beneficiar? adica,ce se trece decedatul,sora sau unul din noi?Va intreb deoarece am auzit foarte multe variante, multumesc si vreau sa fie cea legala.

    RăspundețiȘtergere
  10. Numele celui care plateste asigurarea. Altfel cum va veti putea lua banii in caz de se intampla ceva? Oricum am inteles ca asigurarea se face doar cu buletinul. Cu multa placere.

    RăspundețiȘtergere
  11. Este posibil ca daca am 2 case , pentru cea de a 2 sa platesc mai mult cu 10 euro , asiguratorul motivand ca este riscul mai mare dat fiind faptul ca nu locuiesc permanent in cea de a doua

    RăspundețiȘtergere
  12. @Aurel: eu sincer nu am auzit de asa ceva... sa fie un nou abuz??

    RăspundețiȘtergere
  13. Buna ziua, de ce in asigurarea obligatorie nu sunt incluse si incendiile ,care pot proveni in urma fenomenelor naturale ,descarcari electrice,in tara noastra nu mai sunt ploi ,sau cei care au redactat textul asigurarii obligatorii nu tin cont de toate aspectele,este o forma de hotie legalizata ca multe altele ,atat timp cat unii dintre noi avem asigurarii extinse .

    RăspundețiȘtergere
  14. Buna ziua,

    Din punctul meu de vedere nu locuiesc intr-o zona cu risc mare(sau chiar deloc) de fenomene catastrofice.Eu nu vreau sa inchei asigurarea asta care mi se pare un jaf la drumul mare..ce-i de facut? Oare nu trebuie modificata legea pentru noi astia care nu am avut parte niciodata de astfel de evenimente (inundatii,caderi de zapada,cutremur,etc) si ne aflam intr-o zona in care este putin probabil sa se intample?!Platesc asigurarea pentru ce?!Sa umflu buzunarele statului?!

    RăspundețiȘtergere

AI O INTRABARE? ADRESEAZ-O AICI!
Reguli inainte sa ne scrii:
- Citeste cu atentie articolul
- Citeste Regulamentul Site-ului
- Nu folosi prescurtari sau abrevieri de genul mn, dak, adik, dc, etc
- Nu folosi litere mari si incearca sa adresezi o intrebare coerenta.
- Limiteaza-te la maxim 6 randuri, spatiul nu ne permite sa publicam povestile mai lungi si vor fi eliminate

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...