Noutati juridice

Al catelea citititor esti?

ITI PLACE? FII ALATURI DE NOI CU UN LIKE!

30 martie 2011

AVOCAT = CONSILIER JURIDIC?

Deoarece exista tendința de a se face confuzie intre cele doua profesii, distincte, găsesc ca se impune sa scriu acest articol, in primul rând pentru a arata diferențele intre cele doua activități și, în al doilea rând, sa ajut candidații la facultățile de drept sa decidă ce anume pot sa opteze, în funcție de ce anume își doresc.

1. AVOCATUL

Avocatul este in primul rand absolvent de facultate de drept, cu diploma de licență.
Ca sa devii avocat, trebuie sa știi ca Legea 51/1995 reglementează profesia.

Așadar, ca sa devii avocat, după ce ai terminat studiile facultății de drept și ai obținut o diploma de licență, trebuie sa te înscrii la un EXAMEN DE ADMITERE IN PROFESIE, in cadrul UNIUNII NAȚIONALE A BAROURILOR DIN ROMANIA.

Fara acest examen nu poți dobândi calitatea de avocat.
Examenul se organizează o data pe an iar înscrierile se fac la Baroul din Județul de unde faci parte.
Trebuie sa mai știi ca, odată promovat examenul de admitere, obții titulatura de AVOCAT STAGIAR, având limitate drepturile de reprezentare, conform statului prevazut in Legea 51/1995.

Durata stagiaturii, perioada in care iti cauți un "maestru" si deprinzi tainele profesiei durează 2 ani.

Dupa scurgerea celor 2 ani de practica stagiara te poți înscrie pentru obținerea titlului de AVOCAT DEFINITIV, adică titular al dreptului de a practica profesia.

Examenul de definitivat in profesia de avocat este un examen deosebit de greu și implica o mulțime de cunoștințe despre practica judiciara, pe lângă noțiuni esențiale de teorie. Chiar și după ce ai promovat definitivatul în profesie, mai trebuie sa știi ca nu iți dobândești imediat drepturi de reprezentare nelimitate.
Drepturile de reprezentare nelimitate le obții abia după scurgerea a 6 ani de la data intrării în profesie, respectiv de la data dobândirii calității de avocat stagiar.


Ca o particularitate a profesiei de avocat - ești liber profesionist. Freelancer. Generalitatea consta în faptul ca nu ești angajatul nimănui, dispui de timpul tău si de clientela ta astfel după cum ți-o planifici. 

Iți poți organiza activitatea in ce forma de exercitare dorești, în funcție de opțiunile deschise de Statutul avocatului: cabinet individual, societatea profesionala, cabinet asociat, cabinet grupat, etc sau, poți opta pentru modalitatea de angajat în cadrul profesiei. (mai rar aleasa)

Trebuie sa mai știi ca aceste opțiuni sunt deschise abia după ce ai promovat examenul de definitivat în profesie. Pe toata durata stagiului ai titlul de avocat stagiar - colaborator.



2. CONSILIERUL JURIDIC

Consilierul juridic este acea persoana, absolventa de drept, cu diploma de licență, angajata pe un post juridic în cadrul unei instituții, societăți comerciale, etc.

Consilierul juridic poate fi astfel numit in funcție - cu statut de funcționar, sau angajat in cadrul unei instituții, societăți, etc.

Pentru funcția de consilier exista Legea 514/2003 care reglementează profesia.

Pentru a fi consilier juridic cu acte in regula se impune înscrierea absolventului de drept in Tabloul Consilierilor Juridici. potrivit Statutului activității.

Legea nu este atât de stricta ca în cazul avocatului, astfel ca aceasta înscriere nu va împiedica sa va angajați pe post de consilier și fără aceasta legitimație, asa cum se întâmpla adesea în practica de zi cu zi. 

Mai trebuie sa știți ca profesia de consilier juridic nu este compatibila cu cea de avocat. Adică, sunt doua treburi total distincte.

Ca sa conchid, întrucât am fost la începuturi și consilier juridic și ulterior am decis sa îmi dobândesc calitatea de avocat, apreciez ca avocatul este situat pe treapta superioara a profesiilor juridice.
Un specialist de drept, liber profesionist. 
Rigorile accesarii profesiei de avocat sunt mai mari si etapele sunt mai dificile, astfel ca nu sunt deschise pentru toata floarea care cocheteaza cu dreptul. 
Ca experiență dobândita este evident ca avocatul este mai priceput în d-ale dreptului, pentru ca profesia sa este una generala, in timp ce consilierul se profileaza mai mult pe probleme de natura interna de care se poate lovi angajatorul sau.

Avocatul face implicit și consultanta juridica, în timp ce consilierul nu poate pleda avocatura. Adică, dacă un avocat poate reprezenta interesele unei instituții, societăți comerciale, șamd, un consilier juridic nu-l poate reprezenta decât pe angajatorul sau.

34 de comentarii:

  1. Buna si tie Teo. Bine ai venit pe aici. O zi buna.

    RăspundețiȘtergere
  2. Sunt si eu student la Drept. Dar ca sa ma fac judecator ce trebuie sa fac? Mai am un an si termin. Alexandra

    RăspundețiȘtergere
  3. Ca sa devii Judecator trebuie sa aplici la examenul Institutului National de Magistratura. Este foarte dificil, dar nu imposibil. Urmareste cand se tine si poate ai succes. Avem mereu nevoie de judecatori capabili! Succes maxim Alexandra

    RăspundețiȘtergere
  4. As avea de facut un comentariu, daca consilierul juridic este specialistul in problemele juridice ale unei persoane juridice,iar avocatul este specialistul in problemele juridice ale persoanelor fizice, atunci aceste 2 profesii se suprapun atunci cand avocatul reprezinta si persoana fizica si persoana juridica.In concluzie:

    1. Consider de drept ca aceste 2 profesii sa existe independente una de cealalta trebuie sa aiba si un market de clienti separati: persoane juridice/ persoane fizice.Iar granita competentei materiale trebuie sa fie bine definita si incalcarea acestei competente sa fie sanctionata de lege cu nulitatea actelor juridice incheiate.
    2. Sau vorbim de existenta unei singure profesii,aceea de Reprezentant Legal care este organizata juridic de catre o singura uniune,are aceleasi drepturi, aceleasi semne profesionale cu un singur scop acela de a reprezenta clientii in fata legii fara nici o discriminare.

    RăspundețiȘtergere
  5. Pentru Anonim: avocatul nu este specialist in probeleme juridice ale persoanelor fizice, avocatul este specialist in legislatie al tuturor persoanelor. Rationamentul tau este gresit, sunt doua profestii distincte: avocatul este avocat, prin urmare liber profesionist, cu o arie completa si complexa da posibilitati si atributii juridice, pe cand consilierul juridic este doar un absolvent de universitate care functioneaza EXCLUSIV angajat al unei persoane juridice sau institutii. Orice avocat este consilier juridic (pentru ca este absolvent de drept) dar consilierul juridic nu este avocat (pentu ca nu are examen de titulatura). Prin urmare ce spui tu deja se aplica, pentru ca exista statutele profesionale ale celor 2 meserii (avocat-consilier) care reglementeaza extrem de bine diferentele si competentele celor 2.

    RăspundețiȘtergere
  6. Orice avocat este consilier juridic (pentru ca este absolvent de drept) ???????
    Stimata doamna, este total gresit.

    Nu orice avocat poate fi consilir juridic. Orice licentiat in drept poate candida pentru un post de consilier juridic (se suspenda ca avocat daca este avocat) in cadrul unei institutii publice sau candideaza pentru un post in cadrul unei pj private dupa cum avocatul sustine ex la barou.
    Sunt pe aceeasi treapta profesionala, doar ca avocatul este liber profesionist iar consilierul juridic isi desfasoara activitatea in baza unui contract de munca. Si cj sustine ex de definitivat la Colegiul Consilierilor Juridici din care face parte dupa un stagiu de 2 ani.
    Sunt mai responsabili cj decat avocatii pe care nu-i intereseaza, nu au angajator sa-i traga la raspundere...pana la urma este o obl de diligenta.
    Succes tuturor

    RăspundețiȘtergere
  7. Iti respect parerea, dar nu o impartasesc. Orice avocat efectueaza si consultanta juridica, adica exact ceea ce face consilierul juridic. Nu contest responsabilitatea acestei specializari, dar nu sunt deloc de acord cu lipsa interesului avocatului, pentru ca te contrazici singur/a. Intai spui ca sunt liberi profesionisti, deci avocatul este obligat sa iti dea interes mai mare decat consilierul juridic ca altfel mor de foame, in deosebire de consilier care ploua-ninge, castiga sau pierde, stie sau nu stie are un venit asigurat. Deci... inteleg ca esti consilier juridic. Ok, te asteptam in Barou si apoi vino sa ne povesteti parerea. Succes maxim si tie.

    RăspundețiȘtergere
  8. Daca esti in stare si iti este atat de usor la indemana, suspenda-te si intra, daca poti, consilier juridic intr-o companie.Sau pentru ca, de fapt in mintea ta pretul face diferenta si nu bla, bla-urile tale(!? ,,trepta superioara,, de la tine citire), incheie un contract de asistenta juridica, bineinteles in calitate de avocat, ca sa nu iesi in pierdere si arata-ti profesionalismul.Dupa mine, profesionalismul, dedicatia, rezultatelele recomanda un profesionist si nu ineptiile pe care le debitezi.
    Bineinteles ca nu sunt confrate cu tine, ci conform creierasului tau, ,,doar,, consilier juridic la care adaug 16 ani vechime in specialitate, domenii de activitate la care una ,,vanata pe mate,, ca tine, n-o sa puna piciorul vreodata, nu pentru ca n-ai fi urcat treptele facultatii, ci pentru ca, cu o asemenea mentalitate n-ai nicio sansa sa treci de prima treapta a interviului. CV-uri toti stiu sa faca, dar arta conversatiei ... asta e alta poveste, pe care putin o stiu. Arta persuasiunii, la cea mai inalta treapta pe care pretinzi ca te afli, e o arma aproape imbatabila, dar la stilul ,,tehnic,, pe care il ai si il mai scoti si in evidenta, nu ai cum s-o ,,pipai,,.
    D-l prof.Beleiu, Dumnezeu sa-l ierte, ne spunea atunci cand vedea ca ne impaunam asa, de fite, ca temei mai putin, sa ne bagam mintile in cap, ca nu diploma te face jurist (jud, av, c.j., proc, exec, not), ci practica indelungata si nu de florile marului ci cu rezultate notabile.
    Asa ca fata draga, imi permit sa-ti zic asa, nu ca nu te-as respecta, ci pentru ca e o oarece diferenta de varsta, care rezulta din poza postata, iar de experienţa profesionala nu mai vorbesc.
    In ,,Arta conversatiei,, (fara absolut nicio legatura cu ,,dreptul,,) de Ileana Vulpescu spune autoarea ceva, care pentru mine la momentul citirii a fost monumental, o cotitura in viata, un moment de profunda analiza.
    Doamna te nasti sau te faci !
    Vorba asta spune mult, dar pentru a realiza profunzimea ei iti trebuie nu numai instruire, ci si multa educatie si atentie, aviz amatorilor, si multa autoeducatie. Carcotasi de serviciu, in special in randurile avocatilor, vor exista mereu, ca asa e viata sau PROSTUL OBICEI al romanilor, dar buna-credinta, bunul simt al oamenilor, mai rar.
    Nu aveti motiv de carcoteala, il cautati. Mai intai conflicte generate de voi impotriva consilierilor juridici, apoi razboi deschis impotriva av din baroul paralel. De ce ? Pentra ca lipsind cu desavarsire calitatea de mai sus, simtiti in ceafa ,,doar,, respiratia rece a concurentei. Un Domn (educatie + instruire) nu are acest ,,sentiment,, dupa cum n-o sa vezi niciodata palme butucanoase la un pianist.
    Intr-o alta zi, daca va fi cazul, iti voi vorbi si despre scrupulozitatea celor ca tine, aflati ,,pe treapta superioara,,. Pana atunci, sa visam la un pamant populat cu idei vii si oameni intelepti.

    RăspundețiȘtergere
  9. Ca o doamna ce m-am nascut, pentru anonimul de mai sus am sa ma abtin de la orice comentarii. Voi lasa exclusiv cititorii acestui blog sa ii raspunda. Consider ca nu merita nicio osteneala.

    RăspundețiȘtergere
  10. Doamneeeeeeeee cata lume nebuna si frustrata! Nici macar nu e suficient de "domn" (educatie + instruire) sa isi spuna numele. La cei t-spe ani de vechime a ramas cu maxima durere ca dvs sunteti tanara si frumoasa, vreti sa ajutati lumea si el isi pierde vremea la 3 dimineata pe net! Dute bai acasa, ia un diazepam, nesimtitule! S-a trezit literatura din el la un pahar de vin la spartul noptii si vrea sa ne arate ca e citit? Fii tu destept si fa ce face doamna! Sa-ti fie maxima jena! Cornelia.

    PS va multumesc ca existati! Va tin pumnii si nu va lasati afectata de nebuni frustrati si neimpliniti in viata!

    RăspundețiȘtergere
  11. Ia uite-l si p-asta! Doamna avocat, ce frumoasa atitudine ati avut! Demna de un profesionist ce sunteti! Iar pt individu ce v-a jignit ca nu aveti rezultate, ca nu sunteti pro, etc sa se duca la psihiatru, ca nu e el ala mai destept. O fi vreo somitate absoluta si noi nu stim... Daca nu-i convine sa nu ne mai deranjeze! Mihai Aldea.

    RăspundețiȘtergere
  12. Dl. Super Mega Extra Consilier Anonim frustrat...atentia dvs. ar trebui sa se indrepte catre un psiholog in clipele acestea si nu catre D-na. avocat.

    RăspundețiȘtergere
  13. stie ca nu face bani, ce dracu conilierul juridic pe langa un avocat!!!

    RăspundețiȘtergere
  14. buna!! am si eu o intrebare , de fapt am fost plecata toata copilaria mea si chiar nu am idee de legile de aici . Deci asi vrea sa deschid o mica afacere ptr. mine si nu stiu care optiune e buna daca cea PSP sau cea SRL, e o mica afacere legata de discoteci in care am nevoie doar sa facturez si de un contract cu discoteca fara a avea angajati, am fost la casa comertului si mi.au sp ca la ce vreau eu sa fac e SRL dar cum in ziua de azi toti cauta sa castige va dati seama ca am nevoie de un profesionist sa ma ajute ne avand idee... Ce ma sfatuti sa merg la un avocat sau la un consilier juridic ?? Sau sa fac actele ptr PSP sau SRL ptr factura si contractul (eu si discoteca) Multumesc mult

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu te sfatuiesc sa mergi la un avocat. Acum, pe blog exista un articol care vorbeste despre SRL versus PFA. Te rog sa-l citesti si daca mai ai apoi nelamuriri suntem aici.

      Ștergere
  15. Buna ziua ma intereseaza si pe mine urmatoarul lucru, sunt studenta in anul III a unei facultati de DREPT si vreau sa stiu cum pot ajunge consilier juridic, nu cunosc multe detalii despre acest lucru de asemenea ce anume inseamna examenul de licenta( sintagma licentiat in drept civil sau penal etc ce anume presupune) si mai exact dupa ce termin facultatea aceasta unde ma pot angaja ?? VA MULTUMESC DIN SUFLET si sper sa ma puteti lamurii o zi frumoasa !!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga mea, citeste articolul si ai sa intelegi cum poti ajunge consilier juridic si unde trebuie sa te inscrii. Examenul de licenta nu presupune sintagma de licentiat in drept civil/penal ci in studii juridice. Nu prea poti sa te angajezi nicaieri doar pe baza diplomei. Toate profesiile juridice presupun un examen de admitere in breasla respectiva, urmat la 2 ani de un alt examen de definitivat. Cum e vb aia "nu e asa de simplu cum crede lumea" :)

      Ștergere
  16. Buna ziua, am citit pe acest blog o polemica intre dvs. si un alt cititor vis a vis de comparatia intre profesia de avocat si cea de consilier juridic.
    Am vazut ca ati facut trimitere la legea 514/2003 cand ati explicat ce inseamna profesia de consilier juridic. Poate ar fi fost bine, atat pentru informatiile furnizate pe acest blog, cat si pentru polemica avuta cu interlocutorul dvs. sa precizati si ca legea de mai sus mentioneaza la art. 10 lit.a: " Exercitarea profesiei de consilier juridic este incompatibila cu:
    a) calitatea de avocat;"

    Mi-am permis sa postez acest citat din lege, eu insumi aflandu-ma acum in fata alegerii de a continua studiile de specialitate, fiind in absolvent al Facultatii de Drept.

    O zi buna tuturor.

    RăspundețiȘtergere
  17. Am licenta in economie cu dubla specializare finante-banci si master in drept european, ma pot angaja pe post de consilier juridic?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pe functia de consilier juridic nu se pot angaja decat absolventii de drept. Nu conteaza master.

      Ștergere
  18. Buna ziua,va rog sa imi raspundeti si mie la o intebare,pentru a deveni consilier juridic care este primul pas,sa ma angakez intr-o firma si apoi sa ma inscriu la ccj,sau mai intai ma inscriu si apoi ma angajez,va multumesc,

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Intai dai admiterea in CCJ si apoi te poti angaja pe functie. La 2 ani dupa admiterea in CCJ dai examenul de definitivat in profesie.

      Ștergere
  19. Buna
    Eu am terminat anul trecut facultatea de drept si ma gandeam ca poate in viitorul oarecum apropiat sa incerc mes de avocat, momentan lucrez ca politist. Ce-as vrea sa va-ntreb, daca sunteti la fel de draguta sa-mi raspundeti, dupa L360 priv statutul politistului aceasta meserie nu este "compatibila" decat cu una de cadru didactic, adica nu mai ai voie sa faci si altceva simultan afara de astea doua, intrebarea mea este, in momentul absolvirii examenului de avocat stagiar se poate interpreta asta ca fiind o meserie, in sensul ca figurezi pe statul de plata a vreunei institutii, sau ca angajat etc., astfel incat eu sa fiu obligat sa-mi dau demisia imediat dupa sustinerea examenului pt barou? MS mult!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sigur, se poate si se va interpreta in sensul prevazut de lege. Orice activitate salarizata este incompatibila cu profesia de avocat, inclusiv activitati de administrare societati comerciale, membru in consiliile de administratie la RA sau SA-uri, samd. Prin urmare nu poti ramane politist odata intrat stagiar, sanctiunea este declararea incompatibilitatii si suspendarea din calitate pana la momentul incetarii interdictiei, vreme in care stagiul este si el suspendat. Pentru detalii citeste legea 51/1995, privind statutul profesiei de avocat, sa te lamuresti mai bine. Si da, evident ca ceea ce faci tu este o meserie....

      Ștergere
  20. Interesanta polemica...Din pacate nu se ia in calcul deloc un element cheie si anume ca profesiile de avocat, de notar, de executor judecatoresc au devenit in ultima perioada CASTE INCHISE.In aceste profesii nu se intra oricum, nu intra oricine si, mai ales, nu intri fara sa ai ,,ancore'' solide.A devenit clar, pentru cine urmareste fenomenul, ca se incearca blocarea accesului in aceste profesii prin modificarea, din ce in ce mai des in ultima perioada, a cadrului legislativ care reglementeaza profesiile anterior citate.Si fac referire aici la modificarile aduse legii care guverneaza profesia de avocat, respectiv eliminarea posibilitatii unui consilier juridic definitiv, cu o anumita vechima, sa acceada direct in profesia de avocat.Am intalnit avocati de o imbecilitate infioratoare, ajunsi in aceasta profesie pentru ca au avut ,,posibilitate'' si, credeti-ma, faptul ca profesia de avocat implica obligatia de diligenta si nu de rezultat este foarte daunatoare consumatorului de justitie.Pe de alta parte, in profesia de consilier juridic accesul este mult mai usor, astfel incat oricine este licentiat in drept poate, teoretic, sa devina consilier.Dar aici intervine un factor de care nu se tine seama in polemicile de mai sus: intr-o firma privat unde esti angajat, unde ai un patron mai mult sau mai putin educat, obligatia de diligenta se transforma intr-una de rezultat, altfel nu faci prea multi purici pe acolo.Avem, deci, de-a face cu o selectie artificiala in cazul avocatilor si de o selectie naturala in cazul consilierilor.Cele de mai sus nu trebuie luate sub beneficiu de adevar absolut, reprezinta un punct de vedere bazat pe realitati cotidiene.

    RăspundețiȘtergere
  21. avocatul poate avea salariat un consilier juridic ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Avocatul nu poate avea salariat un consilier juridic. Pentru lamuriri cititi legea 51/1995 - statutul profesiei de avocat.

      Ștergere
  22. am promovat examenul de admitere in barou din octombrie 2012. inca nu am un avocat indrumator si as dori sa stiu care este durata maxima in care imi pot gasi unul. probabil durata se calculeaza de la momentul emiterii deciziei de primire in profesie. multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Durata o gasesti stipulata in statutul profesiei. Ea este de 3 luni de la data promovarii examenului - decizia de primire de regula are aceeasi data cu data promovarii.

      Ștergere
  23. AVOCAT sau CONSILIER JURIDIC? Personal, cred ca depinde spre ce ramura de drept vrei sa iti indrepti atentia...Consider ca daca alegi dreptul civil si administrativ e mai indicat sa devii consilier juridic, insa trebuie sa recunosc, desi sunt consilier juridic, ca avocatii sunt mai experimentati in dreptul penal, dar au carente in civil. Desigur ca vorbesc ca ramura aleasa la modul general, pentru ca oricare se poate specializa in toate, dar sa fim realisti, nu putem deveni "doctori" in toate ramurile dreptului.

    RăspundețiȘtergere
  24. Sunt avocat definitiv cu vechime 8 ani in profesie. Spuneti-mi va rog, daca vreau sa aplic pentru un post de consilier juridic intr-un departament juridic in cadrul unei institutii publice centrale, dupa ce ma suspend din profesia de avocat, trebuie obligatoriu sa dau examen ca sa devin consilier juridic ca sa pot ocupa acel post? Sau ma pot angaja in calitate de consilier juridic doar in baza diplomei?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Avand in vedere ca ai vechime de 8 ani, nu cred ca este necesar examenul, trebuie sa verifici statutul profesiei de consilier juridic. Sau mergi la corpul consilierilor juridici din orasul tau si vezi care sunt conditiile de inscriere in corp. Iar cat de angajarea in baza diplomei nu te pot sfatui. Depinde si care sunt cerintele postului. Ce documente iti sunt solicitate. Fa cateva drumuri si lamureste-te la CCJ.

      Ștergere
  25. Buna ziua! Vreau sa stiu si eu in cazul am o problema cu intrare prin efractie,adica un hot a intrat in casa mea si politia stie cine este hotul si nu se ia nici o masura si timpul este de 6 luni, pentru a se prescrie cazul,eu cu cine sa iau legaturapentru a rezolva acest caz: avocat sau consilier juridic?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Un avocat va poate ajuta in redactarea plangerii penale, cat si in asistenta si reprezentare la organele de cercetare. Succes!

      Ștergere

AI O INTRABARE? ADRESEAZ-O AICI!
Reguli inainte sa ne scrii:
- Citeste cu atentie articolul
- Citeste Regulamentul Site-ului
- Nu folosi prescurtari sau abrevieri de genul mn, dak, adik, dc, etc
- Nu folosi litere mari si incearca sa adresezi o intrebare coerenta.
- Limiteaza-te la maxim 6 randuri, spatiul nu ne permite sa publicam povestile mai lungi si vor fi eliminate

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...