Noutati juridice

Al catelea citititor esti?

ITI PLACE? FII ALATURI DE NOI CU UN LIKE!

6 ianuarie 2014

SFATURI UTILE PENTRU CUMPARATORII DE PRODUSE!

Esti pe punctul de a comanda ceva?! Vrei sa cumperi un produs? Faci un cadou? Oricare ar fi intentia ta, trebuie sa iti cunosti intotdeauna drepturile! Ai drepturi in calitate de cumparator, stiai? Dar stii care sunt drepturile tale atunci cand cumperi ceva? Orice?! Chiar si din mediul online?! E Luna reducerilor, asa ca, astazi sau in orice alta zi, atunci cand cumperi ceva, trebuie sa stii ce drepturi ai! Daca tot am vorbit odinioara despre Garantia produselor, astazi vorbim despre drepturile cumparatorului. Da, alte tale drepturi! Si... ceva nou. Astazi venim cu sfaturi!


1. Verificati inainte de cumpararea produsului dorit daca acesta beneficiaza de garantie, care este termenul de garantie si care sunt drepturile dvs. in cadrul acestui termen;
2. Verificati daca este o garantie reala sau daca vanzatorul se refera numai la dreptul statutar de reclamatie;
3. Intotdeauna solicitati o garantie in scris – nu trebuie sa aveti incredere in promisiunile vanzatorului - mai ales atunci cand cumparati produse electronice, electrocasnice si/sau de durata indelungata de folosinta!
4. Cititi cu atentie contractul si clauzele referitoare la garantie; 
5. Luati-va timp si cititi cu atentie contractul/certificatul de garantie inainte sa cumparati produsul. Fiti maxim atent, mai ales atunci cand lecturati conditiile acordarii garantiei;
6. Verificati daca garantia este oferita pentru România; 
7. Pastrati factura/certificatul de garantie minim 2 ani de la cumpararea produsului, dar nu mai putin decat perioada de garantie acordata!
8. Exercitati-va dreptul conferit de garatie in maxim 2 luni de la cumpararea produsului, daca acesta nu functioneaza corespunzator!
9. Solicitati inlocuirea sau restituirea banilor in termen de maxim 6 luni de la cumparare, daca acesta nu functioneaza corespunzator! 
10. Daca cumparati din magazine, solicitati testul de functionare - la bancul de proba!
11. Daca cumperi produse online, ai dreptul sa beneficiezi de optiunea de a returna produsul pentru motive de neconformitate, fie ca aceste motive tin de marime, aspect, calitate, etc. De regula, perioada trebuie sa fie cuprinsa intre 10 zile si 30 de zile. Unele magazine asigura restituirea pana la 90 de zile.
12. Daca produsul tau nu este conform, timp de 48 de ore de la cumparare, poti solicita inlocuirea sau banii inapoi direct din magazin!
13. Unele magazine asigura si garantii extinse contra-cost, indicate pentru produsele cu folosinta indelungata. Gandeste-te de 2 ori inainte, caci suntem suficient de saraci sa admitem inlocuirea acestora la o perioada mai scurta decat luam in calcul.

Drepturile consumatorilor sunt protejate de lege. Prin urmare, atunci cand va loviti de indiferenta vanzatorului sau de nerespectarea obligatiilor privind garantia, aveti posibilitatea de a sesiza Oficiul pentru protectia consumatorului, din zona dvs. Mai mult, daca lucrurile nu se remediaza, aveti oricand dreptul de a actiona in instanta sau prin mediere, rezolvarea incidentului. Asigurati-va ca drepturile va sunt respectate in orice situatie ar fi. Ba chiar, pe fondul insecuritatii in care traim, nu ar fi rau sa aveti un avocat al familiei, care, sa va poata raspunde la intrebari atunci cand se nasc situatii care va depasesc cunostintele. Tarifele sunt extrem de accesibile pentru aceste servicii.  

0 COMENTARII:

Trimiteți un comentariu

AI O INTRABARE? ADRESEAZ-O AICI!
Reguli inainte sa ne scrii:
- Citeste cu atentie articolul
- Citeste Regulamentul Site-ului
- Nu folosi prescurtari sau abrevieri de genul mn, dak, adik, dc, etc
- Nu folosi litere mari si incearca sa adresezi o intrebare coerenta.
- Limiteaza-te la maxim 6 randuri, spatiul nu ne permite sa publicam povestile mai lungi si vor fi eliminate

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...