Noutati juridice

Al catelea citititor esti?

ITI PLACE? FII ALATURI DE NOI CU UN LIKE!

6 august 2013

IN CE CAZURI ESTE OBLIGATORIE SEDINTA DE INFORMARE ASUPRA MEDIERII?

Desi prevederea a intrat in vigoare incepand cu 15.02.2013, data intrarii in vigoare a Noului Cod de Procedura Civila, aceasta a fost doar sanctionata cu amenda pana la data de 01.08.2013, dupa aceasta data (01.08.2013) actiunile care prevad obligativitatea parcurgerii procedurii de mediere inainte de introducerea unei actiuni in instanta, vor putea fi anulate ca inadmisibile, daca nu se va face dovada - cel putin - asupra informarii asupra medierii.

OUG nr. 4/2013, prevede ca dispozitiile referitoare la sanctiunea inadmisibilitatii se aplica numai proceselor incepute dupa data de 1 august 2013.

Cat costa aceasta informare?!

Legea nr. 115/2012 stabileste ca sedinta de informare este gratuita: "Pentru activitatea de informare si consiliere a partilor cu privire la procedura medierii si avantajele acesteia, indeplinita potrivit legii anterior incheierii contractului de mediere, mediatorul nu poate pretinde onorariu".

Pe de alta parte, insa, eliberarea unui certificat/ proces verbal asupra acestei informari GRATUITE, poate suporta costuri, cel putin egale cu materia prima utilizata pentru eliberarea acestuia. Acest certificat/proces verbal va face dovada ca dvs intradevar ati participat la o asemenea informare.

Totusi, conform unei indrumari emise de Consiliul Medierii, exista si cazuri in care sedinta de informare va fi tarifata, aceste situatii fiind urmatoarele:

  • In situatia in care la mediator se prezinta o singura parte in vederea informarii si partea nu poate sa asigure prezenta celeilalte/celorlalte parti, mediatorul va proceda la convocarea acesteia/acestora, la solicitarea partii prezente in baza unui contract. Cheltuielile aferente procedurii de invitare a celeilalte/celorlalte parti vor fi suportate de parte solicitanta.
  • In situatia in care o parte se prezinta la mediator in vederea derularii procedurii de mediere si ii solicita acestuia declansarea procedurii de mediere, mediatorul va proceda in baza unui contract la invitarea celilalte/celorlalte parti. In aceasta situatie, mediatorul este indreptatit sa solicite onorariu si cheltuieli ocazionate in derularea procedurii de pregatire a medierii.

 

Cine poate face informarea asupra beneficiilor medierii?

In principal, MEDIATORUL este cel ce este indreptatit si legal format (a urmarit cursuri, studii, examene de calificare) sa indeplineasca aceasta cerinta. (sa-i dam Cezarului, ce-i al Cezarului, nu-i asa?!)

Recent, insa, dispozitiile in domeniu au fost modificate. Mai precis, conform Legii nr. 214/2013 pentru aprobarea OUG nr. 4/2013, publicata in Monitorul Oficial nr. 388 din 28 iunie 2013  sedinta de informare privind medierea poate fi realizata si de judecatori, procurori, consilieri juridici, avocati si notari, desi pana acum doar mediatorul era autorizat sa sustina aceasta procedura. 

 

In ce materii este obligatorie sedinta de informare?

Obligativitatea sedintei de informare privind medierea este prevazuta de Legea nr. 115/2012, care stabileste, totodata, si cazurile in care trebuie urmata procedura prealabila instantei de judecata.
Astfel, potrivit art. 601 din actul normativ mentionat, sedinta este obligatorie de la 1 august in mai multe materii, dupa cum urmeaza:
  • in domeniul protectiei consumatorilor, cand consumatorul invoca existenta unui prejudiciu ca urmare a achizitionarii unui produs sau unui serviciu defectuos, a nerespectarii clauzelor contractuale ori garantiilor acordate, a existentei unor clauze abuzive cuprinse in contractele incheiate intre consumatori si operatorii economici ori a incalcarii altor drepturi prevazute in legislatia nationala sau a Uniunii Europene in domeniul protectiei consumatorilor;
  • in materia dreptului familiei (neintelegerile care tin de continuarea casatoriei, partajul de bunuri comune, exercitiul drepturilor parintesti, stabilirea domiciliului copiilor, contributia parintilor la intretinerea copiilor sau orice alte neintelegeri care apar in raporturile dintre soti cu privire la drepturi de care ei pot dispune potrivit legii);
  • in domeniul litigiilor privind posesia, granituirea, stramutarea de hotare, precum si in orice alte litigii care privesc raporturile de vecinatate;
  • in domeniul raspunderii profesionale in care poate fi angajata raspunderea profesionala, respectiv cauzele de malpraxis, in masura in care prin legi speciale nu este prevazuta o alta procedura;
  • in litigiile de munca izvorate din incheierea, executarea si incetarea contractelor individuale de munca;
 
Sedinta este obligatorie inclusiv in cazul litigiilor civile a caror valoare este sub 50.000 lei. Pe de alta parte, sunt exceptate de la regula acele litigii in care s-a pronuntat o hotarare executorie de deschidere a procedurii de insolventa, actiunile referitoare la Registrul Comertului si cazurile in care partile aleg sa recurga la procedurile prevazute la art. 999-1018 din Codul de procedura civila.

Totodata inca nu se aplica obligatia in situatiile de natura penala, INSA,  conform art. 601, alin. (1) lit. g) din Legea nr. 115/2012 sedinta de informare privind medierea este obligatorie si in cazul infractiunilor pentru care actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate si impacarea partilor inlatura raspunderea penala, dupa formularea plangerii, daca faptuitorul este cunoscut sau a fost identificat, cu conditia ca victima sa isi exprime consimtamantul de a participa la sedinta de informare impreuna cu faptuitorul.



Mult succes! Si, daca aveti vreodata nevoie, ORICAND puteti apela la serviciile noastre!

2 comentarii:

  1. Buna ziua! Va rog frumos sa imi spuneti si mie cum pot sa procedez in cazul in care eu sunt in strainatate si vreau sa imi angazej un avocat in Romania? Exista si posibilitatea angajarii unui avocat online ? Multumesc anticipat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exista posibilitatea sa se incheie contract de asistenta la distanta - prin mijloace moderne de comunicare - email, fax, posta internationala. Deci se poate!

      Ștergere

AI O INTRABARE? ADRESEAZ-O AICI!
Reguli inainte sa ne scrii:
- Citeste cu atentie articolul
- Citeste Regulamentul Site-ului
- Nu folosi prescurtari sau abrevieri de genul mn, dak, adik, dc, etc
- Nu folosi litere mari si incearca sa adresezi o intrebare coerenta.
- Limiteaza-te la maxim 6 randuri, spatiul nu ne permite sa publicam povestile mai lungi si vor fi eliminate

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...