Noutati juridice

Al catelea citititor esti?

ITI PLACE? FII ALATURI DE NOI CU UN LIKE!

18 iulie 2013

CE TREBUIE SA STIM DESPRE NOUL COD DE PROCEDURA CIVILA?

Dragii nostri, curand se fac 6 luni de la data cand a intrat in vigoare Noul Cod de Procedura Civila (NCPC) si trebuie neaparat sa discutam despre unele aspecte importante. Multi aleg sa isi faca singuri, de pe Google sau de la sfaturile unor cunostinte, actiunea sau intampinarea, apelul sau recursul, asa cum au auzit sau au mai facut pana in data de 15.02.2013, data intrarii in vigoare a noului cod. INSA, extrem de importat de stiut acum, la cateva luni de la aplicare, NCPC sanctioneaza cu anularea orice petitie care nu este corect intocmita, precizata si dovedita, sens in care, devine o pierdere de timp, mai mult, in unele situatii, chiar greseala va poate scoate din termenul legal de prescriptie.

Ce este nou?

In primul rand, din punct de vedere al justitiabilului obisnuit (persoana fara studii juridice), trebuie sa stiti ca promovarea unei petitii (actiuni) nu mai este atat de simpla ca inainte, mai mult chiar, pentru cei ce nu detin cunostinte specializate, poate duce la un esec total. Daca inainte actiunea o puteati face dupa un minim de cunostinte, urmand mai apoi sa aveti posibilitatea de a o lamuri, actualmente actiunea trebuie sa fie facuta bine de la inceput, fapt care, evident, nu se poate face fara asistenta specializata. Aceste noi dispozitii alcatuiesc noua notiune de FAZA PREPROCESUALA, adica inainte de a primi un termen de judecata, perioada in care instanta, pe de o parte, va poate solicita sa va completati cererea, sau sa va indicati temeiul juridic, sau sa va precizati obiectele actiunii, etc, sub sanctiunea anularii cererii, fie, pe de alta parte, comunica actiunea impreuna cu dovezile anexate catre parat, pe care il informeaza ca are obligatia sa formuleze intampinarea, in termen de 25 zile de la primire, sub sanctiunea pierderii dreptului de a se apara (probe, exceptii, inscrisuri, samd).


Ulterior primirii intampinarii, instanta va comunica aceasta catre reclamant, impreuna cu dovezile propuse de partea adversa, solicitandu-i reclamantului ca, in termen de 10 zile de la primire, sa formuleze raspuns la intampinare (replica), sub sanctiunea decaderii din acest drept.

Abia dupa completarea dosarului instantei cu toate aceste etape (actiune, eventuale precizari, modificari, intampinare, replica si toate inscrisurile necesare) se va acorda primul termen de judecata.

Mai mult decat atat, cererea trebuie sa fie legal timbrata, conform art. 192 NCPC, insa, inainte de a fi timbrata trebuie sa se stie exact care este cuantumul taxei - aspect care tot un specialist vi-l poate calcula.

Practic, in acest moment, atat formularea initiala a cererii, cat si etapele ulterioare - denumite generic FAZA PREPROCESUALA - nu mai pot fi "sarite" cu usurinta de cei ce nu detin studii juridice si/sau nu au apelat la serviciile unui avocat pentru acest demers

Sanctiunea aplicata pentru neindeplinirea acestor pasi la timp sau in mod corect, duce la anularea cererii formulate si/sau la decaderea din drepturile oferite de formularea intampinarii.

Poate multi va veti revolta fata de aceste noi proceduri, insa, ce pot sa va spun este ca, desi nici noi nu suntem fanii absoluti ai Noului Cod de Procedura, totusi, strictizarea acestei etape trebuie privita de bun augur pentru interesele dvs. Asigurandu-va ajutor specializat (pentru ca sunteti astfel nevoiti), va mariti sansele de castig in fata instantei. Mai mult, din punct de vedere al nostru, al specialistilor, aceasta modificare vine sa usureze si activitatea sufocata a Instantelor care, pana in momentul NCPC, erau asaltate de justitiabili care, din orice disputa cu vreun frate sau vecin, etc, se adresau instantei, fara a avea vreun strop de notiune juridica, fara a respecta vreo forma juridica ba chiar fara a cunoaste termenii juridici. Va puteti lesne imagina cat de greu le era acestor oameni sa inteleaga, pe de o parte, ce se vorbeste in fata lor, si, pe de alta parte, de ce i-a fost respins dosarul, in care el stia 100% ca are dreptate.

Alta noutate importanta!

Recursul - ei bine, recursul nu mai poate fi promovat daca cererea de recurs nu este redactata de un avocat si/sau daca, pe perioada recursului, nu veti fi reprezentat de un avocat.

Prin urmare, sfatul nostru, ca si pana acum, este sa nu ezitati sa contactati un avocat atunci cand va aflati in aceasta postura, asa cum mergeti la doctor sau la preot sau la notar, sunt momente in care trebuie sa mergeti si la un avocat. Nu onorariul trebuie sa va sperie (pentru ca sumele percepute de un avocat pentru a va asista in aceasta etapa preprocesuala nu sunt uriase) ci lucrurile sau situatiile pe care le puteti pierde incercand sa va faceti singuri dreptate. Suntem prea saraci sa ne permitem greseli!

Vom continua sa va spunem, precum am mai aratat-o si pana acum, medierea a devenit o etapa obligatorie, inainte de a promova o actiune in instanta, in cazul anumitor tipuri de actiuni.

Asadar, potrivit art. 601 din Legea nr. 115/2012, procedura prealabila instantei de judecata va fi obligatorie:
  • in domeniul protectiei consumatorilor, cand consumatorul invoca existenta unui prejudiciu ca urmare a achizitionarii unui produs sau unui serviciu defectuos, a nerespectarii clauzelor contractuale ori garantiilor acordate, a existentei unor clauze abuzive cuprinse in contractele incheiate intre consumatori si operatorii economici ori a incalcarii altor drepturi prevazute in legislatia nationala sau a Uniunii Europene in domeniul protectiei consumatorilor;
  • in materia dreptului familiei (neintelegerile care tin de continuarea casatoriei, partajul de bunuri comune, exercitiul drepturilor parintesti, stabilirea domiciliului copiilor, contributia parintilor la intretinerea copiilor sau orice alte neintelegeri care apar in raporturile dintre soti cu privire la drepturi de care ei pot dispune potrivit legii);
  • in domeniul litigiilor privind posesia, granituirea, stramutarea de hotare, precum si in orice alte litigii care privesc raporturile de vecinatate;
  • in domeniul raspunderii profesionale in care poate fi angajata raspunderea profesionala, respectiv cauzele de malpraxis, in masura in care prin legi speciale nu este prevazuta o alta procedura;
  • in litigiile de munca izvorate din incheierea, executarea si incetarea contractelor individuale de munca;
  • in litigiile civile a caror valoare este sub 50.000 lei, cu exceptia litigiilor in care s-a pronuntat o hotarare executorie de deschidere a procedurii de insolventa, a actiunilor referitoare la Registrul Comertului si a cazurilor in care partile aleg sa recurga la procedurile prevazute la art. 999-1018 din Codul de procedura civila;
  • in cazul infractiunilor pentru care actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate si impacarea partilor inlatura raspunderea penala, dupa formularea plangerii, daca faptuitorul este cunoscut sau a fost identificat, cu conditia ca victima sa isi exprime consimtamantul de a participa la sedinta de informare impreuna cu faptuitorul
Ceea ce inseamna ca, ori de cate ori va aflati intr-una dintre aceste ipoteze certificatul privind informarea asupra medierii este obligatoriu de depus in instanta, odata cu formularea actiunii, sub sanctiunea anularii cererii.

Despre obligativitatea parcurgerii etapei de mediere si/sau informare asupra medierii, cum obtinem un certificat de informare si/sau cat costa medierea, vom dezvolta un subiect distict, intrucat trebuie sa va vorbim de mai multe aspecte importante. Pana atunci, va invitam sa cititi articolul dedicat procedurii de mediere AICI.

Ganduri bune!
Av. Alina VEZUREANU

 

0 COMENTARII:

Trimiteți un comentariu

AI O INTRABARE? ADRESEAZ-O AICI!
Reguli inainte sa ne scrii:
- Citeste cu atentie articolul
- Citeste Regulamentul Site-ului
- Nu folosi prescurtari sau abrevieri de genul mn, dak, adik, dc, etc
- Nu folosi litere mari si incearca sa adresezi o intrebare coerenta.
- Limiteaza-te la maxim 6 randuri, spatiul nu ne permite sa publicam povestile mai lungi si vor fi eliminate

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...