Noutati juridice

Al catelea citititor esti?

ITI PLACE? FII ALATURI DE NOI CU UN LIKE!

19 ianuarie 2013

CE INSEAMNA EXPERTIZA JUDICIARA SI CAND O POT CERE?

Haideti sa va vorbesc astazi despre o modalitate extrem de uzata in judecata - EXPERTIZA. Intrucat am primit numeroase intrebari de la voi, am gasit timp sa trazez mai pe larg acest subiect, astfel incat sa stiti ce este o "expertiza", de cate feluri este, ce se poate dovedi prin intermediul ei, in ce cazuri se poate solicita efectuarea ei, si altele. Poate aveti avocat in cauzele voastre, poate nu, in orice situatie cred ca este bine sa cunoasteti cateva detalii despre acest "pas". 

Ce este o EXPERTIZA?

Expertiza este un raport de specialitate pe care il intocmeste si il emite un expert intr-un domeniu oarecare.

De cate feluri este EXPERTIZA?

Expertiza - deci raportul de specialitate - este de mai multe feluri, insa le voi aminti doar pe cele cel mai des intalnite intr-un proces: 


  • - topografica - atunci cand expertul identifica o suprafata de teren, o masoara, o verfica daca corespunde cu planurile cadastrale existente, propune modalitati de impartire a loturilor (unde este cazul), samd.(De exemplu - va judecati cu un vecin, pe motivul ca ar fi intrat in curtea dvs, expertiza topografica va veni sa masoare cat aveti voi in planuri, cat celalalt, daca vecinul si-a respectat limita de plan, daca intrat si cu cat in curtea voastra, etc)
  • - tehnica in constructii - atunci cand expertul identifica un imobil, stabileste dimensiunile constructiei, modul de realizare in raport de planuri si avize (PUD, PUZ), materialele folosite in constructie, calitatea lucrarilor realizate, propune modalitati de impartire a imobilului respectiv (unde este cazul), samd (De exemplu: ati facut o casa cu firma x - si reclamati faptul ca acea constructie nu respecta nici normele de calitate asumate, nici planurile, camerele de exemplu fiind mai mici, peretii sunt strambi, etc - atunci expertiza va veni sa verifice toate aceste aspecte si sa constate/sau sa nu constate cele afirmate de voi)
  • - evaluatoare - atunci cand expertul stabileste o valoare de circulatie a unui teren sau imobil, bazat pe criteriile stabilite prin lege, dar si avand in vedere zona, preturile de referinta, gradul de uzura, vechimea, starea, utilitatile, imbunatatirile, etc.(De exemplu: va judecati pentru a vi se stabili o sulta dintr-un imobil ce face obiectul unei mosteniri/despagubiri/etc - expertiza evaluatoare va veni sa stabileasca care este valoarea acelui bun, cat vi s-ar cuveni si cum s-a calculat)
  • - contabila - atunci cand expertul analizeaza din punct de vedere financiar contabil situatia unei creante sau a unei datorii, verifica legalitatea inregistrarilor in contabilitate a facturilor, proformelor, calculul penalitatilor si baza in care acestea au fost solicitate, face mentiuni cu privire la platile efectuate, recorecteaza sumele (debite sau credite), face propuneri cu privire la prescriptie (daca este cazul) sau isi exprima opinia fata de legalitatea sau nelegalitatea pretentiilor ce se judeca. (De exemplu: va judecati cu administratia de bloc pentru sumele la intretinere si aratati instantei ca sumele v-au fost calculate gresit, ca penalitatile nu sunt datorate, sau sunt mai mari, sau ca fondul de rulment nu este corect calculat - atunci vine expertiza contabila ca proba si prin ea se va analiza daca sustinerile voastre sunt sau nu corecte, si care ar fi rezultatul corect al acelor pretentii ale administratiei de bloc)
  • - grafoscopica - atunci cand expertul este chemat sa analizeze autenticitatea unui scris sau a unei semnaturi efectuata de cineva, pe un act ce face obiectul acelei judecati. (De exemplu: va judecati pentru anularea unui testament si contestati semnatura defunctului pe acest testament - dovada pro sau contra autenticitatii semnaturii se face prin expertiza grafoscopica care constata sau infirma acea semnatura)
Evident ca felul expertizelor nu se limiteaza la acestea cateva, insa, precum am spus, discutam azi de cele mai des intalnite.

Cine stabileste ca este necesar o expertiza si cine o plateste?

In primul rand se impune a face o precizare extrem de importanta

Intotdeauna, si absolut intotdeauna, atat cel ce ocupa pozitia de reclamant, cat si cel ce este parat au obligatia legala de a arata instantei, prin cererea lor sau prin intampinarea cuvenita - care le sunt motivele pentru care vor sa se judece (mai pe inteles: de ce vrei sa te judeci cu Cutarescu?) cat si Cutarescu sa arate de ce reclamantul nu are dreptate (intampinarea).

Atat prin intampinare, cat si prin cererea de chemare in judecata, toate partile au obligatia de a indica si ce probe solicita pentru a se infaptui justitie.
In cadrul acestor probe solicitate se numara si expertiza.
In functie de natura judecatii, fiecare dintre parti (reclamantul sau paratul) are dreptul sa solicite proba cu expertiza si sa ceara instantei, la momentul potrivit - http://avocatulmeu.blogspot.ro/2012/11/ce-trebuie-sa-stii-cand-mergi-la-un.html - incuviintarea acestei probe.

In baza acestei solicitari, instanta poate decide daca se impune sau nu o astfel de lamurire, sens in care va admite proba cu expertiza sau o va respinge. 
Daca va admite proba cu expertiza va numi un expert din lista instantei de experti in acel domeniu (topograf, evaluator, contabil, grafolog, etc) si va stabili (ajutata sau nu de parte) obiectivele acelei expertize, cat va stabili si onorariul provizoriu al acelei expertize si cine are obligatia sa-l plateasca si cand.

Cine plateste onorariul expertului pentru efectuarea expertizei?

Regula esentiala si generala (care nu presupune mereu sa fie si regula corecta) este ca expertiza o va plati cel in folosul sau la cererea caruia se face. Prin urmare expertiza poate fi suportata doar de cel care a solicitat-o sau poate fi platita, in cuantum egal, de fiecare parte.

De foarte multe ori am intalnit cazuri in care, desi s-a stabilit plata in mod egal, una dintre parti a refuzat sa achite - fapt ce este extrem de gresit! De ce este gresit: de regula cel ce refuza a achita este perceput ca cel ce ascunde ceva - creandu-si astfel o imagine indoielnica in fata instantei. In cursul unui proces nimeni nu-si doreste sa piarda batalia, insa intotdeauna cineva va pierde! Atitudinea negativa in acest exemplu, va naste suspiciunea impotriva voastra - "de ce se opune? probabil ca nu doreste sa se afle adevarul, sigur ar ascunde ceva... hmmmm" si iata cum puteti intoarce un proces impotriva voastra... cu propria mana, sa spun asa! Mai mult, ca orice specialist si om pe planeta aceasta, si expertul va putea inclina sufleteste (si omeneste) catre partea care l-a platit - acea "datorie" morala fireasca. Asta nu inseamna ca asa va fi, insa discut acum doar din perspectiva unei psihologii posibile.

Prin urmare: atunci cand vi se stabileste suportarea unei cote parti (sau integralitatea platii) unei expertize, nu o refuzati si nu va eludati de la aceasta sarcina. 

Expertul-parte. Cine este expertul-parte? Cine il plateste?

Expertul parte este acel expert numit de una dintre partile unui proces, sa vina si sa asiste la intocmirea expertizei, din partea lui. Adesea expertul parte este un contra-expert, care fie recunoaste corectitudinea expertizei facute de expertul judiciar (adica numit de instanta), fie isi pune separat punctul de vedere, atunci cand considera ceva contrar constatarilor sale.

Expertul parte - ca si expertul judiciar - se incuviinteaza de catre instanta de judecata, odata cu incuviintarea expertizei. Ca sa vi se incuviinteze - trebuie sa cereti! 

Expertul parte este si trebuie sa fie in mod obligatoriu un expert aflat pe lista instantei, iar dovada acreditarii acestuia se va face cu copie dupa atestatul vizat la zi/legitimatia acestuia. De ce trebuie sa fie acreditat? Pentru ca, la fel ca expertul judiciar, expertul parte isi va emite o opinie (identica sau separata) care va sta la baza judecatii instantei, iar instanta este obligata sa tina seama de experti, numai in masura in care acestia sunt acreditati - intrucat orice sentinta sau hotarare judecatoreasca trebuie motivata legal.

Fiind un expert al uneia dintre parti, acest expert se va plati de acea parte, in mod separat si dupa cum le-a fost intelegerea. Aceste cheltuieli nu intra in costurile procesului - pentru ca nu sunt facute in interesul cauzei, ci in interesul partii solicitante, insa pot fi recuperate de la partea adversa, in masura in care instanta nu le va cenzura (sau elimina).

Cat costa o expertiza judiciara si unde o platesc?

Valoarea onorariului unui expert este stabilit provizoriu de instanta. La momentul incuviintarii acestei probe, judecatorul va stabili si onorariul expertului. Depinzand de mai multe criterii, in general, valoarea unei expertize variaza intre 600 si 1200 de lei. Insa aceasta suma nu este si suma finala - pe baza volumului de lucru, expertul poate solicita majorarea onorariului sau, iar instanta o poate incuviinta sau o poate respinge. Practica actuala arata ca onorariul mediu final stabilit si platit pentru o expertiza ajunge la cca 1.500 de lei, pe Bucuresti.

Onorariul expertului este o cheltuiala procesuala si este diferit de toate celelalte costuri - taxe de timbru si timbru judiciar, onorariu de avocat - si se achita separat, la CEC, sau la posta, in contul Biroului Local de Expertiza deschis pe langa instanta unde va judecati. Chitanta ce o primiti dupa consemnare se va depune IN ORIGINAL in dosarul cauzei, cel mai tarziu la termenul urmator de judecata, sub sanctiunea decaderii din proba.

Sperand ca v-am luminat si de aceasta data,
A dvs cu respect:
Av. Alina VEZUREANU


4 comentarii:

  1. Onorariul expertului se achita in contul Biroului Local de Expertiza de pe tabloul caruia face parte expertului.

    RăspundețiȘtergere
  2. Daca paratul nu a platit partea lui pt. onorariul expertului o pot plati eu ca reclamant in ideea de a se termina mai repede?

    RăspundețiȘtergere

AI O INTRABARE? ADRESEAZ-O AICI!
Reguli inainte sa ne scrii:
- Citeste cu atentie articolul
- Citeste Regulamentul Site-ului
- Nu folosi prescurtari sau abrevieri de genul mn, dak, adik, dc, etc
- Nu folosi litere mari si incearca sa adresezi o intrebare coerenta.
- Limiteaza-te la maxim 6 randuri, spatiul nu ne permite sa publicam povestile mai lungi si vor fi eliminate

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...