Noutati juridice

Al catelea citititor esti?

ITI PLACE? FII ALATURI DE NOI CU UN LIKE!

22 august 2011

Concediul de maternitate ar putea fi majorat la 168 de zile

Propunerea legislativa are ca obiect de reglementare modificarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006.

Comisiile de munca si sanatate propun Plenului Camerei Deputatilor adoptarea cu modificari a propunerii legislative in vederea garantarii posibilitatii pentru toti copiii de a primi ingrijirea adecvata in functie de necesitatile lor de dezvoltare.

Astfel, potrivit propunerii legislative trimisa plenului spre adoptare, ”asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcina si lauzie, pe o perioada de 168 de zile calendaristice, perioada in care beneficiaza de indemnizatie de maternitate."



Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 105 zile calendaristice dupa nastere.

Cuantumul brut lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din baza de calcul stabilita conform art. 10 din OUG nr. 158/2005.

Baza de calcul a indemnizatiei se determina ca  medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii.

Indemnizatia de maternitate se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.

Initiativa legislativa vine in contextul in care Parlamentul European are in dezbatere o noua directiva prin care a fost majoarata cu 6 saptamani perioada maxima a concediului de maternitate.

Traseul legislativ al actului normativ poate fi urmarit aici.
 

4 comentarii:

  1. Cred ca micutzii au nevoie sa petreaca cat mai mult timp lanaga mamele lor mai ales in primul an de viata. In opinia mea vechiul concediu de maternitate de un an era mai potrivit.

    RăspundețiȘtergere
  2. Si eu cred ca e nevoie de marirea substantiala a concediului de maternitate. Ar fi mai bine atat pentru mame cat si pentru copii.

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna ziua,

    Sa inteleg ca se doreste micsorarea concediului de maternitate??? si de cand ar intra in vigoare daca se aproba??

    RăspundețiȘtergere

AI O INTRABARE? ADRESEAZ-O AICI!
Reguli inainte sa ne scrii:
- Citeste cu atentie articolul
- Citeste Regulamentul Site-ului
- Nu folosi prescurtari sau abrevieri de genul mn, dak, adik, dc, etc
- Nu folosi litere mari si incearca sa adresezi o intrebare coerenta.
- Limiteaza-te la maxim 6 randuri, spatiul nu ne permite sa publicam povestile mai lungi si vor fi eliminate

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...