Noutati juridice

Al catelea citititor esti?

ITI PLACE? FII ALATURI DE NOI CU UN LIKE!

31 octombrie 2014

AVOCATUL FIRMEI - CE ESTE SI CUM SE FACE CEREREA CU VALOARE REDUSA?

Intrucat multi cititori ne-au solicitat informatii despre aceasta noua procedura instituita prin Noul Cod de Procedura civila, am constuit astazi un material care va deslusi, pe intelesul tuturor, aceasta noua institutie de drepturi. Insa, intrucat este o modalitate de recuperare a creantelor, intr-un articol viitor ne propunem sa analizam si Ordonanta de plata, intr-un studiu comparativ al acestora, tocmai pentru a inlesni, atunci cand se impune, alegerea buna. Sau pentru a avea o imagine completa, de ansamblu, pe care sa o cunoasteti atunci cand veti solicita sprijin juridic avocatilor sau consilierilor juridici ai dvs. Desi este gandit ca un articol la adresa companiilor, trebuie sa stiti ca aceasta este o procedura care poate fi intrebuintata si de catre persoanele fizice.  

1. Ce este cererea cu valoare redusa?
Cererea cu valoare redusa este o actiune judiciara pe care creditorul unei obligatii o are la indemana pentru a-si satisface drepturile rezultate dintr-un contract sau orice alt act.

Sediul materiei este reglementat de prevederile art. 1025-1032 din Noul Cod de Procedura Civila.

2. Cand si cum se aplica cererea cu valoare redusa?
Potrivit art. 1025 Cod procedură civilă, procedura privind cererile cu valoare redusă are ca obiect realizarea de bunăvoie sau prin executare silită a creanțelor certe, lichide și exigibile ce reprezintă obligații de plată a unor sume de bani în cuantum maxim de 10.000 lei.

NOTA: Suma maxima de 10.000 lei cuprinde doar debitul principal fără a lua in calcul penalităţile şi dobânziile. Acestea se vor calcula si se vor solicita separat in cadrul formularului.

Procedura privind cererile cu valoare redusă este o procedură specială care necesită îndeplinirea unor condiții speciale de admisibilitate a cererii prin care se declanșează această procedură: 
  • Creditorul trebuie să aibă o creanță a cărei obligație corelativă constă în îndatorirea debitorului de a plăti o sumă de bani în cuantum maxim de 10.000 lei
  • Creanța să nu-și aibă izvorul în domeniile prevăzute de art. 1025 alin. 2 și 3 Cod procedură civilă. 
Aceasta nu se aplica deci în materie fiscală, vamală sau administrativă şi nici în ceea ce priveşte răspunderea statului pentru acte sau omisiuni în cadrul exercitării autorităţii publice. Nu se aplică cererilor referitoare la: 
a) starea civilă sau capacitatea persoanelor fizice;
b) drepturile patrimoniale născute din raporturile de familie;
c) moştenire;
d) insolvenţă, concordatul preventiv, procedurile privind lichidarea societăţilor insolvabile şi a altor persoane juridice sau alte proceduri asemănătoare;
e) asigurări sociale;
f) dreptul muncii;
g) închirierea unor bunuri imobile, cu excepţia acţiunilor privind creanţele având ca obiect plata unei sume de bani;
h) arbitraj;
i) atingeri aduse dreptului la viaţă privată sau altor drepturi care privesc personalitatea.
  • Creditorul sa respecte procedura instituite de art. 1029 Cod procedură civilă.
Procedura prevede completarea unei cereri tip - formular obligatoriu si se adreseaza Judecatoriei, conform regulilor de competenta materiala si teritoriala prevazute de Codul de procedura. 

In fata procedurii si debitorul (paratul) raspunde cererii fie prin seama formularului fie in orice alta forma scrisa. Raspunsul se depune la dosar in termen de 30 de zile de la primirea comunicarii cererii cu valoare redusa, potrivit art. 1029, alin. (4) din NCPC.

Mai trebuie sa stiti ca, in cazul in care paratul/debitorul are de ridicat pretentii, la randul sau, acestea sunt posibile si permise printr-o cerere reconventionala pe care o poate formula prin intampinare sau deosebit, printr-o cerere separata, adresata aceluiasi dosar. Daca cererea reconventionala respecta procedura cu valoare redusa, aceasta va fi judecata impreuna cu cererea introdusa de creditor, daca nu respecta, aceasta se va disjunge si judeca separat, formandu-se un dosar nou.


3. Cat ne costa aceasta cerere?
Potrivit art. 28 din titlul IV al Legii de punere în aplicare a NCPC, în procedura cererilor de valoare redusă dacă valoarea obiectului acestora nu depăşeşte 2000 lei taxa de timbru este de 50 lei, iar dacă depăşeşte această valoare, taxa de timbru este de 150 lei.

4. Ce efecte produce debitorului cererea cu valoare redusa?
Daca cererea este admisa, se va pronunta o hotarare executorie de drept prin care debitorul poate fi pus in executare silita imediata, pentru realizarea drepturilor obtinute de creditor.

5. Ce mai trebuie sa stim?
  • Procedura cererii cu valoare redusa este o procedura de camera de consiliu, asta insemnand ca citarea partilor nu este obligatorie - deci nu veti fi convocati la termenul de judecata, decat in cazuri exceptionale - conform art. 1029, alin. (2) din NCPC, astfel ca nu va trebui sa intrati in panica daca nu primiti citatie in acest dosar. 
  • Reprezentarea partilor prin avocat nu este necesara, atata timp cat procedura de citare nu este obligatorie.
  • Este o procedura urgenta, care se poate termina in maxim 60 de zile, in cazul in care pârâtul nu formulează intâmpinare.
  • Potrivit prevederilor art. 473 NCPC cheltuielile de judecata se restituie din patrimoniu debitorului.
  • Nu este necesara si nu implica nicio procedura prealabila - somatie/notificare, etc., simpla completare a formularului fiind suficienta
  • Foarte important: respingerea cererii cu valoare redusa are consecinte grave asupra dreptului, intrucat produce autoritatea de lucru judecat - ceea ce inseamna ca, odata pierduta actiunea, nu veti mai putea solicita instantelor, pe vreo alta cale, vreodata, aceste pretentii. Deci maxima atentie!

NOTA DE FINAL:
Desi aceasta procedura este aparent simpla si la indemna oricui, avand in vedere riscul de a pierde insusi dreptul asupra pretentiilor solicitate, in caz de respingere a actiunii (n.m. consecinta deosebit de grava pe care nimeni nu si-o doreste)  va sfatuiesc sa apelati la un avocat atunci cand redactati/completati formularul acestei actiuni. 

Daca doriti sprijinul nostru in aceste demersuri ne puteti scrie pe adresa de email - avocatulmeu@rocketmail.com sau folosind direct formularul de contact din partea dreapta. Onorariile percepute pentru aceste servicii sunt minime si se regasesc in jurul valorii de 200-400 lei/cerere si pot fi recuperate integral.

Drum drept!

Un comentariu:

  1. Imi place acest blog tocmai prin prisma faptului ca intotdeauna imi ofera informatiile de care am nevoie atunci cand am o nelamurire din sectorul juridic. Astept sa configurati astfel de articole periodic, iar un imbold in acest sens este reprezentat de faptul ca exista multe persoane care se afla in situatia mea. Atunci cand am o problema legala, incep si ma documentez propice inainte de a lua orice initiativa in acest sens, si eu cred ca este o metoda prin care ajung sa imi gestionez relativ echilibrat toate resursele.

    RăspundețiȘtergere

AI O INTRABARE? ADRESEAZ-O AICI!
Reguli inainte sa ne scrii:
- Citeste cu atentie articolul
- Citeste Regulamentul Site-ului
- Nu folosi prescurtari sau abrevieri de genul mn, dak, adik, dc, etc
- Nu folosi litere mari si incearca sa adresezi o intrebare coerenta.
- Limiteaza-te la maxim 6 randuri, spatiul nu ne permite sa publicam povestile mai lungi si vor fi eliminate

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...