Noutati juridice

Al catelea citititor esti?

ITI PLACE? FII ALATURI DE NOI CU UN LIKE!

24 iunie 2014

CUM NE RECUPERAM TAXA DE POLUARE AUTO?

Soferii stiu cel mai bine "chinurile" facerii unei cumparari auto si la fel de bine stiu ca au platit sume considerabile in vederea legalei inmatriculari a unei masini cumparate. Practic, din anul 2008-2009 si pana in prezent, sub o forma sau alta, niciun proprietar auto nu a "scapat" de birurile succesiv reinventate ca "taxa de prima inmatriculare", "taxa de poluare" si, ulterior "taxa de mediu". Desi TOATE aspru criticate de CJUE (Curtea de Justitie a Uniunii Europene), aceste biruri s-au schimbat in denumire, dar nu neaparat si in efecte. Momentan toti cei ce au devenit proprietari dupa 2013 (data "transformarii" taxei de poluare, in timbru de mediu, sau taxa de mediu) stau cu ochii pe CJUE sa dea semnalul oficial, scris, al acestei nelegalitati (n.r. daca aceasta exista, evident). Dar, dintre acestia, la moda este astazi procedura de recuperare a taxei de poluare, valabila intre anii 2012 si 04.03.2013. Astfel, Statul, vazand extinderea fenomenului de anulare a acestei taxe, prin mijlocirea instantelor romane, s-a gandit sa limiteze in timp justa despagubire, printr-un act normativ recent publicat, prin care se statueaza ca restituirile se fac in timp de 5 ani, esalonat, in maxim 20% din datorie, pe an.

La o distanţă de aproape 4 luni de la data publicarii OUG nr. 8/2014 pentru modificarea şi completarea unor acte normative şi alte măsuri fiscal-bugetare, prin care se prevedea posibilitatea recuperării taxei auto pentru poluare plătite, stabilită în 2012, pe calea unei decizii în instanţă, vineri 20 iunie, în Monitorul Oficial nr. 454 a fost publicat Ordinul comun al  ministrului mediului şi schimbărilor climatice şi al ministrul finanţelor nr. 365/741/2014 privind procedura de efectuare a platilor sumelor prevazute prin hotarari judecatoresti avand ca obiect restituirea taxei pe poluare pentru autovehicule si a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule. Acest ordin stabileşte procedura efectivă de recuperare a taxei, precum şi setul de formulare necesare contribuabililor care au obţinut o hotărâre definitivă şi irevocabilă, executorie în acest sens.

Prin urmare, va propun sa discutam asupra acestui subiect de larg interes.

1. Recapitulare. Cum se poate obtine dreptul de restituire a taxei de poluare?


  • In primul rand se deschide procedura administrativa - adica, impreuna cu dovezile platii, actele masinii, buletin sau certificat fiscal, proprietarul se prezinta la ANAF-ul de care apartine pentru a formula cererea de restituire. Din cate stim, in majoritatea punctelor ANAF exista formulare tipizate pentru acest demers, daca nu exista, se face o cerere simpla, prin care aratati cine sunteti, cat si cum ati platit, solicitand restituirea taxei de poluare. Atasati documentele doveditoare (talon, carte auto, chitante de plata a taxei, acte de identitate si/sau documentele firmei, in cazul persoanelor juridice sau PFA-urilor)
  • Termenul de solicitare a restituirii este de 5 ani, calculat de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care s-a efectuat plata (intrucat este un drept izvorand din creante fiscale), prin urmare prescriptia generala de 3 ani, nu este aplicabila. Totusi, nu recomand sa lasati acest demers pe ultima clipa. La noi legile se schimba si intr-o noapte de sambata!

  • Dupa trecerea termenului de solutionare administrativa (30-45 zile de la data depunerii dosarului complet) si in lipsa unui raspuns favorabil, va adresati instantei de judecata - Tribunalul de care apartineti, Sectia Contencios Administrativ.


NOTA IMPORTANTA! Intrucat si in cazul instantelor s-a schimbat procedura de judecata civila va sfatuiesc sa consultati un avocat inaintea inceperii demersului judiciar, pentru a nu vi se anula cererea in procedura de verificare a regularitatii! (art. 198-200 NCPC)

  • Dupa judecata, daca ati castigat, veti obtine acea hotarare de restituire, pe care o puteti pune in executare - sens in care banii platiti intr-o zi, ii recuperati in 5 ani (n.r no comment).



  • formularea unei cereri tip de restituire, al carui model il gasiti AICI
  • cererea trebuie sa fie insotita de hotararea judecatoreasca investita executoriu si documente de identitate 


NOTA: Cererea se depune la registratura ANAF sau se poate transmite prin posta. Neregulile constatate de ANAF, in analiza cererii, se aduc la cunostinta contribuabilului in scris si se remediaza de acesta in regim de urgenta. Termenul de solutionare a cererii este de 45 zile.
  • termenul de restituire este de 5 ani de la data la care a luat nastere dreptul de restituire - respectiv de la data hotararii judecatoresti, calculat de la data de 1 ianuare a anului urmator celui in care s-a obtinut hotararea. (Ex. Ati obtinut hotarare in februarie 2013, termenul de 5 ani incepe sa curga de la data de 01.01.2014, implinindu-se 5 ani mai tarziu)
IMPORTANT: In cei 20% anual restituiti vor intra: 
- taxa de poluare achitata, 
- cheltuielile de judecata 
- cat si alte sume stabilite prin hotararea judecatoreasca. 

Totusi supun atentiei - daca ati solicitat instantei decat restituirea taxei, fara cheltuieli de judecata sau alte beneficii (dobanda, actualizare, etc, samd) titlul executor nu va face obiectul acestora. *de aceea va spun sa consultati anterior adresarii instantei un avocat, sa va consilieze corect si complet. 

  • daca aveti datorii la buget (fie ele si amenzi sau diverste penalitati si dobazi penalizatoare !!!) sumele de restituit se vor duce in contul acestora, prin Ordin de compensare, deci mare atentie sa fiti pe zero, altfel va puteti trezi ca nu mai primiti nimic... Prin urmare va sfatuiesc sa solicitati ANAF o fisa de platitor, la zi, la data depunerii acestei cereri de restituire, ca sa nu aveti surprize ulterior.
  • restituirea, dupa aprobarea acesteia, se face in baza unei programari prealabile

NOTA: Daca doriti sprijin specializat in aceasta problema, la onorarii accesibile, ne puteti scrie pe adresa de mail publicata in contact.


0 COMENTARII:

Trimiteți un comentariu

AI O INTRABARE? ADRESEAZ-O AICI!
Reguli inainte sa ne scrii:
- Citeste cu atentie articolul
- Citeste Regulamentul Site-ului
- Nu folosi prescurtari sau abrevieri de genul mn, dak, adik, dc, etc
- Nu folosi litere mari si incearca sa adresezi o intrebare coerenta.
- Limiteaza-te la maxim 6 randuri, spatiul nu ne permite sa publicam povestile mai lungi si vor fi eliminate

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...