Noutati juridice

Al catelea citititor esti?

ITI PLACE? FII ALATURI DE NOI CU UN LIKE!

17 octombrie 2013

NOUL COD DE PROCEDURA CIVILA. FAZA PREPROCESUALA.

Intrucat deja au aparut actiuni in baza noului cod de procedura si am primit tot mai multe solicitari de a explica ce este si ce prespune etapa 1, premergatoare judecatii, propun sa discutam asta astazi, la fel, pe intelesul tuturor. Este important sa cunoastem aceasta noua faza, mai ales pentru ca este o aparitie noua in dreptul nostru si, cu atat mai mult, nerespectarea ei sau neindeplinirea ei, poate duce la anularea cererii de chemare in judecata si/sau eliminarea apararilor formulate, in cazul in care sunteti parat. Sa incepem!


1. Ce este FAZA PREPROCESUALA?

Faza preprocesuala este, practic, o triere a cauzelor ce pot avea obiect de judecata. De ce spun ca este o "triere"?! Pentru ca inainte de a se acorda termenul de judecata, cererea ta trece printr-un proces de analiza premergator, verificat in conformitate cu dispozitiile art. 195-205 NCPC. Daca pana la finalul acestor verificari, cererea intruneste conditiile legale, urmeaza faza de judecata. Daca nu, procedura se incheie prin anularea cererii inainte de a se fi judecat.

2. Cum functioneaza FAZA PREPROCESUALA?
Aceasta actioneaza in felul urmator (grupandu-le in 4 etape): 

Etapa 1: Reclamantul depune o cerere de chemare in judecata > instanta o verifica daca este conforma dreptului si procedurii, daca a fost legal timbrata, daca este admisibila, etc. > apoi emite catre reclamant, daca este cazul, o adresa de dialog, prin care se solicita ca, intr-un termen scurt sa se acopere neregulile constatate, sub sanctiunea anularii cererii. 

Etapa 2:  Dupa conformarea reclamantului la solicitarile instantei, incepe etapa 2, care prespune ca instanta sa comunice catre partea adversa cererea primita, precizarile facute dupa dialog, inscrisurile depuse de acesta, punand in vedere adversarilor ca au termen maxim 25 de zile de la primire, pentru a-si formula intampinarea. In cazul in care cele 25 de zile expira si paratul nu a indeplinit aceasta obligatie pierde dreptul de a-si mai expune punctul de vedere si de a invoca exceptii ulterioare, cu exceptia celor de ordine publica. 

Etapa 3: Dupa primirea intampinarii si a inscrisurilor, deci dupa ce s-a primit la dosar si punctul de vedere al partii adverse, incepe etapa 3 - in baza careia reclamantul primeste intampinarea si inscrisurile depuse de parat si i se pune in vedere ca, in termen de 10 zile de la primire, sa isi formuleze replica. Aceasta replica este obligatorie si nu facultativa! 

Etapa 4: Dupa primirea replicii la intampinare, se dispune, de catre instanta, fixarea termenului de judecata, moment la care faza preprocesuala se incheie si urmeaza faza de judecata.
3. Cum se desfasoara aceasta faza?

Toate comunicarile ce provin de la instanta se vor face in scris, prin posta. 
Termenele se calculeaza de la momentul primirii si nu de la momentul emiterii.
Raspunsurile pe care le datoram (fie ca este vorba de precizari, completari, intampinari sau replici, samd) vor fi trimise prin posta sau direct la registratura instantei. Prin urmare nu ne vom prezenta la nicio sedinta, in toata aceasta perioada. 


4. Cum se finalizeaza aceasta faza?

Esential este ca aceasta faza sa se finalizeze prin acordarea unui termen de judecata, insa, exista indubitabil multe situatii (si vei citi mai jos sfatul meu) in care actiunile sunt anulate inainte de a se acorda termen. De ce?! Precum am spus, aceasta faza este obligatorie si nu facultativa, prin urmare, orice nerespectare a sarcinilor impuse, sau orice depasire de termen, se sanctioneaza cu anularea. Evident ca anularea survine ca sanctiune a nerespectarii solicitarilor impuse reclamantului si nu are relevanta pozitia paratului! Deci, daca se va anula cererea inainte de a primi termen, se va anula din culpa reclamantului si nu a paratului, evident. (Motorul actiunii fiind cel ce reclama si nu cel reclamat. Cum este si logic, nu-i asa?)

Daca cererea v-a fost anulata inainte de vreme, atunci trebuie sa stiti ca undeva ati gresit - fie nu aveti cunostinte juridice necesare si nu ati respectat niste conditii de fond si de forma obligatorii, fie nu ati inteles obiectul sarcinilor pre-procesuale indicate, fie nu ati respectat termenele impuse, nu ati achitat taxa de timbru neceara, samd., motive putand fi multe. De regula, cei ce nu au cunostinte juridice de baza, nu pot trece cu succes de aceasta "triere", procentul celor ce reusesc fiind minim.

5. Se mai poate face ceva daca nu am trecut de faza pre-procesuala?!

Da! Si aici am in vedere doua aspecte importante:

1. Impotriva incheierii de anulare a cererii se poate face cerere de reexaminare, in termen de 15 zile de la comunicarea incheierii de anulare.
2. Nefiind o judecata pe fond, puteti oricand sa redeschideti aceeasi actiune, insa, speram ca a doua data o veti face cu ajutor specializat!

Totusi, cererea de reexaminare, in 90% din cazuri nu are castig de cauza - si de ce? Pentru ca anularea s-a pronuntat pentru anumite vicii ale cererii, sau neconformitati, ori nerespectarea de termene, samd. Atata vreme cat in reexaminare nu veti dovedi ca v-ati indeplinit corect, legal si in termen toate sarcinile impuse, reexaminarea nu va trece.

5. Ce trebuie sa mai stim?

Aceasta notiune noua, de faza-preprocesuala, este obligatorie si nu facultativa. Prin urmare, toate cauzele ce vor fi introduse in instanta dupa februarie 2013, se vor supune acestor exigente. Daca pana la finalul fazei nu sunt respectate toate cele 3 etape anterior descrise, cauza va fi anulata fara a se fi judecat, practic, aceasta fiind "triata" preprocesual. 

Asadar, daca pana in luna februarie 2013, era usor si simplu si pentru un neinitiat sa isi caute singur dreptatea, iata deci ca, in acest moment, devine imperativ necesar sa consultati un avocat care sa va consilieze cel putin pe perioada pre-procesuala. Evident ca angajarea unui avocat, pentru aceasta faza, nu este obligatorie nimanui, insa, avand in vedere procedura stricta si timpul pierdut pe aceasta faza, singuri nu prea puteti sa ii faceti fata, in necunostinta de cauza. 

Din punct de vedere al majoritatii, aceasta procedura, pe de o parte, degreveaza instantele de sute de mii de dosare introduse in mod gresit, fara cunostinte juridice si dupa bunul plac al reclamantilor, pe de alta parte, produce o disciplina procesuala care, pana la urma este spre beneficiul reclamantului si paratului, caci, sunt oarecum mai motivati sa trateze judecata ca un lucru serios si sa-si asigure cel putin la inceput ajutor specializat - mai ales cand stim cu totii, caci am mai spus-o de nenumarate ori pana acum - actiunea si intampinarea sunt cele mai importante acte de judecata, care, nefacute de un specialist, pot conduce in 90% din cazuri la un esec irevocabil. 

Totodata mai trebuie sa stiti ca orice pierdere de timp, pe aceasta faza, care nu duce la finalitatea dorita (n.n. judecata propriu-zisa) poate cauza prejudicii deosebite!  
Ce vreau sa atrag atentia?! Sunt actiuni care se declanseaza intr-un anumit termen (de exemplu: contestatia la executare silita) si pierderea "trierii" va duce la decaderea din termenul in care mai puteati formula actiunea respectiva (!!!). Mai mult, sa nu uitam ca exista si prescriptia materiala, care curge peste tot acest timp si, implinirea prescriptiei va va lipsi de posibilitatea de a mai declansa actiunea respectiva (!!!)

Prin urmare: sa luam aminte si sa actionam cand trebuie, insa cu cap si constiinta, pentru a nu ne pune in primejdie niste drepturi care pot iesi din termenele legale, chiar si prin acest simplu fapt. Sustin in continuare ca este absolut necesar si recomandabil sa va asigurati de un avocat atunci cand doriti sa deschideti calea judecatii, cel putin pana depasiti aceasta faza, chiar daca resursele financiare sunt limitate. 

Suntem prea saraci sa luam decizii proaste!  

Drum drept si echitate!
Av. Alina VEZUREANU

0 COMENTARII:

Trimiteți un comentariu

AI O INTRABARE? ADRESEAZ-O AICI!
Reguli inainte sa ne scrii:
- Citeste cu atentie articolul
- Citeste Regulamentul Site-ului
- Nu folosi prescurtari sau abrevieri de genul mn, dak, adik, dc, etc
- Nu folosi litere mari si incearca sa adresezi o intrebare coerenta.
- Limiteaza-te la maxim 6 randuri, spatiul nu ne permite sa publicam povestile mai lungi si vor fi eliminate

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...