Noutati juridice

Al catelea citititor esti?

ITI PLACE? FII ALATURI DE NOI CU UN LIKE!

15 iunie 2012

MEDIEREA – ALTERNATIVA UNUI PROCES COSTISITOR


Desi este pe piata jurdica din Romania de mai bine de 6 ani, putini justitiabili au auzit sau cunosc despre aceasta alternativa – MEDIEREA.

Toti stiu si doresc ca atunci cand se iveste un conflict, acesta sa se rezolve in instanta. Insa cu totii stim ca un proces in instanta impune si costuri pe masura. Partile sunt astfel indatorate la taxe de timbru, fixe sau la valoarea obiectului judecatii, onorarii de avocat, expert, timp... mult timp pierdut si, in final, obtinerea unei Hotarari judecatoresti care nu va multumi niciodata partile. Apoi urmeaza cai de atac, apel, recurs, revizuiri, contestatii in anulare, in consecinta alti bani, alt timp pierdut si finalul va fi epuizant pentru fiecare dintre parti, frustrant, chiar, ba mai mult, nefolositor sau potrivnic.

Stiati ca media timpului de judecata a unui dosar cu dificultate medie atinge lejer 1 an jumatate?

Si atunci ce este de stiut?

Medierea este alternativa non-judecatoreasca la solutionarea unui incident, fie el de natura civila (partaje, mosteniri, granituiri, etc), raporturi de familie (divorturi, partaje bunuri comune, incredintare minori, stabilire pensie intretinere si program vizitare, etc), comerciala (incidente de plati, neintelegeri contractuale comerciale, etc), administrativa (probleme diverse cu autoritatile statului), penala (sub aspectul impacarii partilor, stabilirea despagubirilor, renuntarea la plangerile formulate, etc), cu alte cuvinte o alternativa pentru orice obiect sau cauza ce poate fi obiectul unui proces in instanta.

De ce sa decida un judecator cum sa se solutioneze un conflict dintre tine si o alta persoana cand cel care solutioneaza litigiul poti fi chiar tu? 
Cunoaste altcineva problemele tale mai bine decat tine? 
Cine poate gasi o solutie mai buna pentru tine, avocatul, o instanta de judecata sau sta chiar in puterea ta sa o gasesti?

Care sunt beneficiile medierii?



 1.    DURATA. TIMPUL.

Spre deosebire de judecata conventionala, obisnuita, care poate dura intre 1 si chiar 10 ani, in functie de complexitatea dosarului judecat, prin mediere conflictul se poate sfarsi si intr-o singura sedinta.

2.    COSTURILE.

Daca prin judecata datorati taxe de timbru, timbru judiciar, onorarii de avocat, onorarii de expertize, cheltuieli cu certificate de grefa, legalizari si investiri, samd, medierea presupune cele mai mici costuri imaginabile.

Costurile medierii sunt reprezentate de onorariul perceput de mediator pentru procedura de mediere, onorariu care se achita de ambele parti implicate (pro si contra) sau doar de catre una dintre parti, cel ce vrea si poate sa-si asume aceste costuri.

Daca un proces judecatoresc in medie costa in jur de 1.500-2.500 de Euro, incluzand taxe, onorarii, expetize, samd, medierea poate costa si 200-300 de EURO, practic de 10 ori mai putin decat o judecata conventionala.

Suna bine, nu-i asa?

3.    REZULTATUL.

Acum vine partea cea mai frumoasa: rezultatul este acela pe care ti-l doresti!

Cum este posibil? Sau suna prea frumos si nu-ti vine a crede? Lasa-ma sa-ti explic.
Medierea este o modalitate facultativa de solutionare a conflictelor pe cale amiabila, cu ajutorul unei terte persoane specializate - mediator, în conditii de neutralitate, impartialitate si confidentialitate.
Medierea se bazeazã pe încrederea pe care pãrtile o acordã mediatorului, ca persoanã aptã sã faciliteze negocierile dintre ele si sã le sprijine pentru solutionarea conflictului, prin obtinerea unei solutii reciproc convenabile, eficiente si durabile.
Cu alte cuvinte tu vii impreuna cu partea adversa, de comun acord si fara a fi siliti la mediator, care vã va asculta, vã va identifica dorintele fiecaruia dintre voi si vã va ajuta sa gasiti rezolvarea conflictului in cel mai profitabil si eficient mod posibil, practic veti negocia cu adversarul in sensul obtinerii celei mai bune oferte.

Cand se poate recurge la mediere?

Pãrtile, persoane fizice sau persoane juridice, pot recurge la mediere în mod voluntar, oricand, inclusiv dupã declansarea unui proces în fata instantelor competente.

Cum se desfasoara medierea?

Medierea se bazeazã pe cooperarea pãrtilor si utilizarea, de cãtre mediator, a unor metode si tehnici specifice, bazate pe comunicare si negociere. Metodele si tehnicile utilizate de cãtre mediator trebuie sã serveascã exclusiv intereselor legitime si obiectivelor urmãrite de pãrtile aflate în conflict. Mediatorul nu poate impune pãrtilor o solutie cu privire la conflictul supus medierii, de aceea spuneam ca rezultatul este acela pe care il doriti si negociati intre voi.

Sustinerile fãcute pe parcursul medierii de cãtre pãrtile aflate în conflict, precum si de cãtre mediator au caracter confidential fatã de terti si nu pot fi folosite ca probe în cadrul unei proceduri judiciare sau arbitrale, cu exceptia cazului în care pãrtile convin altfel ori legea prevede contrariul

La închiderea procedurii de mediere, mediatorul va întocmi un proces-verbal care se semneazã de cãtre pãrti si de mediator. Pãrtile primesc câte un exemplar original al procesului-verbal.

Când pãrtile aflate în conflict au ajuns la o întelegere, se redacteazã un acord care va cuprinde toate clauzele consimtite de acestea si care are valoarea unui înscris sub semnãturã privatã. Întelegerea pãrtilor nu trebuie sã cuprindã prevederi care aduc atingere legii si ordinii publice. 

Întelegerea pãrtilor poate fi supusã verificãrii notarului public în vederea autentificãrii ori, dupã caz, încuviintãrii instantei de judecatã, sens in care primeste titlu executoriu.

In consecinta nu uita:
Medierea iti da cheia solutionarii conflictului chiar tie!

Un comentariu:

  1. medierea este o metoda de rezolvarea conflictelor CIVILIZATA ,IEFTINA SI RAPIDA .
    Daca privim in noi,cu siguranta vom gasi puterea sa recunoastem ca a fi OM,insemna sa putem ierta,uita,iubi !!!
    Atata timp cat ne iubim pe noi,sa cautam sa daruim iubire si cu siguranta o vom avea!
    CONSOLIDATI RELATIILE CA FIIND MAI PRESUS DE ORICE ESTE MATERIAL!

    RăspundețiȘtergere

AI O INTRABARE? ADRESEAZ-O AICI!
Reguli inainte sa ne scrii:
- Citeste cu atentie articolul
- Citeste Regulamentul Site-ului
- Nu folosi prescurtari sau abrevieri de genul mn, dak, adik, dc, etc
- Nu folosi litere mari si incearca sa adresezi o intrebare coerenta.
- Limiteaza-te la maxim 6 randuri, spatiul nu ne permite sa publicam povestile mai lungi si vor fi eliminate

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...