Noutati juridice

Al catelea citititor esti?

ITI PLACE? FII ALATURI DE NOI CU UN LIKE!

7 mai 2012

IMPOZITELE RETINUTE DIN PENSII

Dupa ce o viata intreaga au muncit pe rupte si au cotizat statului socialist, democratia a adus prin 2011, o noua aberatie legislativa, menita sa asigure bugetului de stat o parte din banii necesari, sume pierdute prin afacerile neprofitabile din ultimii 20 de ani, pierdute prin coruptie si prin vanzarea a tot ce avea tara asta mai de pret, toate cele cunoscute de noi, oile, vacii si boii acestei natiuni - rogu-va sa-mi scuzati atitudinea, insa sunt extrem de revoltata de directia (daca oare mai avem vreo directie) in care mergem impinsi, trasi sau dusi de curent/curente.

Eu zic ca din fericire cineva - Curtea Constitutionala - s-a sesizat (poate si in prag electoral?) sa emita o decizie nr. 224, publicata in Monitorul Oficiar nr. 256/18.04.2012  prin care sa constate nelegalitatea acestor impozite CASS la pensii, nelegalitate pe care o strigau de ani buni toate instantele din Romania, admitand si obligand in acest sens statul roman sa restituie aceste sume catre bietii nostri parinti si bunici.

Curtea Constituţională a decis că impozitul trebuie aplicat numai sumei care depăşeşte 740 de lei. 

Prin urmare, ce trebuie sa stiti cu totii este:


  • Nu se impoziteaza pensiile de pana la 740 de lei, inclusiv.
  • Impozitul de 5.5% se aplica numai pensiilor ce depasesc 740 lei inclusiv, calculat doar la diferenta dintre suma primita si 740 de lei.
  • Restul impozitelor retinute in mod nelegal, calculate la intreaga valoare a pensiei trebuiesc a fi restituite, ca nelegal retinute.
Desi, cum ne-am obisnuit, reprezentantii Casei de Pensii afirma sus si tare ca aceste restituiri nu se vor face, deoarece decizia se aplica de la momentul publicarii ei (18.04.2012) si nu afecteaza timpul scurs de la momentul ianuarie 2011 si pana in prezent (cca 16 luni), parerile noastre sunt impartite.

Prin urmare suntem de acord cu acele opinii potrivit carora trebuie restituit celor indreptatiti sumele retinute in mod nelegal, sub rezerva termenului general de prescriptie de 3 ani, avand la baza si principiul imbogatirii fara just temei, nu se poate sa acceptam, aparator de drepturi fiind, sa credem ca egalitatea de sanse si tratament a unui cetatean este discutabila in acest caz, admitand in consecinta si dictonul "pentru unii muma, pentru altii ciuma".

Iata deci, iubitii nostri partinti si bunici, care sunt pasii pe care trebuie să-i faceti pentru va recupera banii din impoztiele CASS reţinute din pensia voastra:
  1. Depunerea unei plângeri la Casa de pensii de care apartine fiecare pentru a solicita restituirea sumelor preluate în mod abuziv în temeiul art. 117 C.fiscal (care prevede restituirea acestora). 
  2. În cazul în care răspunsul primit de la Casa de pensii este negativ sau nu se răspunde în 30 de zile, se introduce acţiune la tribunalul din raza caruia aveti domiciliul, la secţiile de litigii de muncă şi asigurări sociale prin care se solicită restituirea sumelor, actualizate in raport cu indicele preturilor de consum.

Calculul se face astfel:
0-740 lei = impozit 0.
740 - x lei = impozit de 5,5%/luna calculat la diferenta dintre x si 740 de lei.
Sumele ce va trebui sa le recuperati sunt reprezentate de diferenta dintre impozitul de 5.5% din toata pensia de peste 740 lei minus impozitul legal calculat doar la suma ce depasteste 740 de lei.

Modalitate de calcul:
Exemplu:

Avem o pensie de 1.000 de lei.
Valoarea la care se calculeaza impozitul dupa noua lege este: 1.000-740= 260 lei.
Impozit datorat in acest moment: 260 * 5.5% = 14,3 lei/luna

Impozitul datorat inainte de aceasta decizie: 1.000 x 5.5% = 55 lei.
Diferenta de primit inapoi de la statul roman: 55 lei - 14,3 lei = 40,7 lei/luna inmultite cu numarul de luni pana la acest moment (ian. 2011 - mai 2012 - 16 luni) = 651,2 lei. 

Voi reveni in zilele urmatoare si cu un model de cerere de restituire a acestor banuti, sa va fie de ajutor voua si celor dragi.

O saptamana minunata va doresc!
AVOCATUL MEU



0 COMENTARII:

Trimiteți un comentariu

AI O INTRABARE? ADRESEAZ-O AICI!
Reguli inainte sa ne scrii:
- Citeste cu atentie articolul
- Citeste Regulamentul Site-ului
- Nu folosi prescurtari sau abrevieri de genul mn, dak, adik, dc, etc
- Nu folosi litere mari si incearca sa adresezi o intrebare coerenta.
- Limiteaza-te la maxim 6 randuri, spatiul nu ne permite sa publicam povestile mai lungi si vor fi eliminate

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...