Noutati juridice

Al catelea citititor esti?

ITI PLACE? FII ALATURI DE NOI CU UN LIKE!

14 aprilie 2014

CUM ESTE O ZI DIN VIATA UNUI AVOCAT?

Multe intrebari am primit pe acest subiect. Majoritatea celor ce mi-au solicitat acest articol sunt fie intrigati de viata unui avocat, fie curiosi sa stie cum isi petrece timpul. Unii sunt studenti la drept, altii oameni cu profesii diferite. M-am decis sa vorbesc, in premiera - pentru ca nicaieri pe internet nu se gasesc aceste subiecte dezbatute - despre cum este viata unui avocat. Va fi mai mult un articol de lectura - o incursiune intr-o zi de munca, asemenea tuturor zilelor de acest gen. Un articol despre omul-avocat. Sper sa o gasiti captivanta, sau... banala. Si sper, ca dupa aceasta lectura, sa reflectati putin si asupra acestui job. Frumos, din punctul meu de vedere, dar nu destinat oricui.

Un avocat se trezeste la ora 6 dimineata. De multe ori - de cele mai multe ori - este in intarziere. Si ora 6 este prea tarziu si tot nu este timp de cafea. Deschide iute mail-ul, verifica telefonul - au aparut ceva noutati? Termenele incep la ora 8.30. Asta prespune sa fie prezent in sala la ora 8. Deci plecarea se face maxim la ora 7. Pe drum spre baie rememoreaza ziua - ce are astazi de zis  in instanta? Ce probe sunt la dosar? Ce exceptii de discutat? Ce isi doreste clientul? Nu isi pierde vremea in oglinda. Nu are nici timp si nici stare. Este ingandurat. Cauta solutii la propriile sale idei posibile. Stie ca trebuie mereu sa fie cu un pas inainte Se imbraca. Tot gandind la cat timp mai are, la faptul ca trebuie sa vada dosarul, cu teama ca intarzie. Daca subzita vreo amanare? Daca expertiza nu este favorabila? Ce obiectiuni ar putea face? Apoi intalnirea de la ora 14 ii vine in minte. Cum va 


motiva actiunea? Ce "chichita" ar putea gasi iute prin jurisprudenta? Mintea ii este permanent ocupata. Se imbraca oftand la gandul incercarilor de astazi. Asorteaza iute un cercel, si pleaca. Este tarziu. Intre ganduri nu baga de seama ora 7.20. Alearga, depaseste neregulamentar, parcheaza oricum. Pana la urma le poate contesta, nu?! Macar atat. Ajunge in timp. Un moment de relaxare. Sta la coada sa primeasca dosarul, se uita atent in el, isi schiteaza apararea. Apoi isi asteapta clientul - care, anunta in ultima clipa prin sms ca nu vine. Asteapta apoi sa ii vina randul. O ora, doua, trei, patru... cinci ore... cum ii este norocul. Incepand cu ora 10.00 telefoanele nu mai contenesc. Colegii sunt disperati de nu stiu ce urgenta, dead-line, apare un recurs de facut pe ultima clipa, alt client a fost arestat... agenda reformulata. Contramandeaza prin sms intalnirile care nu sunt urgente. Se roaga sa nu fie privit neserios. Un stress continuu. 

In sfarsit iti vine randul - te judeci la ora 12.30. Ti-e foame, esti obosit, treaz de 6 ore. Nu ai nici acum timp de cafea. Alergi la birou pentru ca la ora 14.00 ai intalnirea de predare a unei actiuni. Ce actiuni? Trebuie sa gasesti "chichita" sa ii asiguri omului castig de cauza. Ai oare timp? Ajungi la birou, dai buna-ziua si fugi pe scris. Cauti, citesti, recitesti, scrii. Verifici legislatia, jurisprudenta, te consulti si scrii. Si scrii pana cand tu crezi ceea ce ai scris. Recitesti si corectezi. Incerci sa te detasezi de lucrare. Verifici tonul folosit, punctuatia. Cursivitatea. Intai trebuie sa te convingi pe tine! Si esti maxim bucuros! Ai gasit! Acel articol din legea x, paragraful y, prin care s-a pronuntat si Inalta Curte in Decizia Z. Este castigator! Este una din zilele cu muza buna! Acum ai temeiul de drept, poti face actiunea admisibila. I-ai dat sanse in drept povestii clientului tau. Este 14.20. Clientul te asteapta deja in sala de conferinta. Printezi iute actiunea, i-o predai. Discutii pe subiect. Asculti inca o data omul care vine la tine sa-si deschida sufletul. Stii ca nu intelege prea multe din toata insirurirea de articole si alineate, legi si normative. Il simti cand sare peste randuri si isi roteste ochii. Ii citesti dezamagirea, disperarea, deznadejdea, tragicul. Il auzi si il intelegi. Il compatimesti, il imbarbatezi, il incurajezi. Acest om isi varsa tot oful vietii sale tie, tainuitor de secrete si tu esti dator sa ii garantezi drepturile. Tu esti acum acel doctor vrednic care primeste un pacient cu o maladie grava. Umerii iti sunt apasati de povara drepturilor pe care trebuie sa le aperi. De raspunderea pe care ai primit-o prin alegerea ta ca avocat. Doctor de patrimonii, averi, orgolii ranite. 

Ajungi sa empatizezi cu fiecare om ce il cunosti. Cauza lui devine lupta ta. CV-ul tau. Sansa ta. Dorinta ta. Fiecare dosar devine parte din viata ta, particica din suflet, pentru ca ti s-au incredintat secrete, pentru ca ai fost uns cu nobila incredere. Fiecare cauza devine razboiul tau contra altora asemeni tie. Te revolti laolalta cu clientul tau si lupta lui devine crezul tau. 

Este ora 16.00. Inca ti-este foame, inca nu ai baut cafeaua si ai sufletul plin de durerea varsata de clientul care a plecat. Gandurile tale il conduc. Ai reusit sa il faci sa plece linistit. I-ai dat incredere si siguranta. Ti-a zambit cald si te-a strans in brate la plecare. A vrut sa te sarute si sa-ti multumeasca pentru energia pozitiva ce i-ai transmis-o. Esti multumit. O multumire care te implineste. Gandul ca poti fi datator de speranta este transcedental. Dar ce pret ai platit pentru aceasta putere? Propriile tale ganduri, energii. I-ai preluat durerea transformandu-i-o in curaj, de vreme ce tu ai primit durerea nedreptatii sale. Te revolta lumea in care traim. 

Stai o ora cu ochii pironiti pe geam, jucand solitare si gandind, in surdina... cat de multa nevoie este de dreptate. In sfarsit mananci ceva pe la 17.00. Doar o imbucatura, caci, omul de la ora 17.00 deja a sosit. Te indrepti spre intalnire, gandind ca s-a facut asa de tarziu si n-ai apucat sa vorbesti cu familia, cu sotul, cu copilul. In drum spre client te intrebi daca totul este ok acasa, daca mama a reusit sa plateasca rata la banca astazi si daca copilul a ajuns acasa. Iti promiti sa ii suni dupa intalnire. 

La ora 18.00 programul s-a sfarsit. Teoretic. Te-ai grabi acasa, dar ai creierul plin de ganduri, agenda de maine, dosarul de maine, plus omul de azi de la 14.00 si de la 17.00, povestile lor, instanta de astazi ... Simti o greutate in picioare care te tintuieste pe scaun. Ai vrea putina liniste. Pace, nu razboi. 

Apoi fugitiv iti vine in minte familia. - oare ce mai fac astazi de mancare?! Si te urnesti iute din birou, alergand spre piata. Sa cumperi ceva pentru masa de seara. Ar trebui sa fie o seara linistita, speri. Parasesti biroul la ora 18.40. Slava cerului ca traim in capitalism - probabil unul dintre putinele lucruri pozitive pe acest subiect - piata este deschisa. Mergi agale printre tarabe, mai mult in nevoie de spatiu si aer decat in directia de a alege cumparaturi. Nu mai poti hotari repede. Iei ceva, cugeti un meniu simplu si pleci. In drum spre casa te suna cineva. Ce conteaza ca este ora 19.20? Pentru clienti nu conteaza. Raspunzi, din inertie. Vrea sa te intrebe ceva, caci a gasit numarul tau pe internet... ii explici ca nu se asigura consultatii prin telefon si il rogi sa revina maine pentru o programare. Te injura. Ce mai conteaza?! Vrei acasa!    

In sfarsit acasa. Ora 19.45. Casa e vraiste. Catelul a imprastiat gunoiul prin casa, a ros un papuc si a stricat usa de la balcon... Ai vrea sa faci scandal, sa-l pedepsesti, dar nu mai ai energie. Barbatul sta cuminte la un meci de fotbal si asteapta masa. Vasele sunt adunate in chiuveta. El se mandreste ca a intins rufele din masina de spalat. Copilul sare pe tine si se zbenguie nestingherit spunand ca miercuri are sedinta cu parintii si trebuie sa alocam 500 de lei la fondul clasei. Maine este ultima zi. Si mai vrea bani pentru un ghiozdan nou, ca l-a rupt intr-o joaca cu baietii. Si ca vrea sa mearga intr-o excursie de Paste, care costa 300 de lei, promintand ca iti cumpara ceva de acolo... Barbatul aduce ultimele facturi primite: internet si energie electrica. Anunta ca s-a certat cu nus' care vecin pentru fondul de rulment si ca ar fi vorba sa mai datoram niste bani, fiecare, la Administratia de bloc, plus renovarea de la primarie, care, desi suportata de stat, necesita un fond propriu de nus' cate sute de lei, pentru reparatii personale, gen termopane la balcon. Revolta legislativa. Faci de mancare. Ceva, orice. Speli vasele. Faci o bruma de curat. Se face ora 21. Incepe filmul preferat. Putina liniste, zici! Insa nu... la ora 21.40 suna cineva. Un numar din afara agendei. Un client... a gasit numarul pe internet, are si el o problema care nu poate fi rezolvata decat la aceasta ora. Ce conteaza cat este ceasul? Daca omul acum l-a gasit, acum suna, nu?! Il rogi sa revina maine, pentru programare. Inchide fara "ma scuzati", fara "multumesc", fara "buna-seara". Mai conteaza?! Cu siguranta ne-am pierdut bunele maniere. Am uitat sa nu sunam persoane necunoscute in afara orei 18.00...

Suna mama. A reusit sa plateasca rata. I-a venit pensia la timp. Discutati despre flori, despre tara, despre munca... despre familie, despre invataminte de viata, despre starea de sanatate - ca o dor articulatiile, ca are ameteli.... te panichezi apoi te destinzi la asigurari de stare buna per general... Discutie relaxanta. Este ora 23. Ai fi prea obosit sa mai dormi, pana la urma... Pregatindu-te de perna, te gandesti din nou ca a mai trecut o zi fara sa ajungi la doctor, fara sa platesti nus' ce factura - si iar ai penalitati, fara sa te tunzi. Realizezi ca iar nu ai avut timp de tine, de familia ta, ca 99% dintre romani. Constientizezi ca nu e bine, ca n-ai mancat sanatos, ca nu ai trait frumos astazi, insa esti prea obosit sa te revolti. Pana la urma, ziua urmatoare incepe peste 6 ore...la fel. 

In concluzie, si avocatii traiesc aceeasi viata ca toti ceilalti. Si ei sunt oameni. Si ei au griji si familii si nevoi. Nu sunt nici mai presus si nici mai prejos de oameni. Cu totii muncim pentru fiecare bucatica de material cumparat si pentru fiecare felie de paine. Unii reusesc mai bine, altii deloc. Insa viata nu este usoara nici pentru un Presedinte de stat, nici pentru un medic, nici pentru un salariat oarecare si nici pentru un avocat. Astazi, cand valorile sunt rasturnate si cand nu mai este nimic confortabil. Si daca crezi ca in acest job ti-ar fi mai bine, ai toate drepturile sa devii avocat. Incearca si vei reusi. Dar fii pregatit sa aloci aceasta zi, zi de zi, in viata ta. 

0 COMENTARII:

Trimiteți un comentariu

AI O INTRABARE? ADRESEAZ-O AICI!
Reguli inainte sa ne scrii:
- Citeste cu atentie articolul
- Citeste Regulamentul Site-ului
- Nu folosi prescurtari sau abrevieri de genul mn, dak, adik, dc, etc
- Nu folosi litere mari si incearca sa adresezi o intrebare coerenta.
- Limiteaza-te la maxim 6 randuri, spatiul nu ne permite sa publicam povestile mai lungi si vor fi eliminate

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...