La sugestia buna a unei cititoare iti propun sa discutam astazi despre ce este si ce presupune contenciosul administativ. Aceasta ramura de drept a fost introdusa la noi prin legea 554/2004 si reglementeaza extrem de clar, scurt si la obiect ce este si ce presupune acest drept.
Situatii in care se aplica Legea 554/2004, privind contenciosul administrativ.
Asa cum se descrie inca din art. 1 din aceasta lege, persoana vatamata intr-un drept sau intr-un interes legitim e catre o autoritate publica, printr-un act administrativ sau prin nesolutionarea in termenul legal a unei cereri, se poate adresa instantei de contencios administrativ competente, pentru anularea actului, recunoasterea dreptului pretins sau a interesului legitim si repararea pagubei ce i-a fost cauzata. Interesul legitim poate fi atat privat, cat si public.
Ce inseamna asta, mai pe limba omului de rand:
1. Ai facut o cerere la una dintre autoritatile publice (primarii, ministere, oficii, autoritati de stat... etc) si ai solicitat fie un raspuns la o intrebare, fie solutionarea unei cereri (atribuire imobil, ajutor social, somaj, autorizatie de orice fel, etc) iar autoritatea respectiva nu ti-a raspuns, sau raspunsul nu te multumeste (de exemplu iti refuza cererea de acordare a unor subventii, ajutoare de stat, samd)
2. Autoritatea de stat a emis un act (ordin, hotarare de consiliu, directiva, norma de aplicare, etc) si prin intermediul acestui act iti este respinsa cererea (de exemplu de atribuire in natura a unui imobil, etc) sau iti afecteaza un drept legitim (de exemplu unui vecin i se da dreptul sa construiasca un imobil tip bloc si prin asta schimba regimul de inaltime a zonei tale, etc)
Daca esti intr-una dintre aceste ipoteze, atunci te poti folosi de legea contenciosului administrativ, avand conditia de "persoana vatamata" indeplinita.
Care este termenul legal de solutionare a unei cereri adresate de tine administratiei de stat?
Conform art. 7, termenul de solutionare a unei petitii este de 30 de zile. Daca in 30 de zile nu se primeste niciun raspuns, sau raspunsul primit nu te multumeste si ai motive temeinice sa il consideri nelegal, atunci poti demara procedura contencioasa.
Cum incepe procedura contencioasa?
Primul pas pe care trebuie sa-l faci in lupta cu autoritatea de stat care te-a vatamat se numeste "plangere prealabila" si se adreseaza institutiei careia i te-ai adresat intai.
Procedura prealabila trebuie facuta si depusa in termen de maxim 30 de zile de la data la care s-a comunicat refuzul sau s-a implinit termenul de solutionare si nu s-a primit niciun raspuns.
Prin "plangerea prealabila" aveti obligatia sa solicitati fie emiterea raspunsului pe care nu l-ati primit, fie revocarea (in tot sau in parte) a actului care v-a lezat interesul legitim.
Abia dupa depunerea acestei plangeri prealabile, temeinic motivata si dupa asteptarea raspunsului la aceasta va puteti adresa instantei de judecata.
Unde se judeca si ce trebuie sa fac?
Deoarece aceasta procedura este una destul de grea, tin sa va spun din capul locului ca nu va sfatuiesc sa porniti singuri sa va faceti dreptate. Nu veti reusi. Pentru continuarea procedurii, eu va indrept sa luati legatura cu un avocat si sa faceti demersurile impreuna.
Dar spre informarea generala, atat cat pot sa explic intr-un limbaj comun trebuie sa stii ca este necesar acum, in pasul 2, sa formulezi o cerere adresata instantei de judecata - Tribunalului de circumscriptie sau Curtea de Apel - prin care sa soliciti judecarea cererii tale care are ca obiect nemultumirea ta exprimata prin plangerea prealabila: adica, de exemplu esti nemultumit ca ai solicitat eliberarea unei autorizatii si autoritatea respectiva nu a raspuns, plangerea prealabila va avea ca obiect solicitarea autoritatii sa dispuna eliberarea autorizatiei si, daca nu-ti raspunde vei cere si instantei acelasi lucru: eliberarea autorizatiei. ( adica nu poti cere in instanta altceva decat ai cerut in plangerea prealabila )
Mai trebuie sa stii ca legea iti da si posibilitatea de a solicita si despagubiri pentru prejudiciile suferite de tine cat si introducerea in cauza a functionarului public care ti-a lezat dreptul reclamat de tine.
Fiindca veni vorba despre despagubiri, vreau sa iti mai spun ca nu e necesar sa te "arunci" la sume astronomice de ordinul a sute/milioane de RON/EURO, cum am vazut unele personaje, pentru ca sigur nu vei primi nimic. Ideea care sta la baza despagubirii pe care o soliciti este sa o poti justifica intr-un oarecare mod. Adica trebuie sa apreciezi in mod de buna-credinta prejudiciul si nu sa tintesti la imbogatirea ta peste noapte.
Am intalnit o speta in care un domn-cetatean a cerut unei Primarii sa il despagubeasca cu 1.000.000 EURO pentru ca nu i-a acordat ajutorul de stat, in valoare de cateva sute de lei/luna. Iti dai seama din star ca aceasta cerere de despagubire nu va fi niciodata admisa de instanta, prin urmare romanii trebuie sa invete sa pretuiasca dauna in mod rezonabil si referind exclusiv prejudiciul implicat. Iti dau un exemplu de o dauna rationala: tu soliciti atribuirea unei case cu chirie de la stat (imobil social) si statul nu-ti raspunde la cerere, sau iti refuza atribuirea din varii motive. Este rational sa ceri de exemplu daune echivalente numai cu contravaloarea chiriei pe care o platesti in alta casa, pentru ca ratiunea daunei este tocmai repararea prejudiciului facut prin abuzul de drept si nu aberatii visate de unii sau altii.
Ce mai poti cere instantei?
Conform art. 14 si 15 din Legea 554/2004, trebuie sa mai stii ca ai posibilitatea sa soliciti si suspendarea actului administrativ prin care ai fost vatamat. Dar, evident ca aceasta suspendare va viza exclusiv situatia in care esti in fata unui asemenea act precum ar fi : ordin, norma, hotarare de consiliu, samd. Nu poate fi act administrativ un raspuns nefavorabil la o petitie.
Ca sa poti obtine suspendarea actului este necesar sa indeplinesti 2 conditii: 1. cazul bine justificat asupra motivelor de suspendare si 2. paguba iminenta ce s-ar produce daca nu ar fi suspendat.
Ce se poate intampla dupa judecata?
Conform Legii 554/2004, instanta poate admite cererea in tot sau in parte, poate dispune anularea actului respectiv/ obligarea autoritatii sa faca/sau sa emita ceea ce nu a indeplinit, iti poate acorda despagubirile pe care le-ai cerut sau le poate respinge cat si poate sa suspende actul administrativ, samd.
Hotararea este supusa recursului.
Mai trebuie sa stii ca, in materia autorizatiilor, prevederile acestei legi se completeaza si cu OG 27/2003, privind procedura aprobarii tacite, despre care am vorbit in luna mai, pe blog.
In toate situatiile, revin si sustin inca o data, ca daca te afli in ipotezele prevazute de Legea 554/2004 cel mai bun lucru pe care il poti face pentru tine este sa iti cauti repede un avocat si sa-l lasi pe el sa faca treaba. Nu te sfatuiesc deloc sa incerci sa incepi singur procedurile contencioase daca nu ai studii juridice pentru ca risti sa pierzi totul fara discutie!
Numarul de procese in instantele romanesti in continua crestere
RăspundețiȘtergeremultumim de informatii..un blog foarte reusit si informativ:)
RăspundețiȘtergereBuna ziua.Avem un proces pentru anularea unui titlu de proprietate.Avocata ne-a spus ca-l transforma in proces contencios.Sa va spun din mare.Avem un titlu de proprietate(1996) iar o vecina vrea sa-l anuleze,avem citeva procese deschise de aceasta persoana dar nu i-a dat dreptul sa le continue ptr ca nu are drept procesual;dar un jud care o cunoaste pe vecina i-a dat dreptul sa continue unul dintre procese;avocata noastra vrea sa-l transforme in proces contencios;am termina mai repede cu procesle,toate actele noastre sint in regula care ar putea fi motivele avocatei noastre ptr proces contencios??Este un lucru bun?Sintem in procese ptr anulare act din 2006.Va multumesc
RăspundețiȘtergereDin pacate nu am ce sfat sau opinie sa va dau. Nu cunosc dosarul dvs, nu stiu motivele actiunii, solutiile anterior-pronuntate... insa nu pot decat sa cred ca avocatul dvs stie ce face. Poate este cazul sa aveti incredere in el, sau, daca aveti suspiciuni, sa mergeti cu dosarul la un alt avocat si sa-i solicitati o opinie cu actele in fata. Succes!
Ștergere