Deoarece exista tendința de a se face confuzie intre cele doua profesii, distincte, găsesc ca se impune sa scriu acest articol, in primul rând pentru a arata diferențele intre cele doua activități și, în al doilea rând, sa ajut candidații la facultățile de drept sa decidă ce anume pot sa opteze, în funcție de ce anume își doresc.
Avocatul este in primul rand absolvent de facultate de drept, cu diploma de licență.
Ca sa devii avocat, trebuie sa știi ca Legea 51/1995 reglementează profesia.
Așadar, ca sa devii avocat, după ce ai terminat studiile facultății de drept și ai obținut o diploma de licență, trebuie sa te înscrii la un EXAMEN DE ADMITERE IN PROFESIE, in cadrul UNIUNII NAȚIONALE A BAROURILOR DIN ROMANIA.
Fara acest examen nu poți dobândi calitatea de avocat.
Examenul se organizează o data pe an iar înscrierile se fac la Baroul din Județul de unde faci parte.
Trebuie sa mai știi ca, odată promovat examenul de admitere, obții titulatura de AVOCAT STAGIAR, având limitate drepturile de reprezentare, conform statului prevazut in Legea 51/1995.
Durata stagiaturii, perioada in care iti cauți un "maestru" si deprinzi tainele profesiei durează 2 ani.
Dupa scurgerea celor 2 ani de practica stagiara te poți înscrie pentru obținerea titlului de AVOCAT DEFINITIV, adică titular al dreptului de a practica profesia.
Examenul de definitivat in profesia de avocat este un examen deosebit de greu și implica o mulțime de cunoștințe despre practica judiciara, pe lângă noțiuni esențiale de teorie. Chiar și după ce ai promovat definitivatul în profesie, mai trebuie sa știi ca nu iți dobândești imediat drepturi de reprezentare nelimitate.
Drepturile de reprezentare nelimitate le obții abia după scurgerea a 6 ani de la data intrării în profesie, respectiv de la data dobândirii calității de avocat stagiar.