Noutati juridice

Al catelea citititor esti?

ITI PLACE? FII ALATURI DE NOI CU UN LIKE!

14 aprilie 2011

CONTESTATIA LA EXECUTARE



Ai primit o somatie de plata, o adresa de infiintarea popririi sau alta solicitare si banuiesti ca nu s-au respectat formele de procedura pentru executarea ta? Atunci trebuie sa stii ca ai la indemana actiunea denumita "Contestatie la executare" indreptata impotriva actului prin care ai primit somatia respectiva.

Ce este contestatia la executare ? 
Contestaţia la executare reprezintă mijlocul procedural prin intermediul căruia poti obţine desfiinţarea măsurilor ilegale de urmărire silită, asta inseamna ca ai posibilitatea formulării contestaţiei împotriva executării silite precum şi împotriva oricărui act de executare, în calitate de persoană interesată sau vătămată prin executare.


Care trebuie sa fie obiectul unei contestatii la executare? 
Contestaţia  la executare poate avea ca obiect orice neregularitate procedurală săvârşită  cu prilejul activităţii de urmărire silită, precum: 
-       nerespectarea formelor prevăzute de lege pentru încunoştinţarea debitorului despre declanşarea urmăririi silite, (somatia de plata)
-       alegerea formei de executare,
-       prescripţia dreptului de a cere executarea silită,
-       perimarea executării,
-       modul de realizare a publicităţii prevăzută de lege pentru realizarea licitaţiei,
-       timpul în care se putea face urmărirea silită,
-       contestiatie la titlu (daca nu cunoasteti intinderea, intelesul sau aplicarea titului executoriu)
-       daca executorul refuza sa indeplineasca actele de executare
-       daca contestati modalitatea impartirii bunurilor comune
-       anularea incheierii prin care s-a dispun investirea cu formula executorie a titlului executoriu etc.
Ce efecte produce contestiatia la executare?
Consecinţa nerespectării dispoziţiilor privitoare la executarea silită sau la executarea.

Care este termenul în care se poate formula contestaţia la executare?
Puteţi formula contestaţie la executare în termen de 15 zile de la data când :


-       aţi luat cunoştinţă de actul de executare pe care-l contestaţi sau de refuzul organului de executare, de a îndeplini un act de executare ;
-       dacă poprirea este înfiinţată asupra unor venituri periodice, termenul de contestaţie, dacă aveţi calitate de debitor începe cel mai târziu la data efectuării primei reţineri din aceste venituri de către terţul poprit.
-       de la data primirii somaţiei ori de la data  când aţi luat cunoştinţă de primul act de executare,  în cazurile în care nu aţi primit somaţia sau executarea se face fără somaţie.
Neintroducerea contestaţiei în termenul menţionat mai sus nu vă împiedică să vă realizaţi dreptul pe calea unei cereri separate, în condiţiile legii.
Contestaţia privind lămurirea înţelesului întinderii sau aplicării titlului executoriu o puteţi face oricând înăuntrul termenului de prescripţie a dreptului de a cere executarea silită.

Cand se prescrie dreptul de a cere executarea silita?
Dreptul de a cere executarea silită se prescrie în termen de 3 ani, dacă legea nu prevede altfel.
În cazul titlurilor emise în materia acţiunilor reale imobiliare, termenul de prescripţie este de 10 ani.

Cat costa contestatia la executare?
Contestaţia la executare se timbrează cu timbru judiciar şi taxă judiciară de timbru conform legii, adica la valoarea pretentiilor.

Cum fac sa suspend efectele executarii silitie incepute?
Până la soluţionarea contestaţiei la executare sau a altei cereri privind executarea silită, puteţi formula în faţa instanţei competente cerere de suspendare a executării silite.
Instanţa poate suspenda executarea dacă depuneţi o cauţiune în cuantumul fixat de instanţă, în afară de cazul în care legea dispune altfel. Cautiunea este de maxim 10 % din valoarea de executat si, în cazul contestaţiilor al cărui obiect nu este evaluabil în bani, nu va depăşi  suma de 20 milioane lei..

Unde se plateste cautiunea?
Suma pe care o datoraţi cu titlu de cauţiune se depune, după caz, la Trezoreria Statului, Casa de Economii şi Consemnaţiuni CEC-SA sau la orice altă instituţie bancară pe numele părţii, la dispoziţia instanţei sau după caz a executorului judecătoresc, potrivit legii.

Ce pot obtine prin contestatia la executare?
     Dacă vi se admite contestaţia la executare, instanţa, după caz:
-       va anula actul de executare, contestat sau va dispune îndreptarea acestuia, anularea ori încetarea executării însuşi, anularea ori lămurirea titlului executoriu sau efectuarea actului de executare a cărui îndeplinire a fost refuzată

În cazul în care vi se respinge contestaţia, puteţi fi obligat la cerere la despăgubiri pentru pagubele cauzate prin întârzierea executării, iar dacă aţi exercitat contestaţia cu rea credinţă , veţi fi obligat  şi la plata unei amenzi de la 500.000 la 7.000.000 lei.
Efectele admiterii contestaţiei la executare în toate cazurile în care se desfiinţează titlul executoriu sau înseşi executarea silită, aveţi dreptul la întoarcere a executării, prin restabilirea situaţiei anterioare.



126 de comentarii:

  1. Am o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila - cu titlu executoriu - prin care socrii mei, care prin anumite "inginerii" juridice au reusit sa-mi fure practic un teren, sunt obligati sa-mi lase in deplina posesie terenul respectiv. Voiam sa stiu daca ei pot contesta la nesfarsit executarea si punerea mea in posesie, invocand aceleasi motive la fiecare contestatie. Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu. Odata ce s-a respins irevocabil contestatia impotriva cererii dvs de punere in posesie formulata de ei, executarea silita poate continua de indata. De asemeni, trebuie sa stiti ca, in conditiile in care nu au formulat cerere de suspendare executare sau cerere de suspendare provizorie a executarii silite inceputa impotriva lor, sau daca au formulat asa ceva si a fost respinsa, puteti continua executarea silita si pana la solutionarea contestatiei lor impotriva executarii dvs. Succes.

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna ziua.
    Am primit o somaţie şi un titlu executor de la primarie, prin care mi se comunica o creanţă (impozit pe clădire), stabilită retroactiv pe 5 ani de către curtea de conturi. Clădirea este în comodat de la pimărie pentru cabinet medical individual, pentru care până acum nu mi s-a cerut nici un impozit şi nici nu am primit nici o decizie de impunere...
    Vreau să fac contestaţie şi mi s-a propus aşa: 1. contestaţie titlu executor
    2. contestaţie la executare cu solicitarea suspendării executării
    Este bine aşa?
    Multumesc mult.

    RăspundețiȘtergere
  4. Da. Este bine asa. Trebuie sa mai stii ca suspendara executarii presupune o cautiune de cca 10% din valoarea sumei prevazute in titlu.

    RăspundețiȘtergere
  5. cand sau cum se poate face conteststie privind lamurirea intelesului, intinderii sau aplicarii titlului executoriu? cat costa? se poate face fara contestatie la executare?

    RăspundețiȘtergere
  6. In cazul in care sunt necesare lamuriri cu privire la intelesul, intinderea sau aplicarea dispozitivului hotararii ori acesta cuprinde dispozitii potrivnice, partile pot cere instantei care a pronuntat hotararea sa lamureasca dispozitivul sau sa inlature dispozitiile potrivnice. Contestatia privind lamurirea intelesului, intinderii sau aplicarii titlului executoriu se introduce la instanta care a pronuntat hotararea ce se executa. Termenul de declarare a cererii este egal cu termenul prevazut de lege pentru calea de atac a hotararii respective. Adica, ai o hotarare, vrei sa o lamuresti, ai atatea zile la dispozitie cat ai avea pentru declararea caii de atac. Asta in situatia 1. Situatia 1 nu presupune existenta unei contestatii la executare. In situatia 2, pe calea contestatiei la executare, pe langa motivele de nulitate a executarii, daca nu ai folosit situatia 1, ai posibilitatea sa ceri si lamurirea titlului respectiv, odata cu motivele contestatiei. Costurile... ce fel de costuri? taxele de timbru si timbru judiciar se calculeaza la valoarea pretentiei.

    RăspundețiȘtergere
  7. Pe 26.01.2006 am semnat un angaj. de plata a
    contributiei lunare de intretinere intrun centru de recuperare a ficei mele, cu
    handicap gr I grav, neuropsihic. Am 3 adrese de la ANPH ca fata si sustinatorii
    ei legali SUNT SCUTITI DE PLATA, dar DIRECTIA nu le ia in seama, spunand ca cine
    este ANPH- ul ??? si ca ei sunt platiti de CONS. JUDETEAN. Angaj. de plata, la
    sfatul directoarei de atunci, nu are trecut termenul .....pana
    la....
    In ianuarie 2007 s-a facut executare silita prin
    executor, fiind oprita lunar o suma de 110 lei pana s-a stins datoria de 2200
    lei, din pensia sotiei.
    Intre timp, in 2008-2009, i-am actionat in
    instanta, RESPINGANDUSE ACTIUNEA atat la TRB cat si la Curtea de Apel. Am trimis
    la CEDO, primind nr de dosar. Pe baza sentintei, m-au actionat ei in judecata,
    judec. declinandu-si competenta, dosarul ajungand la TRB., unde ei au rude de gr
    I, si dupa ce am arata acest lucru in cererea de stramutare la ICCJ, probabil la
    intreventia ICCJ si TRB si-a declinat competenta fiind in acest moment la CURTEA
    DE APEL.
    INTREBARE : poate directia sa spuna ca eu am
    pierdut si sunt obligat sa platesc contrib. ?
    Dupa exec. din 2007, achitata, luna aceasta am
    primit o noua exec silita, de la alt executor in baza aceluiasi ANGAJ DE PLATA.
    Se poate face dubla exec. ??
    Doresc un sfat pertinent, concret, ptr a stopa
    aceste ,,, nereguli. Eu am 61 ani, sotia este pensionata medical, mai avem si un
    baiat de 14 ani.
    Astept cu nerabdare, avand in vedere termenul de 15
    zile la disp. ptr contestatie.
    Cu deosebita stima, consideratie si respect,
    STEFAN CRAIOVA, tel de contact : 0770269569
    p.s. avand in vedere termenul scurt pt contestatie la executare( inca 8
    zile ), rog rezolvarea cu celeritate a acestei probleme

    RăspundețiȘtergere
  8. Domnul Stefan, eu nu stiu motivul pentru care va executa. Contract, obligatie... de unde rezulta ca trebuie sa va someze la plata. Daca cunoasteti despre existenta acestor acte nascatoare de obligatii, daaaa, va poate executa. Cat despre ANPH, intradevar, este o Asociatie si nu o autoritate a statului, deci alt temei de drept trebuia sa aveti in vedere la momentul respectiv. Din cate imi dau seama dvs nu ati avut avocat in dosare si de aceea ati pierdut asa, de la cap la coada, altfel nu-mi explic. Mult noroc.

    RăspundețiȘtergere
  9. Buna,numele meu e Mihaela si am o nelamurire legata de o executare.Am avut un credit imobiliar achizitionat inainte de divort in 2004,partaj nu s-a facut,iar achitarea ratelor a ramas in sarcina mea deoarece eu am ramas in locuinta.Nu am mai reusit sa le achit si s-a hotarat executarea silita a locuintei.Timp de 3 ani nu s-a prezentat nimeni nici macar la o licitatie sau sa se intereseze de locuinta pana acum pe 8 septembrie.Au aparut(foarte ciudat)doi cumparatori care amandoi ofereau doar 10000 si 11000 euro desi pe publicatia de vanzare era trecut pretul de pornire 15750 euro.Nu am inteles exact de ce s-a pornit totusi de la mai putin si de ce pana azi nu m-a anuntat nimeni de la banca daca aceasta vanzare s-a incheiat totusi,pentru ca cel care a cumparat locuinta spune ca a achitat si probabil va veni in curand sa eliberez locuinta.Am dreptul sa depun o contestatie la aceasta executare?Ma gandesc ca imi ia totusi ceva timp sa gasesc o chirie,sa caut loc la camin pt cel mic si sa ma mut iar iarna nu prea e usor sa faci lucrul asta.Pot amana cumva eliberarea locuintei pana in primavara(legal exista ceva)?Am uitat sa mentionez ca timp de 2 ani jumate am primit la fiecare publicatie de vanzare o instiintare cu suma exacta datorata,cu dobanda si cheltuielile de executare.In anul acesta(s-a schimbat executorul)am primit o publicatie in care se scotea la licitatie locuinta la pretul din 2008 fara alte specificatii,iar cea in urma careia s-a vandut era la valoare mai mica dar fara a-mi specifica cat datorez.Eu in acest moment nu stiu exact cata datorie am acumulat si nici daca va mai trebui sa platesc ceva in afara de ce s-a achitat de cumparator si nici daca trebuie sa ies din locuinta si cand sa o fac.Am primit doar un exemplar din rezultatul licitatiei unde scrie ca acel cumparator are 30 zile sa achite suma licitata.Va rog daca puteti sa ma luminati putin.Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  10. Eu te sfatuiesc sa cauti de urgenta un avocat, sa iti iei 1-2 ore de consultanta si sa prezinti toata istoria si actele pe care le ai sa poata vedea clar ce este de facut. Daca vrei sa mai tragi de timp exista o cale: se numeste contestatie, mai generic sa zic. Se judeca in instanta, dureaza ceva vreme, dar poti trage puutin de timp. Imi pare rau de vestile pe care le aud... nu mai pierde deloc timpul. termenul de reactie este de 15 zile.

    RăspundețiȘtergere
  11. Buna ziua, va rog frumos sa imi raspundeti si mie...am o mare problema: suntem 3 frati proprietari la un apartament cu 2 camere, inca fratele meu este singurul care a stat in el si a acumulat datorii la intretinere de 1200 lei pt care a fost dat in judecata de asociatie si acuma, suntem toti 3 executati silit. Problema e ca eu abia am aflat de situatie, iar sora mea este plecata din tara. Am primit somatia de plata datata 3.10.2011. Intrebare ar fi...daca platesc sumele inscrise in 15 zile, (adica luni, pt ca apoi e deja prea tarziu) ce se intampla? se mai poate executa silit? si unde anume trebuie platita somatia respectiva?sunt disperata, va rog sa imi raspundeti.Multumesc frumos!

    RăspundețiȘtergere
  12. Daca platesti intreaga suma nu se mai intampla nimic. Bafta!

    RăspundețiȘtergere
  13. Buna! Am o hotarare judecatoreasca investita cu formula definitiva si irevocabila de partaj! Fostul sot a depsu apel la actiune=partaj, dar deja este investita actiunea cu formula executorie? El zice ca va face dovada ca nu a fost instiintat in timp util .... e posibil asa ceva? si zice ca actiunea mea este degeaba, ca oricum se va anula! va multumesc

    RăspundețiȘtergere
  14. Apel nu prea poate formula, daca spui tu ca este investita deja. Repunerea in dreptul de apel...n-am auzit de asa ceva, mai ales cand tu deja o ai investita si presupun ca la dosarul cauzei exista dovezile clare de respectare a procedurii. Ce ar putea sa invoce in cererea de repunere in termen? Ca i-a fost comunicata la o alta adresa decat cea declarata in decursul judecatii. Alta varianta nu vad pe ce povestesti tu. Ar mai fi o posibilitate sa se anuleze daca nu a fost legal citat. Dar si asa e cu dus-intors. Se mai poate formula contestatie in anulare sau revizuire. In situatii limitat prevazute de lege. Oricum, per ansamblu orice este posibil, dar nu pot sa spun exact daca este si plauzibil si se poate anula hotararea ta... Eu zic sa vorbesti cu avocatul pe care l-ai avut caci el stie ce este in dosar si poate vedea hartiile. Eu nu pot vorbi decat pur teoretic, iar teoretic orice este posibil.

    RăspundețiȘtergere
  15. Buna! Vreau sa prezint si problema mea. Tatal meu este electrician privatizat persoana fizica. A primit zilele acestea o Decizie de impunere PF(Plati trimestriale privind obligatiile de plata la FNUASS pe anul 2006). Cu alte cuvinte, din anul 2006 nu si-a achitat asigurarea de sanatate. In tot acest timp nu a fost instiintat de nicaieri. Acum trebuie sa plateasc 3000 lei. Ce il sfatuiti sa faca? Ce fel de contestatie sa depuna si unde? E posibil sa fie scutit de aceasta plata?
    In speranta ca ma veti ajuta, va multumesc din suflet si va doresc un sfarsit de saptamana fericit!

    RăspundețiȘtergere
  16. Anonim: de cand este tatal tau PFA? Era PFA in anul 2006? Daca raspunsurile tale sunt da, atunci raspunsul meu este urmatorul: conform legii, datoriile la bugetul de sanatate si stat se prescriu in 5 ani de la nastere. Astfel ca trebuie vazut clar de cand sunt aceste debite. (de ex. daca sunt din luna ian.-iunie 2006, plus 5 ani, inseamna ian-iunie 2011, deci sunt prescrise). Daca sunt prescrise te rog sa iei legatura cu un avocat sa vedeti cum puteti face contestatia. Acum 2. Obligatia de instiintare nu prea este practicata, mai ales ca cei de la CASS nu au avut baza de date actualizata cu cea a ANAF si din aceasta cauza rezulta debitul din urma. Scutit de aceasta plata nu va fi, decat daca face contestatie impotriva cuantumului si/sau a prescpriptiei materiale si castiga. Insa posibil sa nu castige pe toata suma. Acum 3. De platit sigur ca va trebui sa plateasca ceva. Sa isi faca calculul veniturilor din 2006 - prezent si pe care stie ca le-a declarat la ANAF si sa aplice procentul de 6.5% din venitul impozabil declarat sa vada daca pica pe suma de 3.000 de lei. 4. trebuie sa mai stii ca in raport de o norma a Min Finante, aprobata de guvern, samd, plata datoriilor catre stat (inclusiv CASS) este scutita de penalitati pana la 31.12.2011. Eu zic ca daca omul isi face calculul dupa cum am spus si pica pe suma, cu plus-minus cateva milioane, sa ii plateasca, altfel datoreaza si penalitati, care, de multe ori depasesc debitul principal. 5. in orice caz cel mai bun sfat pe care il pot da este sa luati DE URGENTA legatura cu un avocat (nu aveti decat 15 zile termen de constestare, de la comunicarea deciziei) si impreuna sa identificati solutii. Eu fara sa vad actele nu pot vorbi decat in mod absolut general.

    RăspundețiȘtergere
  17. Buna seara,
    Am aceeasi problema ca anonimul din 1.12.2011, doar ca organul de executare este casa jud. de pensii. Am cam inteles cum stau lucrurile, dar as vrea sa stiu daca acea cautiune in cuantum de 10 % o voi pierde sau va fi virata organului de executare fiscala. Voi incerca sa invoc si prescriptia pentru datoriile din anul 2006 dar nu cred ca am sanse deoarece se ia ca data de calcul 1 ianuarie a anului urmator. Sunt in criza de timp, mai am doar doua zile la dispozitie. Imi place site-ul f mult. Va multumesc si va doresc sarbatori fericite.

    RăspundețiȘtergere
  18. Cautiunea nu se pierde, ea este doar indisponibilizata intr-un cont al instantei de judecata si se restituie in baza unei cereri la momentul finalizarii procesului.

    RăspundețiȘtergere
  19. As dori si eu o lamurire. Am o hotarare judecatoreasca investita cu f. ex.pentru recuperarea unei sulte (bani), in urma procesului de partaj cu fosta sotie.Acum se face executarea silita, pentru ca nu am putut sa ajung cu ea la nici o intelegere.Au trecut 2 ani de la terminarea procesului.Executorul a somat-o, ier acum dupa 2 luni ma anunta ca vine ea cu o hotarare jud., ca sa-i dau o suma de bani, care ar insemna restantele platii la pensia de intretinere a fetitei.Mentionez ca neavand un loc de munca stabil, am trimis tot cam la 2 luni o suma de bani, in conditiile in care am avut o intelegere verbala cu ea, lasandu-i un televizor nou si parintii mei platind un obiect cumparat in rate de mama ei, tot p-entru faptul ca nu platesc lunar pensia. Eu m-am gandit ca si faptul ca ea se foloseste de toate bunurile ce sunt evaluate ca fiind partea mea in urma partajului, impreuna cu concubinul ei, ar fi un ajutor pentru cresterea fetitei, pe care , de altfel, nu prea ma lasa s-o iau la mine, nici nu-mi creaza conditii sa am olegatura individuala cu aceasta.Ce pot sa fac? Ma simt nedreptatit.

    RăspundețiȘtergere
  20. Buna ziua,in 2008 am facut un credit ipotecar de 45000CHF cu rata lunara de 304CHFla Raiffaisen din 2011 nu am m-ai putut plati rata in totalitate fiind amandoi soti bugetari s-au adunat mai multa zile de inarziere,sotul si-a luat 3 luni concediu fara plata si a plecat ca sofer pe tir in strainatate,in luna iunie am mers la banca sa depun 1000CHF unde mi-a transmis ca sotul are poprire pe contul curent in CHF de TBI si ca orice depunere voi face banii raman blocati.Am rugat sa se gaseasa o modalitate ca si codebitor sa fac plati raspunsul a fost categoric nu,daca nu vine sotul in tara s-au sa trimita procura se va trece la executare silita.ZILNIC TIMP DE 3 LUNI AM MERS SA FAC DEPUNERI DAR NU AM PUTUT,am tranmis ca la inceputul luni sept vine sotul si vom rezolva situatia.Intre timp am primit 2 somatii in care se spunea ca nu suntem interesati in rezolvarea pe cale amiabila a situatiei cu care ne confrutam,unde soma titularul dar si pe codebitorul caruia ii refuzau dreptul de a face plati.AJUNSA IN PRAGUL DISPERARI am fost la protecria consumatorului,am trimis suervizare catre BNR.Pe 13sept a venit sotul si pe 15 am mers la banca pentru a rezolva situatia dar ni s-a zis ca,creditul a fost declarat scadent anticipat,nu se mai poate face nimic,sa asteptam sa fim contactati de un executor bancar.Din partea banci am primit numai amenintari ca ne vor lua casa nu a contat efortul si disperarea in care m-a adus sunam si mergeam zilnic la banca sa fac plati.CE MAI POT FACE SA NU-MI PIERD CASA.Va multumesc

    RăspundețiȘtergere
  21. Imi pare rau ce aud, insa sa stii ca EXACT asta este procedura bancilor si planul lor de a pune mana pe casele oamenilor... Este tiparul perfect pe care il intalnesc in fiecare situatie. Din pacate... declararea scadentei anticipate a unui credit da posibilitate bancii sa demareze executarea silita pentru toti banii imprumutati impreuna cu dobanzile, comisioanele, samd, pe care le-ati fi avut de platit intr-un numar de ani. Se poate face contestatie la executare silita, dar asta in momentul in care veti primi somatia de plata, emisa prin executor bancar. De atunci va incepe nebunia... Ce sa va spun, mai bine va programez la o consultanta sa discutam asupra subiectului pe larg si sa gasim solutia adaptata la situatia dvs.

    RăspundețiȘtergere
  22. @ anonim: din cate inteleg voi 2 va cam bateti in hotarari judecatoresti si va executati unul pe celalalt. Pai... vad ca si tu ai restante la ea, din ce spui, faptul cu televizorul si mai stiu eu ce, daca nu a fost prins in acte oficiale (notariat, tranzactii, partaj) este ca si cum nu exista. Prin urmare: tu ai o obligatie de intretinere fata de copil, si ea are o obligatie de sulta fata de tine, ceea ce presupun ca reprezinta cota parte din bunurile comune ce i le-ai lasat ei in posesie, pe care ea astfel ti le achita prin sulta. Nu prea ai ce sa faci decat sa ii propui compensarea datoriilor tale cu alor ei, si sa o luati de la capat. Iar compensarea o puteti face si la executorul cel dintai investit cu executarea. Faptul ca se foloseste de bunuri "partea ta" acestea nu mai exista astazi in patrimoniul tau din 2 motive: 1. pentru ca s-a pronuntat partajul si 2. pentru ca ai fost de acord sa i le lasi, cu obligarea ei la plata sultei. Asa ca acum ea este detinatoarea acestor bunuri, iar tu ai doar un drept de creanta asupra ei (sulta). Prin urmare, conchid: hai sa le compensati, si vedeti cu ce ramaneti. Cine si ce mai are de dat dupa aceea si cui. Nu trebuie sa te simti nedreptatit, pentru ca dreptatea mereu are 2 fete, depinde din care unghi o privesti. Eu zic ca amandoi sunteti egali. Succes!

    RăspundețiȘtergere
  23. IN MOMENTUL IN CARE FAC CONTESTATIE LA EXECUTARE PT CA SUNT IN TERMEN CU CELE 15 ZILE
    TREBUIE SA DEPUN SI CAUTIUNEA SAU O STABILESTE JUDECATORUL LA PRIMUL TERMEN?LA 9OOO DE EURO CAT AR FI?

    RăspundețiȘtergere
  24. Cautiunea este stabilita de instanta si iti va veni citatia cu mentiunea de a depune aceasta cautiune. Cautiunea este, de regula, 10% din valoarea sumei contestate.

    RăspundețiȘtergere
  25. Am facut un contract de donatie ficei mele inpreuna cu sotia mea pentru doua suprafete de teren prin notar am scos certificat de la finante si extras funciar ca la data antocmiri contractului de donatie septembrie 2010 terenurile nu au nici o interdictie de anstrainare iar la acea data am antocmit contractul , sotia mea a avut o firma care a avut un credit de la o banca cu garantii acoperitoare de 120% dar nu aceste terenuri iar acea banca ne pus sa semnam si pe ea si pe mine ca garanti fidejusori firma sotiei nu a mai putut plati creditul si banca cam prin iunie 2010 a trecut la executarea garantiilor , acum banca nea chemat an judecata si pe noi si pe fica noastra pentru anularea acelui contract de donatie ca noi nu aveam dreptul sa il facem si cere judecatoriei sa ai anteleaga ca termenul de prescriere a fost de 1 an iar adica septembrie 2011 ia ei au acte ca am donat terenul numai din martie 2011 si actiunea au depuso abia acum pe 19 ianuarie 2012 la o alta judecatorie an nafara ceiei de competenta . antrebare este ce pot face ei in acest caz ciar daca termenul de prescriere a trecut , si ce trebuie sa fac eu

    RăspundețiȘtergere
  26. contestatie la executare imobiliara admisa dat fiind ca creditorul nu intelege sa introduca actiune in partaj imobiliar, urmand sa-si recupereze creanta prin poprire.Instanta a anulat somatia de executare si procesul verbal de cheltuieli cu executarea. Ce se intampla in continuare cu cheltuielile de executare? Trebuie refacut procesul-verbal?Se restituie onorariul executorului?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca au fost anulate cheltuielile nu se mai datoreaza nimic. S-a inchis dosarul si toate platile inaintate se vor restitui platitorilor.

      Ștergere
  27. Buna seara,
    Am dori sa participam la o licitatie in februarie, in vederea obtinerii unui apartament prin executare silita. Executarea se refera la un credit neachitat, la Domenia Credit (banca care nu mai exista). dar e preluata executarea de Garanti Bank prin executor bancar.
    Ce riscuri avem noi in cazul in care castigam licitatia, platim suma integral, iar in cele 15 zile se depune contestatie de debitor? Ne pot ramane banii blocati? sau ni se returneaza? Sau se emite actul de adjudecare si se judeca debitorul cu creditorul iar noi putem ocupa imbilul?
    Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca se face contestatie la actul de adjudecare exista mai multe ipoteze: 1. nu puteti fi numiti proprietari si nu va puteti inscrie in Cartea Imobilului, deoarece va exista litigiu. 2. debitorul se va judeca inclusiv cu voi, pentru opozabilitate de titlu. 3. daca licitatia a fost vadit nelegala se va anula si puteti ajunge de unde ati plecat - restituirea banilor achitati si pierderea imobilului. In caz de restituire intervin alte scenarii: creditorul nu ii mai are. Parerea mea este sa va documentati extrem de bine asupra situatiei imobilului, sa solicitati lista tuturor litigiilor pe rol si sa vedeti daca merita riscul.

      Ștergere
  28. Am o situatie : mi s-a trimis o somatie de la un executor bancar la sfarsitul lunii noiembrie 2011 pe adresa care o aveam cand am facut creditul - intre timp m-am recasatorit si m-am mutat. Executorul bancar a procedat la executarea silita si a trimis-o la Casa de pensii militare, cei de-acolo mi-au facut poprire , eu n-am stiut , am aflat abia zilele trecute. Clar ca termenul de contestare a trecut. Problema este ca acel debit era prescris, adica au trecut 4 ani de cand am facut ultima plata la banca ( intarziasem cu plata 3 luni , am platit si am ajuns la zi si dupa 2 saptamani am primit o notificare de la EOS - firma de recuperare care preluase cazul - imi cereau sa platesc toata suma ; am fost la banca dar nu mi-au mai dat voie sa depun rata si din acel moment nu am mai platit, asteptam sa ma dea in judecata). Ce pot sa fac acum, credeti ca am sansa sa anulez executarea ?
    Multumesc, o zi buna!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Prescriptia dreptului de actiune se intrerupe ori de cate ori se fac diligente pentru recuperarea sumelor. Este posibil ca ei sa fie in termen, daca spuneti ca v-ati mutat probabil ca nu ati primit corespondentele (somatii, convocari, samd) Acum mai puteti face 2 lucruri: 1. contestatie la executarea (prin poprire) solicitand instantei repunerea in termenul de contestare (daca a fost depasit) dovedind ca nu mai aveti domiciliul in buletin in vechea adresa si 2. contestatie la titlu (prin care investesti instanta cu o cerere de verificare a prescriptiei) Dar cel mai bun lucru pe care il poti face este sa iei legatura cu un avocat si impreuna cu specialistul sa demarezi treburile. Singur/a in jungla nu vei reusi! Bafta.

      Ștergere
  29. buna ziua,
    ce pot face daca am primit termen pt contestarea executarii in august 2012 dar prima vanzare a imobilului are loc pe 29 februarie?sunt executat pt suma de 200 mii CHF iar licitatia incepe de la 70 mii euro

    RăspundețiȘtergere
  30. Buna seara,va rog respectuos sa-mi acordati si mie o asistenta juridica daca e posibil. Sint victima a doua contracte de inprumut notariale garantate cu ipoteca .mai exact in noiembrie 2009 am inprumutat suma de 45000E cu 10% dobinda,iar in contract am trecut 90000€ ,in decembrie 2009 de la aceeasi persoana am inprumutat suma de 5000€iar in contract am trecut 10000€. Dupa 3 luni de zile i-am restituit suma de 50000€ cu doi martori de fata, fara sa inchei un act, urmind ca in scurt timp sa-i achit suma de 10000€ si sa stingem contractul. Iar returnat suma de 10000€ in doua transe de 5000 in decurs de 5 luni ,iar respectiva nu a mai fost deacord cu suma oferita de mine. In Octombrie 20011 a pornit executarea silita inpotriva mea pentru suma de 100000€. Intr-un timp record ,eu fiind plecat din tara cu fiul meu de 10 luni in germania la o operatie la inima ,pentru 2luni,sau efectuat doua expertize in 15 zile, subevaluindumi bunurile inclusiv casa in care locuiesc respectiv 2800000, iar a doua expertiza la 1800000 lei. Mentionez ca am cheltuit cu casa circa 150000 € la constructia vilei acum 2 ani. Mi sa respins suspendarea executarii desi am depus doc. med. si am indicat ca nu e posibil sa difere 1000000lei de la o expertiza la alta . Am achitat cautiunea ,dar din pacate in zadar. Ce ma sfatuiti sa fac in continuare? Nelu Ionica

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu prea am cu ce sa te sfatuiesc, pentru ca nu stiu cuprinsul dosarului tau. E ca si cum as prescrie tratament pentru un pacient pe care nu l-am consultat. Insa cel mai bun lucru pe care il poti face este sa iti pui avocat!!!

      Ștergere
  31. Stimata Doamna Avocat,
    Va scriu si eu in speranta ca imi veti putea da un raspuns la problema pe care o am.In anul 2007 am contractat, in calitate de fidejusor, la firma la care sunt atat asociat cat si administrator,(mai exista un al doilea asociat si administrator, amadandoi avand drepturi si obligatii egale)un leasing la fosta EGNATIA LEASING( devenita in anul 2009 MARFIN LEASING ),in vederea achizitionarii unui autovehicul.In februarie 2009 am semnat un act aditional cu Marfin Leasing care prevede, printre altele, si plata unei” penalitati de reziliere echivalenta cu suma totala care ar fi fost datorata in cazul in care contractul nu ar fi fost reziliat si care devine exigibila imediat prin efectul rezilierii”.La sfarsitul anului 2009, datorita dificultatilor financiare cu care s-a confruntat firma, implicit si eu, nu am mai putut plati ratele si am convenit sa predau masina impreuna cu reprezentatii de la Marfin, la sediul bancii din localitatea unde domiciliez.Mentionez de asemeni ca am achitat aproximativ 50% din valoarea masinii(70.000 eur fara TVA).Masina am predat-o intr-o stare excelenta, chiar cu unele imbunatatiri facute pe banii mei. In data 20 februarie a.c am primit o somatie de plata a unei sume ametitoare(aproximativ 70.000 eur),la fosta mea adresa de domiciliu, cat si la sediul firmei.In eventualitatea in care eu nu achit in 24 ore suma,urmeaza sa fiu executata silit.Somatiile au fost gasite lipite pe usa, nu a existat nici un proces si nu au existat nici alte notificari de plata din partea Marfin in tot acest timp, adica de la data predarii masinii.Intre timp,banuiesc ca masina este deja vanduta deoarece nu se mai regaseste pe site-ul lor ca fiind disponibila de anul trecut, incepand din luna mai.Mentionez ca firma are dificultati financiare mari inca din 2009,nu mai are activitate, ba mai mult, am si divortat intre timp.Singurul lucru care mi-a mai ramas este un apartament mostenit si nici un venit stabil.Printre altele, am facut si credite in nume personal la 3 banci(credite cu "buletinul") pentru a-mi plati ratele la masina, rate pe care le platesc cu greu.Ce mai poate fi facut in aceasta situatie?Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Luana, suma "ametitoare" de care vb inteleg ca este cealalta jumatate din creditul primit. Tu spui ca ai platit cca 50%, este firesc ca ei vin acum pentru diferenta ramasa neachitata. Insa, din pacate nu poti face nimic altceva decat sa iti lungesti agonia - contestatie la somatia de plata, apoi contestatie la executare, samd, insa in final va trebui sa le dai toti banii care au facut obiectul contractului.... Ei sunt in termenul legal de prescriptie, din ce imi spui, insa ca nu inteleg este pe ce nume este creditul? Al tau personal sau al firmei? Ca daca este pe firma nu te pot executa pe tine persoana fizica si astfel nu risti casa in care stai. Alfel poti sa te trezesti cu casa la vanzare prin licitatie (worst case scenario)

      Ștergere
  32. Buna ziua .nu de mult am primit sentinta unui proces ce am avui.La-m castigat ,persoanei vinovatei iau dat 4 ani si 3 luni de inchisoare si 550 de euro in bani .problema e ca el a reusit sa fuga din tare .avocatul imi cere 10% din valoarea banilor pentru a incepe executarea silita in potriva acuzatului.intrebarea mea e voi pierde cei 10% daca nu se gaseste nici un bun pe numele lui?pentru ca am cheltuit foarte multi bani si nu stiu exact ce trebuie sa fac in continoare.multumesc si astept raspuns

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca te duci si cumperi ceva si nu-ti place, mai primesti banii inapoi? Nu! Acelasi lucru si in cazul expus de tine.

      Ștergere
  33. Buna seara,ma numesc Lucian si va rog daca se poate un ajutor in urmatoarea problema.In perioada noiembrie 2008-ianuarie 2011 am acumulat datorii la asociatia de proprietari in valoare de 2138,13 lei (cheltuieli comune plus penalitati)si am fost chemat in judecata de catre aceasta in luna mai 2011 dar nu m-am prezentat in instanta, deoarece din data 23.02.2011-02.03.2012 incepusem sa achit la asociatia de proprietari diferite sume de bani (dupa cat imi permite bugetul),in total 1050 lei.Vineri 02.03.2012 am primit de la biroul executorului judecatoresc somatie cu termen de 1 ZI sa achit tot aceeasi suma de 2138,13 lei (in conditiile in care s-a mai achitat din datorie catre asociatia de proprietari,respectiv 1050 lei),plus 214 lei onorariu executor judecatoresc,150 lei cheltuieli de procedura si 87.36 lei tva.Ce se poate face?Se pot suspenda aceste cheltuieli cu executarea silita?Asociatia de proprietari poate suspenda sau sa isi retraga cererea de executare silita?Cum sa procedez?Eu pot plati datoria in continuare(cat a mai ramas),dar in cateva transe.La cine sa ma adresez prima data?VA MULTUMESC!!!O SEARA FRUMOASA!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Faci contestatie la executare, in 15 zile de cand ai primit somatia si in contestatie contesti suma pentru care esti executat silit, aratand ca ai platit cat ai platit si anexezi la contestatie chitantele. Apoi discuti cu administratia de bloc si incerci sa ajungi la un inteles cu ei, sa isi retraga executarea. Altfel risti sa te trezesti cu casa vanduta la licitatie! Succes!

      Ștergere
  34. D-na avocat.In urma partajului cu fostul meu sot,Mi s-a incredintat mie imobilul cu conditia ca in 6 luni sa-i intorc sulta.Am incercat disperata la toate bancile si nu m-am incadrat sa scot acesti bani,fapt pentru care nu am avut de unde sa-i intorc.Acum fostul sot mi-a trimis comunicare cu termen de 2 sapt apoi imi va scoate casa la licitatie.Eu de profesie sunt asistent materna.Acesta casa este obiectul muncii mele.Fara ea raman fara loc de munca si nu am din ce sa imi cresc propriul meu copil.In cazul acesta eu pot face contestatie la executare deoarece nu am unde merge,iar copilul e clasa a-xl-a la liceu.Stiu ca pana ce termina studiile copilul trebuie sa aibe o locuinta.Mentionez ca am discutat cu fostul sot sa i-a el copilul daca ma executa si nici nu vrea sa auda.Astept raspunsul d-stra.Va multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Raspunsul vad ca il stii si tu :) Faci contestatie la executare si poate o sa ajungi la intelegere cu el, pana la urma ati impartit acelasi pat candva si v-ati luat din dragoste. Ranchiuna lui nu produce nimic bun. Eu va propun o mediere, cu un mediator autorizat. Insa pana la mediere, tu faci contestatie. Succes.

      Ștergere
  35. printr-o sentinta ramasa definitiva si irevocabila (prin respingerea recursului declarat) o comisie de fond funciar a fost obligata la plata dauneleor cominatorii le 100 lei/zi, suma calaculata de la momentul introducerii actiunii pana la punrea in posesie a reclamantului(acesta fiind obiectul actiunii).In timpul procesului a avut loc punrerea in poesie (emiterea unui proces -verbal de punere in posesie.la o perioada de vreo cateva luni dupa ramanerea irevicabila a sentintei civile am primit o somatie de executare (de la executor fireste) prin care ni s-a solicitat plata daunelor cominatorii pe aceasta perioada. Ce se poate face? nu trebuia ma intai ca aceste daune cominatorii sa fie transformate in calcularea prejudicilui efectiv, sunt sanse cu o contestatie la executare, ce trebuie sa cerem?
    va rog daca -mi puteti raspunde, va multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu prea am inteles intrebarea. Din ce spui tu reprezinti comisia de fond funciar. Acum, eu nu am de unde sa ghicesc cum s-au calculat daunele prin somatia primita, caci executorii au dreptul sa calculeze si ei aceste sume. De unde si pana unde sa fie calculate in prejudiciu? Asa scrie in sentinta irevocabila? Pai o data ce au fost cerute 100 lei/zi si au fost admise mie una mi se pare perfect legala excutarea silita. Sumele sunt determinate sau determinabile si executorul le poate calcula... mai inteleg ca sunt si irevocabile. Deci dreptul pretins este foarte ok din ce povestesti. Va sfatuiesc sa va cautati un avocat si daca identificati nereguli de executare sa faceti contestatie. Bine, sper ca termenul de 15 zile de la somatie sa nu fi fost expirat... altfel chiar ca nu mai aveti nimic de facut!

      Ștergere
  36. daca -mi puteti spune, va rog frumos cu cat trebuie sa timbrez o contestattie la executare pentru un debit (reprezentand daune comintaorii) in suma de aproximtaiv 22 000 lei (220 milioane lei vechi)?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Taxa de timbru in cazul contestatiei la executare nu poate fi mai mare de 194 de lei. Insa vei primi citatia si acolo ti se va indica suma exacta.

      Ștergere
  37. Buna seara!Numele meu este Tiberiu si va rog sa-mi dati un sfat competent in urmatoarea problema:
    in prezent salariul meu este grevat de 2 propiri ca urmare a executarilor silite initiate de 2 banci la care am contractat credite si pe care nu am mai avut posibilitatea sa le achit.Retinerea totala este in cuantum de aprox. 30% din salariu.
    Intrebarea mea este-daca in viitorul apropiat voi fi obligat,printr-o hotarare judecatoreasca,sa platesc o pensie de intretinere pentru copilul minor,in cuantumul maxim prevazut de legislatia in vigoare, mai pot fi executate propirile anterioare?
    Are prioritate plata pensiei de intretinere pentru minor fata de aceste executari bancare?
    Se efectueaza doar aceasta propire pe salariul meu sau vor fi efectuate toate 3,caz in care suma retinuta va depasi 50-60% din salariul lunar?
    Va multumesc anticipat pentru efortul dvs. de a-mi oferi explicatiile necesare.
    O seara buna!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Art. 409 C.proc.civ. prevede urmatoarele :
      Salariile si alte venituri periodice realizate din munca, pensiile acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia pot fi urmarite:
      a) pana la 1/2 din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau de alocatie pentru copii;
      b) pana la 1/3 din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
      Daca sunt mai multe urmariri asupra aceleiasi sume, urmarirea nu poate depasi 1/2 din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creantelor, in afara de cazul in care legea prevede altfel.

      Ștergere
  38. Buna ziua,
    Reprezint o structura nonprofit si am un proces la Curtea de Apel prin care cer anularea unor acte unilaterale care ma obliga sa inapoiz 10000 euro dintr-un proiect Phare. S-a mutat procesul de la curtea de apel la "alta instanta competenta" si s-a dat termen 4 septembrie 2012. Dar sectia financiara nu ia in calcul citatia si continua executarea ONG-ului prin vanzarea bunurilor achizionate de alte proiecte PHARE. Mentionez ca toate proprietatile ONG se cadreaza la "proprietate rezolubila" adica nu am voie sa o instrainez si daca 7 ani nu folosesc utilajele in sensul proiectului mi se retrag si finantarile si utilajele. Cu toate acestea administratia financiara scoate la licitatie exact asemenea utilaje. Licitatia are luc in urmatoarele 10 zile. Problema mea ca ONG ca nu am lichiditati de cautiune. Si am mari sanse ca in instanta pe 4 septembrie sa anulez actul prin care ma face dator. Daca ei vand acum utilajele cum mai recuperez utilajele ? Nu ar fi corect ca sa existe o modalitate de stopare a vanzarii utilajelor pana decide instanta competenta ? Cum ma sfatuiti sa procedez ? Multumesc anticipat pentru sprijin / raspuns
    Caton MUSCELEANU

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Procedezi printr-o contestatie la executare prin licitatie. Obtii certificat de grefa si il depui la executorul ce face vanzarea. Insa cel mai bun lucru pe care il poti face este sa iti cauti un avocat si sa lucrezi cu el. Succes!

      Ștergere
  39. Buna ziua
    Am primit o comunicare de la un executor judecatoresc prin care sunt somat sa achit 28 EUR+179 lei reprezentand debit plus cheltuieli de executare ca urmare a lipsei rovignetei.
    Am ramas stupefiat ca am primit aceasta deoarece eu nu ma stiam vinovat,iar pana la aceasta comunicare nu am fost instiintat in vreun fel ca as fi circulat fara rovigneta.
    Nu am primit nicio alta instiintare de la CNADNR,iar prin asta consider ca am fost privat de dreptul meu de a contesta procesul verbal de contraventie in perioada legala,apoi de dreptul meu de a achita amenda contraventionala la 50% in 48 de ore......etc.
    Ce ma sfatuiti sa fac?
    Multumesc anticipat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Contestatie la executare, contestatie la titlu. Cauta repede un avocat sa redacteze el actiunea.

      Ștergere
  40. Buna seara,

    Va scriu in speranta rezolvarii problemei mele si anume acum 10 ani am avut un abonament la Vodafone Romania si fiica mea l-a dat unei prietene care la folosit in jur de 2 luni , prima luna a platit iar a doua luna a vb de 113 USD si nu a mai platit.
    Problema este ca nu am platit pt ca nu imi permiteam , prin 2006 am primit o instiintarea .(si pana astazi nu am mai fost informat cu privire la acesta problema).
    Astazi mi0a venit acasa un ordin judecatoresc de executare silita irevocabila prin care sunt obligat sa platesc pe langa 113 USD si penalitati de 5800RON .....problema este ca in fiecare zi percep penalitati de 0.5% la intreaga suma chiar daca ma apuc si platesc in rate.

    Imi puteti spune va rog daca mai este ceva de facut in aceasta situatie .

    RăspundețiȘtergere
  41. Ca sa puteti evalua corect situatia este necesar sa mergeti la un avocat impreuna cu toate documentele pe care le-ati primit in decursul timpului. Sunt multe chestiuni ce trebuie analizate vazand actele trimise. Si asta trebuie sa se intample extrem de urgent, pentru ca contestatia la executare se poate face doar in 15 zile de cand ati primit ordinul de executare silita.

    RăspundețiȘtergere
  42. Buna ziua! Doamna avocat, locuiesc in Bucuresti si am mare nevoie de un avocat care sa fie specializat in executari silite. Daca dvs. nu puteti din motive personale sa ma reprezentati, atunci v-as ruga daca se poate sa ma indrumati catre un astfel de avocat. Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  43. Buna ziua !Avem nevoie de ajutorul dvs.Astazi am primit o somatie de plata de la executorul judecatoresc in vederea executarii silite a imobilului in care locuim.In 2007 am facut imprumut la banca cu credit ipotecar.De anul trecut nu am mai putut platii ratele la banca.Ce as putea sa fac pentru a mai castiga timp sau poate avem posibilitatea sa contestam executarea silita.Mentionez ca suma se ridica la 820 000 ron impreuna cu penalitati si cheltuieli de judecata.Care ar fii primul pas si daca sar putea reveni la situatia anterioara si restabilirea ratelor lunare?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In primul rand trebuie sa faceti contestatie la executare. Si cat mai de graba! Aveti obligatoriu nevoie de un avocat sa va indrume pe mai departe. Daca sunteti din Bucuresti va putem ajuta si noi, imi scrieti pe emailul din contact.

      Ștergere
  44. buna ziua. pentru o contestatie la executare a unei deczii de regularizare pensii care sa cuprinda si o solicitare de suspendare a executarii pana la solutionarea procesului, e nevoie sa se plateasca taxa de timbru si cautiune? fiind in domeniul pensiilor, nuj stiu daca e nevoie sa se faca astfel de plati. multumesc mult si felicitari pentru site!!

    RăspundețiȘtergere
  45. Cererile in materia drepturilor salariale si asigurari sociale sunt scutite de taxa de timbru si timbru judiciar. Sub aspectul cautiunilor legea nu dispune in mod special, prin urmare dispozitiile generale sunt aplicabile, ceea ce inseamna ca este probabil sa va stabileasca aceasta cautiune. Ceea ce doresti tu de fapt este sa faci o contestatie la executare, contestatie care iese de sub gratuitatea ceruta de lege. Daca vrei sa beneficiezi de acest dispozitiv trebuie sa alegi calea contestatiei impotriva deciziei de regularizare si nu contestatie la executare. Eu zic ca mai bine decat sa bajbai prin auzite si citite, mergi la un avocat sa te indrume el exact cum trebuie sa faci.

    RăspundețiȘtergere
  46. Buna seara,am si eu o nelamurire daca se poate sa ma ajutati cu un raspuns....mama mea in 1994 a trebuit sa predea cardul la banca pentru ca nu a mai suferit servicile bancii din motivul parasirii tarii pentru o anumita perioada,cardul s-a predat,dar acum in 2012 banca mi-a intentat un dosar de recuperare la o firma de carente debite pentru suma de 524ron amenintand cu executarea silita in scopul recuperarii creditului,recuperarea fiind din locuinta bunicii mele unde mama mea are mutatie,dar ne locuind acolo.Mentionez ca momentan mama mea nu are niciun drept de proprietate sau bunuri in comun asupra imobilului visat pentru executarea proceduala,cum ar trebui sa procedeze in acest caz?Multumesc anticipat,astept raspunsul dumneavoastra

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu prea inteleg de ce din 1994 pana in 2012 nu s-a intamplat nimic si cum de au ajuns la suma asta abia azi, dupa mai bine de 14 ani? Trebuie vazuta care este natura sumei, de unde provine si cine a generat-o, de cand este, samd. Ce intelegi prin "amenintand cu executarea silita" ? Ati primit vreo somatie? Si de unde stii ca se executa silit casa/bunurile bunicii? Contestatie la executare (daca s-a inceput executarea precum spui) si cat mai degraba, ai 15 zile la dispozitie sa o faci si sa o depui la Judecatoria in care se face executarea.

      Ștergere
  47. Buna ziua,vin cu rugamintea de a ma ajuta cu un raspuns la cazul meu . In urma cu 2 am am girat la CAR o persoana . Acum am primit "Infiintare Poprire Creanta" de la executorul judecatoresc .Intre timp creditul s-a dublat . Persoana pe care am girat-o are calitate de salariat . Am facut in timp de 15 zile contestatie la poprire. Va rog sa imi spuneti daca am vreo sansa sa primesc sistare la poprire . Va multumesc anticipat pentru raspuns.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eeeei... iti dai seama ca pe 5 randuri nu am cum sa estimez sansa cuiva sa castige... sansele depind 100% de cine si cum a scris contestatia, ce a cerut, ce motive de nulitate sunt... nu este suficient doar sa faci contestatie. Ce imi ceri este sa spun daca ai probleme la ficat, judecand dupa faptul ca te doare o mana... ceva de genul. Deci mi-e imposibil sa estimez, trebuie sa vad si eu documentele inainte. Te pot programa la o consultanta, daca doresti.

      Ștergere
  48. contestatia se face cand primesti executoriu sau se poate face si la somatie

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Contestatia se face la orice act de executare, inclusiv la somatie.

      Ștergere
  49. Buna ziua! Am o somatie de plata (primita acum 13 zile) cu un debit neachitat de 2111,61 lei + cheltuieli de executare, pentru neplata intretinerii la asociatie, in baza unui titlu executoriu - hotarare pronuntata in 2009, investita cu formula executorie.

    - am fost la executorul judecatoresc si i-am aratat faptul ca am efectuat 10 plati pentru datoriile restante, de la data hotararii judecatoresti pana in prezent, plati ce depasesc debitul din somatie, si nu l-a interesat, mi-a zis ca nu e achitat si imi executa apartamentul.

    1. A inceput executarea silita doar in baza acelei hotarari sau si pentru datoriile actuale?

    2. stiu ca la plata creantelor, se stinge incepand cu datoria cea mai veche, producatoare de penalitati. Avand in vedere ca am efectuat plati dupa acea hotarare,in contestatie ar trebui sa motivez ca s-a stins datoria, macar pentru debit?

    3. am platit debitul, dar nu si penalitatile. Nu ar trebui sa fiu executata doar pentru penalitatile din hotarare?

    4. Exista diferenta de suma intre somatie (2111,61 lei debit si cheltuielile de executare trecute separat, apoi un total cu cele 2) si procesul verbal (1905,61 lei, suma care se regaseste si in hotarare). Nu inteleg de ce.

    5. Sunt salariata. Mai intai se merge pe poprire, iar daca datoria nu se acopera in termen de 3 ani, abia apoi se pot lega de bunurile imobile? Si daca am 2 copii majori, dar totusi in intretinere, imi pot executa apartamentul?

    Avand in vedere ca mai am 2 zile (somatie primita pe 10 iulie) pentru contestatie, as aprecia daca mi-ati raspunde. Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Situatia dvs este destul de grava si este necesar sa studiem si noi documentele - hotararea judecatoreasca, somatia, actele de executare, sa vedem ce conditii de contestatie la executare aveti... altfel nu putem sa va fim de prea mare ajutor. Prin urmare va putem programa la o consultanta sa stam de vorba. Ideea este ca mai aveti doar 2 zile timp in care sa puteti face ceva si daca nu actionati foarte repede nu veti mai putea face nimic.

      Ștergere
    2. Problema este ca sunt din Iasi...

      Ștergere
  50. am un credit ipotecar la bancpost de 26 400 chf facut in anul 2008, cu o rata de 200chf lunar. intre timp am beneficiat de 2 restructurari din partea lor putand efectua plata ratei fara probleme.ACUM INSA VREO CATEVA LUNI NU AM MAI PUTUT FACE FATA SITUATIEI SI ABIA AM PUTUT PLATI RATELE LA ZI.DIN LUNA IUNIE AM DEPUS LA BANCA 150 CHF, IN LOC DE 200.IAR LUNA IULIE NIMIK.m-au sunat cei de la bancpost si mi-au spus ca beneficiez si de a 3 restructurare si ca imi vor prelungi creditul de ipoteca cu inca 4 ani. urmand sa am o rata de 100chf.iar restantele care le-am mentionat de o 50chf+200 chf o sa imi fie reesalonate in noul grafic pe care il voi primi la semnarea contractelor.IN PREZENT NU MAI MAU CONTACTAT SA IMI DEA RASPUNS.INSA MA SUNA MEREU CEI DE LA CLEANTE SAU RECUPERARI DE DATORII. IMI SPUN SA PLATEST CEI 250 CHF.MENTIONEZ CA AM 50 DE ZILE INTARZIERE. PUTETI SA IMI SPUNETI DOAMNA AVOCAT DACA NU O SA MI ACCEPTE RESTRUCTURAREA LA CAT TIMP SE DECLARA CREDITUL SCADENT ANTICIPAT, AM 50 ZILE PENALITATI INTARZIERE,EU STIAM CA LA 90 DE ZILE DAR POATE S-AU MAI SCHIMBAT .SI DACA PLATESC IMN FINAL TOATA DATORIA DE 250 CHF CHIAR DACA AM INTARZIERE DE 50 ZILE , SE MAI POATE DECALRA SCADENT CREDITUL?
    ORICUM EU SPER SA IMI ACCEPTE RESTRUCTURAREA SI SA NU MAI AM PROBLEME . VA MULTUMESC FACETI O TREBA F .BUNA

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cel mai bun lucru pe care il puteti face este sa le scrieti o adresa, depusa cu numar de inregistrare prin care sa le solicitati raspunsul pentru reesalonarea promisa de ei. Nu mai asteptati sa va sune. Creditul se poate declara scadent anticipat oricand, in functie de clauzele contractului tau. Poate fi la 30 de zile, la 60, la 90 sau cand doresc ei. Regula lui 90 este o regula nescrisa si se intalneste mai mult in practica. Ea insa se coreleaza cu ce ati convenit in contractul de credit. Nu mai stati, scrieti-le. Asa va construiti si probatoriul in caz de ceva...

      Ștergere
  51. Buna ziua1
    Va rog sa ma ajutati cu un sfat. Tatal meu are un PFA dschis din martie 2008, timp in care nu si-a platit deloc contributiile la CASS deoarece nu a stiut ca trebuiesc platite iar acasa nu a primit nici o instiintare, notificare sau altceva. Acum nu stiu ce este de facut, se pot prescrie datoriile? Sau imi este teama ca o sa trebuiasca sa plateasca niste penalitati enorme. Iar in cazul in care se va ajunge la executare silita as vrea sa stiu daca pot contesta executarea, mai ales in conditiile in care intre PFA-ul tatalui meu si CASS-ul nu a fost incheiat nici un contract. Deci am senzatie ca nu exista temei legal sa faca executarea silita. Dar in cazul unei contestatii la executare imi puteti spune in mare cat ne-ar costa taxa de timbru, onorariu avocat si ce ar mai trebui platit. Va multumim!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Datoriile se prescriu, da, insa in termen de 5 ani... cam asa este la stat si acesti 5 ani curg de la data la care s-au realizat. Nu e statul oare cel mai mare hot? Cu siguranta viitorul nu suna bine. Penalitatile sunt cu adevarat nejustificate... Acum: da se poate si trebuie facuta contestatia la momentul potrivit. Executarea silita se va face dupa comunicarea somatiei. Au toate temeiele legale la dispozitie sa o inceapa cand va fi cazul, deci nu miza pe asta. Costurile stau cam asa: 194 de lei, taxa de timbru fixa pentru contestatie, 4-5 lei timbru judiciar (in functie de suma contestata) onorariul de avocat difera de la caz la caz, in functie de suma contestata dar si de politica de onorarii a casei de avocati aleasa. La noi, de ex., MINIMUL de onorariu perceput pentru orice fel de reprezentare este de 1.400 lei+TVA/fond sau 2.100 lei+TVA (fond si recurs). La acestea se mai pot adauga, in caz ca este absolut necesar - onorariu de expert pentru efectuarea unei expertize (cazul tau financiar-contabila) in fata instantei si care actualmente in grila instantelor onorariul este de cca 1200 de lei - insa nu este obligatoriu daca nu vrei expertiza si cam atata. Daca vrei suspendarea executarii silite (un dosar separat de contestatia la executare) atunci lucrurile se complica - numai cautiunea suspendarii este de 10% din suma, banuti pe care trebuie sa-i depuneti integral la dispozitia instantei de judecata si vor sta acolo pana terminati judecata contestatiei... Depinde ce anume vreti. Oricum, onorariile avocatului depind in mare masura de notorietatea acestuia, de titlurile pe care le are, diplome, specializari, etc., de unde se gaseste (in provincie sau in Bucuresti, de volumul de munca, sumele implicate... etc. Poti gasi si avocati care iti iau si 600-800 de lei pe un asa caz, dar... cum e vorba: cat dai atat face?

      Ștergere
  52. Buna ziua,
    As dori sa va prezint situatia in care ma gasesc in prezent.
    Sunt plecat din tara si am rezidenta in Italia din luna septembrie 2009.
    Am detinut un apartament in Braila, pe care l-am vandut la inceputul lunii martie 2011, dupa ce am incercat sa inchiriez acest apartament in anul 2010. Mentionez ca suma pe care chiriasul trebuia sa mi-o plateasca trebuia sa se regaseasca in intretinerea apartamentului , eu necerand nici un ban de la acesta.Din pacate chiriasul pe care l-am avut, mi-a lasat apartamentul intr-o stare deplorabila si mai mult mi-a lasat datorii in valoare totala de peste 4000 roni. Aceasta am constatat-o la inceputul anului 2011 cand am facut prima vizita in tara. Mi-a fost imposibil sa gasesc chiriasul, dupa ce am incercat in diverse moduri sa il contactez. Am aflat uterior ca ar fi plecat din tara si ca a parasit apartamentul dupa cateva luni fara sa plateasca datoriile catre asociatia de locatari sau alte cheltuieli precum: lumina, intretinere, cablu TV, internet, etc. Mentionez ca lumina era taiata de cateva luni de zile, lucru care poate fi verificat la RENEL Braila unde a trebuit sa platesc penalitati pentru neplata a mai multor luni de zile, inchiderea, schimbarea contorului si redeschiderea luminii.
    Din acest motiv nu am mai cautat sa inchiriez apartamentul ci l-am vandut. In momentul vanzarii am intrebat atat la administratia financiara cat si la notar daca am de platit ceva pentru faptul ca acest chirias a ocupat cateva luni apartamentul, prezentand situatia in care acesta m-a lasat cu datorii pe care am fost nevoita sa le platesc din buzunarul propriu. Atunci mi s-a spus ca nu am datorii de nici un fel la AFP si ca vanzarea se poate face fara probleme.
    Problema mea vine in legatura cu faptul ca AFP a Municipiului Braila mi-a emis o poprire executorie pe veniturile pe care le am la Raiffeisen Bank, in data de 06.08.2012.
    Nu inteleg motivul acestei popriri executorii din moment ce eu nu mai detin nici un bun imobil in Braila si nu am mai lucrat deloc in Romania incepand din anul 2009. As dori sa imi fie ridicata aceasta poprire si restituita suma deja retinuta din contul personal.
    Mentionez deasemeni nu numai ca nu am mai lucrat in Romania din anul 2009 dar nu am desfasurat nici un fel de activitati pe teritoriul tarii prin care sa obtin alte venituri.

    Cu respect, prof. E. Bogatu

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Trebuie in primul rand sa vedeti ce scrie pe titlul executoriu de la ANAF, in baza caruia s-au pus popririle. Acolo trebuie sa explice de ce v-a executat. Este posibil sa nu fie imobilul, sa fie alt motiv, de exemplu... impozitul la casa sau vreo amenda de care nu stiti, sau datorii catre CASS (caci mai nou tot ANAF se ocupa de recuperare). Apoi in regim de urgenta sa faceti contestatie la executare (15 zile calendaristice dupa data primirii comunicarii executarii sau de la data cand ati luat cunostinta de poprire - 06.08.) pentru a lamuri chestiunile acestea in instanta. Alta varianta nu exista si ei nu vor ridica masura executarii decat in baza unei hotarari judecatoresti.

      Ștergere
  53. Buna ziua d.na avocat si multumesc pentru raspuns,
    Am contactat AFP Braila prin telefon azi dimineata si spre surprinderea mea mi s-a spus ca mi-au calculat atat venitul obtinut din chirie si plata unei taxe pentru PFA.
    Mentionez ca in anul 2007 mi-am deschis o activitate ca pfa din urma careia nu am avut miciodata incasari, drept pentru care in anul 2010 activitatea a fost radiata conform art.39 din OUG nr.44/2008.Acest lucru se poate verifica la adresa http://listafirme.onrc.ro.
    Mentionez ca nu mai locuiesc pe teritoriul tarii din anul 2009, avand rezidenta in Italia, iar in anul 2010 mi-au mai retinut in mod asemanator plata unei taxe pentru PFA in conditiile in care eu nu mai locuiam de un an de zile pe teritoriul tarii.
    Nu inteleg de ce trebuie sa platesc pentru o activitate PFA care a fost radiata ofocial inca de acum 2 ani de zile?
    Deasemeni am trimis prin email facturile de la Electrica S.A Braila unde se vede faptul ca apartamentul a fost parasit dupa cateva luni de catre chirias, deoarece s-a procedat la debransare dupa neplata mai multor luni, iar apartamentul l-am vandut oricum inainte de expirarea contractului de inchiriere din moment ce in apartament nu mai locuia nimeni de cateva luni de zile. Deci iarasi nu inteleg de ce trebuie sa platesc pentru un contract de inchiriere care nu s-a dus la bun sfarsit si din urma caruia am avut de suferit pierderi materiale?
    Mi s-a spus ca vor verifica aceste date si sa revin cu un telefon dupa data de 24 august. Totusi ma intreb daca sunt sanse sa se ridice aceasta poprire executorie?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Deci nu ramane decat sa faci contestatie la executare pentru aceste motive si altele pe care le va descoperi avocatul cu care vei merge in judecata. Degeaba discutam noi de ce si cum. Astea sunt aspecte pe care doar instantele le dezleaga si timpul trece in devafoarea ta. Din ce mi-ai povestit... mai ai cam 10 zile sa depui contestatia la Judecatoria Braila. Altminteri esti bun de plata...

      Ștergere
  54. Buna seara,ma aflu in urmatoarea situatie:
    Un birou de executare judecatoresc mi-a pus poprire pe conturi. Suma popririta o am intr-un din conturile deschise la o Banca, doar ca eu doresc sa contest aceasta poprire in instanta deoarece nu o gasesc ca intemeiata si sa solicit anularea ei. Deasemenea mi s-a adus la cunostinta de catre tertul poprit ca in maxim 15 zile de la infiintarea popririi vor face viramentul sumei popririte in contul executorului.
    Intrebarea mea este : Daca depun la Banca un Certificat eliberat de Judecatorie prin care se face dovada ca am depus contestatie la executare a popririi, Banca poate amana plata popririi pana la eliberarea unei Sentinte sau Certificat de Grefa prin care dispune altceva? Care este temeiul legal prin care Banca poate stopa acest virament din contul meu in contul executorului judecatoresc pana la eliberarea unui alt documet de catre Judecatorie?
    Multumesc anticipat pentru raspuns!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Banca nu poate ridica poprirea decat la cererea celui care a infiintat-o. Cel ce a infiintat-o nu o poate ridica decat daca:
      1. s-a platit suma
      2. exista o hotarare judecatoreasca prin care a pierdut executarea silita (in baza unei contestatii la executare irevocabil solutionata)
      3. exista o hotarare judecatoreasca de suspendare a executarii silite pana la solutionarea in fond a constestatiei.

      In concluzie... ai nevoie de un avocat sa te ajute.

      Ștergere
  55. Buna ziua
    Sotul meu este inchis si eu am primit acasa de la anaf somatie sa-i platesc cheltuielile de judecata ,a venit cu titlu executoriu.de ce trimit acasa daca el este inchis ? nu este corect ,cu ce suntem noi cei de acasa obligati sa platim cheltuieli de judecata daca el este inchis ?aceste amenzi sunt nominale nu colective !ce pot sa fac ? Multumesc .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Titlul executoriu vine la domiciliul declarat al partii, de aceea ti-a ajuns tie acasa si nu lui in arest. Tu nu ai ce sa faci. Obligatia ii apartine lui. Poti doar sa instiintezi ANAF ca este incarcerat si ca adresa lui actuala este in str.___, nr.__.

      Ștergere
  56. am de recuperat un teren printrun proces civil si am primit de la judecatorie o citatie pt a achita taxa de timbru intrebarea mea este daca achit taxa de timbru inseamna ca mi se restituie terenul sau ca urmeaza fondul si ramane la aprecierea instantei?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Taxa de timbru reprezinta plata serviciilor pe care vi le asigura instanta de judecata. Nu are nicio legatura cu restituirea terenului, sau aprecierea instantei. Practic este taxa ce trebuie a fi platita pentru a se face justitie. Doar atat.

      Ștergere
  57. Stimata d-na avocat,
    Am primit o somatie de executare silita deschisa de fostul sot prin care mi se impun:
    - respectarea programului de vizitare a copilului incuviintat de instanta in favoarea fostului sot
    - plata cheltuielilor cu aceasta actiune in valoare de 1500 lei.
    Problema este ca fostul sot nu a respectat el insusi programul de vizitare care a fost acceptat de comun acord la momentul divortului si asta s-a intamplat (nerespectarea programului) pe parcursul a 3 ani, motiv pentru care copilul (acum are 6 ani) nici nu-l mai cunoaste. Doar in acest an a solicitat sporadic sa vada copilul, solicitari la care eu nu m-am opus si astfel a vazut copilul de 3 ori dar acesta nu a vrut sa mearga cu fostul sot pentru ca nu-l cunoaste.
    Ce solutie am in acest context tinand cont ca eu nu m-am opus niciodata sa vada si sa ia copilul atunci cand a solicitat?
    Catre cine sa ma adresez si cum pot sa expun situatia de fapt si in fapt?
    De ce sa platesc acea suma daca eu nu sunt vinovata de motivul somatiei?
    Care ar fi taxa judiciara in acest caz?
    Care este data limita la care pot sa depun contestatie daca am primit somatia in 11.09.2012, aceasta avand stampila de la posta din 10.09.2012?
    Va multumesc anticipat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Esti sigura ca actul pe care ti l-a trimis sotul este "somatie"? pentru ca din ce imi povestesti suna mai mult a actiune civila de respectare a programului vizitelor... Daca este somatie, aceasta nu prea are vreo insemnatate... juridic nu ti se poate intampla nimic. Ce ar insemna daca toti am face somatii prin executor si am pune sume gen cheltuieli "ca asa ni se nazare"... faci un raspuns la executor si arati tot ce ne-ai povestit noua. Sau faci contestatie in termen de 15 zile de la primire. Daca are stampila pe 10.09, atunci ultima zi de depunere este 25.09.

      Ștergere
  58. Buna ziua,

    Va rog o scurta indrumare, speta la fel ca ceva de mai sus , un contract de telefonie neplatit in 2003 - contract cu Connex , am primit ieri somatie de plata de la un cabinet executor judecatoresc cu suma 6000 ron care face referire la Vodafone, repet contractul initial a fost in 2003 cu Connex. Aproximativ dupa 3 ani la reintoarcere in tara am vrut sa platesc la Vodafone dar nu m-au gasit in sistem.
    Nu inteleg de ce nu s-a prescris suma daca am depasit 3 ani. Unde depunem contestatie? la judecatoria de la domiciliu? Va multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cine stie de ce nu vi se considera prescrisa suma? Pot fi multe cauze care suspenda prescriptia si reincepe iar. Puteai fi primit zeci de somatii de plata, de care tu nu stii, de exemplu. Situatia prescriptiei o stabileste in acest caz instanta. Contestatia se depune la judecatoria unde se face executarea. Dar la suma asta parerea mea este sa iti angajezi un avocat! Daca pierzi esti bun de plata! Acum depinde de tine daca esti dispus sa-ti asumi acest risc. Contestatia la executare presupune niste conditii foarte stricte, pe care nu le gasesti pe google :)

      Ștergere
  59. Contestatia somatiei sau titlului executoriu se depune la judecatoria de la domiciliu ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Contestatia la titlu se depune la aceeasi judecatorie care este competenta sa judece contestatia la executare.

      Ștergere
  60. Am un credit luat pentru activitatea firmei ,garantat cu un imobil al firmei,si ,dupa ce am pirdut un contract cu un client am ajuns in imposibilitatea de a-mi mai plati ratele.Am depus la tribunal o cerere de intrare in insolventa generala dar termenul este pe 3 luna decembrie.Problema este ca peste cateva zile am sa primesc o somatie sau executare la imobilul garantat si vreau sa stiu ,daca intr-o luna intru in insolventa ,aceasta opreste executarea ? Sau trebuie sa contest somatia sau executarea.Va multumesc si astept un raspuns de la profesionisti.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Garantiile puse in favoarea unor credite se executa deosebit de insolventa. Ceea ce inseamna ca banca isi poate executa oricand garantia, indiferent daca sunteti sau nu in insolventa. Ca sa puteti amana executarea nu va ramane decat sa faceti contestatie la executare. Insa si asa, daca nu obtineti suspendarea executarii, este posibil ca vanzarea sa se produca oricand.

      Ștergere
  61. Buna ziua,


    Doamna avocat, am primit la firma la care lucrez o executare silita prin infiintarea unei propriri,unde se mentioneaza ca debitoarea(eu) a fost instiintata de aceasta proprire printr-un titlu executor anexat ,ceea ce nu este adevarat titlul executor nu apare in documentatie iar eu nu am fost instiintata.Creditul a fost facut in 2007 iar eu intre timp mi-am schimbat domiciliul si numele in urma casatoriei.La firma mi-au trimis executarea silita pe numele anterior casatoriei.Iar suma care o datorez s-a dublat.Am incercat sa fac un acord de plata pentru a nu mai implica firma angajatoare.Au fost deacord cu o suma impusa de ei dar sa ramana si imfiintarea popririi valabila.
    Intrebarea mea este daca pot sa contest executarea silita in conditiile s-a depasit 15-a zi de la primirea instiintarii la firma si daca as avea vreo sansa sa si gastig contestatia,fara a se pune poprire pe conturile firmei sau sa fie afectata in vreun fel.
    Si as mai avea o intrebare,daca eu imi iau angajament de plata cu o suma de bani lunara ei au dreptul sa-mi faca si poprire?

    MULTUMESC,

    Roxana

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca s-au depasit cele 15 zile nu se mai poate face nicio contestatie la executare! Daca ati pierdut termenul de 15 zile evident ca nici sanse de a castiga nu mai exista. Conturile firmei angajatoare nu vor fi afectate - executarea nu are legatura cu firma, ci cu tine. Prin urmare firma va fi obligata, in schimb, sa iti opreasca din salarii, cata vreme vei lucra acolo, suma ce a fost dispusa prin executare/lunar. Poprirea este o masura de executare, daca banca este de acord sa iti ridice poprirea pe baza unui angajament al tau, este numai si numai la latitudinea lor, insa experienta imi spune ca acest lucru nu se va intampla din pacate.

      Ștergere
  62. Buna ziua

    Am avut o linie de credit pentru o afacere care a esuat din cauza blocarii banilor in piata la clienti.
    Apartamentul este gaj la banca. Linia a fost prelungita 6 luni, care auu si expirat.
    Noi nu am putut inapoia banii din primul contract a liniei de credit, doar dobanzile la zi si prelungire.
    Si prelungirea la fel, suntem doar cu dobanzile la zi, soldul este diminuat doar un procent mic.
    Ei au dat catre executor, si au emis executare silita . Este singurul bun care avem si am fetita studenta si pe mama pensionara si bolnava in acest apartament.

    Ce pot face, ca sunt intr-o situatie in care sunt foarte debil, si nu stiu ce voi face daca ne arunca in strada ... ?

    Multumesc anticipat

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din pacate creditele garantate imobiliar - cum este situatia voastra - se executa silit prin vanzarea la licitatie a garantiei. Ca un sfat personal este sa incerci a discuta cu banca, sau cine a preluat creditul, poate obtii o esalonare, o inlesnire, etc.

      Ștergere
  63. buna ziua d-na avocat.am o intrebare la care sa fiu lamurit.am primit un o citatie judecatoreasca ,mai bine zis am gasito in in scara blocului unde locuiesc ca sunt dat in judecata de catre asociatie de propietari ptr suma de 8000 ron cu penalizari cu tot.adevarul asa este ,nu cu rea intentie am aceasta datorie// vroiam sa stiu ce se intampla daca nu am depus intampinare si nu ma prezint la proces..pot pierde procesul?tin sa mentionez ca aceasta lucuinta unde locuiesc este ipotecata dupa un credit imobiliar care este si acum in desfasurare..vreau sa stiu poate sami ia lucuinta prin executare silita cei din asociatie de propietari daca pierd procesul ? (mentionez ca am ipoteca la banca si sunt cu ratele la zi)//ce pot sa fac ?cum ma apar.//adresa meau de email nicolau_ctln@yahoo.com am nevoie de rasp urgent va rog....va multumesc..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca nu va prezentati si nu va faceti intampinare, daca nu va angajati un avocat, macar cat sa va sfatuiasca, da, veti pierde 100% procesul si veti fi bun de plata, mai mult, teama dvs este justificata: asociatia va putea vinde la licitatie imobilul, in functie de gradul ipotecii ce o aveti la banca.

      Ștergere
  64. Buna ziua,
    Exista posibilitatea de sistare a popririi unei pensii lunare de intretinere a unui minor de catre o societate atunci cand cele doua parti,mama si tatal copilului au convenit ca suma lunara sa fie trimisa prin mandat postal,fara a fi retinuta din salariu,daca da,care ar fi solutia/
    Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da. Cel ce a solicitat infiintarea popririi poate solicita oprirea ei, prezentand acordul survenit intre parti.

      Ștergere
  65. Buna ziua

    Unul dintre cei 2 fii ai mei are un credit care nu la platit si acum executorul vrea sa scoata la licitatie casa unde locuiesc eu si care o detinem in indiviziune.Eu sunt sotia supravietuitoare si am 2 fii care au si ei cate o parte din mostenirea tatalui lor.Cum pot proceda sa nu pierd si partea mea de mostenire ca eu nu am nici o legatura cu creditul fiului meu care nu locuieste in imobil.

    Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Doamna... procedura de vanzare a unui imobil detinut in coparticipare este ATAT de lunga si ATAT de costisitoare incat nimeni (banci, recuperatori, etc) nu va sustine un asemenea proces! Ceea ce vreau sa spun este ca, desi este o cale posibila, aceasta nu va putea fi implinita pana cand nu vor obtine o hotarare de partaj - intre dvs si fii dvs.- ceea ce presupune ani si ani de judecata, caz in care li se va prescrie si dreptul pana la final. Eu sustin ca este o cale de intimidare impotriva dvs, si executarea sub vanzare momentan nu este posibila. Totusi, daca se va intampla acest lucru, aveti oricand posibilitatea sa faceti contestatie la executare, evident insa - numai cu sprijinul unui avocat.

      Ștergere
  66. buna ziua . eu trebuie sa platesc pensie alimentara si nu am de unde. Am o singura proprietate , un apartament.Mi-e teama ca fosta mea sotie sa nu ma execute silit penrtu neplata pensieie alimentare. Ma gandesc sa trec apartamentul pe numele actualei mele prietene. Daca eu nu mai apar in contractul apartamentului, mai poate sa imi faca cev? mentionez ca sunt pensionat pe caz de boala. Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Te poti prezenta la un executor, si ii spui ca ai vrea sa faci o oferta reala si acesta te va sfatui ce ai de facut. Altfel da, este foarte posibil sa te trezesti cu executare. Trecerea apartamentului pe numele prietenei tale nu este o solutie deloc buna: 1. costa foarte mult, 2: daca maine nu mai faceti casa impreuna, cum vei putea anula transferul? Este imposibil! Vei pierde casa, mai gandeste-te.

      Ștergere
  67. Buna ziua,
    In cazul in care asociatia de propietari a incheiat un contract cu un avocat pentru trimiterea in judecata a 3 persoane rau platnice,achitand un onorariu pentru fiecare din fondurile asociatiei,acest onorariu se recupereaza de la rau platnic daca acesta isi plateste datoria restanta inainte de proces?Acest onorariu se recupereaza integral? Il poate obliga legea pe rau platnic ca si cheltuieli de judecata daca acesta defapt aachitat integral restantele fata de bloc dar binenteles nu si acel onorariu care a fost stipulat ca si cheltuieli de judecata? Daca nu vrea sa-l achite ce trebuie facut mai departe?
    Multumesc
    Melania Draganescu

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu. Cheltuielile ocazionate de procese se datoreaza de catre parati numai la finalul judecatii, daca nu a intervenit stingerea litigiului pe cale amiabila (deci daca paratii nu achita debitele pana la finalul judecatii de fond). Cheltuielile, in cazul in care au fost acordate, se suporta in totalitate si integral de partile care au pierdut procesul, in cazul in care se refuza aceste plati, pot fi puse in executare silita, in baza Sentintei prin care au fost admise aceste cheltuieli. Legea nu il obliga sa plateasca acest onorariu, daca nu a fost stabilit prin hotarare judecatoreasca.

      Ștergere
  68. Buna ziua
    Am imprumutat o suma de banii unui prieten ,am facut la notar un act cu garantie imobiliara(un teren) termenul a expirat, cum procedez si in cat timp imi recuperez suma de banii???

    Va multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Contractele notariale au forta unui titlu executoriu, prin urmare, puteti demara oricand (in maxim 3 ani de la data nasterii obligatiei de restituire) procedura de executare silita. Asta presupune ca, dvs, sa mergeti la un executor judecatoresc, impreuna cu originalul actului notarial, si sa formulati cererea pentru inceperea executarii sau vanzarea garantiei imobiliare. Durata depinde de bunavointa debitorului.

      Ștergere
  69. buna ziua!
    am o somatie de executare silita la un credit de nevoi personale cu poprire pe salariu si pe un cont care este de la un credit imobiliar cu ipoteca pe casa.Depunand o suma din bani din suma specificata in somatie si facand un angajament de plata lunara mi se poate ridica poprirea de pa contul creditului imobiliar si de pe salariu?Imi poate scoate casa la vanzare?
    va multumesc!
    veronica

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aceste aspecte trebuiesc discutate cu executorul si/sau cu creditorul care v-a pus in executare. In mod normal, daca acestia sunt de bunacredinta, puteti sa procedati astfel si atunci sa se ridice aceste popriri. Discutati cu cei implicati. Succes!

      Ștergere
  70. Buna ziua, ca si multi altii , am si eu o problema cu executarea silita; numele meu este george si acum ceva vreme am primit o amenda administrativa de 1 000 ron + 500 ron cheltuieli judecatoresti. in acelasi an am primit somatie si executare silita pentru acei bani in termen de 15 zile; doar ca posta romana mia adus`o dupa 14 zile de la data emiterii ei, Ce as putea sa fac ? nu prea am bani , traiesc intro familie modesta, si am doar o pensie de 350 ron pe luna, sunt student si nam bunuri materiale pe numele meu, ce inseamna executare silita pentru mine ? ce ma poate obliga sa fac ? somatia deja am primito, de acum voi astepta sa vina persoane la mine acasa sa ma oblige sa platesc ? Nu am cum sa platesc cele 15 milioane in cele 15 zile, nici macar in 3 luni nu am cum.. ce mi se poate intampla ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Contestatia (masura optionala) se face in termen de 15 zile de la comunicare si nu de la emiterea actului de executare. Deci daca nu au trecut inca 15 zile de cand ati primit somatia, inca mai puteti formula contestatia. Totusi, trebuie sa stiti ca pentru fiecare act in instanta, datorati si o taxa de timbru, de cca 200 de lei. Nu va veni nimeni la dvs sa ma oblige. Intelegem ca este amenda administrativa, deci este o masura a statului, probabil vreo cercetare penala finzalizata cu amenda, in fine. De regula statul va pune poprire pe conturile de venituri, deci, este posibil sa va fie poprita pensia pe care o primiti, cat si alte venituri obtinute. Nu se va vinde casa, daca manifestati bunavointa si incercati sa acoperti aceasta sanctiune. Mergeti la creditor, asumati-va o esalonare, etc. Sau asteptati poprirea. Succes

      Ștergere
    2. multumesc pentru raspuns, m-am interesat, si voi rezolva totul prin esalonare.

      Ștergere
  71. buna ziua, azi mi-i s-a pus sechestru pe toate bunurile mobile si imobile, din cauza vanzarii unui imobil pe persoana fizica , care a depasit plafonul si la care nu am platit tva,fiindca bineinteles ca nu am stiut, tva-ul este in valoare de 100000 lei, am primit acum 15 zile instiintare ca trebuie sa ma inregistrez ca platitor de tva si azi mi-i s-a pus sechestru, m-au luat prin surprindere si nu stiu ce sa fac, sa fac contestatie? sau ce sa fac?mentionez ca nu am nici un venit, pot plati tva-ul in decurs de cativa ani? sau care este solutia la problema mea? multumesc anticipat

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Puteti face contestatie la executare. Asta in primul rand. Insa, cel mai bun lucru este sa luati legatura cu un avocat sa analizeze documentele si sa identifice exact situatia dvs. Daca sunteti din Bucuresti, ne puteti contacta prin email sa va programam la o intalnire.

      Ștergere
  72. Buna ziua,
    Va rog mult sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea problema:
    Apartamanetul meu face obiectul unei executari silite. Al doilea termen de licitatie a fost in interiorul celor 60 de zile, insa cu 10 zile inainte de licitatie mi se face o comunicare prin care sunt instiintat ca locul desfasurarii licitatiei nu mai este la vechea adresa ci intr-o noua locatie, dosarul fiind preluat de un alt BEJ. Prin urmare, se continua in instiintare, se emite o noua publicatie de vanzare, insa termenul fixat initial ramane neschimbat. Ori, de la date acestei noi publicatii de vanzare pana la data licitatiei sunt doar 10 zile si nu minim 30 cum prevede legea.
    Intrebarea mea este, daca in cele 15 zile de la data licitatiei, pot sa contest si sa cer anularea licitatiei, la care a participat un singur cumparator. Motivul pe care doresc sa-l invoc este o publicitate superficiala de doar 10 zile, timp in care potentialii cumparatori nu au avut timp sa ia la cunostinta.
    Mai mult, la adresa imobilulului nu s-a afisat publicatia de vanzare, nici cea initiala nici ultima (dupa schimbarea locului desfasurarii).
    O alta intrebare, este in cazul in care se admite cererea, se restituie banii celui caruia i s-a adjudecat imobilul - asta ca sa stiu la ce presiuni ma pot astepta din partea respectivului in cazul in care ramane cu banii dati pe perioada solutionarii.
    Cu scuzele de rigoare, as dori un raspuns cat mai rapid.
    Va multumesc mult.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Situatia dvs este grava. Inteleg ca sunt multe nereguli in aceasta licitatie, sunt sanse mari de anulare, din ce-mi povestiti. Luati repede actiune, va asteptam cu un email pe adresa din contact, sa ne intalnim la discutii complexe.

      Ștergere
  73. Avem in imobil o familie certata cu legea si bunul simt care au ocupat spalatoria-comuna prin abuz , abuz ce a fost semnalat si este inca nefinalizat din anul 2008 gratie tergiversarii , apoi in ciuda litigiului au amenajato si-au facut camerade locuit pe care au si inchiriat-o si pentru a-si impresiona chiriasul au intervenit si pe coridorul comun din subsol cu rigips pe pereti si gresie pe jos , iar in anul 2011 invoca pretentii de 7000 de euro in instanta , pe considerentul ca au igienizat coridorul comun si culmea ridicolului acord, dezbateri etc. castiga in instanta irevocabil .Acum au solic. incuv. exec. silite , iar Tribunalul ne comunica tuturor sa incocam exceptii in termen de 25 de zile . Nu stim ce sa facem deoarece exceptiile au cam fost prezentate , ar putea fi oare considerat exceptie faptul ca in dosar nu se regaseste nici un fel de fact /chitanta care sa ateste faptul ca creditorii au achitat suma de 7000 de euro in anul 2008 cand au invocat lucrarile pretinse . Avocatii ne sfatuiesc doar sa facem plangeri penale la Parchet atata tot .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din pacate nu pot sa analizez foarte bine problema dvs, intrucat nu cunosc detaliile procesului dvs. Plangerea penala nu are nicio finalitate... deci recomandarea eu nu o gasesc nici utila si nici rezonabila, Evident ca puteti formula plangere penala, insa, mi-e teama ca vi s-a prescris de mult termenul in care o puteati formula (exista un termen de decadere si in acest caz, care, de regula, este de 2 luni de la data cunoasterii faptuitorului). Ce va pot sugera este sa solicitati si o alta opinie a unui avocat. Daca sunteti din Bucuresti, va putem astepta la noi, cu toate actele, sa analizam ce mai poate fi facut. Ramane sa ne contactati pe adresa prezentata in Contact. Succes.

      Ștergere
  74. Bună seara. Îndrăznesc să mă adresez dumneavoastră cu urmatoarea problemă. Am adjudecat un imobil prin licitație, am primit actul de adjudecare pe 9 decembrie, iar pe 13 decembrie fosta proprietara a depus contestație la executare..intrebarile mele sunt următoarele: pot sa ma adresez Cărții Funciare pentru a intabula imobilul? Daca a depus contestație la executare, ma pot adresa unui executor judecatoresc pentru a o evacua? Stiu despre perioada 1 decembrie-1 martie, dar mentionez ca nici noi nu avem locuință si avem si un copilas minor. In cat timp i se soluționează contestația la executare?
    Vă mulțumesc anticipat pentru raspunsuri.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca contestatia la executare nu priveste si suspendarea executarii, dvs puteti face toate demersurile necesare pentru inatabularea dreptului adjudecat. Totodata puteti solicita si evacuarea fostului proprietar. Aceleasi drepturi va revin si daca, in urma judecarii eventualei cereri de suspendare, aceasta este respinsa de instanta. Succes!

      Ștergere
  75. "În cazul în care vi se respinge contestaţia, puteţi fi obligat la cerere la despăgubiri pentru pagubele cauzate prin întârzierea executării, iar dacă aţi exercitat contestaţia cu rea credinţă , veţi fi obligat şi la plata unei amenzi de la 500.000 la 7.000.000 lei."

    Rog clarificati cuantumul amenzilor din textul citat al finalului de articol.
    Sunt 9 ani de la denominarea monedei nationale dar inca nu ne-am familiarizat cu terminologia si cu calculul sumelor in lei denominati ( situatie intretinuta de media si , iata, de aceste greseli pe site-uri cu pretentii).
    Multumesc si succes in ceea ce intreprindeti !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din pacate eu nu sunt in masura sa clarific cuantumul prevazut intr-un text de lege, care era in vigoare la data publicarii articolului - 2011 - in forma prezentata.

      Ștergere
  76. Buna ziua! Unde va găsim pentru o consultatie?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Va puteti programa folosind fie adresa de email publicata la pagina "Contact", fie folosind formularul din stanga sus. Consultanta se tine pe baza de programare la sediile noastre din Bucuresti.

      Ștergere
  77. Buna ziua,

    Am un credit in franci elvetieni pe care nu imi permit sa il achit integral de la apreciera francului, iar suma platita lunar nu acopera toata rata, pana acum adunandu-se 2000 de franci datorie.

    Am primit somatie pentru plata sumei in termen de 5 zile, in caz contrar creditul devine "exigibil". Nu am garantat cu casa, dar apartamentul este proprietate personala.

    Imobilul poate fi in acest caz executat? si daca da, ce se intampla cu diferenta? (apartamentul valoreaza cel putin 30000 euro, iar creditul e ~10000 franci).

    O zi buna!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din pacate, indiferent daca creditul este garantat sau nu, in clipa in care se deschide executarea silita se identifica toate bunurile personale si se trece la executarea lor. In cazul dvs nu este deloc exclus sa va fie scoasa casa in vanzare, aceasta fiind practica bancilor In cazul vanzarii, evident, banca isi opreste debitul si diferenta va este restituita, insa, trebuie sa stiti ca la debitul acumulat adauga penalitati si dobanzi zilnice, inclusiv cheltuielile de executare, astfel ca sumele cunoscute de dvs actualmente vor creste. Impotriva acestor calcule, dar si a intregii viitoare executari, veti putea face contestatie la executare, cand va fi cazul. Numai bine!

      Ștergere

AI O INTRABARE? ADRESEAZ-O AICI!
Reguli inainte sa ne scrii:
- Citeste cu atentie articolul
- Citeste Regulamentul Site-ului
- Nu folosi prescurtari sau abrevieri de genul mn, dak, adik, dc, etc
- Nu folosi litere mari si incearca sa adresezi o intrebare coerenta.
- Limiteaza-te la maxim 6 randuri, spatiul nu ne permite sa publicam povestile mai lungi si vor fi eliminate

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...