Noutati juridice

Al catelea citititor esti?

ITI PLACE? FII ALATURI DE NOI CU UN LIKE!

31 octombrie 2014

AVOCATUL FIRMEI - CE ESTE SI CUM SE FACE CEREREA CU VALOARE REDUSA?

Intrucat multi cititori ne-au solicitat informatii despre aceasta noua procedura instituita prin Noul Cod de Procedura civila, am constuit astazi un material care va deslusi, pe intelesul tuturor, aceasta noua institutie de drepturi. Insa, intrucat este o modalitate de recuperare a creantelor, intr-un articol viitor ne propunem sa analizam si Ordonanta de plata, intr-un studiu comparativ al acestora, tocmai pentru a inlesni, atunci cand se impune, alegerea buna. Sau pentru a avea o imagine completa, de ansamblu, pe care sa o cunoasteti atunci cand veti solicita sprijin juridic avocatilor sau consilierilor juridici ai dvs. Desi este gandit ca un articol la adresa companiilor, trebuie sa stiti ca aceasta este o procedura care poate fi intrebuintata si de catre persoanele fizice.  

1. Ce este cererea cu valoare redusa?

12 august 2014

SE POATE EFECTUA CONCEDIUL DE ODIHNA IN TIMPUL PREAVIZULUI?

Sa vorbim astazi despre concediul de odihna in perioada preavizului, indiferent daca preavizul survine in urma Demisiei sau in urma desfacerii contractului de munca (DCIM) din initiativa angajatorului sau prin acordul partilor. Exista o varietate de situatii si cazuri in care salariatul, fie nu si-a efectuat concediul de odihna, fie urma a si-l efectua in perioada in care a survenit DCIM, fie doreste sa il efectueze in perioada de preaviz - dar, acest lucru oare mai este posibil? Articolul a fost scris la solicitarea AVOCATNET.RO iar forma sa completa o public in exclusivitate aici, pentru voi. Prin urmare, va invit la informare! O zi excelenta tuturor!

Daca salariatul intra in preaviz isi mai poate efectua concediul de odihna ramas?
Conform art.81 alin. (5) din Codul muncii , pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele, prin urmare, fara vreo dispozitie contrara, efecte inseamna si dreptul la concediu de odihna. 

9 iulie 2014

ANULAREA CLAUZELOR ABUZIVE DIN CONTRACTELE DE CREDIT. CUM SE POATE?

Este un subiect in trend si o bula de oxigen pentru clientii bancilor. Nu este nimic nou in faptul ca orice furnizor de produse sau servicii care detine o oarecare pozitie dominanta pe o piata, are contracte stufoase si pline de clauze standard, nenegociabile. Cati dintre voi au citit "de-a fir a par" contractul de credit, sau cu Electrica, sau cu DistriGaz, ori cu alte institutii financiare?! Cati dintre voi isi cunosc drepturile si stiu ce anume sa citeasca?! Tocmai aici este si "chichita". Se bucura de necunoasterea noastra, la momentul de rascruce in care ne gasim la un moment dat si pac! Obtin semnatura noastra, fara ca noi sa stim, de fapt, ce semnam. Insa, din fericire, am observat ca, de ceva timp incoace, instantele au inceput sa sanctioneze drastic clauzele abuzive. Am obtinut prin instanta anularea unor clauze abuzive din contractele bancare, restituirea comisioanelor percepute in mod abuziv, dobanzile achitate, samd. Se poate! Dar... ce trebuie sa stim despre aceasta posibilitate legala?!


1. CE SUNT CLAUZELE ABUZIVE?

5 iulie 2014

ABUZURI DE DREPT SAU LACUNE LEGISLATIVE IN EXECUTAREA SILITA? POPRIREA.


Debitorul este oaia neagra. Persoanae non gratae. Infractorul suprem.
Insa nu vreau sa vorbim nici despre vina, nici despre motive, nici despre buna sau reaua-credinta. Doar despre procedurile de executare silita prin poprire bancara a debitorului. Indiferent ca este vorba despre persoane juridice sau simpli cetateni.
De-a lungul unui deceniu de cariera au trecut prin biroul meu numeroase executari silite. Nu calitatea partii conteaza si nici motivele lor. Vreau sa supun atentiei cateva aspecte „de nuanta” privite fie ca abuz, de cei mai indrazneti, fie ca o lacuna procedurala, de ceilalti. Cred ca va fi o abordare tehnica. Dar sa vedem ce iese.

Speta supusa atentiei este urmatoarea:

Debitorul X, este executat silit de creditorul Y, in baza unui titlu executor, zicem perfect valabil, prin poprirea conturilor bancare pana la concurenta sumei datorate.
Efectele secundare ale executarii:  In urma executarii, Debitorul X, nu mai are acces la veniturile sale, nici la alte operatiuni bancare din contul sau. Astfel, contul nu mai poate fi intrebuintat, in integralitatea lui.
Aceasta va fi problematica analizata in articolul de astazi – in ce masura sunt respectate drepturile debitorului, atunci cand i se interzice accesul la conturile poprite, in integralitatea lor?

24 iunie 2014

CUM NE RECUPERAM TAXA DE POLUARE AUTO?

Soferii stiu cel mai bine "chinurile" facerii unei cumparari auto si la fel de bine stiu ca au platit sume considerabile in vederea legalei inmatriculari a unei masini cumparate. Practic, din anul 2008-2009 si pana in prezent, sub o forma sau alta, niciun proprietar auto nu a "scapat" de birurile succesiv reinventate ca "taxa de prima inmatriculare", "taxa de poluare" si, ulterior "taxa de mediu". Desi TOATE aspru criticate de CJUE (Curtea de Justitie a Uniunii Europene), aceste biruri s-au schimbat in denumire, dar nu neaparat si in efecte. Momentan toti cei ce au devenit proprietari dupa 2013 (data "transformarii" taxei de poluare, in timbru de mediu, sau taxa de mediu) stau cu ochii pe CJUE sa dea semnalul oficial, scris, al acestei nelegalitati (n.r. daca aceasta exista, evident). Dar, dintre acestia, la moda este astazi procedura de recuperare a taxei de poluare, valabila intre anii 2012 si 04.03.2013. Astfel, Statul, vazand extinderea fenomenului de anulare a acestei taxe, prin mijlocirea instantelor romane, s-a gandit sa limiteze in timp justa despagubire, printr-un act normativ recent publicat, prin care se statueaza ca restituirile se fac in timp de 5 ani, esalonat, in maxim 20% din datorie, pe an.

La o distanţă de aproape 4 luni de la data publicarii OUG nr. 8/2014 pentru modificarea şi completarea unor acte normative şi alte măsuri fiscal-bugetare, prin care se prevedea posibilitatea recuperării taxei auto pentru poluare plătite, stabilită în 2012, pe calea unei decizii în instanţă, vineri 20 iunie, în Monitorul Oficial nr. 454 a fost publicat Ordinul comun al  ministrului mediului şi schimbărilor climatice şi al ministrul finanţelor nr. 365/741/2014 privind procedura de efectuare a platilor sumelor prevazute prin hotarari judecatoresti avand ca obiect restituirea taxei pe poluare pentru autovehicule si a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule. Acest ordin stabileşte procedura efectivă de recuperare a taxei, precum şi setul de formulare necesare contribuabililor care au obţinut o hotărâre definitivă şi irevocabilă, executorie în acest sens.

Prin urmare, va propun sa discutam asupra acestui subiect de larg interes.

1. Recapitulare. Cum se poate obtine dreptul de restituire a taxei de poluare?

26 aprilie 2014

CODUL MUNCII: FRACTIUNEA DE NORMA sau PART TIME

Intrucat am primit solicitari de la cititorii nostri sa discutam despre munca PART TIME sau fractiunea de norma, cum este aceasta definita in Codul Muncii, am reusit sa concepem un material care credem noi ca vorbeste, pe intelesul tuturor, despre ce este si ce presupune aceasta variatie a timpului de munca. Acest material a fost intocmit la solicitarea Avocatnet.ro, si il puteti vizualiza AICI, pentru ca si mai multi oameni sa se bucure de informatiile cuprinse in aceasta postare. Asa ca stati aproape de noi, ca si pana acum! Este important sa cunosti, ca sa poti preveni!

Ce inseamna, mai exact, fractiunea de norma?



Conform dispoziţiilor art. 103, din Legea 53/2003, Republicatã, fracţiunea de normã este consideratã orice scãdere din timpul normal de lucru al unui salariat cu normã de muncã comparabilã. Noţiunea de “fracţiune de normã” mai este cunoscutã şi sub numele de “timp parţial” sau PART TIME şi se întalneşte în contracte de muncã specifice, denumite „contracte de muncã cu timp parţial”, conform art. 104 din Codul Muncii, M.  Mai pe întelesul tuturor, orice numar inferior de ore lucrate raportate la durata normalã de lucru, sã spunem de 8 ore/zi, înseamnã fracţiune de normã.

14 aprilie 2014

CUM ESTE O ZI DIN VIATA UNUI AVOCAT?

Multe intrebari am primit pe acest subiect. Majoritatea celor ce mi-au solicitat acest articol sunt fie intrigati de viata unui avocat, fie curiosi sa stie cum isi petrece timpul. Unii sunt studenti la drept, altii oameni cu profesii diferite. M-am decis sa vorbesc, in premiera - pentru ca nicaieri pe internet nu se gasesc aceste subiecte dezbatute - despre cum este viata unui avocat. Va fi mai mult un articol de lectura - o incursiune intr-o zi de munca, asemenea tuturor zilelor de acest gen. Un articol despre omul-avocat. Sper sa o gasiti captivanta, sau... banala. Si sper, ca dupa aceasta lectura, sa reflectati putin si asupra acestui job. Frumos, din punctul meu de vedere, dar nu destinat oricui.

Un avocat se trezeste la ora 6 dimineata. De multe ori - de cele mai multe ori - este in intarziere. Si ora 6 este prea tarziu si tot nu este timp de cafea. Deschide iute mail-ul, verifica telefonul - au aparut ceva noutati? Termenele incep la ora 8.30. Asta prespune sa fie prezent in sala la ora 8. Deci plecarea se face maxim la ora 7. Pe drum spre baie rememoreaza ziua - ce are astazi de zis  in instanta? Ce probe sunt la dosar? Ce exceptii de discutat? Ce isi doreste clientul? Nu isi pierde vremea in oglinda. Nu are nici timp si nici stare. Este ingandurat. Cauta solutii la propriile sale idei posibile. Stie ca trebuie mereu sa fie cu un pas inainte Se imbraca. Tot gandind la cat timp mai are, la faptul ca trebuie sa vada dosarul, cu teama ca intarzie. Daca subzita vreo amanare? Daca expertiza nu este favorabila? Ce obiectiuni ar putea face? Apoi intalnirea de la ora 14 ii vine in minte. Cum va 

1 aprilie 2014

MODEL DE NOTIFICARE REZILIERE CONTRACT

Catre:             SC __________ SRL
Sediu:             Str. _______, nr. ______
Ref:                 Notificare reziliere contract


D O M N U L E     D I R E C T O R ,
Subsemnatul ______________, domiciliat in Orasul __________, str. ________, nr. ____, bl. _____, ap. _____, sector ____, judet ________  formulez prezenta:

NOTIFICARE DE REZILIERE

12 februarie 2014

CUM SE CALCULEAZA PRESCRIPTIA GENERALA?

Dragii nostri, intrucat primim foarte multe intrebari privind modul de calcul al prescriptiei, gasim util sa va "invatam" cum sa o calculati singuri, fara prea mult efort si sigur. Totodata, pentru cei ce nu au auzit pana astazi despre acest cuvant "prescriptie", cu siguranta vor intelege ce inseamna, ce presupune si cum se foloseste aceasta situatie juridica. Ne propunem astazi sa discutam, pe limbajul tuturor, despre o notiune de drept foarte des intalnita. Sunteti pregatiti sa va luati notite? Sa incepem iute, caci avem multe de povestit...

1. Ce este "prescriptia"?

19 ianuarie 2014

CE FACEM DACA NU NE PERMITEM TAXA JUDICIARA DE TIMBRU?

Dragii nostri, traim vremuri din ce in ce mai grele si toate in preajma noastra, contrar asteptarilor, lucrurile devin mai dificile si mai costisitoare. Precum probabil cunoasteti, din 29.06.2013, Legea taxelor de timbru s-a modificat substantial, taxele pentru cererile adresate instantelor de judecata majorandu-se chiar si cu 10%-20%, chiar daca veniturile populatiei sunt aceleasi sau, mai rau, au scazut substantial pana la extinctie, pe fondul unei piete sociale in cadere libera (si mai rau, fara semne clare de revenire). Unii specialisti ai timpurilor aprecieaza ca aceasta majorare, cat si modificarea Codului de Procedura, duc la ingradirea dreptului la justitie, altii, din contra, ovationeaza modificarea si o considera necesara, pe fondul devalorizarii financiare a banilor. Cert este ca, pro sau contra, taxele de pornire a unui proces sunt mai mari si poate, uneori, inaccesibile omului de rand, fiind constrans sa renunte la dreptate din motive financiare. Daca in articolele anterioare am vorbit despre onorariile unui avocat, cat si despre cat ne costa in 2014 taxa de timbruastazi sa vorbim despre ce putem face in cazul in care nu ne permitem taxa judiciara de timbru, cat si in ce cazuri putem beneficia de reduceri, esalonari sau amanari la plata acestor taxe.

Asadar, conform art. 42, s.u. din Ordonanta 80/2013, privind taxele de timbru judiciar, aflam ca persoanele fizice pot beneficia de scutiri, reduceri si esalonari sau amanari la plata taxelor de timbru. Chiar daca nu stiati, aceasta facilitate exista din anul 2008, sens in care, prin OUG 51/2008, M, privind ajutorul public judiciar, li s-a dat posibilitatea celor ce intrunesc anumite conditii, sa beneficieze de anumite exceptii de la taxele de timbru.

Prin urmare, dreptul de a cere reducere, esalonare, amanare sau scutire de la plata acestor taxe se naste prin OUG 51/2008, cat si prin OG 80/2013. Totodata, odata cu Noul Cod de Procedura Civila, intrat in vigoare din 15.02.2013, instantele au obligatia de a va incunostiinta, in cadrul fazei preprocesuale, despre aceste drepturi.

10 ianuarie 2014

CAT COSTA TAXA JUDICIARA DE TIMBRU IN 2014?

Precum poate stiti sau ati auzit, din vara lui 2013, taxele de timbru judiciar s-au majorat, pe alocuri chiar si cu 10-20%. Prin urmare am gasit util sa facem un mic rezumat, cu cele mai uzuale taxe de timbru, pentru ca voi sa stiti cat va costa deschiderea unui proces. Astfel ca astazi vorbim despre taxele de timbru valabile la momentul publicarii acestui articol. Cum v-am obisnuit tratam pe rand definitii, modalitati de plata si cuantumul acestora, asa cum sunt acestea prevazute in OG 80/2013, privind taxele judiciare de timbru, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 392, din 29 iunie 2013.


1. Ce sunt taxele de timbru?

Conform definitiei cuprinse in OG 80/2013, taxele judiciare de timbru sunt acele taxe percepute de stat pentru serviciile de justitie initiate de orice persoana (fizica sau juridica) prin care se deschid actiuni sau cereri ce urmeaza a fi, deci, solutionate prin intermediul judecatii. Reprezinta deci plata serviciilor prestate de stat, prin instantele de judecata.

6 ianuarie 2014

SFATURI UTILE PENTRU CUMPARATORII DE PRODUSE!

Esti pe punctul de a comanda ceva?! Vrei sa cumperi un produs? Faci un cadou? Oricare ar fi intentia ta, trebuie sa iti cunosti intotdeauna drepturile! Ai drepturi in calitate de cumparator, stiai? Dar stii care sunt drepturile tale atunci cand cumperi ceva? Orice?! Chiar si din mediul online?! E Luna reducerilor, asa ca, astazi sau in orice alta zi, atunci cand cumperi ceva, trebuie sa stii ce drepturi ai! Daca tot am vorbit odinioara despre Garantia produselor, astazi vorbim despre drepturile cumparatorului. Da, alte tale drepturi! Si... ceva nou. Astazi venim cu sfaturi!


1. Verificati inainte de cumpararea produsului dorit daca acesta beneficiaza de garantie, care este termenul de garantie si care sunt drepturile dvs. in cadrul acestui termen;
2. Verificati daca este o garantie reala sau daca vanzatorul se refera numai la dreptul statutar de reclamatie;
3. Intotdeauna solicitati o garantie in scris – nu trebuie sa aveti incredere in promisiunile vanzatorului - mai ales atunci cand cumparati produse electronice, electrocasnice si/sau de durata indelungata de folosinta!
4. Cititi cu atentie contractul si clauzele referitoare la garantie; 
5. Luati-va timp si cititi cu atentie contractul/certificatul de garantie inainte sa cumparati produsul. Fiti maxim atent, mai ales atunci cand lecturati conditiile acordarii garantiei;
6. Verificati daca garantia este oferita pentru România; 
7. Pastrati factura/certificatul de garantie minim 2 ani de la cumpararea produsului, dar nu mai putin decat perioada de garantie acordata!
8. Exercitati-va dreptul conferit de garatie in maxim 2 luni de la cumpararea produsului, daca acesta nu functioneaza corespunzator!
9. Solicitati inlocuirea sau restituirea banilor in termen de maxim 6 luni de la cumparare, daca acesta nu functioneaza corespunzator! 
10. Daca cumparati din magazine, solicitati testul de functionare - la bancul de proba!
11. Daca cumperi produse online, ai dreptul sa beneficiezi de optiunea de a returna produsul pentru motive de neconformitate, fie ca aceste motive tin de marime, aspect, calitate, etc. De regula, perioada trebuie sa fie cuprinsa intre 10 zile si 30 de zile. Unele magazine asigura restituirea pana la 90 de zile.
12. Daca produsul tau nu este conform, timp de 48 de ore de la cumparare, poti solicita inlocuirea sau banii inapoi direct din magazin!
13. Unele magazine asigura si garantii extinse contra-cost, indicate pentru produsele cu folosinta indelungata. Gandeste-te de 2 ori inainte, caci suntem suficient de saraci sa admitem inlocuirea acestora la o perioada mai scurta decat luam in calcul.

Drepturile consumatorilor sunt protejate de lege. Prin urmare, atunci cand va loviti de indiferenta vanzatorului sau de nerespectarea obligatiilor privind garantia, aveti posibilitatea de a sesiza Oficiul pentru protectia consumatorului, din zona dvs. Mai mult, daca lucrurile nu se remediaza, aveti oricand dreptul de a actiona in instanta sau prin mediere, rezolvarea incidentului. Asigurati-va ca drepturile va sunt respectate in orice situatie ar fi. Ba chiar, pe fondul insecuritatii in care traim, nu ar fi rau sa aveti un avocat al familiei, care, sa va poata raspunde la intrebari atunci cand se nasc situatii care va depasesc cunostintele. Tarifele sunt extrem de accesibile pentru aceste servicii.  
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...