Noutati juridice

Al catelea citititor esti?

ITI PLACE? FII ALATURI DE NOI CU UN LIKE!

INTREBARILE CITITORILOR

P A G I N A     A R H I V A T A!

Deoarece numarul de comentarii a depasit limita si exista dificultati in incarcarea paginilor pentru acordarea raspunsurilor, am decis sa arhivam raspunsurile si comentariile deja tratate.




Si nu uita! Daca ti-a placut si ai gasit lucruri utile spune si altora de blogul acesta!
Daca vrei sa va vorbim despre un subiect anume - spune-ne!

Si daca vrei sa fii la curent cu urmatoarele articole, ABONEAZA-TE GRATUIT!
Gasesti formularul in partea dreapta, sus.



232 de comentarii:

  1. Vreau sa le multumesc cititorilor mei care au avut indrazneala si curajul sa imi ceara sfatul pe adresa de mail afisata.

    Sper ca din ce in ce mai multe persoane sa depaseasca bariera psihologica si sa scrie despre dificultatile lor juridice. Poate pot sa va fiu de ajutor. Un sfat nu costa nimic, dar va poate indruma pasii.

    Cu drag,
    Avocatul Tau.

    RăspundețiȘtergere
  2. Pentru Ioana: dupa cum explicam in articolul privind Concediul de odihna nu este permisa cumularea zilelor de concediu neefectuat cu un concediu urmator, decat in cazuri exprese si/sau in cazul in care aceasta posibilitate este trecuta in Contractul Colectiv. Ceea ce nu cred ca este cazul. Angajatorul dvs avea obligatia fie sa va remunereze concediul neefectuat (fapt care desi este nelegal, este la moda) fie sa va acorde intreg concediul in anul respectiv. Legal nu aveti aceasta posibilitate... acum depinde si cum stati la capitolul "mica intelegere".

    RăspundețiȘtergere
  3. Pentru Ioana fata de intrebarea cu preavizul. Durata preavizului demisiei actuale se intinde la 20 de zile lucratoare. Ce pot sa spun? Am raspuns la aceasta intrebare de mai multe ori la articolul DEMISIE - MODEL DE DEMISIE si daca ai vreme, te rog sa poposesti cu lectura acolo, ca sa nu ma repet :)

    Cat despre faptul ca esti gestionara... pai nu conteaza ce pozitie ai. E drept ca gestiunea dureaza mult pana la predare, dar am intalnit situatii in care relatiile bune intre parti au facut-o "pe hartie". Oricum, preavizul este acelasi pentru toate functiile de executie, cu conditia sa nu fie alte stipulatii in CIM.

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc mult pentru ``luminare``. Insa ce nu admit eu a fi drept, e faptul ca angajatorul poate refuza preavizul, atunci in mod logic care mai este rostul lui asadar? Eu mi-am ideplinit toate sarcinile in toata aceasta perioada de preaviz, mi-am facut datoria ca angajat, astept acum si de la ei un feed-back, adica plata cum se cuvine. Apropos...daca mi-a expirat perioada de preaviz, de ce nu mi-au fost dati banii pt cat am lucrat pe aceasta perioada? Au zis ca mi-i vor da in data de 10 iulie; nu ar fi normal sa ii primesc atunci cand expira contractul? si as putea macar sa primesc un avans, ca doar asa se proceda inainte. pot sa imi cer un avans din salariucare l-am efectuat pana inainte sa expire preavizul? doar atat mai vreau sa stiu doamna draga si nu va mai ocup timpul cu ``nimicurile`` mele. Va multumesc pentru ajutor.

    RăspundețiȘtergere
  5. Stimate domn/doamna... nu este dupa cum vi se pare dvs logic si firesc. Sa nu uitam ca dvs parasiti, si daca parasiti nu mai este dreptul dvs preavizul ci obligatia dvs. Dreptul de a beneficia de preaviz este numai al angajatorului si acest caz el poate dispune singur de el. Cat despre plata, nu este nici normal si nici firesc sa o primiti la plecare. Fiecare unitate are niste zile fixe pentru plata, si este foarte normal sa si le respecte. Ca vreti dvs sa plecati asta nu inseamna ca trebuie sa stea soarele in loc si sa beneficiati de alte tratamente. Aici este greseala. Ati plecat, ok, aveti obligatia de preaviz, nu puteti forta firma sa vi-l accepte, e dreptul ei sa renunte la dvs inainte de a expira perioada. Rostul preavizului dvs este acela de a da posibilitate firmei sa va inlocuiasca. Este acelasi lucru cand sunteti dat afara si va cereti dvs preavizul, caci dvs sunteti lezat de decizie si trebuie sa va cautati un alt loc de munca. Normal nu este sa va luati banii la sfarsitul preavizului si nici sa luati vreun avans, pentru ca prin CIM ati fixat niste date de plata. Se respecta si dupa data demisiei. Acum ce sa zic? Daca va vrea firma sa va dea avans, sau mai stiu eu ce, depinde cum va intelegeti, dar nu are aceasta obligatie inainte de data lichidarii salariilor pe unitate. Si nu uitati: dvs ati parasit corabia, nu mai puteti emite pretentii sau alte "ofuscari" pentru ca dvs ati ales tratamentul. Mult succes.

    RăspundețiȘtergere
  6. Corect. Dar suspendarea fiind provizorie, până la judecarea contestaţiei care este clar cu rea-credinţă făcută(pentru amânare nejustificată), mă voi distra totuşi când voi cere şi eu despăgubiri pentru întârziere nejustificată a executării sentinţei definitive şi irevocabile şi executorul care are toate actele corect întocmite deşi exact asta i se contestă şi va cere şi el despăgubiri.

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna ziua,as vrea si eu un sfat de la dumneavoastra sau cum as putea sa rezolv si eu o problema.Am lucrat la o patiserie si din cauza programului si orelor tarzii la care ma chema patroana si nu ma puteam duce mi-a spus sa nu ma mai duc la serviciu asta fiind intr-o duminica seara.Eu luni m-am dus sa vorbesc cu ea sa vedem poate ajungem la o intelegere,la care ea a zic ca eu nu mai am ce cauta sa mai lucrez acolo.Acum eu am vrut sa bag demisia si nu am putut pentru ca imi trebuia numar de inregistrare la cererea de demisie si nu a avut cine sa mi-l dea pentru ca doamna contabila era in concediusi eu de pe data de 4 iulie si pana acum eu nu am putut sa-mi prezint demisia fara acest numar de inregistrar.Am incercat sa dau de contabila dar nu am reusit si acum nu stiu daca ar putea sa-mi faca vreun rau,sa spuna ca nu am mai vrut sa ma duc la serviciu sau mai stiu eu ce..Va multumesc

    RăspundețiȘtergere
  8. Pentru Anonim: dovada demisiei se face cu orice mijloc de proba. Ai incercat sa o trimiti cu posta cu confirmare de primire? Succes.

    RăspundețiȘtergere
  9. BUNA ZIUA!PUTETI SA-MI SPUNE-TI UNDE TREBUIE SA DEPUN CONTESTATIE LA SOMATIE?MULTUMESC

    RăspundețiȘtergere
  10. Pentru Anonim: contestatia la executare se depune la instanta din raza careia este executorul. Dar sa nu va ganditi sa va faceti treaba singur pentru ca fara un avocat nu aveti nicio sansa de castig.

    RăspundețiȘtergere
  11. am inteles.dar cu un model de contestatie la somatie impotriva unui proces verbal,ma puteti ajuta?multumesc

    RăspundețiȘtergere
  12. Nu te pot ajuta cu model. Nu exista "model", fiecare actiune in parte e diferita. Cei ce merg pe "modele" si n-au nicio treaba cu dreptul pierd fluierand. E ca si cum ti-ai scoate un dinte cu instructiuni de pe youtube. Sa fim seriosi! Te pot programa la o consultanta daca vrei.

    RăspundețiȘtergere
  13. Mi-ar placea,dar sunt din Valcea...

    RăspundețiȘtergere
  14. buna seara am o intrebare ...daca au trecut peste 6 luni de cand a decedat o persoana,mai pot face succesiune ,sau ce se intampla daca au trecut 8 luni si vreau sa fac succesiune..va multunesc .bogdan

    RăspundețiȘtergere
  15. Pentru Anonima: problema ta este destul de complicata si grava. Te rog sa ma contactezi pe mail si sa stabilim o consultatie sa vedem ce putem face. te astept!

    RăspundețiȘtergere
  16. Pentru Bogdan. Sigur ca poti face succesiunea. Termenul de 6 luni este termen de acceptare a succesunii, acum depinde ce fel de succesor esti, ce grad de rudenie ai avut cu defunctul.

    RăspundețiȘtergere
  17. va multumesc de raspuns.eu sant fiul,mai am o sora,si taicamiu.dar e problema ca sant 8 luni de la deces.si taicamiu vrea sa vanda locuinta unde stau acum.el locueste in alta parte.vrea sa vanda.fara semnatura mea sau daca se face succesiune poate sa vanda,ca daca poate ajung pe strda.asta e intrebarea.poate sa vanda fara semnatura mea,sau daca nu sa facut pana acum succesiune.va multumesc .bogdan.astept raspuns.

    RăspundețiȘtergere
  18. Pai depinde cine este proprietarul, daca are vreun testament sau nu... E a lui de dinainte? ... Poate sa vanda, bineinteles. Daca nu esti in acte nu existi.

    RăspundețiȘtergere
  19. Buna ziua, sunt absolventa a universitatii de medicina, filiera medicina militara, si am un contract de 8 ani cu MApN. As dori sa-mi dau demisia din armata si as vrea sa va intreb daca modul demisiei este identic in armata cu cel din viata civila, si ce lege trebuie respectata. Cu stima

    RăspundețiȘtergere
  20. Nu-i nicio diferenta. Se aplica aceleasi prevederi. Numai tu sa nu ai un contract diferit, cu alte proceduri convenite de parti. In rest poti sa fii linistita, e acelasi lucru. Dar... sa zic si eu o parere personala, nu as pleca de la armata. E de stat, sigura si cu posibilitati bune de viitor. Nu cred ca colaborarea ti-e interzisa. Am prieteni care sunt ca si tine si lucreaza si in paralel particular. Poate te mai gandesti d-na doc :)

    RăspundețiȘtergere
  21. Buna ziua,
    ma numesc Ginno...si tocmai am luat o amenda rutiera.Nu-mi contest greseala...sa zicem ca am negociat si ma incadrat in alta parte (ne purtarea de centura),dar in procesul verbal...sunt trecut cu "gino---si nu cu ginno" cum este corect.Intrebarea mea este se poate contesta o amenda din cauza unei litere lipsa..?sa zicem ca eu nu ma recunosc in datele amenzii.Si daca da...care sunt costurile "in general" unui avocat sa ma reprezinte sau este usor sa o pot face si eu.
    Multumesc pentru timpul acordat.

    RăspundețiȘtergere
  22. BUNA ZIUA
    IN DATA DE 06.06.2011 MI S-A SPUS DE CATRE PATRON CA INCHEIEM COLABORAREA FARA UN MOTIV BINE SUDAT. MI S-A CERUT SA-MI DAU DEMISIA FARA A MA LASA SA FIU PREZENTA IN FIRMA PE PERIOADA PREAVIZULUI. AM PREDAT ACTELE MI S-A DAT OK SI AM PLECAT. DUCANDU-MA PE DATA DE 29.07.2011 SA-MI RIDIC DREPTURILE BAANESTI PE PERIOADA 1-13.IULIE(DATA PANA LA CARE A DECURS PREAVIZUL) CA NU MI SE MAI DAU BANII CA SUNT NISTE NEREGULI(NECONCLUDENTE). AU ZIS CA-MI TRIMIT O RECOMANDATA ACASA SA MA CHEME LA FIRMA.
    ESTE CORECT SI CE SA FAC?
    VA MULTUMESC PT. TIMPUL ACORDAT SI ASTEPT UN RASPUNS

    RăspundețiȘtergere
  23. Buna seara!

    Ieri am fost anuntat de catre angajator ca de marti pot sta acasa ca mi-a facut preaviz de concediere (pe niciun motiv concret) si ca voi primi salariu compensatoriu si somaj. Pana la ora asta nu am primit niciun act, dar cred ca imi va scrie demisia, nu concedierea... ceea ce eu nu vreau sa semnez! Dansul m-a anuntat ca de luni vine deja altcineva in locul meu. In magazin suntem 2 persoane, ma da pe mine afara si aduce pe altcineva si pe urma zboara si colegul meu :) asta e ideea de fapt.

    E posibil sa plec eu asa de pe o zi pe alta si in loc sa aduca pe altcineva? Eu nu doresc sa plec de la acest loc de munca, mai ales ca nu voi lua nici macar somaj pt ca nu am 12 luni lucrate in regim full-time. Ce sa fac daca nu doresc sa plec? Cum ma poate forta seful sa plec? Abateri disciplinare nu am.

    Multumesc din inima, Mihai

    RăspundețiȘtergere
  24. Pentru Ginno, nu, nu se poate... sa fim seriosi, un om nu se identifica numai cu numele, are si adresa si CNP... deci sa nu exageram :)

    RăspundețiȘtergere
  25. Pentru Anonima 1: Intai astepti si tu recomandata maxim 30 de zile, daca nu iti soseste nimic, ii dai in judecata. Succes.

    RăspundețiȘtergere
  26. Pentru Mihai: din pacate se poate. Este firma lui si el e capetenia acolo. Nu ai ce face decat sa te conformezi, daca ai dubii sau vrei sa mergi pana in panzele albe si sa cheltuiesti o caruta de bani te poti judeca cu el pentru a anula concedierea, caci ceea ce imi povestesti tu este concediere. Insa asta presupune ca el sa-ti inmaneze decizia de desfacere a contractului de munca, orice ar scrie el in ea. Bafta multa!

    RăspundețiȘtergere
  27. buna ziua stimata doamna avocat.sunt in conflict cu firma la care inca lucrez,din fericire am castigat procesul,iar acum vreau sa imi dau demisia.ce conditii trebuie sa indeplinesc in cazul asata.multumesc anticipat.gigi

    RăspundețiȘtergere
  28. Buna ziua,stimata doamna
    Parintii mei, au un act de vanzare - cumparare pe o casa si un teren apartinand bunicilor mei din partea mamei din 1992. Mama mea avand inca 2 frati, actul s-a facut in secret(cu toate ca si acestia au primit diverse bunuri), bunicii au decis ca aacest lucru sa se afle dupa moartea lor. Bunicul a murit in urma cu 7 ani, acum bunica este spre sfarsitul vietii (paralizie partiala) si au inceput sa roiasaca si rudele, care intre timp au aflat de la vecinii ca mama mea ar avea un act pe casa respectiva, fara sa stie ce fel de act. Precizez ca parintii mei , i-au avut in grija pe batranii de alungul vietii, din toate punctele de vedere, avnd o gramada de martori in acest sens. Acum sora mamei ameninta ca o da in judecata si va darama actul respectiv, pe motiv ca mama mea nu ar fi ingrijit-o pe bunica de cand a paralizat (ceea ce nu este adevarat)...mai precizez ca actul este fara nici o clauza, intrebarea ptr dumneavoastra era daca poate sa deschida o actiune judecatoreasca sau nu? si ce drepturi au parintii mei ca proprietari de fapt (de drept intrand doar dupa moartea bunicii)
    Va multumesc foarte mult
    Alina - Bucuresti

    RăspundețiȘtergere
  29. Pentru Alina. Poti sa stai linistita. Contractul de vanzare (din cate imi spui deduc ca este cu clauza viagera) este greu de anulat. Familia poate sa dea in judecata, sigur, dar sanse mari de castig nu au. Imobilul s-a predat prin vanzare cu ani in urma. Deci este scos din sfera mostenirii. Fiti fara griji. Daca cumva se va intampla ceva te rog sa nu eziti sa ma cauti si vedem ce putem face atunci. Cu multa placere.

    RăspundețiȘtergere
  30. Pentru Gigi, nu trebuie sa indeplinesti nicio conditie. :) Ca sa fii deplin lamurit te rog sa citesti articolul privind Demisia. Gasesti acolo toate raspunsurile. Succes

    RăspundețiȘtergere
  31. buna ziua.am cautat in codul muncii si m-am lamurit despre demisie.dar mai am o intrebare.am castigat procesul privind drepturile salariale,patronul a facut recurs la curtea de apel si infatisarea este in luna octombrie,daca imi dau demisia pierd drepturile salariale pe care le-am castigat prin proces?va multumesc mult.gigi

    RăspundețiȘtergere
  32. Pentru Gigi: daca recursul va fi castigat de patron atunci da, se poate sa pierzi ce ai dobandit. Demisia nu are nicio legatura cu ce ai obtinut prin instanta, numai ca eu nu stiu ce ai cerut tu si ce ti s-a dat. Dar in modul general cam asta este raspunsul. Cu placere :)

    RăspundețiȘtergere
  33. Buna seara.Va rog ,daca se poate,sa ma ajutati cu un sfat,o parere.Am avut un partaj (asupra unui imobil) in 2008 imobilul mi-a fost atribuit mie si am fost obligata sa platesc sulta.In 2009 s-a inceput actiunea de executare silita impotriva mea.Am primit somatie insa am convins creditorul sa renunte la executare si sa ne intelegem in privinta vanzarii imobilului ce mi-a fost atribuit.Din 2009 pana acum in feb 2011 nu am mai primit nimic de la executor.In feb 2011 am primit somatia nr.6 in acelasi dosar de executare,nedumerita fiind de faptul ca era a sasea somatie desi eu nu mai primisem nimic acasa am solicitat executorului o copie a dosarului de executare pentru a vedea exact despre ce e vorba.Dupa ce cu greu am obtinut acea copie am observat ca intr-adevar mai existau alte 4 somatii intre prima si ultima somatie primite de mine.Problema este ca somatiile 2,3,4 si 5 au fost trimise pe adresa imobilului care mi-a fost atribuit desi nu am avut niciodata domiciliul sau resedinta la acea adresa,mai mult executorul stia exact adresa mea de domiciliu(localitatea in care locuiesc difera de localitatea in care se afla imobilul) dovada ca ultima somatie a fost trimisa la adresa de domiciliu si nu am solicitat niciodata nici eu nici altcineva sa fiu notificata la acea adresa.Una dintre probleme ar fi ca somatiile 2,3,4 si 5 nu au nici o dovada ca au fost comunicate,nu exista stampila postei si nici numele agentului procedural,cred ca nici macar nu au fost trimise,au fost numai puse asa in dosar.
    Exista in dosar o cerere de staruinta fotocopie.
    Ordinea in dosar cerere executare,somatie 1,dupa 6 luni cerere staruinta originala si somatie 2,dupa 5luni cerere staruinta originala si somatie nr3 ,dupa 6 luni cerere staruinta fotocopie inclusiv semnatura este fotocopie( dupa cererea de staruinta dinaintea somatiei nr3) si somatie nr4,dupa 5 luni fara sa existe la dosar o cerere de staruinta se emite somatia nr 5 iar dupa o luna de la somatia nr 5 ,fara sa existe cerere de staruinta se emite somatia nr 6.
    Sunt sigura ca s-a ''lucrat'' putin la dosarul de executare pentru a evita perimarea,spun acest lucru si din cauza faptului ca dosarul nu a fost numerotat,eu l-am primit numerotat cu pixul in original iar cand a avut loc licitatia imobilului am vazut si dosarul in original,nu era numerotat iar acea cerere de staruinta fotocopie era si in dosar tot fotocopie,se vedea clar.Cand i-am atras atentia executorului despre faptul ca cererea de staruinta nr4 este fotocopie dupa cererea de staruinta nr 3 a sustinut ca a primit-o prin fax insa nu a avut nici o dovada la dosar sau in alta parte ca a fost trimisa prin fax.Scrisul din cererea de executare initiala difera de scrisul din cererile de staruinta in executare.
    Imi cer scuze pentru marimea textului.Am introdus o contestatie la executare invocand perimarea insa mai dureaza pana la primul termen.In momentul de fata nu mai am nici imobilul, a fost adjudecat in contul creditorului.
    Daca va opriti asupra mesajului meu va rog,daca doriti, sa imi spune-ti si parerea dumneavoastra in legatura cu cazul.Am sanse sa se constate perimata executarea?
    Va multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  34. lucrez la o firma de 19 ani si acum m-am vazut trecut pe lista de disponibilizari. Inainte de a-mi da decizia de preaviz m-am imbolnavit si am pana acum 60 de zile medical.
    Daca dupa zilele de medical revin la servici mai beneficiez de somaj si de celelalte drepturi de care beneficiez colegii mei?
    Mentionez ca in ultimele 24 luni am avut 135 zile de somaj tehnic si 15 zile contractul suspendat. Acestea se considera stagiu de cotizare?

    RăspundețiȘtergere
  35. buna ziua.am si eu o intrebare.mi-am dat demisia de la intreprinderea la care lucrez,stiu ca trebuie sa stau pana la 20 de zile conform codului muncii,dar eu lucrez la ture 12 cu 24 pot sa efectuez aceste 20 de zile numai in ture de zi a 8 ore?multumesc.alina

    RăspundețiȘtergere
  36. Bună ziua.
    Aş dori să vă cer părerea în următoarea speţă:
    Ca agent constatator din cadrul primăriei, am trimis un proces verbal de contravenţie cu confirmare de primire, contravenient fiind o firmă. Poşta de la destinaţie ne-a returnat plicul cu menţiunea MUTAT DE LA ADRESA (sigur s-au înţeles cu destinatarul-presupun), în schimb noi am verificat la Oficiul Registrul Comerţului că adresa nu este schimbată de la înfiinţare şi firma este în funcţiune.
    Întrebarea este, cum putem face dovada de comunicare pentru a putea trece la executare silită.
    P.s. Nu trebuia poşta să afişeze, că în mod normal ea n-are de unde să ştie dacă sediul unei firme este acolo sau nu?
    Mulţumesc mult. N.P.

    RăspundețiȘtergere
  37. Buna-seara!as dori sa ma lamuriti va rog frumos in legatura cu urmatoarea problema:lucrez in invatamant ca titular de 10 ani,intentionez sa imi iau concediu fara plata 1 an de zile,mai exact anul scolar 2011-2012 si vreau sa lucrez in aceasta perioada la privat.Vreau sa stiu in ce conditii ma pot angaja,full-time,part-time,ce fel de contract, pentru a nu avea probleme si eventual sa imi mearga vechimea in continuare.Va multumesc frumos si va doresc o vara frumoasa in continuare!Cu stima,Corina Silvia G.

    RăspundețiȘtergere
  38. Pentru maria, Giurgiu: stimata doamna, este adevarat ce ati spus, da, cererea de staruinta scoate de sub perimare dosarul de executare. Perimarea opereaza daca in termen de 6 luni de la ultimul act de executare nu se mai face nimic, nu se mai solicita staruinta, etc. Din ce imi povestiti dosarul, asupra prescriptiei, este corect. Nu va trebuia nicio staruntia in intervalele mai mici de 6 luni. Asa ca, din ce mi-ati povestit, luand ca atare termenele pe care le spuneti, nu aveti sanse pentru perimare. Este posibil sa existe alte scapari de procedura, dar nu sunt in masura sa va sfatuiesc, pentru ca nu am vazut dosarul. Daca va este util (desi... daca imobilul s-a si licitat, multe lucruri nu prea mai puteti face, decat sa solicitati intoarcerea executarii) va pot stabili o consultanta si ne uitam impreuna peste acte.

    RăspundețiȘtergere
  39. Pentru Anonim: de somaj beneficiaza cei al caror contract de munca este desfacut prin concediere. Am postat un articol despre acest subiect, va rog sa cititi intai articolul si apoi, daca aveti nelamuriri, vorbim. :)

    RăspundețiȘtergere
  40. Pentru Alina: preavizul este o continuare a muncii. In acelasi mod si timp ca pana inainte de demisie. Prin urmare, daca patronul nu este de acord cu schimbarea timpului de munca (de la 12/24 la 8 ore) sau nu renunta la el atunci trebuie sa respecti vechiul program. Imi pare rau.

    RăspundețiȘtergere
  41. Pentru Agentul Constatator: nu, posta nu are obligatia de afisare. Nu are nici calitatea sa faca afisarea, pe care o dispune numai executorul judecatoresc sau organele de executare din cadrul administratiei publice. (va dati seama ce ar fi daca ar sta posta sa lipeasca pe usa toate nebuniile ca asa li se solicita? Plus gandeste-te, cum poate sa ti-o lipeasca atata vreme cat plicul este predat sigilat? Oare nu ar viola secretul corenspondentei daca s-ar desface plicul? Think about thinking :P ) Daca nu puteti face dovada de primire in mod normal, o puteti afisa prin executor judecatoresc sau prin biroul propriu de executari din cadrul Primariei.

    RăspundețiȘtergere
  42. Pentru Corina Silvia: wooooooowwww, pai cine a zis ca iti poti lua fara plata 1 an de zile???? Concediul fara plata nu se acorda decat in situatii limitate, si in mod special pentru formare profesionala si este limitat la 30 de zile/an. Cand esti in concediu fara plata nu prea poti sa lucrezi nicaieri... Cine ti-a dat tie ideea asta "geniala"?
    ART. 158
    Durata concediului fara plata (...) este asimilata unei perioade de munca efectiva in ceea ce priveste drepturile cuvenite salariatului, altele decat salariul.
    prin urmare, chiar daca nu vei fi platita, drepturile decurgand din concediul fara plata vor curge, impozite, somaj, sanatate, etc... Cine crezi ca va admite asta 1 an de zile? Plus ca in CCM la nivel de ramura este limitat drastic concediul fara plata la maxim maximorul 90 de zile/an. Mai verifica si tu in CCM-ul tau conditiile sau citeste articolul postat de mine privind concediile sa te lamuresti bine.

    RăspundețiȘtergere
  43. Buna ziua.

    Sper ca ma veti putea ajuta cu cateva informatii. Sunt casatorita cu un cetatean tunisian din 09.10.2010 si avem mari probleme cu obtinerea cartii de rezidenta pt el. Noi cand ne-am casatorit am decis sa luam numele reunite. Cand ni s-a spus ce posibilitati avem pentru numele de dupa casatorie nu ni s-a spus ca eu pot lua numele reunite iar sotul meu sa isi pastreze numele (acum regret alegerea facuta, ar fi trebuit sa avem amandoi doar numele lui).

    Ce probleme avem in momentul de fata : cand am fost sa depunem actele pentru cartea de rezidenta doua saptamani dupa cununie ne-am confruntat cu o prima problema : numele de pe certificat nu corespundea cu cel de pasaport (L. respectiv L-N), cica nu e aceeasi persoana. Dupa muuulta alergatura am reusit sa obtinem de la ambasada Tunisiei o adevrerinta prin care sotul isi lua angajamentul sa inceapa demersurile pentru schimbarea numelui in registrele tunisiene si implicit, a pasaportului. A primit pana la urma rezidenta pe un an.

    Vara aceasta a fost in Tunisia unde alt soc : conform legilor tarii, barbatul are numele tatalui si nu se poate adauga numele sotiei la acesta. Are o decizie judecatoreasca de acolo in care este precizat acest lucru insa nu am stiu ca acea hartie trebuie legalizata la Ministerul Afacerilor Externe de acolo.

    Ni s-a spus ca este posibil sa cerem anularea schimbarii de nume printr-o decizie judecatoreasca deoarece aceasta schimbare nu este conforma cutumei tarii lui. Problema este ca lui cartea de rezidenta ii expira in octombrie si chiar nu stim ce sa facem. Cei de la imigrari au zis ca poate accepta dovada ca am inceput demersurile pentru anularea schimbarii de nume dar nici nu stim cum incepem aceste demersuri daca documentul pe care il avem este incomplet. Suntem disperati. Orice sfat este binevenit.

    Va multumesc anticipat pentru raspuns,

    Ioana L.

    RăspundețiȘtergere
  44. Pentru Ioana: Conform legii noastre, se poate solicita schimbarea numelui pe cale administrativa. Prin urmare ce pot sa te sfatuiesc este ca el sa-si schimbe numele dobandit prin casatorie si sa ramana cu numele sau, aratand ca intampina probleme cu schimbarea actelor de stare civila in statul natal, care, datorita cutumelor, nu ii permite barbatului schimbarea de nume. Deoarece casatoria a fost incheiata in Romania aici trebuie sa isi schimbe numele. Pentru mai multe detalii va pot invita la o consultanta.

    RăspundețiȘtergere
  45. Am intrebat la primarie si ni s-a spus ca fiind cetatean strain nu isi poate schimba numele pe cale administrativa. Ma intereseaza o consultanta

    RăspundețiȘtergere
  46. Buna ziua.Va multumesc pentru raspunsul acordat.Din pacat locuiesc prea departe si imi este imposibil sa ajung la dumneavoastra.Eu totusi nu sunt lamurita cu acea copie a cererii de staruinta.Nu trebuia ca cererea de staruinta sa fie in original,scrisa si semnata in original?Cum dovedeste creditorul ca a solicitat staruinta de la somatia nr 3 incoace daca nu are cerere scrisa si semnata in original?Daca este copie atunci inseamna ca,creditorul nu a facut cerere scrisa si semnata de mana lui in acea data adica in data emiterii somatiei nr 4,deci de la somatia nr 3 nu mai exista nici o cerere scrisa si semnata in original de creditor.Cum dovedeste atunci ca si-a manifestat diligenta?
    Sa inteleg ca,daca creditorul nu face sau nu trimite cerere de staruinta ,executorul poate sa faca o copie dupa alta cerere de staruinta a creditorului sa o puna in dosar si astfel sa evite perimarea?
    Daca chiar isi manifesta diligenta atunci cererea aceea trebuia sa fie in original si nu copie,putea sa faca o noua cerere si sa o trimita prin posta,curier sau fax daca nu putea merge personal.Lamuriti-ma va rog.
    Inca o intrebare.Ce parere aveti de faptul ca numai prima si ultima somatie a trimis-o pe adresa corecta?

    Va multumesc inca o data.
    O zi frumoasa

    RăspundețiȘtergere
  47. Pentru Maria: nu scrie nicaieri in Codul de procedura ca cererea de staruinta este muuusai sa fie in original. Pentru ca este un act de intrerupere a perimarii, se poate face prin orice dovada, inclusiv fax. Deci legal eu nu vad motiv de nulitate a licitatiei pentru motivele de care va agatati dvs. Regula de contestare a executarii este mult mai stricta pentru a fi de succes... Ce sa va spun? Cel mai bine cautati un avocat langa dvs, aratati-i hartiile si el va poate sfatui cu documentele in mana. Eu nu pot decat sa banuiesc ce este acolo, fapt ce nu da raspunsului meu 100% corectitudine. Nu pot avea nicio parere cu privire la somatile 2, 3, 4. E ca si cum pun diagnostic prin telefon, ceea ce e imposibil :)

    RăspundețiȘtergere
  48. Pentru Ioana: am sa te rog sa ma contactezi pe email si stabilim acolo detalii. Un weekend frumos.

    RăspundețiȘtergere
  49. Va multumesc din suflet pentru raspunsurile dumneavoastra.Stiu ca nu scrie nicaieri ca trebuie sa fie originala si stiu ca daca era trimisa cererea prin fax era corect ,insa eu ma leg de aceasta cerere deoarece nu a fost trimisa prin fax si se vede clar dupa scris,dupa semnele de punctuatie ,dupa semnatura dupa absolut tot ca este copia cererii de staruinta dinaintea somatiei nr 3.
    O seara placuta.

    RăspundețiȘtergere
  50. Buna ziua,

    As dori sa va rog daca ma puteti ajuta cu un raspuns la o intrebare. Am fost angajata de 4 ani la o firma in Romania, iar din luna iunie 2011, mai precis din data de 10 am intrat in concediu legal de odihna in timpul caruia mi-am gasit un alt loc de munca mai convenabil. Deoarece acesta era intr-o alta tara, nu am putut sa revin in tara pt un preaviz si mi-am cerut lichidarea la zi. Contractul de munca mi-a fost incheiat cu data de 22 iunie cu articolul 55, acordul ambelor parti. Pana in momentul de fata nu mi s-au virat banii pe ultima luna, luna iunie (cele 10 zile lucrate+concediu de odihna legal)si chiar daca am contactat firma in mai multe randuri telefonic si prin e-mail, nu mi s-a dat niciun raspuns. Intrebarea mea este, ce as putea face pentru a primi ultimul salar legal?

    Multumesc anticipat

    RăspundețiȘtergere
  51. In mod normal restul de salariu se da in momentul obisnuit de parti. De exemplu: avansul pe 10 si lichidarea pe 25. Daca tu aveai de luat lichidarea si stii ca aveai stabilita ziua obisnuita de plata 25, atunci pe 25 iulie ar fi trebuit sa iei banutii pentru zilele lucrate. Concediul, de regula, se achita in avans. :) Oricum... datele de plata nu sunt trecute in nicio lege, sunt stabilite de parti, prin contract sau cutuma. Ele pot fi altele, depinde cand si cum luai tu banii. Ce pot sa zic... e urat ca nu ti-au platit drepturile :( singura cale este o actiune in instanta. Daca vrei sa te judeci cu ei imi dai un mail si daca pot, te voi ajuta eu :) Mult succes!

    RăspundețiȘtergere
  52. Buna ziua!As dori sa va rog daca ma puteti ajuta cu un raspuns la o intrebare. Sunt angajat la o firma pe un post de conducere, incepand cu data de maine vreau sa-mi dau demisia,dar fara preaviz.Administratorul nu doreste acest lucru,imi puteti spune ce poate sa imi faca in acest caz?multumesc

    RăspundețiȘtergere
  53. Multumesc pt raspuns. Data de 10 a fiecarei luni era stabilita prin contract ca si zi de plata. Nu aveam zi stabilita pentru avans si alta pt decontare sau in acest caz lichidare, prin urmare in data de 10 iulie trebuia sa primesc ultimii bani de pe luna iunie. Patronul este cetatean ceh si din cauza ca s-a enervat ca am plecat fara preaviz, direct din concediu, nu a binevoit sa-mi mai raspunda la e-mailuri, iar in tara nu a fost de 2 luni de zile. Nu as vrea sa ajung sa ma judec cu ei in instanta ca sigur m-ar costa mai mult decat ar trebui sa recuperez de la ei... :) As putea depune o sesizare la ITM in care sa reclam neprimirea ultimului salar legal?

    RăspundețiȘtergere
  54. Buna ziua .

    In luna Iunie 2009 am intentat actiune de divort impotriva fostei sotii.in luna Februarie 2010 , a fost stabilita hotararea definitiva si irevocabila a divortului , totodata si stabilirea pensiei alimentare in favoarea copilului meu.in luna Aprilie a sosit pe adresa angajatorului hotararea de poprire din salariu pentru pensia alimentara .Incepand din luna Aprilie 2010 si pana in prezent achit aceasata pensie in cuantum mai mare decat prevede hotararea judecatoreasca dar fosta sotie mi-a intentat deschiderea unui proces penal pe motivul ca nu i-am trimis suma de bani aferenta perioadei de cand a fost intentata actiunea de divort ( iunie 20009 ) si pana la demararea popririi din salariu ( aprilie 2010 - cand a fost adus la cunostinta angajatorului).
    Spuneti-mi , va rog , daca aceasta actiune penala are veridicitate si daca aceasata suma trebuie platita retroactiv si in cat timp , avand in vedere buna-credinta de care dau dovada prin plata unei sume mai mari pentru pensia alimentara.

    Va multumesc,

    RăspundețiȘtergere
  55. Nu cunosc intinderea titlului executor, respectiv daca sentinta finala de stabilire a pensiei de intretinere este sau nu retroactiva. Daca sentinta este retroactiva, atunci da, are posibilitatea sa va execute si pentru sumele restante, in caz contrar nu se poate executa decat ce este de la momentul irevocabil al hotararii si pana in prezent. Plangere penala... ce fel de plangere penala? Ce articol de incadrare a faptei a dat? Si as mai putea sa intreb: de ce platiti mai mult decat v-a fost stabilit? In ce temei faceti aceste "suplimentari"?

    RăspundețiȘtergere
  56. Buba ziua ! Ma numesc Stanculescu Emilia sunt nascuta pe data de 24.10.1952,am 14 ani vechime si 3 copii.Cand pot iesi la pensie si ce acte imi trebuiesc .Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  57. Buna ziua,va rog frumos sa-mi dati si mie un sfat.
    Pe data de: 09/08/2011 mi am dat demisia,am fost de acord cu angajatorul sa nu stau tot preavizul,doar pana pe data de :12/08/2011,cand ar fii trebuit sa-mi faca lichidarea,problema e ca nu mi-au dat toti bani,sub pretextul ca nu am stat in preaviz,tin sa precizez ca la telefon am fost de acord sa nu stau in preaviz.unde as putea sa ma adresez si ce as putea sa fac? va rog sa ma ajutati.

    RăspundețiȘtergere
  58. Nu ai nici unde sa te adresezi si nici nu ai ce face. Seful tau a procedat foarte corect. A renuntat la preaviz si a achitat numai zilele lucrate. Perfect legal!

    RăspundețiȘtergere
  59. Pentru Emilia: Conform Legii 263/2010, grila ta arata asa:
    │Octombrie 1952 │Ianuarie 2012 │ 59/3 │ 28/6 │ 13/6

    Prin urmare, ar trebui sa te poti pensiona incepand cu ianuarie 2012, avand un stagiu minim de cotizare de 13 ani si 6 luni si o varsta de 59 de ani si 3 luni.

    Documentele de care faci vorbire sunt urmatoarele:

    cerere pentru inscrierea la pensie pentru limita de varsta
    carnetul de munca (original si copie);
    carnetul de asigurari sociale (original si copie);
    alte acte prevazute de lege privind vechimea in munca sau vechimea in serviciu realizata in alte sectoare de activitate;
    diploma de studii (original si copie), adeverinta sau foaie matricola (original si copie) din care sa rezulte durata normala si perioada anilor de studii absolviti la zi, precum si certificarea absolvirii acestora;
    adeverinta privind sporurile si adaosurile reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de munca;
    adeverinta privind conditiile de munca speciale si/sau deosebite;
    dovada certificarii stagiului de cotizare;
    adeverinta din care sa rezulte data incetarii calitatii de asigurat;
    declaratie pe proprie raspundere ca solicitanta a nascut si crescut 3 sau mai multi copii pana la varsta de 10 ani;
    certificatele de nastere ale copiilor (original si copie)
    alte acte necesare stabilirii dreptului de pensie.

    RăspundețiȘtergere
  60. Buna ziua,
    in cazul in care mi-am depus demisia, ea trebuie inregistrata la ITM de catre angajator? Si daca da, in cat timp?
    In cazul in care nu este inregistrata ce se poate intampla? Poate fi considerata nevalabila?
    Daca am lucrat 3 luni, part time (4h/zi), si apoi mi-am dat demisia, am dreptul la concediu? si daca da, cat?
    Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  61. Draga Oana:
    1. Demisia se inregistreaza la ITM doar pentru a se justifica incetarea contractului de munca. Nu stiu sa existe vreun timp anume, sunt avocat astfel ca nu lucrez in resurse umane :)
    2. Este prea putin probabil sa nu fie inregistrata pentru ca firma unde ai lucrat nu are niciun interes sa te tina "agatata" in acte si sa plateasca in continuare taxe si impozite aferente salariului pe care il luai, asa ca sigur o va inregistra si cat de repede sa scape de obligatii la stat.
    3. Concediul de odihna se calculeaza la un an calendaristic de munca efectiva si, pentru program normal este de 20 de zile lucratoare pe an. Deoarece la part time nu exista specificatii deosebite, se practica reducerea acestor 20 zile la 10 zile lucratoare/an efectiv lucrat. Daca tu ai lucrat 3 luni mai mult de maxim 2 zile de concediu nu ai.
    4. Odata ce ti-ai dat demisia nu mai poti beneficia de concediu. Poti in schimb sa soliciti plata aferenta zilelor de concediu de care ai fi beneficiat si nu l-ai realizat.

    RăspundețiȘtergere
  62. Va rog sa-mi spuneti ce se poate face in cazul in care angajatorul nu respecta conditiile din oferta de angajare iar dupa 6 luni imi cere demisia ?

    RăspundețiȘtergere
  63. Buna seara. Eu locuiesc in Bucuresti intr-o casa nationalizata a carei proprietara sunt iar pe terenul aferent cadirii platesc chirie catre primarie.In 13.07.2011 am primit o somatie de plata a impozitului pe teren si a penaliatatilor incepand cu 2007.In acest interval de timp(2007-2011) nu am primit nicio somatie de plata a impozitului pe teren .Zilele trecute am primit o convocare de la directia de impozite si taxe in ceea ce priveste somatia de plata si titlul executoriu (pe care nu l-am primit).Eu stiu ca numai proprietarii platesc impozit pe teren.Ce pot face in acest caz? Se mai poate face contestatie?
    Va multumesc! Raluca

    RăspundețiȘtergere
  64. buna ziua, numele meu e ramona, si am o problema cu o mare intreprindere din romania. este vb de Sc Automobile Dacia, in contractul colectiv de munca este o clauza care spune ca in cazul decesului angajatului firma se obliga sa angajeze o ruda de gradul 1 a angajatului. tatal meu a murit de aproape 1 an de zile si nici pana azi eu nu am fost angajata, desi la inmormantare au venit sefii lui si mi-au spus sa nu refuz postul care mi se va oferi ca e pacat. si am asteptat sa ma contacteze in vederea angajarii. mai sunt 3 sap si se face un an si nu s-a rezolvat nik, m-au chemat dupa 6 luni la niste interviuri [ desi nu trebuia sa ma angajeze pe baza de interviu] si la toate m-au picat, pe motiv ca nu am studii necesare, adica tehnice. acum o luna de zile un vecin al meu a murit si in 2 sap sotia lui a fost angajata pe nedeterminat la Dacia.postul meu mai mult ca sigur s-a vandut, din mom ce nu m-au rezolvat. intrebarea mea este ce pot sa fac in situatia asta??cum pot sa-mi revendic postul??pt ca e dreptul meu, e munca tatalui meu, de ce sa isi bata asa joc de noi?? va multumesc mult!!!

    RăspundețiȘtergere
  65. buna ziua.sunt in conflict de munca cu fabrica pentru drepturi banesti,dar intr timp fabrica a dat faliment.vreau sa stiu daca mai am dreptul la procesul pe care l-am castigat.multumesc.alin

    RăspundețiȘtergere
  66. buna ziua.sunt in conflict de munca CU FABRICA PENTRU DREPTURI BANESTI.ITRE TIMP A DAT FALIMENT.MAI AM DREPTUL LA PROCESUL PE CARE L-AM CASTIGAT?ALIN.MULTUMESC

    RăspundețiȘtergere
  67. daca imi bag demisia de la locul de munca si dupa duc la somaj 3 cereri precum ca nu am gasit loc de munca, obtin somaj??

    RăspundețiȘtergere
  68. frumos si util blog doamna avocat
    eu sunt victor b. , si am si eu o problema pentru care va cer consultanta:
    sunt angajat al unei firme de 3 ani de zile,
    in care exista posibilitati de promovare(sau cel putin asa spune in contract),
    in momentul eliberarii uniua din posturile superioare , a fost promovata o persoana relativ noua un firma(3 luni de experienta) eu sau alti colegi de-ai mei cu vechime si experienta similara am ramas pe vechile psturi.
    ce pot face? si eu am dreptul la promovare, si nu pot sa accept ca cineva sa intre "in fata la coada"

    RăspundețiȘtergere
  69. buna ziua! am o intrebare, va rog, se poate face revizuire si contestatie in anulare simultan? va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  70. Am semnat un contract de munca pe perioada determinata de 6 luni la data de 01.09.2011 , cu o perioada de proba de 15 zile lucratoare ,,si mi-am gasit alt loc de munca , si vreau sa plec fara efectuarea perioadei de preaviz, conform art.31 alin 3 , se poate acest lucru doar printr-o simpla notificare, dar directorul societatii vrea sa plec prin demisie si cu efectuarea preavizului

    RăspundețiȘtergere
  71. Buna ziua, ma numesc Alin, intrebarea mea este: se poate sa am doua locuri de munca (cu contract individual de munca)?
    Multumesc anticipat.

    RăspundețiȘtergere
  72. Buna Alina. Eu sunt Marian St. si vin cu urmatoarea problema: Postasul a lasat o scrisoare cu confirmare de primire sotiei mele. Si acum iti citez din regulamentul Postei Romane ce inseamna acest serviciu: “CORESPONDENTA INTERNA CU CONFIRMARE DE PRIMIRE”: “Serviciu poştal a cărui particularitate constă în predarea către expeditor a dovezii privind predarea trimiterii de corespondenţă, confirmată în scris de către destinatar, împuternicit sau delegat.
    Formularul de Confirmare poştală de primire (AR) circulă ataşat la trimitere şi se evidenţiază pe ambalajul trimiterii interne sau internaţionale prin înscrierea menţiunii “A.R.”
    Intrebarea mea este: Poate fi considerata sotia ca persoana imputernicita atata timp cat nu am facut un astfel de inscris prin notariat? Nu si-a incalcat atributiile de serviciu lasand scrisoarea la ea?

    RăspundețiȘtergere
  73. Buna ziua, va rog sa ma ajutati sa intocmesc o contestatie la o viitoare executare silita asupra unui imobil. Mentionez ca avem pe rol la ICCJ un recurs la proces intentat bancii creditoare pentru existenta in contractele de credit a unor clauze abuzive care au permis bancii majorarea nepermisa a dobanzii, ratelor la credite. Am reclamat si la ANPC acelasi lucru, astept raspunsul scris al institutiei. Au fost pronuntate decizii in favoarea debitorilor catre aceasta banca pe aceleasi clauze abuzive (dobanda de referinta variabila afisata la sediul bancii, majorarea dobanzii cu peste 25%, percepere comision acordare la contracte ipotecare, nespecificarea DAE, costurilor totale , formulelor de calcul pentru dobanzi,..)la CA si la Tribunalul Bucuresti in procese intentate de catre clienti sau ANPC, am solicitat bancii medierea prin firma autorizata fara rezultat, am solicitat bancii refinantare, scadentare, restructurare datorita scaderii veniturilor, am reclamat scris neregulile constatate in contracte, acte aditionale neacceptate in scris, am solicitat lamuriri bancii cu privire la clauze contractuale, toate fara rezultat, cu raspunsuri in afara obiectului solicitarilor, am solicitat chiar sa ne permita sa scoatem la vanzare imobilul pentru a obtine o suma mai buna decat prin vanzare la licitatie nu ni s-a dat raspuns. In aceasta situatie am ramas restanti, cu penalitati de intarziere, si in perioada urmatoare ne asteptam sa primim somatia executorului judecatoresc. Am studiat noul cod de procedura civila si doresc sa ma pregatesc cu pasii de urmat in situatia executarii silite, ce trebuie sa urmaresc ca documente, procese verbale, incheieri, titlu executoriu, conform noului cod de procedura, care inteleg ca intra in vigoare la 21 oct. 2011. Va multumesc, daca este nevoie de alte lamuriri care poate mi-au scapat in prezentarea situatiei vi le pot oferi, va raman dator pentru ajutor, va doresc o zi buna

    RăspundețiȘtergere
  74. Am incetat raporturile de munca cu societatea la care am fost incadrat in perioada de proba , printr-o simpla notificare scrisa , conform art.31 alin 3 , din codul muncii

    RăspundețiȘtergere
  75. Buna ziua.Problema mea e urmatoarea: am avut deschis un magazin,pe care l-am declarat inchis in anul 2003,am facut anuntul la primaria din localitatea in care se afla sediul.acum dupa 8 ani am primit acasa o somatie de la Administratia financiara prin care risc executarea silita daca nu achit impozitul pe venitul din magazin.in toti acesti ani nu am mai primit nici un document prin care ma intiinteaza de acest lucru.mi s-a spus ca pot plati suma si in 2 rate,jumatate si jumatate,cum este posibil?de ce in acesti ani nu a fost trimis un control,prin care sa se vada magazinul functioneaza sau nu?e in regula sau nu?asta in caz in care dansii credeau ca magazinul functioneaza.dar totusi nu inteleg de ce dupa 8 ani fara sa fi primit nici o instiintare,ma trezesc din senin ca sunt datoare la stat? ce e de facut? multumesc si astept un raspuns

    RăspundețiȘtergere
  76. Pentru Silviu: 26.08. Cel mai bun lucru de facut, daca esti nemultumit de aceste situatii este sa ii chemi in judecata. Succes.

    RăspundețiȘtergere
  77. Pentru Raluca: 27.08. Draga Raluca din pacate am auzit si eu de la un client aceasta noua aberatie a statului roman. Discutiile sunt multe pe aceasta tema printre noi avocatii. Ceva solutii de judecata ar putea sa fie, insa nu e nimic sigur sa ne judecam cu ei. E o intamplare recenta cea cu impozitele pe teren aferente caselor nationalizate asa ca nu cred in prea mari sanse. Concret eu merg pe ideea contestatiei la titlu. Daca mai am ceva vesti o sa va povestesc si voua.

    RăspundețiȘtergere
  78. Pentru Ramona: draga ramona, daca tu stii ca exista vreun temei legal semnat de automobile Dacia prin care se obliga la ce povestesti tu, atunci nu mai ezita, aduna-ti toate dovezile si da-i in judecata pentru a-i obliga sa te incadreze intr-un post. E singura cale sigura sa obtii ceva, caci vad ca buna credinta nu a fost de ajutor. Eu iti tin pumnii.

    RăspundețiȘtergere
  79. Pentru Alin, 1 sept. Drepturile castigate in instanta sunt si raman valabile, problema se pune altfel: se mai pot valorifica? Ca daca firma ta a dat faliment nu mai are cine sa raspunda pentru drepturile castigate de tine: salarii, concedii sau reintegrare in post, depinde ce ai obtinut in instanta. Ca daca nu mai exista firma, nici nu mai are cine sa iti execute drepturile castigate... cu alte cuvinde hotatarea e buna de pus... in cos. Nasol momentul.

    RăspundețiȘtergere
  80. Pentru Stefan Daniel : ai procedat foarte bine! Succes!

    RăspundețiȘtergere
  81. Pentru Petale de culori: sigur ca se poate sa ai 2 sau mai multe locuri de munca, cu o singura conditie: unul dintre ele sa fie full time si restul part time. Nu poti avea 2 contracte de 8 ore. :)

    RăspundețiȘtergere
  82. Pentru Marian: imi pare rau sa te dezamagesc, dar avand in vedere institutia casatoriei sotia poate complini dovada primirii pentru tine. Cu atat mai mult cu cat aveti domiciliul comun si nu sunteti in procedura de divort. Eu stiu ce spui tu cu ROI al Postei Romane, dar nicio instanta nu va tine cont de ce povestesti tu, din pacate. Prin institutia casatoriei nu trebuie nicio imputernicire pentru sotie sa semneze corespondenta venita si in domiciliul ei. Aveti domiciliul comun... se prezuma ca este dat acordul tacit al sotilor.

    RăspundețiȘtergere
  83. Pentru Anonim: 18.09. Nu va pot ajuta cu redactarea pe blog a acestor solicitari. Este un act cu continut juridic ce nu poate fi facut in cateva randuri si redactarea acestuia nu poate fi serviciu gratuit, precum este consultanta din acest blog. Imi pare rau. Daca insistati va pot programa la o consultatie juridica si analizam atunci impreuna pe larg problema dvs.

    RăspundețiȘtergere
  84. Pentru Doamna cu magazinul inchis: Este o chestiune frecventa. Se pare ca domnii de la ANAF au pierdut evidentele si in mod sigur nu ati primit nimic in atatia ani pentru ca si-au refacut bazele de date. Ce puteti face? Sa solicitati o audienta la inspectorul sectiei fiscale unde se gasea magazinul si sa duceti dovezile ca a fost inchis din anul 2003. Apoi sa solicitati sa vi se elibereze o fisa de platitor sa vedeti de unde sunt acele sume si ce anume reprezinta. Eu va tin pumnii sa iasa bine. Sa ne spuneti si noua ce ati rezolvat si cum decurg treburile.

    RăspundețiȘtergere
  85. Numele meu este Iuliana,am fost cu cineva timp de 7 ani din care a rezultat un baietel de 2 ani jumate.Copilu este recunoscut de el,iar noi nu am fost casatoriti cu acte.Intrebarea mea este daca pot pleca cu copilu sa muncesc in afara pt ca el nu contribuie mai deloc la intretinerea copilului.Daca i-as cere acordul lui sa pot pleca cu copilu in afara din start nu o sa fie de acord!Ce e de facut pentru ca am nevoie de plecarea asta.Fara copil nu am cum pleca nu ma lasa sufletu si in plus nu am cu cine il lasa.Multumesc,Iuliana

    RăspundețiȘtergere
  86. Buna Ziua. Am intales ca conform noului cod al muncii pot sa imi dau demisia in perioada de proba doar prin notificare scrisa, fara preaviz dar nu stiu cum se face o astfel de notificare puteti sa imi dai detalii?.
    Multumesc. Grigore

    RăspundețiȘtergere
  87. BUNA ZIUA!
    VA ROG FRUMOS IMI PUTETI SPUNE DACA INCEPAND CU 01.10.2011 SE MODIFICA SI CODUL DE PROCEDURA CIVILA SI PROCEDURA PENALA SAU DOAR CODUL CIVIL SI CODUL PENAL?
    VA MULTUMESC ANTICIPAT!

    RăspundețiȘtergere
  88. Buna ziua.
    Tatal meu a primit o recomandata prin care i se cere sa comunice in termen de 5 zile datele persoanei care i-a condus masina in data de 9 septembrie 2011. Este clar ca este vorba despre o amenda.
    Intrebarea mea este daca este inr eugla sa trimitem datele sale, iar apoi, cand probabil vom primi o noua recomandata pentru amenda, sa nu o mai ridicam, intelegand ca daca nu o ridicam in 30 de zile, aceasta se prescrie. Va rog frumos sa-mi spuenti parerea Dvs.

    Multumesc,
    Camelia

    RăspundețiȘtergere
  89. Pentru Grigore. Nu exista niciun model de notificare. Prin urmare poti folosi si sablonul de demisie, dand alta incadrare. Stiu ca undeva prin blog, cred ca am si spus articolul. 41, CM, daca nu ma inseala memoria, insa verifica inainte sa nu gresesc. :)

    RăspundețiȘtergere
  90. Incepand cu 01.10.2011 ar intra in vigoare doar codul civil. Sunt zeci de mii de zvonuri cu 20.10 pentru CPC, de penale nu stiu nimic, nu lucrez in penal :) Ce sa zic... eu sunt sigura ca nici CC nu va intra in vigoare pentru ca am inteles deunazi ca nu ar fi gata normele de aplicare... traim si vedem

    RăspundețiȘtergere
  91. Camelia... imi pare rau ca trebuie sa te dezamagesc, insa nu merg lucrurile chiar asa. Daca nu ridici amenda, asta nu inseamna ca se prescrie. :P Se prescrie numai daca domnul politist nu a trimis PV in termenul legal de 30 de zile de la data intocmirii, si in termen de 6 luni de la constatarea faptei, nu ca nu vrei tu sa o ridici de la posta... Deci nu e ok ideea ta. Amenda se va duce la ANAF si o vei gasi in fisa de platitor la o lalta cu zeci de mii de dobanzi, plus ca nu mai beneficiezi de dreptul de a achita 1/2 in 48 de ore... plus ca iti pierzi dreptul de constestatie... deci chiar nu e o idee deloc ok, pentru ca nu te rezolvi cu nimic, ba mai rau iti faci. Succes.

    RăspundețiȘtergere
  92. Pentru Nita Iuliana: cand spun "recunoscut" spui ca este trecut in actele de nastere, da? In mod oficial, intreb. Ca daca nu e in actul de nastere ci doar verbal... poti sa pleci cu bebe linistita. In cazul al doilea, e mai complicata situatia... se rezolva numai pe calea instantei, un proces care ar implica tutela minorului. Se judeca destul de repejor, cu putin noroc. Dar ai tu timp sa te judeci si sa astepti cca 1 an jumate? oricum situatia asta trebuie musai sa o rezolvi, acum sau alta data pentru ca mereu te vei lovi de ea. Maine poimaine poate pleci in vacanta peste hotare si el nu semneaza... ce faci? sau nu mai dai de el? E destul de spinoasa problema... mai ales daca nu exista intelegere si se vrea orgoliu disputat...

    RăspundețiȘtergere
  93. Florin... de regula vechimea in profesie este 5 ani in orice meserie de natura juridica. Nu stiu sa existe vreo derogare in cazul lichidatorilor judiciari. Acum pe aspectul vechimii ce si cum se calculeaza: intrucat nu exista lege sa stabileasca exact asa ceva se merge pe urmatoarea idee: cum faci dovada vechimii juridice? prin adeverinta de la organizatia legal constituita din care faci parte: barou, corpul consilierilor juridici, INM, etc. prin urmare nu cred ca poti dovedi vechimea cu cartea de munca ca ai fost x ani consilier juridic. Conform statului consilierului juridic (nu mai stiu care, dar e sigur din 2003) cei ce sunt cons jurid. au obligatia sa sustina un examen de admitere in Corp. Asa ca si la voi s-a reglementat chestiunea. Si instantele la fel, cer legitimatia de Consil. juridic (pe care tot corpul o da) ca si la avocati... Nu stiu ce raspuns concret sa-ti dau. teoria stii si tu cum e, practica ne omoara. Succes si daca afli ceva sa ne spui si noua.

    RăspundețiȘtergere
  94. Buna dimineata, avand in vedere ca pot deveni lichidatori judiciari si economistii, nu numai juristii, in cazul asta, nu cred ca se poate dovedi altfel "experienta" altfel decat prin faptul ca ai activat in domeniul economic...am luat legatura la universitatea unde am terminat studiile, cu profesorul de drept civil, si dansul, punandu-i aceeasi intrebare, mi-a raspuns ca este vorba de fapt de "vechime in campul muncii" si ca in interpretarea lui, experienta...cam asta inseamna, nu mi-a zis nimic de corpul consilierilor juridici, dar o sa ma documentez si acolo acum. Multumesc, Florin.

    RăspundețiȘtergere
  95. Da Florin... insa vezi tu? Si economistii trebuie sa faca parte din CECAR... e un cerc inchis, prin urmare problema de drept se poate invarti in cerc inchis. Cel mai bine documenteaza-te fix unde vrei sa sustii examenul. Pana la urma ei iti admit sau resping dosarul. Te astept cu vesti :)

    RăspundețiȘtergere
  96. Buna ziua!
    Lucrez la o societate la biroul resurse-umane, iar angajatorul tot insista sa intocmesc angajatiilor cate un act aditional care sa cuprinda clauze de fidelitate din care sa reiese ca angajatii se obliga sa lucreze la societate cel putin 5 ani, fara ca acestia sa beneficieze de vreun curs de formare profesionala, asa pur si simplu, ca vrea sefu'.Cei care hotarasc sa rezilieze contractul individual de munca mai devreme de 5 ani sa plateasca despagubiri in valoare de 5.000lei, ca zice seful ca au invatat meserie dupa care l-au lasat cu fundul in balta.Intrebarea mea este cum vi se pare aceasta clauza,mie nu mi se pare legala.Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  97. Buna ziua!
    Va rog frumos se poate sa-mi spuneti daca stagiul de formare profesionala se considera perioadă de timp în care un angajat începător se inițiază în exercitarea profesiunii într-un anumit loc? si care ar fi perioada de stagiu?va multumesc

    RăspundețiȘtergere
  98. Buna ziua!
    Am o problema cu (ne)eliberarea diplomei de master. Am absolvit studiile de master in iunie 2010. In data de 21.09.2011 m-am deplasat la Biroul de Eliberare Acte Studii, unde am fost informata ca diploma si suplimentele nu sunt lucrate. Si sfatuita sa merg la secretariatul facultatii sa solicit personal sa fie date in lucru. Odata ajunsa la secretariat, am fost indumata sa completez o cerere de eliberare in regim de urgenta a diplomei si suplimentelor, urmand ca acestea sa fie gata dupa aprox 7 zile.
    Problema mea este urmatoarea: am nevoie de aceste acte pana la data de 25 sept, ptr a-mi intregi un dosar de emigrare. Desi am solicitat o adeverinta din care sa reiasa ca diploma nu este gata, solicitarea mi-a fost respinsa.
    Am depus o plangere la rectorat, adica am trimis un e-mail pe adresa rectorului, si cerut solutionarea favorabila a problemei mele in timp util. Consider ca este inacceptabil ca o diploma sa nu fie elibearta in 15 luni, in conditiile in care adeverinta de absolvire are valabilitate 12 luni. Institutia nu este obligata ca, pana la expirarea valabilitatii adeverintei de absolvire, sa ia masurile necesare eliberarii diplomei? Întrucât lipsa diplomei de master poate opri sau întârzia procesul de emigrare, fiind obligată la plata unor noi taxe pentru netrimiterea la timp a documentaţiei solicitate, mă po constitui parte civilă într-un eventual proces civil prin care să-mi recuperez prejudiciile cauzate de nerezolvarea favorabilă a solicitătrii mele?
    Ce ma sfatuiti? Repet, la secretariat au refuzat sa-mi elibereze o simpla adeverinta din care sa rezulte ca adiploma nu este inca gata. Iar cererea de eliberare a diplomei cum poate avea regim de urgenta, in conditiile in care eu nu solicit diploma in perioada de valabilitate a adeverintei de absolvire, ci la 3 luni de la expirarea acesteia?
    Nu mai inteleg nimic. Va rog din suflet sa ma ajutati cu un sfat.

    RăspundețiȘtergere
  99. Pt. Grigore

    NOTIFICARE


    Subsemnatul ...... , salariat la S.C. ..... S.R.L. , in functia de ......, in conformitate cu prevederile art.31 alin.3 din Codul Muncii, va notific incetarea contractului individual de munca nr.........incheiat cu dvs. incepand cu data de ...09.2011
    Data Semnatura
    .09.2011

    eu am folosit aceasta notificare , fiind in perioada de proba ,si am incetat raporturile de munca cu societatea respectiva

    RăspundețiȘtergere
  100. buna ziua, as avea si eu o intrebare, am facut nunta de curand si mi-am schimbat numele de familie, iar eu am o firma si as dori sa stiu daca trebuie sa declar undeva noua stare civila, poate la registrul comertului, nu stiu, poate ma puteti ajuta

    RăspundețiȘtergere
  101. Draga Simona... asta este tarisoara in care traim si ne manaca toti banii... Din pacate eu nu stiu sa existe vreo norma prin care sa fie obligati sa dea in lucru diplomele intr-un timp de.. si eu am patit acelasi lucru pe vremea cand am terminat facultatea, insa nu am avut nici cu cine ma certa, nici ce obtine de la ei. Parerea mea este sa incepi sa faci adrese: la OPC, la Ministerul invatamantului, sa obtii numere de inregistrare si in cel de ma Minister sa indici si daunele pe care le consideri revelante pentru aceasta intarziere. Apoi sa le comunici si lor, cu posta, in copie la care sa anexezi un memoriu catre Decan, prin care sa le arati nemultumirea, sa le soliciti eliberarea de urgenta a actului si plata unei daune in cuantum de ____ estimezi si tu, dar sa fii pe aceeasi suma cu cea din adresa catre Minister. Le mai arati ca ai formulat petitii spre diverse institutii impotriva lor si ca daca in termen de 48 de ore nu se va solutiona intreaga solicitare, urmeaza sa te adresezi si altor institutii publice, precum Garda Financiara, Consiliul Concurentei, etc (institutii care "sperie" ca abia asteapta sa alerge dupa bani...) Apoi ne putem gandi si la judecata, insa primul lucru este sa faci tu propriile demersuri. Succes!

    RăspundețiȘtergere
  102. Pentru Stefan Daniel: ma bucur teribil de tare sa vad ca va ajutati reciproc cu ce cunoasteti fiecare! Si ma bucur pentru ca incercarile mele au devenit si interactive. Este o placere si multumesc pentru raspunsul dat lui Grigore. Te mai astept!

    RăspundețiȘtergere
  103. Pentru Cristina: da, stagiul de formare este perioada prin care cineva se initiaza in tainele unei profesii/meserii. Ca si durata acesta depinde de ce anume deprinzi. Sunt unele profesii, precum: avocat, notar, consiler juridic, magistrat, procuror, economist, contabili ale caror stagii de pregatire sunt obligatorii si de 2 ani. Acestea sunt regelemtate prin legi speciale. In cazul medicilor, stagiul lor este de 6 ani, samd. Mai beneficiaza de stagii si lichidatorii judiciari, auditorii, samd. Pentru simplele profesii: ucenici, maistri, lacatusi, mecanici, etc, codul muncii prevede stagiul de pregatire la locul de munca si nu specifica perioada. Ceea ce inseamna ca se stabilesc cu angajatorii. Daca imi spui la ce anume meserie te referi, poate pot sa spun exact in ce prevederi se incadreaza.

    RăspundețiȘtergere
  104. BUNA ZIUA!
    MESERIA ESTE: OPERATOR STATIE BETOANE

    RăspundețiȘtergere
  105. acest baiat care urmeaza sa se angajeze pe postul operator statie de betoane, va fi instruit de firma care a si montat statia de betoane, iar mie mi se cere sa-i fac act aditional din care sa reiese ca dc pleaca mai devreme de 5 ani se obliga sa despagubeasca firma.
    va multumesc mult!

    RăspundețiȘtergere
  106. Buna ziua!
    Am o intrebare, va rog.Lucrez la o societate la compartimentul contabilitate, in urma cu 2 zile am primit o notificare cesiune de creanta de la o banca, referitor la un angajat al societatii, prin care banca ne cere sa-i oprim lunar din drepturile bnesti 1/3.Aceasta notificare este semnata de catre executori bancari.Va rog sa-mi spuneti dc. suntem obligati sa-i oprim 1/3 din salariu spre a o vira la banca.Va multumesc anticipat!

    RăspundețiȘtergere
  107. Va multumesc frumos! Am sa urmez sfaturile dvs.
    Va urez mult succes in proiectele pe care le demarati si ca o sugestie pentru blog, poate veti scrie mai multe articole in care sa abordati probleme de contencios adminstrativ, in special atunci cand institutiile incalca anumite drepturi ale cetatenilor, ce se poate face in astfel de situatii...

    RăspundețiȘtergere
  108. Pentru Madalina: Da, este obligatoriu sa operati poprirea pe salariu, in baza actului pe care l-ati primit. Orice neconformare poate fi caz penal. Asa ca va sfatuiesc sa operati poprirea si/sau sa comunicati Executorului ca respectivul salariat nu mai este angajatul dvs. Cu multa placere. Ma bucur sa vad si alte categorii de mesaje decat cele cu preaviz. Succes.

    RăspundețiȘtergere
  109. Multumesc si eu Simona. Iti multumesc si pentru sugestie, nu este o idee deloc rea, chiar am sa ma apuc de un asemenea articol. Ai dreptate, oamenii nu prea isi cunosc drepturile. Cel putin pe cele teoretice... caci toooate sunt teoretice. Iti tin pumnii cu dosarul tau. Sa iasa repede si bine. Te pup.

    RăspundețiȘtergere
  110. Buna ziua! Imi puteti spune, va rog, dc. a intrat noul cod civil in vigoare?
    Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  111. Buna ziua. As avea o intrebare. Am terminat liceul, in anul 2009, iar in acelasi an am intrat la facultate, la taxa. Dupa un semestru, a trebuit sa renunt datorita faptului ca nu faceam fata cu plata taxelor de scolarizare. In luna martie 2010 m-am angajat, si am lucrat pana in luna septembrie a acestui an. M-am reinscris la facultate, iar de data aceasta am intrat la buget. Intrebarea mea pentru dumneavoastra este: Parintii mei sunt divortati, din anul 1994, iar noi am fost incredintati mamei. Tatal meu a fost obligat sa ne plateasca pensie de intretinere, insa de cand a aflat ca am renuntat la studii, a intrerupt plata acelei pensii. Acum ca eu doresc sa imi continui studiile, as avea sanse de izbanda in a ii cere iarasi pensie de intretinere (chiar si in instanta), sau datorita faptului ca am intrerupt scoala, el nu mai este obligat sa ma ajute? Astept raspunsul dumneavoastra cu deosebit interes. Va multumesc mult, Adrian.

    RăspundețiȘtergere
  112. Buna ziua. Numele meu este Marius Dragomir si am primit prin posta in data de 26.09.2011 cu confirmare de primire o amenda de circulatie (Art.180/8) din Italia. Trebuie sa va spun ca in acest proces verbal numele si adresa mea sunt gresite (In loc de Dragomir apare Dragonir iar in loc de Bloc L19 apare BL 219). Am inteles ca solutia ar fi sa fac o contestatie la prefectura din zona respectiva. Puteti sa ma ajutati cu o formulare sau indrumare.
    Multumesc anticipat!

    RăspundețiȘtergere
  113. Buna ziua!se poate sa-mi spuneti ce conditii trebuiesc indeplinite pt a devenii presedinte de tribunal? va multumesc mult!

    RăspundețiȘtergere
  114. Pentru Andreea: noul cod civil a intrat in vigoare de la 1 octombrie 2011.

    RăspundețiȘtergere
  115. Pentru Adrian: de regula plata acestor drepturi se datoreaza pana la varsta de maxim 24 de ani si numai in conditiile in care se inscrie copilul la studii universitare. Din pacate este trist ca parintele tau nu doreste sa te sustina si in acest caz, o situatie extrem de urata. Sincer... nu am auzit ca instantele sa admita o atare obligatie pana acum. Totul tine de bun simt. Iar parintele tau, din pacate nu o mai are. Asta se intampla frecvent. Poti sa incerci a te judeca cu el. Poate ai noroc. Succes maxim!

    RăspundețiȘtergere
  116. Pentru Marius: nu cunosc regula de procedura a dreptului italian, respectiv modul de redactare a unei asa contestatii, insa avand in vedere ca s-a uniformizat legislatia la nivel european ai putea sa formulezi contestatia sub forma de "memoriu" prin care sa arati ce mi-ai spus si mie. Insa nu m-am lamurit... esti sau nu vinovat? Oricum, ideea este ca aceste documente se vor emite in limba statului respectiv. Succes.

    RăspundețiȘtergere
  117. Pentru Dan: imi pare rau dar nu cunosc Regulamentul Ministerului de Justitie cu privire la aceasta formalitate. Insa, avand in vedere ca este autoritate publica Tribunalul ar trebui sa intrunesti condiile generale: sa ai vechime de x ani in magistratura, sa lucrezi x ani in acel tribunal pe post de judecator, sa promovezi examenul organizat de IMN sau de Tribunalul respectiv pentru ocuparea postului. Eu asa cred ca ar trebui sa se procedeze.

    RăspundețiȘtergere
  118. Buna ziua!Am o intrebare cu privire la recuperarea taxei de poluare auto, credeti ca se poate recupera?Eu am inmatriculat o masina in anul 2010, dar am si vandut-o in acelasi an, as mai avea vreo sansa de recuperare a taxei pe care am platit-o? va multumesc mult1

    RăspundețiȘtergere
  119. Buna ziua!V-as ruga sa ma ajutati si pe mine intr-o problema.Doresc sa-mi dau demisia din compania unde lucrez acum si am semnat un act aditional referitor la un curs de formare profesionala,in alta tara,un fel de academie care se intinde pe 3 ani.(cate 2 module in fiecare an(1 modul = 1 luna)).Am parcurs un an cum ar veni adica 2 module anul acesta 2011 si as mai avea inca 2 ani pana in 2013.Problema e urmatoarea...in acel act aditional scrie asa:"Avand in vedere ca angajatul a avut initiativa participarii la cursul de formare profesionala in perioada 2011-2012 se obliga sa nu aiba initiativa incetarii CIM o perioada de 3 ani de la data absolvirii cursului" in caz contrar ar trebui sa restitui suma de 3000 de euro.Chestia e ca eu nu am absolvit cursul (decat 1 an) si din cat inteleg eu,nu ar trebui sa restitui suma mentionata dar avand in vedere ca este mentionata perioada (2011-2012),lucrurile stau altfel.Ce parere aveti?Si as mai avea o intrebare.Daca acest curs nu este aprobat de Ministerul Muncii ma scuteste de plata acestuia in cazul plecarii mele din companie?
    Va multumesc

    RăspundețiȘtergere
  120. Buna ziua.Ma numesc Postolache Isabela si as dori sa va adresez si eu o intrebare.Este corect ca la peste 7 zile de concediu medical sa se taie cate o zi din concediul de odihna pentru fiecare inca 7 zile de concediu medical efectua?Ex:imi iau 6 zile de concediu medical sa zicem in iulie.Nu mi se ia din concediu de odihna nimic.Daca in octombrie ma imbolnavesc iar si trebuie sa stau in concediul medical 14 zile mi se vor lua din concediul de odihna 2 zile ,si tot asa...mentionez ca lucrez in sanatate dar nu la spital privat.Multumesc anticipat pentru atentia acordata .Va doresc o zi buna!

    RăspundețiȘtergere
  121. Draga Isabela eu nu cunosc sa existe o asa prevedere. Insa ziceai ca lucrezi in strainatate. Poate acolo unde esti tu asa este legea. Nu este musai sa fie in toate tarile la fel. Fiecare stat isi face propriile legi, deci este extrem de probabil sa fie legal.

    RăspundețiȘtergere
  122. Buna ziua, doamna avocat
    Am si eu o problema legata de publicarea numelui meu pe internet in ceea ce priveste o amenda pentru care am ajuns la tribunal ca reclamant. Amenda a fost injumatatita, dar nu asta e problema.
    Pana acum cateva luni aceasta amenda nu se regasea pe internet, dar in prezent da.
    As dori sa stiu daca e legal asa ceva? Eu nu am fost notificat sa-mi dau acordul pentru asa ceva, deci nu mi-am dat acordul.
    Dar ceea ce ma doare pe mine cel mai tare este ca aceasta informatie este singura care se regaseste pe internet despre mine, iar cei car mau cunosc mai putin ar putea sa-si faca o impresie gresita.
    Nu stiu exact cum sa rezolv aceasta problema.

    Daca ma puteti ajuta cu ceva, v-as ramane recunoscator.

    Florin

    RăspundețiȘtergere
  123. am niste completari:
    -sunt 2 site-uri pe care a aparut numele meu:
    www.spete.info
    www.jurisprudenta.com

    Florin

    RăspundețiȘtergere
  124. Am gasit siteul Dvs cautand dupa tematica demisie, si mi=o placut enorm de mult, foarte multe informatii utile ati postat. As avea si eu o problema. Sotul meu a gasit un loc de munca in strainatate, dupa 6 luni vom sti daca va fi angajat cu contract de munca pe o perioada nedeterminata. Eu m-as duce dupa el, dooar in cazul in care totul va merge totul bine. Am spus la sefa, cu care altfel ma inteleg destul de bine, ca se poate ca peste 6 luni as pleca, replica ei a fost ca in cazul acesta ea angajeaza o persoana langa mine, sa invete tot, si eu sunt nevoita sa raman 4 luni- asta e minimul- ca sa invet de toate, fiindca am o responsabilitate foarte mare in firma. De zis am zis ca e in regula (nu avema incotro, e mai bine daca nu contrazic sefului, numai probleme imi fac). Ce parere aveti, nu am dat in scris nici nu o sa dau, dar cred ca nu are nici un drept asupra mea. Daca eu decid ca demizionez, atunci trebuie sa ma duc la lucru 20 de zile, si nu mai mult, asa-i? Ce poate sa-mi faca rau in cazul in care sa zicem ma rasgandesc dupa o luna de instruire? Bineinteles eu paralel caut loc de munca in tara respectiva. Astept cu nerabdare raspunsul dvs. o zi frumoasa. cu stima, Ursula

    RăspundețiȘtergere
  125. Buna ziua, am si eu o nelamurire, sunt in preaviz deoarece mi-am bagat demisia pentru a pleca la un alt loc de munca mai bine platit.Am o nelamurire, lucrez de 8 luni jumatate doresc sa stiu daca am dreptul sa mi le plateasca lichidarea si ce drepturi mai am?
    Madalina

    RăspundețiȘtergere
  126. Buna ziua.am si eu o intrbare ce trebuie sa fac in momentul cand mi-am dat demisia .patroana nu a vrut sa ia in consideratie demisia mea ,nici nu a vrut sa stea de vorba cu mine multumesc o zi buna
    ,motivul plecari mele din firma a fost ca eram angajata 2 ore pe zi si lucram 8,10 ore pe zi in ritmul asta nu se putea acum lucrez in alta parte dar nu vrea sa -mi dea salariul pe cele 2 saptamini cat am lucrat ca eram platita la procent .e dreptul meu sa primesc ce am lucrat .va

    RăspundețiȘtergere
  127. Buna ziua !
    Am o intrebare, va rog. Contractul de tranzactie se poate incheia numai dc intre cele doua societati se afla proces ? in cazul meu trebuie sa inchei un astfel de contract, doar ca a avut loc un mic incident intre cele doua societati, iar noi am platit contravaloarea despagubirii produse si acum vrem sa incheiem un act legal din care sa reiese ca s-a stins aceasta problema iar firmele numai au pretentii cu privire la aceasta tema.
    va multumesc anticipat !

    RăspundețiȘtergere
  128. Buna seara doamna avocat. Poate sa te oblige angajatorul sa faci ore suplimentare (in domeniul de munci grele ) si sa-mi desfaca contractul de munca daca nu respect aceasta "regula"?
    Ma numesc Nelu .

    va multumesc !

    RăspundețiȘtergere
  129. Buna ziua !
    va rog frumos se poate sa-mi spuneti dc actele de mana mai au valoare?
    va multumesc mult !

    RăspundețiȘtergere
  130. Draga Ursula, nu trebuie sa te temi ca nu va accepta eventuala ta demisie. Demisia este un act de vointa unilateral - deci un drept al tau - care nu poate fi suspus niciunei conditii. Oricand doresti si in baza un cereri depuse prin orice mijloc de proba ca a fost primit (fax, email, posta sau direct la registratura) este suficient sa dovedeasca intentia ta de a pleca. O singura obligatie vei avea: aceea de a respecta preavizul de 20 de zile. Mult noroc!

    RăspundețiȘtergere
  131. Pentru Florin: cele 2 site-uri: spete.ro si jurisprudenta.ro sunt doua site-uri care contin practica judiciara. Ce inseamna practica judiciara: adica modele de solutii date de diverse instante in dosarele judecate pana la un anumit moment. Faptul ca numele tau apare in cuprinsul acestor site-uri nu este tocmai nelegal. Oricum, regula generala prevazuta in drept este aceea de a se prezenta doar initialele numelui persoanei fizice si nu intregul nume, iar tu nu mi-ai spus daca iti apare tot numele sau doar initialele. In orice caz, primul pas pe care il poti face este sa scrii administratorilor de site-uri si sa le soliciti sa iti radieze numele intreg (numai numele scris intreg poti sa ceri a fi sters) din publicatiile respective, aratandu-le ca nu iti dai acordul pentru aceasta publicare. Dar va trebui sa atasezi si link-ul postarii respective ca sa poti fi solutionat mai repede.

    RăspundețiȘtergere
  132. buna ziua,
    va multumesc pentru raspuns. din pacate numele meu este trecut intreg, fara initiale, asa ca voi scrie adminsitratorilor site-urilor respective, dupa cum mi-ati spus d-voastra.

    inca o data va multumesc
    Florin

    RăspundețiȘtergere
  133. Buna ziua doamna avocat.Numele meu este anca,si am o probema juridica destul de grava.am fost angajata unei societati cu functia de vanzator gestionar.inventarul marfurilor se facea o data la sase luni.primul inventar s-a finalizat cu o anumita suma in plus.la urmatorul inventar,am iesit minus cu o anumita suma in minus.acum angajatorul mi-a inaintat oplangere la politie,pt restituirea lipsei.mentionez faptul ca in timpul inventarului eu am predat cheile.dupa stabilirea lipsei in gestiune,angajatorul a transferat toate bunurile intr-o alta locatie,fara ca eu sa fiu prezenta.suma lipsa de la sfarsitul inventarului nu coincide cu cea din plangerea facuta de catre dansii.va ro din suflet sa imi spuneti de ce anume pot fi acuzata,si ce pot face sa ma apar.mentionez faptul ca eu acum nu sunt in tara.Va multumesc anticipat.O zi buna!

    RăspundețiȘtergere
  134. buna ziua,
    ma numesc Ana.pe 17septembrie 2011 mi s-a terminat concediul de crestere copil 2ani,firma la care am lucrat e in faliment,iar lichidatorul nu mi-a inchis contractul individual de munca nici pana astazi,am fost si am depus o sesizare la judecatorul sindic,dar nu am primit nici un raspuns.intrebarea mea este: pot sa ma angajez la alta societate daca nu am inchis contractul de munca?

    RăspundețiȘtergere
  135. Buna ziua. Ma numesc Ioan Marin si lucrez la o asociatie de proprietari si am nevoie sa angajez un administrator si o femeie de servici, fiecare in parte cate 2h/zi, 4 zile pe saptamana.
    Intrebare:
    1) In ce conditii pot angaja un administrator care mai lucreaza in alta parte 8h/zi sau un administrator care nu mai lucreaza nicaieri? Ce forma legala de angajare se poate face?
    2) Pentru o femeie de serviciu fara studii si fara carte de munca ce forme legale pot intocmi pentru cele 2h/zi- 4zile pe saptamana?
    Multumesc anticipat.

    RăspundețiȘtergere
  136. va salut cu stima doamna avocat.am si eu o problema.tatal meu inaite de a deceda a fost despartit o perioada de mama,timp in care a facut un credit la o banca declarand bancii ca este vaduv.poate banca sa solicite returnarea credituluide de catre mama?creditul a fost facut fara giranti si fara ipoteca va multumesc anticipat

    RăspundețiȘtergere
  137. buna ziua,

    am rugamintea sa ma ajutati intr-o problema: am dobandit un imobil prin donatie ( calitate de nepoata de fiica).

    ce se intampla dupa decesul donatorilor( bunicii)? poate mama mea sa atace in instanta acest contract de donatie?

    are sanse de castig?

    daca intentioneaza sa anuleze acest contract au nevoie de martori? sunt chemata si eu in instanta? cum pot lua la cunostinta daca se intampla ceva? exista posibilitatea ca ei sa-l anuleze fara ca eu sa stiu?

    va multumesc mult.

    jasmin

    RăspundețiȘtergere
  138. Buna seara,am o problema pe care nu stiu cum sa o rezolv.Ma numesc Adina,am 26 de ani si sunt casatorita.Problema mea a inceput cand m-a inscris mama la scoala,avand tata vitreg,mama s-a gandit sa ma inscrie la scoala pe numele acestuia neavand un act de adoptie.Acum au trecut foarte multi ani si as vrea sa imi reincep scoala insa nu prea am cum.Diploma de 8 clase este pe numele tatalui vitreg iar eu am numele tatalui natural.Nu a vrut sa imi faca un rau cand a facut acest lucru,a vrut sa nu aflu ca nu este tatal meu.Insa eu nu stiu in ce directie sa o iau.Daca ati avea o idee pentru mine v-as fii recunascatoare.Multumesc anticipast.

    RăspundețiȘtergere
  139. Buna ziua!

    As dori sa intreb in ce conditii pot solicita angajatii din invatamantul superior un an de concediu cu plata/fara plata? Este angajatorul obligat sa acorde acest concediu, sau acesta este doar un drept care poate fi exercitat doar in anumite conditii pe care le stabileste angajatorul (de ex., poate motiva ca nu ar avea suficient personal pentru asigurarea in bune conditii a activitatii)

    Va multumesc mult,

    cu stima,

    Simona C.

    RăspundețiȘtergere
  140. Buna ziua..numele meu este Antonio si as dori sa ma sfatuiti intr-o problema.tatal meu a decedat in urma cu 2 saptamani si avea 3 credite la 3 unitati bancare.am instiintat despre decesul sau bancile, iar cei de acolo au zis ca trebuie sa platesc eu restantele creditelor ptr ca sunt urmasul sau.pot fi considerat urmas doar dupa succesiune?daca tata nu avea bunuri tre sa mai fac succesiune?ce ar trebui sa fac ptr a nu avea probleme cu bancile si ptr a nu fi tras la raspundere ptr datoriile tatalui meu?

    RăspundețiȘtergere
  141. Draga Anca, din pacate nu am cum sa stiu ce plagere au facut ei la politie si ce au cerut acolo. Nu pot decat sa banuiesc ca ar putea fi vorba de abuz de incredere, gestiune frauduloasa, furt, samd, cele mai comune infractiuni in situatii de acest gen. Asta o sa afli tu cand vei fi citata la politie sa dai cu subsemnatul. Cel mai bun lucru pe care il poti face este sa iti angajezi un avocat si sa faci tot ceea ce te va sfatui el. Tin pumnii.

    RăspundețiȘtergere
  142. Ana, nici nu o sa primesti vreun raspuns de la judecator... oricum poti sa te angajezi oriunde. Contractul tau de munca a fost sigur incheiat de administratorul judiciar. Poti incerca sa iei legatura cu el si sa vezi ce mai poti sa faci pana una alta.

    RăspundețiȘtergere
  143. Domnule Marin, conditiile sunt simple: semnati contracte de munca si cei 2, si le inregistrati la ITM. Pentru administratorul care lucreaza in alta parte cu contract de munca legal inregistrat la ITM, puteti face un contract de munca numai pe 2 ore/zi.

    RăspundețiȘtergere
  144. Pentru Ciprian: ce inseamna "au fost despartiti o perioada". Pentru mine, avocatul, nu conteaza despartenia decat daca este divort. Daca nu este divort, atunci mama poate fi codebitoare a tatalui.

    RăspundețiȘtergere
  145. jasmin... donatiile sunt cele mai susceptibile de a fi anulate. Prin urmare donatia ta nu este un mod de dobandire sigur al unui bun asa ca oricand poate fi atacata de mama ta, mai ales daca nu sunteti in relatii bune. Si da, poate fi anulata, caci mama ta este urmasul de drept al parintilor ei si nu tu. Tu vii la mostenire abia daca mama ta renunta, altfel nu ai drept sa mostenesti. Prin urmare raspunsul meu este categoric da: mama ta va putea anula donatia fara nicio discutie! Si va obtine incontestabil anularea donatiei tale, pentru ca tu nu ai drept de mostenire in fata buncilor tai, atata vreme cat mama ta nu renunta la drepturile ei prin declaratie notariala.

    RăspundețiȘtergere
  146. Adina... eu nu inteleg un lucru: tu ai fost si ai incercat sa iti incepi scoala si cei de-acolo te-au refuzat? Ce legatura are cum te-a inscris mama ta? Este foarte rau ca te-a inregistrat in clasele 1-8 pe alt nume decat exista in acte, caci asa sigur vei avea de strabatul milioane de drumuri. Eu zic sa mergi inainte de toate la scoala (banuiesc liceu) si sa vezi cum anume poti rezolva problema. Eu nu te pot ajuta.

    RăspundețiȘtergere
  147. Antonio, da, pasivele (adica datoriile) se trec in patrimoniul mostenitorilor cu o singura conditie: ca mostenitorii sa accepte notarial mostenirea sub beneficiu de inventar. Prin urmare eu te sfatuiesc sa vezi ce presupune acest beneficiu de inventar si sa primesti mostenirea dupa tatal tau numai in aceste conditii.

    RăspundețiȘtergere
  148. buna ziua. ma numesc loredana am un copil de 11 ani nu mai locuiesc cu sotul de 3 ani aproape as dori sa stiu daca se poate divorta si la notar asta in cazul in care el e de acord sa divortam cum se poate proceda?
    va multumesc

    RăspundețiȘtergere
  149. Buna ziua Marian ma numesc. Am si eu o problema. Am divortat acum un an de zile si conform sentintei de divort sotia trebuia sa revina la numele de fata. Ea inca nu si-a preschimbat actele si chiar iasa din tara in mod regulat in baza acelui buletin. Nu este o ilegalitate avand in vedere ca ea trebuia sa isi schimbe actele in termen de 15 zile? Cum sa o determin sa isi schimbe actele pt ca ma deranjeaza sa se legitimeze tot cu numele meu de familie? unde ii pot face o reclamatie Sau ce ma sfatuiti sa fac? Va multumesc anticipat

    RăspundețiȘtergere
  150. TREBUIE SA-I FACI CONTRACT INDIVIDUAL DE MUNCA CU TIMP PARTIAL, RESPECTIV 2H

    RăspundețiȘtergere
  151. Marian... pe mine intotdeauna m-au dezgustat divorturile si iti spun si de ce: nu am sa pot IN VECI pricepe de ce 2 oameni care se presupune ca s-au iubit in momentul in care au decis sa faca o familie trebuie sa ajunga la asemenea rautati gratuite si sa caute orice fel de motive si tertipuri sa isi faca cat mai mult rau? Este pe atat de josnic cat si pe atat de inuman sa fim manati de atare sentimente. Dar asta se intampla in absolut tooooate situatiile de divort. Am sa te intreb ceva si vreau sa-ti raspunzi tie intai de toate, eu nu doresc sa aflu raspunsul: cu ce te deranjeaza intr-atat ca iti poarta si astazi numele? Ar fi mai ok sa ingropati securea si sa va vedeti de drumuri si sa nu mai traiti viata in ranchiuna. Nu vreau sa mi-o iei in nume de rau, dar pentru ca sunt si mediator inainte de avocat, am datoria morala sa incerc si "psihologia" cazului. Acum iti voi raspunde la intrebare: daca consideri ca "pacatul" este vital, poti incepe prin a emite o notificare fostei sotii, prin executor judecatoresc prin care sa o somezi ca in termen de ... x zile sa dispuna schimbarea numelui de familie, conform Hotararii de divort.

    RăspundețiȘtergere
  152. BUNA ZIUA. AM O NELAMURIRE, DACA SE POATE, REFERITOR LA ART. 251-256 CODUL COMERCIAL, ACESTE ARTICOLE SUNT CUMVA ABROGATE ?
    VA MULTUMESC MULT!

    RăspundețiȘtergere
  153. Ema, conform Legii 71/2011, de punere in aplicare a Codului Civil, art. 230, lit. c) si i) se abroga Codurile Comericiale, cu exceptia urmatoarelor articole: 46-55, 57, 58 si 907-935.
    Articolele vechi cuprinse in Codul Comercial, 251-256, despre asocierea in participatiune au fost preluate de Noul Cod Civil, in art. 1949-1954 si au intrat in vigoare la data de 01.10.2011.

    Succes!

    RăspundețiȘtergere
  154. SARUMANA!MA AJUTATI SI PE MINE CU UN SFAT, VA ROG DIN SUFLET.AM LUCRAT LA O SOCIETATE UNDE IN URMA CU CATEVA ZILE MI-AM DAT DEMISIA, DAR NU MI-AM RESPECTAT IN TOTALITATE TERMENUL DE PREAVIZ SI NICI NU AM AVUT TIMP SA-MI PREDAU CE AVEAM PE INVENTAR.AZI AM PRIMIT DE LA ANGAJATOR O INSTINTARE IN CARE IMI ZICE CA TREBUIE SA MA PREZINT LA SOCIETATE SA-MI PREDAU INSTRUMENTELE CU CARE LUCRAM, IN CAZ CONTRAR NU-MI DESFACE CONTRACTUL.CE POATE SA-MI FACA?ASTEPT CU NERABDARE UN RASPUNS.VA MULTUMESC FOARTE MULT.

    RăspundețiȘtergere
  155. Andrei, in cel mai fericit caz nu-ti desface contractul de munca, in cel mai nefericit caz, daca totusi nu ai sa te prezinti sa iti inchei socotelile te poti trezi cu dosare penale de abuz de incredere, furt din gestiune, gestiune frauduloasa si cine mai stie cate. Crezi ca merita?

    RăspundețiȘtergere
  156. Va multumesc din suflet pentru raspuns. Dar poate sa-mi faca dosar penal, chiar daca eu am stat 10 zile in preaviz din cele 15, si am vrut sa-mi predau inventarul dar nu a binevoit nimeni sa ia in primire? Mentionez ca functia mea era coordonator mecanizare si aveam tot ce tine de mecanica in primire. Va multumesc anticipat!

    RăspundețiȘtergere
  157. Din pacate Andrei nu prea ai avea cum sa demonstrezi ca nu le-a primit nimeni... Si atata vreme cat tu ai inventar asupra ta, orice este posibil :( Incearca sa comunci cu ei si sa rezolvi problema. Vorbesc foarte serios, nu ne jucam cu inventarul... poate fi o acuzatie grava, plus ca te poti trezi cu impuneri pentru lipsa din inventar... si orice faci, atunci cand ai un inventar preda-l intotdeauna cu proces verbal!!

    RăspundețiȘtergere
  158. Am si eu o simpla intrebare daca se poate. Angajatii unei societati care se afla in insolventa pot face greva sau nu?? Multumesc frumos.

    RăspundețiȘtergere
  159. Alex, dreptul la greva este garantat atata vreme cat sunteti salariati. Dar te intreb... ce poti obtine prin greva cand corabia s-a scufundat?

    RăspundețiȘtergere
  160. Buna ziua,ma numesc Cristina si acum 4 luni am inchiriat un apartament din care m-am mutat recent iar proprietarul refuza sa imi dea garantia inapoi.As vrea sa stiu ce modalitati de recuperare a garantiei as avea daca nu am contract de inchiriere ci numai procesul verbal facut de agentul imobiliar unde e specificat ca s-a inchiriat imobilul si ca s-a platit 2 luni plus o luna garantie numai ca nu e trecuta suma ca nu a vrut proprietarul.Am incercat sa ma inteleg amiabil cu el dar nu am reusit el trecand si la amenintari.Va multumesc frumos!

    RăspundețiȘtergere
  161. Cristina aparent nu ai avea nicio sansa. Practic insa, daca esti determinata sa nu renunti (si bine faci, pentru ca pana la urma nu trebuie sa incurajam hotia si sarlatania) te poti judeca cu el si sa ceri instantei sa-l oblige sa iti restitie suma de X lei/euro, etc, reprezentand garantie si vei trece suma corecta, pe care o stii tu. Anexezi procesul verbal de care mi-ai povestit si astepti sa te judeci. Mai mult, poti face si plangere penala pentru abuz de incredere. Cu totii stim ca chiria nu e trecuta mai pe nicaieri in mod real, iar instanta va putea verifica chiria/garantia platita de tine cu media chiriilor din zona unde ai inchiriat. Succes!

    RăspundețiȘtergere
  162. Aaa.. si inca ceva, agentiile imobiliare au comision si ele, care de regula este de 50% din chiria pe prima luna. Dovada asta sigur o ai sa dovedesti cat a fost garantia. Da, ai inteles corect: pretentia trebuie sa o dovedesti, asa ca orice te ajuta (publicatii imobiliare online, din zona respectiva, pe acelasi numar de camere, cu pretul chiriei de acum 4 luni (slava Domnului e plin netul de asa ceva), politica de comisioane a agentiei prin care ai contractat...) Tin pumnii!

    RăspundețiȘtergere
  163. Potrivit art.23 din OUG nr.158/2005, asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcina si lauzie, pe o perioada de 126 de zile calendaristice, perioada in care beneficiaza de indemnizatie de maternitate.
    Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere. Concediile pentru sarcina si lauzie se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare, in asa fel incat durata minima obligatorie a concediului de lauzie sa fie de 42 de zile calendaristice (art.24 din OUG nr.158/2005).
    As dori sa stiu unde anume in lege scrie ca se poate intra in concediu prenatal doar din saptamana 31 si 10 zile pentru ca medicii de familie acorda concediu prenatal doar din saptamana 32.

    RăspundețiȘtergere
  164. Buna seara Doamna Avocat
    Multumesc pentru creearea acestui blog,care ne este de mare ajutor.
    In luna iule 2010 am achizitionat un apartament prin credit bancar ipotecar. Apartamentul se afla situat la parterul blocului fiind prevazut cu usa de acces din sufragerie catre balcon.
    Balconul este construit din zidarie cu placa turnata,deasupra fiind confectionat din tabla, cornier, acoperit cu tabla ondulata galvanizata. Dimensiunile aproximative, ale balconului sunt; 1,2m latime si 6m lungime depasind cu aprox.3m aliniamentul balcoanelor de la etajele superioare.La momentul cumpararii nu am avut cunostiinta de solicitarea unui proiect al balconului si sigur nu este trecut nici in actul de vinzare cumparare al apartamentului.
    In iulie 2011,la solicitarea vecinilor,am fost obligat moral{majoritatea fiind pensionari]sa semnez un tabel pentru demararea lucrarilor de termoizolatie pe cheltuiala locatarilor. In baza tabelului a fost emisa o adresa de la primarie prin care avizeaza demararea lucrarii, cu conditia de a nu aplica vopseaua,aceasta fiind aleasa de primarie.De toate aceste demersuri s a ocupat un vecin, care a gasit si firma de constructii care sa execute lucrarea.Demararea lucrarii a insemnat dezmembrarea balconuluimeu [taierea cu flexul]si inlaturarea cadrului metalic,tabla, bare, cornier etc. Nu vreau sa amintesc de timpul de executie al lucrarii, care a durat peste o luna de zile,pentru 10 apartamente cu un cost de aprox, 12 mil/apartam.
    Discutand cu constructorul am hotarat sa finiseze partea de zidarie a balconului,cu o tencuiala, pentru a se putea executa termoizolatia. Afost aplicat polistiren de culoare roz dind senzatia de constructie noua.Intimplator sau nu, viceprimarul si un inspector de la primarie au trecut prin zona si au fotografiat balconul. De atunci a inceput NEBUNIA CARE NU MI DA PACE NICI ASTAZI, adresa, somatie de la primarie, pentru extindere de balcon pe domeniu public,si demolarea balconului
    In aceste conditii am intocmit un tabel{15.09.2011}cu toti vecinii de pe scara care confirma faptul ca acest balcon a fost construit in urma ci 12 ani de fostul propietar.
    Am mers in audienta la primarie, cu tabelul semnat de vecini, si cu adresa eliberata de primarie, pentru a le relata situatia.Din pacate audienta nu a fost tinuta de primar, a fost amintita Legea 50 care interzice construirea balcoanelor fara autorizatie, amenda min 10 mil si demolarea,viceprimarul cunoscand situatia,a motivat prin faptul ca hotararea este luata de domnul primar.Deasemenea am propus intrarea in legalitate,proiect, taxe etc motivand ca nu se mai aproba asa ceva.Dorind a ma inscrie a doua oara in audienta, am fost refuzat, pe motiv ca a doua audienta nu se mai tine pe aceeasi problema.
    In data de 09.11.2011 am primit procesul verbal de amenda 1000 lei unde a semnat sotia de primire. Efectiv nu mai stim ce sa facem, unde sa facem contestatia? Ce sanse avem sa cistigam?
    Ne ajuta faptul sa amintim ca fotul propietar este un angajat al primariei?
    Este bine de amintit ca la nivel de municipiu sunt multe asemenea balcoane?
    Se pot aplica preferential aceste amenzi si masuri? Se poate vorbi de un abuz in serviciu in timp ce multe blocuri sunt reabilitate gratuit iar eu am facut aceasta reabilitare pe cheltuiala proprie?
    Va multumesc frumos si ma scuzati pentru comentarul acesta mai lung,

    RăspundețiȘtergere
  165. buna seara,
    Numele meu este simona si ma aflu in concediu ingrijire copil pana la doi ani pana in luna decembrie. Din pacate datorita modificarilor legislative care au avut loc in timp ce eu deja ma aflam in concediu, angajatorul nu a mai fost obligat sa-mi pastreze locul de munca, prin urmare a angajat alta persoana in locul meu. Mie mi s-a propus sa-mi caut de lucru in alta parte si sa nu ma mai intorc la vechiul loc de munca la expirarea concediului motivand ca sunt prea multi angajati. Ultima persoana a fost angajata pe un post similar cu al meu cu aproximativ 2 luni inainte de expirarea concediului meu. Va rog sa-mi spuneti daca exista o lege care sa ma protejeze impotriva concedierii sau ce alte optiuni exista legal. In cazul in care mi se comunica decizia de concediere, am dreptul sa cer angajatorului suspendarea contractului de munca pentru motive ce nu tin de salariat, pana la remedierea situatiei sau concediu fara plata?
    In cazul in care ma aflu in concediu fara plata, mi se suspenda contractul sau sunt data in somaj si angajatorul angajeaza pe un post similar cu al meu, are obligatia sa ma cheme pe mine?
    va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  166. Viorica
    Buna seara! Am primit o somatie si un titlu executoriu pt impozitul datorat pt o masina din 1997, pe care fostul sot (am divortat in 1999) a vandut-o cu acte de mana. Am facut o contestatie la Judecatorie si am primit o citatie in care mi se solicita prezenta in calitate de contestator sau sa trimit un inscris. Am mai primit si 1 ex din Intimpinarea facuta de Serv Taxe si Impozite, prin care ei sustin:1)lipsa calitatii procesuale;2)faptul ca nu am facut dovada schimbarii adresei de domiciliu, dupa care informeaza ca au trimis dosarul la primaria din comuna unde domiciliez in prezent;
    Intrebare: Eu acum ce trebuie sa trimit instantei(denumire)? La contestatia depusa am trimis copie lahotararea de divort si am specificat ca nu am permis auto, iar masina a fost vanduta cu acte de mana de fostul sot.

    RăspundețiȘtergere
  167. Buna dimineata!Am o intrebare, va rog, exista anumite situatii in care salariatii isi pierd drepturile salariale ?
    va multumesc mult!

    RăspundețiȘtergere
  168. Va rog ajutati ma cu un raspuns la problema mea cu BALCONUL. Mi am amintit de un anunt de la TV in sensul ca toate constructiile fara proiect ridicate pana in 2010 ar intra in legalitate automat Exista o OG in acest sens? Sau unde ma pot interesa { Insp. Teritorial in C tii} Mai sunt 2 zile pana la expirarea termenului de 15 zile de la dat inmanarii PV. Astept un raspuns vital.

    RăspundețiȘtergere
  169. Buna seara stimata doamna avocat!
    Ma numesc Laura si am nevoie de sfatul dvs. Sunt insarcinata in luna a 8-a si in ultimele 12 luni exista o luna in care figurez ca am lucrat doar 6 zile din cele 20 zile lucratoare. De asemenea 3 luni din cele 12, toata compania a lucrat doar 4 zile pe saptamana in loc de 5. As dori sa-mi spuneti daca pot solicita indemnizatia de crestere a copilului.
    Va multumesc pentru timpul acordat.

    RăspundețiȘtergere
  170. buna ziua !! doamna avocat va rog sa ma ajutati si sa-mi spuneti daca mi se poate opera o micsorare de salar in cim daca eu nu am semnat actul aditional referitor la aceasta modificare ?? numele meu este sorina toma ...!!
    ps. ce alte masuri poate lua angajatorul impotriva mea daca nu am semnat acel act ? ( mentionez ca ni s-a spus ca o sa ne pierdem locurile de munca daca nu semnam )
    multumesc anticipat pentru ajutor.

    RăspundețiȘtergere
  171. Pentru Ionel N: Prevederi cu privire la condiţiile de intrare în legalitate a unor construcţii realizate fără autorizaţie se regăsesc în Ordinul 839/2009 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii
    În articolul 59 din legea respectivă se spune: În situaţia în care construcţia realizată fără autorizaţie de construire întruneşte condiţiile urbanistice de integrare în cadrul construit preexistent, autoritatea administraţiei publice locale competente poate proceda la emiterea unei autorizaţii de construire în vederea intrării în legalitate, în coroborare cu luarea măsurilor legale care se impun, numai în baza concluziilor unui referat de expertiză tehnică pentru cerinţa esenţială de calitate «rezistenţa mecanică şi stabilitate» privind starea structurii de rezistenţă în stadiul fizic în care se află construcţia, precum şi pentru cerinţa esenţială de calitate «securitatea la incendiu», numai după emiterea Acordului de mediu, în condiţiile legii“.
    Totodata nu stiu de existenta intrarii "automate" in legalitate a constructiilor realizate pana in 2010/2011. Mai mult, orice este peste linia de constuctie a blocului va fi demolata in integralitate. Ce pot sa va spun? Incepeti demersurile pentru intrarea in legalitate.

    RăspundețiȘtergere
  172. Da Simona, timp de 6 luni dupa incheierea concediului pentru crestere copil esti "protejata" ca sa zic asa de desfacerea contractului de munca, potrivit OUG 111/2010.

    RăspundețiȘtergere
  173. Viorica: intrebarea mea este: cine era proprietarul masinii? Ca daca era sotul si numai sotul (fostul sot) atunci vei pierde dosarul pe lipsa calitatii procesuale. Numai sotul are dreptul sa formuleze aceasta contestatie. Dupa ce stabilesti cu el sa vina si sa isi insuseasca contestatia, atunci poti avea sorti de izbanda. Nu esti singurul caz, din pacate, care se trezeste dupa 10 ani cu impozite restante si nedatorate. Succes!

    RăspundețiȘtergere
  174. Ana, drepturile salariale sunt garantate prin lege si prin constitutie. Prin urmare nimic nu poate afecta aceste drepturi decat daca exista in acest sens vreo hotarare judecatoreasca prin care se impun debite, precum popriri, executari silite, raspundere delictuala, raspunderea salariatului pentru prejudicii, samd.

    RăspundețiȘtergere
  175. Laura, CCC se calculeaza in raport de media veniturilor din ultimele 6 luni. Nu am prea inteles eu cum ai lucrat tu, 6 zile/20... 3 luni, 12 luni cu pauza, etc. Important este sa figurezi in angajata in ultimele 6 luni inainte de nastere si mai ales sa ai veniturile declarate ca sa poti beneficia de un procent de indemnizatie corect. Atat conteaza.

    RăspundețiȘtergere
  176. Sorina: nu se poate opera micsorarea salariului daca nu exista negociere, ceea ce presupune act aditional si 2 semnaturi, una a ta si una a patronului. Mai poate exista micsorare si prin decizie unilaterala a angajatorului care se ia in raport de prevederile C.Muncii. Nu pot sa stiu ce te poate pandi, daca nu ai semnat. Patronul este cel care decide iar instanta este cea care verifica daca a procedat sau nu corect, asa ca daca te simti afectata si crezi ca eventuala masura este nelegala atunci poti sa te adresezi instantei sa verifice legalitatea actelor primite de tine. Tin pumnii.

    RăspundețiȘtergere
  177. Buna ziua!imi puteti spune , va rog, daca bonurile de masa se iau in calcul la indemnizatia de crestere a copilului ? eu am un venit net de 1000lei + bonuri de masa.
    va multumesc mult !

    RăspundețiȘtergere
  178. Ema draga, bonurile de masa nu intra in salariu, sunt un supliment de salariu, ca sa zic asa.

    RăspundețiȘtergere
  179. buna seara! este a doua oara cand va las un mesaj dar la primul am uitat sa ma semnez...am nevoie disperata de un raspuns la o problema: sunt insarcinata in 21 de saptamani. am informat angajatorul inca de la 12 saptamani despre starea mea. problema este ca agentia din care fac parte este in pericol de a se inchide pana la sfarsitul anului si risc sa nu apuc sa intru in prenatal (in ianuarie ar trebui sa intru legal in prenatal)... intrebarea mea este daca din concediu medical pot intra direct in prenatal fara sa risc sa fiu disponibilizata si data in somaj chiar daca sunt insarcinata? va multumesc! DIANA

    RăspundețiȘtergere
  180. Diana in lege nu se face nicio specificare si prin urmare nu vad de ce n-ai putea intra in concediu medical inainte de prenatal? Ca sa nu poti intra ar insemna sa fie interzis prin lege, ori eu nu am identificat o atare interdictie si unde legea nu distinge, prin urmare poate fi permis. Important este ca tu sa iti primesti salariul si sa ti se vireze impozitele, ca sa beneficiezi de indemnizatia corecta, ca degeaba iti faci tu probleme cu somajul daca ei te tin in liste si nu ti-au virat impozitele pe salariu la stat. E mai rau decat sa fii disponibilizata. Insa, per ansamblu, ar trebui sa se poata. Succes!

    RăspundețiȘtergere
  181. Buna ziua,

    Ma numesc Laszlo si va scriu in legatura cu o problema de interpretare a unei ordonante, Ordonanta de Guvern nr. 30/2011 si Ordinul Ministerului Finantelor publice 2604/2011 privind aplicarea ordonantei nr 30/2011. Pe scurt este vorba de o facilitate fiscala care se acorda pentru o categorie de contribuabili.
    In Art.2 -(1) scrie "Pentru obligatiile fiscale principale restante la data de 31 august 2011 se acordă următoarele facilităţi". Eu am primit o decizie de impunere din partea CAS la data de 22.07.2011 din care am achitat partea de contributie la data de 16 august 2011. Cei de la CAS au spus ca nu intru în categoria celor care au drept la această facilitate deoarece fizic la 31 august nu a existat obligaţie principală restantă, numai majorări şi penalităţi. La Art.3 (1)"Prin obligaţii fiscale principale restante la data de 31 august 2011 se intelege: a) Obligaţii fiscale care sunt individualizate în declaraţiile fiscale ale contribuabilului depuse până la data de 31 august 2011 şi/sau decizii de impunere emise şi comunicate până la această dată"
    Eu aşa înţeleg că legiuitorul nu a vrut să lase loc la interpretarea formulării "obligaţii fiscale principale restante la data de 31 august 2011", de aceea a explicat ce înseamnă acest lucru la Art. 3. Cei de la CAS şi finanţe susţin că nu intru în categoria acceptată dar eu susţin că intru. Care este opinia Dvs şi ce mă sfătuiţi să fac (am primit o somaţie cu titlu executoriu care va expira luni).
    Vă mulţumesc anticipat pentru răspunsul prompt.

    RăspundețiȘtergere
  182. Buna ziua...numele meu este Ionescu Mariana.
    Lucrez la o firma de peste 1 an de zile...probelema e ca in toata aceasta perioada ne-au facut contracte din trei in trei luni...urmatoarul contract va expira la 15 ianuarie.Eu sunt insarcinata in 21 de sapatamani iar pe data de 20 ianuarie ar trebui sa intru in prenatal...marea mea teama e sa nu ma trezesc pe 15 ianuarie fara alt contract. Cum ar trebui sa procedez ca sa nu raman pe afara?Mentionez ca am anuntat la firma ca sunt insarcinata,am atasat si o ecografie dar am inmanat-o personal.

    RăspundețiȘtergere
  183. Mariana eu vreau sa-mi raspunzi la o singura intrebare: ai lucrat continuu 12 luni inainte de a naste? In rest nu ai cum sa procedezi, nu decizi tu in privinta asta, ci numai firma angajatoare. Nu prea ai tu altfel ce anume sa faci...

    RăspundețiȘtergere
  184. Buna ziua. Cosmin ma numesc. Foarte rational blogul. Excelent. Va felicit si va multumesc.
    1. Am fost angajat acum 3 luni la o firma de tamplarie pvc ca tamplar.
    In contractul de munca sunt trecut la 2 ore desi programul era de 8 ore. Contractul pe care il am si eu nu este semnat de mine, cineva scriind numele meu acolo unde trebuia sa semnez, presupun ca patronul.
    2. Ieri 28-11-2011 am fost dati afara ( eu si inca 2 colegi ) motivul fiind " ca n-ati vrut sa stati peste program pana la 19 , 20 si atunci cand ati stat ati cerut ca orele suplimentare sa va fie platite".
    3. Eu si deasemeni colegii pur si simplu am plecat acasa. Nu ni s-a dat un preaviz. Nu s-a incercat nici o modalitate de a trece iarna. Nu ni s-a dat nici un fel de act, foaie, tidula, nimic.
    4. Cei doi colegi au si ei diverse probleme cam in aceeasi nota.
    Toti trei am vrea sa facem orice demers legal pentru a obtine ori o compensatie baneasca sa ne ajute sa subzistam pana in luna februarie cand avem sanse mai mari sa ne gasim de munca, ori macar plata a celor 20 de zile legale de preaviz tot in speranta ca poate ne gasim ceva de munca...orice. Sansele sun oricum mici , tinand cont de perioada, si faptul ca nu mai avem bani nici de mancare, transport, sau macar o copie de buletin in speranta ca am gasi un alt loc de munca , nu face decat ma micsoreze aceste sanse drastic.
    Intreb: daca neregulile de mai sus, plus altele, plus neregulile ce-i vizeaza pe colegii mei si toti 3 am da in judecata firma ce sanse am avea.
    Va multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  185. Buna seara .Ma numesc CRISTINA si sant martor"cheie"intr-un proces penal ,dar doresc sa va precizez ca acest proces nu a inceput si nici dosarul nu a fost trimis de politie in instanta ,mai bine zis a fost respins pe motiv ca ar fi incomplect.Au trecut 3 luni si inca nu sa solutionat nimic.As dori sa plec din tara la mama mea si intrebarea mea ar fi daca pot sa plec?va multumesc anticipat

    RăspundețiȘtergere
  186. Buna ziua,
    Ma numesc Lavinia si am o problema spinoasa.Tin evidenta contabila la o firma al carui administrator este cetatean strain . De aprox.5 luni de zile nu am mai vorbit cu dansul , imi trimite numai emailuri scurte (fa asta etc)sau tot ce are sa-mi transmita imi transmite printr-un agent de vanzari.Salarul nu am mai primit de 8 luni de zile.Actele firmei sunt la mine deoarece eu nu am acces in sediul firmei.Eu am CIM cu timp partial de la orele 17-18, agentul are program 9-17 si mai mult este prin tara nicidecum la sediu.Cum trebuie sa procedez cu demisia? Doream sa-mi depun demisia cu preaviz de 20 zile dar sincer nu stiu daca acest om /firma mai merita respectul din partea mea.De altfel am observat ca au dat anunt pt. angajare contabil (in alt oras).Cand eu am preluat firma era la fel , au vb cu mine si dupa au anuntat firma de contabilitate ca renunta la ei.Nu am primit actele de firma respectiva pana nu si-au achitat datoria catre ei .Acolo sa zicem ca era normal ca actele sa fie la sediul firmei de conta.Dar eu ??? cum sa procedez? am dreptul sa retin actele pana imi vad salarul?Pot sa demisionez fara preaviz (art.81 alin.8)?
    Va multumesc,
    Lavinia

    RăspundețiȘtergere
  187. Buna ziua,
    Problema mea este urmatoarea:sunt inspector RU la o societate cu 615 salariati, am decizie de responsabil cu completarea si transmiterea REVISAL conf. HG 500/2011, dar...........nu fac acest lucru, il face o alta persoana din firma care nu are decizie si nici competente. In cazul unui control de la ITM pentru eventualele nereguli cine suporta consecintele? Eu nu am acces in Revisal si nu raspund pt. ceea ce nu depinde de mine. Multumesc Anca Badea

    RăspundețiȘtergere
  188. Buna ziua,ma numesc Catalina si a-si avea si eu o intrebare la dumnevoastra.Lucrez la un magazin ,deci cu gestiune si mi-asi dori sa imi dau demisia la zi .Intrebare e daca se poate si in ce conditii,mentionez ca perioada de preaviz e de 15 zile dupa vechiul cod al muncii.Si alta intrebare ar fi unde ma pot documenta mai mult pe teme acestui subiect,ce articol din codul muncii ar trebui sa citesc.

    RăspundețiȘtergere
  189. Alexandru. Buna seara Doamna Avocat as vrea sa sfatuiti si pe mine intr-o problema.Am lucrat la o firma d paza unde nu am primit salariul si nu m-am mai prezentat la servici asteptand sa primesc banii insa am fost dat afara si banii nu iam mai primit niki pana in ziua d azi.Am salariul p 2 luni de luat si dupa parerea mea nu mai au d gand sa mi de ce as putea sa fac? Va multumesk

    RăspundețiȘtergere
  190. Cosmin, Lavinia si Alexandru: salariile neplatite se pot recupera in baza unui titlu executoriu, asta insemnand un proces de drepturi salariale, deschis impotriva firmei, in instanta. Sansele de castig sunt peste 60% daca pretentia voastra este dovedita. Pentru ca sansele sa ajunga la 60% sau sa creasca, numai un avocat va poate ajuta. Durata unui asemenea proces depinde de la instanta la instanta, ca regula generala nu se termina mai devreme de 1 an de la data primului termen de judecata.

    RăspundețiȘtergere
  191. Cristina: poti pleca linistita, cu o singura mentiune: sa anunti organul de cercetare ca vei parasi tara si unde anume te pot contacta, daca va fi necesar sa te prezinti.

    Anca Badea: am o veste nu tocmai buna: cel ce raspunde de corecte inscrieri, acte si fapte, este acela care detine dreptul de a face aceste lucruri: adica tu. Insa, sunt 2 categorii de consecinte: unele ale firmei (pe care le va suporta firma sanctionata) si altele ale tale, caci atragerea raspunderii apartine celui ce o are in raspundere.

    Catalina: demisia este un drept al tau si o poti da oricand vrei tu. Nu trebuie sa indeplinesti niciun criteriu si nicio conditie. In cuprinsul blogului ai articole despre demisie si despre concediere. Pentru inceput te poti documenta incepand de aici.

    RăspundețiȘtergere
  192. D-na avocat, as avea si eu o intrebare la dv. Am o masina cumparata pe numele mamei, care este pensionara. Din neatentie, am ramas fara rovigneta timp de 6 luni, pana cand pe numele mamai a sosit primul proces verbal de constatare a contraventiei. De abia atunci am realizat ca sunt "descoperit". Desi am platit rovigneta a doua zi, pe un an, cum o faceam de obicei, in perioda in care nu am avut-o platita am facut mai multe drumuri intr-o zona care avea instalate camere de supraveghere, asa ca deja m-am trezit cu al doilea proces verbal.
    Un fost coleg de liceu, actualmente ofiter de politie, m-a invatat sa fac o contestatie, spunandu-mi ca procesul verbal este lovit de nulitate din start, deoarece desi mama este proprietarul masinii, ea nu are permis de conducere, ori sanctiunea este pt. cel care conduce pt. rovigneta. Este adevarat?
    Apoi, mama nu mai locuieste de vreo doi ani la localitatea de domiciliu, iar procesele le-am primit de la un vecin, trimise prin fax. Din cauza aceasta al doilea l-al primit cu ceva intarziere, si pt. contestatie nu am reusit sa ma incadrez in cele 15 zile calendaristice (? sau lucratoare?) . Daca pe fax apare data la care l-am primit pot sa ma folosesc de asta pt. a ma incadra totusi in cele 15 zile?
    Apreciez mult ceea ce facti, si m-ar bucura mult daca ati reusi sa imi dati un raspuns. cu respect, Cosmin - Buzau.

    RăspundețiȘtergere
  193. Cosmin: 1. Este corect - sanctiunea se aplica, de regula, soferului si nu proprietarului. In contestatie urmeaza sa dovedesti ca mama ta nu are permis de conducere si nu avea cum sa conduca ea masina si sa soliciti preschimbarea amenzii cu avertisment. 2. Dovada comunicarii este corect sa calculezi de pe data faxului. 3. Sunt 15 zile calendaristice. Daca ziua 15 cade in zi nelucratoare (de ex.duminica) ziua 15 se implineste in prima zi lucratoare imediata (de ex. luni)

    RăspundețiȘtergere
  194. D-na avocat,
    va multumesc extrem de mult pt. promptitudine. Este ceva rar, ceea ce faceti dv.
    Desi este poate ceva cam mult ceea ce va cer, indraznesc sa va trimit felul in care am conceput contestatia, pt a va spune pct.-ul de vedere in ceea ce o priveste. Cred ca pe de alta parte ar folosi celor care din pacate sunt in situatia mea.
    Din cauza ca sunt prea multe caractere o sa incerc sa il trimit in mesajul urmator.

    RăspundețiȘtergere
  195. CERERE DE CHEMARE ÎN JUDECATĂ



    CĂTRE
    JUDECĂTORIA ...



    Subsemnata ... , domiciliata în com.... CNP : ... (cu resedinta in ...) în baza dispozitiilor art.31 alin.1 din O.G. nr.2/2001 formulez prezenta:



    PLÂNGERE CONTRAVENŢIONALĂ



    împotriva procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei seria R.. nr. ... întocmit de către Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, rugându-vă să dispuneţi :

    - în principal anularea procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei seria R nr. ... intrucat este netemeinic si nelegal.

    - în subsidiar, dacă petitul principal nu va fi admis, înlocuirea amenzii aplicate cu AVERTISMENT şi înlăturarea sancţiunii privind plata contravalorii tarifului de despagubire in cuantum de 120,82 lei (28 EURO)
    din următoarele

    MOTIVE

    În fapt, în data de ... agentul procedural ... mi-a afisat procesul verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei seria R..., din care rezultă faptul că în data de ... aş fi condus autoturismul cu numărul de înmatriculare , fără a deţine rovinietă valabilă, pe DN7 km 411+865 metri, Sacamas, jud Hunedoara.
    Am intrat in posesia procesului-verbal la data de...primindu-l prin fax.

    Detin in proprietate autoturismul marca Volkswagen Golf cu nr. ... dar nu l-am condus niciodata, pentru simplul motiv ca NU DETIN PERMIS DE CONDUCERE. Autoturimul in cauza este folosit in fapt de fiul meu ..., caruia i l-am incredintat spre folosinta, fara a intocmi un inscris in acest sens.
    Nu cunosc cine a condus autoturismul in data de...si nici nu mi s-a solicitat de catre Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România sa comunic anterior intocmirii procesului verbal atacat, utilizatorul in fapt al autoturismului cu nr. ...
    In consecinta, eu nu am calitatea de contravenient, si nici nu am comis contraventia prev. de art. 8 al 1 din OG nr.15/2002 care prevede ca: `` Fapta de a circula fără a deţine rovinietă valabilă constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă ``


    Din acest motiv vă rog să constataţi :

    nulitatea absolută a procesului verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei seria R... pentru incalcarea art. 16 din OG nr.2/2002.
    netemeinicia procesului verbal, intrucat nu am savarsit fapta

    si sa dispuneti anularea procesului verbal, a sanctiunii contraventionale si a masurii complementare.

    În subsidiar, vă rog să dispuneţi înlocuirea amenzii cu avertisment şi înlăturarea sancţiunii de obligare a subsemnatei la plata contravalorii taxei de utilizare a drumului public.
    În conformitate cu articolele 5 şi 7 din OG 2/2001 avertismentul este o sancţiune contravenţională principală care poate fi aplicată şi dacă nu este expres prevăzută de actul normativ sancţionator, aria de aplicare fiind faptele prevăzute de legea contravenţiilor cu gravitate mică. Apreciez că mă aflu în acestă situaţie întrucât:
    am achitat taxa de utilizare a drumului la data de ..., deci anterior intocmirii procesului verbal.
    nu beneficiez de venituri mari, fiind pensionar
    Din aceste motive sancţiunea aplicată este disproporţională faţă de gravitatea minimă a faptei (pe care asa cum am mai precizat nu am comis-o, intrucat nu detin permis de conducere si nici nu am condus vreodata un autovehicul), incorectă fiind şi măsura obligării subsemnatei la dublarea preţului tarifului de utilizare a drumului, tarif pe care deja l-am achitat.

    Din motivele arătate mai sus, vă rog să admiteţi acţiunea aşa cum a fost formulată.

    Vă rog să procedaţi la judecarea cauzei în lipsa mea, conform prevederilor art. 242 alin. 2 din Codul de procedură civilă.

    RăspundețiȘtergere
  196. Continuare...

    Anexez in copie xerox :

    procesul verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei, seria R... de către Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România.
    Procesul-verbal de indeplinire a procedurilor de comunicare a procesului- verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei seria R... întocmit de către Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România.
    CI seria ...
    Certificatul de inmatriculare seria ...
    Cupon de pensie .
    Rovinieta pentru autoturimul... si bonul fiscal privind plata sumei de 121,01 lei.

    RăspundețiȘtergere
  197. Buna ziua!
    am o intrebare va rog mult, in ce situatii pot face poprire pe salariul unui angajat, avand in vedere ca acesta nu a recunoscut fapta si nu avem nici dovezi clare care sa-l acuze.
    va multumesc anticipat!

    RăspundețiȘtergere
  198. Buna ziua.Ma numesc Maria.Am un PF pentru care platesc la sanatate contributii in raport de cifra de afaceri(venit brut).Desi eu anual rugam sa -mi stinga datoriile efective adic acontributiile,ei pe motiv ca sting debitele vechi,imi luau dobanzi si penalitati.Pot beneficia de lege pentru a-mi anula penalitatile si a plati pana la sfarsitul anului doar contributia la sanatate sau nu?Daca da,care este legea unde ma incardez ca cei de la casa de sanatate nu stiu si mi-au spus sa fac eu cerere,sa scriu nr.legii sa analizeze si sa vada daca ma incadrez,dar nu stiu unde?
    Va rog sa ma ajutati cu aceasta dilema
    Va multumesc

    RăspundețiȘtergere
  199. Dragos C.
    Salut,incep direct..in 2005 mi-am facut o firma pe care nu am folosit-o niciodata deasemenea nu am platit nimic in tot intervalul acesta de timp.Acum vreau sa imi fac o mica afacere online si imi trebuie o firma pentru 'procesarea cardurilor',intrebarea mea este:pot sa folosesc datele firmei vechi?? sau trebuie sa o ''actualizez'' si daca da care ar fi pasii
    Mersi o zi placuta...

    RăspundețiȘtergere
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...