Noutati juridice

Al catelea citititor esti?

ITI PLACE? FII ALATURI DE NOI CU UN LIKE!

INTREBARI SI RASPUNSURI PENTRU DREPT CIVIL

 DREPT CIVIL:
In aceasta categorie intra:
  • Mosteniri/dreptul sotului supravietuitor/atacare donatii/partaje succesorale/iesiri din indiviziune
  • Granituiri, stabilire de hotar, drepturi de servitute
  • Accesiuni imobiliare
  • Uzucapiuni
  • Exproprieri pentru utilitate publica
  • Partaje judiciare
  • Evacuari ale chiriasilor
  • Obligatii nascute din raporturi civile (restituiri de imprumut, contracte de garantii) etc.
  • Tranzactii civile
  • Fructe civile (chirii)
  • Punere sub interdictie
  • Declararea judecatoreasca a disparitiei si a mortii
  • Anulari acte si contracte
  • Contestatii la executari silite/suspendari executare
  • Acordare personalitate juridica asociatii, fundatii, federatii, patronate, sindicate, etc.
  • Obtinere/renuntare la cetatenie, etc.
     
IMPORTANT! 
Deoarece numarul de comentarii a depasit limita si exista dificultati in incarcarea paginilor pentru vizualizarea raspunsurilor, am decis sa afisam doar intrebarile deja publicate. 

MOMENTAN COMENTARIILE LA ACEASTA PAGINA 
NU MAI SUNT PERMISE.



199 de comentarii:

  1. Buna ziua,
    m-ar interesa, dc se poate, catre ce sectie din tribunal trebuie depusa o cerere de chemare in judecata avand ca obiect plata unor penalitati la facturi, plata reprezentand garantia de buna executie ajunsa la scadenta si penalitati pentru neplata garantiilor la termen?
    va multumesc anticipat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ema in primul rand de unde stii tu sigur ca este competenta vreo sectie a Tribunalului? Conform procedurii civile Tribunalul are competente speciale si nu orice dosar in pretentii se judeca acolo. Competenta se stabileste dupa criterii bine definite: materiala, teritoriala, functionala, etc. pe care doar un specialist le stie cu siguranta si certitudine. Eu te sfatuiesc sa consulti un avocat in redactarea actiunii cat si in stabilirea competentei, pana nu faci un pas gresit, nu de alta dar vei putea ajunge sa-ti lungesti judecata cu luni de zile, asta ca sa nu mai vorbesc de inmultirea sanselor de a pierde, o data ce actionezi singura si fara pregatirea necesara. In consecinta, mai intreb o data: de unde esti tu sigura ca este Tribunalul competent sa judece in mod special cauza referita de tine?

      Ștergere
  2. Buna ziua. Gabriel ma numesc si sunt din Bistrita. Am doi frati, unul in America si celalalt in Italia. Intrebarea mea este: ce acte trebuie sa trimita ei aici in tara pentru succesiune la un apartament si de unde fac rost de ele? Mentionez ca a trecut 6 luni de la data decesului si ca ei nu isi cer dreptu la nimic din mostenire. Va mulumesc anticipat

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa iti trimita declaratie notariala de renuntare la mostenire in favoarea ta, la consulatele ambasadei romane si sa trimita originalele cu posta, unde vrei tu sa ajunga.

      Ștergere
  3. Buna ziua,
    doamna avocat va rog din suflet spuneti-mi ce pot face in situatia in care am primit o cerere de chemare in judecata nesemnata? eu sunt obligat sa depun intampinare, ar fi bine sa mentionez in intampinare ca cererea de chemare in judecata am primit-o nesemnata?
    mentionez ca nu-mi permit sa-mi pun avocat.
    va multumesc anticipat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In intampinare se scriu toate motivele de fapt si de drept existente impotriva cererii de chemare in judecata, deasemenea se invoca exceptii, prin care si lipsa semnaturii, insa, din experienta spun ca este posibil ca cererea adresata instantei sa fie semnata, tie parvenindu-ti un exemplar nesemnat, prin urmare procedura fata de instanta sa fie corecta. Trebuie sa vezi cererea de judecata din dosarul instantei, ca sa poti ridica lipsa semnaturii.

      Ștergere
  4. Buna ziua!Sunt Daniela.In 2006 eram in Timisoara.Pe 17.11.2006 am primit o amenda de la pol.com.in valoare de 300 ron,plata in 48 ore valoarea 150 ron.Am efectuat plata pe 20.11.2006(18 si 19 noiembrie fiind sambata si duminica).Am chitanta si procesul verbal...Pe 21-02-2012 Dir.taxe si impozite mi-a emis o adresa de infiintare a popririi.Ce trebuie sa fac si cum?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daniela: contestatie la executare, in termen de 15 zile de cand ai primit adresa de infiintare a popririi si arati ca 1: plata a fost efectuata in data de 20.11.2006, anexezi chitanta si 2. sumele sunt prescrise (din 2011)

      Ștergere
  5. Buna ziua , strabunica sotiei mele ne-a lasat un teren dar nu a lasat nici un document, titlul de proprietate a disparut de mult, mai sunt si alti mostenitori dar ma pot intelege cu ei. Ce pot face sa raman in posesia terenului dpdv legal? E nevoie de succesiune?
    va multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este obligatoriu sa va intelegeti notarial. Altfel maine vor putea veni peste voi si cine mai stie? Este nevoie sa va faceti un certificat de mostenitor, in care sa nu declarati bunurile ci doar faptul ca sotia este unica mostenitoare a strabunicii ei, ceilalti mostenitori renuntand la intreaga mostenire. Acest ceritifcat va deveni atunci titlul de proprietate pe baza caruia va veti putea reface actele disparute.

      Ștergere
  6. Buna dimineata,
    doamna avocat am o nelamurire daca se poate sa ma ajutati.
    Am un bunic caruia i-a decedat sotia (bunica mea) in urma cu 2 ani, acum acest bunic vrea ca toata proprietatea lui(casa si anexe)sa le treaca pe numele meu. Mentionez ca are 2 fii care au spus ca ei nu au pretentii la nimic si dau declaratie ca renunta la mostenire. Intrebarea mea e, unde trebuie sa mergem si ce anume trebuie sa facem pt a deveni eu proprietar? ar putea sa-mi vanda? care e procedura cea mai putin costisitoare?
    va multumesc din suflet!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Notarul se ocupa de acest gen de tranzactii. Solutia este vanzare-cumparare. Alta optiune nu ai momentan. Si din pacate este cea mai costisitoare.

      Ștergere
  7. Buna ziua,
    stimata doamna, am primit o cerere de chemare in judecata pe og.5/2001, la care a trebuit sa depun cerere in anulare. va rog mult puteti sa-mi spune-ti ce trebuie sa depuna creditoarea dupa primirea cerereii in anulare? va multumesc anticipat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Gabi, daca ai primit o cerere de chemare in judecata nu cerere in anulare trebuia sa depui ci intampinare! In orice caz creditoarea nu mai are nicio obligatie de a mai depune ceva dupa ce a introdus actiunea, decat daca mai vrea ea sa faca completari, precizari... etc.

      Ștergere
  8. Sarut mana !
    Tatal meu a primit 4 procese verbale de constatare a contraventiei la regimul circulatia autovehicolelor, 2 in 2010 si 2 in 2011.Fiind folosit acelasi martor pe toate P.V., daca voi putea dovedi ca acest martor este mincinos, mai sunt sanse sa pot anula hotararea judecatoreasca de poprire a contului bancar in care tatal isi primeste pensia? Pot fi declarate nule aceste P.V., chiar daca s-a emis o hotarare judecatoreasca de executare silita?
    Multumesc pentru timpul acordat !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In primul rand sa stabilim: poprirea pensiei nu s-a facut prin hotarare judecatoreasca! Fiind vb de procese verbale de contraventii, acestea sunt singure titluri executorii. In baza lor el are astazi poprire pe pensie. 2. Daca stie ca in 2010 si in 2011 a primit sau semnat acele procese verbale si nu le-a contestat la momentul oportun, astazi nu se mai poate face nimic.

      Ștergere
  9. Buna ziua! Sint tatal a unui minor de 6 ani si mama lui vrea sa ma dea in judecata pt pensia alimentara ,as vrea sa stiu cit este onorariul pt deschiderea unui proces si ce sanse am sa obtin custodia copilului ,pt ca mama lui nu are situatia finaciara pentru al creste.Va multumesc, astept raspuns

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Onorariile difera in functie de notorietatea si pregatirea fiecarui avocat in parte, in functie de zona tarii unde profeseaza, de locul unde se judeca, de complexitatea spetei... etc, etc. Ca sa iti pot estima sansele de obtinere a custodiei am nevoie de mult mai multe detalii: de ce ati divortat, cine a detinut culpa, cum a ajuns copilul la mama, ce posibilitati materiale ai tu in plus fata de ea, copilul este baiat sau fata... multe aspecte necesare.

      Ștergere
  10. Buna ziua,
    stimata doamna, ce pot face in situatia in care la primul termen de proces, se invoca exceptia de necompetenta materiala a instantei si se acorda un alt termen? ce anume va trebui sa pregatesc pentru acel termen?
    multumesc mult!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Gabi daca esti in situatia asta inseamna ca ai indreptat cererea in mod gresit si nu ai ce sa faci. Instanta isi va declina competenta spre o alta instanta unde te vei putea judeca. Asta este... din nestiinta ai gresit si greseala asta te va costa cateva luni de tergiversare pana pleaca dosarul de unde l-ai depus si ajunge acolo unde trebuia din start sa se judece. De aia zic mereu: luati un avocat, sau macar discutati cu unul! Lunile ce vor urma de asteptare te pot costa mai mult decat te-ar fi costat o consultanta la avocat :)

      Ștergere
  11. Buna ziua, as avea nevoie de o solutie pentru atacarea renuntarii la succesiune.
    Am renuntat la succesiune acum 2 saptamani in favoarea fratelui meu, renuntand la bunurile mamei. Bunicul nostru are un pamant in proprietate, el fiind decedat, la fel si mama, parte din pamant a fost vandut de mama noastra,cu un act scris de mana .
    In actul de renuntare a fost mentionata doar casa, notarul intreband daca mama nu are si alte bunuri, iar noi am spus nu, nu are.
    In acest caz, se poate ataca actul de renuntare?
    Va multumesc pentru ajutor.
    Cu stima,Vlad.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si cu cealalta parte de pamant ce s-a intamplat? Nu cred ca despre renuntare este vorba. Eu inteleg ca tu vrei sa-ti pastrezi partea de pamant? In cazul asta este nevoie de un supliment de mostenire, tot la notarul unde ai facut actele trebuie sa mergi sa discuti asupra procedurii. Oricum, renuntarea se poate ataca in vreme de 6 luni de la data la care s-au deschis drepturile de mostenire - adica de la deces.

      Ștergere
  12. Buna seara. Acum trei ani am incheiat un contract cu o firma de constructii pentru achizitionarea unui apartament ce urma sa fie construit. Am platit un avans de peste 2000 de euro. De trei ani tot astept dar apartamentul nu a fost terminat desi, in incinta aceea, au fost date la cheie, cam 90% din apartamentele proiectate. Eu sunt plecata in strainatate si acum, la nr. de telefon pe care le am de la ei, nu mi se mai raspunde. Imi puteti spune cam care ar fi optiunile pe care le am si ce ar trebui sa fac pentru fiecare in parte, daca presupunem ca firma a disparut si/sau contractul a fost incalcat?
    Multumesc frumos,
    Gina

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Gina ai avea 2 posibilitati: 1. sa ceri rezolutiunea vanzarii si sa soliciti restuirea avansului si 2. sa ceri obligarea lor la incheierea documentelor (prea putine sanse si prea complicat). Ideea este ca nu trebuie sa mai amanani subiectul si sa cauti un avocat sa demareze treaba pentru ca exista riscul sa nu mai poti primi banii inapoi!! Se poate opune o prescriptie a dreptului de a mai cere aceste avansuri si e pacat! Daca vrei sa incepi vreo procedura te putem ajuta, ne scrii pe avocatulmeu@rocketmail.com si ne intalnim intr-o zi la discutii concrete!

      Ștergere
  13. Buna ziua,
    As dori daca sunteti amabila sa imi dati cateva repere pentru rezolvarea in instanta a urmatoareai situatii:
    -timp de 4 ani am lucrat pentru o firma din UK, parasind aceasta firma in conditii foarte normale, la demisie pentru un contract mai bun altundeva.La plecare trebuia sa beneficiez de un bonus in bani pentru fidelitate pe care initial au spus ca mi-l dau fara probleme (fapt ce s-a si intamplat in cazul altor colegi ce au parasit firma in conditii similare si aproximativ in aceeasi perioada, ulterior amanand termenul si la orice mail pe care il trimiteam pentru a imi lamuri situatia mi se raspundea foarte evaziv.
    Caror instante trebuie sa ma adresez pentru rezolvarea acestui litigiu si recuperarea banilor?
    Pot fi reprezentat de un avocat din tara pentru intocmirea documentatiei?
    Va multumesc anticipat

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Litigiile cu strainatatea se solutioneaza la locul incheierii contractului, daca partile nu au convenit alfel, prin urmare UK. Poti fi reprezentat de un avocat din tara sa iti faca formalitatile, insa nu vei putea fi reprezentat in instanta de unul de aici, nu pentru ca ar exista vreo interdictie profesionala, ci pentru ca este extrem de costisitor pentru tine sa suporti toate cheltuielile de deplasare, cazare, masa plus onorariul de reprezentare. Daca esti din Bucuresti te putem ajuta noi sa faci formalitatile, insa inainte trebuie sa stim exact daca acest bonus, cum il denumesti, este scris in vreun contract cu ei.

      Ștergere
  14. Am nevoie de un sfat cu executarea silita a unui apartament.Eu si sotia am facut un imprumut la banca pentru apartament,sotia titular si eu coplatitor.In anul 2009 am ramas in imposibilitate de plata.Tot in anul 2009 mi sa facut proprire pe salariu.1/3 din salariu,de un executor bancar.In luna iunie 2012 dosarul a ajuns la un executor judecatoresc si face propire pe salariu sotiei mele 1/3 din salariu.Se poate sa puna propire pe salariu si mie si sotiei pentru acelasi apartament.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bineinteles, sunteti impreuna imprumutati, mai rau, va poate executa si casa, nu doar veniturile salariale. Mare grija!

      Ștergere
  15. buna ziua doamna avocat!am si eu o intrebare.am primit mai multe amenzi pentru rovinieta si le-am platit in 48 de ore.intrebarea mea este pot sa imi recuperez banii ca am vazut zilele acestea la stiri ca s-a anulat legea si ca cetatenii romani nu o sa mai platesca decat o singura amenda in termen de 30 de zile.am facut contestatie la jumatate din ele dar procesul este pe 23 iulie anul viitor.se poate sa imi recuperez banii daca le-am platit?va multumesc frumos

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In primul rand legea nu s-a anulat, doar s-a modificat sub aspectul a cate PV-uri poti primi in decursul unei luni si s-a renuntat la daunele cominatorii. In al 2-lea rand modificarea nu s-a publicat inca in Monitorul Oficial, ca sa poata produce efecte. Cand se va publica, o voi trata si eu intr-un articol. In al 3-lea rand, banii achitati pana acum nu se restituie. Legea isi produce efecte de la publicare inainte, inapoi nu se poate. In dosarul tau din 2013 poti invoca aceasta lege, daca: 1. PV a fost emis mai tarziu de 30 de zile de la fapta, 2. PV a fost emis intr-o luna pentru mai multe contraventii de acest gen. Asta numai daca pana in 2013 se va publica noua modificare.

      Ștergere
  16. Buna ziua! As avea o intrebare. Sunt insarcinata si am lucrat la doua firme in ultimul an, insa prima firma la care am lucrat s-a inchis. Acum am nevoie de o adeverinta de la ei cum ca am lucrat si ei au cotizat la stat pt mine. Cand m-am dus dupa o adeverinta contabila de atunci mi-a dat-o insa fara a avea stampila, sefa de atunci a semnat-o si mi-a scris CNP-ul ei spunandu-mi ca nu poate sa imi puna stampila ca e uz de fals pt ca firma nu mai exista, ce pot eu face in acest caz, ca nu cred ca o astfel de adeverinta este valabila pt dosarul de indemnizatie a copilului, sau cum pot face o astfel de adeverinta sa fie valabila. astept raspunsul dumneavoastra! Va multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mai poti obtine informatii si de la ITM, in situatia ta. Informeaza-te cu ce poti inlocui aceasta adeverinta si fa-ti dosarul cu acte doveditoare de alt gen. Sau o declaratie notariala a fostului administrator precum ca ai fost angajata si a cotizat la stat, aratand ca firma este dizolvata si nu mai exista stampila necesara pentru a emite adeverinta.

      Ștergere
  17. Buna ziua,
    va rog mult, spuneti-mi ce trebuie facut in situatia in care am intentat actiune impotriva unei societati, la momentul respectiv fiind in functie un anume director, iar in prezent am aflat ca ar fi alt director. mentionez ca mai trebuie sa depun documente si nu stiu la ce director sa fac referire. de schimbarea directorilor am aflat dintr-o sursa neoficiala.
    va multumesc mult

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu are importanta cine este actualmente director. Tu ai o problema cu fostul director, care raspunde de faptele sale din timpul mandatului. Acum depinde si ce anume ai cerut in actiune... sa intre sub competenta acelui director si sa fie el raspunzator... asta tu stii ce ai solicitat. Insa ca raspuns, actualul nu are legatura cu fapta celui de dinaintea lui.

      Ștergere
  18. Buna dimineata!
    As dori, sa va prezint situatia mea:sunt un cadru didactic, ce a dat in judecata o primarie pt un decont de transport.Procesul a fost castigat cu hotarare definitiva si irevocabila anul trecut.
    In luna mai 2012 am apelat la un executor si am obtinut o executare silita si irevocabila.D-nul executor, a afirmat ca banii se vor obtine pana la sf lunii iunie 2012,dar nu i-am obtinut nici pana la data aceasta.A afirmat ca procedura este de 6 luni,primaria nedorind sa achite.Va rog frumos ,sa ma lamuriti in legatura cu termenul limita de a primi dreptul castigat prin executare silita;am unele retineri in privinta executorului de a dori sa grabeasca procedura fiind o suma mica.
    Va multumesc anticipat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Procedura nu este de 6 luni... Termenul de 6 luni este un termen de prescriptie a executarii. Ceea ce inseamna ca daca executarea nu se realizeaza in 6 luni - o luati de la capat. Si primaria nu poate sa afirme ca nu doreste sa achite, intrucat nesupunerea la o hotarare judecatoreasca irevocabila este de natura penala. Deci nu are primaria astfel de optiune! Executorul este obligat sa puna poprire pe conturi, pentru inceput, pana la recuperarea datoriei + cheltuielile de executare, deci eu nu stiu ce se intampla la dvs, insa sincer mi se par cusute cu ata alba povestile astea... aveti grija!

      Ștergere
  19. sarutmana doamna avocat,am un credit facut in 2007,nu am mai putut sa platesc ratele din cauza unor probleme foarte grave, iar acum mi a venit acasa o somatie de executare silita,mentionez ca nu am nimic pe numele meu,va rog spuneti mi ce mi se poate intampla si as dori sa va contactez pentru mai multe detalii daca se poate.va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Marius... acelasi sfat ca ce de mai sus si pentru tine: urgent cu actele si povestea ta la avocat. Ne poti contacta cu incredere fie pe adresa de email avocatulmeu@rocketmail.com, fie pe site-ul nostru la rubrica Contact, din linkul cu bannerul flash. Si iute, caci timpul curge rapid si timp pentru contestatie nu ai decat 15 zile calendaristice de la primire.

      Ștergere
  20. buna ziua dna avocat am si eu o problema,soacra mea are buletinul pe adresa domicciliului unde eu locuiesc inpreuna cu sotu si un copilas(mentionez ca este casa mea)ea de un an de zile nu mai sta la noi sa,,maritat,, cum as putea sa o scot sa nu mai aiba buletinul la adresa mea.cu respect

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cel mai bine discuti cu soacra si o rogi sa isi faca mutatia in locul unde sta.

      Ștergere
  21. buna seara dna avocat am si eu o intrebare va rog mult.Mama mea a disparut din anul 2002 ,toate cautarile au fost zadarnice s-o gasim ,tatal meu a decedat si el acum 5 ani.Noi suntem 3 frati ,ce ar trebui sa facem ptr ai scoate mamei actul de deces,ptr a face succesiunea.va multumesc frumos!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In acest caz se poate deschide o actiune judiciara de declarare a mortii la judecatoria unde si-a avut ultimul domiciliu. Dupa pronuntarea mortii puteti incepe procedurile de succesiune.

      Ștergere
  22. Buna ziua,

    Acum 2 ani o cunostiinta a avut un accident in urma caruia mama dumnealui a decedat. Precizez ca cel care a produs accidentul este persoana in cauza. In urma declaratiilor martorilor si expertizelor facute , instanta a concluzionat ca o defectiune tehnica a fost cauza acestui accident, nefiind vorba de viteza excesiva sau alcool sau alte posibile cauze comune. Dosarul s-a finalizat acum un an.
    Intrebarea mea este urmatoarea: ce se poate face legal ca ziarele care au fost la fata locului sa retraga de pe site-urile lor articolele despre accidentul respectiv?
    Avand in vedere faptul ca au trecut 2 ani si sentinta este cea pe care am mentionat-o , persoanei in cauza ii este prejudiciata imaginea in activitatea pe care o intreprinde. Nu este un secret ceea ce s-a intamplat , dar la simpla cautare pe Google a numelui persoanei apar cateva articole despre accident. Precizez faptul ca stergerea acestor articole se refera doar la cele din mediul online.

    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca cunoasteti ziarele respective le puteti scrie un mail, sau pe adresa de contact si sa le solicitati radierea din arhive a acestor stiri, aratandu-le ca dosarul este clasat, gasit nevinovat si atragandu-le atentia ca daca nu dispun retragerea din servere produc un prejudiciu grav de imagine si pot fi trasi la raspundere pentru daune morale. Succes!

      Ștergere
  23. buna ziua dupa decesul sptiei am deschis succesinea noi neavand copii am chemat socri dar ei nu sau prezentat .prin neprezentarea lor mi sa dat tot mie acum socri au murit si aramas un frate de a sotiei care vrea parte la mostenire .mai sant si 5 nepoti de la 2 frati morti si ei.au dreptu la mostenire?eu dupa 5ani mam recasatorit si am vandut casa (casa este mostenirea)ce trebuie sa fac sa le dau parte si daca da cat? va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dupa 14 ani ... s-a trezit si fratele ca vrea la mostenire... Ei bine, dreptul de acceptare a succesiunii se face prin declaratie notariala in vreme de 6 luni de la decesul sotului tau. Prin urmare daca nu si-a acceptat succesiunea in termen, degeaba ridica astazi pretentii, dupa atatia amar de ani. In principiu daca doreste sa te oblige la plata vreunei sulte, trebuie sa te cheme in instanta si sa anuleze certificatul de mostenitor. O actiune destul de costisitoare si lunga, la care nu cred ca se va incumeta. Parerea mea este sa stai linistita. Este posibil ca drepturile sa ii fie prescrise.

      Ștergere
  24. Buna ziua! As vrea sa ma lamuriti si pe mine cu privire la o problema.Am fost casatorita si in timpul mariajului fostul sot a facut trei imprumuturi la banci diferite.Cu primul imprumut am fost de acord si am semnat ca si coplatitor, insa la celelalte doua n-am semnat nimic, pentru ca am fost impotriva lor, insa la una dintre aceste doua banci am aflat ca mi-a dus o copie de pe buletin.Noi am divortat si ne-am inteles intre noi, fara vreun act, ca el sa ramana cu ratele.Acum, am aflat ca are dosarele vandute la executori, pentru ca de la prima banca, unde sunt coplatitor, mi-a venit citatie.Exista riscul sa primesc citatii si de la celelalte doua banci, in conditiile in care nu am semnat nimic si doar am avut calitatea de sotie?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In mod normal esti datoare si tu la creditul unde esti coplatitor. In ceea ce priveste celelalte 2 banci, nu pari a fi debitoare, deoarece nu ai contractat tu creditul, iar casatoria s-a desfacut. In caz de somatie si pe aceste 2 credite, oricand ai la dispozitie contestatia la executare, daca o vei face in termen de 15 zile de la data primirii primului act de executare. Acelasi drept il ai si asupra acestui credit unde esti codebitor. Este bine sa faci o tranzactie, sau... altfel spus o intelegere notariala de partaj cu fostul sot, inainte sa se incinga apele, unde sa treceti negru pe alb cum v-ati impartit creditele si cine va fi tras la raspundere de ele. Succes!

      Ștergere
  25. Buna seara,
    care este procedura in situatia in care un salariat a produs o paguba societatii, cum pot sa-i imput contravaloarea obiectului?
    multumesc1

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Decizia de imputare se face prin intermediul instantei de judecata, cu o cerere indreptata impotriva salariatului pentru recuperarea prejudiciului.

      Ștergere
  26. Buna seara
    Am si eu o problema daca ma puteti ajuta
    Am dat bani imprumut eu si sotul la cineva cunoscut de incredere si acum nu mi-i mai da inapoi.
    Am un act semnat de el cum ca pana la data de.. se angajeaza sa ne restituie suma respectiva,dar actul nu e facut nici la notar nici cu martor.Deci am actul si mesaje pe telefon de la el, cand ne tot amana de pe o zi pe alta.
    Cum aa putea sa mai vedem banii respectivi?se poate da in judecata?
    Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  27. Buna ziua. Situatia mea:am cumparat in urma cu 2 luni o masina, urmand sa aflu in momentul semnarii contr. de v-c ca proprietarul este o alta persoana, pe numele caruia am si facut contractul(nu m-am gandit ca e o problema). Am insistat destul de mult pentru fisa fiscala, pentru ca in cele din urma sa imi fac rost singur de stampila de la primaria proprietarului...in fine, dupa aprox 1 luna de la cumparare am ajuns si la politie pt. transcriere...de unde am aflat socat ca masina este sub sechestru asigurator, fiindu-mi retinute actele.Ce pot sa fac? imi voi primi actele inapoi vreodata?(a trecut deja o luna) daca fac plangere impotriva celor care mi-au vandut-o am vreo sansa?(pozitia lor e ca nu au stiut, si ca banii nu au de unde sa mi-i dea inapoi). am auzit o varianta despre inmatriculare provizorie...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vanzarea aduce vanzatorului obligatia de evictiune - adica vanzatorul garanteaza pe cumparator asupra oricaror riscuri ce ar putea tulbura proprietatea vanduta. In situatia ta poti actiona vanzatorii in instanta (tu fiind cumparator de buna-credinta) pentru restiturirea pretului platit pe masina sechestrata asigurator. Succes!

      Ștergere
  28. Buna ziua,
    va rog, spuneti-mi in situatia in care primesc hotarare judecatoreasca pt infiintarea popririi impotriva unui salariat,(un salariat care nu si-a platit rata la banca), iar acesta da declaratie pe propria raspundere ca isi plateste singur ratele, eu ca firma mai sunt obligat sa-i fac poprire pe salariu?
    multumesc mult!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, sunteti obligat sa infiintati poprirea. Declaratia de raspundere nu va acopera obligatia popririi.

      Ștergere
  29. Buna ziua. Buna ziua,

    Doamna va rog frumos sa ma ajutati cu un sfat in privinta unei probleme ce o am cu o firma de recuperari numita EOK SI. In data de 1/10/2005 am facut un credit cu Buletinul la Altex.(in acea data mi sa aprobat creditul). Cand mi sa aprobat creditul am primit si un card cu 3000 Ron de la BCR. Am platit cat am putut din el dar in cateva luni am ramas fara job si nu am mai putut achita datoria. (Daca stiam ca raman fara servici nu faceam creditul). Anul trecut am inceput sa primesc scrisori de la firma de recuperari. Dupa cateva luni au incetat, nu am mai primit nimic. Acum o zi am primit din nou de la ei inca un plic in care este o scrisoare adresata Biroului Executorului Judecatoresc. ( Dar nu este mentionat care sau de unde). Si o Somatie. Ei ma informeaza ca s-a inceput procedura de evacuare silita si daca in termen de 5 zile nu platesc vor continua masurile de executare. Mentionez ca nu am nici macar o scama pe numele meu. Nu au ce sa execute. Problema e ca eu mi-am schimbat adresa de foarte mult timp iar in acest moment toate scrisorile vin pe adresa parintilor prietenei mele. Ei se tem sa nu vina sa ii scoata pe ei din apartament. Eu stiu ca acest lucru nu este posibil deoarece apartamentul nu este pe numele meu. Eu stiu ca datoria se prescrie dupa 3 ani de zile. Mentionez ca, contractul incheiat intre mine si BCR este unul cu titlu executoriu desi nu am nimic pe numele meu. Eu sunt de parere ca din 1/10/2005 au trecut mai bine de 3 ani. S-a prescris datoria sau nu?

    Va multumesc si astept cat de curand un raspuns.

    Andrei.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Prescriptia generala este de 3 ani, adevarat. Insa nu se calculeaza cum interpretezi tu: din 2005 pana azi... etc. Prescriptia curge de la momentul incidentului de plata ultim si se suspenda cursul ei de fiecare data de cate ori creditorul face un demers de recuperare (notificari, somatii, executari silite). Fiecare acest demers face ca prescriptia sa se opreasca si de la actul de executare respectiv sa curga alt termen nou. Practic este posibil ca niciodata sa nu se prescrie debitul, daca creditorul are grija sa faca demersuri in fiecare 3 ani... Prin urmare tu spui ca de cateva luni nu ai mai platit. Prescriptia ta incepe sa curga deci de la momentul la care nu ai mai platit. Deci nu este absolut deloc prescris.

      Ștergere
  30. Buna ziua,
    stimata doamna, am iesit la pensie in august 2011 si am primit decizia de pensionare in ianuarie 2012 dupa care in termen de 30 de zile am facut contestatie la decizia de pensionare pentru neaplicarea la cuantumul pensiei a indicelui de corectie, indice stipulat in art. 170 alin. (1) din legea 263/2010 fara restrictii de specificare si de calcul matematic. Dupa 7 luni de la contestatie am primit de la comisia de contestatii pensii raspunsul de respingere a contestatiei deoarece termenul de aplicare a acestui indice de corectie potrivit legii 263/2010 se proroga pana la data de 01.01.2013 conform art. 16 din legea 283/2011 privind aprobarea OUG 80/2010. Subliniez ca in decizia de pensionare(pensie pentru limita de varsta) nu a fost specificat,calculat si aplicat( teoretic) indicele de corectie la cuantumul pensiei. Avand in vedere art. 149 aln.(4) din legea 263/2010 ce prevede ca decizia de pensionare necontestata in termen este definitiva precum si dorinta de atac la tribunal a hotararii comisiei, va rog sa ma sfatuiti ce sa fac.
    Cu multumiri anticipate, V.Serbu. serban_mady@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca nu au trecut 30 de zile de la data primirii respingerii Comisiei va sfatuiesc sa faceti contestatia in instanta, sa stabileasca tribunalul ce si cat aveti dreptul

      Ștergere
  31. Stimata Doamna Avocat,am nevoie de un raspuns , in anul 2009 am solicitat un credit de consum ,avind ca destinatie exclusiva achizitionarea de bunuri de consum de la Vinzator in val. de 8.967,39 lei, nu am mai putut achita toata suma conform intelegerii dintre parti,acum mi s-a facut cunoscut cu o somatie in data de 10.09.2012 data primirii prin Posta,unde imi face cunoscut faptul ca prin titlul executoriu,(pe care nu-l am atasat la dosar)imi aduce la cunostinta ca am de plata suma de 13348,82 lei.In temeiul art 371-art 373 Cod Proc.civ.la cererea creditorului prin Incheierea de Sedinta din data de 05.09.2012 a Judecatoriei.. s-a incuviintat executarea silita in toate formele prevazute de lege.
    Intrebarea este: mai pot face ceva demersuri in aceasta problema? Contractul l-am semnat numai eu , sunt casatorita si salariata.
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Te rugam sa citesti articolul publicat in blog, referitor la Contestatia la executare silita si apoi sa ne scrii daca mai ai nelamuriri, in rubrica corespunzatoare problemei tale. Succes.

      Ștergere
  32. Buna ziua,va rog din suflet sa imi spuneti daca am fost data i n judecata de catre asociatie pentru datoriile de la intretinere mai pot vinde eu apartamentul sau exista un fel de ipoteca? am 22 ani si nu inteleg nimic

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Faptul ca asociatia v-a dat in judecata pentru datoriile la intretinere nu are nicio legatura cu vinderea apartamentului. Actiunea in justitie nu pune ipoteca pe apartament, decat daca exista o hotarare judecatoreasca de sine statatoare prin care se dispune sechestru pe acel apartament.

      Ștergere
  33. Buna ziua,Am ajuns cu un proces de servitute la Curtea de Apel Craiova.Am fost reprezentat de un avocat.Am primit odata acasa,prin posta o comunicare de la Curtea de Apel pentru amanarea procesului la o alta data.A fost prin luna mai 2012.Ieri sotia a gasit in cutia postala o somatie de plata de la un executor judecatoresc.Hotararea Curtii de Apel nu trebuie comunicata ? De unde ar fi trebuit sa aflu ca s-a pronuntat o hotarare si ca trebuie sa platesc pretentiile paratului? De ce trebuie sa platesc 930 RON executorului ? Ce se poate face in acest caz.Exista o alta cale de atac la hotararea Curtii de Apel?Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hotararea Curtii de apel, in calea recursului, nu se comunica partilor! Exista la dosar o incheiere de admitere/respingere a recursului respectiv si acum o gastiti in dosarul de fond, respectiv in arhiva Judecatoriei unde v-ati judecat intaia data. Cei 930 de lei pot avea multiple proveniente: fie sunt cheltuieli de judecata, admise in recurs, fie sunt onorariul executorului judecatoresc - cheltuieli de executare, fie sunt suma celor 2. Nu puteti ataca hotararea curtii de apel. Este ultima instanta si peste aceasta nu mai puteti ataca nimic. Puteti face contestatie la executare silita, insa aceasta in termen de 15 zile de la data primirii somatiei/notificarii de la executor si cu sprijinul unui avocat.

      Ștergere
  34. Buna ziua,
    D.na avocat,acum aproape 1an am incheiat la notar,cu o cunostiinta,un contract de imprumut cu garantie imobiliara. Inainte cu aprox.10zile de expirarea contractului-8august, creditorul a decedat.Fetele persoanei in cauza au dorit si am fost de acord pentru prelungirea contractului cu o perioada de 5luni.Dat fiind faptul ca cele 2 surori au contract de munca in afara tarii si nu au procedat inca pentru succesiune,partile am cazut de acord pentru aceasta prelungire,nu printr.un act aditional,ci verbal.As dori sa stiu in cazul in care,in decembrie,cind aceast termen va expira si creditorul nu va achita contractul,ce probleme as putea intimpina pentru recuperarea imprumutului.
    Va multumesc..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca contractul este notarial, aveti 3 ani de la data indeplinirii ultimului termen contractual sa-i puneti in executare silita imediata (contractul de imprumut notarial este titlu executoriu). Situatia s-ar pune asupra mostenitorilor defunctului - care ar fi tinuti sa raspunda in numele decetatului pentru acest imprumut.

      Ștergere
  35. Am un proces {fond funciar} care l-am pierdut la judecatorie.am schimbat avocatul si cind am primit acasa citatia pt recurs ,am vazut ca trebuie sa achit taxa judiciara si cea de timbru pina la primul termen .Intrebarea mea este:daca nu platesc taxa judiciara { 1326 lei },ce se intimpla? pot cere instantei sa -mi reduca taxa judiciara intrucit am un venit de 870lei si am rata la banca?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca nu platiti taxa de timbru vi se anuleaza dosarul ca netimbrat si pierdeti dreptul de a mai formula recurs, practic ramaneti cu hotararea din fond (judecatorie) care inteleg ca nu va este favorabila! Puteti cere reducerea taxei de timbru, printr-o cerere motivata, insotita de toate anexele necesare - adeverinta de venit, certificat de atestare fiscala, de unde sa rezulte ca nu aveti bunuri inchiriate sau venituri din alte activitati, certificat fiscal pe zero, de unde sa rezulte ca nu aveti datorii la bugetul de stat, dovada de la banca privind creditul pe care l-ati contractat, numarul de persoane pe care le aveti in intretinere (copii minori). Daca spuneti ca aveti avocat, acesta va poate atat ajuta cat si sfatui cu privire la acest aspect.

      Ștergere
  36. buna ziua am fost citata ca martor intr-un proces civil de vecina mea.AS dori sa stiu daca vecina care ma citat ca martor in proces imi v-a plati ziua de munca

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Martorul poate fi remunerat, daca acesta face cerere de remunerare a sa, in fata instantei, aratand cat solicita si pentru ce anume (cazare, transport, ziua de munca pierduta, samd)

      Ștergere
  37. Buna ziua,un angajament de plata legalizat la notar prin care reiese ca o anumita persoana preia un credit de la o alta persoana care este titular de credit la banca are valoare in instanta?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aceste intelegeri nu au valoare in fata niciunei banci. Contractele de credit prevad ca cesiunea obligatiilor se face numai cu acordul expres al bancii.

      Ștergere
  38. Buna ziua, am 2 nelamuriri :
    1. Am facut o cerere de chemare in judecata a Casei de Pensii, la tribunalul Bucuresti, pentru calcul eronat cuantum pensie.Cum este mai bine ? Sa solicit in cerere judecarea in lipsa mea, cf. art. 242 Cod Procedura Civila sau nu. Daca nu, este imperios necesar sa ma asiste un avocat ?
    2. Cererea o introduc impreuna cu copiile actelor doveditoare intr-un dosar cu sina?
    Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Puteti cere si judecata in lipsa, puteti si sa va prezentati personal. Asistarea de catre un avocat este obligatorie la nivel de Tribunal incepand cu data intrarii in vigoare a noului cod de procedura. Deci deocamdata nu. Eu va sfatuiesc sa va prezentati la termene, chiar daca solicitati judecata in lipsa. Toate actele din dosar se depun in atatea copii cate parti sunt, plus una pentru instanta. Nu va trebuie dosar cu sina.

      Ștergere
  39. Buna ziua!
    De curand s-a publicat in ziar un articol despre mine,inclusiv cu poza atasata, salvata de pe un site de socializare, totul fara voia si stirea mea. S a scris ca vreau sa-mi schimb sexul ceea ce este adevarat, insa mi s-au incalcat anumite drepturi, dupa cum arata si art 71 si 72 din Codul civil. Credeti ca daca actionez in instanta am sanse de castig?
    Va multumesc anticipat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poate fi posibil sa castigati. Asta nu se poate afirma niciodata cu certitudine, pentru ca judecata se face pe baza a mai multe criterii. Depinde de probatoriu, de vinovatie... aspecte pe care eu momentan nu le cunosc, pentru ca nu mi le-ati indicat. Oricum, cel mai sigur lucru pe care il puteti face este sa apelati la un avocat si numai el sa va indrume pasii. Singur sigur va mariti sansele sa pierdeti procesul!

      Ștergere
  40. Buna ziua

    Problema mea este urmatoarea :

    In 2007 luna iulie am contractat un credit pe nevoi personale garantate cu veniturile ( din salarii, contracte prestari servicii , decizii de pensie , etc), la vremea respectiva eram casatorita, dar sotul mesu s-a sinucis in noiembrie 2007 . Am aflat ulterior ca a semnat mai multe contracte de credit si am facut o renuntare la succesiune la un notar. Ratele la credit le-am mai platit o peroada de cateva luni , dar dupa accea nu am avut posibilitatea de a mai plati .
    Acum s-a pornit executarea silita. Intrebarea mea este , daca pot contesta executarea deoarece in contract scrie ca in cazul celor casatoriti este credit comun, iar din moment ce eu am renuntat la succesiune consider ca am renuntat si la partea lui de credit , deci as vrea sa se injumatateasa .

    multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Puteti face contestatie, evident. Instanta va decide atunci pana la ce suma sunteti raspunzatoare si care sunt motivele. Dar sa nu treaca cele 15 zile de la data cand ati primit somatia, pentru ca atunci chiar ca nu mai puteti face nimic.

      Ștergere
  41. stimate doamna as vrea sa stiu pentru a cumpara o casa la licitatie trebuie depusa una picola suma daca respectiv aceasta licitatie o pierd bani se pot recupera .multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La procedura de licitatii, intotdeauna se emite si un caiet de sarcini. Acolo sunt stabilite sumele pe care trebuie sa le depuneti daca vreti sa participati, in cate zile, cum si unde se depun, ce conditii se cer a fi indeplinite, samd. Daca pierdeti licitatia, sumele se restituie in termenul prevazut in caietul de sarcini, sau se retin, depinde ce conditii sunt scrise acolo.

      Ștergere
  42. la mesajul anterior revin cu intrebarea exacta: daca o suma a fost stabilita printr-o hotarare judecatoreasca,suma datorata poate creste dupa un an de zile ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sumele pot creste prin executare silita deoarece: sumele executate poarta indexari, majorari, penalitati pana la data platii efective, sumelor respective li se pot adauga cheltuielile de executare implicate, pana la momentul platii efective, pot fi afectate de fluctuatia leu-valuta, samd.

      Ștergere
  43. stimata doamna avocat as vrea sa imi spuneti si mie cum as putea rezolva urmatoarea problema:
    tatal meu(care din pacate nu mai e in viata) a cumparat un teren prin 2002 cu chitanta de mana(cum se facea pe vremea aia), acum eu vreau sa vand terenul,iar fostii proprietari sunt de accord sa facem actele,numai ca ei nu si-au platit taxa de succesiune si impozitele pe tot ce au de la parinti(terenul este pe numele parintilor lor). care este cea mai buna solutie sa iau acest teren sau cum as putea proceda sa nu il pierd? mentionez ca nu are o valoare mare(cam 2500 euro maxim) si caut cea mai ieftina solutie....
    va multumesc anticipat si sper sa imi da-ti si mie un raspuns! o zi frumoasa in continuare!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da... complicat deoarece: vanzatorii au, dar de fapt nu au, nuda proprietate - ci doar o vocatie de mostenitor, tatal a facut chitanta si nu act de vanzare... in fine... varianta scurta este: vanzatorii isi fac act de succesiune pe terenul cu pricina, achita impozitele si instraineaza terenul catre cumparatorul dvs, fara a se lega de chitanta (varianta asta nu este sigura, daca nu aveti incredere in ei...) Varianta corecta: tu, in calitate de mostenitor al tatalui deschizi actiune in instanta si ceri sa emita o hotarare care sa tina loc de act autentic, ii chemi pe vanzatori in proces si obtii asa, pe baza chitantei, drept de proprietate cu care poti sa vinzi ulterior. Cam astea le poti face...

      Ștergere
  44. Buna ziua
    O cunostinta doreste sa-i lase copilului meu minor un apartament.Sotia lui a decedat, dar cand era in viata au facut un testament sa-si lase unul altuia in caz de ceva.Doresc sa stiu ce act trebuie facut ptr. a fi apartamentul pe numele copilului copilului si sa nu fie atacat mai tarziu.El mai are ca rude in viata mama(care nu stiu daca este cea buna sau este cea care l-a infiat) si 2 frati parca 1 bun si celalat vitreg.Oricum in acel act vreau sa fie trecut ceva ca el ramane proprietar pana moare.
    As mai vrea sa mai fac inca un cat daca este ptr. sprijin in cazul imbolnavirii.
    Daca se poate sa-mi detaliati toate posibilitatile.
    Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu sustin contractul de vanzare-cumparare. Este cel mai"sigur" deoarece este greu de anulat. Taxele notariale sunt aceleasi ca cele din donatie, deci nu pierdeti nimic. Pretul trebuie sa fie cat mai real. Acesta in caz ca ar fi prea mic ar putea duce la anularea vanzarii pe mai tarziu. Este bine sa faceti acte separate pentru intretinere si sprijin.

      Ștergere
  45. Buna ziua!
    Nu stiu cui sa ma adresez sa obtin si eu o informatie.Incerc aici,sunt pensionara de invalididate si doresc sa iau pe cineva in chirie cu acte in regula,ma va afecta acest lucru cu ceva? adica sa mi se ia pensia ceva de genu...va rog foarte mult daca se poate sa ma ajutati cu un raspuns.multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu are nicio legatura inchirierea cu pensia dvs. Puteti inchiria linistita ca nu va ia nimeni banii de pensie. Inchirierea este un drept de dispozitie/uzufruct din dreptul de proprietate si nu se amesteca cu pensia.

      Ștergere
  46. BUNA ZIUA ,AM O INTREBARE MA PUTETI AJUTA SA DAM IN JUDECATA O FIRMA DE LEASING

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Va rog sa ne scrieti pe adresa de email si va ajutam cu placere. avocatulmeu@rocketmail.com

      Ștergere
  47. Buna ziua,

    Am o cunostinta care are acte pe tere iar pentru casa nu.Cand a cumparat casa acum 70 de ani a cumparato cu chitanta.Acum fiul trebuie sa faca succesiunea dupa mama .
    Ce trebuie sa faca pentru sa fie in regula.
    Adica sa aiba acte de proprietar

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Intai deschide succesiunea la un notariat si isi obtine certificat de mostenitor pe aceste bunuri - teren si casa. Ulterior va face o actiune in instanta - de numita hotarare care sa tina loc de act autentic - si transforma chitanta in acte de proprietate.

      Ștergere
  48. Buna ziua!

    Am si eu o patanie cu un individ. Am fost cu persoana in cauza 3 ani iubiti, iar acum dupa despartire ma tot suna si nu ma lasa in pace, iar daca nu ii raspund imi suna cu numar necunoscut parinti, Intrebarea mea este: Cum as putea sa obtin un ordin de restrictie ( tipul sat in bloc cu mine) si cum as putea sa fac sa ma lase in pace. pe cale juridica!
    Va multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Faceti o plangere penala impotriva lui, adresata sectiei de politie de care apartineti.

      Ștergere
  49. Buna ziua,
    Am facut succesiunea dupa tatal meu, iar mostenitori au ramas mama, eu si fratele.
    Fratele a facut personal un imprumut in banca si s-a girat cu apartamentul, inclusiv eu si mama mea.
    Intre timp mama a decedat.
    Va rog mult sa-mi spuneti cum as putea iesi din indiviziune si cu ce cota as ramane eu. Sunt obligata sa suport si eu banca?
    Multumesc mult.
    O zi buna

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Trebuie intai facuta succesiunea si dupa mama. Apoi fie va impartiti bunurile intre voi, pe cale notariala. Daca nu va intelegeti - actiune de partaj succesoral, prin instanta. Cota mi-e greu sa o spun cu siguranta, pentru ca nu mi-ai zis daca esti doar tu cu fratele mostenitori, sau mai au pretentii si altii... In cazul in care sunteti doar voi 2, cota este de 1/2. Daca ai girat cu casa, esti obligata 100% si tu fata de banca, altfel se poate vinde casa la licitatie, pentru creditul neachitat.

      Ștergere
    2. Multumesc mult pentru raspuns.
      Da, suntem numai noi mostenitorii.
      Dar, daca gasesc un cumparator si achita banca (imprumutul fiind facut de fratele meu)eu ar trebui sa suport cota de 1/2 din suma de la banca sau se achita din partea lui.
      Multumesc inca o data.
      O zi buna

      Ștergere
    3. Ee.. In caz de executare silita nu mai conteaza ordinea - tu 1/2, el restul. Se ia totul "la gramada". Apoi girantul se poate indrepta impotriva debitorului (fratele) pentru acoperirea prejudiciului. Iar tu esti girant... deci esti egal raspunzatoare pentru creditul facut de frate.

      Ștergere
  50. buna ziua am o problema mama a decedat eu nam facut actul de succesiune,si mama mia lasat un cred neplatit
    si acum o ameninta pe mama ca scoate casa la licitatie
    au inceput sa trimita harti dupa cativa ani ea a decedat acum 2 ani cand cei de la firma de recuperare au inceput sa trimita harti acasa
    intrebare e sunt obligat sa platesc acel credit care ea nu la platit si firma poate sa imi scoata casa la licitatie fara ca eu sa fiu propietar va rog sa imi raspundeti.multumesc anticipat

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai... daca creditul a fost garantat si casa este pe numele ei, da, vor putea vinde casa. Si daca nu a fost garantat si casa este pe numele ei, se poate intampla la fel! In cazul executarii silite se porneste pe toate caile - de la somatii, popriri pana la licitatie. Sfatul meu este sa mergeti cu toate actele la un avocat si sa analizati situatia cu seriozitate, mai ales cand sunt atat de "la moda" aceste vanzari!

      Ștergere
  51. Buna ziua! Casa in care locuim eu cu parintii mei este pe numele bunicii...ea este intabulata pe teren..dupa un conflict in familie ne„a amenintat ca aceasta casa nu este a noastra cu toate ca de noi a fost facuta..se poate face ceva in cazul acesta?este necesar acordul ei pentru a ne putea intabula?ne.am gandit si la un act de vanzare-cumparare insa acolo este necesara semnatura ei si nu cred ca va fi de acord.Ce putem face? Va multumesc foarte mult!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Intabularea poate fi ceruta de orice persoana. Pentru detalii suplimentare va adresati biroului de carte funciara si veti afla care sunt pasii ce trebuiesc urmati pentru publicitate.

      Ștergere
  52. Buna ziua,
    Am si eu cateva intrebari.
    Tatal meu a murit acum un an,iar eu vreau sa intru in posesia mostenirii(1 apartament,terenuri etc),problema e ca unul dintre mostenitori,care are acelasi procent ca si mine din mostenire,nu e de acord cu succesiunea,asta s-o facem la un notar si as vrea sa-l dau in judecata,si aici vroiam sa-ntreb daca am nevoie de un avocat neaparat sau pot sa ma reprezint singura,si daca da,ce acte mi-ar trebui.
    Multumesc anticipat.
    O zi buna.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, categoric va sfatuiesc sa va luati un avocat! Riscul este mult prea mare si cunostintele in drept ale unui om obisnuit pot duce la greseli ireparabile! Daca sunteti dispusa sa va asumati acest risc... va fi alegerea dvs!

      Ștergere
  53. Buna ,acum 14 ani bunicul meu a decedat ,matusa mea nu a vrut nici o mostenire ,bunica in viata ne-a cedat mie si sotului meu toata partea ei ,tatal meu la fel ,acest lucru facandu-se in fata notarului prin contract de vanzare- cumparare.La acest contract a fost chemata si matusa mea care a refuzat sa participe ,de atunci nimeni nu a mai auzit de ea.Acum dupa moartea bunicii am fost dati in judecata ptr partea ce i-a ramas de la bunicul meu .Are acest drept ?Doreste o evaluarea actuala a apartamentului ,ce ar trebui sa facem?.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bunica pe cine a mostenit? Are acte doveditoare ca a fost unica mostenitoare a bunicului? Exista dovada ca a renuntat matusa la mostenirea dupa tatal ei? Informatiile dvs sunt prea sumare ca sa va pot da un raspuns. Oricum... indiferent care este situatia nici asa nu v-am putea raspunde pentru ca inainte sa spunem o parere, in acest caz, este absolut necesar sa analizam documentele pe care le aveti.

      Ștergere
  54. multumim pentru ca existati si ne ajutati

    RăspundețiȘtergere
  55. Buna ziua doamna avocata.Am si eu o intrebare. Va rog frumos sa imi spuneti daca cineva care a girat o data mai poate gira si pe altcineva? Va multumesc mult de tot!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca cel ce primeste garantia nu se opune la aceasta, poti gira de cate ori vrei tu si cu orice bunuri iti sunt acceptate ca garantie.

      Ștergere
  56. Buna ziua,
    Care este termenul legal pentru deschiderea succesiunii daca mama a decedat in acest an in luna iulie

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu exista un termen legal. Poate fi deschisa oricand, atata vreme cat nu este declarata vacanta si preluata de stat. Sfatul meu - din ratiuni de cheltuiala - este sa o deschizi in maxim 1 an de la deces - astfel esti scutita de impozitele aferente succesiuni!

      Ștergere
  57. Buna ziua,
    As avea o intrebare.Eu lucrez ca si webdesigner.Acuma o luna am avut un client pentru care am lucrat.El mi-a trimis 50% din bani prin cont PayPal.Din pacate am lucrat mult si nu era multumit asa ca si-a cerut sa returnez banii.Nu am fost de acord cu asta fiindca am lucrat mult pentru banutii respectivi.Cu o zi in urma am primit o notificare(scan) prin email de la un avocat spunand ca am termen de 5 zile sa returnez banii daca nu,clientul face plangere penala in potriva mea.Intrebarea mea ar fii daca este posibil asa ceva in cazul in care imi stie numai Numele ,Prenumele si emailu?Multumesc anticipat pentru ajutor!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este posibil si fara alte date. Numele, prenumele sunt suficiente ca politia sa te identifice. Parerea mea este totusi sa discuti cu persoana si sa ii explici ca munca prestata de tine costa si ca sumele pe care le-a achitat nu mai pot fi returnate intrucat au fost declarate fiscal. Si cauta-ti un avocat, sa lucrezi cu el pe viitor, pentru ca daca ti-a facut acest client asa, inseamna ca contractul tau de prestari-servicii ori nu exista, ori este extrem de slab calitativ in dispozitii de aceasta natura!

      Ștergere
  58. buna as avea nevoıe de sfatul dvs am avut o socıetate sı am dat falıment am datorıı nu foarte marı dar totusı exısta la maı multe fırme plıcurıle care vın dın partea bancılor la care am de platıt taxele sosesc acasa.socıetatea era pe numele meu dar ca actıonar fıgura sı sotul.ın sıtuatıa de fata nu am cum sa platesc am plekat de acasa ın urma nenumaratelor certurı cu sotul meu sı ma aflu ın straınatate la copıı meı.nu vreau sa ma ıntorc acasa sı sotul meu ma amenınta ca mı va trımıte plıcurıle cu datorııle restante la ambasada tarıı unde ma aflu sı ca bonus ca ma va da dısparuta de la domıcılıu. ce as putea face ca sa ma apar sau nıcı nu stıu daca ar putea sa faca asa ceva?!ımı e frıca sa ma ıntorc pt ca nu vreau sa contınuı sa fıu vıctıma maltratarılor luı. am nevoıe de sfatul dvs :(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu ce am putea sa va sfatuim? Legal nu avem ce opinie sa va dam... problema dvs este una personal-morala si nu vedem vreo legatura de drept aici. Sunt niste amenintari are sotului la adresa dvs, care, din punctul nostru de vedere, nu au nicio legatura cu situatia firmei falimentare. Din pacate nu prea avem la ce sa va raspundem...

      Ștergere
  59. Buna seara d-na avocat,

    Ati putea va rog sa imi raspundeti daca un executor judecatoresc poate sa modifice suma totala de achitat - in somatia primita prin posta si emisa cu 28.06 ma obliga sa achit o suma, iar in 02.11 transmite bancii o adresa de poprire pe o suma aproape dubla - dar fara o alta adresa in prealabil.

    Multumesc anticipat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Executorul nu modifica suma - dar suma creste prin penalitati, dobanzi, cheltuieli de executare, samd. De aceea este probabil ca valoarea pe care o stii tu sa fi crescut intre timp. Situatiile astea nu se pot rezolva decat prin constestatie la executare.

      Ștergere
  60. Buna ziua vreu sa cumpar un apartament prin prima casa dar cum nu ma incadrez la suma dorita mai am nevoie de un codebitor ,in cazul neplatii ratelor ce se intampla raman doar eu fara apartament sau mai rau se poate sa ramanem amandoi fara
    Va multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da. Codebitorii raspund solidar cu titularul creditelor cu toate bunurile lor.

      Ștergere
  61. Buna, asa o intrebare cu referire la contracul de Împrumut:
    daca se incheie contrac de împrumut (gratis) pe termen de 1 an, dupa un 1 an , împrumutatul nu intoarce banii fiindca nu are , si dupa 6 luni intoarce suma, împrumutatorul poate cere o dobinda sau despagubiri pentru întirziere ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca plata s-a facut de buna voie, mai greu... Dobanzile si/sau despagubirile se pot solicita doar pe cale judecatoreasca - insa pentru asta trebuie sa iti asumi intai tu o cheltuiala cu taxe de timbru, onorarii, etc, ca mai apoi sa castigi 3 lei in plus. E alegerea ta.

      Ștergere
  62. buna ziua am si eu o intrebare...in urma cu doi ani apartamentul proprietate personala al parintilor mei a fost executat silit in urma neachitari asociatiei de proprietari de catre mama mea mentionez ca tata este decedat de 20 de ani apartamentu sa vindut la jumate din suma cat valora de fapt intrebarea este ... a fost legala executarea silita a mamei mele eu avind drept de sucesiune dupa tata si nu mi-am dat acordul de vinzare al apartamentului respectiv in conditiile date nu am semnat nici un act ca as fi deacord sa se vinda astept raspuns


    Va multumesc anticipat

    RăspundețiȘtergere
  63. Buna seara,
    Am si eu o problema la care dumneavostra cred ca imi puteti raspunde,o sa fiu cat pot de scurt:
    In blocul nostru am avun un apartament pe care propietarul la amanetat la banca pt un inprumut ,dupa ce la luat a plecat in strainatae si in acest timp a acumulat dataorii atit la banca cit si la asociatie,intre timp noi am facut intimpinare in instanta pt recuperarea datoriei de la intretinere pe care am castigat-o dar nu mai avem catre cine sa ne indreptam pt ca intre timp banca a vandut apartamentul catre alt proprietar , fara ca sa fim intrebati sau chemati la masa credala,actualul propritare ne dorind sa achite datoria de la intretinere pe care dupa parerea mea cind a cumparat activul si-a insusit automat si arieratul pe care apartamentul il avea la intretinere.
    Astept cu interes raspunsul dumneavostra ca sa siu pe cine sa actionez in judecata pe actualul proprietar sau banca care nu a cerut nici un fel de hartie de la asociatia de propietari asupra faptului ca acest activ avea si dataorie la intretinere.Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Actualul proprietar nicidecum nu poate fi tras la raspundere, pentru ca el nu a dobandit cunoscand situatia, ci l-a dobandit prin licitatie. Banca nici atat nu poate fi raspunzatoare pentru ca ea si-a executat ipoteca in sarcina creditului restant si nici vorba sa existe ideea de masa credala, pentru ca nu a fost vorba de o insolvelta aici!! Asociatia trebuia sa se preocupe din timp de actionarea in justitie a sumelor ce le avea fata de fostul proprietar si nu sa astepte viitorul incert si nesigur! In acest moment, legal, nu puteti decat sa treceti aceste sume la pierderi... asta presupune un management defectuos. Imi pare rau ca nu am vesti bune sa va dau!

      Ștergere
  64. Buna Ziua,

    Am si eu nevoie de un sfat . Bunicul meu a murit si bunicei mele i-au ramas mostenire 5/8 din casa lor iar tatalui meu 3/8 . Bunica nu mai doreste sa locuiasca cu tatal meu in acel imobil datorita problemelor cu alcoolul ale tatalui meu, dar in acelasi timp nici nu vrea sa renunte la casa ei .
    Ce se poate face ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bunica poate deschide actiunea de iesire din indiviziune, solicitand atribuirea imobilului cu obligarea la plata unei sulte catre tatal tau, sulta care nu va fi mai mare de 3/8 din suma ce va fi stabilita prin expertiza imobiliara ce se va face in proces. Alta cale nu exista.

      Ștergere
  65. Buna seara!
    Am depus in 2007 o cerere de revendicare a unei averi pe care bunica mea o avea in Basarabia inainte de a fi deportata. In schimbul acestei, am fost instiintati (pe 21.12.2007)ca vom primi o anumita suma pt despagubire, conform hotararii nr 171.
    De atunci noi nu am ajuns la Bucuresti sa rezolvam dar o sa mergem saptamana aceasta cu ajutorul unui avocat. Este cumva probabilitatea sa se fi prescris? si sa nu mai putem primi aceasta suma de bani?
    Multumesc frumos, alexandra

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Foarte rau ati facut. Este extrem de probabil sa vi se fi prescris dreptul de a solicita plata acestor sume!!!

      Ștergere
  66. buna ziua,
    vä rog sä mä ajutati cu un sfat.O bandä de 10 hoti mi-au jefuit casa si au distrus multe din dotare.Acum instanta spune sa angajez expert pt ca multe chitante la lucrurile de valoare nu le mai am.Paguba se ridica la 20000 euro.Cine plateste expertiza in avans ? eu, instanta sau partea adversa ?
    Vä multumesc anticipat

    L.L

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Expertiza trebuie sa o plateasca cel care a solicitat-o sau, cel in favoarea caruia este! Deci fiind ca va este in favoare va sfatuiesc sa o platiti!

      Ștergere
  67. Buna ziua!
    Am o problema in care sper sa ma puteti ajuta.
    Acum 2 ani am primit o instiintare ca trebuie sa restitui niste bani primiti ilegal din pensia de urmas (pentru ca am lucrat in timp ce am luat si pensia).
    Am urmat cateva proceduri legale in care am contestat decizia lor pentru ca nu am stiut si nu m-au anuntat decat dupa 2 ani.
    Am pierdut asa-zisul proces si am primit o instiintare de executare silita.
    Mai sunt 7 luni si se prescrie acea datorie..mai pot urma vreo cale prin care sa aman aceasta decizie a lor sau sa o contest?
    Va multumesc mult si astept un raspuns cat mai repede.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Puteti face contestatie la executare, in termen de 15 zile de la data primirii comunicarii de executare. Prescriptia curge in defavoarea creditorului numai daca acesta pierde procesul, ori inteleg ca ei l-au castigat, deci este posibil sa nu aiba 7 luni si mai mult. Eu zic sa va programati la un avocat sa va analizeze cursul prescriptiei, inainte sa fiti dezinformat de ce ati auzit dvs. Lucrurile nu sunt asa simple precum par din "auzite".

      Ștergere
  68. Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti cum trebuie facut un contract de vanzare- cumparare pentru un imobil, pentru a nu fi atacat de banca; mai exact trebuie transfer bancar pentru intreaga suma?Cat timp dupa tranzactie, aceasta mai poate fi atacata? Va multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In ce sens " a nu fi atacat de banca"? Daca banca are ipoteca vanzarea nu se poate face, daca vanzarea se face in frauda creditorilor (banca) se poate cere anularea vanzarilor pe ultimii 3 ani. Mai bine mergeti la un avocat si stati de vorba fata in fata despre aceasta problema. Informatiile dvs nu sunt suficiente pentru a putea da un raspuns.

      Ștergere
  69. Buna ziua. In cazul in care intr-o actiune civila (dreptul muncii) s-a solicitat in scris de catre reclamant odata cu cererea introductiva judecarea cauzei in lipsa , Instanta il mai poate asculta (tine cont de declaratiile acestuia) pe reclamant in cazul prezentarii la primul termen, sau se judeca cererea asa cum a fost formulata? Va multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Judecata in lipsa nu are nicio legatura cu situatia descrisa de tine. In cazul ca partea se prezinta, instanta il va asculta. Cererea de judecata in lipsa activeaza numai atunci cand niciuna dintre parti nu se prezinta si cauza este in stare de judecata, pentru a se evita suspendarea cauzei pentru lipsa partilor.

      Ștergere
  70. buna ziua
    sunt casatorita dar sotul nu este in tara pot cumpara un teren in lipsa lui?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sigur ca puteti. In timpul casatoriei banii cuplului sunt comuni si oricare dintre soti poate face acte de dispozitie. Evident ca acest contract nu va fi pe numele dvs exclusiv - se va face mentiunea X, casatorit cu Y. Iar bunurile achizitionate intra in patrimoniul comun al sotilor.

      Ștergere
  71. buna seara imi puteti explica si mie ce este un capat de cerere?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Un capat de cerere este acel "punct" dintr-o actiune prin care solicitati instantei sa va dea/sa constate/sa oblige pe cineva la ceva. De exemplu: solicit instantei sa dispuna iesirea din indiviziune. - acesta este un capat de cerere. Sau - solicit instantei sa constate ca sunt mostenitorul lui X - acesta este un capat de cerere, etc. Intr-o actiune pot fi mai multe capete de cerere legate intre ele - adica poti solicita mai multe aspecte: de ex. - sa constate calitatea de mostenitor, sa dispuna iesirea din idiviziune, sa oblige pe parati sa plateasca sulta cuvenita catre tine, etc.

      Ștergere
  72. Buna ziua!am si eu o intrebare.Ce inseamna sa fi asociat unu la suta?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cand devii asociat intr-o firma, cota ta parte din capitalul social depus de tine in asociere se transpune in parti sociale, care, la randul lor se expima in procente. De regula intr-un SRL sunt 10 parti sociale, care reprezinta 100% dintr-o societate. Aceste 10 parti sociale se impart intre asociati (dupa cum au contribuit la capitalul social) si reprezinta procentul de beneficiu si pierdere - cat anume are fiecare dreptul in firma respectiva. Cu cat procentul este mai mare, cu atat esti majoritar. Procentul orientat spre maxim, iti da dreptul de decizie, caci deciziile se iau cu majoritate.

      Ștergere
  73. Buna ziua.Daca pina in sase luni de la data decesului ultimului din parinti, nu se fac actele de succesiune ,cum ramine cu mostenirea ,avind in vedere ca sunt mai multi mostenitori directi.? Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mostenirea nu devine vacanta in 6 luni de la deces, daca asta m-ati intrebat. Termenul de 6 luni este un termen de acceptare a mostenirii (prin declaratii notariale de acceptare) pentru acea parte dintre mostenitori care nu au acceptat-o tacit. Ideea este ca mostenirea sa fie dezbatuta intr-un an de zile de la deces, astfel veti fi scutiti de impozitele aferente mostenirii.

      Ștergere
  74. buna ziua,
    am depus contestatie la deczia de pensionare
    in urma cu 8 luni si nu am primit raspuns .
    cum pot sa ma adresez justitei fara acst raspuns.
    multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dovada depunerii contestatiei se face prin bonul de inregistrare primit la data depunerii. Prin urmare, cand va adresati instantelor veti depune si dovada ca ati formulat contestatia si aratati ca nu ati primit niciun raspuns, solicitand Tribunalului sa oblige si Casa de pensii sa va emita raspunsul. succes!

      Ștergere
  75. Buna ziua! M-am casatorit acum 1 an si am fost nevoita sa-mi pastrez numele meu de familie din cauza unor probleme cu buletinul si pasaportul. Acum as vrea sa-mi schimb numele de familie in al sotului. Ce proceduri sunt si va rog frumos sa-mi spuneti daca sunt complicate? Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Schimbarea numelui se poate face si pe calea administrativa. E drept ca procedura este usor greoaie, insa daca sotul isi da acordul preluarii numelui sau nu sunt piedici grave. Am mai formulat un raspuns de acest gen si exista chiar si un articol pe site, despre acest demers, va rog sa il cautati si sa-l cititi.

      Ștergere
  76. Buna ziua,am si eu o intrebare! Daca sunt pensionar pe caz de boala, pot sa sa fiu asociat la o firma ? Va multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Statutul de pensionar nu are nicio legatura cu calitatea de asociat intr-o firma. Deci puteti sa va asociati linistit. Insa se impune o precizare: in functie de gradul de invaliditate pe care il aveti, veti putea sau nu sa aveti contract de munca, astfel, daca va stiti cu interdictie de munca, atunci nu veti putea fi si salariat al firmei respective.

      Ștergere
  77. Buna ziua ,

    Multumita dvs foarte multe probleme isi gasesc raspunsul . Multa sanatate si va multumim pentru sfaturile dvs.

    RăspundețiȘtergere
  78. Buna seara,am si eu o intrebare!As putea sa imi reiau numele dinaintea casatoriei fara a divorta?Dupa casatorie am luat numele de fam al sotului,dar acum as dori sa iau numele meu inapoi,credeti ca se poate fara divort?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, se poate, pe cale administrativa. Sotul dvs trebuie sa-si dea acordul notarial si mai multe informatii gasiti intr-un articol publicat pe site despre schimbarea numelui pe cale administrativa.

      Ștergere
  79. Buna ziua,
    Ma numesc Marius si as avea si eu niste nelamuriri: Daca mama mea si cei doi frati ai sai au dat declaratie de renuntare la mostenirea de pe urma tatalui lor, eu, sora mea si cei 5 verisori ai mei( trei dintre ei fiind minori),in calitate de nepoti, mai avem vreun drept la mostenirea de pe urma bunicului?.La aproximativ un an dupa ce au fost date aceste declaratii s-a facut sccesiunea, bunica fiind unicul mostenitor, noi, nepotii, nu am fost chemati sa dam nici o declaratie, este legal acest lucru?
    Va multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu. Cei ce aveau dreptul direct la mostenire - mama ta si fratii ei - au renuntat. Voi nu mai aveti calitate de mostenitor, deoarece mostenirea ii privea pe autorii vostri care au renuntat si in numele descendentilor lor in favoarea bunicii voastre.

      Ștergere
  80. Buna ziua,

    As dori sa va intreb care sunt pasii si termenele legale pentru a forta un mostenitor sa inlature bunurile mobile primite prin succesiune din casa? Avem un apartament cu act de vanzare-cumparare dar in urma succesiunii pentru lucrurile mobile din apartament unul din cei doi mostenitori nu vrea sa ridice bunurile si ne tot amana ca nu are timp. Am vrea sa vindem apartamentul (apartine numai celuilalt mostenitor) dar suntem blocati de bunurile lui. Ce solutii avem in acest caz.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Il puteti soma prin executor judecatoresc sa se prezinte sa ridice bunurile in termen de ___ x zile. Iar daca tot nu se prezinta, nu va ramane decat sa va judecati cu el, pe obligatia de a face.

      Ștergere
  81. In anul 2003 a aparut o lege 290 pentru restituira proprietatilor pentru cei veniti din Basarabia si am depus cerere in 2003,abea in 2009 am primit raspuns favorabil de la Prefectura Bucuresti,.Am depus hotararea la ANRP si de atunci(desi am trimis nenumarate sezizari),nu am primit niciun raspuns.Ce sa fac in aceste conditii? Ce sanse mai exista? Multumesc anticipat

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Va puteti adresa instantei - Tribunal - sectia Contencios Administrativ - sa oblige autoritatea sa va raspunda.

      Ștergere
  82. buna seara,imi puteti spune daca o persoana pensionata pe caz de boala cu diagnosticul tulburari de personalitate mai are dreptul de a vinde un imobil?mentionez ca se afla sub tratament iar inainte de a semna contractul de vanzare a fost internata la dezalcolizare.multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Orice persoana, indiferent cat de bolnava este, mental sau psihic, daca nu este declarata interzisa de vreo instanta de judecata, se bucura de toate drepturile si libertatile unui om normal, inclusiv dreptul de a vinde.

      Ștergere
  83. buna ziua am cumparat pe numele bunicilor o garsoniera ,ulterior iei mau imuternicit prin o procura notariala sa o instrainez,vand,o dau la schimb cu alt imobil,sa o dau la un pret care cred eu ca valoreaza ,dar ea este valabila 5 ani de zile,acum ceva timp a murit bunicul si daca as vrea sa o vand si sa ma prezint cu procura la notar de imputernicire merge

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca unul dintre mandatari a murit, a "murit" si mandatul. Acum trebuie sa se faca succesiunea dupa bunic,si abia apoi sa fii mandatata din nou de cel ce ii succede in drepturi.

      Ștergere
  84. Buna seara doamna ! Va rog sa ma sfatuiti in urmatoarea problema : exista un apartament care urmeaza sa i se faca succesiunea in urma decesului unuia dintre soti,sotia este in viata,3 copii.In acel apartament locuiesc 2 dintre copii decedatului,unul din el este dispus sa ii achite a 3-a partea celui de-al 2-lea ca sa ramana singur in casa,acesta din urma folosind banii ca avans pt o alta,de cel de-al 3-lea urmand sa se achite apoi. Intrebarea este : cum sa procedeze cu cel pe care il va despagubi pt a se asigura ca pe viitor nu va mai cere alte drepturi in urma succesiunii,cat mai ieftin ?
    Apoi,totusi apartamentul nu ar trebuii impartit si catre sotie si atunci suma de bani ar trebuii sa fie impartita la 4 ?
    Astept raspunsul dvs. si va multumesc anticipat !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Solutia este sa dea o declaratie notariala precum ca a fost despagubit si ca nu mai are alte pretentii.

      Ștergere
  85. Buna ziua!As dori sa stiu cum as putea face sa mi se preia creditul la banca, de persoana pentru care am facut creditul si nu-l mai plateste de ceva vreme. Creditul este pe numele meu, dar nu m-am folosit eu de bani.Exista vreo modalitate de a o da in judecata?Multumesc frumos.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da... in primul rand marea greseala este ca creditul este luat pe numele tau. Ca sa il poti obliga prin instanta sa il plateasca, trebuie sa dovedesti ca acea persoana l-a folosit... fapt ce este extrem de greu. In al 2-lea rand, banca a contractat cu tine, nu cu el. Prin urmare nu va modifica in veci titularul contractului de credit. Daca el nu mai plateste de buna voie, tu vei fi executat silit! Ca sa poti iesi cat de cat din incurcatura... si evident, daca mai sunt relatii bune cu acea persoana (care practic a luat si banii si nici nu poate fi tras la raspundere usor) ar trebui sa o determini sa incheie cu tine un contract in care sa reiasa ca acel credit i-a fost imprumutat de tine, urmand ca ea, in schimbul acestui imprumut, sa se oblige sa-ti restituie lunar toate ratele, plus dobanzi. Altfel nu ai nicio sansa reala sa-ti recuperezi ceva.

      Ștergere
  86. Buna ziua,
    Avem o creanta de 10.000 euro, debitoarea are un bun imobil in coproprietate cu fratele care a fost evaluat la 38.000 euro, bunul este nepartajabil, pe calea contestatiei la executare dorim atribuirea bunului catre debitoare cu plata unei sulte catre frate.
    Taxa de timbru se plateste la valoarea debitului sau la valoarea imobilului?

    Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  87. buna ziua .am depus o cerere la tribunal pentru o succesiune acum 5 zile.in cat timp vine citatia sa ne prezentam acolo pentru a o dezbate?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Citatia o sa va soseasca dupa ce se va fixa termen de judecata in dosar.

      Ștergere
  88. Buna ziua, Gabriel ma numesc. As avea o intrebare referitoare la succesiuni. Cum ar trebui despagubita sora de catre cealalta sora in cazul in care una dintre ele s-ar muta cu parintele supravietuitor in casa acesteia avand in vedere si faptul ca isi va asuma sprijinul moral si financiar (desi nu este cazul pensia acesteia fiind de aprox. 7000 RON) al acesteia. Mentionez ca cealalata sora si-a cumparat propria ei casa in acelasi oras. As fi interesat si de vreo cutuma eventual. Va multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu exista nicio cutuma si nici nu se poate discuta despre vreo sulta, atata vreme cat parintele traieste si, deci, nu a fost deschisa succesiunea. Dupa moartea parintelui, masa succesorala se imparte in mod egal intre cele 2 fiice, 50-50, neavand nicio importanta ce proprietati sau bunuri si-a achizitionat fiecare dintre mostenitori. Regula impartirii mostenirii este reglementata legal.

      Ștergere
  89. Buna ziua,

    Am facut un contract la Cosmote acum 5 ani de zile pe o perioada de 12 luni. La inceput am achitat o suma din valoarea contractului pentru primele 5 luni, dupa care nu am mai achitat. Nu am folosit deloc cartela de abonament, o am si acum sigilata. M-am trezit acum 2 saptamani ca a venit un domn de la o firma de recuperari creante sa imi dea un plin ca am de plata suma de 600 de lei ( 68 de lei valoarea celor 7 luni de contract, 20 de lei rezilierea contractului si restul penalitati ). Problema este ca pe 12 mai s-au facut 4 ani de cand mi-a expirat perioada contractuala iar eu in acesti ani nu am mai primit nici un fel de instiintare de la Cosmote. As vrea sa nu platesc nici macar suma de 88 lei ( cele 7 luni de contract si taxa de reziliere ) pentru ca nu m-i se pare normal ca pana acum sa nu primesc nici o somatie de plata din partea lor si acum sa ma trezesc cu aceasta suma de plata.
    Credeti ca se poate intampla ceva ?

    Va multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aveti maxima grija ce semnati. Firmele de recuperari, desi stiu ca orice creanta se prescrie in termen de 3 ani de la momentul nasterii drepturilor, vin si va "imbaliga" sa semnati angajamente, esalonari, sau alte acte! Nu semnati nimic decat in prezenta unui avocat, dupa ce acesta a luat cunostinta despre acestea. Din ce povestiti datoria este prescrisa de 2 ani de zile! Deci nu mai aveti ce le datora, la acest moment, prin intervenirea sanctiunii decaderii din drepturile de a-si mai recupera vreo plata! Mare atentie!

      Ștergere
  90. Buna ziua,
    Va rog mult sa-mi dati un sfat la urmatoarea situatie. Bunica este parte intr-un contract de intretinere alaturi de bunicul, acesta fiind decedat, si a cerut rezolutiunea intrucat debitoarea a facut intretinerea sporadic iar cand a ramas imobilizata parata a refuzat sa vina la locuinta ei s-o ingrijeasca. Actiunea a fost respinsa iar ulterior a solicitat transformarea intretinerii intr-o suma de bani cerere cu care debitoarea a fost de acord insa a contestat suma ca fiind mare in raport cu posibilitatile ei. Instanta a stabilit o suma intermediara, mai mica decat cea solicitata si mai mare decat cea oferita de debitoare.
    Hotararea este definitiva din 29.05.2013, debitoarea fiind obligata la plata incepand cu data introducerii actiunii, respectiv 12.04.2012, insa nu a facut nici o plata si cred ca asteapta executarea silita in speranta ca, pensionara fiind, va fi obligata incontinuare la poprire pe pensie iar suma restanta sa ramana nerecuperata.
    Va rog un sfat ce s-ar putea face incontinuare. Este prematura deschiderea unei noi actiuni in rezolutiune?
    Va multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca nu a facut plata, evident ca aveti la dispozitie 2 variante: executare silita, in baza sentintei pronuntate, si 2 - rezolutiunea contractului pe baza nerespectarii obligatiei de plata a sumei stabilite prin transformare. Insa rezolutiunea 2 trebuie intentata dupa ce incercati executarea silita - si, trebuie extrem de bine motivata si sustinuta, pentru a nu intra in autoritate de lucru judecat. Solicitati sfatul unui avocat pe toata perioada procedurilor acestea!

      Ștergere
    2. Multumesc mult pentru raspuns. Nu am inteles daca in cazul rezolutiunii 2 trebuie ceruta executarea silita judiciara sau este suficienta o notificare prin avocat.

      Ștergere
  91. Buna ziua.Am urmatoarea problema si sper cu ajutorul dumneavoastra sa ma lamuresc.Am primit o casa mostenire in anul 2009 dar suntem doi mostenitori,eu care am 5/8 si o alta familie care are 3/8.Din anul 2009 casa este pusa la vanzare,dar cei cu 3/8 care locuiesc acolo au stabilit un pret foarte mare numai sa nu se vanda casa sa putem impartii banii.Din ce am citit la raspunsurile pe care le-ati dat, am inteles ca trebuie sa ies din indiviziune.Din 2009 si pana acum le-am platit cota parte ce ne revenea pe impozirul pe cladire cu toate ca eu nu am stat niciodata acolo.Intrebarea mea este daca pot sa-i dau in judecata sa-mi plateasca o chirie pe ultimi trei ani pentru ca mi-au folosit partea mea de 5/8.Am vrut sa inchiriez si au sarit ca ei nu primesc persoane straine in casa.Si daca as intenta proces pentru iesirea din indiviziune ce s-ar rezolva?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu daca si musai sa deschideti procesul de iesire din idiviziune. Solicitati instantei sa vi se atribuie in deplina proprietate imobilul, caci dvs ati achitat toate drepturile legale si asupra partii lor si detineti cota majoritara, cu obligarea dvs la "cumpararea" partii ce le revine lor (3/8) sub forma de sulta. Luati legatura cu un avocat si rezolvati aceasta problema numai prin ajutor specializat!

      Ștergere
  92. buna ziua am si eu o problema cu 2ha de pamant,poate ma lamuriti si pe mine.Viceprimarul a intabulat pamantul unei femei pe numele lui,femeiei respective ia dat pamantul meu intabulandul si ea iar acum pe mine vrea sa ma dea afara,lucrez pamnantul de 20 de ani si am titlu de proprietate,imi mai pot recupera pamantul,ce trebuie sa fac?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa luati legatura cu un avocat, sa analizeze documentele, titlu de proprietate, concurs de titluri, etc, si sa identifice in baza acestora tipul de demers pe care il puteti face pentru rezolvarea situatiei.

      Ștergere
  93. Buna ziua!
    Am si eu o intrebare: tatal meu a mostenit niste pamant, de la strabunici. Strabunicul a avut 3 copii, doua fete si un baiat. Una din fete a renuntat la tot, cealalta a dorit cam 2 hectare de pamant. Bunicul meu a decedat , el avand doi copii, pe tatal meu si inca un frate. In acest moment tot pamantul exista pe numele tatalui meu, al fratelui tatalui meu si al acelei matusi. Matusa respectiva a decedat si ea de 1 an, iar copiii ei nu vor sa faca succesiunea.
    Noi dorim ca fiecare sa isi ia partea lui, practic sa divizam totul si sa scoatem titluri pt fiecare. Pot fi dati in judecata copiii acelei matusi si se poate face prin instanta impartirea acelui pamant? Multumesc anticipat pentru raspuns.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, sigur ca se poate. Daca masa succesorala nu s-a deschis, intai trebuie sa mergeti la un notariat si sa deschideti succesiunea, chemandu-i pe toti mostenitorii, inclusiv pe verisori. Daca nu se prezinta si/sau refuza dezbaterea, notarul va emite un document asupra esuarii dezbaterii. Ulterior, in baza acestuia, va puteti prezenta in instanta pentru o actiune de tipul - partaj succesoral, iesire din indiviziune. Succes!

      Ștergere
  94. Doresc sa stiu exact care este cota mea la succesiune in urma decesului sotului meu, dintr-un apartament cu 2 camere de 40m avind in vedere ca nu avem copii,parintii lui sint decedati iar eu fac succesiunea cu 5 fratii ai lui care cred ca li se cuvine jumatate din apartament,adica toata partea defunctului si bunuri care au folosit familiei aragaz,frigider,masina de spalat,televizortr.Mentionez ca eu sint plecata din tara si ei ma ameninta adresindu-mi injurii si acuze.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cota de mostenire se calculeaza la cei 50% cat a lasat sotul in urma decesului. Conform legii dvs veti avea 50% (partea dvs actuala) + 1/3 din cei 50% lasati de sot. Ceilalti mostenitori se vor bate pe diferenta ramasa, respectiv din 2/3 din cota sotului de 50%. Asta inseamna ca dvs aveti un drept total de 4/6, fata de 2/6 fratii sotului. Bunurile casei (aragaz, frigider, samd) sunt si ale dvs, caci au fost bunuri comune! Este discutabil daca ei au sau nu parte din acestea! Va sugeram sa luati legatura cu un avocat si sa va aparati corect drepturile.

      Ștergere
  95. Daca a inceput un proces civil avand ca obiect contestatie la o licitatie imobiliara, mai pot sa-mi angajez avocat?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sigur. Un avocat puteti angaja oricand in decursul unui proces.

      Ștergere
  96. Subiectul: Neacordarea corecta a drepturilor de pensionare.
    Cui sa ma adresez ptr a ataca in instanta procedura de calcul a pensiei mele?
    Doresc recalcularea acesteia.
    In baza Legii Pensiilor modificata de Guvernul Boc, asimilindu-se grupele de munca, au fost furati la propriu, banii celor care o viata intreaga au lucrat in Grupa I...
    Printre acestia ma numar si eu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Procedura incepe printr-o contestatie adresata Casei de Pensii de care apartineti, prin care reclamati modul de calcul - facuta in termen de maxim 30 de zile de la primirea deciziei. Ei va raspund si daca situatia nu va multumeste nici atunci, demarati procedura de judecata, printr-o actiune in instanta. Este bine totusi, macar in procedura de instanta, sa va luati un avocat cel putin pentru redactarea motivelor actiunii. Succes si sanatate!

      Ștergere
  97. Buna ziua si respectele mele pentru informarea corecta a populatiei, vroiam sa va intreb ceva legat de o situatie recenta in care ma aflu. Tatal meu a fost implicat intr-un proces cu o persoana care i-a cerut daune morale si materiale in cadrul lui, tata a decedat recent iar eu si mama am primit citatie pt fiecare in parte nominal cu prezentare la proces + cheltuieli de judecata, asa ceva nu poate fi normal dni moment ce niciunul din noi nu a avut de'a face cu respectiva direct sau indirect, ce ne puteti recomanda s afacem in aceasta situatie ? Va multumesc,

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Trebuie sa va angajati un avocat. Asta in primul rand. Sau macar sa consultati un avocat sa va redacteze punctele de vedere. In al 2-lea rand, chiar daca tatal este decedat, trebuie analizata tipologia cazului de raspundere pe care il reclama respectivul - este sau nu este ceva ce poate tine raspunzatori si mostenitorii legali? La intrebarea aceasta va poate raspunde tot un avocat, dupa ce studiaza dosarul respectiv. Succes!

      Ștergere
  98. buna seara. ma numesc dorina parinti mei au facut donatie nepoatei si acum vrea sa atace donatia .Am inaintat la tribunal si sa cerut taxa de timbru judiciar 2200 ron si parintii mei au o pensie foarte mica se poate calcula mai putin ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aveti pe site un articol privind modalitatile de reducere, esalonare sau scutire de la plata taxei de timbru, va recomand sa il cititi. Succes.

      Ștergere
  99. foarte utile aceste informatii

    RăspundețiȘtergere
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...